Kezdőlap Világgazdaság Jól megy a légitársaságoknak, de annyira mégsem
No menu items!

Jól megy a légitársaságoknak, de annyira mégsem

Illusztráció: Bigstock

A vártnál jobban alakul a légitársaságok Covid utáni visszatérése: 2023-ban a korábban prognosztizáltnál jóval nagyobb profitra számítanak. A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) mégis a túl alacsony árrés miatt panaszkodik.

Az IATA több mint kétszeresére növelte a légitársaságok 2023-as profitprognózisát. Konkrétan a légitársaságok világszerte 9,8 milliárd dolláros profitra számítanak az idei évre, szemben az egy évvel ezelőtti 4,7 milliárd dollárral – írja a Spiegel.

“A járványos évek már mögöttünk vannak, és a határok a megszokott módon nyitva vannak” – mondta Willie Walsh, az IATA főigazgatója az iparági szövetség éves találkozóján. “Sok embernek nemcsak szüksége van az utazásra, hanem akar is utazni. És ezt egész évben folytatni fogják” – tette hozzá.

Elmondta, hogy az utazási kilátásokat a borúsabb gazdasági kilátások ellenére az alacsony munkanélküliség segíti. “Ez bizalmat ad a fogyasztóknak, hogy tudnak pénzt költeni” – fogalmazott.

A repülőjegyek azonban jelenleg is kétszer olyan drágák egyes légitársaságoknál, mint a koronajárvány előtt, igazán olcsó járatok ritkák jelenleg. Ennek ellenére a légitársaságok valószínűleg messze elmaradnak majd a járvány előtti profitszintjüktől, részben a magasabb üzemanyagárak miatt: 2019-ben a korábbi adatok szerint az iparág 26,4 milliárd dollár nyereséget zsebelt be a jobban kihasznált repülőgépekkel.

Az IATA becslése szerint a forgalom idén 4,35 milliárd utasra nő. “Összességében úgy gondoljuk, hogy ez egy jó év lesz a légi közlekedés számára” – mondta Willie Walsh, az IATA vezetője.

Egyelőre még a magas infláció sem hátráltatja a keresletet. A légitársaságok legutóbbi negyedéves eredményei jók voltak. A légitársaságok most készülnek a virágzó nyári szezonra. A bevételek várhatóan idén is emelkednek, 803 milliárd dollárra, ami csak kevéssel marad el a járvány előtti 838 milliárd dolláros szinttől.

A repülőgépgyártóknál azonban szállítási problémák okoznak gondot a cégeknek. Ráadásul a repülőtéri díjak is emelkednek. Ez különösen az amszterdami Schipol repülőteret és a dél-afrikai repülőtereket érinti. Emellett a légitársaságok jövedelemtermelő képessége még mindig túl alacsony – hangsúlyozta Walsh. Jelenleg a társaságok utasonként mindössze 2,25 dollárt keresnek – “kevesebbet, mint egy csésze kávé vagy egy metrójegy” – magyarázta.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

A LEGO beruházása 300 új munkahelyet hoz létre

A világon működő öt gyáruk közül háromban végzik a LEGO-gyártás teljes folyamatát - a nyíregyházi üzem is ilyen.

Sikeres nyári szezont zárt a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. sikeres nyári szezont zárt, a látogatók száma az egy évvel korábbihoz hasonló volt, az árbevétel azonban több mint duplája lett a 2022-esnek és a tervezettnek is.

A Ryanair ritkítja idei téli menetrendjét

A Boeing 737-es repülőgépek átadásainak késése miatt visszavágja járatai számát október végétől az ír fapados.-írta az AIRportal.

Hírek

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Így optimalizálják IT kiadásaikat a magyar cégek, rákaptak a használt szerverekre a vállalatok

A felmérésből kiderül, hogy meglepő módon az informatikát hangsúlyosabban használó cégeknél volt a számottevőbb költségcsökkentés, aminek oka egy jelentősebb költségracionalizálás volt.

Tőzsde – Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

Tőzsde – Veszteséges tőzsdezárás Európában

Gyenge kezdés után indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Devizapiac – Nagyot gyengült a forint kedden

Másfél-két százalékkal gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.

Nálunk mikor? Rómában ingyenes lesz a tömegközlekedés a tizenkilenc év alattiaknak

Róma az első olaszországi város, ahol ingyenessé teszik a tömegközlekedést a tizenegy és tizenkilenc év közötti gyerekek és fiatalok számára.

Gazdaság

Devizapiac – Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

A bruttó átlagkereset júliusban 15,2 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban

A bruttó átlagkereset 15,2, a nettó átlagkereset 15,1 százalékkal nőtt, a reálkereset pedig 2,0 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest

A költségvetés a háborús időkben is biztosítja a forrásokat

A rendkívüli kiadásokon felül a költségvetés az uniós programok költségeit továbbra is előfinanszírozza.

Október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása

Kilenc nap múlva, október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása.