Hirdetés
Hirdetés
Kezdőlap Élelmiszeripar Kajszi lett a legpálinka - Márton mester életműdíja

Kajszi lett a legpálinka – Márton mester életműdíja

A valószínűség számítás módszerét is alkalmazta az “Agrárminisztérium Pálinkája 2019” címmel jutalmazott pálinkafőző mester, Márton János, aki “Pálinka Életműdíj” elismerést is átvehetett nemrégiben.

Márton és Lányai: a magyar pálinkafőzde sikersztorija

A Márton és Lányai kajszibarackja, az Agrárminisztérium Pálinkája 2019

Köszönőbeszédében kitért arra, hogy büszkeséggel tölti el: elsőként vehette át a tárca különdíját. A megújult program üdvözlése mellett, fontos szempontnak nevezte, hogy idén minimum 3, maximum 9 tétellel lehetett nevezni és összesen 5 gyümölcsfajta került meghatározásra. A korrekt feltételeknek és a szakértői munkának köszönhetően számára egy hiteles és kiemelkedősen színvonalas díj lett a pálinkakiválósági díj.

Márton János, Pálinka Életműdíjas pálinkamester magyar kajszibarackból készült pálinkája mellé a pálinkaversenyek matematikai elemzésének módszerét is “letette” az asztalra.

Sajtótájékoztatóján érintette: matematikai módszerrel elemezte a számos magyarországi pálinkaverseny hitelességét, mert korábban azt tapasztalta: ugyanarra a pálinkájára az egyik versenyen csúcsminőséget tanúsító pontszámot adott a zsűri, a másikon meg lesajnálták a főztét.

Márton János öt kiló gyümölcsből 0,5 l pálinkát főz ki

A sommelier-k gyakran ismételt kérdése is ösztönözte. Azt feszegették: melyik verseny aranyérme hihető el, miként lehetséges, hogy okkal, ok nélkül hozzájuk kizárólag díjazott pálinkák érkeznek.

A válasz megtalálásához a Márton és Lányai pálinka főzde mesterének szüksége volt értékelhető számú, nagy tömegű mintára. A zsebébe nyúlt és elárasztotta a versenyeket nevezésekkel, mintákkal. Mint fogalmazott: a rengeteg mintákra kapott pontszámot, értéket felvitte egy görbére. Az átlagos érték és a végletes szélsőségek, amit ugyanazokra a mintára kapott, statisztikailag értékelt, felvitte grafikonra is. A középértékek és a végletes szórás kiadta, hol értékelik rendszerint “félre” leginkább a pálinkát.

A folyamat

Márton János  a folyamatot így írta le portálunknak nyilatkozva: “Abból indultunk ki, hogy a pálinka bírálat eredménye a véletlenek által befolyásolt döntés. Vagyis a bírálók pontszámai osztása, sok minden függvénye. Azt találtuk ki, hogy adjunk be ezekre a versenyekre olyan sokaságot, annyi mintát, amennyi alapján egy statisztikai sokaságnak megfelelünk, magyarul: tudjuk használni a valószínűség számítás eredményeit.

Beadtuk a mintákat és felrajzoltuk az ilyenkor szokásos diagramot, és abból kirajzolódott egy normális vagy nonszensz ív. Magyarul a mi mintánkból kirajzolódott, hogy az adott verseny milyen minőségben bírál.”

Betekintés kértünk a dokumentációba. Az életműdíjas pálinkafőző mester azzal hárította el felvetésünket. Akinek kell a szakmában, már ismeri. Vagyis nem publikus a verseny-rangsor.

A módszer felkeltette az agrártárca érdeklődését is

dr. Felkai Beáta: “ne egyedi ízlések döntsenek”

AzÜzlet.hu kérdésére dr. Felkai Beáta főosztályvezető úgy nyilatkozott, tüzetesen megvizsgálják a módszert,mert a minisztérium részéről is megvan a törekvés, hogy olyan bírálati rendszerre tegyen javaslatot, szabályozási szinten, ami a szakma számára is elfogadható.

“Azt, hogy emberek kóstolnak, vagyis a humán részt nem fogjuk kiszűrni, de nincs is erre szükség. Viszont szeretnénk elérni, hogy ne egyedi ízlések befolyásolják a végeredményt” – hangsúlyozta a főosztályvezető, aki így nyomatékosította szavait:

“Van törekvés arra, hogy változtassunk a teljes rendszeren, és az ilyen módszerek nekünk sok segítséget jelenthetnek.”

Az agrártárca célja, hogy a tételek analitikai és érzékszervi minősítésével egy olyan gyűjteményt hozzon létre, ahol az egyes pálinkák alkalmasak lehetnek marketing célú bemutatásra – fogalmazott dr. Felkai Beáta, az Agrárminisztérium főosztályvezetője a sajtóeseményen portálunknak.

” A jó gyümölcsön múlik a siker ” –

Az “Agrárminsztérium Pálinkája 2019” címet elnyert ital kapcsán a Márton János pálinkamester elmondta, hogy a jó gyümölcsön múlik a siker, és aki pálinkakészítéssel foglalkozik, annak a hagyományos kajszibarack megkerülhetetlen. “Ebben a pálinkában megtestesül minden, ami a jó gyümölcsre vonatkozik.”

Tavaly ugyanis kevés kajszi lett, de ilyenkor az történik, hogy az a kevés termés tartalmazza azt a sok jót, ami egyébként szétoszlana. Hát ettől olyan finom ez a pálinka.” Egy üveg 40 fokos, 0,5 l pálinkához 5 kg minőségi gyümölcs szükséges.

Friss

Agrárárak – szolid emelkedés, nagy különbségek

Tavaly decemberben 4,6 százalékosra szelídült a mezőgazdasági felvásárlási árak éves emelkedése, annak ellenére is, hogy a sertések felvásárlási ára 49,5 százalékkal magasabbra szökött - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataiból.

Elektromos autókat kapnak a kórházak

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) 249 elektromos autót vásárolt a kórházak számára, és folyamatban van a működtetésükhöz szükséges töltőhálózat fejlesztése is - közölte a központ főigazgatója.

Fürjes és Vitézy a kerékbilincs ellen

A Miniszterelnökség államtitkára szót emelt a kerékbilincs újbóli alkalmazása ellen. Mint ismeretes a fővárosi közgyűlés február 26-án tárgyal a kerékbilincs budapesti alkalmazásáról, amelyet a 2020-as fővárosi költségvetésben javasol.

Építőipari kilátások. A cégek fékezésre számítanak

Idén 5-7 százalékos növekedésre számítanak az építőipari vállalkozások a tavalyi 21,7 százalékos emelkedés után - derült ki az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) által készített felmérésből.

Hírek

Szakértő: helyesen járt el a Ryanair pilótája

A lehetőségekhez mérten helyesen járt el a Ryanair pilótája azzal, hogy a túlsúly csökkentése érdekében az üzemanyag elfüstölése mellett döntött - mondta Kiss Róbert Richárd turisztikai szakújságíró.

A neandervölgyiek is virággal temettek

Egy Irakban feltárt neandervölgyi temetkezési hely leletei arra utalnak, hogy a 70 ezer évvel ezelőtt ott élő neandervölgyi emberek szertartással búcsúztatták halottjaikat.

Pénteken tovább drágul a benzin

Literenként bruttó 2 forinttal emelkedik a benzin ára pénteken. A gázolaj ára változatlan marad.

Műtrágyával csalták az áfát – húsz évet kaphatnak

Külföldről beszerzett műtrágyával "ügyeskedett" egy tizenhat tagú bűnbanda, több mint egymilliárd forintos kárt okozva a költségvetésnek. A csalók húsz év börtönt is kaphatnak.

A kormányhivatal vizsgálja a veszteglő Ryanair ügyét

Haladéktalanul kivizsgálja a kormányhivatal a budapesti Liszt Ferenc-repülőtéren kedden órákon át veszteglő légi járat ügyét.

Órákat vesztegelt a ferihegyi kifutón egy Ryanair-gép

Azonnali vizsgálatot kért a Ryanair vezetőségétől a Budapestről a Kanári-szigetekre induló kedd reggeli járattal történtek miatt Ujhelyi István szocialista EP-képviselő.

Unokázós csalókat fogtak el a rendőrök

Unokázós csalásokra specializálódó, Angliából irányított bűnszervezet tagjait fogták el az éjjel három településen - közölte a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság.

Koronavírus – Karanténban az óceánjáróról hazatért két magyar

Karanténba kerül az óceánjáró hajóról hazatért két magyar állampolgár - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Restaurálása után kiderült: ez egy Rembrandt-festmény

A modern technológiának és művészettörténészek nyomozásának köszönhetően Rembrandt festményeként azonosították az Egyesült Államokban azt a majd 400 éves műalkotást, amelyről sokáig úgy vélték, hogy a holland festőművész műhelyében dolgozó ismeretlen művész munkája.

Észak-Korea. Dollár százezreket költ lovakra Kim Dzsongun

Észak-Korea tucatnyi telivér lovat importált tavaly Oroszországból csaknem 80 ezer dollár értékben - jelentette orosz vámadatokra hivatkozva a Reuters hírügynökség.

Előbb kezdődik az idei pollenszezon

Az enyhe időjárás miatt korábban kezdődik a pollenszezon, az allergia mértékétől és az előző évek tapasztalataitól függően már érdemes szedni a gyógyszereket - mondta Nékám Kristóf allergológus.

Okospelenkát fejlesztettek ki amerikai kutatók

Nedvességet érzékelő okospelenkát fejlesztettek ki a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói, akik szerint a találmány a kisbabák és az idősek gondozását is megkönnyítheti.

Gazdaság

Hitelfelvétel – itt az online jövedelemigazolás

Az interneten is lehet igényelni a banki hitelfelvételhez elengedhetetlen adóhivatali keresetigazolást - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Sok az egyszereplős közbeszerzés

Az informatika és az egészségügyi beszerzések területén az egyszereplős közbeszerzések száma és aránya nagyon magas. Ezt a kormány olyan intézményi változtatásokkal igyekszik kezelni, amelyeknek már idén lehetnek eredményei - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

“Farkasszemet néztem a halállal” – A profit mindenek felett?

A tradicionális légitársaságok nagyrészt törölték járataikat a múlt héti, Európán végigsöprő orkán miatt. A fapados gépek többsége azonban felszállt. Fontosabb a profit, mint az utasok biztonsága?

Az OTP eladta szlovák leánybankját

Nem tudott elég nagy részesedést szerezni Szlovákiában, ezért az OTP Bank eladja az OTP Banka Slovensko a.s.-ban fennálló 99,44 százalékos részesedését a KBC Banknak.

Ukrajna. A GDP negyede a szürkegazdaságé

Az ukrán bruttó hazai össztermék (GDP) csaknem negyedét adja a szürkegazdaság - derült ki abból a kutatási anyagból, amelyet a Ernst and Young vállalat végzett el a Mastercard támogatásával az ukrán gazdasági minisztériummal, a jegybankkal és a statisztikai hivatallal együttműködésben.

Vagyonosodtak a háztartások

Tavaly 11,7 százalékkal, mintegy 5341 milliárd forinttal nőtt a háztatások nettó pénzügyi vagyona és az év végén elérte az 50 932 milliárd forintot - derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) előzetes adataiból.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom