Hirdetés
Kezdőlap Fókuszban Kína kisegítheti Oroszországot?
No menu items!

Kína kisegítheti Oroszországot?

Az Európai Unió tisztviselői azt gyanítják, hogy Kína kész félvezetőket és más technológiai hardvereket szállítani Oroszországnak az ukrajnai invázió miatt bevezetett szankciók hatásának enyhítésére tett erőfeszítések részeként.

Az EU aggódik amiatt, hogy Kína kész segíteni Vlagyimir Putyin kormányának átvészelni a gazdasági szankciókat, amelyeket az Egyesült Államokkal, Nagy-Britanniával és Japánnal együtt vezetett be, különös tekintettel a csúcstechnológiai alkatrészek elérhetőségére – mondta két, az unió belső működését ismerő személy a Bloombergnek.

Amerikai tisztviselők arra is figyelmeztettek, hogy Peking segítséget nyújthat Putyinnak, és Kína potenciális befolyása az ukrajnai helyzetre központi téma volt csütörtökön a Joe Biden elnök és szövetségesei, a NATO, a G7 és az EU között Brüsszelben folytatott megbeszéléseken. A NATO-csúcstalálkozón széles körű egyetértés volt abban, hogy a szövetségeseknek meg kell akadályozniuk, hogy Kína túl közel kerüljön Oroszországhoz, de abban nem volt egyetértés, hogy ezt hogyan érjék el – mondta egy másik diplomata.

Peking és Moszkva tagadja, hogy bármilyen segélykérelmet nyújtottak volna be vagy fogadtak volna el. Az egyik uniós tisztviselő szerint az EU-nak egyelőre nincsenek kézzelfogható bizonyítékai aggodalmainak alátámasztására.

Joe Biden

Biden viszont elmondta, hogy a vezetők megvitatták egy olyan szervezet létrehozását, amely az Egyesült Államok, az EU és más partnerek által Oroszország ellen bevezetett szankciók megsértését figyelné, miután világossá tette, hogy következményei lesznek, ha Kína segíti a Kreml Ukrajna elleni háborúját.

A NATO és a G7 vezetői megvitatták “egy olyan szervezet létrehozását, amely azt vizsgálja, hogy ki, hol, mikor és hogyan sértette meg a szankciók bármelyikét” – mondta Biden a brüsszeli sajtótájékoztatón. “És ez olyasvalami, amit be fogunk vezetni” – tette hozzá.

Biden közölte azt is, hogy a múlt héten egy videokonferencián “világossá tette” Hszi Csin-ping kínai elnöknek, hogy Kína a nemzetközi kereskedelem révén történő gazdasági növekedésre vonatkozó terveit kockáztatná, ha segítséget nyújtana a Kremlnek.

“Jelentős veszélynek tenné ki magát ezekben a célokban, ha valóban továbblépne” az Oroszországnak nyújtott segítséggel – mondta Biden Brüsszelben.

De a NATO-vezetők egységesen is Pekinghez is fordultak a csütörtöki csúcstalálkozón.

Felszólítunk minden államot, beleértve a Kínai Népköztársaságot is, hogy tartsa tiszteletben a nemzetközi rendet, beleértve a szuverenitás és a területi integritás elvét, ahogyan azt az ENSZ Alapokmánya is rögzíti, tartózkodjon Oroszország háborús erőfeszítéseinek bármilyen módon történő támogatásától, és tartózkodjon minden olyan lépéstől, amely segít Oroszországnak kijátszani a szankciókat” – áll a közleményben.

EU-Kína csúcstalálkozó

Az európai vezetők most megpróbálják kitalálni, hogyan akadályozhatják meg, hogy Hszi aláássa a szankciórendszerüket anélkül, hogy a blokk gazdasága szempontjából kritikus jelentőségű Kínával való kapcsolatuk sérülne. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Charles Michel, az Európai Tanács vezetője április 1-jén videokonferenciát tart Hszivel.

Hszi osztja aggodalmainkat, és helyteleníti a háborút” – mondta Emmanuel Macron francia elnök, aki e hónap elején videokonferenciát tartott Hszivel és Olaf Scholz német kancellárral. “Szeretném hinni, hogy Kína következetes lesz a területi szuverenitásról alkotott elképzeléseivel, és ezért továbbra is arra fog törekedni, hogy megállítsa ezt a háborút. És szeretném hinni, hogy Kína nem fog részt venni az eszkaláció semmilyen formájában” – mondta a francia államfő.

Le Jücseng

A kínai diplomaták rendszeresen az Egyesült Államokat nevezik a NATO bővítése miatt kialakult válság “bűnösének“, Le Jücseng külügyminiszter-helyettes pedig egy nemrégiben elhangzott beszédében azzal vádolta a NATO-t, hogy az ázsiai csendes-óceáni térségben próbál “erőt fitogtatni“.

Jól előre lehetett látni a következményeket. Az ukrajnai válság komoly figyelmeztetés” – mondta Le Jücseng néhány órával Hszi és Biden telefonbeszélgetése után.

Az Egyesült Államok korábban már figyelmeztette az EU-t, hogy Oroszország február végén felfegyverzett drónokat kért Kínától, amikor megkezdte ukrajnai invázióját. Kína kiterjedt szárazföldi határa Oroszországgal rengeteg lehetőséget kínál arra, hogy árut vagy akár katonai szállítmányokat szállítsanak a Kremlnek, és potenciálisan elkerüljék a lelepleződést.

Ennek ellenére Kína amerikai megbízottja, Csin Gang vasárnap azt mondta, hogy Kína “mindent megtesz” a háború deeszkalációjáért, és hogy Peking nem küldött “fegyvereket és lőszert” egyik félnek sem.

Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó szerdán azt mondta, hogy az Egyesült Államok jelenleg nem látja jelét annak, hogy Kína segítené Oroszországot a háborúban, de az USA és a szövetségesek folyamatosan figyelemmel fogják kísérni a helyzetet.

Nem látjuk, hogy a kínai kormány előrelépett volna a fegyverek szállítása terén, de ez olyasvalami, amit minden nap figyelünk” – mondta az Air Force One fedélzetén újságíróknak nyilatkozva.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Így áll fel az ötödik Orbán-kormány

Orbán Viktor miniszterelnök a köztársasági elnök felkérésének eleget téve lefolytatta konzultációit a kormányalakításról, és megállapodott leendő kormányának minisztereivel a következő négy év közös munkájáról - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Egyszerűbbé vált a társasházi parkolóhelyek eladása

Egyszerűbbé vált a társasházban lévő gépkocsibeállók értékesítése május 2-tól egy jogszabálymódosítás következtében - hívta fel a figyelmet a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

A kutatók találtak egy növényt, amely megél a holdi talajon

Először sikerült növényt termeszteni Holdról származó talajon: a Floridai Egyetem kutatói lúdfüvet neveltek az Apollo-11 asztronautái által hazahozott talajmintán.

Óriásdarazsak inváziójára kell készülni Magyarországon

Májustól a nyár végéig lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére amint a kertek, parkok gyepén, egy korhadó fa közelében, a komposztnál keringenek, akár nagy tömegben is. A látvány ellenére nem kell félni tőlük, mert az emberre ártalmatlanok.

Hírek

Így áll fel az ötödik Orbán-kormány

Orbán Viktor miniszterelnök a köztársasági elnök felkérésének eleget téve lefolytatta konzultációit a kormányalakításról, és megállapodott leendő kormányának minisztereivel a következő négy év közös munkájáról - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Egyszerűbbé vált a társasházi parkolóhelyek eladása

Egyszerűbbé vált a társasházban lévő gépkocsibeállók értékesítése május 2-tól egy jogszabálymódosítás következtében - hívta fel a figyelmet a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

Óriásdarazsak inváziójára kell készülni Magyarországon

Májustól a nyár végéig lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére amint a kertek, parkok gyepén, egy korhadó fa közelében, a komposztnál keringenek, akár nagy tömegben is. A látvány ellenére nem kell félni tőlük, mert az emberre ártalmatlanok.

A magyar ellenállás miatt elhalasztják az uniós olajembargót?

Az Európai Unió egyes országai szerint ideje megfontolni az orosz olaj betiltásának elhalasztását, ha a blokk vezetése nem tudja meggyőzni Magyarországot az embargó támogatásáról. Erre azért lehet szükség, hogy a javasolt szankciócsomag többi részét mielőbb életbe léptethessék.

Jerome Powell marad a Federal Reserve élén

Az amerikai szenátus megerősítette Jerome Powell második mandátumát az Egyesült Államok központi bankjának szerepét ellátó szövetségi tartalékrendszer, a Fed élén.

Finnország nagyobb biztonságot akar, haladéktalanul belépne a NATO-ba

Sauli Niinistö finn elnök és Sanna Marin miniszterelnök kijelentette, hogy Finnországnak "haladéktalanul" kérelmeznie kell a NATO-csatlakozást.

Észak-Korea lezárt – a párt elismerte, hogy az országban megjelent a koronavírus

Kim Dzsong Un elrendelte az összes észak-koreai város lezárását, miután a kommunista állam először elismerte, hogy a koronavírus megjelent a határain belül.

Ennyibe kerülne péntektől az üzemanyag az ársapka nélkül

Pénteken tovább csökken a gázolaj beszerzési ára, a csökkenés mértéke bruttó 12 forint. A benzin esetében a hét második felében már nem lesz változás.

Gazdaság

Kamatemelés. Egyhangúlag döntött az MNB monetáris tanácsa

Egyhangúlag, 8 szavazattal döntött a monetáris tanács áprilisi kamatdöntő ülésén a jegybanki alapkamat 5,40 százalékra, az egynapos és egyhetes fedezett hitel kamatának 8,40 százalékra, az egynapos betét kamatának 5,40 százalékra emeléséről - olvasható az ülés rövidített jegyzőkönyvében.

Javította a magyar Raiffeisen osztályzatát a Moody’s

Az elsőrendű "A" osztályzati kategóriába sorolta át a magyarországi Raiffeisen Bankot a Moody's Investors Service. Elsősorban azzal a várakozásával indokolva a lépést, hogy a magyar Raiffeisen-érdekeltség új adósság-kibocsátásokkal eleget tesz a szavatoló tőkére és a leírható vagy átalakítható kötelezettségekre vonatkozó minimumkövetelményeknek (MREL).

Az MNB az infláció gyorsulásáról: minden drágult

Az előző hónaphoz képest az infláció 1,0 százalékponttal emelkedett, amit elsősorban a maginflációs tételek árindexének 1,2 százalékpontos emelkedése magyaráz. Ehhez mindhárom termékcsoport áremelkedésének gyorsulása hozzájárult - állapította meg a jegybank.

Megjelentek a profik, bezuhant a bitcoin árfolyama

A bitcoin árfolyama a novemberi csúcsának felére, 34 ezer dollár alá esett a hétvégén. A többi kriptovaluta is több százalékot zuhant a napokban. Az ok látszólag egyszerű.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom