Hirdetés
Kezdőlap Mozaik Lakásbérlet. Megtörhetik a spekulánsok árait?
No menu items!

Lakásbérlet. Megtörhetik a spekulánsok árait?

Sajátos tulajdonforma segítségével veszik fel a harcot az egyre dráguló lakásbérleti árakkal Németországban. Se nem magántulajdon, se nem szövetkezeti, még csak nem is állami épületekről van szó – de 10 éve változatlanok a bérleti díjak. És azok is maradnak. A BBC újságírója az egyik Müncheni épület bérlőivel beszélgetett erről az egyre terjedő megoldásról.

A müncheni Westend kerület bérleti díjai megugrottak. A növekvő árak tavaly 10 ezer embert ‘hagytak’ az utcán. Egy épületben azonban, amelyet Ligsalz8-nak neveznek, a bérleti díjak 10 éve változatlanok – és így is maradnak.

– 2008-ban 7,88 euró négyzetméterenkénti bérleti díjakkal kezdtünk, és 2018-ban még mindig ugyanennyi  – mondta York Runte, az egyik bérlő. Münchenben ez az ár olcsónak számít. Az átlagos bérleti díj errefelé 13 euró négyzetméterenként, az új bérlőktől viszont akár 17 eurót is elkérhetnek.

A Ligsalz8 alacsonyan tartja az árait

Ez egy kommunális tulajdon, nem magán tulajdon, és nem is állami tulajdon, de nem is szövetkezeti. A Ligsalz8 egy bérlakás-szindikátus része, amelynek a célja a bérleti díjak megtörése, a spekulánsok kiszorítása.

A Ligsalz8 több mint 100 projektben vesz részt Németországban, Hollandiában és Ausztriában hasonló struktúrákkal rendelkezik, és annak tudatában, hogy az Egyesült Királyságban milyen magasak a költségek, a szervezők még tovább szeretnék terjeszteni az ötletet.

Mi a módszer lényege?

A bérlők csoportjai lakótelepeket hoznak létre, ezek csatlakoznak a szindikátushoz, mégpedig azért, hogy magánvállalatokat hozhassanak létre. Ezek a vállalatok vásárolják meg az épületeket. Közvetlen mikrohiteleket vesznek felé a bérlők, akik finanszírozzák a szindikátus támogatásával az épületvásárlásokat. A bérleti díjak így nem változnak a kölcsönök kifizetése után sem.

Azért nem szövetkezeti a tulajdon, mert a bérlőknek ehhez szükségük lenne saját tőkére – mondja York – és fennáll annak is a veszélye, hogy többségi szavazással továbbadnák a bérlakásokat.

Ehelyett a bérlők maguk kezelik az épületeket, és meghozzák a kulcsfontosságú döntéseket a karbantartásról, a felújításról és a bérleti díjakról, a szindikátusnak pedig joga van vétót emelni az ingatlan eladási ajánlata esetén.

 

Olyan lakosok számára, mint Ramona Pielenhofer, aki fiatal szabadúszó tervező, ez a modell biztosítja a biztonságot.

Münchenben különösen nehéz megtalálni a megfizethető lakóhelyeket, de a többi lakóhelyhez képest, ahol éltem, Ligsalz8 olcsó” – mondta. És ez sok mindent egyszerűbbé teszi számomra, beleértve a szabadúszó képességről szóló döntést. Nagyon szép is, hogy a város központjában állok, dolgozni tudok, és kihasználhatom az üzleteket, bárokat és éttermeket. – folytatta.

Ramona szerint a bérlők úgy élnek, mint “egyfajta család”.

Mindannyian nagyon különbözőek vagyunk, különböző munkánk van, különböző korúak vagyunk, beleértve egy 20 hónapos kisbabát is, de ez az épület összeköt minket.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Budapesti járatokat is törölni kell a repülési káosz miatt

Az európai repülőtereken tapasztalható munkaerőhiány, amely a légiforgalom nyári emelkedésével párosul, elsősorban a földi kiszolgálásban okoz fennakadásokat, ami miatt járatkésések vagy kimaradások is előfordulnak. A problémák a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren is éreztetik hatásukat - közölte a Budapest Airport.

K&H: keveset tesznek a fenntarthatóságért a hazai cégek

Magyarországon a cégvezetők többsége már felismerte, hogy a fenntarthatóság jelentős befolyást gyakorol a gazdasági életre, amivel foglalkozni kell, de jóval kevesebben vannak azok, akik tényleges lépéseket is tesznek érte - mondta a K&H fenntarthatósági programjának vezetője sajtótájékoztatón.

Altató- és lélegeztetőgép kartellt tárt fel a GVH – 670 milliós bírság

A Gazdasági Versenyhivatal csaknem 670 millió forint versenyfelügyeleti bírságot szabott ki, amiért négy jelentős piaci szereplő már a közbeszerzési kiírás előtt felosztott egymás között egy állami altató- és lélegeztetőgép tendert.

MNB: az élelmiszerárak több mint 20 százalékkal nőhetnek a következő hónapokban

Az élelmiszerárak több mint 20 százalékkal nőhetnek a következő hónapokban, az infláció ősszel tetőzik. Az áremelkedés ezt követően lassan mérséklődik, 2023 végén visszatér a jegybanki toleranciasávba, 2024 első félévében pedig újra eléri a 3 százalékos jegybanki célt - mondta a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója az Inflációs jelentést bemutatva.

Hírek

Budapesti járatokat is törölni kell a repülési káosz miatt

Az európai repülőtereken tapasztalható munkaerőhiány, amely a légiforgalom nyári emelkedésével párosul, elsősorban a földi kiszolgálásban okoz fennakadásokat, ami miatt járatkésések vagy kimaradások is előfordulnak. A problémák a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren is éreztetik hatásukat - közölte a Budapest Airport.

Altató- és lélegeztetőgép kartellt tárt fel a GVH – 670 milliós bírság

A Gazdasági Versenyhivatal csaknem 670 millió forint versenyfelügyeleti bírságot szabott ki, amiért négy jelentős piaci szereplő már a közbeszerzési kiírás előtt felosztott egymás között egy állami altató- és lélegeztetőgép tendert.

Londonban és Párizsban is folytatódik a reptéri káosz

A londoni Heathrow-n és a párizsi Charles de Gaulle repülőtéren is újabb járattörlések várhatók, mivel az üzemeltetők arra számítanak, hogy az utazási káosz a nyár további részére is áthúzódik.

Változás a kutakon: ennyibe kerül péntektől az üzemanyag magyar forgalmi nélkül

Július 1-jén, pénteken újra változnak a hazai üzemanyagárak: a benzin literje 5 forinttal drágul, a gázolajé pedig 15 forinttal lesz olcsóbb. A változás a piaci árazású termékek esestében érvényesek, magyar forgalmi engedéllyel továbbra is a 480 forintos hatósági áron lehet tankolni.

A szerb kormány csatlakozna az EU-hoz, a szerbek nem

A szerbek többsége elutasítaná az Európai Uniós tagságot - derül ki abból a felmérésből, amely szerint a szerbek továbbra is Oroszország és Vlagyimir Putyin elnök mellett állnak, noha a szerb kormány szeretne csatlakozni a blokkhoz.

Putyin reagált a finn és a svéd NATO-csatlakozásra

Vlagyimir Putyin orosz elnök reagált a NATO közelgő bővítésére, és kijelentette, nincs problémája azzal, hogy Svédország és Finnország csatlakozik a katonai szövetséghez, de ha ezekben az országokban infrastruktúrát telepítenek, Oroszország hasonlóan fog válaszolni.

A KSH-tól érkezhet az Állami Számvevőszék új elnöke

Windisch Lászlót, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnökhelyettesét javasolja az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökének a parlament eseti bizottsága - közölte a testület elnöke.

Drágább lesz a parkolás Budapesten – jön az egységes rendszer

A jelenlegi bonyolult, 27 féle parkolási zóna helyett átlátható, világos, négy zónatípusból álló egységes parkolási rendszert vezet be a Fővárosi Önkormányzat, és megemeli a parkolási díjakat is - döntött a Fővárosi Közgyűlés többsége.

Gazdaság

Nem várt sokat az MNB: itt az újabb kamatemelés

Ahogy azt a keddi kamatdöntő ülést követően a Magyar Nemzeti Bank bejelentette, csütörtöktől összezárt az alapkamat és a piacon irányadónak tekintett egyhetes betét kamata. A jegybank az előző hetinél 50 bázisponttal magasabb 7,75 százalékos kamattal hirdette meg az egyhetes betétet a csütörtöki akcióra.

MNB: több százezer forintos többletköltséget jelenthet a moratóriumban maradás

A Magyar Nemzeti Bank azt javasolja az ügyfeleknek, hogy csak nehéz helyzetben, tartalékok híján lévők maradjanak a törlesztési moratóriumban, mert az több százezer forintos többletköltséget jelenthet a hiteleseknek.

Váratlanul nagyot emelt az alapkamaton a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa 185 bázisponttal 7,75 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén.

Hetvenmilliós bírságot és tiltást kapott a Bankmentor Kft.

A Magyar Nemzeti Bank 70 millió forint bírságot szabott ki a kecskeméti Bankmentor Kft.-re és megtiltotta annak működését, mivel a cég engedély nélkül folytatta pénzügyi közvetítői tevékenységét.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom