Kezdőlap Gazdaság Így érdemes befektetni
No menu items!

Így érdemes befektetni

Amikor befektetésen gondolkodunk, akkor nem kizárólag vagyonunk gyarapítására, hanem pénzünk megőrzésére is figyelmet kell fordítanunk. A szerteágazó lehetőségek labirintusában könnyű eltévedni – szakértőink tanácsai viszont megmutatják a kivezető utat.

Akármekkora vagyonnal is rendelkezünk, az mindannyiunkban közös, hogy a lehető legjobb pénzügyi befektetési lehetőségeket szeretnénk felkutatni. Amennyiben nem kizárólag a nyereségre hajtunk, hanem pénzünk megóvását is fontosnak tarjuk, akkor számunkra a legideálisabb befektetés mindenképpen olyan, ami minden körülmények között jól teljesít, és a lehető legkisebb kockázattal jár. Igaz, ilyen esetben nem számolhatunk kimagasló hozamokkal, de a befektetett pénzünket biztonságban tudhatjuk.

A legnépszerűbb értékpapírok

A kezdő befektetők jellemzően azzal kezdik, hogy megnézik, hogyan csinálják mások, mit választanak a legtöbben. Ebben segíthetnek a Magyar Nemzeti Bank adatai. Egy korábbi jelentésük szerint 2021. januárjában 116 milliárd forinttal nőtt a háztartások értékpapír-állománya, és főként az alacsony kockázatú befektetések tartották meg népszerűségüket a koronavírus-járvány okozta egészségügyi veszélyhelyzet idején. 

Az idei év első hónapjában például több mint 9200 milliárd forintnyi állampapír volt a háztartások tulajdonában, ami az egy évvel korábbi adathoz képest majdnem ezer milliárddal több. A részvénybefektetéseket ezzel szemben szerényebb, egy év alatt 150 milliárdos bővülés jellemezte. Ez azonban nem jelenti azt, hogy most, amikor a gazdasági-egészségügyi válság csitulni látszik, ne nyúlhatnánk részvényekhez. Az választás azonban nem könnyű, ugyanis még akkor is annyi lehetőségünk van, mint égen a csillag, ha a feltörekvő, szép jövő előtt álló startupokra és a biztos lábakon álló, jól teljesítő vállalatokra szűkítjük le a kört. Ilyenkor érdemes a nálunk jóval tapasztaltabbak véleményére és megérzéseire, előrejelzéseire hallgatni.

A Wall Street legsikeresebb elemzői közül néhányan például tavaly augusztusban elárulták, milyen részvényeket tartanak igazán esélyesnek arra, hogy nagyot menjenek az elkövetkezendő időszakban. Tippjeik között szerepelt autóipari kiskereskedő, orvosi eszközgyártó, hardver- és szoftvergyártó, webtárhely szolgáltató, és génterápiákat kifejlesztő cég is. Minden idők legjobban teljesítő részvényei között pedig – nem meglepő módon – olyan nagy nevek is szerepelnek, mint a Coca-Cola vagy az Amazon, az elmúlt 20 évben pedig egyebek mellett az Apple és a Microsoft is nagyot futott.

Képek: pixabay

Biztonságunk záloga: a diverzifikáció

Bizakodó előrejelzések ide, múltbéli eredmények elemzései oda: el kell fogadnunk a tényt, hogy a jövőt senki sem látja előre. Éppen ezért azt sem lehet 100 százalékos biztossággal megmondani, hogy a következő 1-5-10 évben melyik értékpapír lesz kifejezett jó vagy rossz választás. Emiatt aztán nagyon fontos, hogy ne egyetlen papírban gondolkodjunk – főleg akkor, ha a nagy áringadozások produkálására hajlamos részvénypiacról választanánk első körben.

Fontos leszögezni, hogy csak részvényekre épített befektetés kizárólag hosszú távra ajánlható jó szívvel a kevés – vagy nulla – tőzsdei tapasztalattal rendelkező ügyfeleknek, 10 éves távlatban ugyanis jelentősen kiegyenlítődhet még egy igazán erőteljes hullámzás hatása is. A legjobb választás mégis az, ha egy diverzifikált portfólió összeállítása mellett kötelezzük el magunkat.

A diverzifikáció egy hatékony és sok befektető által használt kockázatenyhítési módszer. A cél az, hogy ne egyetlen eszközben álljon a pénzünk – mondjuk a 3 millió forintunk -, hanem több kisebb – például 500 ezer forintos – részletre osztva szétszórjuk a befektetendő vagyont a különböző piacokon. Persze nem kötelező ugyanakkora részesedést adnunk minden eszköznek – ez nem is jellemző taktika. Gyakori viszont a részvény-túlsúlyos, potenciálisan nagy hozamokkal kecsegtető, ám kockázatos összeállítás, de választhatunk visszafogottabb, de biztonságosabb csomagot is, amelyben a kötvények és az állampapírok dominálnak.

Egy 20-30 alpontból álló értékpapír-portfólió már jól diverzifikáltnak mondható, de a profi ligában akár 3-400 szeletre osztott befektetést is láthatunk. Ray Dalio, a neves milliárdos befektető például arra esküszik, hogy a feltörekvő piacot kell az elsődleges befektetési területnek tekinteni, aztán jöhetnek a stabil, régóta sikeresen működő hazai cégek, majd a kötvények. Véleménye szerint nagy hiba, ha a leginkább inflációálló arany kimarad a portfólióból – legalább 5-10 százalékos részarányt javasol -, de a nemzetközi részvények is helyet kapnak a szakértő befektetési csomagjában.

A portfólióban minden eszközcsoportnak megvan a saját szerepe. A részvények akkor teljesítenek igazán jól, ha alacsony infláció mellett nagy a növekedés. Kevésbé sikeres év esetén a kötvényekre, nagy infláció esetén pedig az árupiacra bízhatjuk befektetésünk biztonságban tartását. Az alacsony infláció emellett az állampapíroknak is kedvez. A vállalati részvényeinkbe pedig ajánlott különböző ágazatokban tevékenykedő cégeket beválogatni, így ugyanis akkor sem kell aggódnunk, ha például az általunk kiválasztott 5 szektorból az egyik épp ideiglenes mélyrepülést produkál – a többi iparág attól még stabilan hozhatja az elvárható hozamokat.

A legjobb iránytű

A fentiekből látható, hogy rengeteg választási lehetőségünk van, és az az egy magabiztosan kijelenthető, hogy nincs olyan megoldás, ami az összes befektetőnek ugyanannyira ideális lenne. Figyelembe kell venni ugyanis a rövid, a közép és a hosszú távú pénzügyi céljainkat, az anyagi lehetőségeinket, valamint a kockázatvállalási hajlandóságunkat.  Ezt azonban egyedül, kellő tapasztalat és tudás nélkül nagyon nehéz átlátni – de szerencsére nem is kell feltétlenül egyedül kitalálnunk a portfóliók erdejéből. Kérjük bátran egy független befektetési tanácsadó segítségét, aki jó iránytűként elvezet minket a számunkra legjobb megoldáshoz, és támogatást nyújt terveink megvalósításához.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Tőzsde – Emelkedéssel nyitottak a New York-i indexek

Emelkedéssel nyitottak az irányadó New York-i tőzsdemutatók kedden. A erős vállalati beszámolók és a globális vállalati felvásárlási megállapodások erősítették a kockázatosabb eszközök iránti keresletet, bár a hangulatot némileg rontották a koronavírus delta mutációjának gyors terjedése miatti aggodalmak.

Magyarország tortája 2021 – íme a győztesek

A Napraforgó névre keresztelt torta lett idén Magyarország tortája, míg a Magyarország cukormentes tortája verseny nyertesének a Beszterce rózsája elnevezésű tortát választották.

Spanyolországi barlangjelek. Megdőlt egy tévhit a neandervölgyiekről

Neandervölgyi ember készítette a spanyol Ardales barlangban talált több mint 60 ezer éves motívumokat - állapították meg kutatók az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) közzétett tanulmányukban.

EU – Tizenhárom hónapja emelkednek a termelői árak

Júniusban sorozatban a tizenharmadik hónapban emelkedtek a termelői árak az előző hónaphoz viszonyítva az Európai Unióban. A legnagyobb mértékben az energiaárak nőttek - jelentette az Eurostat.

Hírek

Magyarország tortája 2021 – íme a győztesek

A Napraforgó névre keresztelt torta lett idén Magyarország tortája, míg a Magyarország cukormentes tortája verseny nyertesének a Beszterce rózsája elnevezésű tortát választották.

Ismét Vuhanban a koronavírus – a teljes lakosságot tesztelik

A koronavírus-járvány legelső gócaként ismert közép-kínai Vuhanban is ismét megjelent a vírus, ezért a helyi hatóságok kedden elrendelték a teljes lakosság tesztelését - írta internetes kiadásában a Global Times című kínai lap.

Nem sikerült leadni a karanténkilókból – sok étel mehet a kukába is

Sok családban még mindig feleslegesen nagy az élelmiszertartalék: a háztartások 20 százaléka arra számít, hogy nem tudják a lejárati időn belül elfogyasztani a felhalmozott ételmennyiséget. Eközben a lakosság testtömege átlagosan 30 dekagrammal gyarapodott tavaly tavasz óta - közölte a Nébih.

Apollo 11 – Máig a Hold körül keringhet Armstrongék felszállóegysége

Még mindig a Hold körül keringhet az Apollo 11 holdkompjának felszállóegysége James Meador, a Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech) kutatója szerint.

Metrófelújítás – halálos baleset. Két kocsi is elszabadult

Nem egy, hanem két teherkocsi szabadult el a felújítás alatt álló 3-as metró alagútjában múlt pénteken.

Kína – milliók karanténban. Gyorsan terjed a delta variáns

Kínában ismét több millió ember került zárlat alá az új koronavírusos esetek számának növekedése miatt. A hatóságok hétfőn 55 új fertőzöttet jelentettek.

Gyilkos hőség – gondatlan szülők

Boszniában zárt autóban maradt kislány halt meg, Horvátországban előállítottak egy német párt gyermekeik veszélyeztetése miatt. Gyilkos hőség, gondatlan szülők.

Szerdától tovább drágul a benzin

Szerdán bruttó 2 forinttal drágul a 95-ös benzin literje, a gázolaj átlagára viszont változatlan marad.

Gazdaság

Matolcsy György: a forint jobban teljesített az eurónál

A forint tette lehetővé 2010 után a magyar gazdaságpolitika új sikerképletének, az egyensúly és a növekedés képletének a beállítását és megőrzését - mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a jegybank "75 éves a forint" című online konferenciáján.

MNB bírság: 19,2 milliós bírság az Erste Alapkezelő Zrt.-re

Az MNB 19,2 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki az Erste Alapkezelő Zrt.-re az ingatlanalapokat érintő jogsértő eljárása miatt - közölte a jegybank.

Elemzés: júliusban a BÉT kiegyensúlyozott formát mutatott

Júliusban a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvénypiacának összforgalma 152 milliárd forint volt, ami egy kereskedési napra vetítve 6,9 milliárd forintot jelent.

Matolcsy: forintmérleg. Csak a biztonságos euróbevezetés elfogadható

Amikor Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, kötelezően vállalta, hogy bevezeti a közös fizetőeszközt; a kormány és a Magyar Nemzeti Bank tartja magát ehhez a...
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom