Kezdőlap Gazdaság Ipar - KSH: kétszámjegyűre gyorsult a termelői infláció
No menu items!

Ipar – KSH: kétszámjegyűre gyorsult a termelői infláció

A belföldi értékesítési árak 14,4, az exportértékesítési árak 9,6 százalékkal emelkedtek májusban. Az ipari termelői árak átlagosan 11,3 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Az előző hónaphoz képest a belföldi értékesítés árai 1,3 százalékkal nőttek, míg az exportértékesítés árai 0,9 és az ipari termelői árak összességében 0,1 százalékkal csökkentek.

Az áremelkedés ütemét a forint euróval szembeni árfolyamváltozása, valamint a nyers- és alapanyagok drágulása befolyásolta – tette hozzá a hivatal.

Az euróval szemben a forint 0,93 százalékkal gyengébb, a dollárhoz képest 9,50 százalékkal erősebb volt májusban, mint egy évvel azelőtt.

Az idén májusban a 2020. májusihoz képest a belföldi értékesítésben 63 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 14,1 százalékos, a 31 százalékos súlyú energiaiparban 16,0 százalékos volt a drágulás.

Nagyításért KLIKK a grafikonra

A feldolgozóipari áremelkedést a kőolajfeldolgozó szektor és a vegyipar termelői árainak 58,7, illetve 40,1 százalékos emelkedése húzta fel, az élelmiszerek termelői ára 5,0 százalékkal, a gyógyszereké 3,2 százalékkal emelkedett. A járműgyártásban 1,9 százalékos volt a termelői árak éves emelkedése májusban, a számítástechnikai, elektronikai gyártócégeknél 1,3 százalékos.

A fogyasztási cikkek termelői ára átlagosan 3,2 százalékkal, a beruházási javaké 0,8 százalékkal nőtt.

Az ipari exportban 95 százalékos súlyt képviselő feldolgozóipar árai 6,8 százalékkal emelkedtek, a mindössze 4,5 százalékos súlyú energiaiparban 79,9 százalékos volt a drágulás a világpiaci árak emelkedée, a forint gyengülése, valamint a nyersanyagok árának előző évi visszaesése következtében – közölte a KSH.

A járműipar forintban mért exportárai 1,8 százalékkal emelkedtek, a számítástechnikai cikkeké 0,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, az élelmiszerek exportára 7,7 százalékkal nőtt.

Az év első öt hónapjában a belföldi termelői árak 8,6 százalékkal, az exportárak 9,3 százalékkal emelkedtek a múlt év azonos időszakához mérve, a termelői árak együttesen 9,1 százalékkal voltak magasabbak.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Tőzsde – Emelkedéssel nyitottak a New York-i indexek

Emelkedéssel nyitottak az irányadó New York-i tőzsdemutatók csütörtökön, miután a szokásos heti jelentés szerint tovább csökkent a munkanélküliek száma.

Az idei volt a második legmelegebb július Európában

Az idei július a világban a harmadik, Európában pedig a második legmelegebb július volt a mérések kezdete óta - jelentette az Európai Unió Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálata (C3S).

Magyar falu program: egymillió pályázható falunapra – utólag is

Minden ötezernél kevesebb lakosú kistelepülés egymillió forintot igényelhet falunapok szervezésére a Magyar falu programban - jelentette be a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos Vértessomlón.

Vállalati várakozások. Újra a régi a nagyok optimizmusa

Tovább nőtt a cégek optimizmusa a második negyedévben: 6 pontra emelkedett a nagyvállalati növekedési index értéke. Ilyen magasan utoljára a vírus berobbanása előtt volt a mutató - közölte a K&H.

Hírek

Az idei volt a második legmelegebb július Európában

Az idei július a világban a harmadik, Európában pedig a második legmelegebb július volt a mérések kezdete óta - jelentette az Európai Unió Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálata (C3S).

Stonehenge. Kiderült a kőoszlopok tartósságának titka

A Stonehenge 4500 éves kőoszlopainak első átfogó geológiai elemzése feltárta a páratlan őskori építmény néhány jellegzetességét, amelyek magyarázatot adnak, miként álltak ellen az időjárásnak és maradtak fenn a kőkolosszusok.

Mexikó nekiment az amerikai fegyvergyártóknak

A mexikói kormány beperelt több amerikai fegyvergyártót egy amerikai szövetségi bíróságon. Azzal vádolják őket, hogy gondatlan üzleti gyakorlatuk - amely illegális fegyverek "áradatát" juttatja el a mexikói drogkartellekhez - ezrek halálát okozza.

A kormány jogi lépéseket tesz a Norvég Alappal szemben

A magyar kormány jogi lépéseket tesz a Norvég Alappal szemben. Nem fogadja el, hogy egy Soros-alapítvány döntsön az országnak járó milliárdok felhasználásáról. Norvégia a magyar piaci hozzáféréséért tartozik Magyarországnak - fogalmaz a kormány.

Vonatbaleset Csehországban – két halott, több tucat sérült

Összeütközött két személyszállító vonat szerda reggel Nyugat-Csehországban, a német határ melletti Domazlice közelében. Két ember meghalt és mintegy negyvenen megsérültek - jelentette a cseh közszolgálati hírtelevízió.

Péntektől olcsóbb lesz a benzin és a gázolaj

Péntektől csökkennek a hazai üzemanyagárak: a benzin literje átlagosan bruttó 4 forinttal, a gázolajé pedig bruttó 2 forinttal lesz olcsóbb.

Magyarország tortája 2021 – íme a győztesek

A Napraforgó névre keresztelt torta lett idén Magyarország tortája, míg a Magyarország cukormentes tortája verseny nyertesének a Beszterce rózsája elnevezésű tortát választották.

Ismét Vuhanban a koronavírus – a teljes lakosságot tesztelik

A koronavírus-járvány legelső gócaként ismert közép-kínai Vuhanban is ismét megjelent a vírus, ezért a helyi hatóságok kedden elrendelték a teljes lakosság tesztelését - írta internetes kiadásában a Global Times című kínai lap.

Gazdaság

Megszűnik a LIBOR kamatláb – itthon is át kell állni

A londoni bankközi referencia kamatlábak (LIBOR) jórészének év végi megszűnése előtt a hitelpiaci szereplőknek minél korábban fel kell hagyniuk ezek használatával új szerződéseikben, és alternatív rátákat szükséges alkalmazniuk - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Offshore cégeknek nyithattak számlát – engedély nélkül. Lépett az MNB

Engedély nélkül működhetett közre - részben offshore hátterű - cégek számlanyitásaiban, ezért a Magyar Nemzeti Bank (MNB) azonnali hatállyal megtiltotta a budapesti Company Express Kft.-nek, hogy alkuszi tevékenységet végezzen.

Matolcsy György: a forint jobban teljesített az eurónál

A forint tette lehetővé 2010 után a magyar gazdaságpolitika új sikerképletének, az egyensúly és a növekedés képletének a beállítását és megőrzését - mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a jegybank "75 éves a forint" című online konferenciáján.

MNB bírság: 19,2 milliós bírság az Erste Alapkezelő Zrt.-re

Az MNB 19,2 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki az Erste Alapkezelő Zrt.-re az ingatlanalapokat érintő jogsértő eljárása miatt - közölte a jegybank.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom