Hirdetés
Hirdetés
Kezdőlap Kül-hon Klement Kornél: A magyarságot közösségben lehet megélni

Klement Kornél: A magyarságot közösségben lehet megélni

Októberben, Frankfurtban tartotta kétévenként esedékes, immáron 15. közgyűlését a BUOD, a Németországi Magyar Szervezetek Szövetsége. A konferenciával egybekötött eseményen kiderült: miközben a fiatalok megnyerése komoly feladat, van még lehetőség a magyar szervezetek fejlődésére.

Klement Kornél a kongresszuson

– A BUOD harminchét tagszervezete vett részt az eseményen, amit a szokásoknak megfelelően egy aktuális témát feldolgozó konferenciával kötöttünk össze: idén súlyponti témaként Kárpátalját választottuk – magyarázza Klement Kornél a BUOD elnöke. Aki szerint örömteli, hogy a magyar élet Németországban sokrétű és fejlődő. Meglátása szerint nagy lehetőségek vannak még az egyes tagszervezeteknél és az egyes városokban.

Fenntartások nélkül

– Ha csak a taglétszám fejlődését nézzük, beszédes adat, hogy ’93-ban tizenhat alapítótaggal kezdtünk, és most harminchét szervezetünk van. Emellett az tapasztaljuk, hogy 2008-2009 óta, de különösen 2015-től nagy lendülettel növekszik a taglétszámunk. Ebben természetesen a magyarországi támogatásnak is nagy szerepe van. De ezalatt nem kizárólag az anyagiakat, hanem sokkal inkább a magyar politika és így a magyar közvélemény diaszpórához való fordulását értem, azt ahogy a kormány és általában a magyar közvélemény fogadja immár a nyugati magyarokat. Mert régebben érezhető volt bizonyos fenntartás, különösen a kommunista időkben nem nézték jó szemmel a nyugati magyarokat. A mostani kormányzat kifejezetten odafigyel a diaszpóra magyarságára, és próbálja intézményesíteni és erősíteni a kapcsolatot. Ez az egyik oka a növekedésnek, míg a másik, hogy sok új magyar munkavállaló, magyar család van Németországban és közülük is sokan keresik a kapcsolatot a magyar szervezetekkel.

A kérdésre, hogy a Németországba frissen érkezők, a korábbi évtizedek emigránsaihoz képest mennyire akarják megtartani a magyarságukat – Klement Kornél azt mondja, azért nehéz általánosítani, mert ahogy mondani szokták, a jó pap is mindig csak azoknak prédikál, akik bent vannak a templomban.

– Tehát mi is nyilván elsősorban azokat látjuk, akik hozzánk jönnek, akik fölveszik velünk a kapcsolatot. Én úgy ítélem meg, és ezzel szerintem itt az egész elnökségünk vezetősége egyetért, hogy van érdeklődés. Elsősorban azok körében, akiknek gyerekük van.

Mert a magyarság, az nem a génjeinkben van, hanem azt minden nemzedéknek meg kell tanulnia, föl kell vennie, tudatosítania és érzelmileg kötődnie kell a magyar nemzethez – hangsúlyozta az elnök.

Szerinte ehhez, különösen a gyerekeknél nagyon fontos a magyar baráti kör, a közösségi élmény. Természetesen a család az alap, de ahhoz, hogy kiteljesedjen a gyerekben is a magyar érzés, a magyar tudat, és a felnőttek intenzívebben megéljék a magyarságukat, ahhoz közösség kell. Ezt egyre többen érzik, értik és kívánják, és cselekednek is ezért.

Tanácskozott a Németországi Magyar Szervezetek Szövetsége

Kifejtette: Németországban nagyjából 300 ezerre teszik a magyarok számát. A tagszervezetek száma harminchétre nőtt, az egyesületek mindegyikénél százas-százötven fős létszámmal lehet számolni. Ez nem feltétlenül a fizető tagok létszámát jelenti, hanem azokat is, akik a családok, a barátok vonzáskörében vannak.

Gyerekként – érett fejjel

– A nagy kérdés persze az, hogy tele van a pohár vagy üres a pohár – fűzte hozza, majd így folytatta: Úgy gondolom, ha körbenézünk azt láthatjuk, hogy a BUOD mai szervezettségi szintje a legjobbak közé tartozik. A probléma inkább az, hogy akiket nem érünk el azokkal középtávon, hosszú távon mi lesz? Azáltal ugyanis, hogy tisztán német közegben élnek, a magyarságukban veszélyeztetettek. Most lehet, hogy ezt ők nem így élik meg, lehet, hogy ez még nem tudatosult bennük, és az is ehet, hogy nekik nem is annyira fontos. De az én tapasztalatom az, hogy nagyon sokan, akik erre nem ügyeltek, főleg a gyerekeiknél, egy idő múlva nagyon megbánták ezt.

Mint elmondta, sok olyan gyereket ismer, akikkel a szülők ilyen szempontból nem foglalkoztak és közülük nagyon sokan, haragszanak ezért a szüleikre, mondván: miért vontad meg tőlem ezt a kultúrát, miért vontad meg tőlem ezt a közösséget?

Egy életre szóló közösség

Klement Kornél sok szülőt ismer, aki sajnálja, hogy nem tanította meg a gyerekét magyarul, nem ismertette meg a gyökereivel, és nem vitte magyar közösségbe a gyermekét. Sokan felnőtten, érett fejjel próbálják újra fölfedezni a magyarságukat, elkezdenek járni népfőiskolára, magyar nyelvtanfolyamra.

“De ilyenkor ez már nyilvánvalóan egészen más, mintha gyerekkorban, szinte belenőnek egy magyar közösségbe, egy cserkészközösségbe, egy társcsoportba. Ráadásul ezek a közösségek, én úgy látom, hogy szinte babakortól egészen életük végéig kíséri a tagjaikat” – osztja meg tapasztalatát a Németországi Magyar Szervezetek Szövetségének elnöke.

Klement Kornél ezért tarja fontosnak, hogy a magyarországi magyarokban és azokban, akik rövidebb, vagy hosszabb ideig Németországba költöznek tudatosítani kell: fontos a magyarság, a magyar kultúra, a magyar nyelv megőrzése, és ha ezt tovább szeretnék adni a szülők gyermekeiknek, akkor a németországi magyar szervezetek aktív segítséget nyújtanak ehhez.

Friss

Hétszer annyi a műanyagdarabka, mint a hal Hawaii partjainál

Hawaii partjainál, hétszer annyi műanyagdarabka van a vízben, mint hal egyes területeken - derül ki egy most nemzetközi tudósokból álló csoport publikált kutatásából.

Javított gazdasági előrejelzését a szerbiai nemzeti bank

A szerbiai nemzeti bank (NBS) az eddig becsült 3,5 százalékról 3,6 százalékra emelte a 2019-es szerb gazdasági növekedés várt mértékét novemberi jelentésében  - közölte a belgrádi sajtó.

Drágul az orosz kőolajexport vámja decembertől

Oroszország decembertől emeli a kivitelre szánt kőolaj vámját, miután az előző hónapban is növelte azt.

“Ezt a jó kis válságot el ne szalasszuk” – Változáskezelés, újratöltve 1.rész

Recesszió közeledik. Ezt állítja a Nemzetközi Valutaalap, az OECD, a Világbank, az Európai Unió, a Világkereskedelmi Szervezet is. A visszaesés tünetei már észlelhetők. Azok a gazdaságok és cégek lesznek (és már ma is azok) a kevésbé sérülékenyek, amelyek időben alkalmazkodnak a változásokhoz. AzÜzlet.hu bő egy éve foglalkozott cikksorozatában a változáskezeléssel és annak kommunikációjával. Most, amikor a vállalati szférának meg kell kezdenie a felkészülést az esetleges negatív változásokra, érdemes felfrissíteni a változásmenedzsment gyakorlatát és technikáit. Dr. Gonda György rovata.

Hírek

Hétszer annyi a műanyagdarabka, mint a hal Hawaii partjainál

Hawaii partjainál, hétszer annyi műanyagdarabka van a vízben, mint hal egyes területeken - derül ki egy most nemzetközi tudósokból álló csoport publikált kutatásából.

Halálos szelfi. Újabb áldozatot szedett a thaiföldi vízesés

Szelfizés közben vízesésbe csúszott és meghalt egy francia turista a thaiföldi Ko Szamuj szigetén - közölte a helyi rendőrség.

Közúti ellenőrzés: a téli gumikat is vizsgálják

A téli átállás miatt fokozott ellenőrzést végeznek az autópályákon és a főutakon november 19. és 21. között a hatósági szakemberek.

Még napokig marad az enyhe idő

Marad az ilyenkor szokásosnál melegebb idő, helyenként 20 fokig is melegedhet a levegő a hétvégén.

Drágább lesz a balatoni pecázás

Kilenc év után, átlagosan tíz százalékot meghaladó mértékben emelkedik a balatoni horgászjegyek ára - közölte a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója Gyenesdiáson.

Egymilliárdot csaltak el gumiabroncsokkal

Egy héten belül két gumiabroncs-kereskedelemmel foglalkozó dunántúli bűnbandát leplezett le a NAV. A szervezetek egymástól függetlenül működtek és együttesen több mint egymilliárd forint kárt okoztak a költségvetésnek.

Puskás Aréna: készpénz helyett kártya vagy okostelefon

A Puskás Arénában nem lesz lehetőség készpénzzel fizetni már a pénteki nyitómérkőzésen sem, amikor a magyar labdarúgó-válogatott Uruguay ellen lép pályára.

Hókáosz Ausztriában – áramkimaradás, járhatatlan utak, bezárt üzletek

Áramkimaradást okozott a havazás Ausztria több részében, így Karintiában, Tirol keleti részében, valamint Salzburg tartományban. Az üzemzavarokat elektromos vezetékekre dőlt fák okozták.

Csalók támadják a Tesco vásárlóit

Ismeretlenek a Tesco nevével visszaélve, hamis nyereményjátékot hirdetve próbálnak adatokat megszerezni a vásárlóktól. 

Ötven éve nem látott árvíz Velencében – ketten meghaltak

Két idős ember életét vesztette az olaszországi Velence városában, amelyet szerdára virradó éjszaka rekord magasságú tengervíz öntött el a heves esőzések nyomán.

Ökológiai lábnyomot mér a finn mobilapp

A felhasználók által választott közlekedési módok ökológiai lábnyomát méri, a jól teljesítőket pedig virtuális kreditekkel jutalmazza a finnországi Lahtiban kifejlesztett mobilalkalmazás.

Fokozott rendőri ellenőrzés lesz a vonatokon

Szerda reggeltől csütörtök reggelig országszerte fokozott vasúti ellenőrzést tart a rendőrség.
Hirdetés

Gazdaság

Matolcsy: meg kell reformálni az eurót

A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint meg kell újítani az európai közös pénzt, az új uniós vezetőknek pedig még van idejük megalkotni az euró reformját tartalmazó Maastricht 2.0 szerződést a következő válság előtt, legkésőbb 2022-ig.

Kriptovalutába fektette ügyfelei pénzét a Novis Biztosító

Szinte szerencsejátéknak tekinthető, hogy a befektetési életbiztosítást kötő ügyfelek pénzét kriptovalutába fektette a Novis Biztosító - mondta Binder István, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője.

A kápé ellen csomagot ajánl a Bankszövetség

A Magyar Bankszövetség 22 pontból álló digitalizációs javaslatcsomagot dolgozott ki: digitális fizetési megoldásokkal szorítanák vissza a készpénzhasználatot és csökkentenék a banki működés adminisztrációs költségeit is.

Infláció – MNB: meg kell reformálni a mérési módszert

A Magyar Nemzeti Bank vezetői szerint a fejlett országok jegybankjai közel egy évtizede jelentős erőfeszítéseik ellenére sem képesek elérni inflációs céljaikat. Matolcsy Györgyék tanulmányukban arra jutnak, ideje újragondolni az infláció mérését.

Csökkent az állampapír-állomány szeptemberben

A központi kormányzat által kibocsátott értékpapírok állománya 90 milliárd forinttal csökkent szeptemberben. A 30 890 milliárd forintnyi összeg 2223 milliárd forinttal nőtt az idei első kilenc hónapban és 2384 milliárd forinttal egy év alatt - derült ki a Magyar Nemzeti Bank adataiból.

Megduplázzák a bankadót Szlovákiában

Kivezetés helyett megtartják, sőt meg is duplázzák a bankadót Szlovákiában. Az erről szóló törvénymódosítást már jóváhagyta a szlovák kormány.
Hirdetés
Hirdetés
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom