Kezdőlap Világgazdaság Külföldön élő britek - teljes bizonytalanságban

Külföldön élő britek – teljes bizonytalanságban

1,2 millió brit élhet az EU-tagállamaiban. A Brexit mindenképp megnehezíti és megdrágítja az életüket. A rendezetlen kilépés sokak teljes egzisztenciáját tönkre tenné. Öt brit története jól leírja a külföldön élő britek helyzetét. Petrus Szabolcs összefoglalója a Spiegel beszámolója nyomán.

Csak a bizonytalanság biztos

Az EU tagállamaiban élő britek a Brexit legnagyobb vesztesei közé tartoznak. Ezt biztosan tudják. Minden másban teljes a bizonytalanság. A vezető német közéleti hetilap, a Spiegel öt érintettet szólaltatott meg.

Félünk a jövőtől. A Brexit veszélyezteti a nehezen felépített külföldi egzisztenciánkat” – panaszolja Jane Golding.

A családjával Berlinben élő 54 éves hölgy a ’British in Europa’ elnöke. Ez a EU tagállamaiban élő britek legjelentősebb érdekképviseleti szervezete.

Párizsi brit nézők. Catherine Middleton esküvőjének élő közvetítését követik a tévén egy “pub”-ban, 2011-ben, Párizsban. (Fotó: Franck Prevel / Getty Images)

Legalább 1,2 millió brit állampolgár él az EU 27 tagországában. A népszavazás óta szenvednek a font euróval szembeni folyamatos értékvesztése miatt. A Theresa May által tető alá hozott Brexit megállapodás tovább megnehezítené a helyzetüket. El sem tudják képzelni, mi lesz, ha az új kormányfő, Boris Johnson szabályozatlan Brexitbe navigálja az Egyesült Királyságot.

„Sokan gondolják odahaza, hogy csak a Spanyolországban a hasukat süttető brit nyugdíjasokat érinti a Brexit” – ismerteti Golding a Nagy-Britannia-i sztereotípiát. „Ezzel szemben tény, hogy az EU-ban élő honfitársaim 80%-a aktív kereső.” Az ő és saját jövője miatt aggódik Golding és a ’British in Europa’.      

Helena Mallaburn

Helen Mallaburn (42). Catering vállalkozás tulajdonosa. Férjével a francia Alpokban, Saint-Jean-de-Belleville-ben él.

A férjem és én valószínűleg jövedelmünk felétől fogunk elesni.” Helen és Duncan gasztronómiai vállalkozása a téli hónapokban prosperál a francia síparadicsomban. Nyáron viszont alig van megrendelés. Ilyenkor Itáliában vagy Görögországban dolgoznak.

A Theresa May által elért megállapodás szerint továbbra is élhetnének és dolgozhatnának Franciaországban, de mindenhol máshol tartózkodási- és munkavállalási engedélyre lenne szükségük. Nem illetnék meg őket az EU alapszabadságai. Így az a jog sem, mi szerint az uniós polgárok bármelyik tagországban szabad vállalkozhatnak.

Megállapodás nélkül Franciaországban is a hatóságok jóindulatára leszünk utalva.

Minden eshetőségre felkészülve már kértek és kaptak határozatlan idejű tartózkodási engedélyt.

Az állampolgárságra viszont még legalább két évet kell várnunk. De, ha elveszítjük a jövedelmünk felét, nem fogjuk tudni teljesíteni a feltételeket” – hangzik Helen legnagyobb félelme.

Mindkettőjüket megdöbbentett a népszavazás eredménye. „Hogy tudta a többség elhinni azt a sok hazugságot, amit a kilépéspárti politikusok feltálaltak a kampányban?” – teszi fel a költői kérdést Helen.

Még kevésbé értem, miért van sok brit a mai napig a Brexit mellett. El se tudom képzelni, hogy közöttük éljek.”

Louise Saberton

Louise Saberton (50). Férjével él Máltán. Egy élelmiszer nagykereskedelmi cégnél dolgozik.

2008-ban a nászutunkon jártunk először Máltán. Visszatérő vendégek lettünk. 2014-ben áttelepültünk. A férjem menedzserként helyezkedett el egy kórházban.”

Már a népszavazás a csőd szélére taszította a házaspárt:

„Eladtuk a házunkat Nagy-Britanniában, hogy itt újat vegyünk. A népszavazás után annyit zuhant a font árfolyama, hogy hirtelen nem volt elég a pénz. Azóta bérlünk, ami felemészti a megtakarításunkat.” 

Újabb csapásként Louise férje munkanélküli lett. „Hónapok óta nem talál állást. A fejvadászoktól azt hallja, hogy a cégek nem szívesen alkalmaznak briteket. Tartanak tőle, hogy gond lesz a jogi státuszukkal.

Nagy-Britannia kilépése után Louise is állás nélkül maradhat: egy máltai élelmiszer nagykereskedőnél a Tescoval való kapcsolattartásért felel. „Ha a Brexittel jönnek a vámok, könnyen lehet, hogy megszakad az üzlet a Tescoval. Félek, hogy utána rám sem lesz szükség a cégnél.” 

’Taking Back Control’ (’Vegyük vissza az ellenőrzést’) – hangzott a kilépés pártiak szlogenje. Louise szerint az ellenkező történik: „Káosz van, a kormány nem ura a helyzetnek.

Emily Dobson

Emily Dobson (20). Az atlanti parti La Rochelle közelében nőtt fel és Rotterdamban szeretne továbbtanulni.

Emily 3 éves volt, amikor a szüleivel Franciaországba költözött. Az angolt és a franciát is anyanyelvi szinten beszéli. Nemrég iratkozott be a Rotterdami Egyetem nemzetközi gazdasági kapcsolatok mesterszakára.

Egy multinacionális cégnél szeretnék dolgozni, ahol sok országgal és különböző nemzetiségű emberekkel kerülhetek kapcsolatba. A Brexit miatt beteljesületlen maradhat a vágyam.

Franciaországban automatikusan elveszíti a 10 évre szóló tartózkodási engedélyét, aki két évnél többet tölt külföldön. „Ha elmennék Rotterdamba, én is így járnék. Arra sincs garancia, hogy holland tanulmányi vízumot tudnék szereznem.” Erre pedig szüksége lenne, mert a személyek EU-n belüli szabad áramlása csak a tagországok állampolgárait illeti meg. A francia állampolgárság megoldaná a problémáját. „Diákként csak mellékállást tudok vállalni. Nem keresek eleget a jövedelmi feltételek teljesítéshez.

A pénz a hollandiai tanulmányoknak is akadálya lehet. A Rotterdami Egyetemen a tagállamok polgárai 2000 euró tandíjat fizetnek szemeszterenként. A többi külföldinek ennek kilencszeresét. „Ennyit képtelenség előteremteni! Nem tudom, hogy ránk speciális szabályok fognak-e vonatkozni. A brit hatóságoktól nem kapunk semmilyen információt” – mondja Emily lehangoltan.

Roger Boaden

Roger Boaden (79). Nyugdíjasként feleségével a közép-franciaországi Saint-Nicolas Courbefy-ben él.

A nyugdíj után nem engedhették meg maguknak, hogy továbbra is Dél-Londonban éljenek. 2002-ben házat vettek Franciaországba és átköltöztek. „Londonban nem tudnánk ilyen jó színvonalon élni. Itt alacsonyabbak az árak. Jó és olcsóbb az egészségügyi ellátás.” Utóbbiban komoly változás lehet Nagy-Britannia kilépése után. Jelenleg a franciaországi ellátásuk költségének kértharmadát a brit állam állja. „Ez így van rendjén, hisz odahaza évtizedekig járulékot fizettünk.

A Theresa May által kötött megállapodás szerint a 2 éves átmeneti időszakban maradna minden a régiben. Megállapodás nélkül csak 6 hónapig fogja a brit állam állni a számlákat. „Súlyos betegségen vagyok túl. 8 tablettát szedek naponta. A saját zsebünkből nem tudnánk kifizetni őket.” A pár anyagi helyzet a 2016 népszavazás óta sokat romlott. „Fontban kapjuk a nyugdíjunkat. Euróra átszámítva 3 év alatt 30%-al kevesebbet.”

Roger dühös és tehetetlennek érzi magát. Több mint 15 éve élnek külföldön, ezért már nem vihetnek részt a brit választásokon. „A fejünk fölött döntenek az életünkről” – fakad ki a Spiegel riporterének.

Robert Harrison

Robert Harrison (57). Münchenben élő szabadalmi ügyvéd.

Robert 27 éve él a bajor fővárosban, a felesége német.

2016-ig eszembe se jutott, hogy felvegyem a német állampolgárságot. A népszavazás mindent megváltoztatott.”

Szabadalmi ügyvédként csak a tagországok állampolgárai tevékenykedhetnek az EU-ban. Robert a szabályozatlan Brexittel britként elveszítette volna az engedélyét. „A sok osztrák és a francia ügyfelemnek rendezett kilépés esetén is búcsút inthettem volna.” A May-féle megállapodás szerint ugyanis a britek csak abban a tagállamban nyújthatnak korlátozás nélkül szolgáltatást, ahol a kilépés pillanatában éltek.

Robert két évvel ezelőtt eldöntötte, hogy megszerzi a német állampolgárságot. Benyújtotta a szükséges dokumentumokat. Megfelelt minden feltételnél. Ma már németnek mondhatja magát. „A britek többsége csak most kapott észbe. Az ismeretségi körömben szinte mindenki német állampolgár akar lenni.” Személyes tapasztalatát igazolja, hogy a Szövetségi Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BAMF) számos tisztviselője kizárólag a britek ügyeivel foglalkozik. „Az én tapasztalataim jók. A hivatalnál segítőkészek voltak. Az idő viszont szorít. Érthető, hogy sok barátom, ismerősöm ideges.

Robert új állampolgárságot nyert a Brexittel. Volt honfitársai közül sok veszíteni fog: munkát, otthont, egzisztenciát – hangzik a Spiegel sötét rezüméje.

Friss

Gazdasági vészhelyzet – Amit a meghirdetett járulékkedvezményről tudni kell/részletek

A koronavírus járvány miatt bekövetkezett recesszió veszteségei szinte a gazdasági szereplők mindegyikét arra sarkallja, hogy valami módon bekerüljön a kormány által meghatározott veszélyeztetett tevékenységi körbe, amelynek jóvoltából a március 1. és június 30. közötti átmeneti időre adó- és járulékkedvezményben részesülhet. A fő kérdés most azonban az, miként értesülhetnek a besorolásukról? Mit kell tenniük azoknak a vállalkozásoknak, aki már a kormányzat eddigi kétlépcsős mentőcsomagjának kedvezményezettjei? AzÜzlet.hu erről kérdezte a PWC Magyarország Kft. szakértőit.

Fizetésképtelen a német Vapiano SE – az éttermek nem ezért aggódnak

Csődeljárást kezdeményezett a Vapiano étteremlánc alapítója, a Vapiano Európai Részvénytársaság (SE), a német cég szerdán késő este kiadott közleménye szerint az eljárás nem érinti közvetlenül a Németországban és külföldön franchise formában működő éttermeket, mint ahogy állítólag a magyarországiakat sem.

Utazási irodák: visszafizetés helyett vouchert!

Drámai helyzetbe kerülnek az utazási irodák, ha nem sikerül módosítani a jogszabályt, amely kimondja: 14 napon belül vissza kell adniuk az utasoknak a lemondott utak árát.

Tojásszövetség: van elég tojás és az ára sem változik

Húsvétig nem változik a tojás ára a koronavírus okozta helyzet miatt - közölte a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének elnöke.

Hírek

Kínában százezreket óvtak meg a fertőzéstől

Több mint 700 ezer Covid-19-esetet akadályozhattak meg Kínában a korlátozásokkal egy új nemzetközi tanulmány szerint, amely a Science tudományos folyóiratban jelent meg. A tudósok szerint Kína fenyegetettsége azonban nem szűnt meg teljesen ezzel.

Fizetés nélküli szabadság: a tb-járulékot fizetni kell

Ha a munkavállaló fizetés nélküli szabadságon van, szünetel a biztosítási jogviszonya, ezért a fizetés nélküli szabadság első napjától egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Több forrásból ered a marsi víz

Két különböző, a vörös bolygó belsejében található forrásból ered a marsi víz - állapították meg kutatók a Marsról származó meteoritok elemzése révén.

Türkmenisztán betiltotta a koronavírust – a maszk is tilos

Türkmenisztánban betiltották a koronavírus szót a sajtóban és az utcán, ahol a maszkviselés is szigorúan tilos - adta hírül a Riporterek Határok Nélkül médiajogi csoport türkmén forrásokra hivatkozva.

Újra mélyponton a forint

Történelmi mélypontra gyengült a forint az euróhoz képest kedd délután a nemzetközi bankközi devizapiacon.

Mutálódott a koronavírus – már nyolc törzse van

A többi vírushoz hasonlóan az új koronavírus is mutálódik, már nyolc törzse van világszerte - közölték amerikai kutatók.

Google Maps – Manipulálhatóbb, mint gondolnánk

Tizenöt éves a térkép fogalmát újradefiniáló Google Maps, amelynek egy berlini kísérletben 99 okostelefonnal demonstrálták manipulálhatóságát.

Károly herceg elhagyhatta a karantént

A korábban koronavírussal diagnosztizált Károly walesi herceg jól van, kikerült a karanténból - közölte a 71 éves brit trónörökös szóvivője.

A rendőrség nevében is támadnak a csalók

Ismeretlenek a rendőrség nevével visszaélve valótlan tartalmú meghívókat küldtek e-mailben szerkesztőségeknek és különböző szervezetekek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata.

Rigó Csaba Balázs a GVH új elnöke

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága támogatta Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság (KH) eddigi vezetőjének kinevezését a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) élére.

Baltikum. Kölyökfókák százai haldokolnak az enyhe télben

Százszám pusztulnak a púpos fókakölykök a Balti-tenger észtországi és lettországi partvidékén a szokatlanul meleg, jégmentes tél miatt.

Szerdán tovább zuhan a benzin ára

Április 1-től a benzin 8 forinttal kerül majd kevesebbe: a literenkénti ára 290 forintra csökken, amire 2010 óta nem volt példa. A gázolaj ára változatlan marad.

Gazdaság

MNB: hosszabb lejáratú hitel a befektetési alapoknak is

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a monetáris tanács március 24-i döntésével összhangban úgy döntött, hogy lehetővé teszi a hazai nyílt végű, nyilvános befektetési alapok részvételét a jegybank új, hosszabb futamidejű fedezett hiteltenderein

MNB: tavaly három százalékkal csökkent az államadósság

Az államháztartás névértéken számított bruttó konszolidált adóssága a GDP 64,7 százalékát - 30 287 milliárd forintot - tette ki 2019 végén, vagyis 3 százalékponttal csökkent az egy évvel korábbi 67,7 százalékról - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

A Bankszövetség szerint a magyar bankrendszer stabil

A magyar bankrendszernek magas a tőkeellátottsága, stabilan működik, a lakosság részéről jelentkező nagyobb készpénzigényt is tudta kezelni - mondta Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára.

Az MNB az infláció lassulására számít

Idén 3 százalék alá eshet, hosszabb távon pedig 3 százalék körül stabilizálódhat az infláció - mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) online sajtótájékoztatóján a Közgazdasági előrejelzés és elemzés igazgatóság vezetője.

Emelt érintéses limit: a Fizetési Pont már bevezette

A POS-terminál piac harmadik legnagyobb szereplője, a Fizetési Pont egy nap alatt bevezette a 15 ezer forint alatti kártyás vásárlásokra a PIN-kód mentességet termináljain.

A Lánchíd lábához költözik a Nemzetközi Beruházási Bank

A Lánchíd Palota műemlék épületét veszi meg székhelyének a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB), ahova a tervek szerint még az idei év végéig átköltözik.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom