Hirdetés
Kezdőlap Cégvilág Kínára épít az olasz csokigyáros. „Aki innovatív, a válságból is profitál”

Kínára épít az olasz csokigyáros. „Aki innovatív, a válságból is profitál”

Itália sosem látott népegészségügyi és gazdasági krízisben van. A nagy múltú csokoládégyártó, a Venchi elnöke mégis optimista. A kínai piacra és a találékonyságra épít Daniele Ferrero.

Kína a megmentő

Daniele Ferrero

A kínai vásárlóknak köszönhetően élünk. Az olaszokkal a járvány végégig nem számolhatunk” – mondja a nagy múltú torinói csokoládégyár, a Venchi vezetője. „A sanghaji üzletünk előtt sorban állnak a vevők” – számol be a vezető olasz napilap, a Corriere della Sera újságírójának a legjobb minőségre és a legmagasabb árkategóriára specializálódott csoki- és fagylaltgyárat vezetője, Daniele Ferrero.

Úgy tűnik, a sosem látott gazdasági válságot hozó vírust éppen annak kiindulópontján, Kínában sikerül először orvosilag és ökonómiailag is legyőzni. Ferrero a kínai stratégiát dicséri:

Nem vártak túl sokáig, 5-6 hét után, amint a megbetegedések száma valamelyest csökkent, beindították a mindennapi életet, a kereskedők kinyitották az üzleteket, a gyárak termelésbe fogtak, és ami legfontosabb, fogyasztani kezdtek az emberek.

Szerinte már Olaszországban is a gazdaság újraindításának módján és idején kellene gondolkozni és ennek „mindenképpen húsvét előtt meg kellene megtörténnie”.

Az 1878-ban alapított Venchi bonbonjaival, más csokikülönlegességeivel és fagylaltjaival nem csak delikát üzletekben, éttermekben és fagylaltozókban van jelen. A világ 70 országában 120 saját üzlettel is rendelkezik. Közel ezer dolgozója tavaly 9 százalékos növekedés mellett 1 milliárd eurós forgalomról gondoskodott. Ennek 65 százaléka Itáliában realizálódott. Ott most minden vendéglátóipari egység zárva. A repülőterek és nagy pályaudvarok, ahol szintén jól fogynak a termékeik, alig üzemelnek az éttermek és a boltok.

A Venchi egyik hongkongi üzlet portálja

Túlélésük záloga, hogy 2012.óta jelen vannak a kínai piacon. A korona-vírus kiindulópontján, Vuhanban idén júniusban tervezték az üzletük megnyitását. Szerencséjükre előre hozták tavaly decemberre, így nem estek el a Kínában is egyre fontosabbá váló karácsonyi üzlettől. A kínai fogyasztók 2019-ben a bevétel 18 százalékáról gondoskodtak, ezzel a második legfontosabb piaccá léptek elő. Idén sokkal nagyobb lesz az arányuk. Ennek tudatában 2020  végégig újabb 36 üzlet megnyitását tervezik Kínában. 2019. elején 24, az év végén már 30 boltjuk volt a világ legnépesebb országában, 2020 végére 66 lehet.

Fegyelmezett társadalom – Mentalitásbeli különbségek

Ferrero fontosnak tartja elmondani, hogy a gazdasági élet újraindításhoz nem elég a politikai döntés és a gazdasági szereplők szándéka. A fogyasztók nélkül semmi sem megy. „Kínában amikor a kormány azt mondta az embereknek, hogy ’Maradjatok otthon, veszély van!’, mindenki követte a felhívást, de ugyan így tettek, amikor azt kommunikálta a vezetés, hogy ’A veszély csökkent, menjetek ismét az utcára, vásároljatok!’.” Ferrero attól tart, hogy ami egy diktatúrában, egy fegyelmezett társadalommal működött, az a ‘demokratikus európai országokban’ nagyon nehezen megy.

Indítsuk újra az életet!

A Venchi olaszországi üzeme Castelletto Sturában

A Venchi olaszországi gyárában, Castelletto Sturában, Torino közelében az alkalmazottak 70 százaléka fizetés nélküli szabadságon van, turnus szerinti váltásban 30 százalék dolgozik. A cégvezető büszke arra, hogy senkit sem bocsátottak el. „Mindezt abban a reményben, hogy a fontos húsvéti üzlet legalább részben nem esik ki.” Abban azonban biztos, hogy az év elején tervezett 115 milliós ünnepi bevételtől távol lesznek. Ennek ellenére biztosított az idei évben fejlesztésre szánt 5 millió euró, amelynek nagy részéből új üzleteket nyitnak. „A kínai kollégák az epidémia legsötétebb időszakában is gőzerővel dolgoztak ezen.” Ferrero szerint ez is mutatja, hogy ott mindenki tisztában volt azzal, hogy az élet teljes leállítás nem segítene a vírus elleni közdelembe, viszont katasztrofális, évekig tartó hatással lenne a gazdaságra. Kínai üzleteiket a január 23-ai bezárás után két héttel, február közepén elkezdték fokozatosa újra nyitni, az utolsó, a pekingi március 14-én tárta ki ismét a kapuit. „Azon a héten már elértük a szokásos forgalom 70 százalékát!”

Csak másokért aggódik

Daniele Ferrero elsősorban az olasz kisvállalkozókért aggódik. 45 saját üzletük is Itáliában van, de 6 millió vásárlóhoz delikáteszeken, elegáns éttermeken és bárokon keresztül jutnak el a termékeik. „Most mind zárva vannak. Sokuk nem tőkeerős. Félek, hogy a kicsik, akinek a bevétele évi 1 millió euró alatt van az állami segítség ellenére sem fogják túlélni a krízist. Csődjükkel több millió munkahely megy veszendőbe.”

Saját cége jövője miatt nem aggódik: „Még, ha Itáliában csak júniusban nyithatnak is ki az üzletek, a cégünknél nem áll meg az élet.” Március elején a járvány ellenére új boltot nyitottak Japánban, ezt júniusban egy jakartai, majd a nyár végén két New York-i avatás követi.

A cégvezető szerint a kreativitás a legválságosabb időkben is sikert hoz. „A csokitojásaink nagy részét valószínűleg nem fogjuk tudni eladni. De kesergés helyett új, extra magas kakaótartalmú csokifagyit kísérleteztünk ki, amely a megszokottnál sokkal tovább őrzi meg a minőségét” – mondja büszkén, majd végszóként hozzáteszi: „A korona sosem látott válságba taszítja a gazdaságot, de aki találékony, nyertesként fognak kijönni belőle”.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Tőzsde – Csökkenéssel indult a kereskedés New Yorkban

Csökkenéssel indult a kereskedés kedden a New York-i tőzsdéken az amerikai-kínai feszültségek erősödésének hatására.

Új címkék a háztartási gépeken. Melyik a takarékosabb?

Lecserélik a háztartási nagygépek energiafogyasztását jelző eddigi címkéket, jövő március elseje után már csak az új jelölések lehetnek a készülékeken - hívta fel a figyelmet a MediaMarkt.

Debrecenben nyitott új központot a 4iG

Debrecenben nyitotta meg legújabb régiós központját a 4iG, amely az észak-magyarországi gazdasági övezetben működő partnereinek kíván közvetlenebb és testre szabottabb szolgáltatásokat nyújtani.

Bye-bye Jumba – csökkenti a gyártást a Boeing más típusaiból is

A Boeing 2020-tól nem gyártja tovább a legendás 747-est. A döntésben nagy szerepe lehetett, hogy a típusból az egyik legtöbbet a flottájában tartó British Airways bejelentette kivonásukat a forgalomból. Az amerikai gyártó 2022-ig valamennyi típusából kevesebbet épít a tervezettnél.

Hírek

Új címkék a háztartási gépeken. Melyik a takarékosabb?

Lecserélik a háztartási nagygépek energiafogyasztását jelző eddigi címkéket, jövő március elseje után már csak az új jelölések lehetnek a készülékeken - hívta fel a figyelmet a MediaMarkt.

Tanzánia. Újabb drágakövet talált a milliárdossá lett bányász

Miután júniusban két rekordméretű tanzanit drágakövet találva egyik napról a másikra milliárdossá vált, újabb nagyméretű, kétmillió dollárt érő tanzanitra bukkant egy tanzániai bányász.

Koronavírus – WHO: lehet, hogy soha nem lesz hatékony vakcina

A vakcinafejlesztéssel kapcsolatos nagy remények ellenére nem biztos, hogy valaha megtalálják a tökéletesen hatékony megoldást a koronavírus ellen - jelentette ki Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója.

Önkéntes száműzetésbe vonul a volt spanyol király

I. János Károly egykori spanyol király bejelentette, hogy elhagyja az országot, és külföldön telepedik le. Hírügynökségek pénzügyi botrányt emlegetnek a döntés hátterében.

Pandémia – A Sincshondzsi szekta felelőssége. Letartóztatás Dél-Koreában

Letartóztatták Dél-Koreában a Sincshondzsi vallási szekta alapítóját, aki úgy irányította az eseményeket, hogy az összes Covid-19 fertőzés 36 százalékát a szekta tagjai adták az országban - jelentette az Asia Today napilap.

Már működik az Egyesült Arab Emírségek első atomreaktora

Sikerrel üzembe helyezték az Egyesült Arab Emírségek első atomerőmű-reaktorát, ezzel az ország az első olyan arab állam, amely gazdasági célú nukleáris energiát állít elő.

Új vezérrel vált profilt a Škoda

A Volkswagen dél-afrikai érdekeltségének igazgatója, Thomas Schäfer veszi át a Škoda vezetését, és a tömegtermék modellekre összpontosítja a cég profilját - jelentette be a Volkswagen AG.

Koronavírus – Szlávik: amíg nincs vakcina, az eddigi módon kell védekezni

A vakcina kifejlesztéséig csak a már megszokott módon lehet védekezni a koronavírus-fertőzés ellen: maszkhasználat, kézfertőtlenítés, távolságtartás és a külföldről hazatérők ellenőrzése - mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa.

Szerdától újra olcsóbban tankolhatunk

Tovább csökken az üzemanyagok ára: a hét közepétől a benzin és a gázolaj literje is 4 forinttal kerül majd kevesebbe.

Tokió. Jövőre sem lesz nyári olimpia?!

A 2020-as Nyári Olimpia 2021-re halasztott megrendezése egyre bizonytalanabb. Milliók a világ minden tájáról, zsúfolt stadionok és tömegközlekedés – virulógiai veszélyek sokasága. COVID-védőoltás nélkül egyre bizonytalanabb, hogy Tokió megrendezheti-e a világ legrangosabb sorteseményét.

Tűzgyújtási tilalom három megyében

A szárazság miatt tűzgyújtási tilalom lesz érvényben szombattól Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Augusztustól vámmentes a kereskedelem Vietnammal

Augusztus elsején lép életbe az Európai Unió és Vietnam között létrejött kereskedelmi megállapodás, amely szinte valamennyi vámot eltörli a felek közötti áruforgalomban - közölte az Európai Bizottság.

Gazdaság

Az MNB piacot nyitna a zöld kötvényeknek

A Magyar Nemzeti Bank a bankszektorban megtett intézkedések után a tőkepiacokon is megkezdi a zöld pénzügyek meghonosításának támogatását, együttműködve a társhatóságokkal és a piaci szereplőkkel - közölte az MNB.

Biztosítás – MNB: alacsonyabb kamatplafonok jönnek

A forintalapú hagyományos élet-, nyugdíj-, egészség- és járadékbiztosítások technikai kamata 2,3 százalékról 1,8 százalékra, az euróalapú konstrukcióké 1,1-ről 0,6 százalékra csökken januártól - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Az oroszok betiltották a kriptopénzes fizetést

Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta a törvényt, amely megtiltja a belföldi fizetést kriptovalutával.

MNB – 25 millió forint bírság a KÖBE biztosítónak

Számos területen feltárt jogsértések miatt a Magyar Nemzeti Bank 25 millió forint bírságot szabott ki a KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesületre (KÖBE).

Megtévesztette egyes ügyfeleit – bírság a K&H Biztosítónak

Több biztosítási terület problémás állománykezelése, valamint az informatikai biztonsági és a vállalatirányítási területet érintő hiányosságok miatt a Magyar Nemzeti Bank 50 millió forint bírságot szabott ki a K&H Biztosítóra.

Újabb nyugdíjpénztárt bírságolt meg az MNB

Informatikai biztonsági, kiszervezési, számviteli és vállalatirányítási hiányosságok miatt a Magyar Nemzeti Bank 9,5 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki az MKB Nyugdíjpénztárra.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom