Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Kuba: orvosexport, ellátási krízis, felkészült egészségügy - rögtönzéssel
No menu items!

Kuba: orvosexport, ellátási krízis, felkészült egészségügy – rögtönzéssel

Nem jönnek Kubába se a turisták, se venezuelai olaj és kölcsön. Az ország az összeomlás szélén áll. A jólképzett kubai orvosok viszont a korona-járvány miatt világszerte keresettebbek, mint valaha. 

Havanna máskor nyüzsgő óvárosa, az El Carmelo és a tengerparti promenád, a Malecon elhagyatott. A negyed köre a sok korona-fertőzött miatt karantént vontak. A 27 ezer lakót körbezáró kordont azonban néhány nap után lebontották.

Hivatalosan 726 fertőzött és 21 halott van. A többség külföldi. A hatóságok szerint ők hurcolták be a kórt. Néhány napja senki nem utazhat be az országba. A Kubában tartózkodó külföldiek pedig szállodai karanténban maradnak, amíg az állampolgárosuk szerinti kormányok nem gondoskodnak az elszállításukról.

Bert Hoffmann

A korona-vírus a kommunista ország büszkeségének, az egészségügyi ellátórendszernek az eddig legkomolyabb próbája lesz. „Kuba messze felkészültebb, mint más latin-amerikai országok. Nem csak a jól képzett orvosok és ápolók, de a katonai logika szerint működő ellátórendszer okán is” – véli a Kuba-kérdésekben mérvadónak számító hamburgi German Institute of Global and Area Studies (GIGA) szakértője, Bert Hoffmann.

Egy centralizált, diktatórikus országban a hatóságok gyorsabban és eredményesebben tudnak korlátozásokat alkalmazni. A lakossági ellenállás kicsi, és csírájában elfojtható – hangzik a német Spiegel hetilapnak adott magyarázata. Hoffman szerint ezt bizonyítja a hurrikánok következményeinek és a 2016-os zika-járványnak az eredményes kezelése.

Most rosszabb a helyzet. Több körülmény kedvez a vírusnak: a szűkös lakásviszonyok, a lakosság 20 százalékát kitevő 60 felettiek és a cukorbetegek nemzetközi összehasonlításban magas aránya.

Közellátási krízis

A vírus a legrosszabbkor, gazdasági és közellátási krízis közepette csap le. Hónapok óta élelmiszerhiány van, az üzletek előtt kígyóznak a sorok. Hiánycikk a szappan és sok helyen akadozik az ivóvízellátás – körülmények, amelyek kedveznek a járványnak.

A bajok Chávez rendszerének megingásával kezdődtek. Azóta akadoznak az olcsó venezuelai olajaszállítmányok és elmaradnak a kamatmentes hitelek. Ezt követte az ország legfontosabb devizaforrása, a turizmus válsága. A kubaiak Obama elnök nyitása után az amerikai turisták áradatára számítottak.

Sor a havannai állami üzlet előtt Fotó: ALEXANDRE MENEGHINI / REUTERS

Az évtizedek óta tiltott ország felkeresése rengeteg amerikai nagy vágya. Trump azonban újra gazdasági szankciókat vezetett be és ugyan nem tiltotta meg, de megnehezítette az utazást. A külföldiek továbbra is Európából és Kanadából érkeztek a karibi országba. Amikor jó pár héttel Kuba előtt elérte őket a korona-járvány, egyik napról a másikra elmaradtak a turisták. Összeomlott a kubai idegenforgalom.

Az elmúlt évek óvatos gazdasági liberalizációja után alapított egyéni, kis és mikrovállalkozások szinte kizárólag a külföldiekből élnek. Tartalékaik nincsenek. A csőd szélére kerültek. Az államnak sincs pénze segíteni. „A Raúl Castro által bevezetett korlátozott piacgazdaságot hadigazdálkodás válthatja” – idézi a geopolitikai kérdésekre specializálódott Oxford Analytica tanulmányát a Spiegel.

Az orvosexport válsága és újjászületése

A kubai kormány évtizedek óta orvosok tízezreit küldi külföldre dolgozni. A fogadó országok a kiválóan képzett egészségügyi dolgozók munkájáért a kubai államnak fizetnek. Az orvosexport fontos devizaforrás.

Jeanine Añez Chávez

Miután több latin-amerikai országban megbuktak a baloldali elnökök, jobboldali utódaik korlátozták vagy teljesen felfüggesztették az orvos-importot. Például az évekig 15 ezer kubait foglalkoztató Brazíliában a Dilma Rousseffet váltó Jair Bolsonaro és a 700 ezer szürkehályog műtétet megrendelő Bolíviában az Evo Morales elnöki székét elfoglaló Añez Chávez.

Már megbánták a döntést. A korona-krízisben gyenge egyészségügyi ellátórendszerüknek sosem látott szüksége lenne a kubai szakemberekre. Bolsonaro az 1500, még Brazíliában maradt orvost újra alkalmazta. Ebből már nem profitál a kommunista kormány. Illegálisan maradtak a dél-amerikai országban. Eddig tartózkodási- és munkavállalási engedély nélkül, feketén dolgoztak.

Más országokkal új üzletek jönnek létre. Itália, Argentína és Mexikó már szerződést kötöttek Kubával. Berlin is tapogatózik Havannában, erősítette meg a Kubai Német Kereskedelmi Kamara. „Sok kubai orvosnak van egészségügyi válsághelyzetben szervezz tapasztalata” – mondta a kirendeltség vezetője, Gunther Neubert német újságírói kérdésre. Példaként az afrikai országokat említett, ahol 260 kubai doktor a Nemzetközi Egészségügyi Szervezet (WHO) megbízásából az ebola-járvány kezelésében működtek közre az elmúlt években.

Havanna. Több mint ötven kubai orvos Olaszországba indulás előtt Fotó/forrás: spiegel/Ismael Francisco/AP/dpa

“A kubai egészségügyi rendszer a megelőzésen alapul, amely elősegíti a korona elleni küzdelmet” – mondja Neubert. Az orvosokat ugyanakkor propagandacélokra is felhasználja a kommunista vezetés. A kubai tévé napok óta mutatja ahogy a milánói reptéren tapssal fogadják a Havannából érkező doktorokat.

„Kuba jól fel van készülve”

Neubert szerint a prevencióra nagy hangsúlyt fektető Kuba meg fog birkózni a koronával. „A háziorvosok házról-házra járják Kubát, hogy idejében elkülönítsék a fertőzötteket” – számolt be a Spiegelnek. A jól működő családorvosi rendszer teszi ezt lehetővé. A hálózat olyan sűrű, hogy a doktorok jól ismerik a prakszisukhoz tartozókat. „Bizalmi viszony van a kubaiak és háziorvosaik között.

Az olaszországi rögtönzött kórházban a kubai orvosok fogják a koronás betegeket.  Kép/Forrás:
Matteo sarok / EPA-EFE

Több latin amerikai ország is megpróbált kubai szakemberek segítségével hasonló rendszert felépíteni. Az egészségügyi ellátórendszer és az orvosoktatás világszerte csak dicséretet kap. Kritikára az orvos-export ad okot. Trump rabszolga kereskedelemhez hasonlította. „A szerződések nem nyilvánosak. Az orvosok nem tudják mennyit fizetnek a munkájukért. Az biztos, hogy a pénz nagy része a kubai államhoz kerül” – mondja a GIGA már idézett szakértője, Hoffmann.

A kubai ellátórendszer azonban ellentmondásos. A kommunista vezetés többet költ az egészségügyre, mint bármelyik latin-amerikai ország és az egy főre jutó ágyak, orvosok, nővérek száma is jóval magasabb.

A technikai infrastruktúra viszont rossz. A járvány elharapódzása esetén biztos, hogy nem lesz például elég lélegeztetőgép. Viszont a kubaiak a hiánygazdaság évtizedeiben megtanultak improvizálni. Sok európai országgal ellentétben nincs például hiány maszkból. „Szinte mindenki vart otthon magának régi ingből vagy függönyből” – számol be a kereskedelmi kirendeltség vezetője telefonon a Spiegelnek.

Kuba, Havanna: Beszállás a taxiba, gumikesztyűben és otthon készített maszkban Kép/Forrás: Ramon Espinosa / dpa

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Kiskereskedelmi, ipari és inflációs adatok jönnek a jövő héten

A jövő héten jelenik meg a kiskereskedelem októberi statisztikája, az októberi ipari termelésről szóló statisztika és a novemberi inflációs adat.

Nő a kutatás-fejlesztési beruházásokra adható támogatás értéke

A kutatás-fejlesztési beruházásokra adható maximális támogatás értéke 15 millió euróról 25 millió euróra növekszik.

Széleskörű ESG beruházási programot valósít meg a Nádudvari

A széleskörű beruházás meghatározó eleme a napelemrendszer bővítése, illetve új rendszerek telepítése a tej- és a húsüzemnél egyaránt.

Erősödik az ingatlanpiac

Az év vége felé erősödik az ingatlanpiac Magyarországon, a Duna House által becsült 8800 tranzakcióval a november az egyik legaktívabb hónap volt idén.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

OTP: szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Bár a megtakarítási hajlandóság még csekély, a gazdasági nehézségek hatására szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Alulteljesített a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 170,58 pontos, 0,30 százalékos emelkedéssel, 57 346,69 ponton zárt szerdán.

Együttműködési megállapodást kötött az MNB

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kazah Asztana Nemzetközi Pénzügyi Központ (AIFC) pénzügyi felügyeleti hatósága (Astana Financial Services Authority, AFSA) pénteken Budapesten.