Hirdetés
Hirdetés
Kezdőlap Autó Letartóztatási hullám és gigabotrány a Nissan-Mitsubishi-Renault holdingnál

Letartóztatási hullám és gigabotrány a Nissan-Mitsubishi-Renault holdingnál

A BBC vezető üzleti híreként jelenti a Nissan közleményére hivatkozva, hogy a Nissan elnökét, Carlos Ghosnt letartóztatták. A vádak szerint kozmetikázta a fizetési csomagját, valamint magáncélra használta a társaság vagyonát.

Carlos Ghosn

Az igazgatótanácsi ülés után az elnököt el is bocsátották az autógyártó óriástól – jelentette a Nissan egyik vezető tisztviselője. A BBC tudósítása szerint mindeddig a nyomozó hatóság nem nyilatkozott a történtekről.

A brit hírügynökség emlékeztet arra, hogy a Nissan a világ hatodik legnagyobb autógyára, Carlos Ghosn nemcsak a Nissannak, hanem a Mitsubishinek és a Renaultnak is elnök vezérigazgatója volt egy személyben.

Azt hogy mit is hozhat magával ez a letartóztatás, jól jelzi, hogy a Renault részvényei a hír bejelentését követően közel 10%-ot zuhantak a tőzsdén.

Egy sajtókoferencián Hiroto Saikawa a Nissan ügyvezetője mélységes megdöbbenésének adott hangot a történtek kapcsán, hangsúlyozva, hogy abban bízik, hogy „az emberek osztoznak az ő érzéseiben ezekben a pillanatokban”.

Hiroto Saikawa a Nissan ügyvezetője Kép: AzÜzlet.hu / Forrás BBC
Hiroto Saikawa, a Nissan ügyvezetője. Forrás: BBC

Kitért arra is, hogy a Nissan most arra összpontosít, hogy „stabilizálja a helyzetet” és biztosítsa a napi működést mind az alkalmazottai mind pedig a partnerei számára. A sajtókonferencián a vezető tisztviselő azt is elárulta, hogy egy bejelentésnek köszönhetően hét hónapja folyt már a belső vizsgálat aminek a végére a letartóztatás tett pontot.

A BBC japán hírügynökségi jelentésekre hivatkozva azt írja, hogy a letartóztatott Nissan vezér 2011 óta közel 5 milliárd yennel, azzal közel 34 millió fonttal becsülte alá az azt követő ötéves periódusban a vagyonát.

Elnökként Carlos Ghosn 735 millió jent (5,1 millió fontot) keresett a legutóbbi pénzügyi évben a Nissan-nál, 227 millió jent (1,6 millió fontot) a Mitsubishinél, és 7,4 millió eurót(6,6 millió fontot) a Renaultnál, ami összesen 13,3 millió fontra rúgott.

Saikawa úr azon vélekedésének adott hangot, hogy a csalás már jó ideje folyt, és talán az sem véletlen, hogy 2010 óta a japán cégektől megkövetelték, hogy hozzák nyilvánosságra azokat a felső vezetői fizetéseket, amelyek meghaladják a 100 millió jent – mutat rá a BBC tudósítása.

A letartóztatással azonban a hírek szerint még nincs vége a Nisannál kipattant botránynak, ugyanis a az autógyár Greg Kelly senior ügyvezetőtől is meg akar válni, akit szerintük szintén bilincsbe vertek, mivel Ghosn közeli beosztottjaként „nagyon mélyen benne volt” a pénzügyi csalás sorozatban – írja a BBC.

Friss

A Ford egymillió e-autóval árasztja el Európát?

A Ford 2022-re egymillió új elektromos autó értékesítését tervezi Európában, ez a szám akkorra meghaladhatja a benzines és dízel üzemű járművek eladását.

Kisbolygók haladnak el a Föld mellett szombaton

Biztonságos távolságot jelentő 5,6 millió kilométerre halad el a Föld mellett két közepes méretű aszteroida szombaton - közölte a NASA.

Varga: a rendezetlen Brexit sem rengetné meg a gazdaságot

Magyarország érdeke, hogy Nagy-Britannia rendezett keretek között lépjen ki az Unióból, ugyanakkor a szigetország megállapodás nélküli kilépése sem okozna jelentős visszaesést a magyar gazdaságnak - hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter.

A cégek a konjunktúra visszaesésével számolnak

Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) második negyedéves vállalati konjunktúra mutatója 39 pontról 33 pontra csökkent, vagyis a cégek a konjunktúra visszaesésére számítanak - közölte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK).

Hírek

Alpesi turistaházban vizsgálják a műszaki cikkek hiányának egészségre gyakorolt hatását

Alpesi turistaházban vizsgálják tíz önként jelentkezőn a műszaki cikkek, különösen a mobiltelefon hiányának egészségre gyakorolt hatását Olaszországban.

Kisbolygók haladnak el a Föld mellett szombaton

Biztonságos távolságot jelentő 5,6 millió kilométerre halad el a Föld mellett két közepes méretű aszteroida szombaton - közölte a NASA.

Fidel Castro krokodilja harapta le egy férfi karját

Fidel Castro hajdani kubai vezető tulajdona volt az a krokodil, amelynek harapása miatt amputálták egy svéd férfi karját.

Fűtési idény. Csak egyszer ingyenes az indulás

Szeptember 15-én kezdődik a fűtési időszak, a Főtáv is fűtésre alkalmas állapotba helyezi a berendezéseit. Kizárólag egyetlen alkalommal díjmentes a fűtés indítása, leállítása.

Markáns hidegfront érkezik a jövő héten

Jövő kedden markáns hidegfront éri el az országot a modellszámítások szerint - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

INPUT Program. Gondolatvezérléssel az amerikai piacra

Gondolattal irányítható elektronikus vezérlő, úgynevezett agy-gép interfész-rendszer fejlesztésével nyert a Mindrove csapata az INPUT Program első országos startup versenyén. A fejlesztők jutalma egy 20 ezer dollár értékű, észak-amerikai piacra lépési csomag.

Mesterien főzték a szeszt az ókori Kínában

A Kínában eddig felfedezett legnagyobb ókori lepárlóüzem romjait tárták fel Anhuj tartományban. A leletekből kiderült, az ókori kínaiak mesteri szinten űzték a szeszfőzést.

Leukémiában szenved Karel Gott

Akut leukémiában szenved Karel Gott. A cseh popsztár a Prágai Egyetemi Általános Kórházba jár kezelésre.

Budai barlangban termett a kannabisz – videó

Kábítószer-birtoklás bűntette miatt nyomoznak a negyvenegy éves F. Gy. ellen, aki a XXII. kerületi telkén lévő barlangrendszerben kannabiszt termesztett - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

E-cigaretta. Csak trafikban árusítható a töltőfolyadék

A dohányzás füstmentes alternatívái ugyanúgy dohánygyártmánynak és jövedéki terméknek minősülnek, mint a cigaretta. Kizárólag dohányboltokban forgalmazhatók, számos feltétel mellett - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Elárverezik Darth Vader eredeti maszkját

Ritka, filmben viselt Darth Vader-maszkra és Harry Potter-szemüvegre is lehet licitálni egy filmes relikviákból rendezett Los Angeles-i árverésen.

Vihar – Életveszélyessé vált a szegedi jogi kar épülete

Jelentős károk érték a hétfő délutáni viharban a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Állam- és Jogtudományi Karának főépületét, az ingatlan életveszélyessé vált - közölte a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága.
Hirdetés

Gazdaság

Megnyílnak a bankszámlák az appok előtt

Az ötezer forint alatti érintéses fizetések esetén is kérhetik a PIN-kódot a boltokban, bevezetik a nyitott bankolást és módosul az internetbanki belépés folyamata is.

Kamatot vágott az EKB – újraindul az eszközvásárlási program

Az Európai Központi Bank a várakozásokkal összhangban kamatot csökkentett és úgy döntött, hogy újraindítja a nettó eszközvásárlási programot, miközben csökkentette az eurózónára vonatkozó inflációs és GDP-növekedési előrejelzését.

Bírság. Belső hiányosságok a K&H Banknál

Nem megfelelő szabályozottságára visszavezethető, kis súlyú jogsértés miatt a Magyar Nemzeti Bank 29,2 millió forint bírságot szabott ki a K&H bankcsoport három intézményére.

Facebook Libra. A kibocsátók nyerik a legnagyobbat?

Bár a Facebook kriptodevizája, a Libra erősíteni tudná a világ elmaradott térségeiben élők pénzügyi kibontakozását, a virtuális pénz kibocsátóit nem önzetlen szempontok mozgatják - írja a müncheni ifo gazdaságkutató intézet tanulmánya.

Monetáris tanács – egyhangúlag maradt az alapkamat

A monetáris tanács tagjai ellenszavazat nélkül döntöttek az alapkamat, az egynapos és az egyhetes jegybanki fedezett hitel kamatának 0,9 százalékon, valamint az egynapos jegybanki betét kamatának mínusz 0,05 százalékon tartásáról.

Deutsche Bank: egy százalékpontot vág a kamaton a Fed

A Deutsche Bank azzal számol, hogy a Fed a következő egy évben jelentősen csökkenti az alapkamatot, és hogy lassul az amerikai gazdaság növekedése.
Hirdetés
Hirdetés
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom