Kezdőlap Hírek India - elszabadult a Covid-járvány. „Mindenhol érezni a bomló tetemek szagát!”
No menu items!

India – elszabadult a Covid-járvány. „Mindenhol érezni a bomló tetemek szagát!”

Katasztrófa India, a krematóriumok pokolában, ahol még a holttesteknek is sorba kell állniuk. “Ez a halál bűze a bőrünkbe kerül” – Kép/Szöveg/Forrás/la Repubblika

Indiában legalább 350 ezer új fertőzött van naponta! A kórházakban kevés az ágy, az oxigén és a lélegeztetőgép. A krematóriumok nem győzik kapacitással. „Mindenhol érezni a bomló tetemek szagát!”

Holttesteket pakoló gyerekek

A 12 éves Sampath mióta elárvult Új-Delhi egyik nyomornegyedében él egy krematórium mellett. „A többség hazamenekült a szülőföldjére. Nekem nincs már senkim vidéken. Kénytelen vagyok maradni, pedig szörnyű a helyzet. Mindenhol érezni a bomló tetemek szagát. De legalább van munkám” – mondja a fiú az olasz Repubblica riporterének. Csennaiba, ahonnan származik amúgy se lenne értelme visszautazni. A tízmilliós dél-kelet-indiai városban nem jobb a helyzet, mint Delhiben.

A fiú a nyomornegyeddel szomszédos Paschim Puri krematóriumban dolgozik. Az égetőkemencék elérték a kapacitásuk végét. Hiány van fűtőanyagból és munkaerőből is. Az emberek munka nélkül vannak, éheznek, mégsem akarják védőfelszerelés nélkül pakolni a fertőzöttek földi maradványait. Sampath maszk és gumikesztyű nélkül dolgozik. Hetek óta mindkettő hiánycikk Indiában.

A menekülők viszik magukkal a kórt

A szegénynegyedben, ahol Sampath és másik 15 ezer nincstelen él, különösen rossz a helyzet. „Egyre több a fertőzött és a halott. Mindent beterít a krematórium kéményeiből felszálló pernye és el kell viselnünk a szörnyű bűzt is” – írja le a helyzetet Sampath lakótársa, Kakoli.

Heted magukkal laknak az egyszobás barakkban. A 35 éves fiatalembernek hónapok óta a lockdown miatt se munkája, se pénze. „Ha nem hoz valamelyik segélyszervezet ételt, egész nap csak vizet iszom.” Összepakolt bőrönddel várja, hogy végre indulhasson szülővárosába. Az utolsó pénzét egy kamionosnak adta. Kakoli előtt akkor is nehéz út áll, ha a kamionos tartja a szavát és elviszi. A 35 ezres Maharanjgan 900 kilométerré fekszik Delhitől. Az útviszonyok kaotikusak. A lockdown ellenére tízmilliók tartanak a nagyvárosokból vidékre. Sok közülük a COVID-os.

A szomszéd barakkban egy özvegyasszony él három gyerekével. Hiába egyre elviselhetetlenebb a helyzet, nem tervezi a hazautazást a vidéken élő szüleihez. „Grasszál a vírus. A házból sem merünk kimozdulni. Még a ventilátorokat sem használjuk, pedig irtózatos a hőség. Félek, hogy a széllel bejönnének a vírusok” – mondja az ablakon kihajolva, majd félbeszakítja a beszélgetést és bezárkózik.

Jinder Singh Shunt, a nyomornegyed melletti kórház orvosa maga se tudja, mi a jobb, ha mennek, vagy ha maradnak a nincstelenek. „A vidékre utazók közül sok viszi magával a vírust. Az igazi katasztrófa akkor fog bekövetkezni, ha vidéken is hasonlóak lesznek a számok, mint a nagyvárosokban. A kistelepüléseken még rosszabb az egészségügyi ellátás. Pillanatok alatt össze fog omlani a rendszer. Káoszba süllyed az ország” – vázolja fel a vészjósló forgatókönyvet. Mégis megérti a menekülőket. „Szörnyű a helyzet. Rengeteg a hallott és egyre több köztük a gyerek. Már az 5 év alattiak között is pusztít a COVID!”

Tragikus gazdasági és epidemiológiai helyzet

A hivatalos statisztikák szerint napi 350 ezer új fertőzött és négyezer halott van. Azonban csak negyedüket látja orvos, aki hivatalosan megállapíthatja a halál okát. Az University of Michigan biostatisztikai intézetének becslése szerint a fertőzöttek száma a hivatalos adatok tizenegyszerese, három és félmillió, halottból pedig naponta ötször több, 20 ezer lehet. A becslést alátámasztja a főváros krematóriumaiba érkező holtestek száma.

A gazdasági helyzet legalább olyan rossz, mint az epidemiológiai. Szinte mindenki elvesztette a munkáját. Az olasz riporter egy 17 éves lánnyal is beszélgetni kezd a nyomornegyedben. Korábban családoknál takarított. A járvány elszabadulásával egymás után adták ki az útját. „Tudják, hogy a krematórium mellette lakom. Félnek, hogy megfertőzőm őket.” Haza akar menni a szüleihez, de nincs pénze az útra. Kölcsönkérni nem tud. „Kitől? Itt már senkinek sincs pénze.”

„Delhiben élni és méltón meghalni sem lehet.”

A rosszul ellátott betegek többségének egy krematórium a végállomás. Nem jutott nekik kórházi ágy, oxigén és lélegeztetőgép, és még a földi maradványaiknak is sorba kell állniuk. A krematórium legalább annyira túlterhelt, mint a kórházak. Nem bírják a kemencék és nincs hely a hűtőházakban. Érthető, hogy elviselhetetlen szag terjeng az indiai metropoliszokban.

„Delhiben élni és méltó meghalni se lehet” – mondja Shivangi, a nyomornegyed melletti kórház egyik nővére. Mindjárt kezdődik a 12 órás műszakja. A kórház hűtőházából jön. Az elszállításra és elhamvasztásra váró halottak között van a nagymamája, akit néhány napja vitt el a COVID. Csak azért jut neki hely a túlzsúfolt hűtőkamrák egyikében, mert Shivangi a kórházban dolgozik. A halottak többsége a hűtetlen picében, egymásra dobálva hever a 30 fokos, fülled hőségben. „Egyelőre remény sincs arra, hogy elviszik a krematóriumba és elhamvasztják a nagymamámat” – mondja rezignáltan. Nehéz műszak elé néz. Az ígéret ellenére nem érkezett oxigén. „Ma is sokan fognak meghalni, akik ellátással legyőzhették volna a vírust.” Nincs meglepve, hogy napok óta nem jön az ígért szállítmány. Már azon is csodálkozik, hogy a központból egyáltalán reagáltak. „Sose hittem volna, hogy ezt megélem Delhiben. Nem, hogy oxigén nincs, még a gázellátás is akadozik. A krematóriumokban annyi halottat se tudnak elégetni, amennyit a kapacitásuk megengedne. Nem tudják fűteni a kemencéket!”

A folyosón, ahol a riporter Shivangival beszélget egy férfi sír. Most özvegyült meg. Sehol sem sikerült oxigént szereznie a feleségének. „Csak egy magánkórháznak volt. Onnan viszont elküldtek, mert nem volt elég a pénzem.”

Egy másik összetört özvegy is van a betegekkel zsúfolt folyosón. Két kórházból küldték el a férjével. Itt is csak a parkolóig jutottak, de ott legalább kapott oxigént. Aztán kiürült a palack. „Úgy kapkodott levegő után, mint a halak egymás hegyén-hátán a piaci akváriumban” – írja le férje utolsó perceit a Repubblica riporterének.

Egyik özvegy sem hibáztatja az orvosokat, nővéreket. Tudják, hogy az erejük végén vannak. „Éjjel-nappal dolgozom, mégis úgy érzem, nem teszek semmit, de nem bírok többet” – fakad ki Tarqeem Haider a kórház egyik orvosa. „Sok beteg a kórházba se jut be. A parkolókban halnak meg.”

A pénz se segít!

„Tegnap kaptunk fát. Elkezdtük az udvaron égetni a halottakat” – mondja a Paschim Puri krematóriumban dolgozó fiú, Sampath. Tárgyilagosan beszél, csak 12 éves, de már megedzett az élet. „A hozzátartozóktól csak akkor vesszük át a halottakat, ha fát is adnak” – folytatja a horrorfilmbe is túl durva történetet a krematóriumi valóságról. „Pénz hiába kínálnak. Hiány van tüzelőanyagból. Nélkül pedig nem lehet égetni. Sose gondoltuk volna, hogy egyszer a pénz se fog segíteni.”

Indiát elárasztják a Covid áldozatai. Sokan a kormányt hibáztatják Kép/Szöveg/Forrás/la Repubblika

A krematórium előtt egy másik most megözvegyült férfi is elmeséli a történetét. Volt olyan kórház, ahova COVID-teszt nélkül nem engedték be őt és a fertőzött feleségét. „Őrület! Épp az lett volna a kötelességük, hogy meggyógyítsák.” Öt órája vár a krematórium előtt a felesége holtestével. „Nem akartam a kórházban hagyni. Biztos, hogy nem szállították volna el a halottasházba.” A férfi egymás után hívja a rokonait, barátait telefonon, hátha tud valaki fát hozni. Eddig nem járt sikerrel. „A többség akkor se hozna, ha tudna. Nem merik még a házukat se elhagyni, nemhogy egy krematóriumhoz jönni.”

„A kormány kómában van.”

A Nobel-békedíjra jelölt emberi jogi aktivista, Ravinder Singh nevével fémjelzett civil szervezet, a Khalsa Aid’s rendszeresen szállít oxigénpalackokat és gyógyszert a legrosszabb helyzetben lévő kórházaknak, valamint fát a krematóriumoknak. Természetesen nem ők az egyetlenek. Társadalmi szolidaritás, adakozók és önkéntesek nélkül már minden összeomlott volna. Az állami szervek a legalapvetőbb feladataikat is egyre kevésbé képesek ellátni. „Olyan, mintha vezetés nélkül maradt volna az ország. A kormány kómában van” – mondja Shivangi, a nyomornegyed melletti kórházban, a riportban már megszólalt nővér.

A tragikusak mellett sok szép történetet is hallani a társadalmi szolidaritásról. Shivangi szerint a félelem ellenére a szokásosnál segítőkészebbek a honfitársa. „Nincs olyan, akinek ne vitte volna el barátját, családtagját a COVID. Mindenki át tudja érezni a másik szenvedését. A vírus nem ismer társadalmi rétegeket.”

Petrus Szabolcs

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik
Hirdetés

Friss

A sötét anyag hiányát azonosította egy galaxisban a Hubble

A sötét anyag minden kétséget kizáró hiányát azonosította az amerikai...

EU: íme a biztonságosnak ítélt országok listája

Az Európai Unió felülvizsgálta a járványügyi szempontból biztonságosnak ítélt országok listáját, és a jegyzékbe felvette Albániát, Libanont, az Egyesült Államokat, Észak-Macedóniát és Szerbiát. A felsorolt országok állampolgárai esetében az uniós tagállamoknak fokozatosan fel kell oldaniuk a nem alapvető beutazásra vonatkozó korlátozásaikat - közölte az uniós tanács.

IQ és EQ. A nélkülözhetetlen: érzelmi intelligencia

Gyakran kelt meglepetést, hogy a magas értelmi intelligenciahányadosú vállalati részlegek sokszor kevésbé sikeresek, mint az alacsonyabb IQ-val rendelkezők. Pedig nem kétséges, hogy az érzelmi intelligencia szerepe arányosan nő a munka nehézségének növekedésével. Dr. Gonda György rovatának középpontjában ezúttal a modern vezetéstudomány és vezetői gyakorlat első számú sztárja, az EQ áll.

Afrikai gyermekrabszolgaság. A Nestlé, a Cargill Amerikában nem perelhető

A Nestlé és a Cargill vállalatoknak adott igazat csütörtöki döntésével az amerikai legfelsőbb bíróság abban a peres eljárásban, amelyben azzal vádolták az élelmiszeripari óriásokat, hogy tudatosan vásároltak afrikai földművesektől gyerekrabszolgák által betakarított kakaóbabot.

Hírek

A sötét anyag hiányát azonosította egy galaxisban a Hubble

A sötét anyag minden kétséget kizáró hiányát azonosította az amerikai...

Afrikai gyermekrabszolgaság. A Nestlé, a Cargill Amerikában nem perelhető

A Nestlé és a Cargill vállalatoknak adott igazat csütörtöki döntésével az amerikai legfelsőbb bíróság abban a peres eljárásban, amelyben azzal vádolták az élelmiszeripari óriásokat, hogy tudatosan vásároltak afrikai földművesektől gyerekrabszolgák által betakarított kakaóbabot.

Tűzgyújtási tilalom három megyében

Az avar-, gyep- és tűlevélréteg kiszáradása miatt fokozott tűzveszély alakult ki, ezért szombattól Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében életbe lép a tűzgyújtási tilalom - közölte a Nébih.

London helyett Budapesten lesz az Eb-döntő?

Az Európai Labdarúgó Szövetségnek (UEFA) készenléti terve van arra az esetre, ha a londoni Wembley Stadionban nem lehetne megrendezni a foci-Eb július 11-i fináléját. Brit sajtóértesülés szerint szükség esetén a Puskás Aréna adhatna otthont a döntőnek.

Golflabda méretű gyémántot találtak Botswanában

A világ harmadik legnagyobb drágakövének tartott, 1098 karátos gyémántot bányásztak ki Botswanában - közölte a De Beers bányakonszern és a kormány.

Hőségriasztás munkaidőben – előírások és tanácsok

A hőségben végzett munka veszélyesebb, ezért fontos, hogy a munkavállalók egészségének és biztonságának védelme érdekében mindenki tegye meg a szükséges megelőző intézkedéseket - írta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a közösségi oldalán.

Korrupció? Őrizetbe vettek egy rendőri vezetőt

Korrupciógyanú miatt őrizetbe vett a Központi Nyomozó Főügyészség egy rendőri gazdasági vezetőt - közölte a szervezet vezetője.

Szemhárfa – technológia segítségével játszhatnak a mozgáskorlátozott zenészek

A szemük mozgatásával hárfázhatnak egy új technológia segítségével mozgáskorlátozott zenészek.

A brit felnőttek többségét beoltották – a legtöbb új fertőzött 5-12 és 18-24 éves

A csütörtökön ismertetett legfrissebb adatok szerint a brit felnőtt lakosság több mint 80 százaléka megkapta a koronavírus elleni oltás első dózisát, és csaknem 60 százaléknak mindkét adagot beadták.

Hőhullámot hoz a hétvége – néhol záporral és zivatarral

A hétvégén érkezik az idei első hőhullám - hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Békétlenebbé vált a világ – meg is fizettünk érte

Bár tavaly csökkent a konfliktusok intenzitása, a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés miatt békétlenebbé vált a világ. A békétlenség a bolygó minden lakójának átlagosan 1942 dollárjába került - áll az Institute for Economics and Peace (IEP) nevű nemzetközi kutatóintézet éves jelentésében.

Pénteken nagyot drágulnak az üzemanyagok

Péntektől drágulnak az üzemanyagok a hazai kutakon: a benzin és a gázolaj literenkénti átlagára is 5 forinttal emelkedik.

Gazdaság

Erősödött a dollár a Fed bejelentésére

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve szigorúbb hangnemének köszönhetően kéthavi csúcsra erősödött és közel kilenc hónapja a legjobb hetét zárhatja a dollár.

MNB: idén először áprilisban lett deficites a fizetési mérleg

Áprilisban 201 millió euró deficittel zárt a folyó fizetési mérleg, az első három hónap előzetes adatok szerint 446 millió euró aktívumát követően, amiből 330 millió euró márciusban képződött - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) előzetes adataiból.

A pénzpiaci alapokból egymilliárdnyi forint áramlott ki

Májusban 0,1 százalékkal, 11 milliárd forinttal csökkent a befektetési alapokban kezelt vagyon - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz).

MNB – 50 milliós bírság az Union Biztosítónak

Különböző jogsértések miatt a Magyar Nemzeti Bank 50 millió forintos felügyeleti és fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki az Union Biztosítóra. A feltárt hiányosságok nem veszélyeztetik a biztosító biztonságos működését - közölte a jegybank.

Tőzsde – Csúcsot döntöttek az elsődleges kibocsátások

Az elmúlt 20 év legjobb eredményét produkálta a tőzsdei bevezetések (IPO) nemzetközi piaca 2021 első negyedévében: 85 százalékkal 430-ra emelkedett az elsődleges tőzsdei részvénykibocsátások száma, összesített értékük pedig 271 százalékkal 105,6 milliárd dollárra nőtt - közölte az EY könyvvizsgáló.

EBRD: a járvány alatt is csökkentek a térségi bankrendszerek nem teljesítő kinnlevőségei

A koronavírus-járvány ellenére is csökkent tavaly a közép- és kelet-európai gazdaságokban a nem teljesítő banki kinnlevőségek (NPL) összege, elsősorban a masszív kormányzati beavatkozások miatt - közölte hétfőn Londonban az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD). A kimutatás szerint Magyarország azon térségi országok között van, amelyekben a legnagyobb mértékben csökkent a problémás követelésállomány.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom