Hirdetés
Kezdőlap Hírek Hétköznapok világszerte - Covid-19 idején
No menu items!

Hétköznapok világszerte – Covid-19 idején

A korona-vírus az egész világon jelen van, ahogy a korlátozások is. Mégis nagyok a különbségek. A legnagyobb példányszámú német hetilap, a Spiegel feltérképezte, merre, hogy élik, élték meg a hétköznapokat a rendkívüli heteket. 

Szöul, Dél-Korea

Az ázsiai országban nincs kijárási tilalom. A kormány azonban március eleje óta arra kéri az embereket, lehetőleg maradjanak otthon, kerüljék a társasági érintkezést. Nehéz időszak ez a hiperaktív dél-koreaiaknak. Aktív társasági életüket most a Facebookon és az Instagrammon élik. Főleg az otthon készített kulináris remekeiket posztolják. Sokan először ragadtak fakanalat. Dél-Koreában nem divat otthon főzni. Meglepően sok a krumpliból készült étel a képeken. Ez az dél-koreai konyhában amúgy ritkán előkerülő zöldség az iskolai menzák bezárása miatt most tonnaszámra áll a boltokban és fillérekbe kerül.

Moszkva, Oroszország

Az országba nem ment át a ’home office’ kifejezés. Az ’udaljonka’ kifejezést használják. Ez a ’udaljonnaja rabota’, a ’távmunka’ kicsinyítő képzős változata. Jól illik az otthoni munkára: Kényelmesen, macinaciban, a puha szófán fekve ’dolgozgatnak’. Az elmúlt napok tapasztalata szerint sok minden nem készül el az otthon töltött munkanap végére. Arcukra fagyott a mosoly, amikor Moszkva polgármestere március 28-án este bejelentette, hogy éjféltől a világ egyik legszigorúbb kijárási tilalma lépett életbe: sürgősségi orvosi ellátás, a legközelebbi élelmiszerüzlet felkeresése, bejárás csak létfontosságúnak nyilvánított munkahelyekre és kutyasétáltatás a lakóhely 100 méteres körzetében. Ezek az okok, amiért el lehet hagyni a lakást. A szabály betartását a mobiltelefonok cellainformációival is ellenőrizhetik a hatóságok.


Új kórház épül Moszkván kívül a COVID-19 betegek kezelésére

Saragossa, Spanyolország

Kira, egy kutya lett a Spiegelben bemutatott saragossai család legfontosabb tagja mióta szigorú kijárási tilalom van. Spanyolországban a lakást csak akkor szabad elhagyni, ha valaki orvoshoz, gyógyszertárba vagy bevásárolni megy, esetleg kutyát sétáltat. Így lett a négylábú féltve őrzött kincs. Kira az árnyoldalt is érzi: kölcsönadják a kedves szomszédoknak, hogy ők is kiszabadulhassanak a négy fal közül. Hetek óta többet kell sétálnia, mint amennyihez kedve lenne.

A trend általános. A menhelyek gyakorlatilag kiürültek és hetek óta nem látni kóbor kutyákat sem. Az ügyészség figyelmeztet: sétálni más állattal nem szabad. Egy találékony katalán férfit, aki kecskéjével járta az utcákat, 300 euróra büntetett a rendőrség. Másrészt, aki most kutyát fogad be, annak éveken keresztül gondoskodnia kell róla. Kutyát az utcára kitenni ugyanis bűncselekmény Spanyolországban.

Spanyol kórház a COVID-19 idején

Róma, Itália

Az egészségügyiből gazdasági válság lett Itáliában. Barátok, ismerősök, családtagok, szomszédok egymásnak kölcsönöznek. Egyre többen kérnek, de egyre kevesebben tudnak adni. Van ugyan állami segítség, de láthatóan túl kevés. Különösen a szabadúszók, korábban részben, vagy egészben feketén dolgozók vannak bajban. Jövedelem nélkül maradtak. A válság súlyosságát jelzi, hogy az olasz kormány a legrászorultabbaknak a háborús időkből ismert élelmiszerjegyeket ad, hogy legalább senki ne éhezzen a világ nyolcadik legnagyobb GDP-t előállító országában.

Párizs, Franciaország

Az országban becslések szerint 250 ezer hajléktalan él. Nagy részük Párizsban. Ők a kijárási tilalom legnagyobb vesztesei. Mióta gyakorlatilag üresek az utcák, alig van, aki pénz dobna a kalapjukba. Pedig a párizsiak korábban nagyvonalúságukról voltak híresek.

Ha hinni lehet a városban szállingózó híreknek, vannak az otthontalanok közül, akik a válság haszonélvezői lettek. A kormány fél, hogy az utcán lakók a vírusterjesztés gócpontjaivá válnak, ezért szobákat bérelt sokuknak az üresen álló hotelekben. A kérdésben az Élysée-palota és a szállodaláncok is hallgatnak. A kormány, mert fél, hogy a fedél nélküliek ’dőzsölése’ felháborodást keltene. A hotelesek pedig attól tartanak, hogy a többség nem akar majd beköltözni a hajléktalanok lakta hotelszobákba.

San Francisco, Kalifornia

A Szilikon-völgy fővárosában is szinte csak homelesseket látni az utcákon. Párizzsal ellentétben a városvezetés nem titkolja, hogy szállodákba akarja elhelyezni őket. 8000 szobára írtak ki közbeszerzést. Az üresen álló hotelek vezetői pragmatikusan gondolkoznak: A pénznek nincs szaga. A luxushotelek között harc folyik a szokatlan vendégekért.

Az ABC 15 beszámolója itt érhető el

Amerikában, mint minden, a korona-járvány is politika. A republikánus média és az elkötelezett jobboldali szavazók látványosan elégedettek, ha demokrata városokból és államokból a megbetegedések számának növekedéséről érkeznek hírek. A balodal alkalmatlanságának tudják be, hogy az általuk vezetett államokban általában erősebben fertőzöttek. A demokraták saját előrelátásukat és mindent tudásukat dicsérik, ha kiderül, hogy egy republikánus környéken rosszabbodik a helyzet. Annak tudják be, hogy a jobboldaliak Trump vezetésével sokáig tagadták a probléma egész létezését. Annak, hogy a demokrata vezetésű államok és városok fertőzöttebbek egyébként nagyon kézenfekvő oka van: Általában ezek az ország sűrűn lakott részei. A vírus amerikai epicentruma, New York a világ egyik legnagyobb népsűrűségű városa.

Brüsszel, Belgium

Európa fővárosának polgárai töltik a legtöbb időt dugóban a kontinensen: Minden évben egy teljes hetet! A korona-válság napjai sokat fognak javítani az idei statisztikán. A Spiegel riporterét elhagyott filmkulisszákra emlékezteti az elnéptelenedett város. Különösen hátborzongatónak tartja az Európa-negyedet. Az eurókraták szinte kivétel nélkül hazautaztak, így ott még maszkos bevásárolni sietőket sem látni az utcákon.

Bildein, Burgenland

A Spiegel Bécsből érkező riportere a főváros kihalt utcáin, majd néptelen autópályán és országúton érkezik az osztrák-magyar határon fekvő faluba, Bildeinba (Beled). A burgenlandi településeket, amelyeken átautózik csak a virágok és az óriásplakátok színesítik. A szigorú kijárási tilalom miatt egy lélek sincs az utcákon.

Walter Temmel

A riportert megérkezése után a 400 lelkes falu polgármestere kalauzolja, szigorúan egy méteres távolságból. Walter Temmel egyetért a bécsi kormány intézkedéseivel, de elkésettnek tartja őket: „Egy hét alatt nulláról tízre emelkedett a járásban a betegek száma. Ha előbb jött volna a szigor, talán ők se betegednek meg.

A határon Pornóapátiba átvezető útnál szomorúan konstatálja, hogy a magyar oldalról lezárták azt. Ez sok gyakorlati kellemetlenséget okoz. A munkába ingázóknak 35 kilométert kell kerülniük a következő hivatalos átkelőig. „Itt húzódott a vasfüggöny. Mi vagyunk, jobban mondva voltunk az egyesült Európa szimbóluma” – javítja magát rezignáltan a településvezető.

A település itt is, mintha üres lenne

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Megjött az utolsó két Leopard harckocsi is Tatára

Megérkezett Tatára a 12 Leopard 2A4 harckocsi közül az utolsó kettő, a páncélosok első lövései dördültek el a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár szomódi lőterén.

Emberiség elleni bűntettért – életfogytiglan. Az Iszlám Állam katonáját elitélték Budapesten

Életfogytiglanra ítélte emberiesség elleni, emberölésekkel megvalósított bűntett miatt Hassan F. szír férfit, az Iszlám Állam egykori katonáját a Fővárosi Törvényszék első fokon. A vádlott leghamarabb harminc év múlva bocsátható feltételes szabadságra.

Tőzsde – Enyhén pozitív kezdés New Yorkban

A szerdai vegyes zárás és az S&P-500 index rekordja után csekély emelkedéssel indult a kereskedés csütörtökön az amerikai értékpapírpiacokon.

Csokimikulások tesztje: egy volt zsírosabb a kelleténél

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) laboratóriumában megvizsgált 17 csokoládémikulásból mindössze egy zsírtartalma volt magasabb a csomagoláson feltüntetettnél.

Hírek

Megjött az utolsó két Leopard harckocsi is Tatára

Megérkezett Tatára a 12 Leopard 2A4 harckocsi közül az utolsó kettő, a páncélosok első lövései dördültek el a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár szomódi lőterén.

2020 QG – Rakéta a Föld körül keringő titokzatos objektum

Egy 54 éves rakéta, nem pedig aszteroida a Föld körül ideiglenesen keringő titokzatos objektum - erősítették meg amerikai csillagászok.

Emberiség elleni bűntettért – életfogytiglan. Az Iszlám Állam katonáját elitélték Budapesten

Életfogytiglanra ítélte emberiesség elleni, emberölésekkel megvalósított bűntett miatt Hassan F. szír férfit, az Iszlám Állam egykori katonáját a Fővárosi Törvényszék első fokon. A vádlott leghamarabb harminc év múlva bocsátható feltételes szabadságra.

Új elnöke van a Magyar Gumiabroncs Szövetségnek

Sipőcz Győző, a Goodyear kelet-európai kiskereskedelmi operatív vezetője váltotta a Magyar Gumiabroncs Szövetség elnöki székében Tokaji Vilmost, aki az elnökség tagja marad.

Richter – bővülő portfólió. Globális forgalmazási jog az Evra fogamzásgátló tapaszra

Jelentősen nő a Richter Gedeon Nyrt. nőgyógyászati termékekből származó árbevétele a következő években, a  bejelentett, több mint 78 milliárd forintos (263,5 millió dollár) portfólió-bővítést a cég saját forrásból valósítja meg - jelentette be Bogsch Erik, az igazgatóság elnöke online sajtótájékoztatóján.

Korrupciógyanú. Felmentették az agrártárca helyettes államtitkárát

Hivatali vesztegetés miatt nyomoznak az Agrárminisztériumban: az ügy érintettje Nagy János földügyekért felelős helyettes államtitkár, akit egyes jelentések szerint bilincsben vezettek el. Az államtitkárt Nagy István miniszter felmentette tisztségéből.

Koronavírus – Németország. Meghosszabbítják a korlátozásokat

Meghosszabbítják a koronavírus-járvány második hulláma miatt bevezetett korlátozásokat, Németországban január 10-ig, járványhelyzet reméltnél lassabb javulása miatt, néhányat szigorítanak is átmenetileg - jelentette be a kancellár.

Életveszélyes is lehet a hamis vakcina – riasztott az Interpol

A koronavírus elleni oltóanyagokkal kapcsolatos bűncselekmények veszélyére figyelmeztetett az Interpol. A nemzetközi rendőri ügynökség szerint a szervezett bűnözői csoportok hamisított vakcinák árusításába kezdhetnek.

Emlékérmék a MOB alapításának 125 éves évfordulójára

A Magyar Olimpiai Bizottság megalakulásának 125. évfordulója alkalmából tízezer forint névértékű ezüst és kétezer forint névértékű színesfém emlékérmét bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank.

Szálló por – Putnokon veszélyes, több helyen egészségtelen a levegő

A magas szállópor-koncentráció miatt számos városban tovább emelkedett a légszennyezettség.

Januártól drágulnak a pályamatricák

A személygépkocsikra (D1 díjkategória) jövőre az éves autópálya-matrica 44 660 forint, a megyénkénti 5200 forint, a tíznapos heti 3640 forint, a havi 4970 forint lesz - derült ki a autopalyamatrica.hu-n közzétett tájékoztatásból.

Leszállt a Holdra a Csang’o-5 kínai űrszonda – talajmintát gyűjt

Sikeresen leszállt a Holdra kedden a Csang'o-5 kínai űrszonda - jelentette be a kínai nemzeti űrügynökség.

Gazdaság

Új MFB-hitel vállalkozásoknak – 90 milliárdos keretösszeggel

Új hiteltermék-változatot indít az MFB Csoport vállalkozások számára: az MFB Krízis Hitel Plusz december 7-től igényelhető - közölte a Magyar Fejlesztési Bank.

Az MNB szerint K-alakú kilábalás jön

A magyar bankrendszer sokkellenálló-képessége erős maradt, de a kilábalás nem minden gazdasági szektort érint majd egyformán, ezért a gazdaságtámogató intézkedések előtérben maradhatnak - mondta Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője a novemberi Pénzügyi stabilitási jelentést ismertetve.

Kivonul Magyarországról az Aegon biztosító

A VIG (Vienna Insurance Group) megveszi a holland Aegon biztosító közép- és kelet-európai részlegét - közölte az osztrák cég.

Az OTP kivonult Szlovákiából

Az OTP Bank pénzügyileg is lezárta szlovákiai leánybankja, az OTP Banka Slovensko értékesítését a belgiumi székhelyű KBC Csoportnak. A vételár nem nyilvános.

Az MNB zöld ajánlást készít a bankoknak

A jegybank zöld ajánlást készít a bankoknak, erről néhány héten belül társadalmi egyeztetés kezdődik - mondta Kandrács Csaba, az MNB alelnöke a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) felelős vállalatirányítás szakosztályának online konferenciáján.

MNB: hamarosan jön a vállalati zöld hitel

A Magyar Nemzeti Bank számára kiemelten fontos a környezeti fenntarthatóság összekapcsolása a pénzügyekkel, ezért a jövőben a vállalatok számára is  bevezeti a zöld hitelt. De a jegybank saját ökológiai lábnyomának csökkentését is kitűzte célul - mondta az MNB alelnöke.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom