Kezdőlap Világgazdaság Két dollármilliárdos újragondolja az atomenergiát
No menu items!

Két dollármilliárdos újragondolja az atomenergiát

Bill Gates és Warren Buffett évtizedek óta barátok, most atomerőművet építenek együtt

Bill Gates és Warren Buffet összefogott, hogy újragondolják az atomenergiát. Céljuk, hogy biztonságosabb, hatékonyabb és költséghatékonyabb atomerőművet építsenek. A Wyoming projekt 400 ezer háztartás energiaellátásához elegendő energiát termelhet, a jövőbeli erőművek pedig még nagyobbak lehetnek.

A világ két leggazdagabb embere összefog, hogy megmentsék a világot a globális felmelegedéstől – írja az oilprice.com. A cikk szerint Bill Gates és Warren Buffet, a világ negyedik, illetve tizedik leggazdagabb embere – becsült nettó vagyonuk 140 milliárd dollár és 103 milliárd dollár – együtt dolgoznak egy élvonalbeli, tiszta energiával kapcsolatos projekten, amely szerintük képes komolyan csökkenteni az üvegházhatású gázok globális kibocsátását, ha sikeresen elterjed. Ez nem napenergia, nem szél, nem zöld hidrogén, hanem nukleáris energia.

Bill Gates nukleáris vállalkozása a TerraPower nevet viseli, és egy távoli, nyugat-wyomingi szénvárost választott első innovatív atomerőművének helyszínéül. Az erőművet víz helyett folyékony nátriummal fogják hűteni, ami biztonságosabbá, hatékonyabbá és költséghatékonyabbá teszi, mint a hagyományos atomerőműveket. Lehetőségük van arra is, hogy saját kiégett üzemanyagukat újrahasznosítsák ezekben az “olvadt só” hűtőrendszerekben, ezáltal mérsékelve a radioaktív hulladék teljes kibocsátását, ami a nukleáris kritikusok egyik legsúlyosabb ellenérvét jelenti.

Bár a TerraPower azt ígéri, hogy reaktoraik végül a legolcsóbbak közé fognak tartozni, a Wyoming állambeli Kemmererben épülő első erőmű az előrejelzések szerint alaposan túllépi a költségvetést, és a tervezett 1 milliárd dollár helyett körülbelül 4 milliárd dollárba kerül majd. “Az egyik fontos dolog, amit észre kell venni, hogy az első erőmű mindig többe kerül” – idézte Chris Levesque-t, a TerraPower vezérigazgatóját a CNBC.

A kemmereri atomerőmű látványterve. Kép forrása: PacifiCorp

A kemmereri atomerőmű 345 megawatt alapterhelést tudna produkálni, de emellett 500 megawatt teljesítményt is képes lenne szolgáltatni, ami körülbelül 400 ezer háztartás ellátására elegendő energia

– számolt be nemrég az Insider. Az erőmű várhatóan 60 évig termel majd áramot. Emellett az építkezés során 2000 munkást foglalkoztat majd, ami várhatóan a Kemmererben elveszett szénipari munkahelyeket pótolja majd.

Ez a kezdeti erőmű lesz az első “demonstrációs projekt” a Natrium reaktor számára, amelyet a Gates-féle TerraPower a Buffet-féle PacifiCorppal közösen épít. A Natrium várhatóan 2028-ban lép működésbe. Úgy tűnik, az Egyesült Államok kormánya egyetért azzal, hogy a projekt nagy ígéretet hordoz a fenntartható, szén-dioxid-kibocsátás nélküli energia szempontjából, és 1,9 milliárd dollárral támogatja a projektet – ebből 1,5 milliárd dollár a vadonatúj infrastruktúra-törvényben szerepel, míg a TerraPower további 2 milliárd dollárral járul hozzá.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Olcsó külföldi dobozos tej és félkemény sajt piacromboló hatása

Az import is új erőre kapott, az elmúlt nyolc hónapban jelentős mennyiségű félkemény sajt és UHT tej érkezett az országba, amely piacromboló hatása megkérdőjelezhetetlen.

BÉT – Az OTP és a Telekom tartotta a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 189,09 pontos, 0,34 százalékos csökkenéssel, 55 649,46 ponton zárt hétfőn.

Elérhető az új Agrár Széchenyi Kártya MAX+

Az agrárágazat gazdasági nehézségeinek enyhítésére a kormány egy új, többlettámogatott Agrár Széchenyi Kártya konstrukció létrehozásáról döntött; az új Agrár Széchenyi Kártya MAX+ folyószámlahitel a kiemelt állami támogatásnak köszönhetően most 5 százalékos nettó kamattal, maximum 100 millió forint összegben, 1, 2 vagy 3 évre igényelhető.

Szijjártó: 120 új munkahely lesz Győrben

Hazánknak Ausztria a második legfőbb kereskedelmi partnere, az osztrák cégek alkotják a második legnagyobb beruházói közösséget.

Hírek

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Így optimalizálják IT kiadásaikat a magyar cégek, rákaptak a használt szerverekre a vállalatok

A felmérésből kiderül, hogy meglepő módon az informatikát hangsúlyosabban használó cégeknél volt a számottevőbb költségcsökkentés, aminek oka egy jelentősebb költségracionalizálás volt.

Tőzsde – Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

Tőzsde – Veszteséges tőzsdezárás Európában

Gyenge kezdés után indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Devizapiac – Nagyot gyengült a forint kedden

Másfél-két százalékkal gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.

Gazdaság

Egy újítás, amely erősíti a pénzügyi stabilitást

Az OBA szeptember végén élesítette jelentős technikai fejlesztését, amellyel gyorsíthatja az esetleges betétbiztosítási kifizetéseket.

Kevés embernek van csak nyugdíjcélú megtakarítása

felnőtt lakosság több mint fele (54 százalék) számára az okoz bizonytalanságot, hogy nem tudja majd egészségügyi kiadásait önerőből finanszírozni.

Devizapiac – Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

A bruttó átlagkereset júliusban 15,2 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban

A bruttó átlagkereset 15,2, a nettó átlagkereset 15,1 százalékkal nőtt, a reálkereset pedig 2,0 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest