Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Kína nem vesz orosz olajat a háború miatt
No menu items!

Kína nem vesz orosz olajat a háború miatt

A kínai vállalatok nem akarnak olyan helyzetbe kerülni, amikor nem marad más választásuk, mint hogy sokkal többet fizessenek egy rakományért, vagy hogy fizetési problémákba keveredjenek. Illusztráció: Bigstock

A világ legnagyobb orosz olajvásárlójának számító Kína olajimportőrei rövid időre szüneteltetik az Oroszországból érkező új tengeri beszerzéseket, mivel még értékelik az ukrajnai invávázió után kialakult helyzetet. Ugyanakkor orosz közgazdászok szerint nem lesz hosszú a leállás, mert Kína rá van szorulva az orosz olajra.

A távol-keleti kikötőkből érkező orosz nyersolaj rendszeres vásárlói a régióba értékesítő kínai finomítók és kereskedők a Bloomberg szerint jelezték, hogy mindaddig tartózkodnak a rakományok átvételétől, amíg a finanszírozással és a kifizetésekkel kapcsolatban nem lesz tisztább a kép.

A bizonytalanság alapja az lehet, hogy a Fekete-tengerről induló rakományok fuvardíjai megháromszorozódtak, mivel a szállítmányozók a biztonsági kockázatok miatt elkerülik a régiót.

Míg az orosz energiaexportot megkímélték az amerikai szankciók, néhány európai bank, például az ING és a Rabobank elkezdte korlátozni az Oroszországhoz és Kínához kapcsolódó nyersanyag-kereskedelmi finanszírozást. Más hitelezők is csökkentik kitettségüket azáltal, hogy korlátozzák az Oroszországból származó szállítmányok hitelleveleinek kibocsátását.

Az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei azonban egyelőre nem korlátozták Oroszország hozzáférését a SWIFT-hez, a nemzetközi megrendelések és fizetések szerves részét képező üzenetküldő platformhoz, ami azt jelenti, hogy a dollárban és euróban történő elszámolás folytatódhat.

A finomítók és kereskedők szerint a kínai vásárlók rövid szünetet tartanak, mivel várják, hogy az elkövetkező napokban tisztábbá váljon a helyzet. A vállalatok nem akarnak olyan helyzetbe kerülni, amikor nem marad más választásuk, mint hogy sokkal többet fizessenek egy rakományért, vagy hogy fizetési problémákba keveredjenek.

A hónap elején a kínai vevők aktívan vásároltak orosz nyersolajat, például ESPO-t és Sokolt a távol-keleti orosz kikötőiből.

Sőt a Fekete-tenger felől érkező Urals nyersolaj szállítmányokat is felvásárolták, mivel jelentős áresés alakult ki amiatt, hogy a nyugati vevők egyre kevesebb orosz olajat vásároltak.

Az ESPO és a Sokol nyersolaj következő kereskedési ciklusa csak március közepén kezdődik, míg az Urals nyersolajat rekord árengedménnyel kínálták a héten.

A Kínába érkező ESPO nyersolaj mennyisége januárban napi 818 ezer hordóval rekordmagasságra emelkedett, és februárban napi 529 ezer hordóra esik vissza, legalábbis a Kpler adat- és elemzőcég szerint. Márciusban legalább 86 ezer hordó Urals érkezik Kínába, ami 2020 júniusa óta a legtöbb.

A kialakult helyzetről az egyik nagy orosz híroldal, a pravda.ru is beszámolt, megszólaltatva az orosz pénzügyminisztériumhoz tartozó pénzügyi kutatóintézet (NIFI) vezető közgazdászát, Szergej Szavinszkijt, aki a portálnak elmondta, mik a kilátások.

Szergej Szavinszkij

Nem hiszem, hogy Kína hátat fordíthat Oroszországnak. Néhány éve az Orosz Föderáció megelőzte az arab országokat a Kínába irányuló olajszállítások tekintetében. Ezért úgy vélem, hogy az üzemanyagról való lemondás nagyon fájdalmas lesz a kínai gazdaság számára, az ország egyszerűen nem fog elviselni egy ilyen helyzetet” – magyarázta a szakértő.

Ugyanakkor megjegyezte, hogy Peking valószínűleg az olajárak robbanásszerű növekedése miatt próbál spórolni.

A szakértő azt is felvetette: Kína raktárai tele vannak, a hatóságok pedig megengedhetnek maguknak ilyen intézkedéseket.

Kína nem lesz képes teljesen lemondani az orosz olajról, nincs abban a helyzetben, hogy ezt megtegye. Ebben a helyzetben a gazdasága összeomlik. Kínának nincsenek más olajforrásai” – zárta Szavinszkij.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Erősödik az ingatlanpiac

Az év vége felé erősödik az ingatlanpiac Magyarországon, a Duna House által becsült 8800 tranzakcióval a november az egyik legaktívabb hónap volt idén.

Első ultragyors elektromos töltők Budán és Szegeden

Az OMV új elektromos töltőt telepített a fővárosi Szilágyi Erzsébet fasori és a szegedi Dorozsmai úti töltőállomásán, a készülékek 250 kilowatt (kW) összteljesítményű ultragyors töltők, amelyeken két töltőcsatlakozó áll az autósok rendelkezésére.

Az új piac új lehetőségeket jelent a közösség számára

A Közös Agrárpolitika (KAP) Stratégiai Terv részeként a 2023-2027 közötti időszakban is kiemelten támogatja a kormány a helyi termelők piacra jutásának elősegítését, a helyi alapanyagok felhasználását és így a helyi gazdaság fejlesztését.

Kis emelkedéssel zárt a tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 132,56 pontos, 0,23 százalékos emelkedéssel, 58 010,99 ponton zárt pénteken.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

OTP: szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Bár a megtakarítási hajlandóság még csekély, a gazdasági nehézségek hatására szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Alulteljesített a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 170,58 pontos, 0,30 százalékos emelkedéssel, 57 346,69 ponton zárt szerdán.

Együttműködési megállapodást kötött az MNB

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kazah Asztana Nemzetközi Pénzügyi Központ (AIFC) pénzügyi felügyeleti hatósága (Astana Financial Services Authority, AFSA) pénteken Budapesten.