Hirdetés
Kezdőlap Az amerikai kapcsolat Hilton Budapest: csodaszép kilátással, amerikai sztenderdekkel

Hilton Budapest: csodaszép kilátással, amerikai sztenderdekkel

A magyar szállodaipar fejlődésében új fejezetet nyitott a Budai Várban 1976 szilveszterére átadott Hilton Budapest, amely az amerikai-magyar gazdasági együttműködés sikeres példájaként üzemelt az elmúlt évtizedekben. Peter Knoll szállodaigazgató szerint a 2019-re teljesen megújult hotelbe idén végre ismét visszatért az élet.

– Mit jelent a Hilton Budapest számára, hogy az egyik legismertebb amerikai vállalathoz tartozik, és mindez hogyan jelenik meg az alkalmazottak és különösen a vendégek számára?

– A Hilton lánchoz való tartozás lehetővé teszi számunkra, hogy a világ egyik legnagyobb hűségprogramja, a mintegy 100 millió taggal rendelkező Hilton Honors bázisa alapján végezzük marketingtevékenységünket. A Hilton, amely nemzetközi márkaként, a közelmúltban ünnepelte alapításának 100. évfordulóját, a marketing mellett hozzáférést biztosít a Hilton University-hez is, amely munkatársainknak számos olyan képzési elemet tesz lehetővé, amelyek a Hilton alapértékeihez, a Hilton márkaszabványaihoz, de képesség fejlesztő és egyéni fejlődést elősegítő programokhoz is kapcsolódnak. Ezzel együtt elengedhetetlen, hogy minden Hilton szállodának saját képzési vezetője és minden 100 alkalmazottra egy dedikált, képzett oktatója legyen. Mindkettő a Hilton Budapest esetében is így van.

Ami a vendégeket illeti, ők természetesen elvárhatják és élvezhetik a Hilton által előre meghatározott, márkastandardként lefektetett színvonalat. Ami egyaránt vonatkozik a szobák kialakítására és a szolgáltatás minőségére, mint például a legendás reggeli, a Hilton Breakfast kínálatára is. Mindez egyaránt pozitív az utazó vendég és a szállodatulajdonosa szempontjából is, mert aki a Hilton hotelekbe érkezik, biztos lehet abban, hogy a világ bármely pontján lévő Hilton szállodákis hasonló minőségi színvonalat képviselnek.

– A Hilton az első nagy nyugati szállodabrandek között jelent meg Magyarországon. Miként jellemezné az elmúlt évtizedeket?

Peter Knoll

– A Hilton Budapest 1976 december 31-én nyitotta meg kapuit a vendégek előtt, és talán nem túlzást azt állítani, hogy ezzel egyidőben Magyarország ajtaját a nyugati világ előtt. A Hilton lánc első kelet-európai egységeként tette be a lábát a szocializmus elzárt világába. A több mint száz vállalat összefogásában megszületett szállodai épület minden szempontból rendkívüli volt. A történelmi környezetbe szánt hotel megépítésének kérdése is már alapos vihart kavart a lakosság körében. A nyitást követő évtizedekben számos híresség, közismert személyiség, politikus, filmcsillag választotta a szállodát budapesti tartózkodásának helyszínéül, melyről korabeli híradások, házon belül pedig munkatársaink emlékezete mellett vendégkönyvünk tanúskodik.

Rendkívüli közösségi élet zajlott a szálloda falain belül, a nemzetközi vendégkör igényeit kielégítő számos étterem (a magyaros vendéglőtől a fine dining-ig), kaszinó és bár szolgálta az itt megszálló vendégek kényelmét. Akik között olyan hírességek szerepeltek, mint Leonard Bernstein, Sir Roger Moore, Naomi Campbell, Cindy Crawford, Alain Delon, Belmondo, David Bowie, Santana, Pelé, Jacques Chirac és Jiri Menzel filmrendező.

– A Hilton a kezdetektől fogva együttműködik a Danubius Hotels szállodalánccal, amely jó példája lehet a sikeres amerikai-magyar gazdasági kapcsolatoknak. Hogyan jellemezné ezt?

– A Hilton szállodalánc kelet európai terjeszkedésének köszönthetőn a Hilton Budapest is úttörője volt a nyugati szállodaipari működés, a sztenderdek hazai megismertetésének. A Danubius Hotels pedig 50 éves fennállásának köszönhetően mindeközben, szerénység nélkül mondhatjuk, a hazai szakemberképzés egyik bölcsője lett. A szállodalánc széles portfoliójával oroszlánrészt vállalt ebben, és itt a nemzetközi sztenderdek szerint működő Hilton Budapest szerepe is megkérdőjelezhetetlen. Az utánpótlás nevelés kérdésére azóta is nagy hangsúlyt fektet a vállalat, mely a jelenlegi munkaerőpiaci válságból való kilábalás során az egyik kulcs tényezője lehet.

– A covid a legnagyobb csapást a turizmusra mérte. Hogyan élte ezt túl a Hilton Budapest?

– A világjárvány kezdetével és a Hilton Budapest bezárásával elengedhetetlen volt, hogy a szálloda újranyitásához szükséges szakembereket, valamint az ezt támogató alapszemélyzetet meg tudjuk tartani. A Danubius Hotels vállalat részeként a bezárás alatt elosztottuk erőforrásainkat, azáltal, hogy más, működő egységeinkben biztosítottunk munkát. Azokat, akiknek a Hilton Budapest 14 hónapos zárva tartása alatt nem tudtunk a nyitott szállodáinkban munkát biztosítani, készenlétben tartottuk, és anyagi támogatás mellett lehetőséget biztosítottunk, a külsős munkavállalásra.

Ami az újranyitást illeti, a Hilton rendkívül gyorsan reagálva kidolgozta a Clean Stay koncepciót, hogy 2020 júniusában már biztonságos környezetben nyissák meg újra a szállodákat. Emellett bevezették az Event Ready rendezvény standardet, amely lehetővé teszi a szállodákban a rendezvények biztonságos tervezését és lebonyolítását. A határok lezárása és az utazási korlátozások miatt csak kis mennyiségben tudtuk elkezdeni az Event Ready bevezetését 2020 nyarán, amikor csak 10-12 esküvőt és családi rendezvényt tartottunk. Sajnos ez nem tette lehetővé, hogy a szállodát teljes egészében megnyissuk, mivel nem volt olyan kereslet, amely lehetővé tette volna a szálloda gazdaságos üzemeltetését. Mondanom sem kell, hogy 2021 nyár elejére ismét minden lehetséges feltételt teljesítve felkészültünk, hogy abban a pillanatban megnyithassunk, amikor ez lehetségessé válik. Mivel az UEFA 2020 futball Európa-bajnokság végül 2021 júniusában került megrendezésre, erre valóban kinyitottunk, különösen azért, mert az első csoportkörben játszó egyik csapat fogadó szállodája voltunk.

A Clean Stay program mára világszerte a Hilton új márkastandardjévé vált, és a vendégek nagyra értékelik ezt, mivel biztonságos szállást nyújt számukra, amikor utaznak. Ez, valamint a szálloda teljesen felújított szobái, valamint az északi szárnyban újonnan kialakított 11 szoba, illetve az új LÁNG Bistro koncepció mind-mind lehetővé teszik, hogy vendégeink a biztonság, a kényelem mellett egy modern és stílusos szállodában érezzék magukat, amely új külsővel és meghatározó történelmi elemekkel rendelkezik, amelyek most még inkább kiemelkedővé váltak.

– Mik a terveik a közeljövőre? A jó hír az, hogy az amerikaiak már ismét is utaznak Magyarországra.

– Az amerikai üzlet a szabadidős oldalon már 2021 nyarán visszatért. A Hilton Budapest jó kapcsolatainak, valamint a Hilton márkának köszönhetően júliustól október végéig sikeres időszakot mondhatunk magunkénak. Sajnos azonban az új beutazási korlátozások miatt az amerikai turisták nem tudnak szabadon utazni. Emiatt a számok jelenleg stagnálnak, de nagyon pozitívan tekintünk a jövő tavaszi/nyári időszakra, amikor ismét számítunk a sétahajók utasainak és más szabadidős utazóknak a visszatérésére. Sajnos az egyik legfontosabb piacunk, a rendezvényekhez kötődő MICE-szegmens a következő évben még mindig nagyon gyenge lesz, és a nagyobb rendezvények visszatérésére csak 2023-ban számítunk.

Kocsis Erika

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A nagyvállalatok többsége beépítette áraiba az inflációt

A negyedik negyedévben a legalább 2 milliárd forint éves árbevétellel rendelkező magyarországi vállalatok közel kétharmada, 64 százaléka tudta érvényesíteni áraiban az inflációt, szemben a harmadik negyedév 54 százalékos arányával - közölte friss felmérésének adatait a K&H csoport.

MNB: változatlan az egyhetes betét kamata

A Magyar Nemzeti Bank - ahogy az előző három héten is - az előző hetivel megegyező 4,0 százalékon hirdette meg egyhetes betéti tenderét. Ezzel negyedik hete tarja ezen a szinten az effektív rátát, miután az idei aukción megszakította a kamat emelésének november közepétől hat héten át tartó sorozatát. A jövő heti tenderre a monetáris tanács keddi ülése után kerül majd sor.

Koronavírus – Egymilliárd ingyenes tesztet oszt szét az amerikai kormány

Joe Biden elnök múlt heti bejelentése szerint az amerikai kormány egymilliárd otthon is felhasználható, a Covid-19 kimutatására alkalmas gyorstesztet oszt szét ingyenesen az amerikaiak között. Az online leadható igényléseket már rögzítik, minden háztartás négy gyorstesztet rendelhet házhoz. A teszteket a posta szállítja ki 7-12 napon belül.

Rekordot döntött tavaly a hazai használtautó-piac

Az előzetes adatok szerint a hazai használtautó-piacon minden eddiginél több, csaknem 819 ezer személygépkocsi cserélt gazdát tavaly, ez 3,4 százalékkal haladja meg az előző évit, amikor 791 ezer volt a belföldi átírások száma. Ezzel a használt személyautók hazai piacának forgalma nem egészen egy évtized alatt a duplájára emelkedett - közölte a JóAutók.hu portál.

Hírek

Hollandia 175 millió eurót fizet egy Rembrandtért

A holland szenátus jóváhagyásával elhárult az utolsó akadály is az elől, hogy Hollandia megvásárolja Rembrandt van Rijn (1606-1669) Zászlóvivő című festményét - közölte az NL Times című angol nyelvű holland hírportál.

Az állam beszáll a debreceni repülőtérbe

Kormánydöntés értelmében a magyar állam 51 százalék tulajdonrészt szerez a debreceni nemzetközi repülőteret üzemeltető társaságban - jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára és a város polgármestere.

Újra megjelent a madárinfluenza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

Ismét megjelent a magas patogenitású madárinfluenza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A vírust ezúttal Csengerújfaluban, egy 37 ezer egyedet számláló pecsenyekacsa-tartó gazdaságban mutatta ki a Nébih laboratóriuma.

Amerikai repülőjáratokat töröltek az 5G miatt

Több nemzetközi légitársaság bejelentette, hogy szerdától törölte járatait egyes amerikai repülőterekre, mivel attól tartanak, hogy az ott kiépített 5G hálózatok megzavarhatják a repülőgépek kritikusan fontos berendezéseit.

Máltai elnököt választott az Európai Parlament

Roberta Metsolát, az Európai Néppárt (EPP) jelöltjét választották meg az Európai Parlament elnökének a testület strasbourgi plenáris ülésén.

Megújult a NAV honlapja

Néhány napja debütált a NAV új információs, illetve online ügyintézésre is alkalmas portálja, amely a magánszemélyek és a szakmabeliek számára is új megoldásokat kínál.

Horvátország újabb lépéssel készül az euró bevezetésére

Horvátországban szeptember elejétől már euróban is fel kell tüntetni a termékek árát - jeéentette be Andrej Plenkovic horvát kormányfő.

A szupergazdagok megduplázták vagyonukat a járvány alatt

Kétszeresénél is nagyobbra növelte vagyonát a világ 10 leggazdagabb embere a pandémia kezdete óta - írta a The Guardian online kiadása.

Gazdaság

MNB: változatlan az egyhetes betét kamata

A Magyar Nemzeti Bank - ahogy az előző három héten is - az előző hetivel megegyező 4,0 százalékon hirdette meg egyhetes betéti tenderét. Ezzel negyedik hete tarja ezen a szinten az effektív rátát, miután az idei aukción megszakította a kamat emelésének november közepétől hat héten át tartó sorozatát. A jövő heti tenderre a monetáris tanács keddi ülése után kerül majd sor.

Fizetési mérleg. Csökkent a hiány novemberben

Tavaly novemberben 331 millió euróval 486 millió euróra csökkent a folyó fizetési mérleg hiánya az októberi 817 millió euróról. Az ország külső finanszírozási helyzetének jellemzésére a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg összevont egyenlegéből számolt mutató az októberi 326 millió finanszírozási igényből novemberre 218 millió euró aktívumba fordult - közölte a Magyar Nemzeti Bank.
Támogatott tartalom

Profi segítség nélkül könnyű elvérezni a pénzpiacokon

Olyan időszakon vagyunk túl, amit még senki nem tapasztalt meg korábban. Az azonban világosan kiderült, hogy aki bizonytalan helyzetben hirtelen, vagy megalapozatlan döntést hozott, sokat veszíthetett – meséli Simon Péter, a Raiffeisen Befektetési Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója, akit a zöld befektetésekről is kérdeztünk.

MNB: még mindig nem szerzett magyar banklicenszt a Revolut

A Revolut Bank Magyarországon továbbra is határon átnyúló intézményként működik, itthoni banklicenszt nem szerzett, noha ezt a jegybank folyamatosan szorgalmazza az ügyfelek biztonsága érdekében - közölte a Magyar Nemzeti Bank.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom