Hirdetés
Kezdőlap Mozaik Lakásbérlet. Megtörhetik a spekulánsok árait?

Lakásbérlet. Megtörhetik a spekulánsok árait?

Sajátos tulajdonforma segítségével veszik fel a harcot az egyre dráguló lakásbérleti árakkal Németországban. Se nem magántulajdon, se nem szövetkezeti, még csak nem is állami épületekről van szó – de 10 éve változatlanok a bérleti díjak. És azok is maradnak. A BBC újságírója az egyik Müncheni épület bérlőivel beszélgetett erről az egyre terjedő megoldásról.

A müncheni Westend kerület bérleti díjai megugrottak. A növekvő árak tavaly 10 ezer embert ‘hagytak’ az utcán. Egy épületben azonban, amelyet Ligsalz8-nak neveznek, a bérleti díjak 10 éve változatlanok – és így is maradnak.

– 2008-ban 7,88 euró négyzetméterenkénti bérleti díjakkal kezdtünk, és 2018-ban még mindig ugyanennyi  – mondta York Runte, az egyik bérlő. Münchenben ez az ár olcsónak számít. Az átlagos bérleti díj errefelé 13 euró négyzetméterenként, az új bérlőktől viszont akár 17 eurót is elkérhetnek.

A Ligsalz8 alacsonyan tartja az árait

Ez egy kommunális tulajdon, nem magán tulajdon, és nem is állami tulajdon, de nem is szövetkezeti. A Ligsalz8 egy bérlakás-szindikátus része, amelynek a célja a bérleti díjak megtörése, a spekulánsok kiszorítása.

A Ligsalz8 több mint 100 projektben vesz részt Németországban, Hollandiában és Ausztriában hasonló struktúrákkal rendelkezik, és annak tudatában, hogy az Egyesült Királyságban milyen magasak a költségek, a szervezők még tovább szeretnék terjeszteni az ötletet.

Mi a módszer lényege?

A bérlők csoportjai lakótelepeket hoznak létre, ezek csatlakoznak a szindikátushoz, mégpedig azért, hogy magánvállalatokat hozhassanak létre. Ezek a vállalatok vásárolják meg az épületeket. Közvetlen mikrohiteleket vesznek felé a bérlők, akik finanszírozzák a szindikátus támogatásával az épületvásárlásokat. A bérleti díjak így nem változnak a kölcsönök kifizetése után sem.

Azért nem szövetkezeti a tulajdon, mert a bérlőknek ehhez szükségük lenne saját tőkére – mondja York – és fennáll annak is a veszélye, hogy többségi szavazással továbbadnák a bérlakásokat.

Ehelyett a bérlők maguk kezelik az épületeket, és meghozzák a kulcsfontosságú döntéseket a karbantartásról, a felújításról és a bérleti díjakról, a szindikátusnak pedig joga van vétót emelni az ingatlan eladási ajánlata esetén.

 

Olyan lakosok számára, mint Ramona Pielenhofer, aki fiatal szabadúszó tervező, ez a modell biztosítja a biztonságot.

Münchenben különösen nehéz megtalálni a megfizethető lakóhelyeket, de a többi lakóhelyhez képest, ahol éltem, Ligsalz8 olcsó” – mondta. És ez sok mindent egyszerűbbé teszi számomra, beleértve a szabadúszó képességről szóló döntést. Nagyon szép is, hogy a város központjában állok, dolgozni tudok, és kihasználhatom az üzleteket, bárokat és éttermeket. – folytatta.

Ramona szerint a bérlők úgy élnek, mint “egyfajta család”.

Mindannyian nagyon különbözőek vagyunk, különböző munkánk van, különböző korúak vagyunk, beleértve egy 20 hónapos kisbabát is, de ez az épület összeköt minket.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Amerikai pénzosztás: rekordmértékben nőttek a keresetek

A krízishelyzetben nyújtott állami támogatásoknak köszönhetően áprilisban a valaha regisztrált legnagyobb mértékben nőttek a személyi jövedelmek az Egyesült Államokban - közölte a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete.

Tömegével érkezik a hamis játék – a legtöbb csak a határig jut

Az ITM a vámhatósággal együttműködve tavaly óta csaknem 170 ezer játékot vizsgált meg a határokon, túlnyomó részüket pedig megsemmisítette. A hatóságok a járványveszély idején fokozták a belső ellenőrzéseket is - közölte a fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár.

Látástól… meddig? Munka, magánélet – hiányzó egyensúly

A munka és magánélet közti egyensúly egyik meghatározása szerint akkor jön létre az egyensúlyi állapot, ha sikerül kielégíteni az élet három legfontosabb területén. Lehetséges. Hogyan? Erről szól AzÜzlet.hu vezetési tanácsadójának, dr. Gondja György Menedzserakadémiájának legújabb része..

Megújul a Mol Bubi – okoslakat is kerülhet rá

A fővárosi közbringarendszer megújulási tervei között új mobilapplikáció bevezetése, könnyebben tekerhető kerékpárok, valamint a többszintű árazás és a rugalmasabb használat bevezetése is szerepel - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

Hírek

Balaton. Több tucatnyi gyógyszer maradványát mutatták ki

Hatvankilenc gyógyszermaradványt mutattak ki vizsgálatok a Balatonban. Mivel csekély mennyiségben vannak jelen a vízben, nem jelentenek egészségügyi kockázatot - közölte Maász Gábor, a Balatoni Limnológiai Intézet tudományos munkatársa.

Jövő júliustól tilos az egyszer használatos műanyag

2021. július 1-jével tiltják be Magyarországon az egyszer használatos műanyagokat - közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Lemondott az MNB alelnöke

A Magyar Nemzeti Bank monetáris politikáért, pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős alelnöke, Nagy Márton - más fontos vezetői megbízatása miatt - lemondott alelnöki tisztségéről.

Pécs. Félmilliárdos áfacsalás – brazil szójával

Három férfit tartóztattak le Pécsen, mert az általuk irányított cégláncolat áfa megfizetése nélkül kereskedett szójával. A kár mintegy félmilliárd forint - közölte a NAV Dél-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatósága.

Rezsiutalvány – hosszabb beváltási határidő

A pünkösdi ünnepi hétvégére való tekintettel május 31. helyett június 2-ig fogadja el a rezsiutalványokat a Magyar Posta.

Kudarcba fulladt Richard Branson rakétakilövése

Sikertelen volt a Virgin Orbit első rakétafellövési kísérlete. A brit milliárdos, Richard Branson cége újabb indítást tervez, hosszú távon pedig az a célja, hogy fizetős utasokat repít a földi légkör fölé.

KSH: negyedével csökkent a természetes fogyás

Csökkent a természetes fogyás Magyarországon az első negyedévben, miközben kétszer annyi házasságot kötöttek, mint az előző év azonos időszakában - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

E-matrica nélkül: több a külföldi bliccelő

A személygépjárművekre márciusban nyolcvanezer, áprilisban csaknem ötvenezer esetben szabott ki pótdíjat díjfizetés nélküli úthasználat miatt a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt.

A SpaceX embert küld az űrbe, Musk mindenre gondolt

Stílusosan indulnak az űrbe a SpaceX Crew Dragon űrhajójának első asztronautái: az egyrészes, fekete-fehér színű, elegáns szkafandert viselő űrhajósok egy elektromos Teslával érkeznek szerdán a kilövőpadhoz.

Új nevet kap Csongrád megye

Trianon századik évfordulójától, június 4-étől Csongrád megye neve Csongrád-Csanád megye lesz - jelentette be Juhász Tünde kormánymegbízott Szegeden.

Szerdán tovább drágulnak az üzemanyagok

Tovább emelkedik a hét közepén az üzemanyagok ára: a benzin bruttó 7 forinttal kerül majd többe, a gázolaj pedig bruttó 6 forinttal drágul.

Lakónegyedre zuhant egy utasszállító Pakisztánban

Nem sokkal a landolás előtt lakónegyedre zuhant egy utasszállító repülőgép a pakisztáni Karacsiban. A fedélzeten legalább százan voltak, valamennyien életüket vesztették.

Gazdaság

Lemondott az MNB alelnöke

A Magyar Nemzeti Bank monetáris politikáért, pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős alelnöke, Nagy Márton - más fontos vezetői megbízatása miatt - lemondott alelnöki tisztségéről.

Szuperbank alakul: a Budapest Bank is csatlakozik

A Budapest Bank Zrt. (BB) csatlakozik az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. (MTB) és az MKB Bank Nyrt. (MKB) stratégiai együttműködéséhez, amelyben egy hazai tulajdonú bankcsoport létrehozásának keretrendszerét vizsgálják meg és készítik elő.

Monetáris tanács: marad az alapkamat és a kamatfolyosó

Nem változtatott a jegybanki alapkamat 0,90 százalékos szintjén és a kamatfolyosón sem a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülésén.

A Bankszövetség új elnöke: elkerülhető a 2008-ashoz hasonló krízis

A bankszektor elemi érdeke, hogy maximálisan támogassa ügyfeleit, valamint a Magyar Nemzeti Bankot és a kormányt annak érdekében, hogy a gazdaság működése mielőbb visszatérjen a normál kerékvágásba - mondta Jelasity Radován.

Jelasity Radován a Magyar Bankszövetség új elnöke

Jelasity Radovánt, az Erste Bank elnök-vezérigazgatóját választotta meg a Magyar Bankszövetség elnökének a szervezet tisztújító testületi ülésén.

MNB: ennél nagyobb sokkot is túlélne a bankrendszer

A mostaninál súlyosabb makrogazdasági pálya esetén is kezelhető a bakrendszer tőkeigénye, azaz a bankok többsége akkor sem szorulna tőkepótlásra - állapítja meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) májusi stabilitási jelentése.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom