Hirdetés
Kezdőlap Hírek Kalifornia a harmadik amerikai állam, ahol rendkívüli állapot van a majomhimlő miatt
No menu items!

Kalifornia a harmadik amerikai állam, ahol rendkívüli állapot van a majomhimlő miatt

A majomhimlő ritkán halálos kimenetelű, egyes betegek azonban kínzó fájdalmaktól szenvednek a vírus okozta kiütések miatt. Illusztráció: Bigstock

Gavin Newsom kaliforniai kormányzó hétfőn rendkívüli állapotot hirdetett ki a gyorsan terjedő majomhimlőjárvány miatt. Kalifornia a harmadik amerikai állam, amely a napokban meghozta ezt a döntést.

Newsom szerint a rendkívüli állapot kihirdetése segíteni fogja az állam oltási erőfeszítéseit. Az oltóanyagok iránti kereslet meghaladja a kínálatot, mivel a fertőzések száma növekszik. A szexuális egészségügyi klinikák és más kórházak személyzete már napok óta nehezen tud lépést tartani az oltást igénylő emberek beáramlásával.

Kalifornia mozgósítja a sürgősségi orvosi szolgálatok személyzetét is, hogy segítsenek beadni az oltóanyagokat. Newsom elmondta, hogy az állam minden kormányzati szinten azon dolgozik, hogy teszteléssel, az érintkezések nyomon követésével és a közösségek felkeresésével lassítsa a terjedést.

A kaliforniai nyilatkozatot azután hozták nyilvánosságra, hogy Illinois hétfőn közegészségügyi vészhelyzetet hirdetett. New York a járvány kitörése miatt pénteken késő este állami katasztrófavészhelyzetet hirdetett.

Az Egyesült Államokban a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok szerint 48 államból, Washington D.C.-ből és Puerto Ricóból közel 6000 majomhimlős esetet jelentettek. A járvány gyorsan terjedt azóta, hogy a bostoni egészségügyi hatóságok májusban megerősítették az első amerikai esetet.

Kalifornia, Illinois és New York - ahol az ország három legnagyobb városa található - jelentette az összes megerősített majomhimlő-fertőzés 47 százalékát az Egyesült Államokban. New York a járvány epicentruma az Egyesült Államokban, hétfőig közel 1400 megerősített esettel.

A majomhimlő ritkán halálos kimenetelű, és eddig egyetlen halálesetet sem jelentettek az Egyesült Államokban. Egyes betegek azonban kínzó fájdalmaktól szenvednek a vírus okozta kiütések miatt. A tudósok és a közegészségügyi tisztviselők attól tartanak, hogy a majomhimlő tartósan elterjedhet az Egyesült Államokban, ha a járványt nem sikerül megfékezni.

A WHO a múlt hónapban globális egészségügyi vészhelyzetnek nyilvánította a majomhimlőt. A WHO adatai szerint legalább 78 országból több mint 19 ezer majomhimlős esetet jelentettek. A járvány szokatlan, mert a vírus széles körben terjed Észak-Amerikában és Európában. Korábban a majomhimlő alacsony szinten terjedt Nyugat- és Közép-Afrikában, ahol rágcsálók és más állatok hordozzák a vírust.

A majomhimlő elsősorban a szex során bőrről bőrre történő érintkezéssel terjed. A közegészségügyi tisztviselők szerint jelenleg a meleg és biszexuális férfiaknál a legnagyobb a fertőzésveszély. A CDC szerint a klinikáknak demográfiai adatokat szolgáltató betegek mintegy 98 százaléka a férfiakkal szexuális kapcsolatot folytató férfiként azonosította magát.

Az egészségügyi tisztviselők azonban többször hangsúlyozták, hogy bárki elkaphatja a majomhimlőt olyan emberrel való fizikai érintkezés útján, akin a betegséget jellemző kiütések vagy szennyezett anyagok, például törölközők és ágyneműk vannak. A CDC a múlt hónapban megerősítette az első két amerikai esetet, amikor gyermekek kapták el a vírust, valószínűleg családon belüli átvitel útján.

A majomhimlő légúti cseppek útján is terjedhet, ha a fertőzött személynek elváltozások vannak a szájában, de ehhez a CDC szerint hosszan tartó személyes érintkezés szükséges. Az egészségügyi tisztviselők szerint a fizikai érintkezés az elsődleges terjedési mód. (CNBC)

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Vízen a világ legkörnyezetbarátabb kompja

A finn Wasaline égisze alatt kezdte meg üzemelését az Aurora Botnia, a világ legkörnyezetbarátabb RoPax, vagyis autó- és utasszállító kompja, amely a finn Vaasa és a svéd Umeå közötti útvonalon közlekedik. A 150 méter hosszú és 26 méter széles hajó bruttó űrtartalma 24 300 tonna. Közel 800 utas szállítására alkalmas, és 20 csomós sebességgel hajózik.

Fenntartható szemlélettel területcsökkentés mellett is növelhető a termés

A fenntarthatóság komplex fogalma talán a mezőgazdaság és az élelmiszeripar ágazatain keresztül illusztrálható a legjobban. A hosszú távon is élhető bolygó célkitűzése – a fenntarthatóság – az agráriumban akkor érvényesül, ha a jelen társadalom élelmiszer- és textilszükségletei kielégíthetőek anélkül, hogy a jövő generációk ugyanezen lehetőségei csökkennének.

Negatívra rontotta Magyarország kilátását az S&P

Negatívra módosította az eddigi stabilról Magyarország osztályzatának kilátását az S&P Global Ratings. A nemzetközi hitelminősítő ugyanakkor változatlanul befektetésre ajánlja Magyarországot: a cég megerősítette a devizában és hazai valutában fennálló, rövid és hosszú futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek "BBB/A-2" szintű, befektetési kategóriás minősítését.

Csökken a forgalom a lakáspiacon, aktívabbak a befektetők

Csökken a forgalom az  ingatlanpiacon a nyáron, a befektetési céllal lakást vásárlók ugyanakkor aktívak - közölte a Duna House.

Hírek

Vízen a világ legkörnyezetbarátabb kompja

A finn Wasaline égisze alatt kezdte meg üzemelését az Aurora Botnia, a világ legkörnyezetbarátabb RoPax, vagyis autó- és utasszállító kompja, amely a finn Vaasa és a svéd Umeå közötti útvonalon közlekedik. A 150 méter hosszú és 26 méter széles hajó bruttó űrtartalma 24 300 tonna. Közel 800 utas szállítására alkalmas, és 20 csomós sebességgel hajózik.

Vegyesen alakult a forint árfolyama péntek reggelre

Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama péntek reggelre a főbb devizákkal a nemzetközi devizakereskedelemben.

Újra madárinfluenzától mentes Magyarország

Magyarország újra madárinfluenzától mentes, és nem kötelező a baromfikat zártan tartani - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Újra jön orosz olaj Magyarországra a Barátság vezetéken

Szerdáról csütörtökre virradó éjszaka óta folyamatosan érkezik kőolaj Magyarországra is a Barátság kőolajvezetéken, miután a Mol átvállalta az orosz fél által fizetendő tranzitdíjat. A belföldi ellátás a néhány napos szünet ellenére nem volt veszélyben, hiszen Magyarország több hétre elegendő tartalékkal rendelkezik - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

Kim Dzsongun halálosan bekeményít a Covid kapcsán

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető csütörtökön győzelmet hirdetett a Covid elleni harcban, majd "halálos megtorlást" ígért Dél-Korea ellen, amelyet a járvány kitörésének okozásával vádol.

Egyházi szervezetek mögé rejtőző bűnbandára csapott le a NAV

Egyházi szervezetek mögé rejtőző, az állami költségvetésnek 8 milliárd forint kárt okozó bűnszervezetre csapott le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Békés Megyei Főügyészséggel együttműködésben.

Újraindult a Barátság vezeték, hamarosan Magyarországra is érkezik olaj

Újraindult a Barátság vezeték, csütörtökön Magyarországra is megérkezik a kőolaj - közölte a Mol.

Fizetett a Mol, újraindulhat a Barátság kőolajvezeték

A Mol egyeztetést folytatott az ukrán és az orosz féllel a Barátság vezeték újraindításáról, és átutalta az ukrajnai szakasz használatért fizetendő tranzitdíjat - közölte a társaság.

Gazdaság

OTP: stabil a teljesítmény, bizonytalan az orosz leánybank sorsa

Az egyedi tételeket nem számítva, a háború hatásaival együtt a tavalyihoz hasonló lett az OTP csoport teljesítménye a második negyedévben, ami a bank stabilitását és erejét mutatja - mondta Bencsik László, az OTP Bank Nyrt. vezérigazgató-helyettese a bank eredményeit értékelő sajtótájékoztatón. Azt is közölte: vizsgálják az orosz leánybank értékesítésének lehetőségét.

Az MNB zöld átállást vár el a bankoktól – határidőre

A jegybank megújította zöld ajánlását, amelyben elvárják, hogy a hazai hitelintézetek 2025-ig álljanak át a zöld működésre.

Újra összeért az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

A várakozásoknak megfelelően az előző hetinél 100 bázisponttal magasabb, 10,75 százalékkos kamattal hirdette meg az egyhetes jegybanki betétet csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.

MNB-alelnök: a rezsicsökkentés módosítása tovább emeli az inflációt

A 100 bázispontos kamatemeléssel a monetáris politika célja továbbra is az, hogy fellépjen a másodkörös inflációs hatások elkerülése érdekében, illetve elősegítse az inflációs cél elérését - jelentette ki Virág Barnabás, a jegybank alelnöke.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom