Hirdetés
Kezdőlap Élelmiszeripar Kajszi lett a legpálinka - Márton mester életműdíja
No menu items!

Kajszi lett a legpálinka – Márton mester életműdíja

A valószínűség számítás módszerét is alkalmazta az “Agrárminisztérium Pálinkája 2019” címmel jutalmazott pálinkafőző mester, Márton János, aki “Pálinka Életműdíj” elismerést is átvehetett nemrégiben.

Márton és Lányai: a magyar pálinkafőzde sikersztorija

A Márton és Lányai kajszibarackja, az Agrárminisztérium Pálinkája 2019

Köszönőbeszédében kitért arra, hogy büszkeséggel tölti el: elsőként vehette át a tárca különdíját. A megújult program üdvözlése mellett, fontos szempontnak nevezte, hogy idén minimum 3, maximum 9 tétellel lehetett nevezni és összesen 5 gyümölcsfajta került meghatározásra. A korrekt feltételeknek és a szakértői munkának köszönhetően számára egy hiteles és kiemelkedősen színvonalas díj lett a pálinkakiválósági díj.

Márton János, Pálinka Életműdíjas pálinkamester magyar kajszibarackból készült pálinkája mellé a pálinkaversenyek matematikai elemzésének módszerét is “letette” az asztalra.

Sajtótájékoztatóján érintette: matematikai módszerrel elemezte a számos magyarországi pálinkaverseny hitelességét, mert korábban azt tapasztalta: ugyanarra a pálinkájára az egyik versenyen csúcsminőséget tanúsító pontszámot adott a zsűri, a másikon meg lesajnálták a főztét.

Márton János öt kiló gyümölcsből 0,5 l pálinkát főz ki

A sommelier-k gyakran ismételt kérdése is ösztönözte. Azt feszegették: melyik verseny aranyérme hihető el, miként lehetséges, hogy okkal, ok nélkül hozzájuk kizárólag díjazott pálinkák érkeznek.

A válasz megtalálásához a Márton és Lányai pálinka főzde mesterének szüksége volt értékelhető számú, nagy tömegű mintára. A zsebébe nyúlt és elárasztotta a versenyeket nevezésekkel, mintákkal. Mint fogalmazott: a rengeteg mintákra kapott pontszámot, értéket felvitte egy görbére. Az átlagos érték és a végletes szélsőségek, amit ugyanazokra a mintára kapott, statisztikailag értékelt, felvitte grafikonra is. A középértékek és a végletes szórás kiadta, hol értékelik rendszerint “félre” leginkább a pálinkát.

A folyamat

Márton János  a folyamatot így írta le portálunknak nyilatkozva: “Abból indultunk ki, hogy a pálinka bírálat eredménye a véletlenek által befolyásolt döntés. Vagyis a bírálók pontszámai osztása, sok minden függvénye. Azt találtuk ki, hogy adjunk be ezekre a versenyekre olyan sokaságot, annyi mintát, amennyi alapján egy statisztikai sokaságnak megfelelünk, magyarul: tudjuk használni a valószínűség számítás eredményeit.

Beadtuk a mintákat és felrajzoltuk az ilyenkor szokásos diagramot, és abból kirajzolódott egy normális vagy nonszensz ív. Magyarul a mi mintánkból kirajzolódott, hogy az adott verseny milyen minőségben bírál.”

Betekintés kértünk a dokumentációba. Az életműdíjas pálinkafőző mester azzal hárította el felvetésünket. Akinek kell a szakmában, már ismeri. Vagyis nem publikus a verseny-rangsor.

A módszer felkeltette az agrártárca érdeklődését is

dr. Felkai Beáta: “ne egyedi ízlések döntsenek”

AzÜzlet.hu kérdésére dr. Felkai Beáta főosztályvezető úgy nyilatkozott, tüzetesen megvizsgálják a módszert,mert a minisztérium részéről is megvan a törekvés, hogy olyan bírálati rendszerre tegyen javaslatot, szabályozási szinten, ami a szakma számára is elfogadható.

“Azt, hogy emberek kóstolnak, vagyis a humán részt nem fogjuk kiszűrni, de nincs is erre szükség. Viszont szeretnénk elérni, hogy ne egyedi ízlések befolyásolják a végeredményt” – hangsúlyozta a főosztályvezető, aki így nyomatékosította szavait:

“Van törekvés arra, hogy változtassunk a teljes rendszeren, és az ilyen módszerek nekünk sok segítséget jelenthetnek.”

Az agrártárca célja, hogy a tételek analitikai és érzékszervi minősítésével egy olyan gyűjteményt hozzon létre, ahol az egyes pálinkák alkalmasak lehetnek marketing célú bemutatásra – fogalmazott dr. Felkai Beáta, az Agrárminisztérium főosztályvezetője a sajtóeseményen portálunknak.

” A jó gyümölcsön múlik a siker ” –

Az “Agrárminsztérium Pálinkája 2019” címet elnyert ital kapcsán a Márton János pálinkamester elmondta, hogy a jó gyümölcsön múlik a siker, és aki pálinkakészítéssel foglalkozik, annak a hagyományos kajszibarack megkerülhetetlen. “Ebben a pálinkában megtestesül minden, ami a jó gyümölcsre vonatkozik.”

Tavaly ugyanis kevés kajszi lett, de ilyenkor az történik, hogy az a kevés termés tartalmazza azt a sok jót, ami egyébként szétoszlana. Hát ettől olyan finom ez a pálinka.” Egy üveg 40 fokos, 0,5 l pálinkához 5 kg minőségi gyümölcs szükséges.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Uniós infláció. A magyar már csak az ötödik legnagyobb

Rekordmagas éves fogyasztói árindex alakult ki az euróövezetben, az Európai Unió egészében pedig 5,3 százalékra emelkedett az infláció decemberben. A legnagyobb áremelkedést Észtországban regisztrálták - jelentette az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

Filmstúdió épül a világűrben

Sportarénát és filmstúdiót akar az űrbe küldeni a Space Entertainment Enterprise (SEE). A tervek szerint az űrkapszulát 2024 decemberére építené meg a Tom Cruise készülő űrmozijának készítésében közreműködő cég - írja a Variety.

A nagyvállalatok többsége beépítette áraiba az inflációt

A negyedik negyedévben a legalább 2 milliárd forint éves árbevétellel rendelkező magyarországi vállalatok közel kétharmada, 64 százaléka tudta érvényesíteni áraiban az inflációt, szemben a harmadik negyedév 54 százalékos arányával - közölte friss felmérésének adatait a K&H csoport.

MNB: változatlan az egyhetes betét kamata

A Magyar Nemzeti Bank - ahogy az előző három héten is - az előző hetivel megegyező 4,0 százalékon hirdette meg egyhetes betéti tenderét. Ezzel negyedik hete tarja ezen a szinten az effektív rátát, miután az első idei aukción megszakította a kamat emelésének november közepétől hat héten át tartó sorozatát. A jövő heti tenderre a monetáris tanács keddi ülése után kerül majd sor.

Hírek

Filmstúdió épül a világűrben

Sportarénát és filmstúdiót akar az űrbe küldeni a Space Entertainment Enterprise (SEE). A tervek szerint az űrkapszulát 2024 decemberére építené meg a Tom Cruise készülő űrmozijának készítésében közreműködő cég - írja a Variety.

Hollandia 175 millió eurót fizet egy Rembrandtért

A holland szenátus jóváhagyásával elhárult az utolsó akadály is az elől, hogy Hollandia megvásárolja Rembrandt van Rijn (1606-1669) Zászlóvivő című festményét - közölte az NL Times című angol nyelvű holland hírportál.

Az állam beszáll a debreceni repülőtérbe

Kormánydöntés értelmében a magyar állam 51 százalék tulajdonrészt szerez a debreceni nemzetközi repülőteret üzemeltető társaságban - jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára és a város polgármestere.

Újra megjelent a madárinfluenza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

Ismét megjelent a magas patogenitású madárinfluenza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A vírust ezúttal Csengerújfaluban, egy 37 ezer egyedet számláló pecsenyekacsa-tartó gazdaságban mutatta ki a Nébih laboratóriuma.

Amerikai repülőjáratokat töröltek az 5G miatt

Több nemzetközi légitársaság bejelentette, hogy szerdától törölte járatait egyes amerikai repülőterekre, mivel attól tartanak, hogy az ott kiépített 5G hálózatok megzavarhatják a repülőgépek kritikusan fontos berendezéseit.

Máltai elnököt választott az Európai Parlament

Roberta Metsolát, az Európai Néppárt (EPP) jelöltjét választották meg az Európai Parlament elnökének a testület strasbourgi plenáris ülésén.

Megújult a NAV honlapja

Néhány napja debütált a NAV új információs, illetve online ügyintézésre is alkalmas portálja, amely a magánszemélyek és a szakmabeliek számára is új megoldásokat kínál.

Horvátország újabb lépéssel készül az euró bevezetésére

Horvátországban szeptember elejétől már euróban is fel kell tüntetni a termékek árát - jeéentette be Andrej Plenkovic horvát kormányfő.

Gazdaság

MNB: változatlan az egyhetes betét kamata

A Magyar Nemzeti Bank - ahogy az előző három héten is - az előző hetivel megegyező 4,0 százalékon hirdette meg egyhetes betéti tenderét. Ezzel negyedik hete tarja ezen a szinten az effektív rátát, miután az első idei aukción megszakította a kamat emelésének november közepétől hat héten át tartó sorozatát. A jövő heti tenderre a monetáris tanács keddi ülése után kerül majd sor.

Fizetési mérleg. Csökkent a hiány novemberben

Tavaly novemberben 331 millió euróval 486 millió euróra csökkent a folyó fizetési mérleg hiánya az októberi 817 millió euróról. Az ország külső finanszírozási helyzetének jellemzésére a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg összevont egyenlegéből számolt mutató az októberi 326 millió finanszírozási igényből novemberre 218 millió euró aktívumba fordult - közölte a Magyar Nemzeti Bank.
Támogatott tartalom

Profi segítség nélkül könnyű elvérezni a pénzpiacokon

Olyan időszakon vagyunk túl, amit még senki nem tapasztalt meg korábban. Az azonban világosan kiderült, hogy aki bizonytalan helyzetben hirtelen, vagy megalapozatlan döntést hozott, sokat veszíthetett – meséli Simon Péter, a Raiffeisen Befektetési Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója, akit a zöld befektetésekről is kérdeztünk.

MNB: még mindig nem szerzett magyar banklicenszt a Revolut

A Revolut Bank Magyarországon továbbra is határon átnyúló intézményként működik, itthoni banklicenszt nem szerzett, noha ezt a jegybank folyamatosan szorgalmazza az ügyfelek biztonsága érdekében - közölte a Magyar Nemzeti Bank.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom