Hirdetés
Kezdőlap Hírek Koronavírus - Izrael vesztegzár alatt
No menu items!

Koronavírus – Izrael vesztegzár alatt

Egy hónapos országos zárlatot vezetnek be Izraelben a jövő héten a koronavírus-járvány megfékezésére – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

Roni Gamzu

Benjámin Netanjahu

Az egyre súlyosabb járványhelyzet miatt az izraeli koronavírus-kabinet csütörtök esti ülésén négy vesztegzár változatot vitattak meg a szakemberek és a politikusok. Roni Gamzu professzor, a kormány járványügyi biztosa egy enyhébb vesztegzárat javasolt, de győzött Benjámin Netanjahu miniszterelnök javaslata egy teljes és szigorú, legalább két hétig tartó országos zárlat elrendeléséről, amelyet egy kéthetes enyhébb korlátozás követhet majd – áll a jelentésben.

A határozatot még meg kell szavaznia a kormány egészének, s el kell dönteniük azt is, hogy jövő szerdán vagy pénteken, a zsidó újév ünnepének beköszöntével lépjenek-e életbe a korlátozások.

A tervek szerint csak a létfontosságú munkahelyeken fognak dolgozni, a teljes időszakban zárva tartanak az iskolák és az óvodák (a fogyatékossággal élő gyermekek intézményeinek kivételével), de a távoktatás tovább folyhat majd az ötödik osztálytól felfelé.

Az országban mindenki csak 500 méterre hagyhatja majd el otthonát.

Az enyhébb korlátozásokkal tervezett második kéthetes időszakban zárva kell tartania minden szórakoztatóipari és a szabadidő eltöltését szolgáló intézménynek, gyülekezési tilalom lesz, nem lesz belföldi turizmus, és a kiskereskedelmi üzleteknek is zárva kell tartaniuk az élelmiszer- és a gyógyszerellátás kivételével.

Tilos lesz a települések közötti közlekedés, és a magánvállalkozások is csak megszorításokkal dolgozhatnak.

A rendőrség arra készül, hogy a zsidó újév előtt végrehajtja a teljes zárolást Kép/Forrás: Moti Kimchi/Jediót Ahronot

A tervek szerint az egy hónapos zárlat jelentősen lecsökkenti majd az új Covid-fertőzöttek számát, amely jelenleg napi négyezer körül alakul, s véget vethet annak, hogy Izrael jelenleg világelső az egymillió lakosra jutó új járványhordozók tekintetében.

Október közepétől ismét előveszik – és remélhetőleg ezúttal meg is valósítják – Gamzu professzor “jelzőlámpa” nevű tervét, amely a fertőzöttség mértékének függvényében differenciáltan szabályozza majd a települések életét.

A drámai döntést nyolc miniszter támogatta négy ellenében. Amír Perec gazdasági miniszter szerint, a tavaszi zárlat tapasztalatai alapján a lépés legalább tízmilliárd sékeles (mintegy ezermilliárd forintos) kárt okoz az eleve súlyos helyzetbe került gazdaságnak.

A parlamenti ellenzék a döntés miatt lemondásra szólította fel a kormányt. Úgy vélik a tervezett újabb zárlat kudarcuk beismerését jelenti, és később sem várható a járványhelyzet javulása, mert nincsenek sem egészségügyi, sem gazdasági tervek a bajok kezelésére, mindeddig a fertőzési láncot felgöngyölítő epidemiológiai vizsgálatok rendszerét sem alakították ki, s ezért a zárlat után újra magasba szökhet a fertőzöttek száma.

A mintegy kilencmilliós Izraelben csütörtökön ismét rekordot döntött az új fertőzöttek száma.

A járvány tavaszi kitörése óta 146 542 ember fertőződött meg igazoltan a koronavírussal, jelenleg 33 920 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium honlapja.

Csütörtökön 4038 új vírushordozót regisztráltak a 45 989 elvégzett teszt alapján. A megvizsgáltak 8,8 százalékának lelete lett pozitív.

A SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben február óta 1077-en haltak meg Izraelben. Jelenleg 982 koronavírusos beteget ápolnak a kórházakban országszerte, közülük 489-en súlyos állapotban vannak, és 134 embert kellett lélegeztetőgépre kapcsolni.

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Jó tanuló, jó sportoló – 247 pályázó

Több mint kétszázan jelentkeztek a Nemzetpolitikai Államtitkárság Jó tanuló, jó sportoló című felhívására

A MyChat és a MyMusic az uniós bíróság szerint jogtalan előnyt kapott

A Telenor Magyarország megkülönböztető gyakorlatát elítélő határozat hozott az Európai Unió Bírósága előzetes eljárásában. E szerint a díjcsomagok egyes szolgáltatásai (pl. a MyChat és MyMusic) nem maradhatnak korlátlanul elérhetők abban az esetben, ha más ilyen jellegű szolgáltatásokat az adatkeret kimerülése miatt csak lassítva enged használni egy adott csomagban a vállalkozás.

Kamatdöntés – MNB: Az inflációs cél és a vásárlóérték őrzése a legfontosabb

Az inflációs cél teljesülését tekinti a legfontosabbnak a Magyar Nemzeti Bank (MNB), hogy fenntartsa az árstabilitást és javítsa a jövedelmek vásárlóértékét - mondta az MNB alelnöke a jegybank monetáris tanácsának keddi kamatdöntő ülését követően.

Számvevőszéki elemzés: a járvány költségvetési folyamatai

Nemcsak a lakosságot és a vállalkozásokat, hanem a költségvetést is "brutális" nyomás alá helyezte a koronavírus-járvány: a magyar költségvetés - részben a források rugalmas átcsoportosításával - mintegy 1720 milliárd forintot fordított a járvány gazdasági és társadalmi következményeinek enyhítésére, miközben az Európai Uniótól nem érkezett támogatás a járvány elleni védekezéshez idén az első fél évben - derül ki az Állami Számvevőszék (ÁSZ) legfrissebb elemzéséből.

Hírek

Károlyi László a Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamara új elnöke

A Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamara (MFKI) Igazgatótanácsa egyhangúlag megválasztotta a Kamara új elnökének Károlyi Lászlót.

Sószórási kartell – Bíróság: minden vádlott bűnös

Valamennyi vádlottat bűnösnek talált, és hét cég tizenegy képviselőjére együttesen csaknem 25 millió forint pénzbüntetést szabott ki a Pesti Központi Kerületi Bíróság a sószórási kartell ügyben. Az ítélet ellen három napon belül lehet fellebbezni.

Operatív törzs: rövidült a hatósági karantén ideje

A külföldről Magyarországra érkezőkre a korábbi 14 napos helyett 10 napos karantén vár - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese.

Európai Szuperkupa – lezárások Budapesten

A csütörtöki Európai Szuperkupa labdarúgó-mérkőzés miatt péntekig forgalomkorlátozásokra kell számítani Budapest V., VII., VIII. és XIV. kerületében - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

Pályázat elektromos kerékpárra: 150 ezer forint is járhat

Egymilliárd forint keretösszegű pályázat jelenik meg októberben elektromos rásegítésű kerékpárok megvásárlására - jelentette be Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára.

Koronavírus – Jobban féltjük a gazdaságot, mint az egészségünket

A magyarok hetven százaléka szerint a koronavírus-járvány elsődlegesen a gazdaságot és a munkahelyeket veszélyezteti, és csak 27 százalékuk gondolja úgy, hogy elsősorban az emberi egészségre nézve veszélyes - derül ki a Századvég elemzéséből.

Bohócnak nevezte a kínai elnököt – 18 év börtönt kapott

Korrupciós vádak miatt 18 év börtönbüntetésre és pénzbírságra ítélték egy kínai állami ingatlanvállalat igazgatótanácsának korábbi elnökét, aki az év elején nyilvánosan kritizálta Hszi Csin-ping kínai elnököt - közölte az egyik pekingi fellebbviteli bíróság.

Uniós agrártámogatást elcsaló hivatalnokok – 500 milliós kár

Uniós agrártámogatások kifizetésével foglalkozó hivatalnok csalt el legalább félmilliárd forintot, ennek többszörösére szerette volna rátenni a kezét, de társaival együtt lebukott. Többéves börtönbüntetéseket szabott ki a Fővárosi Törvényszék.

Ágostházy Szabolcs új államtitkárként felügyeli az uniós forrásokat az ITM-ben

Ágostházy Szabolcs felügyeli az uniós források hasznosulását az Innovációs és Technológiai Minisztériumban (ITM).

Koronavírus – Újabb elbocsájtás a Budapest Airportnál

Újabb létszámleépítést hajt végre a Budapest Airport, mivel a szeptembertől érvényben lévő utazási korlátozások, másrészt a vártnál lassabban visszatérő utazási kedv a számításaik szerint további, hónapokon át tartó, jelentős utasszámcsökkenést fog eredményezni a budapesti repülőtér forgalmában.

Klímakrízis. A felső 10 százalék felelős a légszennyezés feléért

A Föld népességének leggazdagabbjai több mint kétszer annyi klímakárosító szén-dioxidot bocsátanak a légkörbe, mint az emberiség szegényebb része - állapította meg az Oxfam nemzetközi civil szervezet jelentése.

Újra 363 forint fölé drágult az euró

A feltörekvő piaci árfolyameséssel párhuzamosan nagyot gyengült a forint a főbb devizákkal szemben.

Gazdaság

Kamatdöntés – MNB: Az inflációs cél és a vásárlóérték őrzése a legfontosabb

Az inflációs cél teljesülését tekinti a legfontosabbnak a Magyar Nemzeti Bank (MNB), hogy fenntartsa az árstabilitást és javítsa a jövedelmek vásárlóértékét - mondta az MNB alelnöke a jegybank monetáris tanácsának keddi kamatdöntő ülését követően.

Számvevőszéki elemzés: a járvány költségvetési folyamatai

Nemcsak a lakosságot és a vállalkozásokat, hanem a költségvetést is "brutális" nyomás alá helyezte a koronavírus-járvány: a magyar költségvetés - részben a források rugalmas átcsoportosításával - mintegy 1720 milliárd forintot fordított a járvány gazdasági és társadalmi következményeinek enyhítésére, miközben az Európai Uniótól nem érkezett támogatás a járvány elleni védekezéshez idén az első fél évben - derül ki az Állami Számvevőszék (ÁSZ) legfrissebb elemzéséből.

Gyengült a forint a kamatdöntésre

Kissé gyengült, így a délelőtt folyamán kialakult szintre tért vissza a forint árfolyama az MNB kamatdöntésének bejelentése után.

Monetáris tanács – marad az alapkamat

Az alapkamat 0,60 százalékos szintje fenntartható módon támogatja az árstabilitást, a pénzügyi stabilitás megőrzését és a gazdasági növekedés helyreállítását - közölte a jegybank monetáris tanácsa, miután az alapkamatot és a kamatfolyosót is változatlanul hagyta.

Újra 363 forint fölé drágult az euró

A feltörekvő piaci árfolyameséssel párhuzamosan nagyot gyengült a forint a főbb devizákkal szemben.

Forintkötvényt bocsátott ki a Nemzetközi Beruházási Bank

A Nemzetközi Beruházási Bank 15 milliárd forintnyi hároméves lejáratú kötvényt bocsátott ki a dublini tőzsdén márciusban bejegyzett Középlejáratú Banki Kötvény (KBK) programjában. A kibocsátás vezető kezelője az UniCredit AG volt.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom