Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Kína nem vesz orosz olajat a háború miatt
No menu items!

Kína nem vesz orosz olajat a háború miatt

A kínai vállalatok nem akarnak olyan helyzetbe kerülni, amikor nem marad más választásuk, mint hogy sokkal többet fizessenek egy rakományért, vagy hogy fizetési problémákba keveredjenek. Illusztráció: Bigstock

A világ legnagyobb orosz olajvásárlójának számító Kína olajimportőrei rövid időre szüneteltetik az Oroszországból érkező új tengeri beszerzéseket, mivel még értékelik az ukrajnai invávázió után kialakult helyzetet. Ugyanakkor orosz közgazdászok szerint nem lesz hosszú a leállás, mert Kína rá van szorulva az orosz olajra.

A távol-keleti kikötőkből érkező orosz nyersolaj rendszeres vásárlói a régióba értékesítő kínai finomítók és kereskedők a Bloomberg szerint jelezték, hogy mindaddig tartózkodnak a rakományok átvételétől, amíg a finanszírozással és a kifizetésekkel kapcsolatban nem lesz tisztább a kép.

A bizonytalanság alapja az lehet, hogy a Fekete-tengerről induló rakományok fuvardíjai megháromszorozódtak, mivel a szállítmányozók a biztonsági kockázatok miatt elkerülik a régiót.

Míg az orosz energiaexportot megkímélték az amerikai szankciók, néhány európai bank, például az ING és a Rabobank elkezdte korlátozni az Oroszországhoz és Kínához kapcsolódó nyersanyag-kereskedelmi finanszírozást. Más hitelezők is csökkentik kitettségüket azáltal, hogy korlátozzák az Oroszországból származó szállítmányok hitelleveleinek kibocsátását.

Az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei azonban egyelőre nem korlátozták Oroszország hozzáférését a SWIFT-hez, a nemzetközi megrendelések és fizetések szerves részét képező üzenetküldő platformhoz, ami azt jelenti, hogy a dollárban és euróban történő elszámolás folytatódhat.

A finomítók és kereskedők szerint a kínai vásárlók rövid szünetet tartanak, mivel várják, hogy az elkövetkező napokban tisztábbá váljon a helyzet. A vállalatok nem akarnak olyan helyzetbe kerülni, amikor nem marad más választásuk, mint hogy sokkal többet fizessenek egy rakományért, vagy hogy fizetési problémákba keveredjenek.

A hónap elején a kínai vevők aktívan vásároltak orosz nyersolajat, például ESPO-t és Sokolt a távol-keleti orosz kikötőiből.

Sőt a Fekete-tenger felől érkező Urals nyersolaj szállítmányokat is felvásárolták, mivel jelentős áresés alakult ki amiatt, hogy a nyugati vevők egyre kevesebb orosz olajat vásároltak.

Az ESPO és a Sokol nyersolaj következő kereskedési ciklusa csak március közepén kezdődik, míg az Urals nyersolajat rekord árengedménnyel kínálták a héten.

A Kínába érkező ESPO nyersolaj mennyisége januárban napi 818 ezer hordóval rekordmagasságra emelkedett, és februárban napi 529 ezer hordóra esik vissza, legalábbis a Kpler adat- és elemzőcég szerint. Márciusban legalább 86 ezer hordó Urals érkezik Kínába, ami 2020 júniusa óta a legtöbb.

A kialakult helyzetről az egyik nagy orosz híroldal, a pravda.ru is beszámolt, megszólaltatva az orosz pénzügyminisztériumhoz tartozó pénzügyi kutatóintézet (NIFI) vezető közgazdászát, Szergej Szavinszkijt, aki a portálnak elmondta, mik a kilátások.

Szergej Szavinszkij

Nem hiszem, hogy Kína hátat fordíthat Oroszországnak. Néhány éve az Orosz Föderáció megelőzte az arab országokat a Kínába irányuló olajszállítások tekintetében. Ezért úgy vélem, hogy az üzemanyagról való lemondás nagyon fájdalmas lesz a kínai gazdaság számára, az ország egyszerűen nem fog elviselni egy ilyen helyzetet” – magyarázta a szakértő.

Ugyanakkor megjegyezte, hogy Peking valószínűleg az olajárak robbanásszerű növekedése miatt próbál spórolni.

A szakértő azt is felvetette: Kína raktárai tele vannak, a hatóságok pedig megengedhetnek maguknak ilyen intézkedéseket.

Kína nem lesz képes teljesen lemondani az orosz olajról, nincs abban a helyzetben, hogy ezt megtegye. Ebben a helyzetben a gazdasága összeomlik. Kínának nincsenek más olajforrásai” – zárta Szavinszkij.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Szállodaigazgatói kinevezések a Danubius Hotelsnél

A Danubius Hotels Zrt. ügyvezetése Szabó Áront nevezte ki a Hilton Budapest igazgatói pozíciójára. Utódja a Danubius Hotel Helia és a Radisson Blu Béke Hotel szállodák élén Heréb István, a cégcsoport gyógyszállodáinak, az Ensana-nak vezetőségéből érkezik.

Novák Katalin energiaügyi miniszterré nevezte ki Lantos Csabát

Novák Katalin köztársasági elnök szerdán energiaügyi miniszterré nevezte ki Lantos Csabát - közölte a Sándor-palota.

Újraindul a nulla százalékos kkv forgóeszköz hitelprogram

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) uniós forrásból 100 milliárd forint keretösszegű, nulla százalékos kamatozású forgóeszköz hitelprogramot indít újra a magyar vállalkozások számára a kormány törekvéseivel összhangban.

Európai Bizottság: Magyarországnak még várnia kell az EU-s pénzre

Az Európai Bizottság támogatja a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállítást segítő uniós források lehívását lehetővé tevő magyar terv elfogadását, ami a feltételek teljesülése esetén 5,8 milliárd euró (mintegy 2300 milliárd forint) vissza nem térítendő támogatás felhasználását teszi lehetővé Magyarország számára. A testület viszont fenntartja további 7,5 milliárd euró zárolását.

Hírek

Szállodaigazgatói kinevezések a Danubius Hotelsnél

A Danubius Hotels Zrt. ügyvezetése Szabó Áront nevezte ki a Hilton Budapest igazgatói pozíciójára. Utódja a Danubius Hotel Helia és a Radisson Blu Béke Hotel szállodák élén Heréb István, a cégcsoport gyógyszállodáinak, az Ensana-nak vezetőségéből érkezik.

Novák Katalin energiaügyi miniszterré nevezte ki Lantos Csabát

Novák Katalin köztársasági elnök szerdán energiaügyi miniszterré nevezte ki Lantos Csabát - közölte a Sándor-palota.

Békésben is felütötte a fejét a madárinfluenza

Egy tótkomlósi tömőlúdtelepen igazolta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a madárinfluenza vírusát.

Milliárdos áfacsalás miatt emeltek vádat egy bűnbanda tagjai ellen

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, pénzmosás és hamis magánokirat felhasználása miatt vádat emelt egy bűnszervezet hét tagjával szemben, aki több mint egymilliárd forinttal károsította meg a költségvetést.

Szerdán lélektani határ alá csökken a gázolaj piaci ára – olcsóbb lesz a benzin is

A novemberi hónap utolsó napján is csökkennek a hazai üzemanyagárak: a beszerzési árat tekintve a benzin bruttó 11 forinttal kerül majd kevesebbe, a gázolaj pedig bruttó 13 forinttal lesz olcsóbb.

Katar többé nem hirdethet a londoni tömegközlekedési eszközökön

Bár a londoni közlekedési vállalatnak már régóta tilos reklámmegbízást...

2040-re klímasemleges lehet a távfűtés Bécsben

2026-ban kezdheti meg működését Bécs első mélységi geotermikus erőműve, amely mintegy húszezer háztartást láthat majd el klímasemleges távhővel. A tervek szerint 2030-ig további három ilyen erőmű épül majd. A cél, hogy 2040-re teljesen klímasemleges legyen a bécsi távhő és földgáz helyett megújuló energiahordozókon alapuljon.

Betiltották a Huawei és a ZTE új termékeit Amerikában

Az amerikai hírközlési hatóság megtiltotta több kínai telekommunikációs vállalat...

Gazdaság

Megújul a minősített fogyasztóbarát lakáshitel

Az MNB bővítette a minősített fogyasztóbarát lakáshitel (MFL) feltételrendszerét a hitelezés zöldebbé tétele és a folyamatok elektronikus útra terelése érdekében.

Továbbra is alacsony az önkéntes nyugdíjpénztárak költségszintje

Az önkéntes nyugdíjpénztárak költségeit jelző klasszikus díjterhelési mutató 2021-ben 0,71 százalék, a korrigált díjterhelési mutató 0,75 százalék volt. A két évtizede tartó trendszerű díjcsökkenés közben előfordul, hogy a díjterhelés enyhén meghaladja az előző évit, mint tavaly is, ám a nyugdíjpénztárak más öngondoskodási termékekkel összehasonlítva így is az egyik leginkább költséghatékony hosszútávú befektetési formának számítanak - összegezte elemzésében a Magyar Nemzeti Bank.

Négynapos bankszünnapot tart az Erste Bank

Az Erste Bank Hungary bankszünnapot tart négy napon át. A december 1. 22 óra és december 4. 24 óra közötti változások a lakossági ügyfeleket jelentősebben nem érintik, esetükben a kártyás vásárlás, a készpénzfelvétel elérhető - közölte a pénzintézet a honlapján.

Az MNB 48 millió forintra büntette a K&H Bankot

Az MNB felügyeleti vizsgálata nyomán 48 millió forint bírságot szabott ki a K&H Bankra, egyebek közt az állampapírok sajátszámlás értékesítésénél folytatott gyakorlata, az ügyfelekkel folytatott személyes és telefonos kommunikáció rögzítése, illetve a panaszkezelés és adatszolgáltatás terén feltárt hiányosságok, jogsértések miatt - közölte a Magyar Nemzeti Bank.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom