Kezdőlap Hírek Irgalmas és üzleti ügyek - Becciu bíboros birodalma
No menu items!

Irgalmas és üzleti ügyek – Becciu bíboros birodalma

Angelo Becciu Ferenc pápával 2017-ben

Itália vatikáni üzleti botránytól hangos. „A kifizetések nem voltak illegálisak. Még csak etikátlanok se – mondta Becciu bíboros miután kiderült, sok tízmillió euróval gazdagította testvéreit a vatikáni kasszák terhére. A visszalépő, majd lemondását visszavonó egyházi vezetőt Ferenc pápa felmentette minden hivatalából.

Egy szerény, visszahúzódó egyházfi

Mindent helyrehozok” – ígérte a bíboros családtagjainak és bizalmas barátainak egy sörözés közben szardíniai szülőfalujában. Majd nyaralását megszakítva visszautazott Rómába. Monsignor Giovanni Angelo Becciu, vagy ahogy az őt közelebbről ismerők hívják, Don Angelino szülőföldjén pihent szeptemberben. Élvezte a háromezer lelkes szardíniai Pattada nyugalmát. Mint mindig, amikor otthon van, maga celebrálta szombatonként a 11 órás nagymiséket a település szerény templomában. Don Angelino nem szokott flancolni. Szülőházában száll meg, ahol édesanyja 5 fiútestvérével felnevelte, miután apjuk kivándorolt Németországba a jobb megélhetés reményében.

Visszahúzódva tölti ideje nagy részét. Mégis mindig jól informált a helyi ügyekben – mesélik a környéken élők a Repubblica riporterének. A karácsonyt, a húsvétot és néhány hetet a nyár végén mindig Pattadában töltö. A botrány és lemondás felzaklatta, értetlenséggel tölti el a helyieket. Becciu a Szentek Ügyeinek Kongregációjának vezetője volt. A testület felügyeli a boldoggá és szentté avatási eljárásokat.

„Továbbra is töretlen iránta a bizalmunk” – nyilatkozta Gianfranco Pala Pattada templomának plébánosa a Repubblicának. „Be fogja bizonyítani az ártatlanságát.” Az olasz települések társadalmi életének legfontosabb színterén, a bárban nyugalommal és Don Angelino iránt szolidaritással reagálnak az őt ért vádakra.

A családi haszon

A vádak szerint Becciu korábbi hivatalában, a Vatikáni Kancellária vezetőjeként százmilliós ingatlanok vételével kedvezett családjának. A londoni, római és szardíniai üzletek hasznából testvérei részesedtek.

Egy 700 millió eurós szardíniai ingatlan vételénél 61 éves öccsének cége volt a közvetítő. A közvetítői díj Itáliában a vételér 3-5 százalékát jelenti. Az ingatlant a katolikus egyház egy helyi szervezete, a 20 percre Becciu szülővárosától található Ozirei plébániája által alapított karitatív szövetkezet vette meg. Az újságírói kérdésekre írásban válaszoló plébános, aki egyben a szövetkezet, a ’Caritas di Ozieri elnöke is, az ügyletben mindent törvényesnek tart. Valóban nem jogellenes, de gyanús, hogy a fertőtlenítési munkákkal foglalkozó vállalkozás közvetlenül az ügylet előtt bővítette ki tevékenységi körét az ingatlanközvetítéssel.

A szövetkezet 2005-ös alapítása óta másban is segítette a Becciu fivéreket. 2010-ben beszállt egyikük veszteséges pékségébe. Hogy olcsóbban adhassa a kenyeret a rászorulóknak – magyarázta Ozirei plébánosa írásos közleményében.

A szövetkezet Monsignor Becciu bíborosi felkenése előtt is aktív volt” – igyekezett eloszlatni a visszaélés gyanúját Ozieri polgármestere a Repubblica riporterének. „A ’Caritas di Ozieri’ sok jót tett. Hátrányos helyzetű, korábban drogfüggő, vagy pszichiátriai problémákkal küzdő fiataloknak szerzett munkát” – folytatta. Például Becciu öccsének cégéhez. Állandó megbízást is kiadott a helyi temető gondozására a szövetkezet. Jótékonyságból vállalva magára az önkormányzati feladatot, amit tovább adott a fivéreknek, akik két munkással végeztetik el a feladatot évi 74 millió euróért.

Egy másik testvér, Francesco asztalosvállalkozó. Immár 10 éve rendszeresen vannak megrendelései Európán kívülről. Például Kubából: A Vatikán havannai külképviselete a törzsvevők közé tartozik. Az egyiptomi kirendeltség egyszer adott megbízást a cégnek. Viszont rögtön 140 ezer euró értékben. „Nem látok semmi törvénytelenséget. Nincs kapcsolatom egyik külképviseletünkkel sem” – nyilatkozta a bíboros a sajtónak, miközben  Becciu éveken keresztül magas pozíciókat töltött be a vatikáni diplomáciában, többek között a kubai kirendeltségen.

A harmadik öccs, Mario egy szardíniai sörfőzde tulajdonosa. Egy 2019-ben megrendelt és kifizetett szállítmánya a ’Birra Pollicina’ nevű söréből állítólag sosem érkezett meg a vásárlóhoz, a Vatikánhoz, Rómába. „Gondolják, hogy a bátyám bíborosként sörmegrendelésekkel foglalkozik? Egyébként is, annak ellenére, hogy szoros a testvéri viszonyunk, nem folyunk bele egymás ügyeibe. A bátyám sosem ismerte az üzleti tevékenységemet” – mondta erélyesen a Repubblica riporterének.

A baloldali hetilap, az Espresso tényfeltáró riportja szerint 2013 és 2015 között 600 ezer euró folyt a katolikus egyháztól a Becciu fivérek vállalkozásaihoz.

A barátokról sem feledkezett meg

2019-ben már napvilágot látott egy kétes ügylet. 2014-ben a Kancellária vezetőjeként döntött arról, hogy a Vatikán 200 millió dollárért részesedést vásárol egy máltai offshore cégben, amely egy London Chelsea-i városrészében található ingatlanban volt tulajdonos. A cégben egy pénzügyi körökben jól ismert bankár, a bíboros jóbarátja, Raffaele Mincione a társtulajdonos. Beccia a bankárt bízta meg a Vatikán tulajdoni hányada kezelésével. Mincione ötlete volt, hogy a korábban a Harrods áruház raktáraként szolgáló épületből luxuslakásokat alakítsanak ki.

A Financial Times írását illusztráló fotó az ingatanról

A költségek elszabadulása láttán, maga már nem akart többet invesztálni. A Vatikán beszállt a költségekbe, cserébe növekedett a részesedése Mincione tulajdoni hányadának rovására. A Szentszék eddig 300 milliót fizetett ki az átalakításra. A lakások azonban még nem készültek el. Az ügyleten Mincione soket nyert. Az egyházi tulajdoni hányadának kezelőjeként és a projekt menedzserként az évek során 60 millió dollárt.

Az ügy 2019-es nyilvánosságra kerülésekor a legnagyobb felháborodást az keltett, hogy a vásárlásra és a felújításra költött 500 millió dollár a ’Péterfillérekből’ származott. Tehát a katolikus hívőktől a Szentszék karitatív tevékenységének segítésére gyűjtött adományokból.

„Kirúgott a pápa”

A 72 éves bíboros a botrány kirobbanása után offenzívába kezdett. Azt mondta, Ferenc pápa „kirúgta”. A Domani című napilapnak nyilatkozott a katolikus egyház fejéről: „Megkérdeztem a pápától, miért teszi velem ezt? Miért szégyenít meg a világ előtt?”

Egy 36 éve karriert ért most véget. Becciu egyházjogászként kezdte vatikáni pályafutását. Ezt követően magas diplomáciai pozíciókat töltött be. Karrierje csúcsát 2011-ben érte el, amikor XVI. Benedek pápa kabinetje élére nevezte ki. Ő lett a Vatikáni Kancellária vezetője. Ferenc pápa köszönte meg kabinetfőnöki tevékenységét és tette a Szentek Ügyeinek Kongregációja vezetőjévé. A nagy presztízsű, de kevés hatalmat adó poszt felfelé buktatás volt, miután az olasz ügyészség nyomozás indult a bíboros ellen a 2014-es londoni ingatlanvásárlás kapcsán.

A katolikus egyház azóta sem foglalkoznak a londoni esettel. Ferenc pápa egyszer szólalt meg az ügyben, „ronda dolognak” nevezte azt. De egyidejűleg védte az egyház befektetői ténykedését. „Nem tarthatjuk az íróasztalfiókban a pénzt. A hívők érdeke, hogy jó befektetésekben fialjon.”

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Vízvételi és hűsítőpontokat állított fel a BKK a főváros legforgalmasabb részein

Vízvételi és hősítőpontokat állított fel Budapest legforgalmasabb helyszínein a Budapesti Közlekedési Központ, a járatokon pedig fokozottan használják a klímaberendezéseket.

Mérsékelt emelkedés várható a tőzsdén

Mérsékelt emelkedés várható a nyitásban kedden a Budapesti Értéktőzsdén az Equilor Befektetési Zrt. junior elemzője szerint.

Vendéglátás-turizmus. Ötszörösére nőtt az álláshirdetések száma a nyitással párhuzamosan

Áprilisra több, mint háromszorosára nőtt a meghirdetett pozíciók száma a hazai vendéglátó és turisztikai szektorban a márciusihoz képest. A nyitást követően folytatódott a tendencia: a márciusi ötszörösére emelkedett a feladott hirdetések száma

Infláció – emelik a kamatot? Az MNB Monetáris Tanácsa ma dönt

Ma tartja júniusi kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa, a testület egyúttal tárgyalja a legfrissebb Inflációs jelentést is. A jegybank vezetői korábban jelezték, hogy júniusban monetáris szigorítás várható; a Reuters hírügynökség elemzői konszenzusa szerint 25 bázisponttal emelhetik a kamatot.

Hírek

Moszkva: barátságtalan ország marad az USA

A genfi csúcs nem teremtette meg a feltételeit annak, hogy az Egyesült Államok lekerüljön az Oroszországgal szemben barátságtalan országok listájáról - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője Moszkvában.

Hőségriadó – Vörös kóddal! 40 fok meleg, erősödő allergiás tünetek

Tovább erősödik a kánikula, többfelé 40 fok közeli csúcsértékeket is mérhetnek - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből. Az ellergiásokra nehéz napok várnak. A pollenszezon idén erősnek ígérkezik (pollennaptár)

Délkelet-Ázsiát ellepi a szemetünk – Kínai tiltás, részleges egyezségek

1950 óta 6,3 milliárd tonna plasztik hulladék képződött. 9 százalékát újrahasznosítottuk, 12 elégettük, 79 százalék a természetben végezte. Különösen rossza a helyzet Délkelet Ázsiában. A térség országai a kínai behozatali tilalom bevezetése óta belefulladnak a nyugati szemétbe.

Milliárdos áfacsalás. Csőre töltött fegyverek fogadták a NAV kommandósait

Őrzés-védelemmel foglalkozó bűnszervezetet számolt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A banda a fizetendő áfáját úgy csökkentette, hogy bevételeit egy strómanok vezette, gyakran váltott fantomcégekből kiépített hálózaton keresztül futtatta át.

Szerdán újra nagyot drágulnak az üzemanyagok

Tovább emelkednek a hazai üzemanyagárak: a benzin és a gázolaj literenkénti átlagára is 5 forinttal kerül majd többe szerdától.

Medvetámadás a székelyföldi Kápolnásfalunál – túlszaporodott állomány

Súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba egy férfit, akit medve sebesített meg vasárnap a székelyföldi Kápolnásfalu határában - közölte közösségi oldalán Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke.

A sötét anyag hiányát azonosította egy galaxisban a Hubble

A sötét anyag minden kétséget kizáró hiányát azonosította az amerikai...

Afrikai gyermekrabszolgaság. A Nestlé, a Cargill Amerikában nem perelhető

A Nestlé és a Cargill vállalatoknak adott igazat csütörtöki döntésével az amerikai legfelsőbb bíróság abban a peres eljárásban, amelyben azzal vádolták az élelmiszeripari óriásokat, hogy tudatosan vásároltak afrikai földművesektől gyerekrabszolgák által betakarított kakaóbabot.

Tűzgyújtási tilalom három megyében

Az avar-, gyep- és tűlevélréteg kiszáradása miatt fokozott tűzveszély alakult ki, ezért szombattól Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében életbe lép a tűzgyújtási tilalom - közölte a Nébih.

London helyett Budapesten lesz az Eb-döntő?

Az Európai Labdarúgó Szövetségnek (UEFA) készenléti terve van arra az esetre, ha a londoni Wembley Stadionban nem lehetne megrendezni a foci-Eb július 11-i fináléját. Brit sajtóértesülés szerint szükség esetén a Puskás Aréna adhatna otthont a döntőnek.

Golflabda méretű gyémántot találtak Botswanában

A világ harmadik legnagyobb drágakövének tartott, 1098 karátos gyémántot bányásztak ki Botswanában - közölte a De Beers bányakonszern és a kormány.

Hőségriasztás munkaidőben – előírások és tanácsok

A hőségben végzett munka veszélyesebb, ezért fontos, hogy a munkavállalók egészségének és biztonságának védelme érdekében mindenki tegye meg a szükséges megelőző intézkedéseket - írta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a közösségi oldalán.

Gazdaság

Infláció – emelik a kamatot? Az MNB Monetáris Tanácsa ma dönt

Ma tartja júniusi kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa, a testület egyúttal tárgyalja a legfrissebb Inflációs jelentést is. A jegybank vezetői korábban jelezték, hogy júniusban monetáris szigorítás várható; a Reuters hírügynökség elemzői konszenzusa szerint 25 bázisponttal emelhetik a kamatot.

Csődjog. Mentőövet kapnak a fizetésképtelenség határára sodródott cégek

Július elsején lép hatályba az új szerkezetátalakítási törvény, amely megoldást nyújthat a fizetésképtelenség határára sodródott vállalkozások pénzügyi nehézségeinek korai kezelésére, fizetőképességük helyreállítására.

Moratórium – MNB: minél hamarabb folytassuk a törlesztést!

Akinek az anyagi helyzete megengedi, annak érdemes minél hamarabb ismét megkezdenie hitele törlesztését, ugyanis a moratórium alatti időszakban is kamat rakódik a vissza nem fizetett hitelre - hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank.

Fizetési mérleg – 541 millió euró többlet

A folyó fizetési mérleg 540,8 millió euró többlettel zárta az első negyedévet, ami 340,6 millióval több az egy évvel korábbinál, és 356,3 millió euróval haladja meg a tavalyi negyedik negyedévit. A szezonális hatásoktól megtisztítva 555,4 millió euró volt az aktívum  - közölte előzetes adatai alapján a Magyar Nemzeti Bank.

Erősödött a dollár a Fed bejelentésére

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve szigorúbb hangnemének köszönhetően kéthavi csúcsra erősödött és közel kilenc hónapja a legjobb hetét zárhatja a dollár.

MNB: idén először áprilisban lett deficites a fizetési mérleg

Áprilisban 201 millió euró deficittel zárt a folyó fizetési mérleg, az első három hónap előzetes adatok szerint 446 millió euró aktívumát követően, amiből 330 millió euró márciusban képződött - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) előzetes adataiból.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom