Kezdőlap Hírek Hamisítási botrány. Az IMF még nem döntött vezetője sorsáról
No menu items!

Hamisítási botrány. Az IMF még nem döntött vezetője sorsáról

Sajtóhírek szerint az Egyesült Államok és Japán mindenképpen Georgieva távozását szeretné. Fotó: Clemens Bilan/Pool

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatótanácsa maratoni hosszúságú vasárnapi ülésén sem jutott döntésre az ügyvezető igazgató, Krisztalina Georgieva sorsáról a hetekkel ezelőtt kirobbant adathamisítási botrányban. Hétfőn újabb ülés lesz, de ekkor már elkezdődik az IMF és a Világbank egyhetes éves együttes ülése is.

Az IMF igazgatótanácsa ötórás vasárnapi ülésén is külön megbeszélést folytatott Georgievával, és annak az ügyvédi irodának – a WilmerHale-nek – a képviselőivel, amely az adathamisítási botrányt kirobbantó jelentést készítette a Világbank etikai bizottsága számára.

A WilmerHale, amely megvizsgálta egyebek között a Világbank 2017 októberében kiadott Doing Business 2018 című jelentését, arra jutott, hogy a versenyképességi rangsor adatait a globális pénzügyi szervezet szakemberei meghamisították, Kínának hét hellyel jobb helyezést adtak, és

ezt az akkori ügyvezető igazgató, Georgieva nyomására tették, mert a Világbank vezetése ezáltal akarta elérni, hogy kínai hozzájárulással tőkeemelést hajtsanak végre a szervezetnél.

Georgieva tagadja, hogy nyomást gyakorolt volna beosztottaira a rangsor meghamisítása érdekében. Ügyvédei pedig azt állítják, hogy a WilmerHale megsértette a Világbank szervezeti szabályzatának az alkalmazottakra vonatkozó részét, mert nem adott lehetőséget a volt ügyvezető igazgatónak arra, hogy reagáljon az őt érő gyanúsításra. Az ügyvédi iroda szerint ez nem igaz.

Az IMF vasárnapi ülése után közleményt adott ki, és eszerint céljuk a WilmerHale-jelentés “részleteinek tisztázása” volt. “Az igazgatótanács a mai ülésen is számottevő haladást ért el a jelentés elemzésében, ami azzal kecsegtet, hogy nagyon hamar a végére ér, és le tudja vonni következtetéseit az ügyben” – olvasható a közleményben, amely az AFP francia hírügynökség szerint nagyon hasonló tartalmú a péntekihez. Sem Georgieva, sem az ügyvédi iroda nem nyilatkozott ezúttal.

A 24 tagú igazgatótanács hétfőn is összeül, és reménye szerint dönteni tud Georgieva sorsáról – közölték az ügyben tájékozott, meg nem nevezett tisztségviselők. Egyikük szerint biztos, hogy az igazgatótanács tisztázni fogja Georgievát.

A francia és más európai, illetve több afrikai kormány támogatásukról biztosították pénteken a bolgár közgazdászt, aki 2019 októberében lett az IMF ügyvezető igazgatója világbanki vezető tisztségei után, és jelezték: szeretnék, ha kitöltené mandátumát az IMF élén. Az Egyesült Államok és még néhány ország kormánya viszont több időt szeretne annak megvizsgálására, hogy mi az igazság az egymásnak ellentmondó adathamisítási vádak körül.

A Financial Times című brit lap vasárnapi jelentése szerint, amelyben azonban nincs forrásmegjelölés, az Egyesült Államok és Japán mindenképpen Georgieva távozását szeretné.

Az amerikai pénzügyminisztérium, amely az IMF részvényeinek 16,5 százalékát jegyzi, nem volt hajlandó kommentálni a lapjelentést. Elzárkózott a kommentártól a washingtoni japán nagykövetség is.

A Világbank a WilmerHale szeptember 16-án megjelent jelentése után bejelentette, hogy a Doing Business 2018 elkészítésében tetten ért visszaélés miatt az idei évtől felhagy a rangsor megjelentetésével, és más megközelítésű elemzést ígért helyette. A Doing Business az üzleti világ számára mérvadó és nagyon fontos adatokat tartalmazó éves jelentés volt a hírügynökségek szerint. Az ügyvédi iroda egyébként a 2018 végén kiadott 2019-es rangsorban is talált visszásságokat.

A Világbank és az IMF hétfőn kezdődő közös konferenciájának fő témái a koronavírus-járvány okozta gazdasági válságból történő kilábalás, az adósságenyhítés és a tömeges oltás felgyorsítása lesz. A tervek szerint Georgieva szerdán sajtókonferenciát tart.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Microsoft: erős ügyfél-azonosítással a kibertámadások 99 százaléka kivédhető

A Microsoft szerint a ma ismert támadások 99 százalékát vissza lehetne verni egyszerű, gyakran díjtalanul elérhető módszerekkel, mégis, az ügyfeleinek csak kevesebb, mint a 20 százaléka használ még olyan jól bevált védekezési eszközt is, mint a többtényezős hitelesítés.

Budapesten emelkedtek a használt lakások árai

A fővárosban átlagosan 3,5 százalékkal emelkedett a használt társasházi lakások ára, míg a panelek értéke 7,5, a családi házaké pedig majdnem 11 százalékkal nőtt az év első kilenc hónapjában 2020 azonos időszakához képest - közölte az Otthon Centrum.

Az EU igazságügyi együttműködést kezdeményezett a helyreállítási források védelmére

Az Európai Unió az uniós rendőrségi együttműködési szervezet (Europol) irányításával igazságügyi együttműködést kezdeményezett a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását szolgáló uniós források védelmére - tájékoztatott az Europol.

Kepecs Gábor: „a biztosítóknak újra kell gondolniuk a biztosításpolitikájukat”

A járványhelyzet a biztosítási piacot is átalakítja, amely nem...

Hírek

Microsoft: erős ügyfél-azonosítással a kibertámadások 99 százaléka kivédhető

A Microsoft szerint a ma ismert támadások 99 százalékát vissza lehetne verni egyszerű, gyakran díjtalanul elérhető módszerekkel, mégis, az ügyfeleinek csak kevesebb, mint a 20 százaléka használ még olyan jól bevált védekezési eszközt is, mint a többtényezős hitelesítés.

Az EU igazságügyi együttműködést kezdeményezett a helyreállítási források védelmére

Az Európai Unió az uniós rendőrségi együttműködési szervezet (Europol) irányításával igazságügyi együttműködést kezdeményezett a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását szolgáló uniós források védelmére - tájékoztatott az Europol.

Hálapénz. Bűnügyi felügyelet alá került egy zalai szülészorvos

Egy hónapig nem hagyhatja el lakóhelyét az a zalaegerszegi orvos, akit kedden vettek őrizetbe a rendőrök vesztegetés elfogadásának gyanúja miatt - döntött a Zalaegerszegi Járásbíróság.

Kórházba került Bill Clinton volt amerikai elnök

Fertőzést kapott, és több napja kórházban ápolják Bill Clinton volt amerikai elnököt - erősítette meg a kaliforniai Irvine klinika egyik tisztségviselője.

Eppel János a VOSZ új elnöke

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) küldöttgyűlése elnökké választotta Eppel Jánost, a szervezet társelnökét.

Az szja-visszatérítést nem kell visszafizetni a bevalláskor

A megjelent ellentmondásos információk pontosítására adott ki tájékoztatót a NAV arról, hogy akitől év közben vonták le az adóelőlegeketa szabályok szerint, annak az visszajár, nem áll fennbefizetési kötelezettség.

Fagyni is fog, száraz, napsütéses idő is lesz a hét végén

Hajnalonként ködös, napközben száraz, napsütéses idő várható hétvégén. A leghidegebb órákban néhol fagyra is készülni kell

Magyar falu program – 121 településen nyílik kisbolt

A Magyar falu programnak köszönhetően kisbolt nyílik 121 olyan településen, ahol az elmúlt években, évtizedekben nem volt - jelentette be a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Gazdaság

OTP: újabb munkavállalói résztulajdonosi program indul

Az OTP Bank rendkívüli közgyűlésén döntött egy újabb munkavállalói résztulajdonosi program létrehozásáról és támogatásáról - jelentette be Csányi Sándor, a pénzintézet elnök-vezérigazgatója.

Befektetési alapok – 7500 milliárd fölé nőtt a kezelt vagyon

Szeptemberben 2 százalékkal, mintegy 144 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon, így a hónap végén 7532 milliárd forintot kezeltek a Bamosz-tagok - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége.

Fizetési mérleg. Egymilliárd eurós hiány augusztusban

Augusztusban 1,035 milliárd euró deficittel zárt a folyó fizetési mérleg a júliusi 267 millió és az első félévi 598 millió euró hiányt követően - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Jövő nyárig marad a hitelmoratórium – a rászorulóknak

A kabinet 2022. június 30-ig meghosszabbítja a rászorulók segítésére bevezetett hitelmoratóriumot - jelentette be Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom