Hirdetés
Kezdőlap Hírek Hétköznapok világszerte - Covid-19 idején
No menu items!

Hétköznapok világszerte – Covid-19 idején

A korona-vírus az egész világon jelen van, ahogy a korlátozások is. Mégis nagyok a különbségek. A legnagyobb példányszámú német hetilap, a Spiegel feltérképezte, merre, hogy élik, élték meg a hétköznapokat a rendkívüli heteket. 

Szöul, Dél-Korea

Az ázsiai országban nincs kijárási tilalom. A kormány azonban március eleje óta arra kéri az embereket, lehetőleg maradjanak otthon, kerüljék a társasági érintkezést. Nehéz időszak ez a hiperaktív dél-koreaiaknak. Aktív társasági életüket most a Facebookon és az Instagrammon élik. Főleg az otthon készített kulináris remekeiket posztolják. Sokan először ragadtak fakanalat. Dél-Koreában nem divat otthon főzni. Meglepően sok a krumpliból készült étel a képeken. Ez az dél-koreai konyhában amúgy ritkán előkerülő zöldség az iskolai menzák bezárása miatt most tonnaszámra áll a boltokban és fillérekbe kerül.

Moszkva, Oroszország

Az országba nem ment át a ’home office’ kifejezés. Az ’udaljonka’ kifejezést használják. Ez a ’udaljonnaja rabota’, a ’távmunka’ kicsinyítő képzős változata. Jól illik az otthoni munkára: Kényelmesen, macinaciban, a puha szófán fekve ’dolgozgatnak’. Az elmúlt napok tapasztalata szerint sok minden nem készül el az otthon töltött munkanap végére. Arcukra fagyott a mosoly, amikor Moszkva polgármestere március 28-án este bejelentette, hogy éjféltől a világ egyik legszigorúbb kijárási tilalma lépett életbe: sürgősségi orvosi ellátás, a legközelebbi élelmiszerüzlet felkeresése, bejárás csak létfontosságúnak nyilvánított munkahelyekre és kutyasétáltatás a lakóhely 100 méteres körzetében. Ezek az okok, amiért el lehet hagyni a lakást. A szabály betartását a mobiltelefonok cellainformációival is ellenőrizhetik a hatóságok.


Új kórház épül Moszkván kívül a COVID-19 betegek kezelésére

Saragossa, Spanyolország

Kira, egy kutya lett a Spiegelben bemutatott saragossai család legfontosabb tagja mióta szigorú kijárási tilalom van. Spanyolországban a lakást csak akkor szabad elhagyni, ha valaki orvoshoz, gyógyszertárba vagy bevásárolni megy, esetleg kutyát sétáltat. Így lett a négylábú féltve őrzött kincs. Kira az árnyoldalt is érzi: kölcsönadják a kedves szomszédoknak, hogy ők is kiszabadulhassanak a négy fal közül. Hetek óta többet kell sétálnia, mint amennyihez kedve lenne.

A trend általános. A menhelyek gyakorlatilag kiürültek és hetek óta nem látni kóbor kutyákat sem. Az ügyészség figyelmeztet: sétálni más állattal nem szabad. Egy találékony katalán férfit, aki kecskéjével járta az utcákat, 300 euróra büntetett a rendőrség. Másrészt, aki most kutyát fogad be, annak éveken keresztül gondoskodnia kell róla. Kutyát az utcára kitenni ugyanis bűncselekmény Spanyolországban.

Spanyol kórház a COVID-19 idején

Róma, Itália

Az egészségügyiből gazdasági válság lett Itáliában. Barátok, ismerősök, családtagok, szomszédok egymásnak kölcsönöznek. Egyre többen kérnek, de egyre kevesebben tudnak adni. Van ugyan állami segítség, de láthatóan túl kevés. Különösen a szabadúszók, korábban részben, vagy egészben feketén dolgozók vannak bajban. Jövedelem nélkül maradtak. A válság súlyosságát jelzi, hogy az olasz kormány a legrászorultabbaknak a háborús időkből ismert élelmiszerjegyeket ad, hogy legalább senki ne éhezzen a világ nyolcadik legnagyobb GDP-t előállító országában.

Párizs, Franciaország

Az országban becslések szerint 250 ezer hajléktalan él. Nagy részük Párizsban. Ők a kijárási tilalom legnagyobb vesztesei. Mióta gyakorlatilag üresek az utcák, alig van, aki pénz dobna a kalapjukba. Pedig a párizsiak korábban nagyvonalúságukról voltak híresek.

Ha hinni lehet a városban szállingózó híreknek, vannak az otthontalanok közül, akik a válság haszonélvezői lettek. A kormány fél, hogy az utcán lakók a vírusterjesztés gócpontjaivá válnak, ezért szobákat bérelt sokuknak az üresen álló hotelekben. A kérdésben az Élysée-palota és a szállodaláncok is hallgatnak. A kormány, mert fél, hogy a fedél nélküliek ’dőzsölése’ felháborodást keltene. A hotelesek pedig attól tartanak, hogy a többség nem akar majd beköltözni a hajléktalanok lakta hotelszobákba.

San Francisco, Kalifornia

A Szilikon-völgy fővárosában is szinte csak homelesseket látni az utcákon. Párizzsal ellentétben a városvezetés nem titkolja, hogy szállodákba akarja elhelyezni őket. 8000 szobára írtak ki közbeszerzést. Az üresen álló hotelek vezetői pragmatikusan gondolkoznak: A pénznek nincs szaga. A luxushotelek között harc folyik a szokatlan vendégekért.

Az ABC 15 beszámolója itt érhető el

Amerikában, mint minden, a korona-járvány is politika. A republikánus média és az elkötelezett jobboldali szavazók látványosan elégedettek, ha demokrata városokból és államokból a megbetegedések számának növekedéséről érkeznek hírek. A balodal alkalmatlanságának tudják be, hogy az általuk vezetett államokban általában erősebben fertőzöttek. A demokraták saját előrelátásukat és mindent tudásukat dicsérik, ha kiderül, hogy egy republikánus környéken rosszabbodik a helyzet. Annak tudják be, hogy a jobboldaliak Trump vezetésével sokáig tagadták a probléma egész létezését. Annak, hogy a demokrata vezetésű államok és városok fertőzöttebbek egyébként nagyon kézenfekvő oka van: Általában ezek az ország sűrűn lakott részei. A vírus amerikai epicentruma, New York a világ egyik legnagyobb népsűrűségű városa.

Brüsszel, Belgium

Európa fővárosának polgárai töltik a legtöbb időt dugóban a kontinensen: Minden évben egy teljes hetet! A korona-válság napjai sokat fognak javítani az idei statisztikán. A Spiegel riporterét elhagyott filmkulisszákra emlékezteti az elnéptelenedett város. Különösen hátborzongatónak tartja az Európa-negyedet. Az eurókraták szinte kivétel nélkül hazautaztak, így ott még maszkos bevásárolni sietőket sem látni az utcákon.

Bildein, Burgenland

A Spiegel Bécsből érkező riportere a főváros kihalt utcáin, majd néptelen autópályán és országúton érkezik az osztrák-magyar határon fekvő faluba, Bildeinba (Beled). A burgenlandi településeket, amelyeken átautózik csak a virágok és az óriásplakátok színesítik. A szigorú kijárási tilalom miatt egy lélek sincs az utcákon.

Walter Temmel

A riportert megérkezése után a 400 lelkes falu polgármestere kalauzolja, szigorúan egy méteres távolságból. Walter Temmel egyetért a bécsi kormány intézkedéseivel, de elkésettnek tartja őket: „Egy hét alatt nulláról tízre emelkedett a járásban a betegek száma. Ha előbb jött volna a szigor, talán ők se betegednek meg.

A határon Pornóapátiba átvezető útnál szomorúan konstatálja, hogy a magyar oldalról lezárták azt. Ez sok gyakorlati kellemetlenséget okoz. A munkába ingázóknak 35 kilométert kell kerülniük a következő hivatalos átkelőig. „Itt húzódott a vasfüggöny. Mi vagyunk, jobban mondva voltunk az egyesült Európa szimbóluma” – javítja magát rezignáltan a településvezető.

A település itt is, mintha üres lenne

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik
Hirdetés

Friss

Tőzsde – Erős kezdés New Yorkban

Indexemelkedéssel indult a kereskedés pénteken az amerikai értékpapírpiacokon a héten kezdődött negyedéves eredménybeszámoló szezon első jelentéseiben szereplő várakozáson felüli adatokat nyugtázva.

Amerika hitelezői: Japán a legnagyobb, Írország a negyedik

Februárban már a huszonegyedik egymást követő hónapban volt japán tulajdonban a legtöbb amerikai állampapír.

Otthonteremtési és felújítási támogatások – egyszerűbb feltételekkel

Egyszerűbb feltételek mellett, még többen igényelhetik a január 1-jén bevezetett otthonteremtési és otthonfelújítási támogatásokat - jelentette be a családokért felelős tárca nélküli miniszter.

Befektetési alapok: átlépte a 7000 milliárdot a kezelt vagyon

Márciusban 2 százalékkal, vagyis 137 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapok vagyona, amely ezzel először lépte át a hétezer milliárd forintot. A hónap végén a Bamosz tagjai 7110 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége.

Hírek

Rabszolgaként tartottak több embert Zalában – egyikük belehalt

Vádat emeltek egy Pakodon élő család ellen Zalában, amelynek hét tagja éveken át rabszolgaként bánt több ismerősével. A sanyargatottak egyike az embertelen körülmények miatt meghalt - közölte a Zala Megyei Főügyészség szóvivője.

Csalók ígérnek gyors gyógyulást – figyelmeztet a GVH

Megsokasodtak a fogyasztói jelzések az egészségügyi termékeket hirdető csaló weboldalakról, ezért a Gazdasági Versenyhivatal figyelmeztetést adott ki.

Újra az államé a Hévíz-Balaton Airport

Újra állami tulajdonban működik a Hévíz-Balaton Airport, miután a területen lévő ingatlanok is a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vagyonkezelésébe kerültek.

Egymás fejét tépték az óriáspandák. Videó a vadon élő állatok harcáról

Két vadon élő óriáspanda vérre menő összecsapását sikerült lefilmezni a vadvédelmi hatóságoknak egy kínai természetvédelmi területen.

Vita közben. Gázfegyverrel lőttek Kispesten

Gázfegyverrel lőtt egy férfi Budapesten, a XIX. kerületi Kossuth téren, egy kispesti járőr a helyszínen elfogta - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság .

MÁV-Volán: áprilisban ingyen utazhatnak az alsósok

Az alsó tagozatos diákok áprilisban díjmentesen utazhatnak a MÁV és a Volán járatain - közölte a MÁV-Volán-csoport.

Szándékos vaklárma. Mégsem támadtak pénzszállítókra Kőbányán

Nem történt rablási kísérlet pénzszállítók ellen szerdán a X. kerületben, az esetet a pénzszállító cég munkatársa kitalálta - mondta a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Berlin. Alkotmányellenesnek minősítették a lakbérplafont

A német alkotmánybíróság az alaptörvénnyel ellentétesnek minősítette és megsemmisítette a lakbérek befagyasztásáról szóló berlini helyi jogszabályt.

Új elnök a Nyomda- és Papíripari Szövetség élén

Orgován Katalint, a Pátria Nyomda vezérigazgatóját választották meg a Nyomda- és Papíripari Szövetség új elnökének a testület közgyűlésén - közölte a szövetség.

Újabb pert vesztett a Ryanair

A Ryanair ismét pert vesztett az Európai Bizottsággal szemben Luxemburgban. A fapados légitársaság azért perelt, mert szerinte az Air France és a svéd SAS jogtalanul kaptak állami támogatást.

Spániel világrekord Németországban

Világrekordnak számít, hogy 43-szor ugrott át egy karikán hatvan másodperc alatt egy amerikai cocker spániel Németországban.

Keresik az év magyar hídját – szavazás

Az idei Év Hídja versenyben tíz ívhídra lehet szavazni, többek között a Tisza-tónál lévő Eger patak feletti kerékpároshídra, a szolnoki Tiszavirág gyaloghídra vagy a Varasdi völgy 30 méteres mélysége felett átívelő hídra - közölte a Hidászokért Egyesület és a Közlekedéstudományi Egyesület.

Gazdaság

Amerika hitelezői: Japán a legnagyobb, Írország a negyedik

Februárban már a huszonegyedik egymást követő hónapban volt japán tulajdonban a legtöbb amerikai állampapír.

Befektetési alapok: átlépte a 7000 milliárdot a kezelt vagyon

Márciusban 2 százalékkal, vagyis 137 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapok vagyona, amely ezzel először lépte át a hétezer milliárd forintot. A hónap végén a Bamosz tagjai 7110 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége.

Statisztikai alapú értékbecslés – gyorsabb és olcsóbb hitelfolyósítás

Gyorsabb és olcsóbb lesz a hitelfolyósítás, hamarosan számos új jelzáloghitel-kihelyezéshez is alkalmazzák majd a bankok a statisztikai alapú értékbecslés módszerét - közölte a Magyar Bankszövetség.

MNB-mérleg. Több külföldi tartozás, kevesebb követelés

A Magyar Nemzeti Bank külföldi követelései márciusban 320 milliárd forinttal 12 353 milliárd forintra csökkentek, és 635 milliárd forinttal alacsonyabb voltak, mint a múlt év végén. A külföldi tartozások a múlt hónapban 1152 milliárd forinttal 2852 milliárd forintra emelkedtek, de ezzel együtt is 323 milliárd forinttal elmaradtak az év végén regisztrált összegtől - derül ki a jegybank statisztikai mérlegéből.

Az ÁSZ szabályosnak találta az MNB gazdálkodását

Szabályszerűen működött a Magyar Nemzeti Bank 2018-ban és 2019-ben: irányítási, döntéshozatali és ellenőrzési rendszere, valamint gazdálkodási keretei is megfeleltek a jogszabályi előírásoknak - állapította meg az Állami Számvevőszék.

Újabb mérföldkőhöz ért a szuperállampapír

Átlépte az 5500 milliárd forintot a Magyar Állampapír Pluszba (MÁP+) befektetett megtakarítások értéke  - jelentette be a pénzügyminiszter.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom