Kezdőlap Gazdaság KSH jelentés. Az ipari infláció 4,2 százalék volt tavaly
No menu items!

KSH jelentés. Az ipari infláció 4,2 százalék volt tavaly

Tavaly decemberben az ipar belföldi értékesítési árai 2,6 százalékkal, az exportértékesítési árak 9,0 százalékkal, a termelői árak összességében 6,8 százalékkal nőttek az egy évvel korábbiakhoz képest. 2020-ban az ipari termelői árak 4,2 százalékkal voltak magasabbak, mint 2019-ben – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Az áremelkedés ütemét elsősorban a forint euróval szembeni gyengülése befolyásolta – tette hozzá a jelentés.

2020-ban az ipari termelői árak 4,2 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban. A belföldi értékesítési árak átlagosan 0,9 százalékkal emelkedtek, az ipari exportértékesítési árak 6,0 százalékkal nőttek.

Decemberben az előző hónaphoz képest a belföldi értékesítés árai 1,5 százalékkal, az exportértékesítés árai 0,8 százalékkal emelkedtek, így a termelői árak összességében 1,0 százalékkal nőttek.

A forint árfolyama tavaly decemberben 8,5 százalékkal gyengébb volt az euróhoz képest, mint egy évvel korábban, a dollárral szemben viszont hajszállal erősebbnek mutatkozott.

Az egész tavalyi év átlagát tekintve a forint 7,9 százalékot vesztett értékéből az euróval és 5,9 százalékot a dollárral szemben.

Decemberben a feldolgozóipar exportárainak 8,3 százalékos éves emelkedésén belül a járműgyártás 8,7 százalékkal, a számítástechnikai és elektronikai ágazat pedig 3,8 százalékkal tudta emelni az árait. A villamosberendezések exportára 10,0 százalékkal, a gépi berendezéseké 8,7 százalékkal emelkedett 2019 decemberéhez viszonyítva. Az élelmiszerek exportára 7,6 százalékkal magasabb, a gyógyszereké 0,3 százalékkal alacsonyabb volt tavaly decemberben, mint egy évvel korábban. A vegyiparban 14,7 százalékkal, a gumiparban 8,2 százalékkal emelkedtek a forintban számolt exportárak.

A tavalyi egész év átlagában a feldolgozóipari exportárak 6,6 százalékos emelkedésén belül a járműiparban 8,3, a számítástechnikai gyártóknál 3,8 százalékos volt az emelkedés. A villamosberendezések exportára 6,9 százalékkal, a gépi berendezéseké átlagosan 7,2 százalékkal volt magasabb, mint az előző évben.  Az élelmiszeripar külpiaci árai 9,3 százalékkal, a gyógyszeriparé 3,7 százalékkal emelkedtek 2019-hez viszonyítva.

Belföldön a feldolgozóipar termelői árai 2,7 százalékkal, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) árai 2,0 százalékkal voltak magasabbak decemberben, mint egy évvel korábban. A járműipar belföldi árai 7,3 százalékkal, a gépgyártásé 5,5 százalékkal, a villamosberendezéseké 7,2 százalékkal emelkedett. Az élelmiszerek termelői ára 2,2 százalékkal, a gyógyszereké 2,7 százalékkal volt magasabb.

Az éves termelői árszint a feldolgozóiparban 2,0 százalékkal emelkedett, az energiatermelésben 1,9 százalékkal csökkent 2019-hez mérve. A járműipar termelői árai éves átlagban szintén 7,3 százalékkal, az élelmiszeriparban 5,4 százalékkal emelkedtek.

A tartós fogyasztási cikkek belföldi termelői ára decemberben 5,9 százalékkal, a nem tartósaké 2,4 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, a beruházási javak 5,9 százalékkal, a további felhasználásra szánt anyagok, alkatrészek és féltermékek 5,5 százalékkal drágultak, az energia 0,7 százalékkal olcsóbb lett.

Éves átlagban 4,8 százalékkal emelkedett a tartós és 5,2 százalékkal a nem tartós fogyasztási cikkek ára az előző évihez viszonyítva, a beruházási javak termelői ára 6,4 százalékkal, a további feldolgozásra szánt termékeké 3,3 százalékkal nőtt, az energia termelő ágazatok termelői ára 4,3 százalékkal csökkent.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Pozitív kezdés az amerikai tőzsdéken

Indexemelkedéssel indult a kereskedés szerdán az amerikai értékpapírpiacokon az előző napi széles ingadozásokat követő vegyes zárás után.

Magyar díjeső a gasztronómiai Oscaron

Nyolcvannyolc magyar élelmiszert díjazott idén a brit Great Taste Awards. Közülük három termék a maximális három csillagot, huszonöt élelmiszer pedig két csillagot nyert el.

Űrcentrumot alapított az ELTE – űrtudományi képzés indul

Asztrofizikai és űrtudományi centrumot alapított az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Természettudományi Kara (TTK), amely az asztrofizikai, csillagászati és űrtudományi kutatásokat hivatott összehangolni és koordinálni.

Vállalati képzési program – 15 milliárdos pályázati keret nyílik

Október elsejétől pályázhatnak a vállalkozások munkavállalóik továbbképzésére a vállalati belső képzési programban - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára szerdán, a kis- és középvállalkozásokat segítő országos szakmai roadshow kecskeméti állomásán.

Hírek

Hitelmoratórium. A törlesztés folytatására az adósok 36 százaléka képtelen

A hitelmoratóriumot igénybe vevők 36 százaléka még nem áll készen a hitele újbóli törlesztésére.

Hol a legolcsóbb az energia Európában? Árkörkép

A lakossági fogyasztók Magyarországon továbbra is a legkedvezőbb energiaárakkal számolhatnak az európai országok közül.

A NASA holdjárója a Nobile-kráterben landol – vizet fog keresni

A NASA rovere következő holdmissziójához a Hold déli sarkánál, a leghidegebb pontra száll le 2023-ban. A Viper (Volatiles Investigating Polar Exploration Rover) nevű jármű Nobile-krátérben fog landolni - jelentette be az ürgynükség.

Péntektől olcsóbb lesz a benzin, a gázolaj viszont tovább drágul

Péntektől a benzin literenkénti átlagára bruttó 2 forinttal csökken, a gázolajé pedig bruttó 4 forinttal emelkedik.

Románia – Koronavírus. Naponta több mint száz halott

Romániában a kéthetes mozgóátlag több mint duplájára, száz fölött ugrott kedden az egy nap alatt elhunyt koronavírusos betegek száma, és az utolsó 24 órában újonnan diagnosztizált fertőzések is immár több mint kétszer is vannak két hét átlagának.

Katonai konvojra kell számítani többfelé az utakon

Kiképzés miatt katonai gép- és harcjárművekből álló menetoszloppal találkozhatnak az autósok csütörtökön és pénteken több autópályán és főúton is - közölte a Honvédelmi Minisztérium.

Nagyot gyengült a forint a kamatemelés után

Jelentősen gyengült a forint az MNB kamatdöntésének kihirdetése után: az euró jegyzése 354,56 forintra emelkedett a bankközi devizapiacon. A döntés közzététele előtt egy perccel még 353,04 forinton állt a jegyzés.

Kiskörei vízerőmű – nyolc sérült. Turbinahiba okozhatta a robbanást

A Tiszavíz Vízerőmű Kft. kiskörei telephelyén az egyik turbina tervezett, éves karbantartása során történt robbanás hétfőn - közölte az MVM.

Gazdaság

Támogatott tartalom

Tőzsdézhetek úgy is, ha nem értünk hozzá 

Tőzsdézni úgy, hogy nincs meg hozzá a szükséges tudásunk vagy időnk? Erre is van lehetőségünk: tulajdonképpen „bérelhetünk” magunknak szakértőt. A privátbanki szolgáltatással nemcsak magasan képzett, akár helyettünk tőzsdéző szakember munkáját kapjuk meg, de olyan befektetési lehetőségeket is, amelyek csak rajta keresztül érhetőek el. (x)

Negyedszer is emelte az alapkamatot az MNB – változott a kamatfolyosó is

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa 15 bázisponttal 1,65 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén. A testület azonos mértékben emelte a kamatfolyosót is, 0,7 százalék és 2,60 százalék közé.

Londoni elemzők: még egy kamatemelés biztos az MNB részéről

Londoni pénzügyi elemzők szerint a Magyar Nemzeti Bank jelenlegi monetáris szigorítási ciklusán belül egy kamatemelés még bizonyosra vehető.

Moratórium – Bankszövetség: méltánytalan a kamatok utólagos csökkentése

Méltánytalan a hitelkártyák és a folyószámlahitelek kamatát a személyi kölcsön kamatával egyező kamatra visszamenőleges hatállyal átszámolni, mivel a különböző termékek kamatozása és kockázata egymástól eltérő - közölte a Magyar Bankszövetség.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom