Hirdetés
Hirdetés
Kezdőlap Hírek India az ellentmondások országa: világhatalom, mérhetetlen szegénységgel

India az ellentmondások országa: világhatalom, mérhetetlen szegénységgel

A gazdaság dübörög, a szegénység mégis óriási. A választások demokratikusak, a kormányzás tekintélyelvű. A miniszterelnök népszerűsége töretlen, mégis nő az elégedetlenség. A hinduk büszkék toleranciájukra, ennek ellenére felróják nekik fokozódik a nyomás a szubkontinens kisebbségein. India az ellentmondások országa. Petrus Szabolcs írása.

 Két kép egy országról

Narendra Modi

India világ- és atomhatalom; a 6. legnagyobb gazdaság; 7%-os GDP-bővülés, 2,5%-os munkanélküliség; a világ második legnagyobb, 1,2 milliárdos piaca; a semmiből kinövő modern városok és bővülő infrastruktúra; saját űrprogram – sorolja a kormány külföldi befektetőket csábító reklámklippje.

Bernard Steinbrücke, a Német-Indiai Kereskedelmi Kamara elnöke is sikersztoriról beszél: „Amikor 26 éve irodát megnyitottuk Pune-ben, 1 milliós volt az Új-Delhi közeli város. Ma 6 millióan lakják, fontos gazdasági centrum, a Mercedes és a VW is termel itt.”  A kamara 1800 céget reprezentál, a legnagyobb külföldön működő német gazdasági kamara. Steinbrücke a sikerben oroszlánrészt tulajdonit az országot 5 éve irányító Narendra Modi-nak.

Arundhati Roy

Arundhati Roy, a világhírű indiai író másképp látja hazáját: „Modi Gandhi országát, a vallási tolerancia és politikai pluralizmus szimbólumát totalitárius állam változtatja. Nacionalista és hindu-soviniszta!”

Az Indiát évtizedekig irányító Nemzeti Kongresszus 2014-ben belebukott a korrupciós botrányokba. Azóta Modi és pártja, az Indiai Néppárt (BJP) irányítja a szubkontinenst. A BJP valójában a Nemzeti Önkéntes Szervezet, az RSS fedőszervezete. Utóbbi egy 1925-ben, Mussolini feketeingeseinek mintájára alapított félkatonai szervezet. Büszkén vállalt célja Indiát árja-hindu nemzetállammá tenni.

A gazdasági elit igazodik az új ideológiához. Ratan Tata, a Tata-csoport első embere rendszeres résztvevője az RSS felvonulásainak.

A kormánypropaganda eredményes. Az ország legjelentősebb könyvvásárán Új Delhiben egy fiatalember a Mein Kampf-ot lapozgatja. „Hitler nagyformátum politikus volt. A semmiből egy ország, majd egy egész kontinens vezére lett – indokolja érdeklődését a 22 éves Siddarth.

Menedzsment szakot végzett, most a Külügyminisztériumban dolgozik, a jövő évtől Londonban fog tanulni nemzetközi kapcsolatokat. A holokauszttal nem ért egyet, „de a nagy vezetőknek vannak az átlagember számára nehezen érthető döntései” – teszi hozzá Siddarth, a jövő indiai elitjének tagja.

A nacionalisták leginkább a lakosság 14%-t kitevő muszlimok ellen lépnek fel. A hindu templomokban is prédikálnak ellenük. A lakosság egyik legszegényebb rétege, mégis tőlük féltik a jólétet. A muszlimellenességnek történelmi háttere van. Az Indiát 1947-ig kolonializáló britek az „oszd meg és uralkodja” politika jegyében rendszeresen kijátszották egymás ellen a hindukat és a muzulmánokat.

„Kétségtelen, hogy a BJP egy nacionalista párt, azonban sosem látott biztonságról és stabilitásról gondoskodik – árnyalja a képet Steinbrücke, a kamara elnöke.

Más típusú kapitalista fejlődés   

A Indiában egyedi volt a kapitalista fejlődés: a piacgazdaság ellenére sok volt a tervgazdasági elem, a magánszféra összefonódott az államival. Ez különösen igaz a szubkontinens legnagyobb magánvállalkozására, az 1870-ben alapított Tatára. Hatalmas konszern, 98 vállalatot tömörít, 660 ezer embert foglalkoztat, évi 120 milliárd dollár bevételt termel. A cégcsoport legnagyobb tagjához, a Tata Motorshoz tartozik a Jaguar és a Land Rover.

A Tata Motors-é a patinás autógyár

India évtizedekig az „el nem kötelezett országok” vezetője volt. A bipoláris világrend megszűnésével politikailag és gazdaságilag is megroppant. A nemzetközi hitelezők, az IWF és a Világbank liberalizációt és privatizációt rendeltek el.

Ekkor indult Modi politikai karrierje az ország gazdaságilag legjelentősebb tartományában, Gujarat-ban. A 2000-es évek elején a szövetségi állam elnöke lett. Politikája a kezdetektől ötvözi a neoliberalizmust a nacionalizmussal. 2009-ben konferenciára hívta a legfontosabb külföldi befektetőket és az indai gazdasági elit képviselőit. Megígérte, hogy az ország első embereként felgyorsítja a privatizációt, lazítja a munkajogi szabályokat, leépíti a még megmaradt tervgazdasági elemeket. Modi nem tagadta, erős kezű vezetésre készül. Ez a gazdasági szereplőket nem zavarta. Ebben látták a garanciát ígéretei megvalósítására.

Az ellentmondások országa

Modi teljesítette, amit vállalt. A hivatalos narratíva szerint intézkedéseinek köszönhetően dübörög a gazdaság, ergo nő a jólét is. A valóságban az 1,2 milliárd indiai 60%-a kevesebb, mint napi 2,50 dollárból él, 200 millióan éheznek, alig 30% tartozik a középosztályhoz – áll a Világbank tanulmányban. A lakosság fele a mezőgazdaságban dolgozik. Kilátástalan helyzetükből naponta tucatnyian menekülnek öngyilkosságba.

Az ellentmondásokra a legjobb példa Dharavi, Mumbai legnagyobb nyomornegyede. Egymillió ember két négyzetkilométeren, azaz két Margit-szigetnyi területen! Az iszonyatos szegénységben élők évi 500 milliós GDP-t állítanak elő! A bádogváros hulladék újrahasznosítási központ. A legalsóbb kasztokhoz tartozók, a muzulmán és a dalit kisebbség tagjai, valamint a nepáli bevándorlók a hét 6 napján napi 12 órát robotolnak. Puszta kézzel bontják elemekre a legkülönbözőbb háztartási gépeket. Privilegizáltnak mondhatja magát, aki 10 évi munka után nem a túlélésre is éppen csak elegendő órabért, hanem havi 200 euró fixet kap.

Dharavitól alig néhány kilométerre a gazdagok és szépek korzóznak Chowpatty Beach tengerparti promenádján. Itt áll a világ legnagyobb családi háza, az Antilia, az Ambani család rezidenciája: 27 emelet, 600 háztartási alkalmazott, 2 helikopterleszálló. Mukesh Ambani 55 milliárdos vagyonával a világ 13. leggazdagabb embere.

A milliárdos Mukesh Ambani Antilia nevű lakóhelye, amely mintegy 1 milliárd dollárba került Kép / Forrás: Indranil Mukherjee / AFP

Vállaltbirodalma az energia, a kiskereskedelem, a távközlés és a média területén is aktív. Lánya fényűző esküvőjén a miniszterelnök mellett Hillary Clinton is részt vett. Ambani volt Modi kampányának fő támogatója, aki ezt már hatalomra kerülése után pár nappal elkezdte meghálálni. Messze a piaci ár alatt vehette meg az ország legnagyobb, állami tulajdonú médiakonszernjét, a Network 18-at – privatizáció Modi-módra.

Támogató többség, tiltakozó kisebbség

A BJP népszerűsége 5 év kormányzás után töretlen. A legutóbbi választásokon a képviselői helyek 52%-t szerezte meg. Van azonban tiltakozás is. Modi ugyanis adós maradt a lakosságnak tett két fő ígérete teljesítésével, ami a munkahely teremtés és a szegénység csökkentése volt. Januárban a 230 eurós minimálbért követelő általános sztrájkban 180 millióan vettek részt. Annak ellenére, hogy az Indiai Szakszervezeti Szövetség a munkabeszüntetés ellen volt. Nem meglepő, vezetői Modi elkötelezett támogatói.

Az egykori „érinthetetlenek” adják a tiltakozók magját. A kasztrendszert ugyan 1950-ben felszámolták, de a legrosszabbul fizető és legalantasabb munkák (hulladékipar, bőrfeldolgozás, vágóhíd) továbbra is az egykor a legalsó kasztokba tartozóknak jutnak. Nem jobb a muszlim és a dalit kisebbség, valamint a szubkontinens őslakói, az adivasi-k helyzete sem.

Utóbbiak leginkább India középső tartományaiban élnek, ahol a közelmúltban jelentős szén, bauxit, cin és vasérc lelőhelyekre bukkantak. A nyugati cégek sorban állnak, hogy megkezdhessék a 80 milliárd euróra becsült kincsek kitermelését. A zavaró őslakókat jobb esetben csak elüldözik…

Odisha a legnagyobb számú adivasi közösség

Az érem másik oldala

Steinbrücke, az IHK vezetője ismét az érem másik oldaláról beszél: „India 1,2 milliárdos ország számos etnikummal és vallással, valamint nyugaton elképzelhetetlen társadalmi és vagyoni különbségekkel. Alapvetően demokratikus ország szabad választásokkal és sajtóval. Azonban nem szabad a demokráciát európai mércével mérni. Egy ekkora ország erős kezű vezető nélkül káoszba süllyedne.”

Friss

Rémhírek után. Az amerikai VW gyárban továbbra sincs szakszervezet

Az amerikai autóipari szakszervezetnek nem sikerült helyi szervezetet alapítania a Volkswagen csoport egyesült államokbeli gyárában, a Tennessee állambeli Chattanoogában. A gyár dolgozói a háromnapos eljárásban leszavazták az erről szóló kezdeményezést.

Hőség – Zivatarokkal ér véget a kánikula

Vasárnap országszerte zivatarokkal ér véget a kánikula. Igaz, még a riasztás is érvényben marad.

Autógyárak násza? Sok megkötött és egy meghiúsult frigy

Kooperációs lázban ég az autóipar: A Mercedes a BMW-vel, a Peugeot a Citroënnel, a Toyota a Suzukival és mindenki a kínai gyártókkal. A Renault-Nissan és a Fiat-Chrysler konszernek egyesülését ugyan elhalasztották, új együttműködési megállapodásból jut azonban minden hónapra.

Hétfőtől nyári menetrend a BKK-nál

Hétfőn életbe lép a Budapesti Közlekedési Központ nyári menetrendje. Változik az 1-es villamos, továbbá a 32-es, a 219-es és a 23E busz közlekedési rendje is.

Hírek

Nyitott gyárak hétvégéje: íme a Csepel Művek projekt

A Csepel művek eredeti profilját megtartó vállalkozások mellett a területen egyre több a szórakoztató- és kreatívipari szereplő, így a hétvége programjában szabadulószoba és szobrászműhely látogatásra, de akár DJ képzésre is fel lehet iratkozni.

Hőség – Zivatarokkal ér véget a kánikula

Vasárnap országszerte zivatarokkal ér véget a kánikula. Igaz, még a riasztás is érvényben marad.

Aldi: veszélyes az állatos építőjáték

Az Aldi Magyarország és beszállítója, az U. Leinss GmbH azonnal visszahívja a Fa építőjáték termék "Város", "Virágos rét", illetve "Állatos építőjáték" fajtáit, mivel ezekről a játékokról kis részek leválhatnak, amit a gyermek lenyelhet - közölte az Aldi.

Szülők gondozói szabadságáról döntött az EU

A gondozásra szoruló családtagjaik ápolására fizetett szabadságot is igénybe vehetnek a jövőben Európai Unió Tanácsának új irányelve alapján: a szülőkre és a gondozást végző személyekre vonatkozó új munkaügyi szabályokat tartalmazó irányelvet fogadott el a testület.

Ausztrália. Milliók élnek a klímaváltozás veszélyzónáiban

Bozóttüzek, áradások és hurrikánok több mint kétmillió embert veszélyeztetnek Ausztráliában, világszerte pedig közel egymilliárdan vannak kitéve a klímaváltozáshoz köthető természeti katasztrófáknak.

Kiberakadémiát nyitott a honvédség Szentendrén

Megkezdődött a kibertérben járatos katonák kiképezése a Magyar Honvédség kiberakadémiáján, a szentendrei Altiszti Akadémián. Létrehozására azért volt szükség, hogy a haderő tagjai megfelelő választ tudjanak adni a kor kihívásaira.

MNB. Pénztárak és tőkepiac: negatív hozamok

Továbbra is dinamikusan nő a biztosítási piac, de az inflációt is beszámítva a bővülés elmarad a gazdasági növekedés ütemétől és az uniós felzárkózási pályától. A pénztári piacon a fő kihívást a tíz év után először jelentkező negatív hozamok és a cafeteria rendszer átalakításai jelentik.

NAV-adósok – Pest megyei a legtöbb tartozó

Mintegy 83 milliárd forint részbeni vagy későbbi befizetésére biztosított lehetőséget a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tavaly, miközben elengedett csaknem 4 milliárdnyi tartozást. A legtöbb fizetési kedvezményre irányuló kérelem Pest megyéből futott be.

Huawei válasz: Android helyett itt a Hongmeng oprendszer

A kínai Huawei Technologies mobil távközlési berendezés gyártó vállalat megkezdte saját Hongmeng mobil operációs rendszere védjegyének a bejegyzését világszerte.

Új ügyvezető az Unilever Magyarország élén

Az Unilever Magyarország, valamint a három országot - Horvátországot, Szlovéniát és Bosznia-Hercegovinát - felölelő Adria régió ügyvezető igazgatójának nevezték ki Alberto Di Leót. A szakember az ügyvezetői poszton Regina Kuzminát váltja.

Átadták Az Utazó turisztikai díjait

Átadták társlapunk, Az Utazó magazin szavazása alapján a 2018-as év legjobb turisztikai szolgáltatóinak járó díjakat. Első alkalommal a legjobb határon túli magyar szálláshelyet és a legjobb külhoni magyar éttermet is díjazták.

Lassult az amerikai infláció – nem várható kamatvágás

Az üzemanyagárak, a villamosenergia és a használt gépkocsik árának csökkenése csaknem teljesen ellensúlyozta az élelmiszerek drágulását, ennek következtében májusban havi szinten alig emelkedtek a fogyasztói árak, éves összevetésben pedig lassult az infláció az Egyesült Államokban.
Hirdetés

Gazdaság

Újabb szlovén bankot vásárolna az OTP

Az OTP Bank és az Apollo amerikai befektetési alap tett ajánlatot a harmadik legnagyobb szlovén bank, a teljes egészében állami tulajdonban lévő Abanka megvásárlására.

MNB. Pénztárak és tőkepiac: negatív hozamok

Továbbra is dinamikusan nő a biztosítási piac, de az inflációt is beszámítva a bővülés elmarad a gazdasági növekedés ütemétől és az uniós felzárkózási pályától. A pénztári piacon a fő kihívást a tíz év után először jelentkező negatív hozamok és a cafeteria rendszer átalakításai jelentik.

Nem sértünk jogot a távközlési különadóval

Nem sért közösségi jogot a magyarországi távközlési különadó - foglalt állást az Európai Bíróság illetékes főtanácsnoka, végleges döntést azonban a luxembourgi bírák egy későbbi időpontban hoznak majd.

Új vezére van a román OTP-nek

Fatér Gyula az OTP Bank Románia új vezérigazgatója, aki Diósi Lászlót váltja a tisztségben.

NAV-adósok – Pest megyei a legtöbb tartozó

Mintegy 83 milliárd forint részbeni vagy későbbi befizetésére biztosított lehetőséget a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tavaly, miközben elengedett csaknem 4 milliárdnyi tartozást. A legtöbb fizetési kedvezményre irányuló kérelem Pest megyéből futott be.

Az online rendelésért is készpénzzel fizetünk

A készpénz a legnépszerűbb fizetési mód a magyar online vásárlók körében, 84 százalékuk leginkább utánvéttel, készpénzben szeret fizetni holott, a webáruházak átlagosan négyféle fizetési lehetőséget kínálnak.
Hirdetés
Hirdetés