Kezdőlap Mozaik Harc az akkuval - a digitális vakság ellen
No menu items!

Harc az akkuval – a digitális vakság ellen

Okostelefon és tablet nélkül ma már elképzelhetetlen az élet. Használatuk azonban egyet jelent a lemerülő akkumulátorokkal vívott folyamatos harccal. Mit tehetünk a “digitális vakság” ellen.

Ki ne érezte volna, hogy a telefonja a legrosszabbkor merül le – teljesen? Az interneten keringenek a tippek és tanácsok, hogyan tudjuk az akkukat a legoptimálisabban tölteni, miként lehet belőlük a maximumot kihozni. Persze ki egész nap használja a telefonját, akkor tesz a legbölcsebben, ha egy powerbank, tehát egy külső akku nélkül nem indul el otthonról.

Lemerülés elleni receptek

Teljesen feltölteni és az újabb töltéssel megvárni, amíg az akku a teljes lemerülés határán van – hangzott évekig a biztosnak tartott megoldás. Ez napjainkban, a lítium akkumulátorok korában már biztos, hogy nem jó taktika. A lemerítés károsítja ezeket az energiatárolókat. A túl gyakori 100%-os feltöltés se jó nekik. A szakértők szerint az akkunak a legjobb, ha a töltöttségük folyamatosan a 30-70%-os tartományban mozog. 70% felett nem tanácsos a telefont a töltőbe dugni.

A legtöbb gyártó 1000-1200 töltésig garantálja az akkumulátorai optimális működését. Ez után időszerű lehet a csere. Ez viszont a legújabb okoskeszülékeknél nem is olyan egyszerű. A gyártók az új készülék eladásában érdekeltek, ezért az akkumulátorokat sok modellből nem lehet kivenni, vagy, ha mégis, szerszám és szakértelem kell hozzá.

A kicserélhetetlenségnek nem csak a gyártók gazdasági érdeke az oka. A vásárlók mind vékonyabb telefonokat várnak el, és egyre többeknek már nem elég, ha az okoskészülék cseppálló, a ‘fürdést‘ is ki kell bírnia. Ez azonban szükségszerűen azzal jár, hogy a hátlap sokszor nem eltávolítható, ragasztva van.

A kicserélhető akkukból hatalmas a választék az interneten. Nagyok az árkülönbségek. Van pár ezer forintért, de több tízezerbe kerülő is. Az előbbiek nagy valószínűséggel után gyártottak, bármit is állít az eladó. Ezeknél nem kizárt, hogy a minőség az eredeti színvonalától távol áll.

Az akku számos ritka fémet tartalmaz. A környezetvédők mellett már a politika és a gazdasági szereplők is meg akarják akadályozni, hogy a konyhai kukába kerüljenek. Egyfelől, mert erősen szennyezik a környezetet, másfelől, mert kifizetődő az újrahasznosításuk. Ezért a jogszabály minden telefon-, illetve akkueladót visszavételre kötelez. Ezt már a legtöbb vásárló is tudja. Azzal viszont csak kevesen vannak tisztában, hogy a visszaadás nem csak joguk, de kötelezettségük is.

Ez biztos, hogy miként lehet a legtöbbet kihozni egy akkuból viszont továbbra is bizonytalan.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Hőhullám és sáros eső is érkezik

Újabb hőhullám várható a hétvégén, és ismét szaharai por...

Magyar roham Horvátországba – megkétszereződött a nyaralók száma

A múlt év hasonló időszakához képest 90 százalékkal több magyar turista látogatott eddig Horvátországba, leginkább a szállodákban emelkedett a foglalásuk.

Római-kori út a Velencei-lagúna fenekén

Ókori római utat fedeztek fel a Velencei-lagúna fenekén egy régészeti feltárási program közben.

Románia: oltásért szabadnap – mindenkinek

Klaus Iohannis román államfő kihirdette azt a törvényt, amely szabadnapot biztosít mindazoknak, akik beoltatják magukat a koronavírus ellen.

Hírek

Hőhullám és sáros eső is érkezik

Újabb hőhullám várható a hétvégén, és ismét szaharai por...

Autós üldözés – a férfi eltiltás hatálya alatt vezetett

Több mint félórás autós üldözés után fogtak el a...

Románia: oltásért szabadnap – mindenkinek

Klaus Iohannis román államfő kihirdette azt a törvényt, amely szabadnapot biztosít mindazoknak, akik beoltatják magukat a koronavírus ellen.

Kötelességszegési eljárás az EU-ban – tavaly 903 eset

Az Európai Bizottság az uniós tagországokkal szemben 2020-ban összesen 903 új kötelezettségszegési eljárást indított, 13 százalékkal többet, mint az előző évben - derült ki a bizottság éves jelentéséből.

Az EMA 12 és 17 év közötti fiatalok számára is javasolja a Moderna vakcináját

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a 12 és 17 év közötti fiatalok számára is ajánlotta a Moderna vállalat Spikevax nevű vakcináját - erről az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő amszterdami székhelyű ügynökség tájékoztatta a sajtót.

Börtönből a munkaerőpiacra – 1700 rab szerzett szakmát

Több mint 1700 fogvatartott szerzett piacképes szakmát három év...

Ilyen lesz a horvát euró – a szerbek tiltakoznak

A szerb nemzeti bank tiltakozik az ellen, hogy Nikola Tesla feltaláló szerepeljen a horvát euróérméken, és megteszi a szükséges lépéseket az Európai Unió intézményeinél - írta a Nacional című horvát napilap, a Telegraf Biznis című szerb hírportálra hivatkozva.

Jupiter-szerű világot találtak – a Naprendszeren kívül

A csillagászok először észleltek holdképző régiót egy Naprendszeren kívüli bolygó körül: egy Jupiter-szerű világot, amelyet egy elég nagy tömegű gáz- és porkorong vesz körbe ahhoz, hogy három olyan holdat hozzon létre, mint a Föld körül keringő kísérőbolygó.

Gazdaság

Moratórium – Nagy Márton: újra kellene gondolni egyes hitelek kondícióit

Még szeptember vége előtt érdemes lenne átgondolni a moratóriumban lévő lakossági folyószámlahitelek és a hitelkártyák kezelését - jelentette ki a miniszterelnök gazdaságpolitikai főtanácsadója.

Az EKB nem változtatott az irányadó eurókamaton

Az Európai Központi Bank kormányzótanácsa nem változtatott csütörtöki kamatdöntő ülésén az irányadó eurókamaton.

Két új vezérhelyettes a Magyar Bankholdingnál

A Magyar Bankholding márciusban elfogadott stratégiája újabb állomásaként két felső vezető kezdte meg munkáját a bankcsoportban: Ginzer Ildikó a standard, Szabó Levente pedig az egyedi kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettesként csatlakozott a menedzsmenthez.

Virág Barnabás: az MNB elkötelezett az euró bevezetése mellett, de…

Az MNB elkötelezett az euró sikeres és biztonságos magyarországi bevezetése mellett, de fontos, hogy az biztosítsa a gazdaság számára a felzárkózás folytatásának lehetőségét - mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikáért felelős alelnöke.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom