Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Gyökeres változást hozhat az e-számla szabály
No menu items!

Gyökeres változást hozhat az e-számla szabály

Június 16-án az Európai Unió Gazdasági és Pénzügyi Tanácsának (ECOFIN) miniszterei irányadó vitát tartanak az úgynevezett „VAT in the Digital Age” (ViDA) jogalkotási csomagról, és politikai iránymutatást nyújtanak számos olyan kulcsfontosságú kérdéssel kapcsolatban, amelyek jelenleg a tagállami szakértők szintjén folytatott megbeszélések tárgyát képezik.

Mint ismeretes, az Európai Bizottság 2022. december 8-án publikálta a három pillérből felépülő ViDA javaslatát, amely – egyik legfontosabb intézkedéseként – alapjaiban véve változtatja meg az elektronikus számlázásról eddigiekben kialakított képet. A PWC információi szerint a miniszterek júniusban az „ambiciózus” ViDA menetrend gyakorlati megvalósíthatóságát tárgyalják, amellyel kapcsolatban még idén megállapodásra kell jutniuk, ugyanis a 2024-es európai parlamenti választások miatt a további viták kihívást jelentének a javaslat rendelete való átültetésének szempontjából.

Ha zöld lámpát kap a javaslat, a PDF formátumú számla nem működik majd e-számlaként

A javaslat kapcsán kiemelendő, hogy Magyarországon jelenleg – a vonatkozó szabályok alapján – egy PDF számla is megfeleltethető elektronikus számlának, amennyiben az alapvető feltételek teljesülnek (vagyis elektronikusan került kibocsátásra, illetve befogadásra és rendelkezik az áfatörvényben előírt kötelező tartalmi elemekkel).

Amennyiben elfogadják a javaslatot, 2024. január elsejétől a kizárólag számlaképet tartalmazó PDF számla nem fogja teljesíteni az elektronikus számla kritériumaként meghatározott új feltételeket. Ugyanis azon túl, hogy tartalmaznia kell a számlára előírt tartalmi elemeket, ez elektronikus számla kiállításának, továbbításnak és befogadásnak olyan strukturált elektronikus formátumban kell történnie, amely lehetővé teszi a számla automatikus és elektronikus feldolgozását.

A fenti megfogalmazás nem ismeretlen az uniós tagállamok számára, hiszen egyező definíciót használ az Európai Parlament és Tanács 2014/55/EU elektronikus számlázás közbeszerzésben történő alkalmazásáról szóló irányelve.

Milyen struktúrájú file lesz elfogadható a jövőben e-számlaként?

A fentiek fényében nem meglepő, hogy a ViDA javaslat elfogadását megelőzően a Bizottság konzultációt hirdetett a HÉA irányelv jövőbeni változtatásaival kapcsolatban. A Bizottság kikérte az érdekelt felek véleményét az e-számlázással kapcsolatos jelenlegi és jövőbeli igényekről, beleértve a technikai megoldásokat, és az új szabványok esetleges szükségességét. Az értékelés célja továbbá az volt, hogy megvizsgálja az irányelv belső következetességét és más vonatkozó uniós kezdeményezésekkel, elsősorban a ViDA javaslattal való összhangját.

A konzultáció hivatalosan 2023. április 14.-én ért véget, a Bizottság pedig jelenleg dolgozza fel a beérkezett megjegyzéseket és javasotokat. Az előzetes felmérések alapján azonban megállapítható, hogy a figyelem egyik fókuszában az alkalmazandó struktúra áll, azaz, hogy milyen struktúrájú file lesz elfogadható e-számlaként a hatálybalépést követően, illetve lesz-e kötelező vagy ajánlott file-struktúra.

Érkezett olyan megjegyzés, melyben arra hívják fel a Bizottság figyelmét, hogy az elektronikus számlázásra vonatkozó közös európai szabvány (EN 16931 CEN-szabvány, amely az Unió hivatalos elektronikusszámla-modellje) strukturális szempontból jelenleg nem tökéletes a B2B ügyletek bizonylatolására. Ennek indoka, hogy az EN16931 szabvány alapvető folyamatokra határoz meg szemantikus modelleket, amelyek nem írnak le minden esetet. A modell például csak olyan számlákat támogat, amelyek legfeljebb egy szállítólevélre és egy megrendelésre hivatkozhatnak. A gyakorlatban tehát a több szállítást vagy megrendelést kombináló számlák közvetlenül nem támogatottak.

Üdvözlendő digitalizációs törekvések, ugyanakkor túl ambiciózus bevezetési határidő

Összességében elmondható, hogy alapvetően pozitív a visszhang a ViDA javaslattal kapcsolatban, a tagállamok és az adózók üdvözölik a Bizottság digitalizációs törekvéseit, ugyanakkor a tervezett idővonalat meglehetősen „ambiciózusnak” találják. E miatt látta szükségesnek az ECOFIN az egyeztetést, amely egyúttal főbb napirendi pontjai közé tűzte ki a ViDA javaslat tárgyalását.

A PWC értesülései szerint több oldalról is érkezett felvetés arra vonatkozóan, hogy a módosítás hatálybalépését halasszák el 2025-re, ugyanis a tervezett 2024. januári hatálybalépés nemcsak az adózóknak, hanem a tagállamoknak is kihívásokat okozna jogalkotás terén. A halasztásról azonban egyelőre nincs semmilyen hivatalos kommunikáció.

Érsek M. Zoltán

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

2,2 millió eurót hozott a fizetős belépés Velencének

A fizetésmentességet élvezők magas száma bizonyítja, hogy a városban sokkal többen laknak állandó jelleggel, mint a hivatalosan bejelentett 49 ezer.

Alig mozdult, mégis csúcson zárt a tőzsde

A Richter-papírok árfolyama 85 forinttal, 0,88 százalékkal 9765 forintra nőtt, a részvények forgalma 679,9 millió forintot ért el.

Az új első fél éves rekordot állított be a belföldi használtautó-piac

A lakosság egy része a jövedelmi helyzetének lassú rendeződése nyomán most pótolja az előző években elmaradt autóbeszerzéseit.

Globális informatikai hiba – Budapest Airport: a Liszt Ferenc-repülőtér is érintett

Azt is közölték, hogy nem elérhető a Wizz Air weboldala és mobilalkalmazása, a foglalási rendszer, az online utasfelvétel és a beszállókártya kiadása, az új foglalások és meglévő foglalások módosítása, de még a kapcsolattartó és ügyfélszolgálati központok sem.
Hirdetés

Hírek

Mi várható a héten? Adatok az államháztartásról és a fogyasztói árakról

Hétfőn teszi közzé a Pénzügyminisztérium (PM) az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről a gyorstájékoztatóját.

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Gazdaság

Változatlanul hagyta az EKB a három irányadó kamatlábat

A kamatdöntések konkrétan az inflációs kilátásokra vonatkozó értékelésén alapulnak a kapott gazdasági és pénzügyi adatok, az inflációs alapfolyamat dinamikája és a monetáris politikai transzmisszió erőssége fényében.

Ezért menekülnek külföldre a privátbanki pénzek

A Blochamps Capital privátbanki tanácsadó cég ügyvezetője szerint a magyar privátbanki és affluens ügyfelek 95 százalékának van devizaszámlája vagy devizában denominált befektetése,

Kamatdöntés – Ellenszavazat nélkül döntött a monetáris tanács júniusban

A monetáris tanács hónapról-hónapra értékeli a beérkező makrogazdasági adatokat, az inflációs kilátásokat, valamint a kockázati környezet alakulását, amelyek alapján körültekintően és adatvezérelten dönt az alapkamat mértékéről.

Rekord kárkifizetések lesznek a viharok miatt

Az idei május-júniusi adatok szerint összesen 61,5 ezer bejelentésnél és 7,7 milliárdos összegnél tartanak a biztosítók.