Hirdetés
Kezdőlap Mozaik Harc az akkuval - a digitális vakság ellen
No menu items!

Harc az akkuval – a digitális vakság ellen

Okostelefon és tablet nélkül ma már elképzelhetetlen az élet. Használatuk azonban egyet jelent a lemerülő akkumulátorokkal vívott folyamatos harccal. Mit tehetünk a “digitális vakság” ellen.

Ki ne érezte volna, hogy a telefonja a legrosszabbkor merül le – teljesen? Az interneten keringenek a tippek és tanácsok, hogyan tudjuk az akkukat a legoptimálisabban tölteni, miként lehet belőlük a maximumot kihozni. Persze ki egész nap használja a telefonját, akkor tesz a legbölcsebben, ha egy powerbank, tehát egy külső akku nélkül nem indul el otthonról.

Lemerülés elleni receptek

Teljesen feltölteni és az újabb töltéssel megvárni, amíg az akku a teljes lemerülés határán van – hangzott évekig a biztosnak tartott megoldás. Ez napjainkban, a lítium akkumulátorok korában már biztos, hogy nem jó taktika. A lemerítés károsítja ezeket az energiatárolókat. A túl gyakori 100%-os feltöltés se jó nekik. A szakértők szerint az akkunak a legjobb, ha a töltöttségük folyamatosan a 30-70%-os tartományban mozog. 70% felett nem tanácsos a telefont a töltőbe dugni.

A legtöbb gyártó 1000-1200 töltésig garantálja az akkumulátorai optimális működését. Ez után időszerű lehet a csere. Ez viszont a legújabb okoskeszülékeknél nem is olyan egyszerű. A gyártók az új készülék eladásában érdekeltek, ezért az akkumulátorokat sok modellből nem lehet kivenni, vagy, ha mégis, szerszám és szakértelem kell hozzá.

A kicserélhetetlenségnek nem csak a gyártók gazdasági érdeke az oka. A vásárlók mind vékonyabb telefonokat várnak el, és egyre többeknek már nem elég, ha az okoskészülék cseppálló, a ‘fürdést‘ is ki kell bírnia. Ez azonban szükségszerűen azzal jár, hogy a hátlap sokszor nem eltávolítható, ragasztva van.

A kicserélhető akkukból hatalmas a választék az interneten. Nagyok az árkülönbségek. Van pár ezer forintért, de több tízezerbe kerülő is. Az előbbiek nagy valószínűséggel után gyártottak, bármit is állít az eladó. Ezeknél nem kizárt, hogy a minőség az eredeti színvonalától távol áll.

Az akku számos ritka fémet tartalmaz. A környezetvédők mellett már a politika és a gazdasági szereplők is meg akarják akadályozni, hogy a konyhai kukába kerüljenek. Egyfelől, mert erősen szennyezik a környezetet, másfelől, mert kifizetődő az újrahasznosításuk. Ezért a jogszabály minden telefon-, illetve akkueladót visszavételre kötelez. Ezt már a legtöbb vásárló is tudja. Azzal viszont csak kevesen vannak tisztában, hogy a visszaadás nem csak joguk, de kötelezettségük is.

Ez biztos, hogy miként lehet a legtöbbet kihozni egy akkuból viszont továbbra is bizonytalan.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Csökken a forgalom a lakáspiacon, aktívabbak a befektetők

Csökken a forgalom az  ingatlanpiacon a nyáron, a befektetési céllal lakást vásárlók ugyanakkor aktívak - közölte a Duna House.

Kína nem akar globális krízist, nem fog összeveszni Amerikával Tajvan miatt

Négy nappal Nancy Pelosi amerikai házelnök tajvani látogatása előtt Hszi Csin-ping kínai vezető telefonon beszélt Biden elnökkel, és azt mondta: most nincs itt az ideje egy teljes körű válságnak.

A LED világításra átállás komoly lépés az otthoni rezsicsökkentés felé

Nagymértékben csökkenthető az otthoni villamosenergia-felhasználás a LED-es fényforrásokra való átállással. Jó hír, hogy miközben a LED lámpák környezetkímélőek, ma már kifejezetten megfizethető áron kaphatók. Ráadásul energiatakarékoságuknak köszönhetően akár már fél év alatt megtérülhet a cserére fordított pénz.

Újra vizsgálja a szlovák Novis biztosítót az MNB

Újabb fogyasztóvédelmi vizsgálatot indított a Magyar Nemzeti Bank a Magyarországon határon átnyúló szolgáltatóként működő NOVIS biztosítónál. Elsősorban a társaság panaszkezelési és ügyféltájékoztatási gyakorlatát, illetve a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmára vonatkozó jogszabályoknak való megfelelést ellenőrzik.

Hírek

Vegyesen alakult a forint árfolyama péntek reggelre

Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama péntek reggelre a főbb devizákkal a nemzetközi devizakereskedelemben.

Újra madárinfluenzától mentes Magyarország

Magyarország újra madárinfluenzától mentes, és nem kötelező a baromfikat zártan tartani - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Újra jön orosz olaj Magyarországra a Barátság vezetéken

Szerdáról csütörtökre virradó éjszaka óta folyamatosan érkezik kőolaj Magyarországra is a Barátság kőolajvezetéken, miután a Mol átvállalta az orosz fél által fizetendő tranzitdíjat. A belföldi ellátás a néhány napos szünet ellenére nem volt veszélyben, hiszen Magyarország több hétre elegendő tartalékkal rendelkezik - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

Kim Dzsongun halálosan bekeményít a Covid kapcsán

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető csütörtökön győzelmet hirdetett a Covid elleni harcban, majd "halálos megtorlást" ígért Dél-Korea ellen, amelyet a járvány kitörésének okozásával vádol.

Egyházi szervezetek mögé rejtőző bűnbandára csapott le a NAV

Egyházi szervezetek mögé rejtőző, az állami költségvetésnek 8 milliárd forint kárt okozó bűnszervezetre csapott le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Békés Megyei Főügyészséggel együttműködésben.

Újraindult a Barátság vezeték, hamarosan Magyarországra is érkezik olaj

Újraindult a Barátság vezeték, csütörtökön Magyarországra is megérkezik a kőolaj - közölte a Mol.

Fizetett a Mol, újraindulhat a Barátság kőolajvezeték

A Mol egyeztetést folytatott az ukrán és az orosz féllel a Barátság vezeték újraindításáról, és átutalta az ukrajnai szakasz használatért fizetendő tranzitdíjat - közölte a társaság.

A hiány ellenére tovább csökken a benzin piaci ára

Pénteken tovább csökken a 95-ös benzin ára, ami különös jelenség üzemanyaghiányos helyzetben. A csökkenés mértéke bruttó 8 forint, ami várhatóan hatással lesz a piaci árak alakulására. A gázolaj ára a héten már nem változik.

Gazdaság

OTP: stabil a teljesítmény, bizonytalan az orosz leánybank sorsa

Az egyedi tételeket nem számítva, a háború hatásaival együtt a tavalyihoz hasonló lett az OTP csoport teljesítménye a második negyedévben, ami a bank stabilitását és erejét mutatja - mondta Bencsik László, az OTP Bank Nyrt. vezérigazgató-helyettese a bank eredményeit értékelő sajtótájékoztatón. Azt is közölte: vizsgálják az orosz leánybank értékesítésének lehetőségét.

Az MNB zöld átállást vár el a bankoktól – határidőre

A jegybank megújította zöld ajánlását, amelyben elvárják, hogy a hazai hitelintézetek 2025-ig álljanak át a zöld működésre.

Újra összeért az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

A várakozásoknak megfelelően az előző hetinél 100 bázisponttal magasabb, 10,75 százalékkos kamattal hirdette meg az egyhetes jegybanki betétet csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.

MNB-alelnök: a rezsicsökkentés módosítása tovább emeli az inflációt

A 100 bázispontos kamatemeléssel a monetáris politika célja továbbra is az, hogy fellépjen a másodkörös inflációs hatások elkerülése érdekében, illetve elősegítse az inflációs cél elérését - jelentette ki Virág Barnabás, a jegybank alelnöke.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom