Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság KSH: az export húzta az ipar növekedését januárban
No menu items!

KSH: az export húzta az ipar növekedését januárban

Januárban az exportkereslet jóvoltából az ipari termelés volumene 2,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint a termelés 2,7 százalékkal emelkedett – erősítette meg az első becslésben közölt adatokat a Központi Statisztikai hivatal.

Az előző hónaphoz viszonyítva 4,6 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás.

A járműipar kibocsátása 10,6 százalékkal, a számítógépeké 8,4 százalékkal, a villamosberendezéseké 17,7 százalékkal, az élelmiszertermelés 5,3 százalékkal nőtt tavaly januárhoz viszonyítva.

A növekedést az exportértékesítés táplálta, 4,3 százalékkal nőtt a kivitel, ezen belül a feldolgozóipar 4,9 százalékkal, a járműipar 6,5 százalékkal növelte exportját.

A számítástechnikai cikkek külföldi eladása 9,9 százalékkal, a villamosberendezéseké 19,5 százalékkal nőtt a tavalyi magas bázis ellenére is. Az élelmiszerek kivitele 7,0 százalékkal nőtt, a gumiipar és a gyógyszeripar exportja 3,9 százalékkal, illetve 8,3 százalékkal csökkent a tavaly januárihoz mérve.

Nagyításhoz KLIKK a grafikonra

A belföldi értékesítés volumene 3,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, a feldolgozóipar eladásai 4,8 százalékkal, az energiaiparé 2,3 százalékkal csökkentek.

A járműipar belföldi eladása tavaly augusztus óta először csökkent januárban 2,6 százalékkal, a számítógépek és elektronikai termékek értékesítése viszont 12 hónap csökkenés után először nőtt minimális, 0,9 százalékkal. A villamos berendezések eladásai fél éve a legszerényebb, 4,7 százalékos növekedést mutatták, a gépipari termékek értékesítése 2018 novembere óta először csökkent, 2,1 százalékkal. Az élelmiszeripari eladások belföldön 3,1 százalékkal nőttek.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 8,6 százalékkal nagyobb volt a tavaly januárinál. Az összes rendelésállomány január végén 3,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Az exportrendelések 3,3 százalékkal csökkentek, de a járműiparnak 1,7 százalékkal, a számítástechnikai gyártóknak 5,3 százalékkal, a gyógyszeriparnak  2,8 százalékkal több megrendelése volt, mint tavaly januárban.

A belföldi rendelésállomány 4,9 százalékkal csökkent éves összehasonlításban, a járműipari rendelések 11,1 százalékkal estek vissza, a számítástechnikai eszközök és a villamosberendezések gyártóinak 8,4 százalékkal, illetve 23,4 százalékkal több megrendelésük volt a tavaly januárinál, a gyógyszeriparnak pedig 21,3 százalékkal nagyobb keresletet kell majd kielégítenie.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Németország: 200 milliárd eurós tehercsökkentési program

Kétszázmilliárd eurós kerettel támogatási programot indít a német kormány az energia drágulásának ellensúlyozására - jelentették be Berlinben.

A vártnál is rosszabb a gazdasági hangulat az eurózónában

A vártnál nagyobb mértékben romlott és két éves mélypontot ért el a gazdasági hangulat szeptemberben az euróövezetben - derült ki az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóságának (DG EcFin) jelentéséből.

MNB: az infláció a jövő év elejétől lassulni kezd

Az infláció üteme ez év végéig, döntően szeptemberben tovább emelkedik a monetáris politika hatókörén kívüli tényezők miatt, utána jövő év elejétől lassulás várható, a dezinflációs hatások 2023 második felében erősödnek - mondta Balatoni András, a Magyar Nemzeti Bank közgazdasági előrejelzés és elemzés igazgatóság igazgatója a jegybank Inflációs jelentését bemutatva.

425 forint is lehet egy euró? Ismét a dollár a vezető menedékvaluta

Miközben ismét a dollár lett a vezető menedékvaluta, új negatív csúcsra jutott forint. Mellette a fonttól kezdve az északi országok valutáin át a régiós fizetőeszközökig nagyon erős árfolyamkilengések jellemezték és jellemzik a devizapiacot – fejttette ki Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

Hírek

Új történelmi mélyponton a forint

Új árfolyammélypontra gyengült a forint csütörtökön a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.

Szegényebbek lettek a leggazdagabb amerikaiak

Elon Musk, a Tesla alapítója és vezetője áll a Forbes 400 leggazdagabb amerikai listájának élén. A magazin számításai szerint a mezőny együttes vagyona 4 ezer milliárd dollár volt, 500 milliárd dollárral kevesebb tavalyhoz képest.

Pénteken újra emelkedik az üzemanyagok piaci ára

Pénteken a benzin és a gázolaj beszerzési ára is emelkedik, mindkét üzemanyagfajta literje bruttó 4 forinttal kerül majd többe.

Mégsem zár be a csepeli munkásszálló

Nem zár be a csepeli Zászlós Szálló, az önkormányzatnak sikerült megállapodnia a munkásszálló működtetőjével - közölte a XXI. kerület polgármestere a Facebook-oldalán.

Még koránt sincs vége az építőipari árak emelkedésének

Az építőiparban tapasztalt drágulás mértéke az év első felében több mint kétszeresen haladta meg a fogyasztói árak növekedését. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) értékelése szerint az építőipari alapanyag- és építési termékek gyártói az orosz-ukrán háború piaci hatásait, a kivitelezők pedig a beszerzési nehézségeket az év első felében már beépítették az árakba, de az energiaköltségek elszabadulása és a forint-euró árfolyam ingadozása komoly bizonytalansági tényező lesz az elkövetkező hónapokban.

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó portréját ábrázoló fontbankjegyeket

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó, III. Károly király portréját ábrázoló fontbankjegyeket, amelyek várhatóan két év múlva kerülnek forgalomba - közölte kedden a Bank of England.

Gyengült a forint a kamatemelési ciklus leállításának jegybanki bejelentésére

Gyengült a forint a Magyar Nemzeti Banknak arra a...

Átadták a Pilisi Pálos tematikus utat

A Magyar Pálos Rend Első Remete Szent Pál Rendje és a Pilisi Pálos Utak projektben vele együttműködő Pilisi Parkerdő Zrt. egyik kiemelt közös célja volt a környezettudatos és természetközpontú gondolkodásmód kialakítása, annak népszerűsítése, a köztudatban való elmélyítése a pálos kulturális emlékek, valamint a Pilis felbecsülhetetlen természeti értékei által nyújtott élményeken keresztül.

Gazdaság

425 forint is lehet egy euró? Ismét a dollár a vezető menedékvaluta

Miközben ismét a dollár lett a vezető menedékvaluta, új negatív csúcsra jutott forint. Mellette a fonttól kezdve az északi országok valutáin át a régiós fizetőeszközökig nagyon erős árfolyamkilengések jellemezték és jellemzik a devizapiacot – fejttette ki Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

Összezárult az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

Amint az a keddi kamatdöntés után várható volt, az alapkamattal megegyező 13,0 százalékos kamatlábbal hirdette meg egyhetes betétjét csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.

Átfogó energiahatékonysági és takarékossági programot indít a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank átfogó energiahatékonysági és takarékossági programot programot indít: épületeinek központi hőmérsékletét a fűtési időszakban 18 Celsius fokban maximálja.

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó portréját ábrázoló fontbankjegyeket

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó, III. Károly király portréját ábrázoló fontbankjegyeket, amelyek várhatóan két év múlva kerülnek forgalomba - közölte kedden a Bank of England.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom