Hirdetés
Kezdőlap Hírek Gyerekmunka és modernkori rabszolgaság
No menu items!

Gyerekmunka és modernkori rabszolgaság

A fejlődő országokban gyerekek tízmilliói kénytelenek dolgozni, hogy biztosítsák saját és családjuk túlélését a krízisben. A szülők uzsorakölcsönökre szorulnak. Egyre gyakrabban a gyerekek munkája a kamat, a járvány elmélyítette a szegénységet. Így foglalható össze egy nemzetközi NGO németországi alapítványának jelentése.

Egy sors a sokmillióból

A német lap illusztrációja Kép/Fotó: A.M. Ahad/AP

Ravis családját a dél-nyugat-indiai Devanageri szegénynegyedéből néhány nap alatt a szakadék szélére jutotta a korona-járvány. Édesanyja takarítónő, édesapja szemetes. Miután a kormány március elején szigorú kijárási tilalmat vezetett be, nem tudtak munkába menni. Rögtön jövedelem nélkül maradt a család. Minimális megtakarításukat néhány nap alatt felélték. Azóta nincs miből lakbért fizetni és élelemre se telik. Ravis a járvány kitörésekor hatodikba járt. Az iskola zárva, de a 12 éves fiú amúgy se tudna járni. Dolgoznia kell, hogy ő és családja ne haljon éhen.

Ravis sorsa tízmillióinak osztályrésze világszerte – figyelmeztet egy gyerekjogi civil szervezet, a Terre des Hommes (TdH) elemzése. A dokumentum Indában és Zimbabwében készült riportokkal támasztja alá az állítást. A két országban modernkori rabszolgaság alakul ki: Sokan uzsorakölcsönöket kénytelen felvenni, hogy élelmet tudjanak vásárolni. A kamat egyre gyakrabban a hitelfelvevő szülők gyerekeinek munkaereje. Ravis szülei is egy uzsoráshoz kényszerültek. Ameddig nem fizetik vissza a hitelt a fiúnak minden nap 12 órát kell dolgoznia egy építkezésnek – áll a TdH dokumentumában. (Az itthon is jelenlévő nemzetközi szervezet beszámolók szerint 38 millió forinttal támogatta a Soros-féle alapítványok egyik fő hazai sajtó-kedvezményezettjét a 444-et is az idén – a szerk.)

Elrettentő számok

A korona-válság gyerekek millióinak éhezést és kizsákmányolást jelent” – mondja a TdH Süddeutsche Zeitungban megszólaló szóvivője, Birte Kötter. Az 1960-ben alapított svájci TdH friss elemzése nem nevez számokat, de a gyerekmunkások és éhező kiskorúan számának egyértelmű és drasztikus emelkedéséről ír. Az ENSZ Nemzetközi Munkaszervezetének (ILO) becslése szerint a válság előtt 150 millió 14 év alatti dolgozott világszerte, 400 millió pedig extrém szegénységben élt. Az ILO szerint további 66 milliót máris a létminimum alá taszított a válság.

A gazdasági élet általános korlátozása az átlagnál is jobban sújtja a feketén dolgozókat, az alkalmi munkásokat, akik nagyrészt eddig is a létminimum szélén tengődtek. Az ILO becslése szerint 2 milliárdan voltak a válság kirobbanásakor. Nagyrészt munka, jövedelem nélkül maradtak. Nem voltak részesei a biztosítási rendszereknek, ezért legfeljebb szociális segélyre számíthatnak. Ennek mértéke azonban a fejlődő országokban, ha egyáltalán létezik, minimális.

Birte Kötter

A gyerekmunka leginkább Afrikában, Ázsiában és Dél-Amerikában része a mindennapoknak. „A metropoliszokban észrevehetően nőtt a kolduló gyerekek száma. Az utcai árusok között is jóval több a kiskorú. A gyerekprostituáltból is szignifikánsan több lett” – mondja Kötter. A jelentésből pedig az is kiderül, hogy a mezőgazdaságban egyre több gyerek kénytelen a szülei mellett dolgozni, mert a felnőttek bére nem elég a túléléshez. Munkára kényszerülnek a család nélkül élő kiskorúak is: utcagyerekek és egyedülálló menekültek.

Szakadozott védőháló

A problémát élesíti, hogy a világ legtöbb országában nem csak az iskolák vannak zárva hónapok óta, de az állami szociális- és gyermekjóléti intézmények jó része is szüneteltetik a munkát. Még a civil szervezetek is csak korlátozottan működőképesek. Ezek korábban egyfajta védelmi hálóként is szolgáltak. Az itt dolgozóknak tűnt fel először, ha egy gyerek családon belüli erőszak áldozata lesz, munkára kényszerítik vagy önszántóból dolgozik, illetve ennek az esélye nőtt, mert a család jövedelmi helyzete drasztikusan romlott.

A nyugat felelőssége

TdH cselekvésre hívja fel a nemzetközi szervezeteket és a nemzeti kormányokat: „A családok és a gyerekeknek több anyagi segítség kell!” E mellett a munkaerőpiac szigorúbb hatósági ellenőrzését is szükségesnek tartja az NGO, valamint, hogy a nyugati cégek ellenőrizzék beszállítói láncolatuk és szakítsák meg az együttműködést a gyerekeket dolgoztató partnereikkel.

A TdH elemzésében a nyugati világ felelősségével összefüggésben elemzi a német Nemzetközi Fejlesztési Minisztérium (BMZ) tevékenységét. Pozitívnak tartja, hogy a BMZ korona-programot indított, amely egy 3 milliárd eurós keretből gyorssegélyt juttat több fejlődő országnak, hogy azokban szociális segélyekkel támogathassák a legrászorultabbakat. Negatívnak tartja az elemzés, hogy a 18 oldalas stratégiai tervben csak egyetlen helyen szerepel a ’gyerek’ kifejezés. „Ez a tény és a segélyprogram azt mutatja, hogy habár a német politikusok felelősséget érez a harmadik világért, de még bennük sem tudatosodtak a válság gyerekekre gyakorolt katasztrofális következményei.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Vízen a világ legkörnyezetbarátabb kompja

A finn Wasaline égisze alatt kezdte meg üzemelését az Aurora Botnia, a világ legkörnyezetbarátabb RoPax, vagyis autó- és utasszállító kompja, amely a finn Vaasa és a svéd Umeå közötti útvonalon közlekedik. A 150 méter hosszú és 26 méter széles hajó bruttó űrtartalma 24 300 tonna. Közel 800 utas szállítására alkalmas, és 20 csomós sebességgel hajózik.

Fenntartható szemlélettel területcsökkentés mellett is növelhető a termés

A fenntarthatóság komplex fogalma talán a mezőgazdaság és az élelmiszeripar ágazatain keresztül illusztrálható a legjobban. A hosszú távon is élhető bolygó célkitűzése – a fenntarthatóság – az agráriumban akkor érvényesül, ha a jelen társadalom élelmiszer- és textilszükségletei kielégíthetőek anélkül, hogy a jövő generációk ugyanezen lehetőségei csökkennének.

Negatívra rontotta Magyarország kilátását az S&P

Negatívra módosította az eddigi stabilról Magyarország osztályzatának kilátását az S&P Global Ratings. A nemzetközi hitelminősítő ugyanakkor változatlanul befektetésre ajánlja Magyarországot: a cég megerősítette a devizában és hazai valutában fennálló, rövid és hosszú futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek "BBB/A-2" szintű, befektetési kategóriás minősítését.

Csökken a forgalom a lakáspiacon, aktívabbak a befektetők

Csökken a forgalom az  ingatlanpiacon a nyáron, a befektetési céllal lakást vásárlók ugyanakkor aktívak - közölte a Duna House.

Hírek

Vízen a világ legkörnyezetbarátabb kompja

A finn Wasaline égisze alatt kezdte meg üzemelését az Aurora Botnia, a világ legkörnyezetbarátabb RoPax, vagyis autó- és utasszállító kompja, amely a finn Vaasa és a svéd Umeå közötti útvonalon közlekedik. A 150 méter hosszú és 26 méter széles hajó bruttó űrtartalma 24 300 tonna. Közel 800 utas szállítására alkalmas, és 20 csomós sebességgel hajózik.

Vegyesen alakult a forint árfolyama péntek reggelre

Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama péntek reggelre a főbb devizákkal a nemzetközi devizakereskedelemben.

Újra madárinfluenzától mentes Magyarország

Magyarország újra madárinfluenzától mentes, és nem kötelező a baromfikat zártan tartani - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Újra jön orosz olaj Magyarországra a Barátság vezetéken

Szerdáról csütörtökre virradó éjszaka óta folyamatosan érkezik kőolaj Magyarországra is a Barátság kőolajvezetéken, miután a Mol átvállalta az orosz fél által fizetendő tranzitdíjat. A belföldi ellátás a néhány napos szünet ellenére nem volt veszélyben, hiszen Magyarország több hétre elegendő tartalékkal rendelkezik - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

Kim Dzsongun halálosan bekeményít a Covid kapcsán

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető csütörtökön győzelmet hirdetett a Covid elleni harcban, majd "halálos megtorlást" ígért Dél-Korea ellen, amelyet a járvány kitörésének okozásával vádol.

Egyházi szervezetek mögé rejtőző bűnbandára csapott le a NAV

Egyházi szervezetek mögé rejtőző, az állami költségvetésnek 8 milliárd forint kárt okozó bűnszervezetre csapott le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Békés Megyei Főügyészséggel együttműködésben.

Újraindult a Barátság vezeték, hamarosan Magyarországra is érkezik olaj

Újraindult a Barátság vezeték, csütörtökön Magyarországra is megérkezik a kőolaj - közölte a Mol.

Fizetett a Mol, újraindulhat a Barátság kőolajvezeték

A Mol egyeztetést folytatott az ukrán és az orosz féllel a Barátság vezeték újraindításáról, és átutalta az ukrajnai szakasz használatért fizetendő tranzitdíjat - közölte a társaság.

Gazdaság

OTP: stabil a teljesítmény, bizonytalan az orosz leánybank sorsa

Az egyedi tételeket nem számítva, a háború hatásaival együtt a tavalyihoz hasonló lett az OTP csoport teljesítménye a második negyedévben, ami a bank stabilitását és erejét mutatja - mondta Bencsik László, az OTP Bank Nyrt. vezérigazgató-helyettese a bank eredményeit értékelő sajtótájékoztatón. Azt is közölte: vizsgálják az orosz leánybank értékesítésének lehetőségét.

Az MNB zöld átállást vár el a bankoktól – határidőre

A jegybank megújította zöld ajánlását, amelyben elvárják, hogy a hazai hitelintézetek 2025-ig álljanak át a zöld működésre.

Újra összeért az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

A várakozásoknak megfelelően az előző hetinél 100 bázisponttal magasabb, 10,75 százalékkos kamattal hirdette meg az egyhetes jegybanki betétet csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.

MNB-alelnök: a rezsicsökkentés módosítása tovább emeli az inflációt

A 100 bázispontos kamatemeléssel a monetáris politika célja továbbra is az, hogy fellépjen a másodkörös inflációs hatások elkerülése érdekében, illetve elősegítse az inflációs cél elérését - jelentette ki Virág Barnabás, a jegybank alelnöke.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom