Hirdetés
Kezdőlap Hírek Lady Vatikán rács mögött - Tovább dagad a bíboros pénzügyi botránya
No menu items!

Lady Vatikán rács mögött – Tovább dagad a bíboros pénzügyi botránya

Cecilia Marogna és Becciu bíboros

Először kiderült, hogy Becciu bíboros milliókkal gazdagította testvéreit és barátait a vatikáni üzletekkel. Az is napvilágot látott, hogy erkölcs-, illetve jogellenes üzletekbe fektette az egyház pénzét. A legújabb vád szerint Cecilia Marogna humanitárius feladatok ellátására kapott megbízást, ilyen tevekénységet azonban sosem végzett.

A szófáról a börtönbe

Cecilia Marogna nem gondolta, hogy bilincsben végződik az estéje. A vatikáni hatóságokkal és az Interpollal együttműködve eljáró olasz Pénzügyőrség kopogtatott otthonának ajtaján Milánó belvárosában. A Vatikáni Kancellária korábbi vezetőjéhez hasonlóan hűtlen kezeléssel vádolják.

Cherchez la femme

Alberto Perlasca bíboros

Cecilia Marogna nevét a hatóságokkal együttműködő Alberto Perlasca bíborostól ismerték meg a nyomozók. A 39 éves Marogna szardíniai, Becciu földije, mint a bíboros legtöbb kegyeltje. A bíboros, aki korábban a katolikus egyház külszolgálatában vezető posztokat töltőtt be, diplomáciai feladatokkal bízta meg a Szentszék nevében. „Signora Marogna kiváló afrikai és közel-keleti kapcsolatainak köszönhetően meg tudja szervezni misszióink térségbeli védelmét” – áll a megbízások indokolásában. Összesen fél millió eurót kapott egy ljubljanai cégtől „humanitárius feladatok ellátásáért”. A költségtérítés részeként ruhavásárlási számlákat is benyújtott. Ezek tanulsága szerint kedvenc divatmárkája a Prada. A szlovén cég által kifizetett pénz – nehezen kibogozható banki műveletek sokaságán keresztül – a Szent Széktől érkezett.

Nem humanitárius célokért dogozott

A hölgy megbízása drága és fölösleges volt. A térségben tevékenykedő katolikus misszióknál, amelyek védelmének megszeretéséért felvette a busás honoráriumokat, sosem hallottak róla. A Szentszék térségbeli képviseletein is megerősítették, hogy nem végzett számukra érdemi tevékenységet.

Perlasca bíborostól azonban tudható, hogy mégsem volt tétlen. Becciu vatikáni forrásokból finanszírozott üzleti ügyeit szervezte. Ezek jórésze nem állja ki a morál próbáját és jogellenes is. Például nyersolaj vásárlására adott megbízást egy kétes hátterű angolai cégtől, amit a tőzsdén jelentős haszonnal továbbértékesítettek. Marognát a Milánói Fellebbviteli Bíróság jóváhagyása után kiadták a Vatikánnak.

A családi szál

Az első vádak szerint Becciu a Vatikáni Kancellária vezetőjeként testvéreinek adott jövedelmező megbízásokat. Egy 700 millió eurós szardíniai kastély vételénél ingatlanosként sosem dolgozó öccse volt a közvetítő.

Másik fivére veszteséges pékségébe is beszállt egy egyházi alapítvány, “hogy olcsóbban adhasson kenyeret a rászorulóknak”, magyarázta a botrány kirobbanása után az alapítványt vezető plébános.

Egy harmadik testvér cége állandó megbízást kapott temető gondozására a Becciu fivérek szülőfalujában. A megbízó egyházi alapítvány volt, amely jótékonyságból vállalta át az önkormányzati feladatot. A cég két munkással évi 74 millió euróért kertészkedett!

A bíboros testvérének sör márkája

Az asztalos fivér, Francesco a Vatikán havannai és egyiptomi külképviseletétől többszázezer euró értékű megbízásokat kapott bútorkészítésre.

A Vatikán a legfiatalabb öcs, Mario szardíniai sörfőzdéjétől rendelt egy nagyobb szállítmányt. Ki lett fizetve, de sosem érkezett meg Rómába.

A vezető olasz közéleti hetilap, az Espresso tényfeltáró riportja szerint 600 ezer euró folyt a katolikus egyháztól a Becciu fivérek vállalkozásaihoz.

Az adományok üzleti útja

Az Espresso visszaélések felépített rendszerét vázolja fel. Ebben kapott szerepet Marogna is. Az ügyletek operatív lebonyolítója egy svájci bankár, Enrico Crasso volt. Egykor vezető munkatársként dolgozott a Credit Suissenél, majd egy befektetési alap feje lett. Ő invesztálta a bíboros megbízására kockázatos pénzpiaci alapokba. Becciu nem tagadja, hogy vagyonkezeléssel bízta meg a svájci bankárt. De spekulációról nem akar tudni: „Nem követtem részletesen Signore Crasso tevékenységét. Évente egyszer találkoztunk. Ekkor is csak az elért hozamokról tájékoztatott.”

„Törvénytelen ügyletekben nem vettem részt” – nyilatkozta Crasso. Azt viszont elismerte, hogy Becciuval szoros baráti, a Vatikánnal pedig jó üzleti kapcsolatot ápol. Azt sem tagadta, hogy voltak morálisan megkérdőjelezhető ügyletek. „De Becciu bíboros sosem adott megbízást, hogy offshore cégekbe invesztáljam a Szentszék pénzét.” Az Espresso birtokába került dokumentumok  szerint azonban százmilliók kerültek az offshore hátterű ’Fondo Centurion’ befektetési alapba, amelynek Crasso volt a vagyonkezelője.

Az egyik gyanús vatikáni üzlet – londoni ingatlan

Az ügyekben két további kulcsszereplő neve is felmerült: Alessandro Noceti szintén egy korábbi Credit Suisse bankár. Lorenzo Vangelisti pedig egy befektetési alap menedzsere, amelynek Noceti lett az igazgatója miután elhagyta a Credit Suisset.

„Nem ismerem ezeket az embereket. Még a nevüket sem hallottam soha” – állítja Becciu. Pedig tény, hogy közreműködtek egy 2004-es londoni ingatlanvásárlásnál, amely miatt tavaly óta hűtlen kezeléssel vádolják a bíborost az olasz hatóságok. A két bankár tulajdonában álló cég közvetítette a Vatikán több másik londoni ingatlanát is, amelyek megvásárlása szintén Becciu ötlete volt. Nehezen hihető, hogy nem ismerte őket.

Magasról bukott

Egy 36 éve karriert ért most botrányos véget. Becciu egyházjogászként kezdte a pályafutást. Majd magas diplomáciai pozíciókat töltött be. Karrierje csúcsát 2011-ben érte el, amikor XVI. Benedek pápa kabinetje élére nevezte ki. Ferenc pápa menesztette a Vatikáni Kancellária éléről, de megtette a Szentek Ügyeinek Kongregációja vezetőjévé. A nagy presztízsű, de kevés hatalmat adó poszt felfelé buktatás volt, miután az olasz ügyészség nyomozni kezdett ellene.

A katolikus egyház hivatalos fórumai sokáig nem foglalkoztak az ügyekkel. Ferenc pápa egyszer szólalt meg. „Ronda dolognak” nevezte a londoni ingatlanpanamát. Egyidejűleg védte az egyház befektetői ténykedését. „Nem tarthatjuk az íróasztalfiókban a pénzt. A hívők érdeke, hogy jó befektetésekben fialjon.” Most már számára is tarthatatlan a bíboros. Néhány héttel ezelőtt felmentette minden hivatalából.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Fogyasztói nem a kettős minőségre

A fogyasztók többsége elutasítja a kettős minőséget, vagyis azt, ha...

Túlszámlázás – vádemelés OLAF-ajánlásra

Vádat emeltek két férfi ellen, akik 272 millió forintos kárt okoztak öntvénygyártáshoz és öntvények megmunkáláshoz szükséges szerszámgépek beszerzését szolgáló uniós támogatások felhasználásánál - közölte a fővárosi főügyész.

GVH – 75 millió forint bírság a Heinekennek

Nem megfelelően igazolta a kizárólagos szerződésekkel értékesített sör mennyiségének csökkentésére vonatkozó vállalásait, ezért a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 75 millió forintra bírságolta a Heineken Hungária Sörgyárak Zrt.-t.

Kövér László a családtámogatás nemzeti üggyé emeléséről, az emlékév meghittségéről és a járványról

A nemzeti konszenzus felé vezető út első és legfontosabb lépésének tartaná, ha az ellenzék hitet tenne a családtámogatási rendszer mellett. Kövér László az Országgyűlés elnöke szerint, a térség politikai elitjei mindegyikének fel kellene ismernie, hogy egyenrangú és a kölcsönös bizalomra épülő együttműködésben, közösen kellene a jövőjükről dönteniük, nem a nagyhatalmaknak. Abból „sose jöttünk ki jól” fogalmazott a házelnök AzÜzlet.hu-nak adott exkluzív interjújában.

Hírek

Túlszámlázás – vádemelés OLAF-ajánlásra

Vádat emeltek két férfi ellen, akik 272 millió forintos kárt okoztak öntvénygyártáshoz és öntvények megmunkáláshoz szükséges szerszámgépek beszerzését szolgáló uniós támogatások felhasználásánál - közölte a fővárosi főügyész.

Covid-vakcina – az oroszokat hamarosan beoltják

November végén tömegesen alkalmazhatják a Covid-19 elleni vakcinát Oroszországban - jelentette be Vaszilij Ignatyjev, a Szputnyik V elnevezésű első orosz vakcinát gyártó R-Pharm gyógyszergyár vezérigazgatója

Kamatdöntés – erősödött a forint

Erősödött a forint a nemzetközi bankközi devizapiacon kedd délután, miután kihirdették a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntését.

Wifi a Holdon. A Nokia 4G hálózatot telepít

Negyedik generációs mobilhálózatot épít ki a Hold felszínén a Nokia az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) megbízásából - jelentette be a finn telekommunikációs vállalat.

Harmincéves az Alkotmánybíróság – az MNB emlékérmével tiszteleg

Az Alkotmánybíróság megalakulásának 30. évfordulója tiszteletére tízezer forint névértékű ezüst és kétezer forint névértékű színesfém emlékérmét bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank.

Miskolc. Újra látták a városban kóborló medvét

A vasárnap hajnali észlelés után hétfőn, a kora reggeli órákban is látták a Miskolcra bekóborló medvét a lyukóvölgyi térségben - közölte az önkormányzat sajtóosztálya.

Szerdától olcsóbb lesz a benzin, a gázolaj viszont drágul

Szerdától a benzin ára bruttó 2 forinttal csökken, a gázolajé viszont bruttó 2 forinttal emelkedik a hazai töltőállomásokon.

Előrejelzés. A hét közepére melegebb idő várható és a nap is kisüt

A hét elején néhol még mínuszok is várhatók hajnalban, a hét közepén viszont melegszik a levegő és pár napra ismét visszatérnek a 20 Celsius-fok körüli maximumok. Sok lesz a napsütés, de szombaton többfelé várható eső - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

Koronavírus – Szlovéniában minden ötödik vírusteszt pozitív lett

Szlovéniában minden ötödik koronavírus-teszt pozitív eredményt hozott szombaton, eddig a legmagasabb a regisztrált fertőzöttek aránya a tesztekhez képest - derült ki a válságkabinet jelentéséből.

Megfékezték az erdőtüzet a Kilimandzsárón

A tanzániai hatóságok szerint  sikerült megfékezni az Afrika legmagasabb hegyén, a Kilimandzsárón tomboló erdőtüzet, amely a hegyet is magába foglaló nemzeti park területének öt százalékát perzselte fel.

Megkérdőjelezte a WHO eredményeit a remdesivir gyártója

Megkérdőjelezte a gyártó Gilead az ENSZ Egészségügyi Világszervezete kutatásának eredményeit, amelyek szerint a remdesivir nevű szer nem segít az új koronavírus okozta betegség miatt ápoltakon. A gyógyszert hazánkban is gyártja a Richter Gedeon gyógyszergyár.

Mélyhűtött hússal vihették be újra a vírust Kínába

A kelet-kínai Csingtao egészségügyi hatóságainak vizsgálata szerint a helyi kikötőben dolgozó munkások importált mélyhűtött élelmiszerekkel kapcsolatba kerülve fertőződhettek meg a koronavírussal, amely ezt követően gondatlanság miatt fertőzhetett meg másokat is a munkásokat ellátó kórházban.

Gazdaság

Bankszövetség – Moratórium és/vagy adósságrendező program

A törlesztési moratórium meghosszabbítása jó megoldás a védelemre szoruló ügyfelek fizetőképességének fenntartására. Aki pedig egyik kedvezményezetti kategóriába sem fér bele, és nem tud fizetni, részt vehet bankja adósságrendező programjában - mondta Jelasity Radován, a Magyar Bankszövetség elnöke.

Marad az alapkamat 0,60 százalék

Nem módosította a jegybanki alapkamat 0,60 százalékos szintjét a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa, és a kamatfolyosó sem változott.

Törlesztési moratórium: megszavazták a hosszabbítást

Az Országgyűlés 2021. június 30-ig meghosszabbította a koronavírus-járvány miatt bevezetett törlesztési moratóriumot egyes kiemelt társadalmi csoportoknak és pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozásoknak.

Újabb amerikai bank ment csődbe

Háromra nőtt az idén csődbe jutott amerikai bankok száma. Tavaly négy bank húzta le a rolót, tavalyelőtt egy sem.

Nőtt a befektetési alapok vagyona

Szeptemberben a tőkeáramlás, a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként 1,7 százalékkal, 109 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon.

MNB: marad az egyhetes betét kamata

Negyedik alkalommal hirdette meg a 0,6 százalékos alapkamatnál 15 bázisponttal magasabb kamattal egyhetes betéti tenderét a Magyar Nemzeti Bank.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom