Hirdetés
Kezdőlap Egészség-ügy Covid, gyorsteszt. 77 Elektronika - az orvoslást segítő innováció
No menu items!

Covid, gyorsteszt. 77 Elektronika – az orvoslást segítő innováció

Új műszerük gyors választ ad arra, van-e gyulladás a páciens testében, fennál-e a trombózis veszélye és a koronavírus tesztek leolvasására is alkalmas. A 77 Elektronika Kft. ma is magyar, családi vállalkozásként működő sikercég. Megalakulásakor speciális kört célzott meg, mára milliárdos forgalmú, száz országba szállító vállalattá fejlődött. 

A saját fejlesztésű orvoselektronikai termékeket gyártó cég sikertörténetének az is különlegessége, hogy a cég alapításában részt vevő tulajdonos ügyvezető igazgató, Zettwitz Sándor, aki lányával, Zettwitz Gabriellával közösen vezeti a céget, a nyolcadik X-en is túl, aktívan részt vesz a Covid tesztek piacán is megjelenő cég munkájában.

A számok önmagukért beszélnek: a magyar egészségipar egyik meghatározó vállalkozásává vált, a vércukormérő és vizeletvizsgáló berendezéseivel világszintű ismertséget szerzett 77 Elektronika Műszeripari Kft.

2019-ben – a Covid járvány helyzet ellenére is folyamatosan növekedve -, úgy ért el 30 milliárd forintot meghaladó árbevételt, hogy ebből 24,5 milliárd forintot tett ki a világ száz országába irányuló exportja.

Zettwitz Sándor

A jóval a nyolcvanadik életéve felett, ma is aktívan dolgozó Zettwitz Sándor, azt mondja: sosem várta a nyugdíjkorhatárt. Mindig az vezette, hogy addig dolgozik, amíg a munka örömöt nyújt és fizikailag, szellemileg nem jelent számára megterhelést, valamint a környezete is visszaigazolja, hogy szerepvállalása hasznos a cégnél.

– Ha az ember részt vesz egy nulláról épülő cég alapításában, és sikeressé tesz egy családi vállalkozást, azt csak nagyon nehéz szívvel tudná otthagyni, amire én nem is vállalkozom, mert már az is inspirációt ad, hogy a folyamatos innováció és a külföldi terjeszkedésünk eredményeként a cég forgalma 2013 és 2020 között több, mint háromszorosára nőtt. Ráadásul az árbevétel növekedése innovációs alapon nyugszik és a fejlesztéseink többségét önerőből finanszírozzuk.” Számomra azért is természetes, hogy részt veszek a cég irányításában, mert lányom személyében, aki a sikeres ügyvédi irodáját feladva csatlakozott a céghez és már a műszaki területen is alapos tudást szerzett, a megfelelő utódlásról is gondoskodtam – teszi hozzá.

Zettwitz Sándor azt is jóleső érzéssel konstatálja, hogy a szakmán kívülről érkezett lányához több olyan rossz beidegződés és gazdaságtalan folyamat korrekciója is kötődik, amit ők korábban nem érzékeltek. Eredményes lépésnek tartja, hogy – a műszaki egyetemet támogatva – mindig nagy hangsúlyt fektettek a fiatal szakemberek felvételére, integrálására, aminek hatására kialakult az a rendkívül felkészült második vezetői réteg, amely a cég tovább fejlődésének motorja.

Az üzletember szerint, miközben a cég folyamatos fejlődése önmagáért beszél, a sikernek legalább ennyire fontos eleme az adódó piaci rések felismerése és a lehetőségek kihasználása. Egy ilyen felismerés alapozta meg a 77 Elektronika máig tartó sikerét. Az induláskor, a rendszerváltozás előtt, csak nyugatról lehetett beszerezni a vércukormérőket, amihez így csak csillagászati áron lehetett hozzájutni. A cég ezt felismerve jelent meg 1986-ban az első, saját fejlesztésű Dcont® készülékével, amelynek fejlesztésével azóta sem áll le.

A fejlesztések gyártásba ültetését biztosító beruházások sem álltak le. A 77 Elektronika 2019-ben, a cégcsoport balatonfüredi leányvállalatának telephelyén 1,5 milliárd forintos beruházással (350 milliós vissza nem térítendő támogatással), közel megháromszorozta az egyszer használatos műanyag laboratóriumi edények (küvetták) gyártóterületét, új gyártósorokkal és gépekkel bővítette gyártókapacitását.

Tisztában vagyok azzal, hogy a mai fiatalok már számítógéppel a kezükben nőttek fel. Technikai téren nem is akarom velük felvenni a versenyt. De pontosan tudom, hogy a szakmánkban merre halad a világ, miként lehet folyamatosan elöl menni. Ezért veszek részt ma is a stratégia alkotásában, miközben a gyakorlati megvalósítást már a csapatra és természetesen utódomra, a lányomra hagyom – magyarázza a cégvezető.

Szerinte már csak az elektronika világában tapasztalható rendkívül gyors fejlődés miatt sem lehet leállni a fejlesztéssel, mert aki ezt teszi, az leragad egy olyan technikai színvonalon, ami hamarosan eladhatatlanná válik, ami pedig egyértelműen a visszafejlődés irányába hat.

„Nálunk pillanatnyilag a cég létszáma kerek hétszáz, és közülük 102 szakemberünk csak a fejlesztéssel foglalkozik. Ők mind felső képesítéssel rendelkező, egy vagy két nyelvet beszélő kollégák. Van köztük matematikus, fizikus, gépészmérnök, villamosmérnök, informatikus. Szóval a teljes tudástár rendelkezésre áll, ami a fejlesztéshez kell, amire a teljes árbevétel 6-7 százalékát forgatjuk vissza éves szinten.”

A kutatás-fejlesztési tevékenység ugyanakkor nem korlátozódik a már sikeressé vált termékek további értéknövelésére.

„A fejlesztés kétfelé van osztva. Az egyik irány, hogy a meglévő készülékeinket folyamatosan tovább fejlesztjük. Például ma a cég legfontosabb exportterméke, az UriSed technológián alapuló vizelet-üledék analizátor laborautomata, ami az exportunk 83 százalékát biztosítja. Ez egy nagy gép, amit 28 ezer eurós értéken forgalmazzuk és már a negyedik generációját fejlesztjük. A vércukormérőinkben is két új típust hoztunk ki 2020-ban, ami már a  hetvenedik generáció.”

SmarTTester

 – A másik irány, ami tulajdonképpen 2020-ban került alaposabban előtérbe, új technológiák fejlesztéséhez kötődik. Eddig ugyanis a saját termékeink fejlesztéséből is olyan forgalomnövekedésünk volt, ami szinte teljes egészében lekötötte a fejlesztési kapacitásunkat. De tavaly például kifejlesztettünk egy olyan gyorstesztleolvasót, ami különböző, olyan fontos paramétereket mér, ami mondjuk egy háziorvosnak, azonnal választ ad olyan fontos kérdésekre, hogy van-e gyulladás a páciens testében, esetleg fennál-e a trombózisveszély, vagy más egyéb veszélyeztetettség. Ez az új berendezés a koronavírus tesztek leolvasására is alkalmas – magyarázza.

Zettwitz szerint az új készülék további erénye, hogy miként minden berendezésük, ez is Magyarországon készül. Egy korábbi, ázsiai próba után ugyanis eldöntötték, némi árelőnyért nem kockáztatják a termék kiválóságait. Bővítik inkább folyamatosan a magyarországi termelést, mondván: a 77 Elektronika műszereinek értéke a magas technikai színvonal mellett a tökéletes megbízhatóságban rejlik, amit a jól kontrolált magyarországi termelés tud maximálisan garantálni.

 

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Koronavírus – Nagy-Britannia: jelentős az átoltottság, a javulás jeleit mutatják a számok

A nagy-britanniai koronavírus-járvány terjedésének további jelentős lassulását mutatják a közzétett új mérőszámok.

Rekorderedménnyel zárt 2020-ban a 4iG

A növekedési dinamikát megőrizve minden korábbit meghaladó üzleti eredményességgel zárt 2020-ban a 4iG, adózott eredménye 21 százalékkal 3,4 milliárd forintra nőtt - közölte a vállalat a gyorsjelentésében a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.

A párizsiak régi, mégis új jelszava: Vissza a természetbe!

A járvány okozta véget nem érő korlátozások miatt a nagyvárosok elvesztették attraktivitásukat. Egyre több párizsi költözik vidékre. A kistelepüléseknek ez több hátrányt, mint előnyt jelent.

Müller Cecília: változik az oltási stratégia. A felbukkant mutációk újrafertőzést okozhatnak

Változik az oltási stratégia, a célja, hogy minél több ember minél rövidebb időn belül kapja meg a védőoltás első adagját - közölte az országos tisztifőorvos.

Hírek

Koronavírus – Nagy-Britannia: jelentős az átoltottság, a javulás jeleit mutatják a számok

A nagy-britanniai koronavírus-járvány terjedésének további jelentős lassulását mutatják a közzétett új mérőszámok.

A párizsiak régi, mégis új jelszava: Vissza a természetbe!

A járvány okozta véget nem érő korlátozások miatt a nagyvárosok elvesztették attraktivitásukat. Egyre több párizsi költözik vidékre. A kistelepüléseknek ez több hátrányt, mint előnyt jelent.

Csődvédelmet kért a Cseh Légitársaság

Fizetésképtelenség miatt csődvédelmet kért a CSA cseh légitársaság, amely egyelőre zavartalanul üzemelteti tovább járatait.

Magyarország étele – jelentkezés. Külhonban élőknek is

Március 12-ig lehet nevezni a Magyarország étele 2021 szakácsversenyre, amelyre a világ minden tájáról, a történelmi Magyarország területéről és a diaszpórából is várják a versenyezni kívánó csapatok jelentkezését.

Alstom-ügy, vesztegetési büntetőper. Fellebbezett a budapesti főügyészség

Fellebbezett a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség az Alstom-ügyben indult büntetőeljárás...

NAV-os kapcsolatot ígértek tízmilliókért – két férfi őrizetben

A gyanú szerint két férfi adóhatósági és bankfelügyeleti segítség ígéretével akarta becsapni egy gazdasági társaság képviselőit. Az ügyben a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmény miatt folytat nyomozást.

Koronavírus – EU. A németek elégedetlenek

A németek többsége szerint az EU rosszul teljesít az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) járványa elleni védekezésben - mutatta ki egy ZDF-ben közölt felmérés.

Észak-Amerika – Halálos klímaváltozás. A lehűlés a felelős a legnagyobb ősemlősök kipusztulásáért

Nem a túlvadászat pusztította ki a legnagyobb ősemlősöket Észak-Amerikában, a mamutok, óriáslajhárok és más nagytestű ősemlősök kihalásáért a korabeli klímaváltozás okolható egy új kutatás szerint.

Kényszermunka, emberkereskedelem, prostitúció. Hatszázmilliót bezsebelő szervezet

Nőket prostituáltként dolgoztató szervezet 16 tagja ellen emeltek vádat emberkereskedelem miatt, a banda a nőket "egyszerű értéktárgyként adták-vették".

A középkori Cambridge társadalmi egyenlőtlenségeinek nyomait viselik az egykori lakók csontjai

A középkori Cambridge társadalmi egyenlőtlenségeinek nyomait viselik magukon az egykori lakók csontjai - állapították meg brit kutatók, akik a város történelmi központjának három különböző temetkezési helyszínén feltárt több száz emberi maradványt elemeztek.

Koleszterincsökkentők mellékhatásai – lehullt a lepel a sztatinokról

Nem okoznak izomfájdalmat a koleszterinszint csökkentésére használt sztatinok egy új kutatás szerint.

Csalók új módszere – főleg időseket céloznak

A fővárosban is elterjedtek az unokázós típusú csalásokhoz hasonló, úgynevezett végrehajtós csalások. A csalók pszichés nyomásgyakorlással igyekeznek pénzt kicsalni, elsősorban idősektől - közölte a fővárosi főügyész.

Gazdaság

Fogyasztóbarát otthonbiztosítás – a Generalinál is

A Generali Biztosító Zrt. is beléphet a minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítások piacára - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Elemzők: a várakozásoknak megfelelően maradt változatlan az alapkamat

Nem számított a piac a jegybanki alapkamat módosítására, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának keddi döntése megfelel az elemzői várakozásoknak - vélik az MTI-nek nyilatkozó szakértők.

Kamatdöntés – Monetáris tanács: továbbra is az árstabilitás a legfontosabb szempont

A Magyar Nemzeti Bank szerint a koronavírus-járvány okozta válságból elhúzódó a kilábalás, Magyarországon a vártnál kedvezőbben alakult a múlt év vége, és 2021 második negyedévében normalizálódhat a helyzet, a jegybank továbbra is az árstabilitás fenntartását tekinti a legfontosabb szempontnak - derül ki az MNB Monetáris Tanácsának közleményéből.

Monetáris tanács: marad az alapkamat 0,60 százalék

Nem módosította a jegybanki alapkamat 0,60 százalékos szintjét, és a kamatfolyosón sem változtatott a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa - közölte az MNB.

Tállai András: 70 ezer vállalkozó utoljára nyújt be önálló áfabevallást a héten

A NAV jövőre 70 ezer vállalkozásnak küld áfabevallási tervezetet, az ideit még e nélkül kell a héten benyújtaniuk a cégeknek - mondta a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Javította a Moody’s a Budapest Bank és az MKB minősítéseit

Javította a Budapest Bank és az MKB Bank egyes minősítéseit, illetve betétosztályzati kilátásukat a Moody's Investors Service. A nemzetközi hitelminősítő a második legnagyobb magyarországi pénzügyi szolgáltatási csoport létrejöttét eredményező bankrészvény-tranzakció potenciális előnyeivel indokolta a lépést.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom