Kezdőlap Gazdaság KSH: az export húzta az ipar növekedését januárban
No menu items!

KSH: az export húzta az ipar növekedését januárban

Januárban az exportkereslet jóvoltából az ipari termelés volumene 2,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint a termelés 2,7 százalékkal emelkedett – erősítette meg az első becslésben közölt adatokat a Központi Statisztikai hivatal.

Az előző hónaphoz viszonyítva 4,6 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás.

A járműipar kibocsátása 10,6 százalékkal, a számítógépeké 8,4 százalékkal, a villamosberendezéseké 17,7 százalékkal, az élelmiszertermelés 5,3 százalékkal nőtt tavaly januárhoz viszonyítva.

A növekedést az exportértékesítés táplálta, 4,3 százalékkal nőtt a kivitel, ezen belül a feldolgozóipar 4,9 százalékkal, a járműipar 6,5 százalékkal növelte exportját.

A számítástechnikai cikkek külföldi eladása 9,9 százalékkal, a villamosberendezéseké 19,5 százalékkal nőtt a tavalyi magas bázis ellenére is. Az élelmiszerek kivitele 7,0 százalékkal nőtt, a gumiipar és a gyógyszeripar exportja 3,9 százalékkal, illetve 8,3 százalékkal csökkent a tavaly januárihoz mérve.

Nagyításhoz KLIKK a grafikonra

A belföldi értékesítés volumene 3,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, a feldolgozóipar eladásai 4,8 százalékkal, az energiaiparé 2,3 százalékkal csökkentek.

A járműipar belföldi eladása tavaly augusztus óta először csökkent januárban 2,6 százalékkal, a számítógépek és elektronikai termékek értékesítése viszont 12 hónap csökkenés után először nőtt minimális, 0,9 százalékkal. A villamos berendezések eladásai fél éve a legszerényebb, 4,7 százalékos növekedést mutatták, a gépipari termékek értékesítése 2018 novembere óta először csökkent, 2,1 százalékkal. Az élelmiszeripari eladások belföldön 3,1 százalékkal nőttek.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 8,6 százalékkal nagyobb volt a tavaly januárinál. Az összes rendelésállomány január végén 3,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Az exportrendelések 3,3 százalékkal csökkentek, de a járműiparnak 1,7 százalékkal, a számítástechnikai gyártóknak 5,3 százalékkal, a gyógyszeriparnak  2,8 százalékkal több megrendelése volt, mint tavaly januárban.

A belföldi rendelésállomány 4,9 százalékkal csökkent éves összehasonlításban, a járműipari rendelések 11,1 százalékkal estek vissza, a számítástechnikai eszközök és a villamosberendezések gyártóinak 8,4 százalékkal, illetve 23,4 százalékkal több megrendelésük volt a tavaly januárinál, a gyógyszeriparnak pedig 21,3 százalékkal nagyobb keresletet kell majd kielégítenie.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Költségvetési csalás – haditechnikai, lőszergyári központra vettek fel támogatást

Lőszerek gyártására is alkalmas, speciális haditechnikai központ építésének ígéretével, hamis számlákkal igényeltek, és kaptak meg 130 milliós támogatást az EU-s és a hazai költségvetésből. 

Az első amerikai őslakosok lábnyomait találták meg Új-Mexikóban

Az amerikai kontinens legrégebbi ismert emberi lábnyomait fedezhették fel Új-Mexikóban: a 21-23 ezer éves ősi nyomokat a White Sands nemzeti parkban tárták fel.

Gyenge kezdés az amerikai tőzsdéken

Az előző napi nagy nyereségek negatív korrekciójával indult a kereskedés pénteken az amerikai értékpapírpiacokon.

Sok a mobilozó autós – sok a büntetés

Egy hét alatt több mint hatszáz esetben kellett intézkedniük a rendőröknek a vezetés közben kézben tartott mobiltelefon használata miatt.

Hírek

Költségvetési csalás – haditechnikai, lőszergyári központra vettek fel támogatást

Lőszerek gyártására is alkalmas, speciális haditechnikai központ építésének ígéretével, hamis számlákkal igényeltek, és kaptak meg 130 milliós támogatást az EU-s és a hazai költségvetésből. 

Sok a mobilozó autós – sok a büntetés

Egy hét alatt több mint hatszáz esetben kellett intézkedniük a rendőröknek a vezetés közben kézben tartott mobiltelefon használata miatt.

Szerezz Te is gazdijogsit!

Szerezz Te is gazdijogsit! Minden érdeklődő számára elérhető ingyenes...

KSH: augusztusban mérséklődött a természetes fogyás

Augusztusban 8178 gyermek született és 9678-an haltak meg. Tavaly augusztushoz viszonyítva az élveszületések száma kismértékben nőtt, a halálozásoké pedig csökkent. Eszerint augusztusban mérséklődött, de az év elejétől nézve nőtt a természetes fogyás - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Tározóból pótolják a Velencei-tó vizét

A Velencei-tó kritikus vízszintjének javításán dolgoznak a vízügy szakemberei: vasárnaptól többnapos üzempróbát tartanak, hogy megállapítsák, milyen hatással van a tó vízminőségére és élővilágára, ha megkezdik a vízpótlást a Pátkai-tározóból.

Felszámolja 3G hálózatát a Telekom – Mi a teendő?

Akik 3G-s szolgáltatási sávot használtak, át kell, hogy térjenek más sávra, vagyis készüléket is cserélhetnek, amennyibe a most használt nem alkalmas a 2G vagy a 4G üzemmódra. A Magyar Telekom ugyanis lekapcsolja a 3G-s hálózatát. Mit kell tennie?

Új elnök a Magyar Fürdőszövetség élén

Új elnököt választott a Magyar Fürdőszövetség: a tagság a Sárvári Gyógyfürdő Kft. ügyvezetőjének, Kántás Zoltánnak szavazott bizalmat.

Egységes töltők – új uniós szabályozás jöhet

A fogyasztók érdekében és az elektromos hulladék felszámolása céljából az Európai Bizottság az elektronikus eszközök egységes töltésével kapcsolatos jogszabályt terjesztett elő.

Gazdaság

Javított a Fitch – hitelképesebb az OTP orosz bankja

Javította az OTP Bank orosz leánybankjának alapszintű hitelképességi mutatóját a Fitch Ratings. A hitelminősítő elsősorban a pénzintézet megfelelő tőkehelyzetével indokolta a lépést.
Támogatott tartalom

Tőzsdézhetek úgy is, ha nem értünk hozzá 

Tőzsdézni úgy, hogy nincs meg hozzá a szükséges tudásunk vagy időnk? Erre is van lehetőségünk: tulajdonképpen „bérelhetünk” magunknak szakértőt. A privátbanki szolgáltatással nemcsak magasan képzett, akár helyettünk tőzsdéző szakember munkáját kapjuk meg, de olyan befektetési lehetőségeket is, amelyek csak rajta keresztül érhetőek el. (x)

Negyedszer is emelte az alapkamatot az MNB – változott a kamatfolyosó is

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa 15 bázisponttal 1,65 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén. A testület azonos mértékben emelte a kamatfolyosót is, 0,7 százalék és 2,60 százalék közé.

Londoni elemzők: még egy kamatemelés biztos az MNB részéről

Londoni pénzügyi elemzők szerint a Magyar Nemzeti Bank jelenlegi monetáris szigorítási ciklusán belül egy kamatemelés még bizonyosra vehető.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom