Hirdetés
Kezdőlap Hírek Lazítottak az olaszok is a karanténon
No menu items!

Lazítottak az olaszok is a karanténon

Visszatértek a munkahelyükre 4,5 millióan, 192 utas volt az első Milánó-Róma-Nápoly vonaton, a bárokban ismét fő a kávé. Tudósítónk  a vezető olasz napilap, a Repubblica nyomán nyújt életképet a dámai eseményeket túlélt Olaszország első, hivatalosan is lazább karantént engedő napjairól. 

Itália életbe léptek a lazítások

Conte óvatósságra int

Március 10. óta csak az ország működéséhez elengedhetetlen munkahelyek működtek. Május 4-én, a lazítások legfontosabb intézkedéseként 4,5 millió olasz felvehette a munkát. Ők a kormány által meghatározott nagy jelentőségű szektorokban, elsősorban az élelmiszeriparban dolgoznak.

A lazítások csak felelősségteljes és fegyelmezett magatartással fognak működni” – figyelmeztetett Giuseppe Conte kormányfő vasárnap esti tévébeszédében. A megbetegedések és a halálos áldozatok száma csökken, de továbbra is napi 200 emberéletet követel a vírus – hívta fel a figyelmet. A vezető olasz napilap, a Repubblica tudósítói a “második fázis” első óráiról számolnak be.

Az ENSZ adatszolgáltatása alapján

Milánó

A főpályaudvaron 192 utas szállt fel az első nagysebességű Rómán keresztül Nápolyba közlekedő vonatra. Az ellenőrzőpontnál nem volt tumultus. Minden utas betartotta a 2 méteres távolságot, maszkot és kesztyűt viselt. Többségük a csizma legdélebbi tartományába, Calabriaba tart. Milánóban dolgozók, akik az utazási tilalom miatt március eleje óta nem látták a családjukat. Volt prominens is az utasok között, Piercamillo Davigo a ’90-es években az egész politikai életet átszövő korrupció ellen fellépő legendás ’Tiszta Kezek Mozgalom’ nyomozási bírója. A vonat 6 perces késéssel, 7:16-kor indult el – számolt be a Repubblica újságírója.

Úton… Kép/Forrás: Repubblica

Nem volt tolongás 7:30-kor a város egyik legzsúfoltabb buszjárata, a 90-es végállomásán. Csak két utas volt a buszon. Egyik ült, másik a jármű túloldalán állt. Így nem kaptak szerepet a padlóra ragasztott jelzések, amelyek az utasoknak közötti kellő távolságot mutatják.

A Porta Genova pályaudvarra érkeznek a vonatok a Milánó déli elővárosaiból ingázókkal. „A túlszervezéssel sikerült a kevés utasból tömeget csinálni” – mondja fejcsóválva az egyikük. „Csak a metró irányába lehetett menni a perontól és arra is csak egy ajtó volt nyitva. Rögtön feltorlódtak az emberek. Többeknek fel kellett emelni a hangjukat, hogy a biztonsági őrök más irányokba is engedjenek minket.

Brescia

Az észak-olasz város a legfertőzöttebb területen fekszik. A munka újraindulása fontos nap az olasz gazdaság szívének számító régió 200 ezres településen. Csak a termelőüzemekben szabad dolgozni. Természetesen maszkban, kesztyűben és a biztonsági távolság betartásával. A város és a járás 250 ezer aktív polgárából 96 ezren térhetnek vissza a munkahelyükre. Az Iparkamara várakozása szerint a jövő héten a cégek 90 százalékánál megindul a gyártás. Azokban a munkakörökben, ahol a home office lehetséges, továbbra is kötelező otthon maradni.

Róma

Az olasz főváros tömegközlekedési vállalata 50 százalékos sűrűséggel közlekedteti a járatait. Ennek ellenére nem volt zsúfoltság hétfőn. Egyetlen buszon sem közelítette meg az utasok száma a megengedett maximumot. Szinte mindegyiken maradt üres a kijelölt ülések közül, amelyeken helyet szabad foglalni – tapasztalta a baloldali napilap riportere.

Metróállomáson, Rómában

Nápoly

A dél-olasz metropolisz tengerparti promenádját már reggel 7-kor ellepték a kocogók. Két hónap után szabad az utcán sportolni! Nápolyban később szokott indulni az élet, futni viszont 8:30 után továbbra is tilos. Az utcán is kötelező a maszk és a 2 méteres távolságtartás.

A város autópályagyűrűjén is nagy volt a forgalom. Azokra a munkahelyekre igyekezhettek, ahol az országos törvények és tartományi rendeletek alapján május 4-én fel lehet venni a munkát.

A várakozásoknak megfelelően a reggel Milánóba induló 3 és Torinóba közlekedő 2 vonatra napokkal ezelőtt elkelt minden jegy. Pedig az utazóknak 14 napos házikarantént kell vállalniuk a célállomáson. A pályaudvaron mindegyiküknek alá kell írnia az erről szóló nyilatkozatot, igazolnia kell magát és a hőmérőzés is van. Ha 37,5-nél többet mutat, jön a korona-gyorsteszt, ha pozitív, az azonnali zárt karantént jelent.

Velence

A lagúnák városába is visszatért az élet. A velenceieknek nem csak az a furcsa, hogy két hónap után viszonylag sokan vannak az utcákon és járnak a tömegközlekedési hajók. Feltűnőbb, hogy nincsenek fényképeszkedő és bőröndöt húzó turisták. Tavaly 28 milliónyian járták az 55 ezres belváros utcáit.

Bologna

A közép-olaszországi egyetemi városa központjában is jóval többen vannak az utcán, mint az elmúlt hetekben. A maszkot és kesztyűt viselők többsége munkába vagy bevásárolni megy. De vannak közöttük kocogók, biciklizők és olyanok is, akik csak sétálnak a friss levegőn – mindez két hónapig tilos volt. Zsúfoltság nincs sehol. A buszokon az utasok száma nem éri el a megengedett 50 százalékos kihasználtságot – számol be a Repubblica. Sor csak a bankok és élelmiszerüzletek előtt vannak sorok. A többi kereskedelmi egység egyelőre nem nyithat ki.

Torino

Az egymilliós északi-itáliai városban az autóforgalom még távol van a megszokottól. Az utcát járó újságírónak az is furcsa, hogy a szupermarketeken és az elvitelre árusító éttermeken kívül minden üzlet zárva. Sok futó, kutyával és egyedül sétáltató már reggel kihasználta, hogy újra nyitva a város legnagyobb parkja, a Valentino. Hogy sok mindent továbbra sem szabad, azt a városközpontban cirkáló és igazoltató csendőrök látványa teszi világossá.

Kalábria

A csizma legdélebbi régiójában csak elvitelre főzhetnek az éttermek. A helyben fogyasztás a teraszokon is tilos. A római kormány megsemmisítette a tartományi elnök ezt engedélyező rendeletét. Már ez is nagy változás a két hónapos kényszerszünet után.

Kalábriában a teraszok nem fogadhatnak vendégeket egyelőre

Az idegenforgalomból élő Cosenzában az éttermek és bárok többsége zárva maradt. Nem éri meg csak az elvitel és a házhozszállítás kedvéért kinyitni. A kivetlek közé tartozik egy főpostával szembeni bár, ahol Mirko Gervasi dolgozik. „Félek a vírustól, de még jobban munkahelyem elvesztésétől. Legtöbb kollégám a kényszerbezárás után rögtön az utcára került” – mondja. A bárba senki nem mehet be. Az ajtóban kell rendelni és oda viszik az elkészült ételt, italt is. A nagyobb megrendeléseket házhoz is szállítják. Egyelőre kicsi a forgalom. Mirko bízik benne, hogy többen fognak jönni: „Kellenek a vendégek. A túlélésért küzdünk.”

Bari

„Ma még egyetlen utasom se volt” – panaszolja egy taxis a dél-olasz Puglia tartomány fővárosának pályaudvara előtt hétfőn dél körül. „Javulásra sem számítok, mert úgy tudom ma még nem jönnek vonatok északról. Két hónapja nem keresek. Ha nem javul a helyzet, éhen fogok halni” – fakad ki a Repubblica riporterének, aki a pályaudvaron se tapasztal nagy forgalmat. Nem csoda, hogy az egyik bár üzemeltetője szintén a kevés vendég miatt panaszkodik. „Alig van, aki venne kávét vagy szendvicset elvitelre.

Házi készítésű tészta – megjelenhetett újra, egyelőre az utcán árulva

Több ember van a tengerparti sétányon. Futók, néhányan szabálytalanul, csoportban, de a többség egyedül, maszkban. Mások sétálnak. Akad horgász is – május 4-től a tartományi rendelet szerint ez is megengedett.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Lakáspiac. Újra 3000 milliárd felett lehet az éves forgalom

Az idén túllépheti a 150 ezret az ingatlanpiaci adásvételek száma, így újra 3000 milliárd forint felett zárhat a lakáspiac forgalma, szemben a tavalyi 134 ezer tranzakcióval mintegy 2690 milliárd forint értékben - közölte a Duna House.

Német miniszter: vészhelyzet van, túlterhelődhet az egészségügy

Vészhelyzet alakult ki Németországban a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt, amelyet sürgősen meg kell állítani, különben túlterhelődik az egészségügyi ellátórendszer - mondta az ügyvezető szövetségi kormány egészségügyi minisztere.

KSH: a feldolgozóipar és a vállalkozások húzták a beruházásokat

A harmadik negyedévben folytatódott a beruházások bővülése, 12,4 százalékkal nőtt a volumen a koronavírus-járvány által súlyosan érintett egy évvel korábbihoz képest. A vállalkozások körében 21,8 százalékkal nőttek a beruházások, ugyanakkor az azok 13 százalékát realizáló költségvetési szerveknél a fejlesztések lényegesen, 11,7 százalékkal visszaestek - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Fordulat előtt az angol labdarúgás – jön az átigazolási adó?

A Premier League klubjainak adót kellene fizetniük minden átigazolás után, ezzel is támogatva az angol futballpiramist - áll többek között egy brit kormányzati jelentésben, amely 47 ajánlást tesz az angol labdarúgás jövőjének biztosítása érdekében.

Hírek

Új bankjegyet vezetnek be Romániában

Új címletű, 20 lejes bankjegyek kerülnek forgalomba Romániában december 1-jén. A pénzen először lesz látható egy nő arcmása - közölte a Román Nemzeti Bank.

Európai Bizottság: kilenc hónapig legyen érvényes a Covid-igazolvány

Az Európai Bizottság - tekintettel a koronavírus-járvány kiújulására - javaslatokat tett az unión belüli biztonságos és szabad mozgásra vonatkozó szabályok összehangolására. Ennek jegyében a többi között január 10-től kezdődően 9 hónapban határozná meg a teljes védettséget igazoló tanúsítványok érvényességét.

Szálló por. Négy településen veszélyes a levegő

Többfelé ismét magas a légszennyezettség a szálló por miatt - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Decembertől csak védettségi igazolvánnyal mehetnek be a szülők az iskolákba

Az innovációs és technológiai miniszter egyedi határozata értelmében december 1-jétől csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni a szakképzési intézményekbe. E főszabály alól természetesen mentesülnek az iskolákban, technikumokban foglalkoztatottak, oktatók és tanulók - jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára.

Kötelező biztosítás – Negyvenezer autós még válthat

Egy hete maradt az év végi fordulós kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással rendelkező autósoknak arra, hogy eldöntsék, elfogadják-e jelenlegi biztosítójuk ajánlatát a következő éves időszakra, vagy inkább szerződést váltanak - hívta fel a figyelmet a Netrisk.hu.

Madárinfluenza – immár öt megyében

Madárinfluenza jelenlétét igazolta a Nébih laboratóriuma egy Hajdú-Bihar és egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei baromfiállományban is. Ezzel ötre nőtt azon megyék száma, ahol kimutatták a vírus H5N1 altípusát.

Drágább lesz idén a karácsonyfa

Idén várhatóan 10-20 százalékkal emelkedik a karácsonyfa ára, elsősorban a szállítási- és a munkabérköltségek növekedése miatt - közölte a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete.

Tovább esett a forint – itt az újabb mélypont

A forint árfolyama történelmi mélypontot ért el kedden az euróval és a svájci frankkal szemben, a dollár ellenében pedig az idei leggyengébb szintre csökkent a jegyzése.

Gazdaság

Újabb betéti tender az alapkamat fölött – minden ajánlat elfogadva

Újabb 40 bázisponttal magasabb kamattal, 2,90 százalékon hirdette meg egyhetes betéti tenderét a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank az összes benyújtott ajánlatot elfogadta.

MNB: 41,3 milliós bírság a Sberbanknak

A hitelezési kockázatok kezelésére vonatkozó, a vállalatirányítási és egyéb hiányosságok miatt a Magyar Nemzeti Bank 41,3 millió forint bírságot szabott ki a Sberbankra. A hibák nem érintik a bank megbízható működését.

Moratórium után. Fizetéskönnyítő megoldásokat vár el az MNB a bankoktól

A jegybank elvárja a pénzügyi intézményektől, hogy a törlesztési moratóriumból kikerült vagy abban részt nem vevő ügyfelek esetleges fizetési nehézségeinek kezelésére dolgozzanak ki fizetéskönnyítő megoldásokat - áll a Magyar Nemzeti Bank legújabb vezetői körlevelében.

Tovább esett a forint – itt az újabb mélypont

A forint árfolyama történelmi mélypontot ért el kedden az euróval és a svájci frankkal szemben, a dollár ellenében pedig az idei leggyengébb szintre csökkent a jegyzése.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom