Hirdetés
Kezdőlap Hírek Hamisítási botrány. Az IMF még nem döntött vezetője sorsáról
No menu items!

Hamisítási botrány. Az IMF még nem döntött vezetője sorsáról

Sajtóhírek szerint az Egyesült Államok és Japán mindenképpen Georgieva távozását szeretné. Fotó: Clemens Bilan/Pool

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatótanácsa maratoni hosszúságú vasárnapi ülésén sem jutott döntésre az ügyvezető igazgató, Krisztalina Georgieva sorsáról a hetekkel ezelőtt kirobbant adathamisítási botrányban. Hétfőn újabb ülés lesz, de ekkor már elkezdődik az IMF és a Világbank egyhetes éves együttes ülése is.

Az IMF igazgatótanácsa ötórás vasárnapi ülésén is külön megbeszélést folytatott Georgievával, és annak az ügyvédi irodának – a WilmerHale-nek – a képviselőivel, amely az adathamisítási botrányt kirobbantó jelentést készítette a Világbank etikai bizottsága számára.

A WilmerHale, amely megvizsgálta egyebek között a Világbank 2017 októberében kiadott Doing Business 2018 című jelentését, arra jutott, hogy a versenyképességi rangsor adatait a globális pénzügyi szervezet szakemberei meghamisították, Kínának hét hellyel jobb helyezést adtak, és

ezt az akkori ügyvezető igazgató, Georgieva nyomására tették, mert a Világbank vezetése ezáltal akarta elérni, hogy kínai hozzájárulással tőkeemelést hajtsanak végre a szervezetnél.

Georgieva tagadja, hogy nyomást gyakorolt volna beosztottaira a rangsor meghamisítása érdekében. Ügyvédei pedig azt állítják, hogy a WilmerHale megsértette a Világbank szervezeti szabályzatának az alkalmazottakra vonatkozó részét, mert nem adott lehetőséget a volt ügyvezető igazgatónak arra, hogy reagáljon az őt érő gyanúsításra. Az ügyvédi iroda szerint ez nem igaz.

Az IMF vasárnapi ülése után közleményt adott ki, és eszerint céljuk a WilmerHale-jelentés “részleteinek tisztázása” volt. “Az igazgatótanács a mai ülésen is számottevő haladást ért el a jelentés elemzésében, ami azzal kecsegtet, hogy nagyon hamar a végére ér, és le tudja vonni következtetéseit az ügyben” – olvasható a közleményben, amely az AFP francia hírügynökség szerint nagyon hasonló tartalmú a péntekihez. Sem Georgieva, sem az ügyvédi iroda nem nyilatkozott ezúttal.

A 24 tagú igazgatótanács hétfőn is összeül, és reménye szerint dönteni tud Georgieva sorsáról – közölték az ügyben tájékozott, meg nem nevezett tisztségviselők. Egyikük szerint biztos, hogy az igazgatótanács tisztázni fogja Georgievát.

A francia és más európai, illetve több afrikai kormány támogatásukról biztosították pénteken a bolgár közgazdászt, aki 2019 októberében lett az IMF ügyvezető igazgatója világbanki vezető tisztségei után, és jelezték: szeretnék, ha kitöltené mandátumát az IMF élén. Az Egyesült Államok és még néhány ország kormánya viszont több időt szeretne annak megvizsgálására, hogy mi az igazság az egymásnak ellentmondó adathamisítási vádak körül.

A Financial Times című brit lap vasárnapi jelentése szerint, amelyben azonban nincs forrásmegjelölés, az Egyesült Államok és Japán mindenképpen Georgieva távozását szeretné.

Az amerikai pénzügyminisztérium, amely az IMF részvényeinek 16,5 százalékát jegyzi, nem volt hajlandó kommentálni a lapjelentést. Elzárkózott a kommentártól a washingtoni japán nagykövetség is.

A Világbank a WilmerHale szeptember 16-án megjelent jelentése után bejelentette, hogy a Doing Business 2018 elkészítésében tetten ért visszaélés miatt az idei évtől felhagy a rangsor megjelentetésével, és más megközelítésű elemzést ígért helyette. A Doing Business az üzleti világ számára mérvadó és nagyon fontos adatokat tartalmazó éves jelentés volt a hírügynökségek szerint. Az ügyvédi iroda egyébként a 2018 végén kiadott 2019-es rangsorban is talált visszásságokat.

A Világbank és az IMF hétfőn kezdődő közös konferenciájának fő témái a koronavírus-járvány okozta gazdasági válságból történő kilábalás, az adósságenyhítés és a tömeges oltás felgyorsítása lesz. A tervek szerint Georgieva szerdán sajtókonferenciát tart.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Takarékbank: a növekedés 6, az infláció 5,5 százalék lehet az idén

A Takarékbank makrogazdasági elemzői a 2021-es GDP-prognózisukat 6,9 százalékra mérsékelték a korábbi 8 százalékról, az idei évi növekedési előrejelzésüket pedig 6 százalékra a korábbi 7 százalékról, alapvetően az alkatrészhiányok miatt.

Eurostat: a hiány és az adósság is csökkent az EU-ban

A tavalyi harmadik negyedévben az Európai Unióban és az euróövezetben egyaránt csökkent az államháztartási hiány és az államadósság hazai össztermékhez (GDP) viszonyított aránya a második negyedévvel összevetve.

Jön az időalapú BKK-jegy – két változatban

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járatain használható időalapú jegyek bevezetéséről a jövő héten tárgyal a Fővárosi Közgyűlés. Kedvező határozat esetén tavasztól jöhetnek az ilyen menetjegyek - közölte a vállalat.

HR Covid után – A jövő már itt van! I. rész

A Covid-19 kivételes lehetőséget teremtett és teremt a humánerőforrás-menedzsment (HR) számára, hogy az eddigi feladatai megerősítése mellett hosszabb távra is új tevékenységekkel és folyamatokkal bővítse szerepét. A szervezetek HR részlegei egyrészről napi és stratégiai szinten vesznek részt a döntéshozatalban, másrészről mind több kezdeményezéssel állnak elő a pandémia alatti és utáni teendőkkel kapcsolatban. Dr. Gonda György írása AzÜzlet.hu Menedzser Akadémiájában.

Hírek

Jön az időalapú BKK-jegy – két változatban

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járatain használható időalapú jegyek bevezetéséről a jövő héten tárgyal a Fővárosi Közgyűlés. Kedvező határozat esetén tavasztól jöhetnek az ilyen menetjegyek - közölte a vállalat.

Csalók élnek vissza a NAV honlapjával

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) új honlapjára hasonlító, minden bizonnyal adathalászatra létrehozott csaló portál jelent meg az interneten - figyelmeztetett az adóhivatal.

Brexit – Soha ennyi brit nem élt még Franciaországban

Közel 100 ezer brit állampolgár kapott tartózkodási engedélyt a Brexit miatt tavaly Franciaországban - közölte a francia belügyminiszter.

Megdőlt a közbeszerzési csúcs

Rekordév volt a közbeszerzésben tavaly: 2021-ben a közbeszerzési piac mérete meghaladta a 4221 milliárd forintot, ebből több mint 2500 milliárd forint jutott a kkv-knak - közölte a Közbeszerzési Hatóság.

Filmstúdió épül a világűrben

Sportarénát és filmstúdiót akar az űrbe küldeni a Space Entertainment Enterprise (SEE). A tervek szerint az űrkapszulát 2024 decemberére építené meg a Tom Cruise készülő űrmozijának készítésében közreműködő cég - írja a Variety.

Hollandia 175 millió eurót fizet egy Rembrandtért

A holland szenátus jóváhagyásával elhárult az utolsó akadály is az elől, hogy Hollandia megvásárolja Rembrandt van Rijn (1606-1669) Zászlóvivő című festményét - közölte az NL Times című angol nyelvű holland hírportál.

Az állam beszáll a debreceni repülőtérbe

Kormánydöntés értelmében a magyar állam 51 százalék tulajdonrészt szerez a debreceni nemzetközi repülőteret üzemeltető társaságban - jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára és a város polgármestere.

Újra megjelent a madárinfluenza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

Ismét megjelent a magas patogenitású madárinfluenza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A vírust ezúttal Csengerújfaluban, egy 37 ezer egyedet számláló pecsenyekacsa-tartó gazdaságban mutatta ki a Nébih laboratóriuma.

Gazdaság

Magyar siker. Elindult Európa első blokklánc alapú neobankja

Pénzügyi szolgáltatói engedélyt kapott az Európai Unió területén a Benker. A Litván Nemzeti Bank által felügyelt, magyar szakemberek által létrehozott blokklánc alapú neobank 600 ezer euró (214 millió forint) jegyzett tőkével kezdi működését.

MNB: változatlan az egyhetes betét kamata

A Magyar Nemzeti Bank - ahogy az előző három héten is - az előző hetivel megegyező 4,0 százalékon hirdette meg egyhetes betéti tenderét. Ezzel negyedik hete tarja ezen a szinten az effektív rátát, miután az első idei aukción megszakította a kamat emelésének november közepétől hat héten át tartó sorozatát. A jövő heti tenderre a monetáris tanács keddi ülése után kerül majd sor.
Támogatott tartalom

Profi segítség nélkül könnyű elvérezni a pénzpiacokon

Olyan időszakon vagyunk túl, amit még senki nem tapasztalt meg korábban. Az azonban világosan kiderült, hogy aki bizonytalan helyzetben hirtelen, vagy megalapozatlan döntést hozott, sokat veszíthetett – meséli Simon Péter, a Raiffeisen Befektetési Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója, akit a zöld befektetésekről is kérdeztünk.

Fizetési mérleg. Csökkent a hiány novemberben

Tavaly novemberben 331 millió euróval 486 millió euróra csökkent a folyó fizetési mérleg hiánya az októberi 817 millió euróról. Az ország külső finanszírozási helyzetének jellemzésére a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg összevont egyenlegéből számolt mutató az októberi 326 millió finanszírozási igényből novemberre 218 millió euró aktívumba fordult - közölte a Magyar Nemzeti Bank.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom