Hirdetés
Kezdőlap Cégvilág Kínára épít az olasz csokigyáros. „Aki innovatív, a válságból is profitál”
No menu items!

Kínára épít az olasz csokigyáros. „Aki innovatív, a válságból is profitál”

Itália sosem látott népegészségügyi és gazdasági krízisben van. A nagy múltú csokoládégyártó, a Venchi elnöke mégis optimista. A kínai piacra és a találékonyságra épít Daniele Ferrero.

Kína a megmentő

Daniele Ferrero

A kínai vásárlóknak köszönhetően élünk. Az olaszokkal a járvány végégig nem számolhatunk” – mondja a nagy múltú torinói csokoládégyár, a Venchi vezetője. „A sanghaji üzletünk előtt sorban állnak a vevők” – számol be a vezető olasz napilap, a Corriere della Sera újságírójának a legjobb minőségre és a legmagasabb árkategóriára specializálódott csoki- és fagylaltgyárat vezetője, Daniele Ferrero.

Úgy tűnik, a sosem látott gazdasági válságot hozó vírust éppen annak kiindulópontján, Kínában sikerül először orvosilag és ökonómiailag is legyőzni. Ferrero a kínai stratégiát dicséri:

Nem vártak túl sokáig, 5-6 hét után, amint a megbetegedések száma valamelyest csökkent, beindították a mindennapi életet, a kereskedők kinyitották az üzleteket, a gyárak termelésbe fogtak, és ami legfontosabb, fogyasztani kezdtek az emberek.

Szerinte már Olaszországban is a gazdaság újraindításának módján és idején kellene gondolkozni és ennek „mindenképpen húsvét előtt meg kellene megtörténnie”.

Az 1878-ban alapított Venchi bonbonjaival, más csokikülönlegességeivel és fagylaltjaival nem csak delikát üzletekben, éttermekben és fagylaltozókban van jelen. A világ 70 országában 120 saját üzlettel is rendelkezik. Közel ezer dolgozója tavaly 9 százalékos növekedés mellett 1 milliárd eurós forgalomról gondoskodott. Ennek 65 százaléka Itáliában realizálódott. Ott most minden vendéglátóipari egység zárva. A repülőterek és nagy pályaudvarok, ahol szintén jól fogynak a termékeik, alig üzemelnek az éttermek és a boltok.

A Venchi egyik hongkongi üzlet portálja

Túlélésük záloga, hogy 2012.óta jelen vannak a kínai piacon. A korona-vírus kiindulópontján, Vuhanban idén júniusban tervezték az üzletük megnyitását. Szerencséjükre előre hozták tavaly decemberre, így nem estek el a Kínában is egyre fontosabbá váló karácsonyi üzlettől. A kínai fogyasztók 2019-ben a bevétel 18 százalékáról gondoskodtak, ezzel a második legfontosabb piaccá léptek elő. Idén sokkal nagyobb lesz az arányuk. Ennek tudatában 2020  végégig újabb 36 üzlet megnyitását tervezik Kínában. 2019. elején 24, az év végén már 30 boltjuk volt a világ legnépesebb országában, 2020 végére 66 lehet.

Fegyelmezett társadalom – Mentalitásbeli különbségek

Ferrero fontosnak tartja elmondani, hogy a gazdasági élet újraindításhoz nem elég a politikai döntés és a gazdasági szereplők szándéka. A fogyasztók nélkül semmi sem megy. „Kínában amikor a kormány azt mondta az embereknek, hogy ’Maradjatok otthon, veszély van!’, mindenki követte a felhívást, de ugyan így tettek, amikor azt kommunikálta a vezetés, hogy ’A veszély csökkent, menjetek ismét az utcára, vásároljatok!’.” Ferrero attól tart, hogy ami egy diktatúrában, egy fegyelmezett társadalommal működött, az a ‘demokratikus európai országokban’ nagyon nehezen megy.

Indítsuk újra az életet!

A Venchi olaszországi üzeme Castelletto Sturában

A Venchi olaszországi gyárában, Castelletto Sturában, Torino közelében az alkalmazottak 70 százaléka fizetés nélküli szabadságon van, turnus szerinti váltásban 30 százalék dolgozik. A cégvezető büszke arra, hogy senkit sem bocsátottak el. „Mindezt abban a reményben, hogy a fontos húsvéti üzlet legalább részben nem esik ki.” Abban azonban biztos, hogy az év elején tervezett 115 milliós ünnepi bevételtől távol lesznek. Ennek ellenére biztosított az idei évben fejlesztésre szánt 5 millió euró, amelynek nagy részéből új üzleteket nyitnak. „A kínai kollégák az epidémia legsötétebb időszakában is gőzerővel dolgoztak ezen.” Ferrero szerint ez is mutatja, hogy ott mindenki tisztában volt azzal, hogy az élet teljes leállítás nem segítene a vírus elleni közdelembe, viszont katasztrofális, évekig tartó hatással lenne a gazdaságra. Kínai üzleteiket a január 23-ai bezárás után két héttel, február közepén elkezdték fokozatosa újra nyitni, az utolsó, a pekingi március 14-én tárta ki ismét a kapuit. „Azon a héten már elértük a szokásos forgalom 70 százalékát!”

Csak másokért aggódik

Daniele Ferrero elsősorban az olasz kisvállalkozókért aggódik. 45 saját üzletük is Itáliában van, de 6 millió vásárlóhoz delikáteszeken, elegáns éttermeken és bárokon keresztül jutnak el a termékeik. „Most mind zárva vannak. Sokuk nem tőkeerős. Félek, hogy a kicsik, akinek a bevétele évi 1 millió euró alatt van az állami segítség ellenére sem fogják túlélni a krízist. Csődjükkel több millió munkahely megy veszendőbe.”

Saját cége jövője miatt nem aggódik: „Még, ha Itáliában csak júniusban nyithatnak is ki az üzletek, a cégünknél nem áll meg az élet.” Március elején a járvány ellenére új boltot nyitottak Japánban, ezt júniusban egy jakartai, majd a nyár végén két New York-i avatás követi.

A cégvezető szerint a kreativitás a legválságosabb időkben is sikert hoz. „A csokitojásaink nagy részét valószínűleg nem fogjuk tudni eladni. De kesergés helyett új, extra magas kakaótartalmú csokifagyit kísérleteztünk ki, amely a megszokottnál sokkal tovább őrzi meg a minőségét” – mondja büszkén, majd végszóként hozzáteszi: „A korona sosem látott válságba taszítja a gazdaságot, de aki találékony, nyertesként fognak kijönni belőle”.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik
Hirdetés

Friss

Elemző: felülteljesített a budapesti tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 455,04 pontos, 1,01 százalékos emelkedéssel, 45 429,12 ponton zárt pénteken.

ÁSZ: megalapozott a 2022-es költségvetés – kockázatokkal

A tervezett bevételi előirányzatok teljesíthetők, a kiadási előirányzatok pedig elegendők a közfeladatok ellátására: megalapozott a 2022-es központi költségvetési törvényjavaslat - közölte az Állami Számvevőszék.

Kutatás – Fejlett a digitalis infrastruktúránk, de az előnyeit nem használjuk ki

Magyarország digitális infrastruktúrája Európa élmezőnyéhez tartozik, a vállalkozásoknak azonban csak egy kis része használja ki a digitalizáció nyújtotta előnyöket

Megkéselte ápolóját a műtétre érkezett beteg egy borsodi kórházban

Egyelőre nincs információ arról, milyen körülmények vezettek késeléshez a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei központi és egyetemi oktató kórházban: betegágya mellett az őt ellátó ápolónőt szúrta meg egy műtétre érkező idős nő, súlyos sérüléseket okozva.

Hírek

Megkéselte ápolóját a műtétre érkezett beteg egy borsodi kórházban

Egyelőre nincs információ arról, milyen körülmények vezettek késeléshez a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei központi és egyetemi oktató kórházban: betegágya mellett az őt ellátó ápolónőt szúrta meg egy műtétre érkező idős nő, súlyos sérüléseket okozva.

Covid 19 – Románia: zavarkeltő, 50 %-os eltérések a halálozást összegző adatbázisokban

Jelentős eltéréseket talált a román egészségügyi minisztérium szakértői bizottsága a koronavírusnak tulajdonított haláleseteket összegző, különböző intézmények által vezetett adatbázisok között.

Kiterjesztett vészhelyzet Japánban – a többség ellenzi az olimpiát

A koronavírus-fertőzések emelkedő adatai miatt, alig három hónappal a tokiói olimpia előtt kiterjesztették a járványügyi vészhelyzetet Japánban.

Az ombudsman a védettségi igazolványt nem kifogásolja, de felülvizsgálatot is javasol

A védettségi igazolvány hatályos szabályozása összességében nem visszás, ám az egyes részletszabályokkal összefüggésben felmerülhetnek alapjogi szempontú korrekciós igények - állapította meg az alapvető jogok biztosa, aki az igazolvány kiállításáról szóló rendelkezések áttekintését javasolta.

Brexit – 5,4 millió EU-állampolgár kért letelepedési engedélyt. Kampányt indított a brit kormány

A brit belügyminisztérium csütörtökön ismertetett adatai szerint meghaladta az 5,4 milliót azoknak az EU-állampolgároknak a száma, akik tartós letelepedési engedélyért folyamodtak a brit hatóságokhoz. A brit kormány csütörtökön széleskörű figyelemfelhívó kampányt indított, kérve, hogy minél több uniós állampolgár adja be letelepedési kérelmét, mivel másfél hónap múlva lejár a benyújtási határidő.

A bölények menthetik meg a spanyol erdőket

A bölények menthetnék meg a spanyol erdőket a tüzektől, mivel a korábban a kihalás szélére sodródott, de manapság újra növekedő populációjú növényevő faj az erdők gyúlékony aljnövényzetével táplálkozik - hívják fel a figyelmet szakemberek.

Maezava Juszaku japán divatmágnás megkerüli a Holdat

Maezava Juszaku japán milliárdos, aki a tervek szerint Elon Musk SpaceX vállalatának első magánutasaként 2023-ban megkerüli a Holdat, a Nemzetközi Űrállomásra utazik idén.

Gulyás: május végére ötmillió beoltott lehet – újabb lazítások jönnek

A mostani számítások szerint a pünkösd utáni héten éri el Magyarország az ötmillió első oltást, ezért a kormány a jövő heti ülésén a korlátozó intézkedések további enyhítéséről tárgyal - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Elon Musk meggondolta magát – zuhan a bitcoin árfolyama

Zuhanni kezdett a bitcoin - ahogy az ether és a dogecoin jegyzése is - Elon Musk bejelentésére, miszerint környezetvédelmi megfontolásokból mostantól nem lehet kriptodevizával Teslát venni.

Kiütötték, mégis McGregor kereste a legtöbbet

A kevert harcművészet (MMA) egyik legnagyobb sztárja, Conor McGregor volt az elmúlt egy évben a világ legjobban kereső sportolója.

Hálót feszítettek ki a Gangesz folyón – holttesteket sodort a víz

India északi részén hálót feszítettek ki a Gangesz folyóban, miután a vízben több tucat sodródó holttestet - feltehetően koronavírus-fertőzötteket - fedeztek fel.

Kamubombával rabolt trafikot – felmentették

Igazságügyi elmeorvosi vélemény alapján első fokon - nem jogerősen - felmentették azt a férfit, aki 2014 novemberében bombarobbantással fenyegetőzve rabolt ki egy nemzeti dohányboltot Székesfehérváron - közölte a Székesfehérvári Törvényszék.

Gazdaság

USA – emelkedtek az állampapírhozamok, erősödött a dollár, olcsóbb lett az arany

Egyheti mélypontra csökkent az arany ára az amerikai állampapírhozamok emelkedésének és a dollár erősödésének hatására.

PM-államtitkár: 15 százalékos adó jöhet a kriptodevizákra

Az új kriptodeviza-szabály - amely az eddiginél alacsonyabb elvonással fehérítené ki a hazai piacot - növelheti az érdeklődést Magyarország iránt. Több tízezer embernek lehet ilyen megtakarítása, összességében akár háromszázmilliárd forint értékben - mondta az adóügyi államtitkár.

Moratórium. A bankszövetség a célzott hosszabbítás mellett van

A Magyar Bankszövetség támogatja, hogy a moratórium meghosszabbításában a rászorulók, a koronavírus-járványban jelentős károkat elszenvedő családok és vállalkozások kaphassanak további, célzott segítséget - közölte Kovács Levente főtitkár.

Belgiumból érkezett a K&H új vezérigazgatója

Guy Libot-t, a KBC Csoport korábbi pénzügyi szenior ügyvezető igazgatóját nevezték ki a K&H Csoport vezérigazgatójává. Az új vezető korábban már dolgozott négy évig a K&H-nál.

OTP: minden fontos mutatóban javultak az eredmények

Nagyon jó eredményeket ért el az OTP csoport az idei első negyedévben, sikerült megfelelnie a kihívásoknak - mondta Bencsik László vezérigazgató-helyettes a bank negyedéves eredményeit ismertető sajtóbeszélgetésen.

Az OTP már a második Szerbiában

Sikeresen zárult az OTP Bank két szerbiai leánybankjának integrációja: a Vojvođanska banka és az OTP banka Srbija egy bankként, Szerbia második legnagyobb pénzintézeteként működik tovább.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom