Hirdetés
Kezdőlap Kül-hon Klement Kornél: A magyarságot közösségben lehet megélni

Klement Kornél: A magyarságot közösségben lehet megélni

Októberben, Frankfurtban tartotta kétévenként esedékes, immáron 15. közgyűlését a BUOD, a Németországi Magyar Szervezetek Szövetsége. A konferenciával egybekötött eseményen kiderült: miközben a fiatalok megnyerése komoly feladat, van még lehetőség a magyar szervezetek fejlődésére.

Klement Kornél a kongresszuson

– A BUOD harminchét tagszervezete vett részt az eseményen, amit a szokásoknak megfelelően egy aktuális témát feldolgozó konferenciával kötöttünk össze: idén súlyponti témaként Kárpátalját választottuk – magyarázza Klement Kornél a BUOD elnöke. Aki szerint örömteli, hogy a magyar élet Németországban sokrétű és fejlődő. Meglátása szerint nagy lehetőségek vannak még az egyes tagszervezeteknél és az egyes városokban.

Fenntartások nélkül

– Ha csak a taglétszám fejlődését nézzük, beszédes adat, hogy ’93-ban tizenhat alapítótaggal kezdtünk, és most harminchét szervezetünk van. Emellett az tapasztaljuk, hogy 2008-2009 óta, de különösen 2015-től nagy lendülettel növekszik a taglétszámunk. Ebben természetesen a magyarországi támogatásnak is nagy szerepe van. De ezalatt nem kizárólag az anyagiakat, hanem sokkal inkább a magyar politika és így a magyar közvélemény diaszpórához való fordulását értem, azt ahogy a kormány és általában a magyar közvélemény fogadja immár a nyugati magyarokat. Mert régebben érezhető volt bizonyos fenntartás, különösen a kommunista időkben nem nézték jó szemmel a nyugati magyarokat. A mostani kormányzat kifejezetten odafigyel a diaszpóra magyarságára, és próbálja intézményesíteni és erősíteni a kapcsolatot. Ez az egyik oka a növekedésnek, míg a másik, hogy sok új magyar munkavállaló, magyar család van Németországban és közülük is sokan keresik a kapcsolatot a magyar szervezetekkel.

A kérdésre, hogy a Németországba frissen érkezők, a korábbi évtizedek emigránsaihoz képest mennyire akarják megtartani a magyarságukat – Klement Kornél azt mondja, azért nehéz általánosítani, mert ahogy mondani szokták, a jó pap is mindig csak azoknak prédikál, akik bent vannak a templomban.

– Tehát mi is nyilván elsősorban azokat látjuk, akik hozzánk jönnek, akik fölveszik velünk a kapcsolatot. Én úgy ítélem meg, és ezzel szerintem itt az egész elnökségünk vezetősége egyetért, hogy van érdeklődés. Elsősorban azok körében, akiknek gyerekük van.

Mert a magyarság, az nem a génjeinkben van, hanem azt minden nemzedéknek meg kell tanulnia, föl kell vennie, tudatosítania és érzelmileg kötődnie kell a magyar nemzethez – hangsúlyozta az elnök.

Szerinte ehhez, különösen a gyerekeknél nagyon fontos a magyar baráti kör, a közösségi élmény. Természetesen a család az alap, de ahhoz, hogy kiteljesedjen a gyerekben is a magyar érzés, a magyar tudat, és a felnőttek intenzívebben megéljék a magyarságukat, ahhoz közösség kell. Ezt egyre többen érzik, értik és kívánják, és cselekednek is ezért.

Tanácskozott a Németországi Magyar Szervezetek Szövetsége

Kifejtette: Németországban nagyjából 300 ezerre teszik a magyarok számát. A tagszervezetek száma harminchétre nőtt, az egyesületek mindegyikénél százas-százötven fős létszámmal lehet számolni. Ez nem feltétlenül a fizető tagok létszámát jelenti, hanem azokat is, akik a családok, a barátok vonzáskörében vannak.

Gyerekként – érett fejjel

– A nagy kérdés persze az, hogy tele van a pohár vagy üres a pohár – fűzte hozza, majd így folytatta: Úgy gondolom, ha körbenézünk azt láthatjuk, hogy a BUOD mai szervezettségi szintje a legjobbak közé tartozik. A probléma inkább az, hogy akiket nem érünk el azokkal középtávon, hosszú távon mi lesz? Azáltal ugyanis, hogy tisztán német közegben élnek, a magyarságukban veszélyeztetettek. Most lehet, hogy ezt ők nem így élik meg, lehet, hogy ez még nem tudatosult bennük, és az is ehet, hogy nekik nem is annyira fontos. De az én tapasztalatom az, hogy nagyon sokan, akik erre nem ügyeltek, főleg a gyerekeiknél, egy idő múlva nagyon megbánták ezt.

Mint elmondta, sok olyan gyereket ismer, akikkel a szülők ilyen szempontból nem foglalkoztak és közülük nagyon sokan, haragszanak ezért a szüleikre, mondván: miért vontad meg tőlem ezt a kultúrát, miért vontad meg tőlem ezt a közösséget?

Egy életre szóló közösség

Klement Kornél sok szülőt ismer, aki sajnálja, hogy nem tanította meg a gyerekét magyarul, nem ismertette meg a gyökereivel, és nem vitte magyar közösségbe a gyermekét. Sokan felnőtten, érett fejjel próbálják újra fölfedezni a magyarságukat, elkezdenek járni népfőiskolára, magyar nyelvtanfolyamra.

“De ilyenkor ez már nyilvánvalóan egészen más, mintha gyerekkorban, szinte belenőnek egy magyar közösségbe, egy cserkészközösségbe, egy társcsoportba. Ráadásul ezek a közösségek, én úgy látom, hogy szinte babakortól egészen életük végéig kíséri a tagjaikat” – osztja meg tapasztalatát a Németországi Magyar Szervezetek Szövetségének elnöke.

Klement Kornél ezért tarja fontosnak, hogy a magyarországi magyarokban és azokban, akik rövidebb, vagy hosszabb ideig Németországba költöznek tudatosítani kell: fontos a magyarság, a magyar kultúra, a magyar nyelv megőrzése, és ha ezt tovább szeretnék adni a szülők gyermekeiknek, akkor a németországi magyar szervezetek aktív segítséget nyújtanak ehhez.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Érintéses fizetés – MNB: maradjon a 15 ezres limit!

A Magyar Nemzeti Bank a PIN-kód nélküli érintőkártyás fizetések 15 ezer forintos értékhatárának megtartását javasolja hosszú távon is - mondta Bartha Lajos, az MNB ügyvezető igazgatója.

Albérletpiac. Letörheti az árakat az Airbnb korlátozása

A rövid távú lakáskiadás - ismertebb nevén az airbnb-zés - korlátozása árcsökkenést eredményezhet az albérlet- és a lakáspiacon egyaránt - vélik a nagy ingatlanközvetítő cégek.

A Brexittel megfizethetetlenné válik a brit felsőoktatás

A 2021/22-es tanévtől többszörösére nő a tandíj az uniós fiataloknak Nagy-Britanniában, ezért tömegesen hagyhatják el a szigetet jelentős anyagi érvágást okozva az intézményeknek, ahol - mint a miniszterelnök is - a kínaiakban bíznak. A magyar fiatalokat eddig ösztöndíjprogram támogatta. Kérdés, ez mire lesz elég.

Öt magas kockázatú alapítványt talált az ÁSZ

A húsz ellenőrzött alapítvány és négy közalapítvány közül ötöt minősített magas kockázatúnak az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a 2016-2018 közötti időszakra vonatkozó kockázatalapú ellenőrzésekor.

Hírek

Az agyat is károsíthatja a koronavírus

Egy kutatócsoport az új koronavírus okozta Covid-19 betegség lehetséges agykárosító hatására figyelmeztetett. A neurológusok szerint egyre több a bizonyíték arra, hogy az idegrendszerre gyakorolt hatása aggasztó lehet.

Elon Musk: közel járunk a teljesen önvezető autókhoz

A Tesla nagyon közel jár az emberi beavatkozást egyáltalán nem igénylő, önvezető járműtechnológia kifejlesztéséhez - jelentette be az elektromos autókat gyártó amerikai vállalat vezérigazgatója, Elon Musk.

Kambodzsa. Tilos a kutyahús a turistaparadicsomban

Betiltották a kutyahús kereskedelmét a híres 12. századi templomegyüttesnek, Angkorvatnak otthont adó kambodzsai tartományban.

Bűnözés Hollandiában – Konténerekbe rejtett kínzókamrát és cellákat találtak

Konténerekben kialakított, rejtett börtöncellákat és kínzókamrákat, összesen hetet fedezett fel a holland rendőrség egy raktárban a belga határ közelében fekvő Wouwse Plantage településen - közölte rendőrség a helyi médiával.

‘Unokázós’ bűnbanda – Budapesti és Pest megyei végrehajtók

A bűnözők legalább 20 millió forintot csaltak ki Pest, Hajdú-Bihar, Fejér, Zala és Jász-Nagykun-Szolnok megyei áldozataiktól - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság. A banda vezetői külföldön bujkálnak.

Covid-19. Mezőkövesden 21 pedagógus fertőződött meg a vírussal

A Covid-19 fertőzés 'halmozódását' észlelték egy zártkörű értekezlethez köthetően Mezőkövesden. Továbbra is indokolt a szabályok fokozott betartása - figyelmeztetett a Nemzeti Népegészségügyi Központ a történtek ismertetésekor.

Balatonfüredig kell utaznunk az év fagylaltjáért

Dobó Norbert balatonfüredi cukrász passió-karamellje lett az év fagylaltja, és ő szerezte meg az ezüstérmet is törökmézes vaníliájával.

Cseppfertőzés? A WHO elismerte: a Covid-19 a levegőben is terjed

Immár bizonyítékokra hivatkozva tették közzé, hogy a koronavírus pusztán a levegőben is terjed. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO), felhívta a fegyelmet arra, hogy a járvány ismét gyorsult ütemben terjed. Belgrádban közben zavargás tört ki az egészségügyi szigorítások miatt.

Éjszakai razzia. 123-mal száguldott a Hungária körúton

Újabb akciót tartottak a rendőrök az illegális gyorsulási versenyek visszaszorítása érdekében. Több tucat gyorshajtót fogtak.

Péntektől újra drágulnak az üzemanyagok

Újra emelkednek az üzemanyagárak: péntektől a benzin átlagára 3 forinttal nő, a gázolaj pedig 4 forinttal drágul.

Az anyaságra tanítják a New Orleans-i állatkert gorilláját

Az anyaságra tanítják a New Orleans-i állatkert súlyosan veszélyeztetett gorilláját, mely első kölykével várandós.

Szájmaszk és gumikesztyű: drámaian nő a műanyag hulladék mennyisége

Egyre több országban okoz gondot a sosem látott mennyiségű plasztik és egészségügyi hulladék kezelése. A COVID mellett eddig kevés figyelmet kapott ennek hatása, de hosszú távon súlyosak a következmények.

Gazdaság

Érintéses fizetés – MNB: maradjon a 15 ezres limit!

A Magyar Nemzeti Bank a PIN-kód nélküli érintőkártyás fizetések 15 ezer forintos értékhatárának megtartását javasolja hosszú távon is - mondta Bartha Lajos, az MNB ügyvezető igazgatója.

Egyhangúlag csökkentette az alapkamatot a monetáris tanács

A monetáris tanács tagjai ellenszavazat nélkül döntöttek júniusban az alapkamat 15 bázisponttal 0,75 százalékra csökkentéséről - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a június 23-i kamatdöntő ülésről kiadott rövidített jegyzőkönyvében.

Az MNB a fintech szolgáltatások kockázatairól

A Magyar Nemzeti Bank folyamatosan figyeli a határon átnyúló fintech szolgáltatók működését, és szükség esetén teszteli az általuk kínált alkalmazásokat, üzleti modelleket - közölte a jegybank.

A Sberbank féléves profitja negyedével csökkent

A Magyarországon is érdekelt legnagyobb orosz bank profitja az idei első hat hónapban 24 százalékkal csökkent éves összevetésben.

Kötelező e-fizetés. A PM hadjáratot indít a készpénz ellen

Januártól a kereskedők kötelesek bevezetni az elektronikus fizetést. A változtatás mérsékelheti a forgó készpénz mennyiségét, és a feketegazdaság ellen is hatásos lehet - mondta Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium államtitkára.

Pénzmosás-gyanú. Nem jelentett időben a két nagybank

A pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás megelőzési tevékenysége kapcsán feltárt hiányosságok miatt a Magyar Nemzeti Bank összesen több mint 29 millió forint bírságot szabott ki a CIB és a Raiffeisen Bankra.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom