Hirdetés
Hirdetés
Kezdőlap Élelmiszeripar Kajszi lett a legpálinka - Márton mester életműdíja

Kajszi lett a legpálinka – Márton mester életműdíja

A valószínűség számítás módszerét is alkalmazta az “Agrárminisztérium Pálinkája 2019” címmel jutalmazott pálinkafőző mester, Márton János, aki “Pálinka Életműdíj” elismerést is átvehetett nemrégiben.

Márton és Lányai: a magyar pálinkafőzde sikersztorija

A Márton és Lányai kajszibarackja, az Agrárminisztérium Pálinkája 2019

Köszönőbeszédében kitért arra, hogy büszkeséggel tölti el: elsőként vehette át a tárca különdíját. A megújult program üdvözlése mellett, fontos szempontnak nevezte, hogy idén minimum 3, maximum 9 tétellel lehetett nevezni és összesen 5 gyümölcsfajta került meghatározásra. A korrekt feltételeknek és a szakértői munkának köszönhetően számára egy hiteles és kiemelkedősen színvonalas díj lett a pálinkakiválósági díj.

Márton János, Pálinka Életműdíjas pálinkamester magyar kajszibarackból készült pálinkája mellé a pálinkaversenyek matematikai elemzésének módszerét is “letette” az asztalra.

Sajtótájékoztatóján érintette: matematikai módszerrel elemezte a számos magyarországi pálinkaverseny hitelességét, mert korábban azt tapasztalta: ugyanarra a pálinkájára az egyik versenyen csúcsminőséget tanúsító pontszámot adott a zsűri, a másikon meg lesajnálták a főztét.

Márton János öt kiló gyümölcsből 0,5 l pálinkát főz ki

A sommelier-k gyakran ismételt kérdése is ösztönözte. Azt feszegették: melyik verseny aranyérme hihető el, miként lehetséges, hogy okkal, ok nélkül hozzájuk kizárólag díjazott pálinkák érkeznek.

A válasz megtalálásához a Márton és Lányai pálinka főzde mesterének szüksége volt értékelhető számú, nagy tömegű mintára. A zsebébe nyúlt és elárasztotta a versenyeket nevezésekkel, mintákkal. Mint fogalmazott: a rengeteg mintákra kapott pontszámot, értéket felvitte egy görbére. Az átlagos érték és a végletes szélsőségek, amit ugyanazokra a mintára kapott, statisztikailag értékelt, felvitte grafikonra is. A középértékek és a végletes szórás kiadta, hol értékelik rendszerint “félre” leginkább a pálinkát.

A folyamat

Márton János  a folyamatot így írta le portálunknak nyilatkozva: “Abból indultunk ki, hogy a pálinka bírálat eredménye a véletlenek által befolyásolt döntés. Vagyis a bírálók pontszámai osztása, sok minden függvénye. Azt találtuk ki, hogy adjunk be ezekre a versenyekre olyan sokaságot, annyi mintát, amennyi alapján egy statisztikai sokaságnak megfelelünk, magyarul: tudjuk használni a valószínűség számítás eredményeit.

Beadtuk a mintákat és felrajzoltuk az ilyenkor szokásos diagramot, és abból kirajzolódott egy normális vagy nonszensz ív. Magyarul a mi mintánkból kirajzolódott, hogy az adott verseny milyen minőségben bírál.”

Betekintés kértünk a dokumentációba. Az életműdíjas pálinkafőző mester azzal hárította el felvetésünket. Akinek kell a szakmában, már ismeri. Vagyis nem publikus a verseny-rangsor.

A módszer felkeltette az agrártárca érdeklődését is

dr. Felkai Beáta: “ne egyedi ízlések döntsenek”

AzÜzlet.hu kérdésére dr. Felkai Beáta főosztályvezető úgy nyilatkozott, tüzetesen megvizsgálják a módszert,mert a minisztérium részéről is megvan a törekvés, hogy olyan bírálati rendszerre tegyen javaslatot, szabályozási szinten, ami a szakma számára is elfogadható.

“Azt, hogy emberek kóstolnak, vagyis a humán részt nem fogjuk kiszűrni, de nincs is erre szükség. Viszont szeretnénk elérni, hogy ne egyedi ízlések befolyásolják a végeredményt” – hangsúlyozta a főosztályvezető, aki így nyomatékosította szavait:

“Van törekvés arra, hogy változtassunk a teljes rendszeren, és az ilyen módszerek nekünk sok segítséget jelenthetnek.”

Az agrártárca célja, hogy a tételek analitikai és érzékszervi minősítésével egy olyan gyűjteményt hozzon létre, ahol az egyes pálinkák alkalmasak lehetnek marketing célú bemutatásra – fogalmazott dr. Felkai Beáta, az Agrárminisztérium főosztályvezetője a sajtóeseményen portálunknak.

” A jó gyümölcsön múlik a siker ” –

Az “Agrárminsztérium Pálinkája 2019” címet elnyert ital kapcsán a Márton János pálinkamester elmondta, hogy a jó gyümölcsön múlik a siker, és aki pálinkakészítéssel foglalkozik, annak a hagyományos kajszibarack megkerülhetetlen. “Ebben a pálinkában megtestesül minden, ami a jó gyümölcsre vonatkozik.”

Tavaly ugyanis kevés kajszi lett, de ilyenkor az történik, hogy az a kevés termés tartalmazza azt a sok jót, ami egyébként szétoszlana. Hát ettől olyan finom ez a pálinka.” Egy üveg 40 fokos, 0,5 l pálinkához 5 kg minőségi gyümölcs szükséges.

Friss

Baj van a józan britekkel: túl nagy a söradó – aláírást gyűjtenek

Nagy-Britanniában egymás után zárnak be a pubok. A brit kultúra szerves részét képező kocsmák megszűnése mögött több ok húzódik. Az egyik a sört terhelő magas jövedéki adó. Ennek csökkentését követelik a túlélésért küzdő üzemeltetők és a pubokba járók is.

A vízipipa veszélyesebb

Egy úttörő amerikai kutatás szerint a vízipipa szívása sokkal veszélyesebb, mint hitték. Egyetlen szippantás egy cigaretta káros anyagát juttatja a szervezetbe - számolt be róla a Science Daily tudományos hírportál.

Tárgyalási praktikák – Ki nyer ma? 2. rész

A tárgyalási helyzetekre, a tárgyalási folyamat szakaszaira koncentráló első részre építkezve, ezúttal közelebbről, a taktikai és stratégiai szempontokra figyelve tekinti át a sikeres tárgyalás követendő praktikáit vezetési tanácsadónk, dr. Gonga György írása.

Kereskedelmi háború – Vámokkal vág vissza Kína

A kínai árucikkekre kivetett amerikai büntetővámok ellenlépéseként Peking két ütemben mintegy 75 milliárd dollár értékű amerikai importcikkekre vet ki pótvámot.

Hírek

A vízipipa veszélyesebb

Egy úttörő amerikai kutatás szerint a vízipipa szívása sokkal veszélyesebb, mint hitték. Egyetlen szippantás egy cigaretta káros anyagát juttatja a szervezetbe - számolt be róla a Science Daily tudományos hírportál.

Sziklát kapott a Rolling Stones a Marson

A Rolling Stones-szikla nevet kapta a NASA-tól egy golflabda méretű kő a Mars bolygó felszínén.

Bizonyítékokat vár nem létezéséről egy német város

Bielefeld illetékesei egymillió euróval jutalmazzák azt, aki megcáfolhatatlan bizonyítékkal szolgál arra, hogy a város nem létezik.

Nemzetközi Beatles fesztivál Liverpoolban. Magyarok a Cavern Clubban

Ismét Magyarország egyik legnépszerűbb Beatles tribute zenekara, a Bits képviseli Magyarországot és a magyar Beatles közösséget a világ legnagyobb Beatles fesztiválján, a liverpooli International Beatle Week-en (Nemzetközi Beatles hét).

A hétvégén is marad a kánikula

A hétvégén is sok lesz a napsütés, csak helyenként lehetnek záporok, zivatarok. Marad a meleg is, 30 Celsius-fok körüli maximumokkal.

Lisztériás hús. Egy spanyol nő meghalt, százak kórházban

Spanyolország nemzetközi egészségügyi figyelmeztetéseket adott ki a lisztériás megbetegedések növekvő száma miatt. Turisták is megfertőződhettek.

Vendégeire támadt, ledózerolták az éttermét

Albániában ledózeroltak egy tengerparti vendéglőt, amelynek tulajdonosa a múlt...

Korongvadász-verseny lesz Magyarországon

Csütörtökről vasárnapig Galgamácsa és környéke ad otthont a 16....

A bitcoin árfolyama csaknem 8 százalékkal esett

Szerda kora délután nyolc százalékkal gyengült, öt napja legalacsonyabb szintre került a bitcoin árfolyama a dollárhoz képest, később azonban minimálisan mérséklődött a veszteség.

Magyarország – Tizenhét fokos hőmérséklet-különbség

Az ország nyugati és keleti része között 17 Celsius-fokos hőmérséklet-különbség alakult ki. Alig számíthatunk enyhülésre.

Bölcsődei támogatást. Ha nincs hely – ötszáznál több igényelő

A következő három évben mintegy tízezer bölcsődei férőhelyet támogathat a rendelkezésre álló uniós forrásból az EMMI.

Készül a Mátrix 4

Keanu Reeves és Lana Wachowski visszatér a Mátrix világába - közölte kedden Toby Emmerich, a Warner Bros. Picture csoport igazgatója, bejelentve, hogy készül a népszerű sci-fi negyedik filmje.
Hirdetés

Gazdaság

A bitcoin árfolyama csaknem 8 százalékkal esett

Szerda kora délután nyolc százalékkal gyengült, öt napja legalacsonyabb szintre került a bitcoin árfolyama a dollárhoz képest, később azonban minimálisan mérséklődött a veszteség.

Horvát privatizáció – az euró mielőbbi bevezetése érdekében

A horvát állam az euró mielőbbi bevezetése érdekében újabb privatizációs hullámot indít, és eladja részesedését azokban a vállalatokban, amelyekben mindössze néhány százalék tulajdonjoggal rendelkezik - írta a Poslovni Dnevnik című horvát gazdasági napilap szerdán.

Trump: a kereskedelmi vita Kínával árthat az amerikai gazdaságnak

A kereskedelmi vita Kínával árthat is az amerikai gazdaságnak, de a viszály hosszú távon előnyöket hoz majd az Egyesült Államoknak - mondta Donald Trump amerikai elnök kedden újságíróknak.

Nőtt a befektetési alapok vagyona

Júliusban 0,2 százalékkal, 12 milliárd forinttal emelkedett a befektetési alapokban kezelt vagyon, a hónap végén a BAMOSZ-tagok együttesen 6225 milliárd forintot kezeltek - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ).

Többet fizettek be a munkáltatók – nőtt a nyugdíjpénztárak vagyona

Fokozták befizetéseiket a munkáltatók, kiemelkedő vagyongyarapodást értek el a második negyedévben az önkéntes nyugdíjpénztárak, éves összevetésben az állami adóvisszatérítéssel támogatott befizetések csökkentek. Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségével (ÖPOSZ) együttműködő önkéntes nyugdíjpénztárak összvagyona június végére 1398 milliárd forintra nőtt.

Lakástakarék. Az Aegon átadja ügyfeleit, az Erste fogadja

A Magyar Nemzeti Bank jóváhagyta, hogy az Erste Lakástakarék október 25-ével átvegye az Aegon Lakástakarék portfólióját. A tranzakció mintegy ötvenezer ügyfelet érint.
Hirdetés
Hirdetés