Hirdetés
Kezdőlap Hírek Kőolaj-kitermelésének jelentős csökkentését tervezi Szaúd-Arábia 
No menu items!

Kőolaj-kitermelésének jelentős csökkentését tervezi Szaúd-Arábia 

Szaúd-Arábia azt tervezi, hogy márciusban napi 9,8 millió hordó kőolajat termel ki, ez több mint félmillió hordóval kevesebb annál, amit a globális kitermeléskorlátozási megállapodásban vállalt – közölte Hálid al-Falih, Szaúd-Arábia energetikai minisztere a Financial Times című londoni gazdasági napilapban kedden megjelent nyilatkozatában.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamai és szövetségeseik, élükön Oroszországgal tavaly decemberben állapodtak meg abban, hogy január 1-jétől együttesen napi 1,2 millió hordóval fogják vissza a kitermelést fél évig az olajpiac stabilitásának és így az árak alátámasztásának érdekében. Az OPEC-tagállamok napi 800 ezer hordóval, szövetségeseik pedig 400 ezer hordóval csökkentik a kitermelést az októberi szinthez képest.

Szaúd-Arábia azt vállalta a megállapodásban, hogy 10 millió 311 ezer hordóra fogja vissza kitermelését.

Már januárban e szint alá esett a tényleges termelés: Szaúd-Arábia napi 350 ezer hordóval, 10,21 millió hordóra vitte le a kitermelést, és ezzel az OPEC-tagállamok közül a legnagyobb mértékű csökkentést hajtotta végre.

A márciusra tervezett mennyiség, 9,8 millió hordó, 1,2 millió hordóval kisebb a novemberben elért szintnél, amely viszont minden idők rekordját megdöntötte. Rijád azt is tervezi, hogy az exportot napi 6,9 millió hordóra csökkenti márciusban.

Hálid al-Falih ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy “káros hatást gyakorolhat” a világgazdaságra az az amerikai törvény, amelynek révén trösztellenes eljárásoknak tehetnék ki az OPEC-et. Ha Szaúd-Arábia nem tudja kiegyensúlyozni az olajpiacot kitermelésének kiigazításával, a világ “helyrehozhatatlan károkat” szenved el – mondta a szaúdi miniszter, aki annak a reményének adott hangot, hogy az Egyesült Államok “helyesen fog cselekedni”.

Amerikai szenátorok egy éve nyújtották be a NOPEC (No Oil Producing and Exporting Cartels Act) néven is emlegetett törvényjavaslatot, amely elfogadásának esetén lehetővé teszi az amerikai igazságügyi minisztériumnak, hogy bíróság elé vigye az OPEC tagállamait a kőolajárak manipulálásának vádjával.

A szenátorok így reagáltak arra a hírre, miszerint Szaúd-Arábia és szövetségesei kiálltak egy, az OPEC és a kartellen kívüli tíz nagy olajexportáló ország, köztük Oroszország közötti hivatalos partnerség kialakításáért, hogy együtt próbálják befolyásolni a helyzetet a kőolaj világpiacán. A képviselőház illetékes bizottsága a múlt héten jóváhagyta a javaslatot.

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Új világ jön a munkaerőpiacon: a kkv-szektort erősítheti meg a válság

A jelenlegi gazdasági helyzetben várhatóan megnő az aktív álláskeresők...

Magyar Bankholding: májustól MBH Bank néven működik az egyesült MKB és a Takarékbank

Jövő májusban egyesül a Magyar Bankholdinghoz tartozó MKB Bank...

Tovább bővít Olaszországban a WizzAir

Bővítést jelentett be olaszországi bázisain a Wizz Air, a...

A Naturland Holding a tőzsdén – a középvállalati szegmensben az első, ilyen tevékenységű társaság

Nyilvános piacra lépett a Naturland Holding: a társaság 13,6...

Hírek

Tovább bővít Olaszországban a WizzAir

Bővítést jelentett be olaszországi bázisain a Wizz Air, a...

Tovább bővít Olaszországban a WizzAir

Bővítést jelentett be olaszországi bázisain a Wizz Air,...

Veszélyes trójai vírus terjed a Semmelweis Egyetem nevében

Csalók élnek vissza a Semmelweis Egyetem nevével és arculati elemeivel, címerével: az elektronikus levelek mellékletének megnyitásával trójai típusú kód töltődhet le a felhasználó eszközére - figyelmeztetett a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete.

Fogolycsere. Putyin keresztlányának apját is szabadon engedték

Nagyszabású fogolycsere volt Ukrajna és Oroszország között csütörtökre virradóra: az orosz fél 215 foglyot engedett el, köztük a mariupoli Azovsztal fémmű védőit, az ukránok pedig 55 orosz állampolgárt és Viktor Medvedcsuk ukrán ellenzéki politikust bocsátották szabadon - közölte az Amerika Hangja orosz nyelvű híroldala és a Meduza orosz ellenzéki portál.

Pénteken tovább csökken a gázolaj piaci ára

Pénteken tovább csökken a gázolaj piaci ára, ezúttal bruttó 8 forinttal literenként. A benzin ára a hét második felében nem változik.

A Budapest Airport lett az év cargo repülőtere

A Budapest Airport nyerte el az év cargo repülőtere díjat az Air Cargo News Awards 2022 díjátadón.

Románia ígéri, nem korlátozza a lakosság áram- és gázfogyasztását

A bukaresti vezetők szerint természetes, hogy energiaválság idején mindenkinek takarékoskodnia kell, de azt ígérik, nem fogják korlátozni a lakosság villanyáram- és gázfogyasztását.

Jubileumi Közgazdász-vándorgyűlés újdonságokkal

A Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) a tradíciók folytatása, a magas színvonalú előadások és eszmecserék mellett újdonságokat is bevetve tartja jubileumi, 60. vándorgyűlését csütörtökön és pénteken Szegeden.

Gazdaság

Új világ jön a munkaerőpiacon: a kkv-szektort erősítheti meg a válság

A jelenlegi gazdasági helyzetben várhatóan megnő az aktív álláskeresők száma, a felszabadult munkaerőt pedig a kkv-szektor szippanthatja majd fel.Nemes-Nagy Szilvia, a Performia Hungary...

Az osztrák termelőipar versenyképességét veszélyezteti az energiaárak emelkedése

Az energiaárak emelkedésének kompenzálására sürgős beavatkozást kér az osztrák iparszövetség és a gazdasági kamara, mert az már a vállalkozások létét fenyegeti, valamint veszélybe sodorja...

MNB: szeptembertől mobillal is ellenőrizhetővé válnak az értékpapírszámlák

Egy új jegybanki mobilalkalmazással szeptembertől a lakossági és vállalati ügyfelek okostelefonjukkal az eddiginél is egyszerűbben, például QR-kóddal, biometrikus azonosítással ellenőrizhetik értékpapír-számlájuk egyenlegét - közölte...

Német GDP-csökkenésre számít jövőre négy vezető német gazdaságkutató intézet

A négy vezető német gazdaságkutató intézet szerint idén még nő a német gazdaság teljesítménye, jövőre azonban már csökken a GDP.A Handelsblatt német gazdaság lap...
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom