Hirdetés
Kezdőlap Cégvilág Kínára épít az olasz csokigyáros. „Aki innovatív, a válságból is profitál”
No menu items!

Kínára épít az olasz csokigyáros. „Aki innovatív, a válságból is profitál”

Itália sosem látott népegészségügyi és gazdasági krízisben van. A nagy múltú csokoládégyártó, a Venchi elnöke mégis optimista. A kínai piacra és a találékonyságra épít Daniele Ferrero.

Kína a megmentő

Daniele Ferrero

A kínai vásárlóknak köszönhetően élünk. Az olaszokkal a járvány végégig nem számolhatunk” – mondja a nagy múltú torinói csokoládégyár, a Venchi vezetője. „A sanghaji üzletünk előtt sorban állnak a vevők” – számol be a vezető olasz napilap, a Corriere della Sera újságírójának a legjobb minőségre és a legmagasabb árkategóriára specializálódott csoki- és fagylaltgyárat vezetője, Daniele Ferrero.

Úgy tűnik, a sosem látott gazdasági válságot hozó vírust éppen annak kiindulópontján, Kínában sikerül először orvosilag és ökonómiailag is legyőzni. Ferrero a kínai stratégiát dicséri:

Nem vártak túl sokáig, 5-6 hét után, amint a megbetegedések száma valamelyest csökkent, beindították a mindennapi életet, a kereskedők kinyitották az üzleteket, a gyárak termelésbe fogtak, és ami legfontosabb, fogyasztani kezdtek az emberek.

Szerinte már Olaszországban is a gazdaság újraindításának módján és idején kellene gondolkozni és ennek „mindenképpen húsvét előtt meg kellene megtörténnie”.

Az 1878-ban alapított Venchi bonbonjaival, más csokikülönlegességeivel és fagylaltjaival nem csak delikát üzletekben, éttermekben és fagylaltozókban van jelen. A világ 70 országában 120 saját üzlettel is rendelkezik. Közel ezer dolgozója tavaly 9 százalékos növekedés mellett 1 milliárd eurós forgalomról gondoskodott. Ennek 65 százaléka Itáliában realizálódott. Ott most minden vendéglátóipari egység zárva. A repülőterek és nagy pályaudvarok, ahol szintén jól fogynak a termékeik, alig üzemelnek az éttermek és a boltok.

A Venchi egyik hongkongi üzlet portálja

Túlélésük záloga, hogy 2012.óta jelen vannak a kínai piacon. A korona-vírus kiindulópontján, Vuhanban idén júniusban tervezték az üzletük megnyitását. Szerencséjükre előre hozták tavaly decemberre, így nem estek el a Kínában is egyre fontosabbá váló karácsonyi üzlettől. A kínai fogyasztók 2019-ben a bevétel 18 százalékáról gondoskodtak, ezzel a második legfontosabb piaccá léptek elő. Idén sokkal nagyobb lesz az arányuk. Ennek tudatában 2020  végégig újabb 36 üzlet megnyitását tervezik Kínában. 2019. elején 24, az év végén már 30 boltjuk volt a világ legnépesebb országában, 2020 végére 66 lehet.

Fegyelmezett társadalom – Mentalitásbeli különbségek

Ferrero fontosnak tartja elmondani, hogy a gazdasági élet újraindításhoz nem elég a politikai döntés és a gazdasági szereplők szándéka. A fogyasztók nélkül semmi sem megy. „Kínában amikor a kormány azt mondta az embereknek, hogy ’Maradjatok otthon, veszély van!’, mindenki követte a felhívást, de ugyan így tettek, amikor azt kommunikálta a vezetés, hogy ’A veszély csökkent, menjetek ismét az utcára, vásároljatok!’.” Ferrero attól tart, hogy ami egy diktatúrában, egy fegyelmezett társadalommal működött, az a ‘demokratikus európai országokban’ nagyon nehezen megy.

Indítsuk újra az életet!

A Venchi olaszországi üzeme Castelletto Sturában

A Venchi olaszországi gyárában, Castelletto Sturában, Torino közelében az alkalmazottak 70 százaléka fizetés nélküli szabadságon van, turnus szerinti váltásban 30 százalék dolgozik. A cégvezető büszke arra, hogy senkit sem bocsátottak el. „Mindezt abban a reményben, hogy a fontos húsvéti üzlet legalább részben nem esik ki.” Abban azonban biztos, hogy az év elején tervezett 115 milliós ünnepi bevételtől távol lesznek. Ennek ellenére biztosított az idei évben fejlesztésre szánt 5 millió euró, amelynek nagy részéből új üzleteket nyitnak. „A kínai kollégák az epidémia legsötétebb időszakában is gőzerővel dolgoztak ezen.” Ferrero szerint ez is mutatja, hogy ott mindenki tisztában volt azzal, hogy az élet teljes leállítás nem segítene a vírus elleni közdelembe, viszont katasztrofális, évekig tartó hatással lenne a gazdaságra. Kínai üzleteiket a január 23-ai bezárás után két héttel, február közepén elkezdték fokozatosa újra nyitni, az utolsó, a pekingi március 14-én tárta ki ismét a kapuit. „Azon a héten már elértük a szokásos forgalom 70 százalékát!”

Csak másokért aggódik

Daniele Ferrero elsősorban az olasz kisvállalkozókért aggódik. 45 saját üzletük is Itáliában van, de 6 millió vásárlóhoz delikáteszeken, elegáns éttermeken és bárokon keresztül jutnak el a termékeik. „Most mind zárva vannak. Sokuk nem tőkeerős. Félek, hogy a kicsik, akinek a bevétele évi 1 millió euró alatt van az állami segítség ellenére sem fogják túlélni a krízist. Csődjükkel több millió munkahely megy veszendőbe.”

Saját cége jövője miatt nem aggódik: „Még, ha Itáliában csak júniusban nyithatnak is ki az üzletek, a cégünknél nem áll meg az élet.” Március elején a járvány ellenére új boltot nyitottak Japánban, ezt júniusban egy jakartai, majd a nyár végén két New York-i avatás követi.

A cégvezető szerint a kreativitás a legválságosabb időkben is sikert hoz. „A csokitojásaink nagy részét valószínűleg nem fogjuk tudni eladni. De kesergés helyett új, extra magas kakaótartalmú csokifagyit kísérleteztünk ki, amely a megszokottnál sokkal tovább őrzi meg a minőségét” – mondja büszkén, majd végszóként hozzáteszi: „A korona sosem látott válságba taszítja a gazdaságot, de aki találékony, nyertesként fognak kijönni belőle”.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Koronavírus – Nagy-Britannia: jelentős az átoltottság, a javulás jeleit mutatják a számok

A nagy-britanniai koronavírus-járvány terjedésének további jelentős lassulását mutatják a közzétett új mérőszámok.

Rekorderedménnyel zárt 2020-ban a 4iG

A növekedési dinamikát megőrizve minden korábbit meghaladó üzleti eredményességgel zárt 2020-ban a 4iG, adózott eredménye 21 százalékkal 3,4 milliárd forintra nőtt - közölte a vállalat a gyorsjelentésében a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.

A párizsiak régi, mégis új jelszava: Vissza a természetbe!

A járvány okozta véget nem érő korlátozások miatt a nagyvárosok elvesztették attraktivitásukat. Egyre több párizsi költözik vidékre. A kistelepüléseknek ez több hátrányt, mint előnyt jelent.

Müller Cecília: változik az oltási stratégia. A felbukkant mutációk újrafertőzést okozhatnak

Változik az oltási stratégia, a célja, hogy minél több ember minél rövidebb időn belül kapja meg a védőoltás első adagját - közölte az országos tisztifőorvos.

Hírek

Koronavírus – Nagy-Britannia: jelentős az átoltottság, a javulás jeleit mutatják a számok

A nagy-britanniai koronavírus-járvány terjedésének további jelentős lassulását mutatják a közzétett új mérőszámok.

A párizsiak régi, mégis új jelszava: Vissza a természetbe!

A járvány okozta véget nem érő korlátozások miatt a nagyvárosok elvesztették attraktivitásukat. Egyre több párizsi költözik vidékre. A kistelepüléseknek ez több hátrányt, mint előnyt jelent.

Csődvédelmet kért a Cseh Légitársaság

Fizetésképtelenség miatt csődvédelmet kért a CSA cseh légitársaság, amely egyelőre zavartalanul üzemelteti tovább járatait.

Magyarország étele – jelentkezés. Külhonban élőknek is

Március 12-ig lehet nevezni a Magyarország étele 2021 szakácsversenyre, amelyre a világ minden tájáról, a történelmi Magyarország területéről és a diaszpórából is várják a versenyezni kívánó csapatok jelentkezését.

Alstom-ügy, vesztegetési büntetőper. Fellebbezett a budapesti főügyészség

Fellebbezett a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség az Alstom-ügyben indult büntetőeljárás...

NAV-os kapcsolatot ígértek tízmilliókért – két férfi őrizetben

A gyanú szerint két férfi adóhatósági és bankfelügyeleti segítség ígéretével akarta becsapni egy gazdasági társaság képviselőit. Az ügyben a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmény miatt folytat nyomozást.

Koronavírus – EU. A németek elégedetlenek

A németek többsége szerint az EU rosszul teljesít az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) járványa elleni védekezésben - mutatta ki egy ZDF-ben közölt felmérés.

Észak-Amerika – Halálos klímaváltozás. A lehűlés a felelős a legnagyobb ősemlősök kipusztulásáért

Nem a túlvadászat pusztította ki a legnagyobb ősemlősöket Észak-Amerikában, a mamutok, óriáslajhárok és más nagytestű ősemlősök kihalásáért a korabeli klímaváltozás okolható egy új kutatás szerint.

Kényszermunka, emberkereskedelem, prostitúció. Hatszázmilliót bezsebelő szervezet

Nőket prostituáltként dolgoztató szervezet 16 tagja ellen emeltek vádat emberkereskedelem miatt, a banda a nőket "egyszerű értéktárgyként adták-vették".

A középkori Cambridge társadalmi egyenlőtlenségeinek nyomait viselik az egykori lakók csontjai

A középkori Cambridge társadalmi egyenlőtlenségeinek nyomait viselik magukon az egykori lakók csontjai - állapították meg brit kutatók, akik a város történelmi központjának három különböző temetkezési helyszínén feltárt több száz emberi maradványt elemeztek.

Koleszterincsökkentők mellékhatásai – lehullt a lepel a sztatinokról

Nem okoznak izomfájdalmat a koleszterinszint csökkentésére használt sztatinok egy új kutatás szerint.

Csalók új módszere – főleg időseket céloznak

A fővárosban is elterjedtek az unokázós típusú csalásokhoz hasonló, úgynevezett végrehajtós csalások. A csalók pszichés nyomásgyakorlással igyekeznek pénzt kicsalni, elsősorban idősektől - közölte a fővárosi főügyész.

Gazdaság

Fogyasztóbarát otthonbiztosítás – a Generalinál is

A Generali Biztosító Zrt. is beléphet a minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítások piacára - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Elemzők: a várakozásoknak megfelelően maradt változatlan az alapkamat

Nem számított a piac a jegybanki alapkamat módosítására, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának keddi döntése megfelel az elemzői várakozásoknak - vélik az MTI-nek nyilatkozó szakértők.

Kamatdöntés – Monetáris tanács: továbbra is az árstabilitás a legfontosabb szempont

A Magyar Nemzeti Bank szerint a koronavírus-járvány okozta válságból elhúzódó a kilábalás, Magyarországon a vártnál kedvezőbben alakult a múlt év vége, és 2021 második negyedévében normalizálódhat a helyzet, a jegybank továbbra is az árstabilitás fenntartását tekinti a legfontosabb szempontnak - derül ki az MNB Monetáris Tanácsának közleményéből.

Monetáris tanács: marad az alapkamat 0,60 százalék

Nem módosította a jegybanki alapkamat 0,60 százalékos szintjét, és a kamatfolyosón sem változtatott a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa - közölte az MNB.

Tállai András: 70 ezer vállalkozó utoljára nyújt be önálló áfabevallást a héten

A NAV jövőre 70 ezer vállalkozásnak küld áfabevallási tervezetet, az ideit még e nélkül kell a héten benyújtaniuk a cégeknek - mondta a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Javította a Moody’s a Budapest Bank és az MKB minősítéseit

Javította a Budapest Bank és az MKB Bank egyes minősítéseit, illetve betétosztályzati kilátásukat a Moody's Investors Service. A nemzetközi hitelminősítő a második legnagyobb magyarországi pénzügyi szolgáltatási csoport létrejöttét eredményező bankrészvény-tranzakció potenciális előnyeivel indokolta a lépést.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom