Hirdetés
Hirdetés
Kezdőlap Kül-hon Klement Kornél: A magyarságot közösségben lehet megélni

Klement Kornél: A magyarságot közösségben lehet megélni

Októberben, Frankfurtban tartotta kétévenként esedékes, immáron 15. közgyűlését a BUOD, a Németországi Magyar Szervezetek Szövetsége. A konferenciával egybekötött eseményen kiderült: miközben a fiatalok megnyerése komoly feladat, van még lehetőség a magyar szervezetek fejlődésére.

Klement Kornél a kongresszuson

– A BUOD harminchét tagszervezete vett részt az eseményen, amit a szokásoknak megfelelően egy aktuális témát feldolgozó konferenciával kötöttünk össze: idén súlyponti témaként Kárpátalját választottuk – magyarázza Klement Kornél a BUOD elnöke. Aki szerint örömteli, hogy a magyar élet Németországban sokrétű és fejlődő. Meglátása szerint nagy lehetőségek vannak még az egyes tagszervezeteknél és az egyes városokban.

Fenntartások nélkül

– Ha csak a taglétszám fejlődését nézzük, beszédes adat, hogy ’93-ban tizenhat alapítótaggal kezdtünk, és most harminchét szervezetünk van. Emellett az tapasztaljuk, hogy 2008-2009 óta, de különösen 2015-től nagy lendülettel növekszik a taglétszámunk. Ebben természetesen a magyarországi támogatásnak is nagy szerepe van. De ezalatt nem kizárólag az anyagiakat, hanem sokkal inkább a magyar politika és így a magyar közvélemény diaszpórához való fordulását értem, azt ahogy a kormány és általában a magyar közvélemény fogadja immár a nyugati magyarokat. Mert régebben érezhető volt bizonyos fenntartás, különösen a kommunista időkben nem nézték jó szemmel a nyugati magyarokat. A mostani kormányzat kifejezetten odafigyel a diaszpóra magyarságára, és próbálja intézményesíteni és erősíteni a kapcsolatot. Ez az egyik oka a növekedésnek, míg a másik, hogy sok új magyar munkavállaló, magyar család van Németországban és közülük is sokan keresik a kapcsolatot a magyar szervezetekkel.

A kérdésre, hogy a Németországba frissen érkezők, a korábbi évtizedek emigránsaihoz képest mennyire akarják megtartani a magyarságukat – Klement Kornél azt mondja, azért nehéz általánosítani, mert ahogy mondani szokták, a jó pap is mindig csak azoknak prédikál, akik bent vannak a templomban.

– Tehát mi is nyilván elsősorban azokat látjuk, akik hozzánk jönnek, akik fölveszik velünk a kapcsolatot. Én úgy ítélem meg, és ezzel szerintem itt az egész elnökségünk vezetősége egyetért, hogy van érdeklődés. Elsősorban azok körében, akiknek gyerekük van.

Mert a magyarság, az nem a génjeinkben van, hanem azt minden nemzedéknek meg kell tanulnia, föl kell vennie, tudatosítania és érzelmileg kötődnie kell a magyar nemzethez – hangsúlyozta az elnök.

Szerinte ehhez, különösen a gyerekeknél nagyon fontos a magyar baráti kör, a közösségi élmény. Természetesen a család az alap, de ahhoz, hogy kiteljesedjen a gyerekben is a magyar érzés, a magyar tudat, és a felnőttek intenzívebben megéljék a magyarságukat, ahhoz közösség kell. Ezt egyre többen érzik, értik és kívánják, és cselekednek is ezért.

Tanácskozott a Németországi Magyar Szervezetek Szövetsége

Kifejtette: Németországban nagyjából 300 ezerre teszik a magyarok számát. A tagszervezetek száma harminchétre nőtt, az egyesületek mindegyikénél százas-százötven fős létszámmal lehet számolni. Ez nem feltétlenül a fizető tagok létszámát jelenti, hanem azokat is, akik a családok, a barátok vonzáskörében vannak.

Gyerekként – érett fejjel

– A nagy kérdés persze az, hogy tele van a pohár vagy üres a pohár – fűzte hozza, majd így folytatta: Úgy gondolom, ha körbenézünk azt láthatjuk, hogy a BUOD mai szervezettségi szintje a legjobbak közé tartozik. A probléma inkább az, hogy akiket nem érünk el azokkal középtávon, hosszú távon mi lesz? Azáltal ugyanis, hogy tisztán német közegben élnek, a magyarságukban veszélyeztetettek. Most lehet, hogy ezt ők nem így élik meg, lehet, hogy ez még nem tudatosult bennük, és az is ehet, hogy nekik nem is annyira fontos. De az én tapasztalatom az, hogy nagyon sokan, akik erre nem ügyeltek, főleg a gyerekeiknél, egy idő múlva nagyon megbánták ezt.

Mint elmondta, sok olyan gyereket ismer, akikkel a szülők ilyen szempontból nem foglalkoztak és közülük nagyon sokan, haragszanak ezért a szüleikre, mondván: miért vontad meg tőlem ezt a kultúrát, miért vontad meg tőlem ezt a közösséget?

Egy életre szóló közösség

Klement Kornél sok szülőt ismer, aki sajnálja, hogy nem tanította meg a gyerekét magyarul, nem ismertette meg a gyökereivel, és nem vitte magyar közösségbe a gyermekét. Sokan felnőtten, érett fejjel próbálják újra fölfedezni a magyarságukat, elkezdenek járni népfőiskolára, magyar nyelvtanfolyamra.

“De ilyenkor ez már nyilvánvalóan egészen más, mintha gyerekkorban, szinte belenőnek egy magyar közösségbe, egy cserkészközösségbe, egy társcsoportba. Ráadásul ezek a közösségek, én úgy látom, hogy szinte babakortól egészen életük végéig kíséri a tagjaikat” – osztja meg tapasztalatát a Németországi Magyar Szervezetek Szövetségének elnöke.

Klement Kornél ezért tarja fontosnak, hogy a magyarországi magyarokban és azokban, akik rövidebb, vagy hosszabb ideig Németországba költöznek tudatosítani kell: fontos a magyarság, a magyar kultúra, a magyar nyelv megőrzése, és ha ezt tovább szeretnék adni a szülők gyermekeiknek, akkor a németországi magyar szervezetek aktív segítséget nyújtanak ehhez.

Friss

BÉT – Szakértő: alulteljesített a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 307,31 pontos, 0,69 százalékos csökkenéssel, 44 515,97 ponton zárt pénteken.

Nébih – visszahívás: DNS-t károsító Anela keksz

Aki vásárolt az Anela márkájú, 250 grammos kekszből, ne fogyassza el - kéri Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A rákkeltő anyagot tartalmazó termék 2020. május 22-i minőségmegőrzési határidővel került forgalomba.

A Balaton a debreceni utazási vásár díszvendége

Harmincadik alkalommal rendezik meg az idén a debreceni utazási vásárt, a pénteken megnyitott háromnapos rendezvény díszvendége ezúttal a Balaton.

Több mint száz gén felelős az autizmusért

Több mint száz gén játszhat szerepet az autizmus spektrumzavar (ASD) kialakulásában - állapította meg a témához köthető eddigi legnagyobb génkutatás.

Hírek

Több mint száz gén felelős az autizmusért

Több mint száz gén játszhat szerepet az autizmus spektrumzavar (ASD) kialakulásában - állapította meg a témához köthető eddigi legnagyobb génkutatás.

Újra ölt a koronavírus – 40 millió ember mozgását korlátozzák

Bizonytalan időre felfüggesztették a kifelé tartó közlekedést a kínai Hupej tartományban, hogy megfékezzék a koronavírus okozta tüdőgyulladás-járvány terjedését - közölte a helyi sajtó.

A focimeccs nézés növeli a szívroham kockázatát

Az elkötelezett focirajongók csapatuk meccsének nézése közben olyan veszélyes mértékű fizikai stresszt élnek meg, ami szívrohamot is okozhat - derült ki az Oxfordi Egyetem kutatásából.

Szijjártó: nincs magyar fertőzöttje a koronavírusnak

Nincs magyar fertőzöttje a koronavírusnak, de óvintézkedések történtek - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Tavasszal jön az új 100 forintos

A második negyedévben kerülnek forgalomba az új alapanyagú 100 forintosok. A jelenleg használt érmékkel továbbra is lehet majd fizetni - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Koronavírus – Négy skót fertőzésgyanú

Négy embert kezelnek skóciai kórházakban a tüdőgyulladást okozó új koronavírusra jellemző fertőzési tünetekkel.

Buda-Cash-ügy – kisebb büntetés, vagyonelkobzás nélkül

Enyhítette a harmad-, negyed- és ötödrendű vádlottak büntetését a Buda-Cash Brókerház Zrt. ügyében másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla, az első- és a másodrendű vádlottak első fokon megállapított büntetését pedig helyben hagyta.

A skálás gyilkos a börtönben marad

A budai pénzszállító kirablása és gyilkosságok miatt életfogytiglanra ítélt skálás gyilkos a másodfokon született döntés alapján nem bocsátható feltételes szabadságra. A másodfokú tanácsa megváltoztatta az elsőfokú bíróság döntését.

Terjed a koronavírus. Közlekedési zárlat több kínai településen

A tüdőgyulladást okozó új koronavírus terjedésének megfékezésére a járvány...

Újra történelmi mélypontra gyengült a forint

Újabb történelmi mélypontot ért el a forint csütörtök délelőtt: az eurót 337,46 forinton jegyezték tíz óra körül.

Hőkamerák a belgrádi reptéren – kiszűrnék a koronavírust

Hőkamerákkal vizsgálják a Szerbiába érkező utasokat a belgrádi Nikola Tesla repülőtéren, hogy kiszűrjék azokat, akik megfertőződhettek az új koronavírussal - közölte a szerb egészségügyi miniszter.

Tisza. Térképen mutatják a szennyezési pontokat

A Tiszta víz, boldog Tisza elnevezésű program keretében önkéntesek, hulladékgazdálkodási szakemberek és kutatók mérik fel a műanyagszennyezés gócpontjait a Tisza teljes hosszában a PET Kupa szakemberei.

Gazdaság

Lakossági állampapírok. Egy év alatt 1558 milliárdos bővülés

A lakossági állampapírok állománya tavaly 1558 milliárd forinttal emelkedett, az év végén meghaladta a 9074 milliárd forintot. A negyedik negyedévben 281,5 milliárd forint volt a növekedés - közölte az Államadósság Kezelő Központ.

Tavasszal jön az új 100 forintos

A második negyedévben kerülnek forgalomba az új alapanyagú 100 forintosok. A jelenleg használt érmékkel továbbra is lehet majd fizetni - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Az EKB nem változtatott az irányadó kamatán

Nem változtatott az irányadó kamaton az Európai Központi Bank kormányzótanácsa csütörtöki ülésén.

Újra történelmi mélypontra gyengült a forint

Újabb történelmi mélypontot ért el a forint csütörtök délelőtt: az eurót 337,46 forinton jegyezték tíz óra körül.

A Tesla értéke átlépte a 100 milliárd dollárt

A jelek szerint a befektetők bíznak az elektromos járművek jövőjében: a Tesla piaci tőkeértéke átlépte a 100 milliárd dollárt, az amerikai autógyárak közül elsőként.

Azonnali átutalás márciustól – tízmilliós limittel

Március másodikán startol az azonnali fizetések rendszere. A Bankszövetség szerint valamennyi szereplő felkészült a bevezetésére, a tesztelések alapján sikeres indulással számolnak.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom