Kezdőlap Hírek Kőolaj-kitermelésének jelentős csökkentését tervezi Szaúd-Arábia 
No menu items!

Kőolaj-kitermelésének jelentős csökkentését tervezi Szaúd-Arábia 

Szaúd-Arábia azt tervezi, hogy márciusban napi 9,8 millió hordó kőolajat termel ki, ez több mint félmillió hordóval kevesebb annál, amit a globális kitermeléskorlátozási megállapodásban vállalt – közölte Hálid al-Falih, Szaúd-Arábia energetikai minisztere a Financial Times című londoni gazdasági napilapban kedden megjelent nyilatkozatában.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamai és szövetségeseik, élükön Oroszországgal tavaly decemberben állapodtak meg abban, hogy január 1-jétől együttesen napi 1,2 millió hordóval fogják vissza a kitermelést fél évig az olajpiac stabilitásának és így az árak alátámasztásának érdekében. Az OPEC-tagállamok napi 800 ezer hordóval, szövetségeseik pedig 400 ezer hordóval csökkentik a kitermelést az októberi szinthez képest.

Szaúd-Arábia azt vállalta a megállapodásban, hogy 10 millió 311 ezer hordóra fogja vissza kitermelését.

Már januárban e szint alá esett a tényleges termelés: Szaúd-Arábia napi 350 ezer hordóval, 10,21 millió hordóra vitte le a kitermelést, és ezzel az OPEC-tagállamok közül a legnagyobb mértékű csökkentést hajtotta végre.

A márciusra tervezett mennyiség, 9,8 millió hordó, 1,2 millió hordóval kisebb a novemberben elért szintnél, amely viszont minden idők rekordját megdöntötte. Rijád azt is tervezi, hogy az exportot napi 6,9 millió hordóra csökkenti márciusban.

Hálid al-Falih ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy “káros hatást gyakorolhat” a világgazdaságra az az amerikai törvény, amelynek révén trösztellenes eljárásoknak tehetnék ki az OPEC-et. Ha Szaúd-Arábia nem tudja kiegyensúlyozni az olajpiacot kitermelésének kiigazításával, a világ “helyrehozhatatlan károkat” szenved el – mondta a szaúdi miniszter, aki annak a reményének adott hangot, hogy az Egyesült Államok “helyesen fog cselekedni”.

Amerikai szenátorok egy éve nyújtották be a NOPEC (No Oil Producing and Exporting Cartels Act) néven is emlegetett törvényjavaslatot, amely elfogadásának esetén lehetővé teszi az amerikai igazságügyi minisztériumnak, hogy bíróság elé vigye az OPEC tagállamait a kőolajárak manipulálásának vádjával.

A szenátorok így reagáltak arra a hírre, miszerint Szaúd-Arábia és szövetségesei kiálltak egy, az OPEC és a kartellen kívüli tíz nagy olajexportáló ország, köztük Oroszország közötti hivatalos partnerség kialakításáért, hogy együtt próbálják befolyásolni a helyzetet a kőolaj világpiacán. A képviselőház illetékes bizottsága a múlt héten jóváhagyta a javaslatot.

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Átszervezik az Airbus vezetését

Christian Scherer kereskedelmi vezérhelyettes lett az Airbus polgári repülőgép-üzletágának vezérigazgatója, ezzel a 2019 előtti struktúra áll vissza a vállalatnál.

Kié a felelősség és mit keresnek az utazók? – Legfenntarthatóbb úti célok

A válaszadók szerint a fenntartható turizmus fejlesztése elsősorban a turisztikai szolgáltatók egyéni, valamint a helyi közösségek felelőssége.

Magához tért az OTP? A vezető részvények az OTP kivételével csökkentek

Erősen negatív hangulatban zajlott a kereskedés, a nyugat-európai részvényindexek lefelé tartottak, és a tengerentúlon is eladói nyomás van.

A kormány december végéig hosszabbít

A kormány december végéig meghosszabbítja a kötelező akciózást, valamint a betéti kamatsapkát és a jegybanki kötvény vásárlásának tilalmát

Hírek

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Így optimalizálják IT kiadásaikat a magyar cégek, rákaptak a használt szerverekre a vállalatok

A felmérésből kiderül, hogy meglepő módon az informatikát hangsúlyosabban használó cégeknél volt a számottevőbb költségcsökkentés, aminek oka egy jelentősebb költségracionalizálás volt.

Tőzsde – Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

Tőzsde – Veszteséges tőzsdezárás Európában

Gyenge kezdés után indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Devizapiac – Nagyot gyengült a forint kedden

Másfél-két százalékkal gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.

Nálunk mikor? Rómában ingyenes lesz a tömegközlekedés a tizenkilenc év alattiaknak

Róma az első olaszországi város, ahol ingyenessé teszik a tömegközlekedést a tizenegy és tizenkilenc év közötti gyerekek és fiatalok számára.

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék, Londonban bankszünnap

Pluszban indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn. Londonban bankszünnap miatt egész nap nincs kereskedés.

Zsinagógák Hete: augusztus 27-től szeptember 10-ig

Már szokás szerint ismét a Sóletfesztivállal indul a Zsinagógák Hete, amely augusztus 27-től szeptember 10-ig változatos kulturális és szórakoztató programokkal várja a közönséget Budapesten és vidéki helyszíneken.

Gazdaság

A bruttó átlagkereset júliusban 15,2 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban

A bruttó átlagkereset 15,2, a nettó átlagkereset 15,1 százalékkal nőtt, a reálkereset pedig 2,0 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest

A költségvetés a háborús időkben is biztosítja a forrásokat

A rendkívüli kiadásokon felül a költségvetés az uniós programok költségeit továbbra is előfinanszírozza.

Október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása

Kilenc nap múlva, október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása.

Nem módosította alapkamatát a Bank of England

A kamatemelési sorozat kezdete óta a mostani kamatdöntő ülés volt az első, amelyen a monetáris testület nem emelte a jegybanki kamatszintet.