Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Két dollármilliárdos újragondolja az atomenergiát
No menu items!

Két dollármilliárdos újragondolja az atomenergiát

Bill Gates és Warren Buffett évtizedek óta barátok, most atomerőművet építenek együtt

Bill Gates és Warren Buffet összefogott, hogy újragondolják az atomenergiát. Céljuk, hogy biztonságosabb, hatékonyabb és költséghatékonyabb atomerőművet építsenek. A Wyoming projekt 400 ezer háztartás energiaellátásához elegendő energiát termelhet, a jövőbeli erőművek pedig még nagyobbak lehetnek.

A világ két leggazdagabb embere összefog, hogy megmentsék a világot a globális felmelegedéstől – írja az oilprice.com. A cikk szerint Bill Gates és Warren Buffet, a világ negyedik, illetve tizedik leggazdagabb embere – becsült nettó vagyonuk 140 milliárd dollár és 103 milliárd dollár – együtt dolgoznak egy élvonalbeli, tiszta energiával kapcsolatos projekten, amely szerintük képes komolyan csökkenteni az üvegházhatású gázok globális kibocsátását, ha sikeresen elterjed. Ez nem napenergia, nem szél, nem zöld hidrogén, hanem nukleáris energia.

Bill Gates nukleáris vállalkozása a TerraPower nevet viseli, és egy távoli, nyugat-wyomingi szénvárost választott első innovatív atomerőművének helyszínéül. Az erőművet víz helyett folyékony nátriummal fogják hűteni, ami biztonságosabbá, hatékonyabbá és költséghatékonyabbá teszi, mint a hagyományos atomerőműveket. Lehetőségük van arra is, hogy saját kiégett üzemanyagukat újrahasznosítsák ezekben az “olvadt só” hűtőrendszerekben, ezáltal mérsékelve a radioaktív hulladék teljes kibocsátását, ami a nukleáris kritikusok egyik legsúlyosabb ellenérvét jelenti.

Bár a TerraPower azt ígéri, hogy reaktoraik végül a legolcsóbbak közé fognak tartozni, a Wyoming állambeli Kemmererben épülő első erőmű az előrejelzések szerint alaposan túllépi a költségvetést, és a tervezett 1 milliárd dollár helyett körülbelül 4 milliárd dollárba kerül majd. “Az egyik fontos dolog, amit észre kell venni, hogy az első erőmű mindig többe kerül” – idézte Chris Levesque-t, a TerraPower vezérigazgatóját a CNBC.

A kemmereri atomerőmű látványterve. Kép forrása: PacifiCorp

A kemmereri atomerőmű 345 megawatt alapterhelést tudna produkálni, de emellett 500 megawatt teljesítményt is képes lenne szolgáltatni, ami körülbelül 400 ezer háztartás ellátására elegendő energia

– számolt be nemrég az Insider. Az erőmű várhatóan 60 évig termel majd áramot. Emellett az építkezés során 2000 munkást foglalkoztat majd, ami várhatóan a Kemmererben elveszett szénipari munkahelyeket pótolja majd.

Ez a kezdeti erőmű lesz az első “demonstrációs projekt” a Natrium reaktor számára, amelyet a Gates-féle TerraPower a Buffet-féle PacifiCorppal közösen épít. A Natrium várhatóan 2028-ban lép működésbe. Úgy tűnik, az Egyesült Államok kormánya egyetért azzal, hogy a projekt nagy ígéretet hordoz a fenntartható, szén-dioxid-kibocsátás nélküli energia szempontjából, és 1,9 milliárd dollárral támogatja a projektet – ebből 1,5 milliárd dollár a vadonatúj infrastruktúra-törvényben szerepel, míg a TerraPower további 2 milliárd dollárral járul hozzá.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Lakáspiac. Újra 3000 milliárd felett lehet az éves forgalom

Az idén túllépheti a 150 ezret az ingatlanpiaci adásvételek száma, így újra 3000 milliárd forint felett zárhat a lakáspiac forgalma, szemben a tavalyi 134 ezer tranzakcióval mintegy 2690 milliárd forint értékben - közölte a Duna House.

Német miniszter: vészhelyzet van, túlterhelődhet az egészségügy

Vészhelyzet alakult ki Németországban a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt, amelyet sürgősen meg kell állítani, különben túlterhelődik az egészségügyi ellátórendszer - mondta az ügyvezető szövetségi kormány egészségügyi minisztere.

KSH: a feldolgozóipar és a vállalkozások húzták a beruházásokat

A harmadik negyedévben folytatódott a beruházások bővülése, 12,4 százalékkal nőtt a volumen a koronavírus-járvány által súlyosan érintett egy évvel korábbihoz képest. A vállalkozások körében 21,8 százalékkal nőttek a beruházások, ugyanakkor az azok 13 százalékát realizáló költségvetési szerveknél a fejlesztések lényegesen, 11,7 százalékkal visszaestek - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Fordulat előtt az angol labdarúgás – jön az átigazolási adó?

A Premier League klubjainak adót kellene fizetniük minden átigazolás után, ezzel is támogatva az angol futballpiramist - áll többek között egy brit kormányzati jelentésben, amely 47 ajánlást tesz az angol labdarúgás jövőjének biztosítása érdekében.

Hírek

Új bankjegyet vezetnek be Romániában

Új címletű, 20 lejes bankjegyek kerülnek forgalomba Romániában december 1-jén. A pénzen először lesz látható egy nő arcmása - közölte a Román Nemzeti Bank.

Európai Bizottság: kilenc hónapig legyen érvényes a Covid-igazolvány

Az Európai Bizottság - tekintettel a koronavírus-járvány kiújulására - javaslatokat tett az unión belüli biztonságos és szabad mozgásra vonatkozó szabályok összehangolására. Ennek jegyében a többi között január 10-től kezdődően 9 hónapban határozná meg a teljes védettséget igazoló tanúsítványok érvényességét.

Szálló por. Négy településen veszélyes a levegő

Többfelé ismét magas a légszennyezettség a szálló por miatt - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Decembertől csak védettségi igazolvánnyal mehetnek be a szülők az iskolákba

Az innovációs és technológiai miniszter egyedi határozata értelmében december 1-jétől csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni a szakképzési intézményekbe. E főszabály alól természetesen mentesülnek az iskolákban, technikumokban foglalkoztatottak, oktatók és tanulók - jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára.

Kötelező biztosítás – Negyvenezer autós még válthat

Egy hete maradt az év végi fordulós kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással rendelkező autósoknak arra, hogy eldöntsék, elfogadják-e jelenlegi biztosítójuk ajánlatát a következő éves időszakra, vagy inkább szerződést váltanak - hívta fel a figyelmet a Netrisk.hu.

Madárinfluenza – immár öt megyében

Madárinfluenza jelenlétét igazolta a Nébih laboratóriuma egy Hajdú-Bihar és egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei baromfiállományban is. Ezzel ötre nőtt azon megyék száma, ahol kimutatták a vírus H5N1 altípusát.

Drágább lesz idén a karácsonyfa

Idén várhatóan 10-20 százalékkal emelkedik a karácsonyfa ára, elsősorban a szállítási- és a munkabérköltségek növekedése miatt - közölte a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete.

Tovább esett a forint – itt az újabb mélypont

A forint árfolyama történelmi mélypontot ért el kedden az euróval és a svájci frankkal szemben, a dollár ellenében pedig az idei leggyengébb szintre csökkent a jegyzése.

Gazdaság

Újabb betéti tender az alapkamat fölött – minden ajánlat elfogadva

Újabb 40 bázisponttal magasabb kamattal, 2,90 százalékon hirdette meg egyhetes betéti tenderét a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank az összes benyújtott ajánlatot elfogadta.

MNB: 41,3 milliós bírság a Sberbanknak

A hitelezési kockázatok kezelésére vonatkozó, a vállalatirányítási és egyéb hiányosságok miatt a Magyar Nemzeti Bank 41,3 millió forint bírságot szabott ki a Sberbankra. A hibák nem érintik a bank megbízható működését.

Moratórium után. Fizetéskönnyítő megoldásokat vár el az MNB a bankoktól

A jegybank elvárja a pénzügyi intézményektől, hogy a törlesztési moratóriumból kikerült vagy abban részt nem vevő ügyfelek esetleges fizetési nehézségeinek kezelésére dolgozzanak ki fizetéskönnyítő megoldásokat - áll a Magyar Nemzeti Bank legújabb vezetői körlevelében.

Tovább esett a forint – itt az újabb mélypont

A forint árfolyama történelmi mélypontot ért el kedden az euróval és a svájci frankkal szemben, a dollár ellenében pedig az idei leggyengébb szintre csökkent a jegyzése.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom