Kezdőlap Gazdaság KSH: az export húzta az ipar növekedését januárban
No menu items!

KSH: az export húzta az ipar növekedését januárban

Januárban az exportkereslet jóvoltából az ipari termelés volumene 2,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint a termelés 2,7 százalékkal emelkedett – erősítette meg az első becslésben közölt adatokat a Központi Statisztikai hivatal.

Az előző hónaphoz viszonyítva 4,6 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás.

A járműipar kibocsátása 10,6 százalékkal, a számítógépeké 8,4 százalékkal, a villamosberendezéseké 17,7 százalékkal, az élelmiszertermelés 5,3 százalékkal nőtt tavaly januárhoz viszonyítva.

A növekedést az exportértékesítés táplálta, 4,3 százalékkal nőtt a kivitel, ezen belül a feldolgozóipar 4,9 százalékkal, a járműipar 6,5 százalékkal növelte exportját.

A számítástechnikai cikkek külföldi eladása 9,9 százalékkal, a villamosberendezéseké 19,5 százalékkal nőtt a tavalyi magas bázis ellenére is. Az élelmiszerek kivitele 7,0 százalékkal nőtt, a gumiipar és a gyógyszeripar exportja 3,9 százalékkal, illetve 8,3 százalékkal csökkent a tavaly januárihoz mérve.

Nagyításhoz KLIKK a grafikonra

A belföldi értékesítés volumene 3,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, a feldolgozóipar eladásai 4,8 százalékkal, az energiaiparé 2,3 százalékkal csökkentek.

A járműipar belföldi eladása tavaly augusztus óta először csökkent januárban 2,6 százalékkal, a számítógépek és elektronikai termékek értékesítése viszont 12 hónap csökkenés után először nőtt minimális, 0,9 százalékkal. A villamos berendezések eladásai fél éve a legszerényebb, 4,7 százalékos növekedést mutatták, a gépipari termékek értékesítése 2018 novembere óta először csökkent, 2,1 százalékkal. Az élelmiszeripari eladások belföldön 3,1 százalékkal nőttek.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 8,6 százalékkal nagyobb volt a tavaly januárinál. Az összes rendelésállomány január végén 3,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Az exportrendelések 3,3 százalékkal csökkentek, de a járműiparnak 1,7 százalékkal, a számítástechnikai gyártóknak 5,3 százalékkal, a gyógyszeriparnak  2,8 százalékkal több megrendelése volt, mint tavaly januárban.

A belföldi rendelésállomány 4,9 százalékkal csökkent éves összehasonlításban, a járműipari rendelések 11,1 százalékkal estek vissza, a számítástechnikai eszközök és a villamosberendezések gyártóinak 8,4 százalékkal, illetve 23,4 százalékkal több megrendelésük volt a tavaly januárinál, a gyógyszeriparnak pedig 21,3 százalékkal nagyobb keresletet kell majd kielégítenie.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Repteret vált Stockholmban október végétől a Wizz Air

A Wizz Air idén október végétől kezdve hetente 4 járatot indít az észak Velencéjeként is emlegetett Stockholm fő repülőterére

Átszervezik az Airbus vezetését

Christian Scherer kereskedelmi vezérhelyettes lett az Airbus polgári repülőgép-üzletágának vezérigazgatója, ezzel a 2019 előtti struktúra áll vissza a vállalatnál.

Kié a felelősség és mit keresnek az utazók? – Legfenntarthatóbb úti célok

A válaszadók szerint a fenntartható turizmus fejlesztése elsősorban a turisztikai szolgáltatók egyéni, valamint a helyi közösségek felelőssége.

Magához tért az OTP? A vezető részvények az OTP kivételével csökkentek

Erősen negatív hangulatban zajlott a kereskedés, a nyugat-európai részvényindexek lefelé tartottak, és a tengerentúlon is eladói nyomás van.

Hírek

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Így optimalizálják IT kiadásaikat a magyar cégek, rákaptak a használt szerverekre a vállalatok

A felmérésből kiderül, hogy meglepő módon az informatikát hangsúlyosabban használó cégeknél volt a számottevőbb költségcsökkentés, aminek oka egy jelentősebb költségracionalizálás volt.

Tőzsde – Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

Tőzsde – Veszteséges tőzsdezárás Európában

Gyenge kezdés után indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Devizapiac – Nagyot gyengült a forint kedden

Másfél-két százalékkal gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.

Nálunk mikor? Rómában ingyenes lesz a tömegközlekedés a tizenkilenc év alattiaknak

Róma az első olaszországi város, ahol ingyenessé teszik a tömegközlekedést a tizenegy és tizenkilenc év közötti gyerekek és fiatalok számára.

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék, Londonban bankszünnap

Pluszban indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn. Londonban bankszünnap miatt egész nap nincs kereskedés.

Zsinagógák Hete: augusztus 27-től szeptember 10-ig

Már szokás szerint ismét a Sóletfesztivállal indul a Zsinagógák Hete, amely augusztus 27-től szeptember 10-ig változatos kulturális és szórakoztató programokkal várja a közönséget Budapesten és vidéki helyszíneken.

Gazdaság

A bruttó átlagkereset júliusban 15,2 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban

A bruttó átlagkereset 15,2, a nettó átlagkereset 15,1 százalékkal nőtt, a reálkereset pedig 2,0 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest

A költségvetés a háborús időkben is biztosítja a forrásokat

A rendkívüli kiadásokon felül a költségvetés az uniós programok költségeit továbbra is előfinanszírozza.

Október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása

Kilenc nap múlva, október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása.

Nem módosította alapkamatát a Bank of England

A kamatemelési sorozat kezdete óta a mostani kamatdöntő ülés volt az első, amelyen a monetáris testület nem emelte a jegybanki kamatszintet.