Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Kicsúszhat az olasz rendőrség kezei közül Putyin állítólagos szuperjachtja
No menu items!

Kicsúszhat az olasz rendőrség kezei közül Putyin állítólagos szuperjachtja

A Scheherazade 2019-ben. Kép forrása: Wikipedia

Az olasz rendőrség versenyfutásban van, hogy befejezze egy 700 millió dolláros szuperjacht tulajdonjogának vizsgálatát, amely amerikai tisztviselők szerint Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz köthető. Ám lehet, hogy kifutnak az időből, mivel a hajót hamarosan tengerre bocsátják.

Miután hónapokat töltött a toszkániai Marina di Carrara kikötőjében szárazdokkban, a 139 méter hosszú, Scheherazade nevű hajót kedden ismét vízre bocsátották. A legénység tagjai is a fedélzeten voltak, miközben a víz lassan megtöltötte a szárazdokkot. A brit kapitány, aki korábban már beszélt újságírókkal, nem válaszolt a kérdésekre – számolt be a The New York Times.

A legénység egy korábbi tagja azt mondta, hogy a hajó akár azonnal indulásra készen állhat, de előbb valószínűleg tengeri próbáknak kell alávetni, hogy ellenőrizzék a felszerelését, mivel tavaly szeptember óta javították.

A Scheherazade eddig elkerülte néhány olyan luxusjacht sorsát, amelyek befolyásos oroszokhoz kötődnek, és amelyeket az Európai Unió, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok lefoglaltak, amikor az ukrajnai invázióra válaszul az oligarchák és a Putyin belső köréhez tartozó tisztviselők vagyonát igyekeztek elkobozni. Márciusban a Scheherazade kapitánya, Guy Bennett-Pearce azt mondta, hogy a hajó tulajdonosa – akit nem azonosított – nem szerepel semmilyen szankciós listán. Az olasz média arról számolt be, hogy a tulajdonos Eduard Hudajnatov orosz olajmágnás, aki jelenleg nem áll szankciók hatálya alatt.

Eduard Hudajnatov

Hudajnatov régóta munkatársa Igor Szecsinnek, Putyin közeli szövetségesének, a Rosznyeft orosz állami olajvállalat elnökének, aki feltehetően a márciusban lefoglalt szuperjacht tulajdonosa. Azt, hogy Hudajnatov tulajdonában van-e a Scheherazade, nem lehetett függetlenül ellenőrizni. Ha valóban ő a tulajdonos, az csak papíron lehet. Az ő neve egy másik szuperjacht esetében is felmerült, ahogy arról az Associated Press korábban beszámolt: az Amadea esetében, amelynek tervezője, valamint építője is közös a Scheherazadéval.

Kedden a Fidzsi-szigetek legfelsőbb bírósága engedélyt adott az Egyesült Államoknak a 325 millió dolláros Amadea lefoglalására, amelyet a múlt hónap óta tartanak fel a dél-csendes-óceáni országban. Egy amerikai tisztviselő szerint a hajó tulajdonosa Szulejman Kerimov, egy oroszországi aranymágnás milliárdos, aki 2018 óta amerikai szankciók hatálya alatt áll. A védőügyvédek szerint a valódi tulajdonos Hudajnatov – jelentette az Associated Press.

A Scheherazade legénységének egykori tagja – aki névtelensége megőrzése mellett beszélt a hajón dolgozók által aláírt titoktartási megállapodás miatt – soha nem hallott Hudajnatovról, és azt mondta, hogy

nyíltan beszéltek arról a fedélzeten, hogy a Scheherazade valódi tulajdonosa Vlagyimir Putyin.

Nem sokkal azután, hogy a The Times március elején először írt a Scheherazadéról, amerikai tisztviselők azt mondták, hogy a jacht kapcsolatban áll Putyinnal, anélkül, hogy konkrétumokat is említettek volna. A bebörtönzött orosz ellenzéki vezetőnek, Alekszej Navalnijnak dolgozó újságírócsoport megszerezte a legénység tagjainak listáját, és kiderült, hogy sokan közülük annak az orosz ügynökségnek az alkalmazottai, amely Putyint őrzi.

Az olasz pénzügyi rendőrség szóvivője – amely a Scheherazade tulajdonjogának nemzeti és nemzetközi vizsgálatát vezeti – azt mondta, hogy amennyiben a hajó a vizsgálatuk lezárása előtt távozik, a hatóságok nem tehetnek semmit annak megakadályozására.

Három kikötői dolgozó elmondta, hogy a hatóságok szemmel tartják a jachtot, amely a szárazdokkban lévő rendőrőrs és a parti őrség szomszédságában van. Elmondásuk szerint egy rendőrségi helikopter naponta repül át a hajó fölött. A dolgozók, akiknek nem volt engedélyük a sajtónak nyilatkozni, azt kérték, hogy nevüket ne hozzák nyilvánosságra.

Egy nyugdíjas hajógyári alkalmazott, Roberto Franchi azonban elmondta, hogy ha a Scheherazade “úszik, akkor viszonylag gyorsan tud mozogni“.

Roman Abramovics

Nem világos, hogy a hajó hová menne, de az amerikai, az európai uniós vagy a brit szankciókat sikeresen kikerülő orosz tulajdonú szuperjachtok mozgása kínál néhány lehetőséget. A brit és európai uniós szankciókkal sújtott milliárdos Roman Abramovics két hajója hetek óta török vizeken tartózkodik. Mások az Indiai-óceánban található Maldív-szigeteken vesztegelnek. Az Alekszej Mordasov milliárdos tulajdonában lévő Nord sokkal messzebbre ment, és március végén érkezett meg az orosz csendes-óceáni kikötőbe, Vlagyivosztokba.

Mindenesetre Marina di Carrarában a kikötői dolgozók és más, a hajógyárba bejutó emberek látták, hogy a Scheherazade legénysége aktív tevékenységet folytat: eltávolítják a fedélzeteket a javítások során védő fehér műanyag paravánokat, tisztítják a hajót, ellátmányt rakodnak. Elmondásuk szerint a múlt héten üzemanyagszállító teherautók töltötték meg a hajó hatalmas tartályait, miközben a legénység tagjai ládákat szállítottak a fedélzetre.

Boruzs Álmos

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Jövőre valószínűleg csökken a világkereskedelmi forgalom

Londoni pénzügyi elemzők legfrissebb előrejelzése szerint várhatóan csökken 2023-ban...

KSH: októberben alig nőtt a boltok forgalma

Októberben 0,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt az egy évvel korábbihoz képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Vecsési olajmező: az MNB megbírságolta a Molt

A jegybank ötmillió forint felügyeleti bírságot szabott ki a Mol Nyrt.-re, mert a cég a vecsési kőolajmező feltárásával kapcsolatos hírt nem a tőkepiaci működés szempontjából irányadó jogszabálynak megfelelően és felületeken tette közzé - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Földbe állt a lakossági hitelezés

Közel a felére esett vissza a lakáshiteleknél az új szerződések összege az előző évihez képest, és már a személyi kölcsönök iránt is csökkent a kereslet. A babaváró hitel pedig még soha nem teljesített ilyen rosszul. Az átlagos hitelköltség mutató közben októberben már a 10 százalékot is meghaladta a lakáscélú kölcsönöknél – derül ki a Bank360.hu összefoglalójából.

Hírek

Vecsési olajmező: az MNB megbírságolta a Molt

A jegybank ötmillió forint felügyeleti bírságot szabott ki a Mol Nyrt.-re, mert a cég a vecsési kőolajmező feltárásával kapcsolatos hírt nem a tőkepiaci működés szempontjából irányadó jogszabálynak megfelelően és felületeken tette közzé - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Edward Snowden orosz lett

Letette az orosz állampolgársági esküt, és megkapta új személyi igazolványát Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgatási programját leleplező, Oroszországba menekült amerikai informatikus - jelentette ki a férfi ügyvédje, Anatolij Kucserena a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek.

Ebben a két városban a legdrágább az élet a világon

Szingapúrban és New Yorkban a legmagasabbak a dollárban számolt megélhetési költségek az egész világon - áll az egyik legnagyobb londoni gazdaságkutató intézet, az Economist Intelligence Unit (EIU) éves globális felmérésében (Worldwide Cost of Living, WCOL).

A Magyar Bankholdingtól érkezik az ÁSZ új alelnöke

Szomolai Csaba lesz az Állami Számvevőszék egyik alelnöke Holman Magdolna helyett, aki november 30-i hatállyal mondott le alelnöki tisztségéről.

Megvan, ki váltja Lantos Csabát a MET Csoport élén

A MET Csoport Igazgatósága Lakatos Benjamint választotta meg új elnöknek - közölte a svájci központú energiavállalat.

Részleges vasárnapi boltzár jön Horvátországban

A horvát kormány döntött az üzletek részleges vasárnapi zárva tartásáról - közölte Marin Piletic munkaügyi miniszter a kabinet ülését követő sajtótájékoztatóján.

Szlovákiában befagyasztották az áram lakossági árát

Szlovákiában jövőre a gáz és a távfűtés lakossági ára 15 százalékkal emelkedik, az áram ára pedig nem változik - jelentette Eduard Heger szlovák miniszterelnök.

Már kaphatók a 2023-as éves és megyei autópálya-matricák

Csütörtöktől kaphatók a 2023-ra érvényes éves országos és megyei autópálya-matricák a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) honlapján, ügyfélszolgálati irodáiban és viszonteladó partnereinél.

Gazdaság

Földbe állt a lakossági hitelezés

Közel a felére esett vissza a lakáshiteleknél az új szerződések összege az előző évihez képest, és már a személyi kölcsönök iránt is csökkent a kereslet. A babaváró hitel pedig még soha nem teljesített ilyen rosszul. Az átlagos hitelköltség mutató közben októberben már a 10 százalékot is meghaladta a lakáscélú kölcsönöknél – derül ki a Bank360.hu összefoglalójából.

Hamarosan kereskedőtől is vehetünk fel pénzt ingyenesen

Havonta két alkalommal, összesen legfeljebb negyvenezer forint értében díjmentesen lehet készpénzt átvenni kártyás fizetés esetén kereskedőktől - a többi között ezt is tartalmazza a pénzügyi szektort érintő javaslatcsomag módosítása, amelyet pénteki ülésén fogadott el az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága.

Megállt a hitelek drágulása, két nagybank már csökkentette a kamatait

Korán jött a Mikulás a banki ügyfeleknek, akik olyat láthatnak a hitelfeltételek hó eleji változtatásakor, amire utoljára tavaly volt példa. Elmaradt a megszokottá vált kamatemelési hullám, két nagybank pedig már csökkentette is a kölcsönei kamatát - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

Januártól jöhetnek a 37 százalékos személyi kölcsönök és az 52 százalékos hitelkártyák

Január elsejétől 37 százalékra emelkedik a személyi kölcsönöknél a maximum teljes hiteldíjmutató, a hitelkártyák esetén pedig 52 százalékot is elérheti ez a mutató. 
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom