Hirdetés
Kezdőlap Autó Letartóztatási hullám és gigabotrány a Nissan-Mitsubishi-Renault holdingnál
No menu items!

Letartóztatási hullám és gigabotrány a Nissan-Mitsubishi-Renault holdingnál

A BBC vezető üzleti híreként jelenti a Nissan közleményére hivatkozva, hogy a Nissan elnökét, Carlos Ghosnt letartóztatták. A vádak szerint kozmetikázta a fizetési csomagját, valamint magáncélra használta a társaság vagyonát.

Carlos Ghosn

Az igazgatótanácsi ülés után az elnököt el is bocsátották az autógyártó óriástól – jelentette a Nissan egyik vezető tisztviselője. A BBC tudósítása szerint mindeddig a nyomozó hatóság nem nyilatkozott a történtekről.

A brit hírügynökség emlékeztet arra, hogy a Nissan a világ hatodik legnagyobb autógyára, Carlos Ghosn nemcsak a Nissannak, hanem a Mitsubishinek és a Renaultnak is elnök vezérigazgatója volt egy személyben.

Azt hogy mit is hozhat magával ez a letartóztatás, jól jelzi, hogy a Renault részvényei a hír bejelentését követően közel 10%-ot zuhantak a tőzsdén.

Egy sajtókoferencián Hiroto Saikawa a Nissan ügyvezetője mélységes megdöbbenésének adott hangot a történtek kapcsán, hangsúlyozva, hogy abban bízik, hogy „az emberek osztoznak az ő érzéseiben ezekben a pillanatokban”.

Hiroto Saikawa a Nissan ügyvezetője Kép: AzÜzlet.hu / Forrás BBC
Hiroto Saikawa, a Nissan ügyvezetője. Forrás: BBC

Kitért arra is, hogy a Nissan most arra összpontosít, hogy „stabilizálja a helyzetet” és biztosítsa a napi működést mind az alkalmazottai mind pedig a partnerei számára. A sajtókonferencián a vezető tisztviselő azt is elárulta, hogy egy bejelentésnek köszönhetően hét hónapja folyt már a belső vizsgálat aminek a végére a letartóztatás tett pontot.

A BBC japán hírügynökségi jelentésekre hivatkozva azt írja, hogy a letartóztatott Nissan vezér 2011 óta közel 5 milliárd yennel, azzal közel 34 millió fonttal becsülte alá az azt követő ötéves periódusban a vagyonát.

Elnökként Carlos Ghosn 735 millió jent (5,1 millió fontot) keresett a legutóbbi pénzügyi évben a Nissan-nál, 227 millió jent (1,6 millió fontot) a Mitsubishinél, és 7,4 millió eurót(6,6 millió fontot) a Renaultnál, ami összesen 13,3 millió fontra rúgott.

Saikawa úr azon vélekedésének adott hangot, hogy a csalás már jó ideje folyt, és talán az sem véletlen, hogy 2010 óta a japán cégektől megkövetelték, hogy hozzák nyilvánosságra azokat a felső vezetői fizetéseket, amelyek meghaladják a 100 millió jent – mutat rá a BBC tudósítása.

A letartóztatással azonban a hírek szerint még nincs vége a Nisannál kipattant botránynak, ugyanis a az autógyár Greg Kelly senior ügyvezetőtől is meg akar válni, akit szerintük szintén bilincsbe vertek, mivel Ghosn közeli beosztottjaként „nagyon mélyen benne volt” a pénzügyi csalás sorozatban – írja a BBC.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Outplacement, avagy kegyes válás – II. rész

A pandémia miatt sorra jutnak csődbe kis- és középvállalatok, de a járvány még a stabil, nagy cégeket is megtépázza. Az elbocsátások, a tömeges létszámleépítések üteme felgyorsult, s ezzel párhuzamosan növekednek az érintettek mentális gondjai is. Ezért is kap napjainkban kiemelt szerepet a gondoskodó elbocsátás (outplacement). Dr. Gonda György írása AzÜzlet.hu Menedzser Akadémiájában.

MNB: a magyar bankrendszer továbbra is stabil

A magyar bankrendszer a koronavírus-járvány második évében is stabil, jelentős tőketartalékkal rendelkezik - ismertette a jegybank decemberi Pénzügyi stabilitási jelentését Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője.

Elemzők: jól kezdte a kiskereskedelem a negyedik negyedévet

A kiskereskedelmi forgalom várakozásokat meghaladó októberi növekedése biztató kezdetet jelez a negyedik negyedévi GDP-növekedés szempontjából, a szolgáltatószektor mellett továbbra is ez az egyedüli terület, amely érdemi pozitív növekedési hozzájárulást hozhat - kommentálták elemzők a friss kiskereskedelmi adatokat.

Áder János kinevezte a médiahatóság új elnökét

A köztársasági elnök Koltay András jogászt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektorát nevezte ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökének.

Hírek

Áder János kinevezte a médiahatóság új elnökét

A köztársasági elnök Koltay András jogászt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektorát nevezte ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökének.

Idén drágább lesz a karácsonyi halászlé

A kedvezőtlen körülmények ellenére nem csökkent jelentősen a tógazdaságok halhozama, így lesz elég hazai hal karácsonyra. Ugyanakkor a halak ára a tavalyihoz képest a takarmányárak növekedését követve várhatóan kis mértékben emelkedni fog - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Kormányinfó: a kisvállalkozókra is kiterjesztik a rezsicsökkentést

Az infláció elleni küzdelemben a kormány egyik legfontosabb eszköze a rezsicsökkentés fenntartása, és kiterjesztése a kisvállalkozói és az önkormányzati szektorra is - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

480 forint alá csökkenthet az üzemanyagok ára a benzinkutakon

Péntektől a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is bruttó 11 forinttal csökken - közölte a holtankoljak.hu portál.

Nem működött az IKEA online céges felülete – az adatok a kibertámadás után is biztonságban vannak

Olvasóink tegnap jelezték, hogy még este sem működik az IKEA internetes felülete a céges vásárlóknak. Kérdésünkre a cég reagált.

Vezetőváltás a HungaroControlnál

Távozik posztjáról Szepessy Kornél, a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. vezérigazgatója. Feladatait átmeneti jelleggel Tóth László, a légi navigációs vállalat igazgatóságának tagja veszi át.

Emelkedő gázárak. Két tényező áll a drágulás mögött

Októberben a kínálati hiány és a magas kereslet emelte a fölgáz árát - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal.

Új elnök-vezérigazgató a Magyar Bankholding élén

Folytatódik a Magyar Bankholding csoport irányításának egységesítése: Vida Józseftől Barna Zsolt veszi át a Magyar Bankholding Zrt. vezérigazgatói feladatait. Az eddigi igazgatósági elnök a jövőben elnök-vezérigazgatóként irányítja a társaságot.

Gazdaság

MNB: a magyar bankrendszer továbbra is stabil

A magyar bankrendszer a koronavírus-járvány második évében is stabil, jelentős tőketartalékkal rendelkezik - ismertette a jegybank decemberi Pénzügyi stabilitási jelentését Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője.

30 milliós bírságot kapott a Signal Biztosító

A kárrendezési folyamatoknál és a befektetési egységekhez kötött életbiztosításoknál feltárt, illetve egyéb hiányosságok miatt a Magyar Nemzeti Bank 30 millió forint bírságot szabott ki a Signal Biztosítóra. A jogsértések nem érintik a társaság megbízható működését - közölte a jegybank.

Újabb 20 bázisponttal nőtt az egyhetes betét kamata

Az MNB 3,10 százalékon hirdette meg egyhetes betétjét, vagyis az előző hetinél 20 bázisponttal magasabb kamaton.

Megugrott az amerikai bankok nyeresége

Jelentősen, 35,9 százalékkal nőtt az amerikai bankszektor teljes nyeresége a harmadik negyedévben éves összehasonlításban, ugyanakkor elmaradt a második negyedévvel összevetve.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom