Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Így érdemes befektetni
No menu items!

Így érdemes befektetni

Amikor befektetésen gondolkodunk, akkor nem kizárólag vagyonunk gyarapítására, hanem pénzünk megőrzésére is figyelmet kell fordítanunk. A szerteágazó lehetőségek labirintusában könnyű eltévedni – szakértőink tanácsai viszont megmutatják a kivezető utat.

Akármekkora vagyonnal is rendelkezünk, az mindannyiunkban közös, hogy a lehető legjobb pénzügyi befektetési lehetőségeket szeretnénk felkutatni. Amennyiben nem kizárólag a nyereségre hajtunk, hanem pénzünk megóvását is fontosnak tarjuk, akkor számunkra a legideálisabb befektetés mindenképpen olyan, ami minden körülmények között jól teljesít, és a lehető legkisebb kockázattal jár. Igaz, ilyen esetben nem számolhatunk kimagasló hozamokkal, de a befektetett pénzünket biztonságban tudhatjuk.

A legnépszerűbb értékpapírok

A kezdő befektetők jellemzően azzal kezdik, hogy megnézik, hogyan csinálják mások, mit választanak a legtöbben. Ebben segíthetnek a Magyar Nemzeti Bank adatai. Egy korábbi jelentésük szerint 2021. januárjában 116 milliárd forinttal nőtt a háztartások értékpapír-állománya, és főként az alacsony kockázatú befektetések tartották meg népszerűségüket a koronavírus-járvány okozta egészségügyi veszélyhelyzet idején. 

Az idei év első hónapjában például több mint 9200 milliárd forintnyi állampapír volt a háztartások tulajdonában, ami az egy évvel korábbi adathoz képest majdnem ezer milliárddal több. A részvénybefektetéseket ezzel szemben szerényebb, egy év alatt 150 milliárdos bővülés jellemezte. Ez azonban nem jelenti azt, hogy most, amikor a gazdasági-egészségügyi válság csitulni látszik, ne nyúlhatnánk részvényekhez. Az választás azonban nem könnyű, ugyanis még akkor is annyi lehetőségünk van, mint égen a csillag, ha a feltörekvő, szép jövő előtt álló startupokra és a biztos lábakon álló, jól teljesítő vállalatokra szűkítjük le a kört. Ilyenkor érdemes a nálunk jóval tapasztaltabbak véleményére és megérzéseire, előrejelzéseire hallgatni.

A Wall Street legsikeresebb elemzői közül néhányan például tavaly augusztusban elárulták, milyen részvényeket tartanak igazán esélyesnek arra, hogy nagyot menjenek az elkövetkezendő időszakban. Tippjeik között szerepelt autóipari kiskereskedő, orvosi eszközgyártó, hardver- és szoftvergyártó, webtárhely szolgáltató, és génterápiákat kifejlesztő cég is. Minden idők legjobban teljesítő részvényei között pedig – nem meglepő módon – olyan nagy nevek is szerepelnek, mint a Coca-Cola vagy az Amazon, az elmúlt 20 évben pedig egyebek mellett az Apple és a Microsoft is nagyot futott.

Képek: pixabay

Biztonságunk záloga: a diverzifikáció

Bizakodó előrejelzések ide, múltbéli eredmények elemzései oda: el kell fogadnunk a tényt, hogy a jövőt senki sem látja előre. Éppen ezért azt sem lehet 100 százalékos biztossággal megmondani, hogy a következő 1-5-10 évben melyik értékpapír lesz kifejezett jó vagy rossz választás. Emiatt aztán nagyon fontos, hogy ne egyetlen papírban gondolkodjunk – főleg akkor, ha a nagy áringadozások produkálására hajlamos részvénypiacról választanánk első körben.

Fontos leszögezni, hogy csak részvényekre épített befektetés kizárólag hosszú távra ajánlható jó szívvel a kevés – vagy nulla – tőzsdei tapasztalattal rendelkező ügyfeleknek, 10 éves távlatban ugyanis jelentősen kiegyenlítődhet még egy igazán erőteljes hullámzás hatása is. A legjobb választás mégis az, ha egy diverzifikált portfólió összeállítása mellett kötelezzük el magunkat.

A diverzifikáció egy hatékony és sok befektető által használt kockázatenyhítési módszer. A cél az, hogy ne egyetlen eszközben álljon a pénzünk – mondjuk a 3 millió forintunk -, hanem több kisebb – például 500 ezer forintos – részletre osztva szétszórjuk a befektetendő vagyont a különböző piacokon. Persze nem kötelező ugyanakkora részesedést adnunk minden eszköznek – ez nem is jellemző taktika. Gyakori viszont a részvény-túlsúlyos, potenciálisan nagy hozamokkal kecsegtető, ám kockázatos összeállítás, de választhatunk visszafogottabb, de biztonságosabb csomagot is, amelyben a kötvények és az állampapírok dominálnak.

Egy 20-30 alpontból álló értékpapír-portfólió már jól diverzifikáltnak mondható, de a profi ligában akár 3-400 szeletre osztott befektetést is láthatunk. Ray Dalio, a neves milliárdos befektető például arra esküszik, hogy a feltörekvő piacot kell az elsődleges befektetési területnek tekinteni, aztán jöhetnek a stabil, régóta sikeresen működő hazai cégek, majd a kötvények. Véleménye szerint nagy hiba, ha a leginkább inflációálló arany kimarad a portfólióból – legalább 5-10 százalékos részarányt javasol -, de a nemzetközi részvények is helyet kapnak a szakértő befektetési csomagjában.

A portfólióban minden eszközcsoportnak megvan a saját szerepe. A részvények akkor teljesítenek igazán jól, ha alacsony infláció mellett nagy a növekedés. Kevésbé sikeres év esetén a kötvényekre, nagy infláció esetén pedig az árupiacra bízhatjuk befektetésünk biztonságban tartását. Az alacsony infláció emellett az állampapíroknak is kedvez. A vállalati részvényeinkbe pedig ajánlott különböző ágazatokban tevékenykedő cégeket beválogatni, így ugyanis akkor sem kell aggódnunk, ha például az általunk kiválasztott 5 szektorból az egyik épp ideiglenes mélyrepülést produkál – a többi iparág attól még stabilan hozhatja az elvárható hozamokat.

A legjobb iránytű

A fentiekből látható, hogy rengeteg választási lehetőségünk van, és az az egy magabiztosan kijelenthető, hogy nincs olyan megoldás, ami az összes befektetőnek ugyanannyira ideális lenne. Figyelembe kell venni ugyanis a rövid, a közép és a hosszú távú pénzügyi céljainkat, az anyagi lehetőségeinket, valamint a kockázatvállalási hajlandóságunkat.  Ezt azonban egyedül, kellő tapasztalat és tudás nélkül nagyon nehéz átlátni – de szerencsére nem is kell feltétlenül egyedül kitalálnunk a portfóliók erdejéből. Kérjük bátran egy független befektetési tanácsadó segítségét, aki jó iránytűként elvezet minket a számunkra legjobb megoldáshoz, és támogatást nyújt terveink megvalósításához.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

OTP: napról napra kevesebbet érnek a forintban lévő megtakarítások

Az OTP bank ügyfeleinél jelentős összegek halmozódtak fel az év elején, a befektetési volumen mégis 10 százalékkal elmaradt a bank várakozásától. A legnépszerűbb megtakarítási forma a deviza volt, megelőzve a forint takarékszámlát és az értékpapírokat.

Orbán új minisztere: az önellátó gazdaság a fenntartható felzárkózás alapja

A jelenlegi körülmények között nemcsak önálló gazdaságpolitikára, hanem önellátó gazdaságra is szüksége van az országnak, ez a fenntartható felzárkózás alapja - mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter-jelölt az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén, ahol a képviselők többsége támogatta a jelölt miniszteri kinevezését.

Európai szintű létesítménygazdálkodási unikummal jelentkezett a LEO

Európai szinten is egyedülálló szakmai kiadványt jelentetett meg a Létesítménygazdálkodási és Épületüzemeltetési Szolgáltatók Országos Szövetsége.

Vidéken kezdi az elbocsátásokat a Tungsram

A Tungsram öt telephelyéről körülbelül 1600 embert bocsát el szakaszosan, az első hullám július elejére várható. Elsőként Kisvárda és Hajdúböszörmény érintett, ezt követi Nagykanizsa és Zalaegerszeg, az ősszel pedig Budapest.

Hírek

Vidéken kezdi az elbocsátásokat a Tungsram

A Tungsram öt telephelyéről körülbelül 1600 embert bocsát el szakaszosan, az első hullám július elejére várható. Elsőként Kisvárda és Hajdúböszörmény érintett, ezt követi Nagykanizsa és Zalaegerszeg, az ősszel pedig Budapest.

Elcsábult a pénz láttán: hotelszéfet fosztott ki egy budapesti karbantartó

Kifosztott egy hotelszéfet egy karbantartó Budapesten: a belvárosi szálloda alkalmazottja a gyanú szerint mintegy 11 millió forint értékű pénzt lopott el egy vendégtől - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

Már csak két nap maradt – fontos tudnivalók az szja-bevallásról

Már csak két nap van hátra az szja-bevallás határidejéig, május 20-ig - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Máltán alapít új légitársaságot a Wizz Air

A Wizz Air máltai leányvállalatot alapít - közölte a légitársaság.

Eggyel több minisztérium lesz az új kormányban – itt a hivatalos lista

Az Országgyűlés elfogadta a minisztériumok felsorolásáról szóló törvényt, amelynek értelmében az ötödik Orbán-kormányban tizenegy tárca működik majd.

Nagyot erősödött a forint a kedvező GDP-adatra

Nagyot erősödött kedden a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon: a déli órákra az euró 386,99, a dollár 367,64, a svájci frank pedig 369,16 forintra csökkent.

Végleg kivonul a McDonald’s Oroszországból

A McDonald's gyorsétterem-lánc több mint három évtized után elhagyja Oroszországot és egy helyi vevőnek adja el éttermei teljes portfólióját - számolt be a McDonald's bejelentését idézve több sajtóorgánum és hírügynökség.

Miniszterelnöknek választotta Orbánt az Országgyűlés

Újra miniszterelnökké választotta Orbán Viktort az Országgyűlés hétfőn.

Gazdaság

OTP: napról napra kevesebbet érnek a forintban lévő megtakarítások

Az OTP bank ügyfeleinél jelentős összegek halmozódtak fel az év elején, a befektetési volumen mégis 10 százalékkal elmaradt a bank várakozásától. A legnépszerűbb megtakarítási forma a deviza volt, megelőzve a forint takarékszámlát és az értékpapírokat.

MNB: folytatódik a monetáris szigor, határozott kamatemelések jönnek

Fokozatos, változatlanul határozott alapkamat-emelési szakasz következik, a reálkamatok további emelése mellett - mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke egy konferencián.

Nagyot erősödött a forint a kedvező GDP-adatra

Nagyot erősödött kedden a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon: a déli órákra az euró 386,99, a dollár 367,64, a svájci frank pedig 369,16 forintra csökkent.

Kamatemelés. Egyhangúlag döntött az MNB monetáris tanácsa

Egyhangúlag, 8 szavazattal döntött a monetáris tanács áprilisi kamatdöntő ülésén a jegybanki alapkamat 5,40 százalékra, az egynapos és egyhetes fedezett hitel kamatának 8,40 százalékra, az egynapos betét kamatának 5,40 százalékra emeléséről - olvasható az ülés rövidített jegyzőkönyvében.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom