Hirdetés
Kezdőlap Hírek Hétköznapok világszerte - Covid-19 idején

Hétköznapok világszerte – Covid-19 idején

A korona-vírus az egész világon jelen van, ahogy a korlátozások is. Mégis nagyok a különbségek. A legnagyobb példányszámú német hetilap, a Spiegel feltérképezte, merre, hogy élik, élték meg a hétköznapokat a rendkívüli heteket. 

Szöul, Dél-Korea

Az ázsiai országban nincs kijárási tilalom. A kormány azonban március eleje óta arra kéri az embereket, lehetőleg maradjanak otthon, kerüljék a társasági érintkezést. Nehéz időszak ez a hiperaktív dél-koreaiaknak. Aktív társasági életüket most a Facebookon és az Instagrammon élik. Főleg az otthon készített kulináris remekeiket posztolják. Sokan először ragadtak fakanalat. Dél-Koreában nem divat otthon főzni. Meglepően sok a krumpliból készült étel a képeken. Ez az dél-koreai konyhában amúgy ritkán előkerülő zöldség az iskolai menzák bezárása miatt most tonnaszámra áll a boltokban és fillérekbe kerül.

Moszkva, Oroszország

Az országba nem ment át a ’home office’ kifejezés. Az ’udaljonka’ kifejezést használják. Ez a ’udaljonnaja rabota’, a ’távmunka’ kicsinyítő képzős változata. Jól illik az otthoni munkára: Kényelmesen, macinaciban, a puha szófán fekve ’dolgozgatnak’. Az elmúlt napok tapasztalata szerint sok minden nem készül el az otthon töltött munkanap végére. Arcukra fagyott a mosoly, amikor Moszkva polgármestere március 28-án este bejelentette, hogy éjféltől a világ egyik legszigorúbb kijárási tilalma lépett életbe: sürgősségi orvosi ellátás, a legközelebbi élelmiszerüzlet felkeresése, bejárás csak létfontosságúnak nyilvánított munkahelyekre és kutyasétáltatás a lakóhely 100 méteres körzetében. Ezek az okok, amiért el lehet hagyni a lakást. A szabály betartását a mobiltelefonok cellainformációival is ellenőrizhetik a hatóságok.


Új kórház épül Moszkván kívül a COVID-19 betegek kezelésére

Saragossa, Spanyolország

Kira, egy kutya lett a Spiegelben bemutatott saragossai család legfontosabb tagja mióta szigorú kijárási tilalom van. Spanyolországban a lakást csak akkor szabad elhagyni, ha valaki orvoshoz, gyógyszertárba vagy bevásárolni megy, esetleg kutyát sétáltat. Így lett a négylábú féltve őrzött kincs. Kira az árnyoldalt is érzi: kölcsönadják a kedves szomszédoknak, hogy ők is kiszabadulhassanak a négy fal közül. Hetek óta többet kell sétálnia, mint amennyihez kedve lenne.

A trend általános. A menhelyek gyakorlatilag kiürültek és hetek óta nem látni kóbor kutyákat sem. Az ügyészség figyelmeztet: sétálni más állattal nem szabad. Egy találékony katalán férfit, aki kecskéjével járta az utcákat, 300 euróra büntetett a rendőrség. Másrészt, aki most kutyát fogad be, annak éveken keresztül gondoskodnia kell róla. Kutyát az utcára kitenni ugyanis bűncselekmény Spanyolországban.

Spanyol kórház a COVID-19 idején

Róma, Itália

Az egészségügyiből gazdasági válság lett Itáliában. Barátok, ismerősök, családtagok, szomszédok egymásnak kölcsönöznek. Egyre többen kérnek, de egyre kevesebben tudnak adni. Van ugyan állami segítség, de láthatóan túl kevés. Különösen a szabadúszók, korábban részben, vagy egészben feketén dolgozók vannak bajban. Jövedelem nélkül maradtak. A válság súlyosságát jelzi, hogy az olasz kormány a legrászorultabbaknak a háborús időkből ismert élelmiszerjegyeket ad, hogy legalább senki ne éhezzen a világ nyolcadik legnagyobb GDP-t előállító országában.

Párizs, Franciaország

Az országban becslések szerint 250 ezer hajléktalan él. Nagy részük Párizsban. Ők a kijárási tilalom legnagyobb vesztesei. Mióta gyakorlatilag üresek az utcák, alig van, aki pénz dobna a kalapjukba. Pedig a párizsiak korábban nagyvonalúságukról voltak híresek.

Ha hinni lehet a városban szállingózó híreknek, vannak az otthontalanok közül, akik a válság haszonélvezői lettek. A kormány fél, hogy az utcán lakók a vírusterjesztés gócpontjaivá válnak, ezért szobákat bérelt sokuknak az üresen álló hotelekben. A kérdésben az Élysée-palota és a szállodaláncok is hallgatnak. A kormány, mert fél, hogy a fedél nélküliek ’dőzsölése’ felháborodást keltene. A hotelesek pedig attól tartanak, hogy a többség nem akar majd beköltözni a hajléktalanok lakta hotelszobákba.

San Francisco, Kalifornia

A Szilikon-völgy fővárosában is szinte csak homelesseket látni az utcákon. Párizzsal ellentétben a városvezetés nem titkolja, hogy szállodákba akarja elhelyezni őket. 8000 szobára írtak ki közbeszerzést. Az üresen álló hotelek vezetői pragmatikusan gondolkoznak: A pénznek nincs szaga. A luxushotelek között harc folyik a szokatlan vendégekért.

Az ABC 15 beszámolója itt érhető el

Amerikában, mint minden, a korona-járvány is politika. A republikánus média és az elkötelezett jobboldali szavazók látványosan elégedettek, ha demokrata városokból és államokból a megbetegedések számának növekedéséről érkeznek hírek. A balodal alkalmatlanságának tudják be, hogy az általuk vezetett államokban általában erősebben fertőzöttek. A demokraták saját előrelátásukat és mindent tudásukat dicsérik, ha kiderül, hogy egy republikánus környéken rosszabbodik a helyzet. Annak tudják be, hogy a jobboldaliak Trump vezetésével sokáig tagadták a probléma egész létezését. Annak, hogy a demokrata vezetésű államok és városok fertőzöttebbek egyébként nagyon kézenfekvő oka van: Általában ezek az ország sűrűn lakott részei. A vírus amerikai epicentruma, New York a világ egyik legnagyobb népsűrűségű városa.

Brüsszel, Belgium

Európa fővárosának polgárai töltik a legtöbb időt dugóban a kontinensen: Minden évben egy teljes hetet! A korona-válság napjai sokat fognak javítani az idei statisztikán. A Spiegel riporterét elhagyott filmkulisszákra emlékezteti az elnéptelenedett város. Különösen hátborzongatónak tartja az Európa-negyedet. Az eurókraták szinte kivétel nélkül hazautaztak, így ott még maszkos bevásárolni sietőket sem látni az utcákon.

Bildein, Burgenland

A Spiegel Bécsből érkező riportere a főváros kihalt utcáin, majd néptelen autópályán és országúton érkezik az osztrák-magyar határon fekvő faluba, Bildeinba (Beled). A burgenlandi településeket, amelyeken átautózik csak a virágok és az óriásplakátok színesítik. A szigorú kijárási tilalom miatt egy lélek sincs az utcákon.

Walter Temmel

A riportert megérkezése után a 400 lelkes falu polgármestere kalauzolja, szigorúan egy méteres távolságból. Walter Temmel egyetért a bécsi kormány intézkedéseivel, de elkésettnek tartja őket: „Egy hét alatt nulláról tízre emelkedett a járásban a betegek száma. Ha előbb jött volna a szigor, talán ők se betegednek meg.

A határon Pornóapátiba átvezető útnál szomorúan konstatálja, hogy a magyar oldalról lezárták azt. Ez sok gyakorlati kellemetlenséget okoz. A munkába ingázóknak 35 kilométert kell kerülniük a következő hivatalos átkelőig. „Itt húzódott a vasfüggöny. Mi vagyunk, jobban mondva voltunk az egyesült Európa szimbóluma” – javítja magát rezignáltan a településvezető.

A település itt is, mintha üres lenne

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Itália tárt karokkal vár! Utazhatnak az olaszok, várják a külföldieket

Június 3-án újraindul a turizmus Itáliában. Az ország megnyitja határait az uniós tagállamok polgárai előtt is. Ismét lehet strandolni és múzeumba menni. Kinyitnak a hotelek, éttermek és fagyizók is! Nem minden tartomány örül. Toscana is aggódik.

Tőzsde – Vegyes kezdés New Yorkban

Vegyes indexekkel indult a kereskedés pénteken az amerikai értékpapírpiacokon az előző napi veszteségek után.

Amerikai pénzosztás: rekordmértékben nőttek a keresetek

A krízishelyzetben nyújtott állami támogatásoknak köszönhetően áprilisban a valaha regisztrált legnagyobb mértékben nőttek a személyi jövedelmek az Egyesült Államokban - közölte a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete.

Tömegével érkezik a hamis játék – a legtöbb csak a határig jut

Az ITM a vámhatósággal együttműködve tavaly óta csaknem 170 ezer játékot vizsgált meg a határokon, túlnyomó részüket pedig megsemmisítette. A hatóságok a járványveszély idején fokozták a belső ellenőrzéseket is - közölte a fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár.

Hírek

Balaton. Több tucatnyi gyógyszer maradványát mutatták ki

Hatvankilenc gyógyszermaradványt mutattak ki vizsgálatok a Balatonban. Mivel csekély mennyiségben vannak jelen a vízben, nem jelentenek egészségügyi kockázatot - közölte Maász Gábor, a Balatoni Limnológiai Intézet tudományos munkatársa.

Jövő júliustól tilos az egyszer használatos műanyag

2021. július 1-jével tiltják be Magyarországon az egyszer használatos műanyagokat - közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Lemondott az MNB alelnöke

A Magyar Nemzeti Bank monetáris politikáért, pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős alelnöke, Nagy Márton - más fontos vezetői megbízatása miatt - lemondott alelnöki tisztségéről.

Pécs. Félmilliárdos áfacsalás – brazil szójával

Három férfit tartóztattak le Pécsen, mert az általuk irányított cégláncolat áfa megfizetése nélkül kereskedett szójával. A kár mintegy félmilliárd forint - közölte a NAV Dél-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatósága.

Rezsiutalvány – hosszabb beváltási határidő

A pünkösdi ünnepi hétvégére való tekintettel május 31. helyett június 2-ig fogadja el a rezsiutalványokat a Magyar Posta.

Kudarcba fulladt Richard Branson rakétakilövése

Sikertelen volt a Virgin Orbit első rakétafellövési kísérlete. A brit milliárdos, Richard Branson cége újabb indítást tervez, hosszú távon pedig az a célja, hogy fizetős utasokat repít a földi légkör fölé.

KSH: negyedével csökkent a természetes fogyás

Csökkent a természetes fogyás Magyarországon az első negyedévben, miközben kétszer annyi házasságot kötöttek, mint az előző év azonos időszakában - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

E-matrica nélkül: több a külföldi bliccelő

A személygépjárművekre márciusban nyolcvanezer, áprilisban csaknem ötvenezer esetben szabott ki pótdíjat díjfizetés nélküli úthasználat miatt a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt.

A SpaceX embert küld az űrbe, Musk mindenre gondolt

Stílusosan indulnak az űrbe a SpaceX Crew Dragon űrhajójának első asztronautái: az egyrészes, fekete-fehér színű, elegáns szkafandert viselő űrhajósok egy elektromos Teslával érkeznek szerdán a kilövőpadhoz.

Új nevet kap Csongrád megye

Trianon századik évfordulójától, június 4-étől Csongrád megye neve Csongrád-Csanád megye lesz - jelentette be Juhász Tünde kormánymegbízott Szegeden.

Szerdán tovább drágulnak az üzemanyagok

Tovább emelkedik a hét közepén az üzemanyagok ára: a benzin bruttó 7 forinttal kerül majd többe, a gázolaj pedig bruttó 6 forinttal drágul.

Lakónegyedre zuhant egy utasszállító Pakisztánban

Nem sokkal a landolás előtt lakónegyedre zuhant egy utasszállító repülőgép a pakisztáni Karacsiban. A fedélzeten legalább százan voltak, valamennyien életüket vesztették.

Gazdaság

Lemondott az MNB alelnöke

A Magyar Nemzeti Bank monetáris politikáért, pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős alelnöke, Nagy Márton - más fontos vezetői megbízatása miatt - lemondott alelnöki tisztségéről.

Szuperbank alakul: a Budapest Bank is csatlakozik

A Budapest Bank Zrt. (BB) csatlakozik az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. (MTB) és az MKB Bank Nyrt. (MKB) stratégiai együttműködéséhez, amelyben egy hazai tulajdonú bankcsoport létrehozásának keretrendszerét vizsgálják meg és készítik elő.

Monetáris tanács: marad az alapkamat és a kamatfolyosó

Nem változtatott a jegybanki alapkamat 0,90 százalékos szintjén és a kamatfolyosón sem a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülésén.

A Bankszövetség új elnöke: elkerülhető a 2008-ashoz hasonló krízis

A bankszektor elemi érdeke, hogy maximálisan támogassa ügyfeleit, valamint a Magyar Nemzeti Bankot és a kormányt annak érdekében, hogy a gazdaság működése mielőbb visszatérjen a normál kerékvágásba - mondta Jelasity Radován.

Jelasity Radován a Magyar Bankszövetség új elnöke

Jelasity Radovánt, az Erste Bank elnök-vezérigazgatóját választotta meg a Magyar Bankszövetség elnökének a szervezet tisztújító testületi ülésén.

MNB: ennél nagyobb sokkot is túlélne a bankrendszer

A mostaninál súlyosabb makrogazdasági pálya esetén is kezelhető a bakrendszer tőkeigénye, azaz a bankok többsége akkor sem szorulna tőkepótlásra - állapítja meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) májusi stabilitási jelentése.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom