Hirdetés
Hirdetés
Kezdőlap Élelmiszeripar Kajszi lett a legpálinka - Márton mester életműdíja

Kajszi lett a legpálinka – Márton mester életműdíja

A valószínűség számítás módszerét is alkalmazta az “Agrárminisztérium Pálinkája 2019” címmel jutalmazott pálinkafőző mester, Márton János, aki “Pálinka Életműdíj” elismerést is átvehetett nemrégiben.

Márton és Lányai: a magyar pálinkafőzde sikersztorija

A Márton és Lányai kajszibarackja, az Agrárminisztérium Pálinkája 2019

Köszönőbeszédében kitért arra, hogy büszkeséggel tölti el: elsőként vehette át a tárca különdíját. A megújult program üdvözlése mellett, fontos szempontnak nevezte, hogy idén minimum 3, maximum 9 tétellel lehetett nevezni és összesen 5 gyümölcsfajta került meghatározásra. A korrekt feltételeknek és a szakértői munkának köszönhetően számára egy hiteles és kiemelkedősen színvonalas díj lett a pálinkakiválósági díj.

Márton János, Pálinka Életműdíjas pálinkamester magyar kajszibarackból készült pálinkája mellé a pálinkaversenyek matematikai elemzésének módszerét is “letette” az asztalra.

Sajtótájékoztatóján érintette: matematikai módszerrel elemezte a számos magyarországi pálinkaverseny hitelességét, mert korábban azt tapasztalta: ugyanarra a pálinkájára az egyik versenyen csúcsminőséget tanúsító pontszámot adott a zsűri, a másikon meg lesajnálták a főztét.

Márton János öt kiló gyümölcsből 0,5 l pálinkát főz ki

A sommelier-k gyakran ismételt kérdése is ösztönözte. Azt feszegették: melyik verseny aranyérme hihető el, miként lehetséges, hogy okkal, ok nélkül hozzájuk kizárólag díjazott pálinkák érkeznek.

A válasz megtalálásához a Márton és Lányai pálinka főzde mesterének szüksége volt értékelhető számú, nagy tömegű mintára. A zsebébe nyúlt és elárasztotta a versenyeket nevezésekkel, mintákkal. Mint fogalmazott: a rengeteg mintákra kapott pontszámot, értéket felvitte egy görbére. Az átlagos érték és a végletes szélsőségek, amit ugyanazokra a mintára kapott, statisztikailag értékelt, felvitte grafikonra is. A középértékek és a végletes szórás kiadta, hol értékelik rendszerint “félre” leginkább a pálinkát.

A folyamat

Márton János  a folyamatot így írta le portálunknak nyilatkozva: “Abból indultunk ki, hogy a pálinka bírálat eredménye a véletlenek által befolyásolt döntés. Vagyis a bírálók pontszámai osztása, sok minden függvénye. Azt találtuk ki, hogy adjunk be ezekre a versenyekre olyan sokaságot, annyi mintát, amennyi alapján egy statisztikai sokaságnak megfelelünk, magyarul: tudjuk használni a valószínűség számítás eredményeit.

Beadtuk a mintákat és felrajzoltuk az ilyenkor szokásos diagramot, és abból kirajzolódott egy normális vagy nonszensz ív. Magyarul a mi mintánkból kirajzolódott, hogy az adott verseny milyen minőségben bírál.”

Betekintés kértünk a dokumentációba. Az életműdíjas pálinkafőző mester azzal hárította el felvetésünket. Akinek kell a szakmában, már ismeri. Vagyis nem publikus a verseny-rangsor.

A módszer felkeltette az agrártárca érdeklődését is

dr. Felkai Beáta: “ne egyedi ízlések döntsenek”

AzÜzlet.hu kérdésére dr. Felkai Beáta főosztályvezető úgy nyilatkozott, tüzetesen megvizsgálják a módszert,mert a minisztérium részéről is megvan a törekvés, hogy olyan bírálati rendszerre tegyen javaslatot, szabályozási szinten, ami a szakma számára is elfogadható.

“Azt, hogy emberek kóstolnak, vagyis a humán részt nem fogjuk kiszűrni, de nincs is erre szükség. Viszont szeretnénk elérni, hogy ne egyedi ízlések befolyásolják a végeredményt” – hangsúlyozta a főosztályvezető, aki így nyomatékosította szavait:

“Van törekvés arra, hogy változtassunk a teljes rendszeren, és az ilyen módszerek nekünk sok segítséget jelenthetnek.”

Az agrártárca célja, hogy a tételek analitikai és érzékszervi minősítésével egy olyan gyűjteményt hozzon létre, ahol az egyes pálinkák alkalmasak lehetnek marketing célú bemutatásra – fogalmazott dr. Felkai Beáta, az Agrárminisztérium főosztályvezetője a sajtóeseményen portálunknak.

” A jó gyümölcsön múlik a siker ” –

Az “Agrárminsztérium Pálinkája 2019” címet elnyert ital kapcsán a Márton János pálinkamester elmondta, hogy a jó gyümölcsön múlik a siker, és aki pálinkakészítéssel foglalkozik, annak a hagyományos kajszibarack megkerülhetetlen. “Ebben a pálinkában megtestesül minden, ami a jó gyümölcsre vonatkozik.”

Tavaly ugyanis kevés kajszi lett, de ilyenkor az történik, hogy az a kevés termés tartalmazza azt a sok jót, ami egyébként szétoszlana. Hát ettől olyan finom ez a pálinka.” Egy üveg 40 fokos, 0,5 l pálinkához 5 kg minőségi gyümölcs szükséges.

Friss

György László: Ahogy az amerikai, úgy a magyar gazdaság is a hazai szereplőket részesíti előnyben

Magyarországon az unortodox, patrióta gazdaságpolitikának köszönhetően több mint harmadával nőtt az egy évben előállított hozzáadott érték, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint a magyar iparban a legnagyobb, 70 százalékos a high-tech aránya - mondta György László államtitkár Washingtonban, ahol bemutatták legújabb, Egyensúlyteremtés című könyve angol nyelvű változatát.

Kaliforniaiban kerti parti résztvevőire lőttek, többen meghaltak

Négy ember meghalt, hat másik megsebesült egy lőfegyveres támadásban vasárnap a kaliforniai Fresnóban. Ismeretlen tettesek egy meccset néző kerti parti résztvevőire rontottak rá.

Varga: változhat a KATA, Magyarország fejlődik a leggyorsabban az unióban

Varga Mihály: Magyarország fejlődik a leggyorsabban az unióban

Súlyosan megsebesült egy budapesti cirkusz artistája az erdélyi Vajdahunyadon

Előadás közben lezuhant és súlyosan megsebesült egy budapesti cirkusz artistája az erdélyi Vajdahunyadon - közölte hétfői számában a Krónika napilap.

Hírek

Kaliforniaiban kerti parti résztvevőire lőttek, többen meghaltak

Négy ember meghalt, hat másik megsebesült egy lőfegyveres támadásban vasárnap a kaliforniai Fresnóban. Ismeretlen tettesek egy meccset néző kerti parti résztvevőire rontottak rá.

Súlyosan megsebesült egy budapesti cirkusz artistája az erdélyi Vajdahunyadon

Előadás közben lezuhant és súlyosan megsebesült egy budapesti cirkusz artistája az erdélyi Vajdahunyadon - közölte hétfői számában a Krónika napilap.

Hétszer annyi a műanyagdarabka, mint a hal Hawaii partjainál

Hawaii partjainál, hétszer annyi műanyagdarabka van a vízben, mint hal egyes területeken - derül ki egy most nemzetközi tudósokból álló csoport publikált kutatásából.

Halálos szelfi. Újabb áldozatot szedett a thaiföldi vízesés

Szelfizés közben vízesésbe csúszott és meghalt egy francia turista a thaiföldi Ko Szamuj szigetén - közölte a helyi rendőrség.

Közúti ellenőrzés: a téli gumikat is vizsgálják

A téli átállás miatt fokozott ellenőrzést végeznek az autópályákon és a főutakon november 19. és 21. között a hatósági szakemberek.

Még napokig marad az enyhe idő

Marad az ilyenkor szokásosnál melegebb idő, helyenként 20 fokig is melegedhet a levegő a hétvégén.

Drágább lesz a balatoni pecázás

Kilenc év után, átlagosan tíz százalékot meghaladó mértékben emelkedik a balatoni horgászjegyek ára - közölte a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója Gyenesdiáson.

Egymilliárdot csaltak el gumiabroncsokkal

Egy héten belül két gumiabroncs-kereskedelemmel foglalkozó dunántúli bűnbandát leplezett le a NAV. A szervezetek egymástól függetlenül működtek és együttesen több mint egymilliárd forint kárt okoztak a költségvetésnek.

Puskás Aréna: készpénz helyett kártya vagy okostelefon

A Puskás Arénában nem lesz lehetőség készpénzzel fizetni már a pénteki nyitómérkőzésen sem, amikor a magyar labdarúgó-válogatott Uruguay ellen lép pályára.

Hókáosz Ausztriában – áramkimaradás, járhatatlan utak, bezárt üzletek

Áramkimaradást okozott a havazás Ausztria több részében, így Karintiában, Tirol keleti részében, valamint Salzburg tartományban. Az üzemzavarokat elektromos vezetékekre dőlt fák okozták.

Csalók támadják a Tesco vásárlóit

Ismeretlenek a Tesco nevével visszaélve, hamis nyereményjátékot hirdetve próbálnak adatokat megszerezni a vásárlóktól. 

Ötven éve nem látott árvíz Velencében – ketten meghaltak

Két idős ember életét vesztette az olaszországi Velence városában, amelyet szerdára virradó éjszaka rekord magasságú tengervíz öntött el a heves esőzések nyomán.
Hirdetés

Gazdaság

Matolcsy: meg kell reformálni az eurót

A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint meg kell újítani az európai közös pénzt, az új uniós vezetőknek pedig még van idejük megalkotni az euró reformját tartalmazó Maastricht 2.0 szerződést a következő válság előtt, legkésőbb 2022-ig.

Kriptovalutába fektette ügyfelei pénzét a Novis Biztosító

Szinte szerencsejátéknak tekinthető, hogy a befektetési életbiztosítást kötő ügyfelek pénzét kriptovalutába fektette a Novis Biztosító - mondta Binder István, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője.

A kápé ellen csomagot ajánl a Bankszövetség

A Magyar Bankszövetség 22 pontból álló digitalizációs javaslatcsomagot dolgozott ki: digitális fizetési megoldásokkal szorítanák vissza a készpénzhasználatot és csökkentenék a banki működés adminisztrációs költségeit is.

Infláció – MNB: meg kell reformálni a mérési módszert

A Magyar Nemzeti Bank vezetői szerint a fejlett országok jegybankjai közel egy évtizede jelentős erőfeszítéseik ellenére sem képesek elérni inflációs céljaikat. Matolcsy Györgyék tanulmányukban arra jutnak, ideje újragondolni az infláció mérését.

Csökkent az állampapír-állomány szeptemberben

A központi kormányzat által kibocsátott értékpapírok állománya 90 milliárd forinttal csökkent szeptemberben. A 30 890 milliárd forintnyi összeg 2223 milliárd forinttal nőtt az idei első kilenc hónapban és 2384 milliárd forinttal egy év alatt - derült ki a Magyar Nemzeti Bank adataiból.

Megduplázzák a bankadót Szlovákiában

Kivezetés helyett megtartják, sőt meg is duplázzák a bankadót Szlovákiában. Az erről szóló törvénymódosítást már jóváhagyta a szlovák kormány.
Hirdetés
Hirdetés
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom