Hirdetés
Hirdetés
Kezdőlap Mozaik Lakásbérlet. Megtörhetik a spekulánsok árait?

Lakásbérlet. Megtörhetik a spekulánsok árait?

Sajátos tulajdonforma segítségével veszik fel a harcot az egyre dráguló lakásbérleti árakkal Németországban. Se nem magántulajdon, se nem szövetkezeti, még csak nem is állami épületekről van szó – de 10 éve változatlanok a bérleti díjak. És azok is maradnak. A BBC újságírója az egyik Müncheni épület bérlőivel beszélgetett erről az egyre terjedő megoldásról.

A müncheni Westend kerület bérleti díjai megugrottak. A növekvő árak tavaly 10 ezer embert ‘hagytak’ az utcán. Egy épületben azonban, amelyet Ligsalz8-nak neveznek, a bérleti díjak 10 éve változatlanok – és így is maradnak.

– 2008-ban 7,88 euró négyzetméterenkénti bérleti díjakkal kezdtünk, és 2018-ban még mindig ugyanennyi  – mondta York Runte, az egyik bérlő. Münchenben ez az ár olcsónak számít. Az átlagos bérleti díj errefelé 13 euró négyzetméterenként, az új bérlőktől viszont akár 17 eurót is elkérhetnek.

A Ligsalz8 alacsonyan tartja az árait

Ez egy kommunális tulajdon, nem magán tulajdon, és nem is állami tulajdon, de nem is szövetkezeti. A Ligsalz8 egy bérlakás-szindikátus része, amelynek a célja a bérleti díjak megtörése, a spekulánsok kiszorítása.

A Ligsalz8 több mint 100 projektben vesz részt Németországban, Hollandiában és Ausztriában hasonló struktúrákkal rendelkezik, és annak tudatában, hogy az Egyesült Királyságban milyen magasak a költségek, a szervezők még tovább szeretnék terjeszteni az ötletet.

Mi a módszer lényege?

A bérlők csoportjai lakótelepeket hoznak létre, ezek csatlakoznak a szindikátushoz, mégpedig azért, hogy magánvállalatokat hozhassanak létre. Ezek a vállalatok vásárolják meg az épületeket. Közvetlen mikrohiteleket vesznek felé a bérlők, akik finanszírozzák a szindikátus támogatásával az épületvásárlásokat. A bérleti díjak így nem változnak a kölcsönök kifizetése után sem.

Azért nem szövetkezeti a tulajdon, mert a bérlőknek ehhez szükségük lenne saját tőkére – mondja York – és fennáll annak is a veszélye, hogy többségi szavazással továbbadnák a bérlakásokat.

Ehelyett a bérlők maguk kezelik az épületeket, és meghozzák a kulcsfontosságú döntéseket a karbantartásról, a felújításról és a bérleti díjakról, a szindikátusnak pedig joga van vétót emelni az ingatlan eladási ajánlata esetén.

 

Olyan lakosok számára, mint Ramona Pielenhofer, aki fiatal szabadúszó tervező, ez a modell biztosítja a biztonságot.

Münchenben különösen nehéz megtalálni a megfizethető lakóhelyeket, de a többi lakóhelyhez képest, ahol éltem, Ligsalz8 olcsó” – mondta. És ez sok mindent egyszerűbbé teszi számomra, beleértve a szabadúszó képességről szóló döntést. Nagyon szép is, hogy a város központjában állok, dolgozni tudok, és kihasználhatom az üzleteket, bárokat és éttermeket. – folytatta.

Ramona szerint a bérlők úgy élnek, mint “egyfajta család”.

Mindannyian nagyon különbözőek vagyunk, különböző munkánk van, különböző korúak vagyunk, beleértve egy 20 hónapos kisbabát is, de ez az épület összeköt minket.

Friss

Hollandia. A világvégére vártak tíz évig teljes elszigeteltségben

A világvégére várva mintegy tíz évig élt egy pincében a világtól elzárva egy holland férfi hat gyermekével.

BÉT – Esett a vezető részvények többsége

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 155,52 pontos, 0,38 százalékos csökkenéssel, 40 578,18 ponton zárt kedden.

Pályázható a Kőrösi Csoma Sándor program déli féltekére szóló ösztöndíj

Október 15-től lehet pályázni a Kőrösi Csoma Sándor program keretében a déli féltekére szóló ösztöndíjakra.

Új magyar bank: a Takarékbank Zrt. november 6-án kezdi meg a működését

Takarékbank Zrt. október 31-én jön létre tizenegy takarékszövetkezet és két bank - a Takarék Kereskedelmi Bank Zrt. és a Takarékbank Zrt. - egyesülésével. A teljes körű, mindenre, a netbankolásra is kiterjedő nyitás november hatodikán lesz.

Hírek

Hollandia. A világvégére vártak tíz évig teljes elszigeteltségben

A világvégére várva mintegy tíz évig élt egy pincében a világtól elzárva egy holland férfi hat gyermekével.

Felkészült a karácsonyi rohamra a Posta

Készen áll az ünnepi szezonra a Magyar Posta. Úgy számolnak, november közepétől karácsonyig a napi negyedmilliót is elérheti a kezelt csomagok száma. A forgalmat elsősorban a nemzetközi online rendelések növelik.

Minden negyedik emlősfaj kihalhat Nagy-Britanniában

Nagy-Britannia emlőseinek több mint negyedét fenyegeti kihalás a klímaváltozás és a mezőgazdaság egyre intenzívebbé válása miatt - derült ki egy új tanulmányból, amely mintegy hétezer faj adatait vizsgálta.

Kerekesszékbe rejtette a kokaint egy idős asszony

Csaknem három kilogramm kokaint rejtett kerekesszékébe egy 81 éves nő Kolumbiában. Az asszonyt azelőtt vették őrizetbe, hogy felszállt volna egy nemzetközi repülőjáratra.

Botrány a Vatikánban: távozik a pápa biztonsági főnöke

A Vatikánban kirobbant pénzügyi-biztonsági botrányt követően benyújtotta lemondását a pápai állam biztonsági szolgálatát vezető Domenico Giani - jelentette az olasz sajtó.

Szegénység elleni módszerért kapták a közgazdasági Nobel-díjat

A globális szegénység enyhítéséért végzett munkájáért három közgazdász, az indiai Abhijit Banerjee, a francia Esther Duflo és az amerikai Michael Kremer kapta meg az idei közgazdasági Nobel-emlékdíjat - jelentette be a Svéd Királyi Tudományos Akadémia.

Nem jár a libegő és a sikló

Hétfőtől péntekig nem üzemel a Zugligeti Libegő és a Budavári Sikló - közölte a Budapesti Közlekedési Központ.

Halálos áldozatok, földcsuszamlás, árvíz. A Hagibisz tájfun japán mérlege

Japánban a Hagibis tájfun halálos áldozatainak száma elérte a 19-et, több mint 140-en sérültek meg, és tizenkettő fölött van az eltűntek száma is - közölték japán hatósági források.

Éjszakai razzia – gyorsulási versenyek Budapesten

Éjszakai gyorsulási versenyen tartottak ellenőrzést a rendőrök Budapest XIII. kerületében, több mint 375 autót vizsgáltak át. Több forgalmi engedélyt vontak be. A BRFK folytatást ígér.

Japán. Pusztító vihar közelít

A Hagibisz tájfun szeme Tokió környékén halad át. A legmagasabb kategóriába sorolt szupertájfun  szombaton éri el a japán fővárost - mondta Tóth Tamás meteorológus.

Az Oktoberfest másik arca

Köztudott, hogy a túlzásba vitt sörfogyasztás és a sok zsíros hús nem jó a szervezetnek. Idén kiderült, hogy az Oktoberfest nem csak a kulinárián keresztül veszélyezteti az egészséget.

Szennyezett német tej. Mi állítólag nem kaptunk belőle 

Szennyezettség miatt visszahívta egyliteres kiszerelésű zsírszegény friss tej termékét a legnagyobb német tejfeldolgozó társaság, a DMK. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerint Magyarországra nem érkezett ebből a termékből.
Hirdetés

Gazdaság

Új magyar bank: a Takarékbank Zrt. november 6-án kezdi meg a működését

Takarékbank Zrt. október 31-én jön létre tizenegy takarékszövetkezet és két bank - a Takarék Kereskedelmi Bank Zrt. és a Takarékbank Zrt. - egyesülésével. A teljes körű, mindenre, a netbankolásra is kiterjedő nyitás november hatodikán lesz.

A Facebook és Kína is kriptopénzen dolgozik. Kontroll nélkül

A kriptovaluták száma megközelíti a 4000-et. Jövőre a Facebook is saját pénzzel áll elő. A Libra felbolygathatja a pénzvilágot.  Ellentmondásos kép a világ, és a virtuális pénzek viszonyáról - Petrus Szabolcs összefoglaló írása.

Török offenzíva. Trump fenyeget – gyengül a líra

Mérsékelten gyengült a török líra a dollárral szemben, miután Donald Trump erőteljes szankciók kivetésével fenyegette meg Törökországot szíriai offenzívája miatt.

A Mastercard is kihátrált a Facebook kriptopénze mögül

Fogyatkoznak a Libra támogatói: az Ebay és a Stripe után a Mastercard is bejelentette, hogy a továbbiakban nem vesz részt a bevezetés előkészítésében.

Devizahitel – Kúria: az árfolyamkockázat nem lehet hivatkozási alap

Az Európai Unió bíróságának határozata nem veti el a magyar ítélkezési megoldást, ezért árfolyamrés és az árfolyamkockázat tisztességtelenségére hivatkozva a fogyasztók nem léphetnek fel új igényekkel, a kezelési költség és a folyósítási jutalék tisztességtelenségének kérdéskörében azonban a Kúria a bíróság ítélete alapján hozza meg döntését.

Ellenszavazat nélkül. Marad az alapkamat – döntött a monetáris tanács

A monetáris tanács tagjai ellenszavazat nélkül döntöttek az alapkamat és a kamatfolyosó változatlanságáról szeptemberben, de egyetértettek abban, hogy indokolt a monetáris kondíciók finomhangolása - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a szeptember 24-i kamatdöntő ülésről kiadott rövidített jegyzőkönyvében.
Hirdetés
Hirdetés
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom