Hirdetés
Kezdőlap Mozaik Kepecs Gábor: „a biztosítóknak újra kell gondolniuk a biztosításpolitikájukat”
No menu items!

Kepecs Gábor: „a biztosítóknak újra kell gondolniuk a biztosításpolitikájukat”

Kepecs Gábor szerint a hosszútávú megtakarítások, a hosszútávú biztosítások kormányzati támogatása a családi költségvetést tekintve is egyfajta stabilitást teremthetne

A járványhelyzet a biztosítási piacot is átalakítja, amely nem hagyhatja figyelmen kívül azt, hogy az ügyfelek a járványhelyzetben is anyagi biztonságra vágynak fejti ki Kepecs Gábor az Aegon Magyarország Felügyelőbizottsági elnöke.

– A covid járvány kapcsán egyértelműen újra kellett értékelni a biztosítótársaságok kockázatkezelését. Például az életbiztosítási és egyéb betegségbiztosítási konstrukcióknál a járványhelyzetet eddig a legtöbb biztosító kizárta a kockázati körből. De a pandémia kapcsán, amiben most van a világ, és amerre haladunk a következő időszakban, ezt a kottázást nagyon nehéz lesz érvényesíteni, mert az ügyfelek az esetleges hasonló járványra is gondolva jogosan kérik, hogy arra is biztosíthassák magukat. Ezért egyértelmű, hogy a biztosítóknak újra kell gondolniuk a biztosításpolitikájukat – fejti ki Kepecs Gábor.

– A járvány mennyire növelte a biztosítás iránti érdeklődést?

– Ha a biztosítók szemszögéből a járvány pozitív oldalát nézem, akkor ez nyilván egy keresletösztönző esemény volt, mert anélkül, hogy akár üzletkötővel, vagy tanácsadóval beszélne, valószínűleg több ember fejében fog megfordulni, hogy hasonló bármikor hirtelen bekövetkezhet. Ilyenkor pedig a biztosítás legalább anyagi fedezetet nyújthat. Ezért szerintem mindez az életbiztosítási piacra nyilván egy nagyobb keresletet hozhat a következő években. Mert azt is tudjuk, hogy a válságok keresletnövelő hatása, nem azonnal, hanem egy-két év eltolódással jelentkezik a biztosítási piacon, hiszen például a covid járvány hatására is nagyon sok ember munkája veszélybe került, az anyagi források lecsökkentek. Így pont akkor, amikor ez az igény megjelenik, nem feltétlenül biztos, hogy megvan hozzá a kellő anyagi fedezet. De egy-két év múlva, amikor ebből a járványhelyzetből kilábalunk, ha az igény megmarad, az növekvő keresletet teremthet.

– A járvány hatására előírt fizikai távolságtartás mennyiben alakította át az iparágat?

– A biztosítókkal való kapcsolattartás, és a munkavállalóknál a munkavégzésre vonatkozó átalakulás még radikálisabb hatás, mint amit a piacról az előbb elmondtam. A járvány legkeményebb időszakában azt láttuk – ami nemcsak a biztosítási piacra, hanem sok más kereskedelmi iparágra is vonatkozott -, hogy nagyságrendekkel megnőtt az online megoldások szerepe. Mert az emberekben nemcsak az merült fel, hogy az egészségük védelme érdekében távolról, online szeretnének dolgozni, hanem az is, hogy online szeretnék elintézni az ételrendelés, a vásárlás mellett a hivatalos ügyek rendezését is.

Azt mondhatom, hogy erre a biztosítók nagyon jól felkészültek: mi egy-két hét alatt az egész rendszert úgy átállítottuk az online megoldásokra, hogy mindenfajta szolgáltatást képesek voltunk biztosítani az ügyfelek számára. Ebben nem vagyunk egyedül a piacon, és ha az ügyfélelégedettségi felméréseket megnézzük, azt mutatják, hogy azoknál az ügyfeleknél, akiket online szolgáltunk ki, rendkívül magasak az elégedettségi számok. Vagyis kialakult egy új trend, amelynek hatására az ügyfélkapcsolatokban egy évtizeden belül már domináns szerephez juthatnak az online megoldások. Ráadásul ez már nem csupán az egyszerű adminisztratív ügyeket – például a lakcímváltozás átvezetését foglalja magába – hanem a teljeskörű kárrendezést is. Az ügyfeleknek itt már tényleg alig-alig kell a kárrendezővel személyesen találkozni, mert az interneten keresztül olyan minőségű fotókat lehet küldeni, olyan felvételeket lehet készíteni, ami szükségtelenné teszi, hogy a kárszakértők a helyszínre menjenek. Ez pedig óriási változást jelent, mert ugyan már eddig is ebbe az irányba haladtunk, de most a covid – azzal, hogy az emberek korlátozni akarják a találkozások számát -, rendkívüli módon felgyorsította ezt a folyamatot. Az is a járványhelyzethez kötődő egyértelmű változás most, hogy a kárbejelentéstől számítva sokkal gyorsabb lett a kárkifizetés, ami az ügyfelek számára azért is fontos, mert így nem kell sokáig várniuk, nem nekik kell megfinanszírozniuk a kárrendezés költségeit.

– Említette, hogy a munkavállalók életét is átalakítja a járványhelyzet.

– A kockázatkezelésre, az online előretörésére vonatkozó hatások mellett a járvány harmadik aspektusa a munkafolyamatokkal és a munkavállalókkal kapcsolatos, ahol szerintem a jövő dönti el, hogy mi lesz a végső megoldás. Én egy kicsit ódivatú vezető vagyok. Manapság nagyon sokan megszerették az otthoni munkavégzést, ami kényelmesebb: nem kell bejárni, nincs dugó. Ezt a részét én is elismerem, az idő azonban eldönti, hogy ilyen körülmények mellett mennyire lehet hatékonyan dolgozni, mennyire marad meg így az egyén innovatív képessége, mennyire marad egyben a munkahelyi közösség és milyen megoldásokat kell alkalmaznia egy ilyen helyzetben a menedzsereknek. Ezekre a kérdésekre én nem tudok ma válaszolni. Sok-sok vita folyik nálunk is és a világban is meghallgattam több konzulenst. Ezek alapján azt valószínűsítem, hogy az ötnapos munkahét át fog alakulni. De, hogy négy plusz egy, vagy három plusz két napos lesz, vagy más, azt még nem lehet kijelenteni. De ennek szerintem hosszú távon azért nem csak pozitív, hanem negatív hatásai is lehetnek.

– A járványhoz kapcsolódó érdeklődés kapcsán azt mondta, az csak egy-két év múlva realizálódik majd a piacon. Ami azért sem bíztató, mert a magyarok mindig is alulbiztosítottak voltak, vagyis a klasszikus polgári életmóddal járó biztonságérzet hiányzik, mert kevés honfitársunk rendelkezik biztosítással.

– Ahogy említettem a járvány kitörése óta eltelt idő túl rövid idő ahhoz, hogy látszódjanak a nagy trendek. Ha a lakás vagy gépjármű biztosítást, vagy a vagyonbiztosítást nézem, nem látok sem negatív, sem pozitív, komolyabb pozitív változásokat a keresletben. Ezek mindig azzal mutatnak összefüggést, hogy hány lakás épül, hány gépkocsit adnak el. Az életbiztosításoknál ugyanakkor nagy szerepük van a tanácsadóknak és az adókedvezményekre vonatkozó politikai döntések is nagy hatást gyakorolnak a kereslet alakulására. Ezzel kapcsolatban többször bebizonyosodott már, hogy bármilyen pozitív, vagy negatív lépés következik be, annak rövid távon komoly kihatása van a keresletre. Ezért már régóta mondom, hogy szerintem egy magyarországi környezetben, ahol a hosszú távú megtakarításoknak sokkal kisebb a hagyománya, mint más, nálunk tehetősebb államokban, nagy szükség lenne az életbiztosításhoz kötődő kormányzati kedvezményekre. Nem azért, hogy a biztosítóknak jobb legyen, hanem elsősorban azért lenne érdemes a hosszú távú megtakarítások irányába terelni a lakosságot, mert a biztosítás a családi költségvetést tekintve is egyfajta stabilitást teremthetne.

Érsek M. Zoltán

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Viagrával az Alzheimer-kór ellen?

Amerikai agykutatók szerint az impotencia elleni Viagra tabletta hatásos kezelés lehet az Alzheimer-kórban szenvedők számára.

KSH: októberben sem talált magára az ipar

Az előző havihoz viszonyítva négy havi csökkenés után 0,3 százalékkal nőtt az ipari termelés októberben, de éves összevetésben 3,4 százalékkal csökkent a szeptemberi 2,3 százalékos visszaesés után - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Egy jegybankelnök tündöklése és bukása

A libanoni jegybankelnök évtizedekig a stabilitás záloga volt. Hatalmát és reputációját saját gazdagodására használta. Monetáris politikájával pedig válságba juttatta az országot. A problémák régóta ismertek, de a nyugati hitelezők és szövetségesek nem vettek tudomást róluk. 

Új napelemes pályázat – 35 ezer család kaphat milliókat

Elindult hazánk eddigi legnagyobb szabású, lakosságot érintő zöldítési projektje, amelyben napelemes rendszerek telepítéséhez, nyílászárók cseréjéhez, fűtés korszerűsítéséhez és akkumulátor telepítéséhez lehet forrást igényelni - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Hírek

Új napelemes pályázat – 35 ezer család kaphat milliókat

Elindult hazánk eddigi legnagyobb szabású, lakosságot érintő zöldítési projektje, amelyben napelemes rendszerek telepítéséhez, nyílászárók cseréjéhez, fűtés korszerűsítéséhez és akkumulátor telepítéséhez lehet forrást igényelni - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Orbán: három helyett öt százalékkal emelkedik a nyugdíj januártól

Jövő januárban 5 százalékkal emelkednek a nyugdíjak a korábban tervezett 3 százalék helyett - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlésben egy azonnali kérdésre válaszolva.

Napcore. Harminc ország nyitja egybe közlekedési adatrendszereit

A világ legnagyobb, közlekedési adatplatformok közötti együttműködése jött létre a Napcore projekt elindulásával.

Áder János kinevezte a médiahatóság új elnökét

A köztársasági elnök Koltay András jogászt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektorát nevezte ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökének.

Idén drágább lesz a karácsonyi halászlé

A kedvezőtlen körülmények ellenére nem csökkent jelentősen a tógazdaságok halhozama, így lesz elég hazai hal karácsonyra. Ugyanakkor a halak ára a tavalyihoz képest a takarmányárak növekedését követve várhatóan kis mértékben emelkedni fog - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Kormányinfó: a kisvállalkozókra is kiterjesztik a rezsicsökkentést

Az infláció elleni küzdelemben a kormány egyik legfontosabb eszköze a rezsicsökkentés fenntartása, és kiterjesztése a kisvállalkozói és az önkormányzati szektorra is - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

480 forint alá csökkenthet az üzemanyagok ára a benzinkutakon

Péntektől a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is bruttó 11 forinttal csökken - közölte a holtankoljak.hu portál.

Nem működött az IKEA online céges felülete – az adatok a kibertámadás után is biztonságban vannak

Olvasóink tegnap jelezték, hogy még este sem működik az IKEA internetes felülete a céges vásárlóknak. Kérdésünkre a cég reagált.

Gazdaság

Az OTP újabb bankot vesz Albániában

Az OTP Bank 55 millió euróért, vagyis mintegy 20 milliárd forintért megvásárolja a görög Alpha Bank albán leánybankját, az Alpha Bank Albániát.
Támogatott tartalom

Profi segítség nélkül könnyű elvérezni a pénzpiacokon

Olyan időszakon vagyunk túl, amit még senki nem tapasztalt meg korábban. Az azonban világosan kiderült, hogy aki bizonytalan helyzetben hirtelen, vagy megalapozatlan döntést hozott, sokat veszíthetett – meséli Simon Péter, a Raiffeisen Befektetési Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója, akit a zöld befektetésekről is kérdeztünk.

MNB: a magyar bankrendszer továbbra is stabil

A magyar bankrendszer a koronavírus-járvány második évében is stabil, jelentős tőketartalékkal rendelkezik - ismertette a jegybank decemberi Pénzügyi stabilitási jelentését Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője.

30 milliós bírságot kapott a Signal Biztosító

A kárrendezési folyamatoknál és a befektetési egységekhez kötött életbiztosításoknál feltárt, illetve egyéb hiányosságok miatt a Magyar Nemzeti Bank 30 millió forint bírságot szabott ki a Signal Biztosítóra. A jogsértések nem érintik a társaság megbízható működését - közölte a jegybank.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom