Hirdetés
Kezdőlap Élelmiszeripar Kajszi lett a legpálinka - Márton mester életműdíja
No menu items!

Kajszi lett a legpálinka – Márton mester életműdíja

A valószínűség számítás módszerét is alkalmazta az “Agrárminisztérium Pálinkája 2019” címmel jutalmazott pálinkafőző mester, Márton János, aki “Pálinka Életműdíj” elismerést is átvehetett nemrégiben.

Márton és Lányai: a magyar pálinkafőzde sikersztorija

A Márton és Lányai kajszibarackja, az Agrárminisztérium Pálinkája 2019

Köszönőbeszédében kitért arra, hogy büszkeséggel tölti el: elsőként vehette át a tárca különdíját. A megújult program üdvözlése mellett, fontos szempontnak nevezte, hogy idén minimum 3, maximum 9 tétellel lehetett nevezni és összesen 5 gyümölcsfajta került meghatározásra. A korrekt feltételeknek és a szakértői munkának köszönhetően számára egy hiteles és kiemelkedősen színvonalas díj lett a pálinkakiválósági díj.

Márton János, Pálinka Életműdíjas pálinkamester magyar kajszibarackból készült pálinkája mellé a pálinkaversenyek matematikai elemzésének módszerét is “letette” az asztalra.

Sajtótájékoztatóján érintette: matematikai módszerrel elemezte a számos magyarországi pálinkaverseny hitelességét, mert korábban azt tapasztalta: ugyanarra a pálinkájára az egyik versenyen csúcsminőséget tanúsító pontszámot adott a zsűri, a másikon meg lesajnálták a főztét.

Márton János öt kiló gyümölcsből 0,5 l pálinkát főz ki

A sommelier-k gyakran ismételt kérdése is ösztönözte. Azt feszegették: melyik verseny aranyérme hihető el, miként lehetséges, hogy okkal, ok nélkül hozzájuk kizárólag díjazott pálinkák érkeznek.

A válasz megtalálásához a Márton és Lányai pálinka főzde mesterének szüksége volt értékelhető számú, nagy tömegű mintára. A zsebébe nyúlt és elárasztotta a versenyeket nevezésekkel, mintákkal. Mint fogalmazott: a rengeteg mintákra kapott pontszámot, értéket felvitte egy görbére. Az átlagos érték és a végletes szélsőségek, amit ugyanazokra a mintára kapott, statisztikailag értékelt, felvitte grafikonra is. A középértékek és a végletes szórás kiadta, hol értékelik rendszerint “félre” leginkább a pálinkát.

A folyamat

Márton János  a folyamatot így írta le portálunknak nyilatkozva: “Abból indultunk ki, hogy a pálinka bírálat eredménye a véletlenek által befolyásolt döntés. Vagyis a bírálók pontszámai osztása, sok minden függvénye. Azt találtuk ki, hogy adjunk be ezekre a versenyekre olyan sokaságot, annyi mintát, amennyi alapján egy statisztikai sokaságnak megfelelünk, magyarul: tudjuk használni a valószínűség számítás eredményeit.

Beadtuk a mintákat és felrajzoltuk az ilyenkor szokásos diagramot, és abból kirajzolódott egy normális vagy nonszensz ív. Magyarul a mi mintánkból kirajzolódott, hogy az adott verseny milyen minőségben bírál.”

Betekintés kértünk a dokumentációba. Az életműdíjas pálinkafőző mester azzal hárította el felvetésünket. Akinek kell a szakmában, már ismeri. Vagyis nem publikus a verseny-rangsor.

A módszer felkeltette az agrártárca érdeklődését is

dr. Felkai Beáta: “ne egyedi ízlések döntsenek”

AzÜzlet.hu kérdésére dr. Felkai Beáta főosztályvezető úgy nyilatkozott, tüzetesen megvizsgálják a módszert,mert a minisztérium részéről is megvan a törekvés, hogy olyan bírálati rendszerre tegyen javaslatot, szabályozási szinten, ami a szakma számára is elfogadható.

“Azt, hogy emberek kóstolnak, vagyis a humán részt nem fogjuk kiszűrni, de nincs is erre szükség. Viszont szeretnénk elérni, hogy ne egyedi ízlések befolyásolják a végeredményt” – hangsúlyozta a főosztályvezető, aki így nyomatékosította szavait:

“Van törekvés arra, hogy változtassunk a teljes rendszeren, és az ilyen módszerek nekünk sok segítséget jelenthetnek.”

Az agrártárca célja, hogy a tételek analitikai és érzékszervi minősítésével egy olyan gyűjteményt hozzon létre, ahol az egyes pálinkák alkalmasak lehetnek marketing célú bemutatásra – fogalmazott dr. Felkai Beáta, az Agrárminisztérium főosztályvezetője a sajtóeseményen portálunknak.

” A jó gyümölcsön múlik a siker ” –

Az “Agrárminsztérium Pálinkája 2019” címet elnyert ital kapcsán a Márton János pálinkamester elmondta, hogy a jó gyümölcsön múlik a siker, és aki pálinkakészítéssel foglalkozik, annak a hagyományos kajszibarack megkerülhetetlen. “Ebben a pálinkában megtestesül minden, ami a jó gyümölcsre vonatkozik.”

Tavaly ugyanis kevés kajszi lett, de ilyenkor az történik, hogy az a kevés termés tartalmazza azt a sok jót, ami egyébként szétoszlana. Hát ettől olyan finom ez a pálinka.” Egy üveg 40 fokos, 0,5 l pálinkához 5 kg minőségi gyümölcs szükséges.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Árubemutatók után álorvosok trükköznek – figyelmeztet az ITM

Eltűnőben vannak Magyarországról az árubemutatós termékértékesítők. Újabban azonban álorvosok, ingyenes szűrővizsgálat ígéretével igyekeznek behálózni idős embereket.

Kurázsi Konzorcium – A fiatalok vállalkozóvá válását segítik

Öt elismert civil szervezet megalapította a fiatalok vállalkozóvá válását segítő, a generációváltást ezzel is támogató Kurázsi Konzorciumot.

Pandémia mérleg: sok rossz döntés és 10 ezer milliárd dollár veszteség – eddig

Elkészült az első átfogó elemzés a korona-válság világgazdasági és...

A világ gazdasági versenyhatóságai jövőre Budapesten randevuznak

Magyarországra látogatnak jövőre a világ versenyhatóságainak képviselői, mivel a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) rendezi a 20. International Competition Network (ICN) konferenciát 2021 októberében - közölte a GVH.

Hírek

A világ gazdasági versenyhatóságai jövőre Budapesten randevuznak

Magyarországra látogatnak jövőre a világ versenyhatóságainak képviselői, mivel a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) rendezi a 20. International Competition Network (ICN) konferenciát 2021 októberében - közölte a GVH.

A mobiltelefonok tizedelik a rovarokat?

A mobiltelefonok elektromágneses sugárzása is okozhatja a rovarok pusztulását Európában egy vizsgálat szerint.

Korrupció. Letöltendő börtönt kaphat 18 autópálya-rendőr

Bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette, valamint más bűncselekmények miatt végrehajtandó börtönbüntetést kér tizennyolc autópálya-rendőr ellen a Győri Regionális Nyomozó Ügyészség.

Vakcinázás. Ebzárlat és legeltetési tilalom – térkép

A vadon élő rókákat idén ősszel is immunizálják veszettség ellen, ezért az érintett térségekben a vakcinázás kezdetétől ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelnek el - közölte a Nébih.

Élelmezési Világszervezet: adakozzanak a milliárdosok!

Adakozásra kéri a milliárdosokat David Beasley, az Élelmezési Világszervezet (WFP) főigazgatója, mert 30 millió embert fenyeget az éhhalál, ha nem kap segítséget.

Klímavédelem. Az EB emeli a tétet – 55%-os kibocsátás-csökkentést akar

Az Európai Bizottság az éghajlat védelméért többet kíván el a közösségtől, és 55%-os kibocsátás-csökkentést javasol 2030-ig.

Rajtaütés. Kábítószercsempész-hálózat Európában

Négy tonna kokaint foglaltak le az egy időben, tíz országban bűnözőkön rajtaütő rendőrök. A csempészbandának saját logója is volt. Európába szállították és a kontinensen terítették a kábítószert a bűnözők.  

Kutatás. A dínók megjelenését kihalási hullám előzte meg

Egy 233 millió évvel ezelőtt bekövetkezett, eddig ismeretlen kihalási eseményt azonosítottak a kutatók, akik szerint az úgynevezett karni pluviális (esős) esemény készítette elő a terepet a dinoszauruszok uralmához.

Felelősségbiztosítás – Alkotmányt sértő rendelet alapján

Változhat a bonus-malus rendelet. Az Autóklub kezdeményezésére indult ombudsmani vizsgálat megállapította: Alkotmánysértő a gépjármű-felelősségbiztosítás bonus-malus szabályozási rendelet.

Északi-sark – olvadás: túl a lélektani határon

A műholdas megfigyelések 1979-es kezdete óta másodszor zsugorodott négymillió négyzetkilométernél kisebbre az északi-sarki tengeri jég kiterjedése.

Védjegyper. Messi újra nyert a Massi ellen

Az Európai Unió Bírósága helybenhagyta a Messi védjegy bejegyezhetőségét azzal, hogy ítéletében elutasította az uniós védjegyhivatal (EUIPO) és egy spanyol vállalat fellebbezéseit. Az uniós törvényszék korábban megengedte Lionel Messinek a Messi védjegy lajstromozását különböző sportcikkekre.

Vadászrepülőktől lesz hangos Veszprém megye

Megnövekedett hanghatásra és a megszokottnál nagyobb légi forgalomra kell számítani több Veszprém megyei település térségében szeptember 17-25. között egy nemzetközi gyakorlat miatt - közölte a Honvédelmi Minisztérium.

Gazdaság

Infláció – Fordulat kell a bátrabb jegybanki válságkezeléshez

Szeptemberben még nem várható inflációs fordulat, októbertől viszont látványosan lassulhat a fogyasztói árak emelkedése, ami lehetőséget adhat a Magyar Nemzeti Banknak az élénkítésre - mondta az Amundi Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatója.

MNB: a hitelpiacot is felforgatta a járvány

A hazai hitelpiacon is domináns volt a koronavírus-járvány hatása a második negyedévben: a kereslet csökkent, a banki kínálati feltételek szigorodtak, az állami hitelprogramok egy része pedig még nem fejtette ki teljesen a hatását - mondta a Magyar Nemzeti Bank elemzője.

Nőtt a befektetési alapok vagyona

Augusztusban a tőkeáramlás, a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként 132 milliárd forinttal, 2,1 azázalékkal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon. A hónap végén a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének tagjai 6331 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

Sokat költ készpénzre az állam – törvénycsomag készül

Ősszel pénzügyi digitalizációs törvénycsomag kerül a parlament elé, amely az elektronikus fizetés további térnyerését segíti elő - jelentette be Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára.

Kötelező biztosítás – ombudsman: jogszabályt kellene módosítani

Jogszabály-módosítást javasol a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) díjképzésére az ombudsman - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala (AJBH).

Moratórium után. Az MNB a sérülékeny adósokra fókuszálna

A fizetési moratórium lejárta után célzott, a sérülékeny jövedelmi helyzetű adósokra fókuszáló, átmeneti és átlátható megoldást kell találni - mondta Fábián Gergely, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom