Hirdetés
Kezdőlap Cégvilág Jóval bizalmatlanabbak lettek a magyarországi német cégek
No menu items!

Jóval bizalmatlanabbak lettek a magyarországi német cégek

A magyarországi német vállalatok üzleti bizalma a 2008-2009-es pénzügyi válság óta nem látott mélypontra esett vissza – derül ki a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) 2022. őszi konjunktúrajelentéséből.

Sávos András, a szervezet elnöke az októberi felmérés bemutatóján kiemelte, hogy a német cégek kilátásainak változása fontos fokmérője a magyar gazdaságnak. A Magyarországon működő 3 ezer német tulajdonú cég 220-250 ezer embert foglalkoztat és a vállalati szektor hozzáadott értékének egyhatodát teszi ki.

Dirk Wölfer, a DUIHK kommunikációs osztályvezetője a jelentés eredményeit ismertetve közölte: a német cégek 72 százaléka számít a magyar gazdasági kilátások romlására a következő 12 hónapban és csak öt százalék vár javulást. A negatív és pozitív kilátások különbözete így a tavaszi 51 százalékpontról a múlt hónapra 67 százalékpontra emelkedett.

A német cégek saját üzleti helyzetüket kedvezően ítélték meg, de a következő 12 hónapra várt kilátásokat illetően még a gyenge áprilisi előrejelzésekhez képest is tovább romlott az üzleti bizalom – mondta.

A válaszadók fele (51 százalék) számít saját üzleti helyzetének romlására a tavaszi 19 százalékhoz képest, és 16 százalék vár javulást a következő egy évben, míg fél éve ez utóbbi arány 31 százalék volt. Ágazatokra lebontva a kereskedelemben voltak a legborúlátóbbak, 72 százalékuk számított az üzletmenet romlására és csak minden tizedik (11 százalék) javulásra.

Az üzleti várakozásaik romlásával párhuzamosan minden második cég tervezi beruházási kiadásainak csökkentését, de mindössze 15 százalék gondolkodik létszámleépítésben, amely a felmérés szerint a munkaerőhiánynak is köszönhető.

A cégek úgy gondolják, hogy a pozíciók újbóli betöltése költségesebb lehet, mint a jelenlegi létszám fenntartása.

A Magyarországon működő német vállalatok az üzletmenetüket veszélyeztető legnagyobb kockázatnak – a tavaszi felméréssel megegyezően –  az energiaárak emelkedését jelölték meg (78 százalék), valamint a kereslet visszaesését (57 százalék). Az üzleti helyzet romlásától tartó cégek 85 százaléka tart a kereslet kedvezőtlen alakulásától.

A DUIHK felmérésével egyidőben 70 országban végeztek hasonló felmérést a német gazdasági kamarák. Ebből kiderül, hogy nemzetközi szinten a legnagyobb kockázati tényezőnek a beszállítói láncok megszakadását, (42 százalék) valamint a nyersanyag és energiaárakat (42-42 százalék) jelölték meg a vállalatok.

A Magyarországon működő német vállalatok kétharmada szerint a magas energiaárak miatt csökken üzemi eredményük.

A negatív hatások ellensúlyozására a válaszadó cégek több mint fele (54 százalék) a többletköltségeket áthárítaná a vevőkre – ami részben megmagyarázza a gyorsuló inflációt -, és 49 százalékuk fokozná energiatakarékossági vagy – hatékonysági erőfeszítéseit.

A jelentésben kiemelték, hogy a nemzetközi szállítási és értékteremtési láncok megszakadása vállalati szinten felerősítette a diverzifikáció és a függetlenség iránti igényt és ennek egyik következménye, hogy egyre több vállalat gondolkodik a beszállítói hálózatának kiterjesztésén. Ennek a folyamatnak a kiemelt cél-régiója éppen Közép- és Kelet-Európa, ezen belül Magyarország is lehet.

A magyarországi telephely mellett szóló tényezők között a német vállalatok a munkaerőköltség szintjét, a szakképzett munkaerő elérhetőségét, valamint a beszállítói hálózatot jelölték meg. A feldolgozóiparban működő cégeknél a beszállítói hálózatok     és a munkaerőköltségek az országos átlaghoz képest is magasabb prioritást élveztek a telephelyválasztást befolyásoló tényezőként.

A DUIHK őszi konjunktúra felmérése október 4-21. között 107 résztvevő bevonásával készült.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Radikálisan csökkent a hazai gázfogyasztás októberben

Az enyhe októberi időjárás és az ipari kereslet csökkenése mellett telítődtek az uniós tárolók, amelynek eredményeként mérséklődtek az európai fölgáz termékárak, a hazai felhasználás októberben az előző évihez képest 41 százalékkal csökkent - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) októberi földgázpiaci riportja alapján.

Eljött a gazdaságátadási szerződések ideje az agráriumban

Nemcsak a mezőgazdaság számára, hanem az egész magyar társadalom és vidék is számára kulcskérdés, ki fogja megtermelni az élelmiszert a jövőben - hívta fel a figyelmet Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az agráregyetemi hallgatók számára megrendezett Agribusiness Konferencián.

Őrizetbe vettek egy hatósági árral csaló benzinkutast

Őrizetbe vették egy dél-alföldi benzinkút üzemeltetőjét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói, mert hatósági áras üzemanyaggal csalt.

Magyar “utas” is lesz Elon Musk űrrakétájának fedélzetén

Elon Musk amerikai üzletember rakétája viszi majd a világűrbe a magyar kisműholdat - közölte az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kommunikációs igazgatósága. Mint írták, a hatóság feltett célja, hogy támogassa a "szárnyait bontogató" hazai űripart, valamint az űrtudományok oktatását.

Hírek

Radikálisan csökkent a hazai gázfogyasztás októberben

Az enyhe októberi időjárás és az ipari kereslet csökkenése mellett telítődtek az uniós tárolók, amelynek eredményeként mérséklődtek az európai fölgáz termékárak, a hazai felhasználás októberben az előző évihez képest 41 százalékkal csökkent - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) októberi földgázpiaci riportja alapján.

Őrizetbe vettek egy hatósági árral csaló benzinkutast

Őrizetbe vették egy dél-alföldi benzinkút üzemeltetőjét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói, mert hatósági áras üzemanyaggal csalt.

A kormány kedd 23 órától kivezette a benzinárstopot – íme, az árak

A hétfőn hatályba lépett kőolajszankciók után két nappal a kormány - a Mol javaslatára - a benzinárstopot megszünteti - jelentette be kedden késő este Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt, a Mol vezérigazgatója.

Csaló SMS-ekre figyelmeztet az OTP

Csalók küldenek SMS-üzeneteket, látszólag az OTP nevében, így a bank azt kéri: senki ne kattintson az azokban szereplő linkekre.

Településfásítási program: újabb tízezer fára lehet pályázni

A Településfásítási program folytatásában ismét a 10 ezresnél kisebb lélekszámú magyarországi települések igényelhetnek fákat. Tízezer sorfa áll majd rendelkezésre, amiből 2000-et a 2023 tavaszi, 8000-et pedig az őszi ültetési időszakban szállítanak ki - közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.

Korrupcióval gyanúsítanak egy kormánytisztviselőt

Közlekedési ellenőrzéssel összefüggő korrupció miatt gyanúsítottként hallgatott ki a nyomozó ügyészség egy kormánytisztviselőt - tudatta a Központi Nyomozó Ügyészség (KNYF).

Gyengült a forint hétfő estére

Gyengült a forint a vezető devizákkal szemben hétfő kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

Mi lesz a karácsonyi ajándékokkal? Így költenek idén a magyarok

A magyarok 53 százaléka az idén kevesebbet költ majd ajándékokra karácsony előtt, mint szeretne - derül ki a MediaMarkt megbízásából készült reprezentatív felmérésből.

Gazdaság

Banki szakértő: 70 százalékot zuhanhat a bitcoin ára

A bitcoin ára a Standard Chartered bank szakértője szerint jövőre 5000 dollárra eshet. Ha ez bekövetkezik, az nagyjából 70 százalékos zuhanást jelentene, ugyanis a legnépszerűbb kriptovaluta árfolyama jelenleg 17 ezer dollár körül mozog.

A diákhitelekre is kiterjesztik a kamatstopot

A kormány döntése alapján a diákhitelekre is kiterjesztik a kamatstopot: a Diákhitel1 változatlanul 4,99 százalékos kamattal lesz elérhető 2023 januárjától, a Képzési hitelt és a Diákhitel2-t pedig továbbra is kamatmentesen vehetik fel a felsőoktatásban tanulók - jelentette be a gazdaságfejlesztési miniszter.

Már októberben földbe állt a lakossági hitelezés

Közel a felére esett vissza a lakáshiteleknél az új szerződések összege az előző évihez képest, és már a személyi kölcsönök iránt is csökkent a kereslet. A babaváró hitel pedig még soha nem teljesített ilyen rosszul. Az átlagos hitelköltség mutató közben októberben már a 10 százalékot is meghaladta a lakáscélú kölcsönöknél – derül ki a Bank360.hu összefoglalójából.

Hamarosan kereskedőtől is vehetünk fel pénzt ingyenesen

Havonta két alkalommal, összesen legfeljebb negyvenezer forint értében díjmentesen lehet készpénzt átvenni kártyás fizetés esetén kereskedőktől - a többi között ezt is tartalmazza a pénzügyi szektort érintő javaslatcsomag módosítása, amelyet pénteki ülésén fogadott el az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom