Kezdőlap Hírek Lazítottak az olaszok is a karanténon
No menu items!

Lazítottak az olaszok is a karanténon

Visszatértek a munkahelyükre 4,5 millióan, 192 utas volt az első Milánó-Róma-Nápoly vonaton, a bárokban ismét fő a kávé. Tudósítónk  a vezető olasz napilap, a Repubblica nyomán nyújt életképet a dámai eseményeket túlélt Olaszország első, hivatalosan is lazább karantént engedő napjairól. 

Itália életbe léptek a lazítások

Conte óvatósságra int

Március 10. óta csak az ország működéséhez elengedhetetlen munkahelyek működtek. Május 4-én, a lazítások legfontosabb intézkedéseként 4,5 millió olasz felvehette a munkát. Ők a kormány által meghatározott nagy jelentőségű szektorokban, elsősorban az élelmiszeriparban dolgoznak.

A lazítások csak felelősségteljes és fegyelmezett magatartással fognak működni” – figyelmeztetett Giuseppe Conte kormányfő vasárnap esti tévébeszédében. A megbetegedések és a halálos áldozatok száma csökken, de továbbra is napi 200 emberéletet követel a vírus – hívta fel a figyelmet. A vezető olasz napilap, a Repubblica tudósítói a “második fázis” első óráiról számolnak be.

Az ENSZ adatszolgáltatása alapján

Milánó

A főpályaudvaron 192 utas szállt fel az első nagysebességű Rómán keresztül Nápolyba közlekedő vonatra. Az ellenőrzőpontnál nem volt tumultus. Minden utas betartotta a 2 méteres távolságot, maszkot és kesztyűt viselt. Többségük a csizma legdélebbi tartományába, Calabriaba tart. Milánóban dolgozók, akik az utazási tilalom miatt március eleje óta nem látták a családjukat. Volt prominens is az utasok között, Piercamillo Davigo a ’90-es években az egész politikai életet átszövő korrupció ellen fellépő legendás ’Tiszta Kezek Mozgalom’ nyomozási bírója. A vonat 6 perces késéssel, 7:16-kor indult el – számolt be a Repubblica újságírója.

Úton… Kép/Forrás: Repubblica

Nem volt tolongás 7:30-kor a város egyik legzsúfoltabb buszjárata, a 90-es végállomásán. Csak két utas volt a buszon. Egyik ült, másik a jármű túloldalán állt. Így nem kaptak szerepet a padlóra ragasztott jelzések, amelyek az utasoknak közötti kellő távolságot mutatják.

A Porta Genova pályaudvarra érkeznek a vonatok a Milánó déli elővárosaiból ingázókkal. „A túlszervezéssel sikerült a kevés utasból tömeget csinálni” – mondja fejcsóválva az egyikük. „Csak a metró irányába lehetett menni a perontól és arra is csak egy ajtó volt nyitva. Rögtön feltorlódtak az emberek. Többeknek fel kellett emelni a hangjukat, hogy a biztonsági őrök más irányokba is engedjenek minket.

Brescia

Az észak-olasz város a legfertőzöttebb területen fekszik. A munka újraindulása fontos nap az olasz gazdaság szívének számító régió 200 ezres településen. Csak a termelőüzemekben szabad dolgozni. Természetesen maszkban, kesztyűben és a biztonsági távolság betartásával. A város és a járás 250 ezer aktív polgárából 96 ezren térhetnek vissza a munkahelyükre. Az Iparkamara várakozása szerint a jövő héten a cégek 90 százalékánál megindul a gyártás. Azokban a munkakörökben, ahol a home office lehetséges, továbbra is kötelező otthon maradni.

Róma

Az olasz főváros tömegközlekedési vállalata 50 százalékos sűrűséggel közlekedteti a járatait. Ennek ellenére nem volt zsúfoltság hétfőn. Egyetlen buszon sem közelítette meg az utasok száma a megengedett maximumot. Szinte mindegyiken maradt üres a kijelölt ülések közül, amelyeken helyet szabad foglalni – tapasztalta a baloldali napilap riportere.

Metróállomáson, Rómában

Nápoly

A dél-olasz metropolisz tengerparti promenádját már reggel 7-kor ellepték a kocogók. Két hónap után szabad az utcán sportolni! Nápolyban később szokott indulni az élet, futni viszont 8:30 után továbbra is tilos. Az utcán is kötelező a maszk és a 2 méteres távolságtartás.

A város autópályagyűrűjén is nagy volt a forgalom. Azokra a munkahelyekre igyekezhettek, ahol az országos törvények és tartományi rendeletek alapján május 4-én fel lehet venni a munkát.

A várakozásoknak megfelelően a reggel Milánóba induló 3 és Torinóba közlekedő 2 vonatra napokkal ezelőtt elkelt minden jegy. Pedig az utazóknak 14 napos házikarantént kell vállalniuk a célállomáson. A pályaudvaron mindegyiküknek alá kell írnia az erről szóló nyilatkozatot, igazolnia kell magát és a hőmérőzés is van. Ha 37,5-nél többet mutat, jön a korona-gyorsteszt, ha pozitív, az azonnali zárt karantént jelent.

Velence

A lagúnák városába is visszatért az élet. A velenceieknek nem csak az a furcsa, hogy két hónap után viszonylag sokan vannak az utcákon és járnak a tömegközlekedési hajók. Feltűnőbb, hogy nincsenek fényképeszkedő és bőröndöt húzó turisták. Tavaly 28 milliónyian járták az 55 ezres belváros utcáit.

Bologna

A közép-olaszországi egyetemi városa központjában is jóval többen vannak az utcán, mint az elmúlt hetekben. A maszkot és kesztyűt viselők többsége munkába vagy bevásárolni megy. De vannak közöttük kocogók, biciklizők és olyanok is, akik csak sétálnak a friss levegőn – mindez két hónapig tilos volt. Zsúfoltság nincs sehol. A buszokon az utasok száma nem éri el a megengedett 50 százalékos kihasználtságot – számol be a Repubblica. Sor csak a bankok és élelmiszerüzletek előtt vannak sorok. A többi kereskedelmi egység egyelőre nem nyithat ki.

Torino

Az egymilliós északi-itáliai városban az autóforgalom még távol van a megszokottól. Az utcát járó újságírónak az is furcsa, hogy a szupermarketeken és az elvitelre árusító éttermeken kívül minden üzlet zárva. Sok futó, kutyával és egyedül sétáltató már reggel kihasználta, hogy újra nyitva a város legnagyobb parkja, a Valentino. Hogy sok mindent továbbra sem szabad, azt a városközpontban cirkáló és igazoltató csendőrök látványa teszi világossá.

Kalábria

A csizma legdélebbi régiójában csak elvitelre főzhetnek az éttermek. A helyben fogyasztás a teraszokon is tilos. A római kormány megsemmisítette a tartományi elnök ezt engedélyező rendeletét. Már ez is nagy változás a két hónapos kényszerszünet után.

Kalábriában a teraszok nem fogadhatnak vendégeket egyelőre

Az idegenforgalomból élő Cosenzában az éttermek és bárok többsége zárva maradt. Nem éri meg csak az elvitel és a házhozszállítás kedvéért kinyitni. A kivetlek közé tartozik egy főpostával szembeni bár, ahol Mirko Gervasi dolgozik. „Félek a vírustól, de még jobban munkahelyem elvesztésétől. Legtöbb kollégám a kényszerbezárás után rögtön az utcára került” – mondja. A bárba senki nem mehet be. Az ajtóban kell rendelni és oda viszik az elkészült ételt, italt is. A nagyobb megrendeléseket házhoz is szállítják. Egyelőre kicsi a forgalom. Mirko bízik benne, hogy többen fognak jönni: „Kellenek a vendégek. A túlélésért küzdünk.”

Bari

„Ma még egyetlen utasom se volt” – panaszolja egy taxis a dél-olasz Puglia tartomány fővárosának pályaudvara előtt hétfőn dél körül. „Javulásra sem számítok, mert úgy tudom ma még nem jönnek vonatok északról. Két hónapja nem keresek. Ha nem javul a helyzet, éhen fogok halni” – fakad ki a Repubblica riporterének, aki a pályaudvaron se tapasztal nagy forgalmat. Nem csoda, hogy az egyik bár üzemeltetője szintén a kevés vendég miatt panaszkodik. „Alig van, aki venne kávét vagy szendvicset elvitelre.

Házi készítésű tészta – megjelenhetett újra, egyelőre az utcán árulva

Több ember van a tengerparti sétányon. Futók, néhányan szabálytalanul, csoportban, de a többség egyedül, maszkban. Mások sétálnak. Akad horgász is – május 4-től a tartományi rendelet szerint ez is megengedett.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik
Hirdetés

Friss

Afrikai gyermekrabszolgaság. A Nestlé, a Cargill Amerikában nem perelhető

A Nestlé és a Cargill vállalatoknak adott igazat csütörtöki döntésével az amerikai legfelsőbb bíróság abban a peres eljárásban, amelyben azzal vádolták az élelmiszeripari óriásokat, hogy tudatosan vásároltak afrikai földművesektől gyerekrabszolgák által betakarított kakaóbabot.

Veszteséges kezdés az amerikai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés pénteken az amerikai értékpapírpiacokon az előző napi vegyes zárás után.

Audi: viszlát a belsőégésű motornak

Az évtized közepén mutatja be utolsó belsőégésű motoros modelljét az Audi - jelentette be az autógyár szóvivője, megerősítve ezzel a Süddeutsche Zeitung és az Automobilwoche lapok korábbi beszámolóit.

Erősödött a dollár a Fed bejelentésére

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve szigorúbb hangnemének köszönhetően kéthavi csúcsra erősödött és közel kilenc hónapja a legjobb hetét zárhatja a dollár.

Hírek

Afrikai gyermekrabszolgaság. A Nestlé, a Cargill Amerikában nem perelhető

A Nestlé és a Cargill vállalatoknak adott igazat csütörtöki döntésével az amerikai legfelsőbb bíróság abban a peres eljárásban, amelyben azzal vádolták az élelmiszeripari óriásokat, hogy tudatosan vásároltak afrikai földművesektől gyerekrabszolgák által betakarított kakaóbabot.

Tűzgyújtási tilalom három megyében

Az avar-, gyep- és tűlevélréteg kiszáradása miatt fokozott tűzveszély alakult ki, ezért szombattól Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében életbe lép a tűzgyújtási tilalom - közölte a Nébih.

London helyett Budapesten lesz az Eb-döntő?

Az Európai Labdarúgó Szövetségnek (UEFA) készenléti terve van arra az esetre, ha a londoni Wembley Stadionban nem lehetne megrendezni a foci-Eb július 11-i fináléját. Brit sajtóértesülés szerint szükség esetén a Puskás Aréna adhatna otthont a döntőnek.

Golflabda méretű gyémántot találtak Botswanában

A világ harmadik legnagyobb drágakövének tartott, 1098 karátos gyémántot bányásztak ki Botswanában - közölte a De Beers bányakonszern és a kormány.

Hőségriasztás munkaidőben – előírások és tanácsok

A hőségben végzett munka veszélyesebb, ezért fontos, hogy a munkavállalók egészségének és biztonságának védelme érdekében mindenki tegye meg a szükséges megelőző intézkedéseket - írta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a közösségi oldalán.

Korrupció? Őrizetbe vettek egy rendőri vezetőt

Korrupciógyanú miatt őrizetbe vett a Központi Nyomozó Főügyészség egy rendőri gazdasági vezetőt - közölte a szervezet vezetője.

Szemhárfa – technológia segítségével játszhatnak a mozgáskorlátozott zenészek

A szemük mozgatásával hárfázhatnak egy új technológia segítségével mozgáskorlátozott zenészek.

A brit felnőttek többségét beoltották – a legtöbb új fertőzött 5-12 és 18-24 éves

A csütörtökön ismertetett legfrissebb adatok szerint a brit felnőtt lakosság több mint 80 százaléka megkapta a koronavírus elleni oltás első dózisát, és csaknem 60 százaléknak mindkét adagot beadták.

Hőhullámot hoz a hétvége – néhol záporral és zivatarral

A hétvégén érkezik az idei első hőhullám - hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Békétlenebbé vált a világ – meg is fizettünk érte

Bár tavaly csökkent a konfliktusok intenzitása, a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés miatt békétlenebbé vált a világ. A békétlenség a bolygó minden lakójának átlagosan 1942 dollárjába került - áll az Institute for Economics and Peace (IEP) nevű nemzetközi kutatóintézet éves jelentésében.

Pénteken nagyot drágulnak az üzemanyagok

Péntektől drágulnak az üzemanyagok a hazai kutakon: a benzin és a gázolaj literenkénti átlagára is 5 forinttal emelkedik.

Távfelügyelt, többszintes droggyár Kecskeméten

Egy több száz millió forintból kialakított droggyárat számoltak fel a rendőrök Kecskeméten - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) csütörtökön a police.hu oldalon.

Gazdaság

Erősödött a dollár a Fed bejelentésére

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve szigorúbb hangnemének köszönhetően kéthavi csúcsra erősödött és közel kilenc hónapja a legjobb hetét zárhatja a dollár.

MNB: idén először áprilisban lett deficites a fizetési mérleg

Áprilisban 201 millió euró deficittel zárt a folyó fizetési mérleg, az első három hónap előzetes adatok szerint 446 millió euró aktívumát követően, amiből 330 millió euró márciusban képződött - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) előzetes adataiból.

A pénzpiaci alapokból egymilliárdnyi forint áramlott ki

Májusban 0,1 százalékkal, 11 milliárd forinttal csökkent a befektetési alapokban kezelt vagyon - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz).

MNB – 50 milliós bírság az Union Biztosítónak

Különböző jogsértések miatt a Magyar Nemzeti Bank 50 millió forintos felügyeleti és fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki az Union Biztosítóra. A feltárt hiányosságok nem veszélyeztetik a biztosító biztonságos működését - közölte a jegybank.

Tőzsde – Csúcsot döntöttek az elsődleges kibocsátások

Az elmúlt 20 év legjobb eredményét produkálta a tőzsdei bevezetések (IPO) nemzetközi piaca 2021 első negyedévében: 85 százalékkal 430-ra emelkedett az elsődleges tőzsdei részvénykibocsátások száma, összesített értékük pedig 271 százalékkal 105,6 milliárd dollárra nőtt - közölte az EY könyvvizsgáló.

EBRD: a járvány alatt is csökkentek a térségi bankrendszerek nem teljesítő kinnlevőségei

A koronavírus-járvány ellenére is csökkent tavaly a közép- és kelet-európai gazdaságokban a nem teljesítő banki kinnlevőségek (NPL) összege, elsősorban a masszív kormányzati beavatkozások miatt - közölte hétfőn Londonban az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD). A kimutatás szerint Magyarország azon térségi országok között van, amelyekben a legnagyobb mértékben csökkent a problémás követelésállomány.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom