Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Kétmilliós munkaerőhiány Németországban – azonnal munkába lehet állni
No menu items!

Kétmilliós munkaerőhiány Németországban – azonnal munkába lehet állni

Illusztráció: Bigstock

Történelmi csúcsot ért el a munkaerőhiány Németországban: az üres álláshelyek száma megközelíti a kétmilliót. A vállalatok gőzerővel igyekeznek megfelelő munkaerőt találni, az állások nagy része azonnal betölthető.

Az ukrajnai háború és a gazdasági visszaesés ellenére Németországban több az üres álláshely, mint valaha. Számuk 2022 negyedik negyedévében országosan 1,98 milliós rekordra emelkedett a Foglalkoztatáskutató Intézet (IAB) szerint – írja a Spiegel.

A németországi munkaerő-kereslet új történelmi csúcsot ért el, mintegy kétmillió üres álláshely van” – mondta Alexander Kubis, az IAB munkaerőpiaci kutatója. “Az üres álláshelyek túlnyomó többsége azonnal betölthető, és sok esetben nagy a verseny a vállalatok között a megfelelő munkaerőért. Mintegy 1,63 millió állást azonnal be lehet tölteni” – részletezte.

A 2022-es nyári negyedévhez képest az üres álláshelyek száma mintegy 160 900-zal, azaz 8,8 százalékkal nőtt. A 2021 negyedik negyedévéhez képest 17,5 százalékos volt a növekedés. A német gazdaság évek óta szenved a szakképzett munkaerő hiányától. Ez a jövőben a társadalom elöregedése miatt – a várható digitalizáció ellenére – valószínűleg fokozódni fog.

Az IAB kutatói évente négyszer végzett állásfelméréssel vizsgálják a teljes álláskínálatot. Ebbe beletartoznak azok az állások is, amelyeket nem jelentenek be a munkaügyi hivataloknak. A 2022-es év negyedik negyedévében mintegy 14 ezer munkaadótól érkeztek válaszok a gazdaság valamennyi ágazatából.

A felmérés szerint a szakképzett kézműipari ágazatot erősen érinti a szakmunkáshiány. A Creditreform hitelügynökség januárban és februárban több mint 1300 kézműipari vállalkozást kérdezett meg Németországban.

A felmérés szerint 83 százalékuknak nehézséget okozott a munkavállalók és gyakornokok megtalálása.

A szakmunkáshiány a kézműipari ágazatban végzetes” – mondta Patrik-Ludwig Hantzsch, a Creditreform gazdaságkutató intézet vezetője.

A német kézműipari ágazatban egymillió vállalkozás működik, közel 5,6 millió önfoglalkoztatóval és alkalmazottal, valamint 360 ezer tanonccal. A Német Kézművesipari Szövetség szerint már most 250 ezer dolgozó hiányzik, és 19 ezer tanulószerződéses tanulóhely áll betöltetlenül.

A buszok és vonatok esetében a járművezetők hiánya már most járatkimaradásokat okoz. A németországi helyi közlekedési vállalatoknak is nagy gondot okoz az elegendő busz- és vonatvezető megtalálása. Ez derült ki a Német Közlekedési Vállalkozások Szövetsége (VDV) által a héten végzett ágazati felmérésből.

A felmérés szerint minden második vállalat azt közölte, hogy 2022-ben legalábbis ideiglenesen korlátozták szolgáltatásaikat személyzeti okokból: “A menetrendek ritkultak, és néhány vonalat töröltek. Ez fájó” – mondta Harald Kraus, a VDV személyzeti bizottságának elnöke.

A felmérésben 182 közlekedési vállalat vett részt az állami személyszállítási és a vasúti árufuvarozási ágazatból.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A jövő évtől a Tesla humanoid robotokat használ

Az emberi alakot mintázó humanoid robotok fejlesztése már évek óta folyik több vállalatnál is, például a japán Honda autógyárnál és a robotikában úttörőnek tekintett Boston Dynamics cégnél, amely egyébként a Hyundai Motor érdekeltsége.

Milyen jogok illetik meg a légi utasokat? -az EU iránymutatásai

Az iránymutatások szerint az uniós szinten meghatározott utasjogokat a közlekedési szolgáltatóknak kell biztosítaniuk, és a nemzeti szerveknek kell érvényre juttatniuk.

A1 besorolással látta el a Moody’s az MBH Jelzálogbank jelzáloglevél-programját

A jelzáloglevelek kibocsátásával szerzett forrásokból az MBH Jelzálogbank refinanszírozási hitelt nyújt partnerbankjainak, ezáltal támogatva a főként a lakosság körében végzett jelzáloghitelezési tevékenységüket.

Zöldként született újjá a tornádó pusztította város

Emellett a város a felére tudta csökkenteni szénlábnyomát azáltal, hogy a várostól délre lévő 10 turbinás szélerőmű 100 százalékos szélenergiájára tért át.
Hirdetés

Hírek

Kína drámai kamatlábcsökkentéssel pörgetné fel a gazdaságot

AKínai Kommunista Párt Központi Bizottságának közelmúltbeli ülése után komoly szándék mutatkozik, hogy a világ második legnagyobb gazdasága ismét növekedési pályára álljon.

Mi várható a héten? Adatok az államháztartásról és a fogyasztói árakról

Hétfőn teszi közzé a Pénzügyminisztérium (PM) az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről a gyorstájékoztatóját.

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Gazdaság

A1 besorolással látta el a Moody’s az MBH Jelzálogbank jelzáloglevél-programját

A jelzáloglevelek kibocsátásával szerzett forrásokból az MBH Jelzálogbank refinanszírozási hitelt nyújt partnerbankjainak, ezáltal támogatva a főként a lakosság körében végzett jelzáloghitelezési tevékenységüket.

Hazánk az iBanFirst legdinamikusabban fejlődő európai piaca lett

A magyarországi eredmények, amelyeket kevesebb mint két évvel a helyi iroda megalapítása után értek el, minden várakozásukat felülmúlták.

Ezért menekülnek külföldre a privátbanki pénzek

A Blochamps Capital privátbanki tanácsadó cég ügyvezetője szerint a magyar privátbanki és affluens ügyfelek 95 százalékának van devizaszámlája vagy devizában denominált befektetése,

Kamatdöntés – Ellenszavazat nélkül döntött a monetáris tanács júniusban

A monetáris tanács hónapról-hónapra értékeli a beérkező makrogazdasági adatokat, az inflációs kilátásokat, valamint a kockázati környezet alakulását, amelyek alapján körültekintően és adatvezérelten dönt az alapkamat mértékéről.