Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Kétmilliós munkaerőhiány Németországban – azonnal munkába lehet állni
No menu items!

Kétmilliós munkaerőhiány Németországban – azonnal munkába lehet állni

Illusztráció: Bigstock

Történelmi csúcsot ért el a munkaerőhiány Németországban: az üres álláshelyek száma megközelíti a kétmilliót. A vállalatok gőzerővel igyekeznek megfelelő munkaerőt találni, az állások nagy része azonnal betölthető.

Az ukrajnai háború és a gazdasági visszaesés ellenére Németországban több az üres álláshely, mint valaha. Számuk 2022 negyedik negyedévében országosan 1,98 milliós rekordra emelkedett a Foglalkoztatáskutató Intézet (IAB) szerint – írja a Spiegel.

A németországi munkaerő-kereslet új történelmi csúcsot ért el, mintegy kétmillió üres álláshely van” – mondta Alexander Kubis, az IAB munkaerőpiaci kutatója. “Az üres álláshelyek túlnyomó többsége azonnal betölthető, és sok esetben nagy a verseny a vállalatok között a megfelelő munkaerőért. Mintegy 1,63 millió állást azonnal be lehet tölteni” – részletezte.

A 2022-es nyári negyedévhez képest az üres álláshelyek száma mintegy 160 900-zal, azaz 8,8 százalékkal nőtt. A 2021 negyedik negyedévéhez képest 17,5 százalékos volt a növekedés. A német gazdaság évek óta szenved a szakképzett munkaerő hiányától. Ez a jövőben a társadalom elöregedése miatt – a várható digitalizáció ellenére – valószínűleg fokozódni fog.

Az IAB kutatói évente négyszer végzett állásfelméréssel vizsgálják a teljes álláskínálatot. Ebbe beletartoznak azok az állások is, amelyeket nem jelentenek be a munkaügyi hivataloknak. A 2022-es év negyedik negyedévében mintegy 14 ezer munkaadótól érkeztek válaszok a gazdaság valamennyi ágazatából.

A felmérés szerint a szakképzett kézműipari ágazatot erősen érinti a szakmunkáshiány. A Creditreform hitelügynökség januárban és februárban több mint 1300 kézműipari vállalkozást kérdezett meg Németországban.

A felmérés szerint 83 százalékuknak nehézséget okozott a munkavállalók és gyakornokok megtalálása.

A szakmunkáshiány a kézműipari ágazatban végzetes” – mondta Patrik-Ludwig Hantzsch, a Creditreform gazdaságkutató intézet vezetője.

A német kézműipari ágazatban egymillió vállalkozás működik, közel 5,6 millió önfoglalkoztatóval és alkalmazottal, valamint 360 ezer tanonccal. A Német Kézművesipari Szövetség szerint már most 250 ezer dolgozó hiányzik, és 19 ezer tanulószerződéses tanulóhely áll betöltetlenül.

A buszok és vonatok esetében a járművezetők hiánya már most járatkimaradásokat okoz. A németországi helyi közlekedési vállalatoknak is nagy gondot okoz az elegendő busz- és vonatvezető megtalálása. Ez derült ki a Német Közlekedési Vállalkozások Szövetsége (VDV) által a héten végzett ágazati felmérésből.

A felmérés szerint minden második vállalat azt közölte, hogy 2022-ben legalábbis ideiglenesen korlátozták szolgáltatásaikat személyzeti okokból: “A menetrendek ritkultak, és néhány vonalat töröltek. Ez fájó” – mondta Harald Kraus, a VDV személyzeti bizottságának elnöke.

A felmérésben 182 közlekedési vállalat vett részt az állami személyszállítási és a vasúti árufuvarozási ágazatból.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Enyhült az infláció, javult is a fogyasztók hangulata Németországban

A nürnbergi GfK gazdaságkutató intézet fogyasztói hangulatindexe áprilisban nyolc havi csúcsra erősödött, de a vártnál némileg enyhébb mértékben nőtt.

Nagy Márton: az infláció letörése és a gazdasági felzárkózás a legfontosabb feladat

Az infláció letörése és a gazdasági felzárkózás folytatása a legfontosabb feladat idén - jelentette ki a gazdaságfejlesztési miniszter a Magyar Multi Program zárókonferenciáján.

Megvan, pontosan mikor egyesül az MKB Bank és a Takarékbank

Április 30-án lezárul az MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. jogi egyesülésével a Magyar Bankholding keretében csaknem három éve tartó fúziós folyamat - közölte a bankholding.

Túl nagyra nőtt? Szétdarabolják az Alibabát

Az Alibaba kínai internetes óriáscég komoly változások előtt áll: a hatalmas vállalatot hat önálló csoportra akarják szétválasztani. A befektetők egyelőre pozitívan reagálnak.

Hírek

Pénteken a gázolaj ára lélektani határ alá csökken, a benzin viszont tovább drágul

Pénteken újabb üzemanyagár-változás jön, hasonlóan ellentétes irányú, mint a mai: a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 8 forinttal emelkedik, a gázolajért viszont bruttó 4 forinttal kell majd kevesebbet fizetniük a kutaknak.

Több százezer robogós közlekedik szabálytalanul a magyar utakon

A magyar utakon közlekedő 650 ezer robogó kevesebb, mint felére kötnek kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb), pedig az átlagosan 7-8 ezer forintos éves díj kifizetésével a tulajdonosok elkerülhetik a közúti bírságot és baleset esetén a több százezer forintot elérő átlagos kártérítést - hívta fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).

Ingyen taxizhatnak az idősek Budapest egyik kerületében

Új, a kerületben ingyenesen igénybe vehető szolgáltatással, az Időstaxival segíti mostantól a terézvárosi önkormányzat a kerületben élő időseket.

Lemondott a fővárosi állatkert megvádolt operatív igazgatója

Lemondott Szabó Roland, a Fővárosi Állat- és Növénykert operatív igazgatója kedden, mert sajtóhírek szerint vádat emeltek ellene - tudatta a Főpolgármesteri Hivatal.

Nem változtatott az alapkamaton az MNB monetáris tanácsa

Nem változtatott a jegybanki alapkamat 13,0 százalékos szintjén a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa keddi kamatmeghatározó ülésén.

Új néven folytatja a Foodpanda

Április közepétől foodora néven működik a foodpanda ételrendelő platform, a márkanév váltása mellett az üzleti modell változatlan marad - közölte a Delivery Hero Hungary Kft. ügyvezetője a cég sajtótájékoztatóján.

Tovább folytatódik az Árzuhanás a SPAR-nál

A SPAR Magyarország minden héten az Árzuhanás Promóció keretein belül teszi még vonzóbbá kínálatát. Ettől a hétfőtől az alábbi termékkörök Promócióban résztvevő termékeinek árai, terméktől függően 5-16%-kal lesznek olcsóbbak a SPAR és INTERSPAR áruházakban. Erre a hétre már közel 400-ra emelkedik azon termékek száma, amelyek árát az Árzuhanás Promócióban csökkentette a SPAR Magyarország.

Megemeli, illetve eltörli a Tesco az árstopos termékekre vonatkozó vásárlási limitet húsvét előtt

A Tesco megemeli az árstopos termékekre vonatkozó vásárlási limitet a húsvét előtti időszakban, és a tojás esetében el is törli - közölte a Tesco-Global Áruházak Zrt.

Gazdaság

Megvan, pontosan mikor egyesül az MKB Bank és a Takarékbank

Április 30-án lezárul az MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. jogi egyesülésével a Magyar Bankholding keretében csaknem három éve tartó fúziós folyamat - közölte a bankholding.

Néhány ezer ügyfél kezében van a privátbanki vagyon fele

A teljes magyarországi privátbanki vagyon több mint 50 százaléka mintegy 6500 milliárdos kezében összpontosul - közölte a Blochamps Capital Kft.

Végveszélyben a legnagyobb magyar magánnyugdíjpénztár

Hamarosan lejár a határidő, és még mindig nincs meg a 70 százalékos tagdíjfizetési arány a Horizont Magánnyugdíjpénztárnál. 33,5 ezer pénztártag megtakarítása kerülhet ezzel veszélybe – hívja fel a figyelmet a Bank360.hu. 

Két új tagja lesz az MNB monetáris tanácsának

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága hétfői ülésén két új tag megválasztását támogatta a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsába. A testület új tagja lesz Búza Éva és Kovács Zoltán.