Kezdőlap Gazdaság Indexemelkedéssel zártak az európai tőzsdék
No menu items!

Indexemelkedéssel zártak az európai tőzsdék

Erős kezdés után nyereséggel fejezték be a hétfői kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

A főbb európai tőzsdeindexek hétfőn a pozitív globális makrogazdasági jelzések hatására emelkedtek a héten esedékes, nagy érdeklődéssel várt EKB-kamatdöntés előtt. Az értékpapírpiacokon a befektetői hangulat továbbra is “bika”, jórészt az amerikai Fed döntéshozóinak közelmúltbeli megjegyzéseinek köszönhetően.

A Fed jelzései alapján ugyanis a tőzsdei befektetők kissé visszavették az amerikai jegybank kamatemelésének mértékére vonatkozó várakozásaikat. Az európai tőzsdei kereskedésben hétfőn a legtöbb szektor indexe pozitív tartományban alakult, a nyereséges ágazatok listáját az energiaipar, a bányaipar és a bankok vezették.

Az FTSE EuroFirst 300 index 0,81 százalékkal emelkedett, a Stoxx Europe 600 index 0,85 százalékkal végzett magasabban, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,99 százalék nyereséggel zárt.

Londonban az FTSE-100 index 1,03 százalék, a frankfurti DAX 0,76 százalék, a CAC-40 index Párizsban 0,93 százalék nyereséggel fejezte be a hétfői tőzsdenapot. Milánóban 1,09 százalékos, Madridban 0,21 százalékos indexemelkedéssel zárult a kereskedés.
A nyersolaj ára hétfőn több mint 4 százalékkal emelkedett, visszafordítva a kezdeti veszteségeket, mivel az olajpiaci befektetők a folyamatos kínálatszűkével számolnak, és a kockázatvállalási kedv is visszatért a piacokra.

A WTI nyersolaj ára az európai kereskedési idő végén hordónként 101,69 dolláron állt a globális kereskedelemben napi 4,20 százalékos emelkedéssel, a Brent ára pedig 4,49 százalékkal ment fel 105,70 dollárra.

A dollárindex hétfőn tovább csökkent 108 alá, mivel a kereskedők újraértékelték a Federal Reserve szigorítási pályáját, és visszavették a nagyobb, 100 bázispontos kamatemelésre vonatkozó várakozásokat, amelyek korábban felbátorították a dollár erősödésére játszó spekulánsokat. Az európai piacok zárásakor a dollárindex 0,82 százalékkal állt alacsonyabban 107,13 ponton.

Az arany ára a dollár gyengülését tükrözve hétfőn unciánként 1710 dollár fölé emelkedett, de a múlt héten elért 11 hónapos mélypont közelében maradt. Az arany spot ára 0,25 százalékkal áll magasabban unciánként 1711,12 dolláron.

Az euró eltávolodott a paritásközeli 1,0006 dolláros 20 éves mélyponttól. A jegyzés 1,07 százalékkal áll magasabban 1,0172 dolláron. (MTI)

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Repteret vált Stockholmban október végétől a Wizz Air

A Wizz Air idén október végétől kezdve hetente 4 járatot indít az észak Velencéjeként is emlegetett Stockholm fő repülőterére

Átszervezik az Airbus vezetését

Christian Scherer kereskedelmi vezérhelyettes lett az Airbus polgári repülőgép-üzletágának vezérigazgatója, ezzel a 2019 előtti struktúra áll vissza a vállalatnál.

Kié a felelősség és mit keresnek az utazók? – Legfenntarthatóbb úti célok

A válaszadók szerint a fenntartható turizmus fejlesztése elsősorban a turisztikai szolgáltatók egyéni, valamint a helyi közösségek felelőssége.

Magához tért az OTP? A vezető részvények az OTP kivételével csökkentek

Erősen negatív hangulatban zajlott a kereskedés, a nyugat-európai részvényindexek lefelé tartottak, és a tengerentúlon is eladói nyomás van.

Hírek

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Így optimalizálják IT kiadásaikat a magyar cégek, rákaptak a használt szerverekre a vállalatok

A felmérésből kiderül, hogy meglepő módon az informatikát hangsúlyosabban használó cégeknél volt a számottevőbb költségcsökkentés, aminek oka egy jelentősebb költségracionalizálás volt.

Tőzsde – Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

Tőzsde – Veszteséges tőzsdezárás Európában

Gyenge kezdés után indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Devizapiac – Nagyot gyengült a forint kedden

Másfél-két százalékkal gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.

Nálunk mikor? Rómában ingyenes lesz a tömegközlekedés a tizenkilenc év alattiaknak

Róma az első olaszországi város, ahol ingyenessé teszik a tömegközlekedést a tizenegy és tizenkilenc év közötti gyerekek és fiatalok számára.

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék, Londonban bankszünnap

Pluszban indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn. Londonban bankszünnap miatt egész nap nincs kereskedés.

Zsinagógák Hete: augusztus 27-től szeptember 10-ig

Már szokás szerint ismét a Sóletfesztivállal indul a Zsinagógák Hete, amely augusztus 27-től szeptember 10-ig változatos kulturális és szórakoztató programokkal várja a közönséget Budapesten és vidéki helyszíneken.

Gazdaság

A bruttó átlagkereset júliusban 15,2 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban

A bruttó átlagkereset 15,2, a nettó átlagkereset 15,1 százalékkal nőtt, a reálkereset pedig 2,0 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest

A költségvetés a háborús időkben is biztosítja a forrásokat

A rendkívüli kiadásokon felül a költségvetés az uniós programok költségeit továbbra is előfinanszírozza.

Október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása

Kilenc nap múlva, október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása.

Nem módosította alapkamatát a Bank of England

A kamatemelési sorozat kezdete óta a mostani kamatdöntő ülés volt az első, amelyen a monetáris testület nem emelte a jegybanki kamatszintet.