Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Kétmilliós munkaerőhiány Németországban – azonnal munkába lehet állni
No menu items!

Kétmilliós munkaerőhiány Németországban – azonnal munkába lehet állni

Illusztráció: Bigstock

Történelmi csúcsot ért el a munkaerőhiány Németországban: az üres álláshelyek száma megközelíti a kétmilliót. A vállalatok gőzerővel igyekeznek megfelelő munkaerőt találni, az állások nagy része azonnal betölthető.

Az ukrajnai háború és a gazdasági visszaesés ellenére Németországban több az üres álláshely, mint valaha. Számuk 2022 negyedik negyedévében országosan 1,98 milliós rekordra emelkedett a Foglalkoztatáskutató Intézet (IAB) szerint – írja a Spiegel.

A németországi munkaerő-kereslet új történelmi csúcsot ért el, mintegy kétmillió üres álláshely van” – mondta Alexander Kubis, az IAB munkaerőpiaci kutatója. “Az üres álláshelyek túlnyomó többsége azonnal betölthető, és sok esetben nagy a verseny a vállalatok között a megfelelő munkaerőért. Mintegy 1,63 millió állást azonnal be lehet tölteni” – részletezte.

A 2022-es nyári negyedévhez képest az üres álláshelyek száma mintegy 160 900-zal, azaz 8,8 százalékkal nőtt. A 2021 negyedik negyedévéhez képest 17,5 százalékos volt a növekedés. A német gazdaság évek óta szenved a szakképzett munkaerő hiányától. Ez a jövőben a társadalom elöregedése miatt – a várható digitalizáció ellenére – valószínűleg fokozódni fog.

Az IAB kutatói évente négyszer végzett állásfelméréssel vizsgálják a teljes álláskínálatot. Ebbe beletartoznak azok az állások is, amelyeket nem jelentenek be a munkaügyi hivataloknak. A 2022-es év negyedik negyedévében mintegy 14 ezer munkaadótól érkeztek válaszok a gazdaság valamennyi ágazatából.

A felmérés szerint a szakképzett kézműipari ágazatot erősen érinti a szakmunkáshiány. A Creditreform hitelügynökség januárban és februárban több mint 1300 kézműipari vállalkozást kérdezett meg Németországban.

A felmérés szerint 83 százalékuknak nehézséget okozott a munkavállalók és gyakornokok megtalálása.

A szakmunkáshiány a kézműipari ágazatban végzetes” – mondta Patrik-Ludwig Hantzsch, a Creditreform gazdaságkutató intézet vezetője.

A német kézműipari ágazatban egymillió vállalkozás működik, közel 5,6 millió önfoglalkoztatóval és alkalmazottal, valamint 360 ezer tanonccal. A Német Kézművesipari Szövetség szerint már most 250 ezer dolgozó hiányzik, és 19 ezer tanulószerződéses tanulóhely áll betöltetlenül.

A buszok és vonatok esetében a járművezetők hiánya már most járatkimaradásokat okoz. A németországi helyi közlekedési vállalatoknak is nagy gondot okoz az elegendő busz- és vonatvezető megtalálása. Ez derült ki a Német Közlekedési Vállalkozások Szövetsége (VDV) által a héten végzett ágazati felmérésből.

A felmérés szerint minden második vállalat azt közölte, hogy 2022-ben legalábbis ideiglenesen korlátozták szolgáltatásaikat személyzeti okokból: “A menetrendek ritkultak, és néhány vonalat töröltek. Ez fájó” – mondta Harald Kraus, a VDV személyzeti bizottságának elnöke.

A felmérésben 182 közlekedési vállalat vett részt az állami személyszállítási és a vasúti árufuvarozási ágazatból.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Ezeket a szakmákat nem váltja ki a mesterséges intelligencia

Nemrég egy kutatás során kiderült, hogy számviteli, könyvelési területen a diákok kenterbe verték a ChatGPT-t.

Az Agrárminisztérium és az MBH Bank közös projektje

az együttműködési megállapodásnak köszönhetően az egyes programok az Agrárminisztérium fenntartása alatt működő Nemzeti Parkokon keresztül valósulnak meg

Csúcsra nyaraltuk az utasbiztosításokat – az állam mindent visz a biztosítóktól

Eddig a költségvetésnek termelték a pénzt a biztosítók, akár a teljes nyereségüket elviheti az extraprofitadó. Több biztosítási forma is megszenvedte, hogy az ügyfelek kénytelenek spórolni.

Csökkenéssel indulhat a kereskedés a tőzsdén az elemző szerint

A nemzetközi befektetői hangulat romlása miatt csökkenéssel indulhat a kereskedés kedden a Budapesti Értéktőzsdén.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

OTP: szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Bár a megtakarítási hajlandóság még csekély, a gazdasági nehézségek hatására szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Alulteljesített a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 170,58 pontos, 0,30 százalékos emelkedéssel, 57 346,69 ponton zárt szerdán.

Együttműködési megállapodást kötött az MNB

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kazah Asztana Nemzetközi Pénzügyi Központ (AIFC) pénzügyi felügyeleti hatósága (Astana Financial Services Authority, AFSA) pénteken Budapesten.