Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság KSH jelentés. Az ipari infláció 4,2 százalék volt tavaly
No menu items!

KSH jelentés. Az ipari infláció 4,2 százalék volt tavaly

Tavaly decemberben az ipar belföldi értékesítési árai 2,6 százalékkal, az exportértékesítési árak 9,0 százalékkal, a termelői árak összességében 6,8 százalékkal nőttek az egy évvel korábbiakhoz képest. 2020-ban az ipari termelői árak 4,2 százalékkal voltak magasabbak, mint 2019-ben – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Az áremelkedés ütemét elsősorban a forint euróval szembeni gyengülése befolyásolta – tette hozzá a jelentés.

2020-ban az ipari termelői árak 4,2 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban. A belföldi értékesítési árak átlagosan 0,9 százalékkal emelkedtek, az ipari exportértékesítési árak 6,0 százalékkal nőttek.

Decemberben az előző hónaphoz képest a belföldi értékesítés árai 1,5 százalékkal, az exportértékesítés árai 0,8 százalékkal emelkedtek, így a termelői árak összességében 1,0 százalékkal nőttek.

A forint árfolyama tavaly decemberben 8,5 százalékkal gyengébb volt az euróhoz képest, mint egy évvel korábban, a dollárral szemben viszont hajszállal erősebbnek mutatkozott.

Az egész tavalyi év átlagát tekintve a forint 7,9 százalékot vesztett értékéből az euróval és 5,9 százalékot a dollárral szemben.

Decemberben a feldolgozóipar exportárainak 8,3 százalékos éves emelkedésén belül a járműgyártás 8,7 százalékkal, a számítástechnikai és elektronikai ágazat pedig 3,8 százalékkal tudta emelni az árait. A villamosberendezések exportára 10,0 százalékkal, a gépi berendezéseké 8,7 százalékkal emelkedett 2019 decemberéhez viszonyítva. Az élelmiszerek exportára 7,6 százalékkal magasabb, a gyógyszereké 0,3 százalékkal alacsonyabb volt tavaly decemberben, mint egy évvel korábban. A vegyiparban 14,7 százalékkal, a gumiparban 8,2 százalékkal emelkedtek a forintban számolt exportárak.

A tavalyi egész év átlagában a feldolgozóipari exportárak 6,6 százalékos emelkedésén belül a járműiparban 8,3, a számítástechnikai gyártóknál 3,8 százalékos volt az emelkedés. A villamosberendezések exportára 6,9 százalékkal, a gépi berendezéseké átlagosan 7,2 százalékkal volt magasabb, mint az előző évben.  Az élelmiszeripar külpiaci árai 9,3 százalékkal, a gyógyszeriparé 3,7 százalékkal emelkedtek 2019-hez viszonyítva.

Belföldön a feldolgozóipar termelői árai 2,7 százalékkal, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) árai 2,0 százalékkal voltak magasabbak decemberben, mint egy évvel korábban. A járműipar belföldi árai 7,3 százalékkal, a gépgyártásé 5,5 százalékkal, a villamosberendezéseké 7,2 százalékkal emelkedett. Az élelmiszerek termelői ára 2,2 százalékkal, a gyógyszereké 2,7 százalékkal volt magasabb.

Az éves termelői árszint a feldolgozóiparban 2,0 százalékkal emelkedett, az energiatermelésben 1,9 százalékkal csökkent 2019-hez mérve. A járműipar termelői árai éves átlagban szintén 7,3 százalékkal, az élelmiszeriparban 5,4 százalékkal emelkedtek.

A tartós fogyasztási cikkek belföldi termelői ára decemberben 5,9 százalékkal, a nem tartósaké 2,4 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, a beruházási javak 5,9 százalékkal, a további felhasználásra szánt anyagok, alkatrészek és féltermékek 5,5 százalékkal drágultak, az energia 0,7 százalékkal olcsóbb lett.

Éves átlagban 4,8 százalékkal emelkedett a tartós és 5,2 százalékkal a nem tartós fogyasztási cikkek ára az előző évihez viszonyítva, a beruházási javak termelői ára 6,4 százalékkal, a további feldolgozásra szánt termékeké 3,3 százalékkal nőtt, az energia termelő ágazatok termelői ára 4,3 százalékkal csökkent.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Módosították a bécsi építési szabályzatot: kötelező lesz a napelem

Megszavazta a tartományi parlament a bécsi építési szabályzat módosítását, amely több, a klímavédelemmel kapcsolatos előírást is tartalmaz. A jövőben nem épülhet új társasház napelemek nélkül, a régebbi épületek felújításakor pedig ki kell zöldíteni a belső udvart. Egyszerűbb lesz a zöldtetők és zöldhomlokzatok létesítése is.

Kétszázmilliárd felett a nyugdíjpénztárak nyeresége

A 2022-es fekete év után az idei eddig az óriás hozamoké volt a nyugdíjpénztáraknál, kilenc hónap alatt csaknem a tavalyi veszteség dupláját nyerték vissza, és még az inflációt is megelőzhetik. A működésük azonban veszteséges maradt, és a taglétszám is csökken.

A magyar gazdaság a fejlesztések évtizedébe lépett

A magyar gazdaság a fejlesztések évtizedébe lépett; a gyártás és építés 2010-es években elért sikere után a következő évtized a fejlesztésekről szól.

A mesterséges intelligencia a magyar gazdaság kitörési pontja lehet

A mesterséges intelligencia (MI) a magyar gazdaság kitörési pontja lehet, a kormány ezért arra törekszik, hogy az ország digitalizációs felkészültsége a térség legjobbja legyen.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

OTP: szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Bár a megtakarítási hajlandóság még csekély, a gazdasági nehézségek hatására szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Alulteljesített a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 170,58 pontos, 0,30 százalékos emelkedéssel, 57 346,69 ponton zárt szerdán.

Együttműködési megállapodást kötött az MNB

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kazah Asztana Nemzetközi Pénzügyi Központ (AIFC) pénzügyi felügyeleti hatósága (Astana Financial Services Authority, AFSA) pénteken Budapesten.