Hirdetés
Kezdőlap Tech Indulhat a roham. Az Apple-nél végleg lezárul az iPod-fejezet
No menu items!

Indulhat a roham. Az Apple-nél végleg lezárul az iPod-fejezet

Az első iPod 185 grammot nyomott, és olyan eszközök helyettesítésére szolgált, mint a CD-lejátszók. Fotó: Bigstock

Az Apple iPodja több mint két évtizeddel ezelőtti bevezetésekor forradalmasította a zeneipart. Ám a rajongók hamarosan búcsút mondhatnak a hordozható lejátszónak.

A technológiai óriás kedden közölte, hogy az iPod Touch már csak addig lesz kapható, amíg a készlet tart. A vállalat kiemelte, hogy különböző termékein keresztül más módon is hallgathatnak zenét az emberek.

Az iPod szelleme tovább él” – mondta Greg Joswiak, az Apple marketingért felelős alelnöke.

A 2001-ben megjelent első iPod segített az Apple társalapítójának, Steve Jobsnak a vállalat újjáalakításában, a számítógépekről más eszközökre is kiterjesztve a hatókörét, amely így jelentősen kiszélesedett a zeneiparban is.

“Ha nem csináljuk meg az iPodot, az iPhone sem jött volna ki”

– mondta Tony Fadell, az Apple korábbi alelnöke, akinek az iPod feltalálását tulajdonítják. “Az iPod magabiztosságot adott nekünk. Steve-nek önbizalmat adott, hogy tudunk valamit csinálni a térképen kívül, és hogy valóban folytathatjuk az innovációt új területeken.

Tony Fadell

Néhány fogyasztó számára az iPod – amely különböző színváltozatokban és modellekben jelent meg – volt az első találkozás az Apple-lel.

Az iPod segített a zene új korszakát elindítani, amelyben a dalokat 99 centért lehetett letölteni és egy kártyapakli méretű eszközre tölteni. Az iPod hozzájárult ahhoz, hogy a zene hordozhatóbbá váljon, és hatalmas sikert aratott, ami előkészítette az utat a vállalat számára az iPhone bemutatásához, amely még több kulcsfontosságú funkciót helyezett egy eszközre.

Most, hogy az okostelefonok még kifinomultabbá váltak, és a zenét nagyrészt streamelve, nem pedig fizetős letöltéseken keresztül érik el, az iPod eladásai csökkentek.

Az Apple évek óta nem különíti el az iPod-eladásokat, de a 2014-es pénzügyi évben az előző pénzügyi évhez képest mintegy 24 százlékkal csökkent az eladott darabszám.

Az iPhone-ok ma már zenei streaminggel, fejlett kamerákkal, GPS-navigációval ellátott térképekkel és sok más funkcióval vannak felszerelve. Ezek mind olyan tényezők, amelyek hozzájárultak az iPod elavulásához.

Kizárt, hogy úgy tudtuk volna megcsinálni az iPhone-t, ahogyan, ha nincs az iPod, és ahogyan az a céget erre berendezte” – mondta Fadell.

David Varela, a Kaliforniai Állami Egyetem 31 éves, zenei szakos hallgatója emlékszik, hogy 2004-ben kapta meg első iPodját, egy ezüst iPod Minit, amelynek hátuljára a nevét és a “Led Zeppelin Rules” szöveget vésték. Azt mondta, hogy az iPod “olyan volt, mint egyfajta státuszszimbólum“.

“Amikor megkaptam az első iPod Minit, emlékszem, hogy azt gondoltam, ez a legmenőbb dolog”

– mondta, és felidézte, hogy az iPod előtt egy CD-lejátszón játszott zenét, amely a pulóvere zsebéből lógott ki. “Semmi sem volt jobb az iPodnál.

Az évek során három különböző iPodja volt, de a legutóbbi változatát már nem használta, amikor 2007-ben megkapta az első iPhone-t. Ma már az Apple Music-on streameli a zenéit.

Az első iPod 185 grammot nyomott, és olyan eszközök helyettesítésére szolgált, mint a CD-lejátszók, amelyek gyakran csak egy-egy kiválasztott album meghallgatására korlátozódtak.

Az Apple később, 2004-ben bemutatta az iPod Minit, majd 2006-ban az iPod Nanót. Az iPod Touch 2007-ben jelent meg, az iPod Nano (hetedik generáció) pedig 2012-ben.

Az Apple 2015-ben adta ki az iPod Shuffle-t (negyedik generáció). Az Apple utolsó iPodja a hetedik generációs iPod Touch volt, amelyet éppen három évvel ezelőtt adott ki.

Ez elkerülhetetlen volt, nem igaz? Az igazat megvallva meglep, hogy ilyen sokáig tartott” – mondta Fadell. (The Wall Street Journal)

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Romlott a fizetési fegyelem, egyre több a behajthatatlan számla

Magyarországon a 2015-ös szintre esett vissza a fizetési fegyelem - közölte az EOS kintlévőség-kezelő és pénzügyi szolgáltató vállalat saját kutatása alapján.

Újra gyengül a forint, emelkedik az olaj- és a gázár

Szerdán napközben gyengült a forint a főbb devizákkal szemben, miközben emelkedett a kőolaj és a földgáz jegyzése.

Szijjártó: az újabb uniós szankciók nem sértik Magyarország érdekeit

Magyarország kivételeket kapott az Európai Unió mindazon újabb szankciós intézkedései alól, amelyek sértették volna a magyar érdekeket és veszélyeztették volna hazánk energiaellátásának biztonságát - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Von der Leyen: az EU kész tárgyalni a gázársapkáról

Mivel korlátozni kell a gáz elektromos áramra gyakorolt inflációs hatását, az Európai Bizottság kész megvitatni a villamosenergia-termelésre használt gáz árának felső határának megszabását - közölte az uniós testület elnöke Strasbourgban.

Hírek

Újra gyengül a forint, emelkedik az olaj- és a gázár

Szerdán napközben gyengült a forint a főbb devizákkal szemben, miközben emelkedett a kőolaj és a földgáz jegyzése.

Pénteken újabb nagy drágulás jön a hazai benzinkutakon

Mivel a Brent típusú olaj drágulásba kezdett, péntektől tovább emelkednek a hazai üzemanyagárak: a piaci benzin literjéért bruttó 7 forinttal, a piaci gázolaj literjéért pedig bruttó 16 forinttal kell majd többet fizetni.

Feketéző benzinkutasra csaptak le a NAV nyomozói – videó

Mintegy 6700 liter gázolajat adott el adózatlanul egy dél-dunántúli benzinkutas, akit üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt hallgattak ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói.

Elon Musk mégis megvásárolhatja a Twittert

Elon Musk mégis megvásárolná a Twitter közösségi médiavállalatot, méghozzá az eredeti 44 milliárd dolláros vételáron, ha az eladó eltekint a peres eljárástól.

Sztrájk kezdődött az FKF-nél, leállhat a hulladékszállítás

A BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. keretein belül önállóan működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízióban kedd reggel előzetes bejelentés nélküli munkabeszüntetés kezdődött - közölte az FKF sajtószervezete.

Döntött a parlament: jön az Integritás Hatóság a korrupció elleni küzdelem jegyében

Autonóm államigazgatási szervként létrejön az Integritás Hatóság az európai uniós források felhasználásával kapcsolatos csalás, összeférhetetlenség, korrupció vagy más jogsértés kivizsgálása érdekében.

Putyin a világvége fegyverét is bevetheti Ukrajnában

Vlagyimir Putyin nukleáris katonai vonatot rendelt Ukrajnába. Szakértők szerint az orosz elnök arra készül, hogy egy nukleáris kísérlettel demonstrálja, kész tömegpusztító fegyvereket használni Ukrajna határainál.

Az MNB szerdán kezdi a likviditás szűkítését

A változó kamatozású likviditáslekötő betéti eszköz első tenderét szerdán, míg a rendszeresen meghirdetendő diszkontkötvény első aukcióját csütörtökön tartja a Magyar Nemzeti Bank - jelentette be a jegybank a honlapján.

Gazdaság

Az MNB szerdán kezdi a likviditás szűkítését

A változó kamatozású likviditáslekötő betéti eszköz első tenderét szerdán, míg a rendszeresen meghirdetendő diszkontkötvény első aukcióját csütörtökön tartja a Magyar Nemzeti Bank - jelentette be a jegybank a honlapján.

Kriptovalutával segítenének Oroszországnak

Oroszbarát csoportok kriptovalutában gyűjtenek pénzt, hogy az amerikai szankciókat kikerülve támogassák Oroszország háborúját Ukrajnában - derült ki egy friss kutatásból.

425 forint is lehet egy euró? Ismét a dollár a vezető menedékvaluta

Miközben ismét a dollár lett a vezető menedékvaluta, új negatív csúcsra jutott forint. Mellette a fonttól kezdve az északi országok valutáin át a régiós fizetőeszközökig nagyon erős árfolyamkilengések jellemezték és jellemzik a devizapiacot – fejttette ki Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

Összezárult az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

Amint az a keddi kamatdöntés után várható volt, az alapkamattal megegyező 13,0 százalékos kamatlábbal hirdette meg egyhetes betétjét csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom