Hirdetés
Kezdőlap Informatika Itt az amerikai letiltás, de a Kaspersky tagadja, hogy a kiberveszély veszélyt...
No menu items!

Itt az amerikai letiltás, de a Kaspersky tagadja, hogy a kiberveszély veszélyt jelentene

A Kaspersky kiberbiztonsági cég tagadta, hogy biztonsági kockázatot jelentene, miután az amerikai kereskedelmi minisztérium betiltotta szoftverének használatát az Egyesült Államokban.

A vírusirtói által hírnevet szerzett Kaspersky kiberbiztonsági cég pénteken tagadta, hogy biztonsági fenyegetést jelentene, miután az amerikai kereskedelmi minisztérium megtiltotta szoftverének használatát az Egyesült Államokban. A moszkvai székhelyű cég – amelynek vezérigazgatója, az orosz Eugene Kaspersky – közleményben közölte, hogy a kereskedelmi minisztérium döntése nem befolyásolja, hogy képes-e eladni és népszerűsíteni kiberbiztonsági termékeit és képzéseit az Egyesült Államokban. A Kaspersky szerint a kormány a “geopolitikai légkörre és elméleti aggályokra” alapozta döntését, ahelyett, hogy függetlenül ellenőrizte volna, hogy fennáll-e kockázat.

A kormány szerint a Kaspersky orosz kapcsolatai miatt a vállalat “indokolatlan vagy elfogadhatatlan kockázatot jelent az Egyesült Államok nemzetbiztonságára vagy biztonságára”. A vállalat üzleti tevékenységének nagy részét Oroszországban végzi, és mivel Eugene Kaspersky orosz állampolgár, aki ott él, maga is az orosz törvények hatálya alá tartozik – áll a Kereskedelmi Minisztérium június 14-én kelt határozatában, amelyet a Federal Registerben tettek közzé – írja az Associated Press.

A minisztérium közölte, hogy figyelembe vette a Kaspersky kifogásait a vizsgálat kezdeti megállapításaival szemben, amelyek arra vonatkoztak, hogy termékei vagy szolgáltatásai veszélyt jelentenek-e, és úgy találta, hogy a szoftver betiltására vonatkozó döntés “jól alátámasztott”. Mert amellett, hogy a vállalatnak be kell tartania az orosz törvényeket és döntéseket, szoftverét kihasználhatják az amerikai állampolgárok érzékeny adatainak azonosítására és orosz kormányzati szereplők rendelkezésére bocsátására – közölte a tárca.

“A jelen végleges határozatban tárgyalt, az Egyesült Államok nemzetbiztonságát érintő kockázatok nem abból erednek, hogy a Kaspersky termékei hatékonyak-e a vírusok és más rosszindulatú szoftverek azonosításában, hanem abból, hogy stratégiailag felhasználhatók-e az Egyesült Államoknak okozott károk okozására” – közölte a tárca.

A Kaspersky büszkélkedhet a világ egyik legnépszerűbb fogyasztói vírusirtó termékével és egy olyan, széles körben elismert kutatási egységgel, amely rendszeresen leleplezi az elit hackercsoportokat. A képet árnyékolja, hogy 2019-ben az Associated Press megállapította, hogy egy beépített ügynök nyilvánvalóan azért vett célba több kiberbiztonsági szakértőt, hogy információkat gyűjtsön a Kaspersky kritikusairól.

A vállalat ugyanakkor azt állítja, hogy nem tud szándékosan érzékeny adatokat szerezni amerikaiakról, és hogy az oroszországi műveletei és alkalmazottai csak olyan összesített vagy statisztikai adatokhoz férhetnek hozzá, amelyek nem köthetők egy adott személyhez. A vállalat szerint az amerikai kormány döntésének fő hatása az lenne, hogy a kiberbűnözésnek kedvezne, miközben a fogyasztók és a szervezetek szabadságát is csökkenti, hogy megválaszthassák a kívánt kibervédelmet.

címlapfotó: Kaspersky.com

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Folyamatosan gyarapodik hazánk zöld vagyona

az erdők számos funkcióval rendelkeznek, így nagy szerepe van a rekreációban is. Hazánkban az erdők turisztikai, idegenforgalmi és az egészséges sportolási szerepe is egyre inkább növekszik.

Nemzetközi dizájndíjakat nyertek a Bahart új hajói

Az új kompoknak és katamaránoknak köszönhetően a Balatonon sűrűbbé vált a menetrend, bővült a programválaszték. Csökkent a tó környezeti terhelése is.

Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az olasz piacon az Iveco 12 százalékot veszített az eredménye romlása miatt. Az UniCredit részvénye két és fél százalékkal gyengült.

A belga autósok évente közel 41 órát töltenek forgalmi dugókban – mi mennyit?

Timmermans úthasználati díjrendszer bevezetését is javasolta, a bevételt szerinte a közúti infrastruktúra és a tömegközlekedés fejlesztésére kellene fordítani.
Hirdetés

Hírek

Gyengült szerdán a forint

Az eurót délután hat órakor 393,44 forinton jegyezték a reggel hét órai 390,28 forintos állás után.

Kína drámai kamatlábcsökkentéssel pörgetné fel a gazdaságot

AKínai Kommunista Párt Központi Bizottságának közelmúltbeli ülése után komoly szándék mutatkozik, hogy a világ második legnagyobb gazdasága ismét növekedési pályára álljon.

Mi várható a héten? Adatok az államháztartásról és a fogyasztói árakról

Hétfőn teszi közzé a Pénzügyminisztérium (PM) az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről a gyorstájékoztatóját.

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Gazdaság

Virág Barnabás: szigorú monetáris politika kell továbbra is

Az MNB azt a kamatpályát szeretné elérni, amely biztosítja az árstabilitás fenntartható elérését és a pénzpiaci stabilitást

MNB: 25 bázisponttal csökkentette az alapkamatot a monetáris tanács

A monetáris szigor pozitív reálkamat biztosításával járul hozzá a pénzügyi piaci stabilitás fenntartásához, valamint az inflációs cél fenntartható eléréséhez

A1 besorolással látta el a Moody’s az MBH Jelzálogbank jelzáloglevél-programját

A jelzáloglevelek kibocsátásával szerzett forrásokból az MBH Jelzálogbank refinanszírozási hitelt nyújt partnerbankjainak, ezáltal támogatva a főként a lakosság körében végzett jelzáloghitelezési tevékenységüket.

Hazánk az iBanFirst legdinamikusabban fejlődő európai piaca lett

A magyarországi eredmények, amelyeket kevesebb mint két évvel a helyi iroda megalapítása után értek el, minden várakozásukat felülmúlták.