Hirdetés
Kezdőlap Fókuszban Londongrád elesik? Mi lesz a londoni luxusingatlan-piaccal az orosz oligarchák nélkül?
No menu items!

Londongrád elesik? Mi lesz a londoni luxusingatlan-piaccal az orosz oligarchák nélkül?

A londoni csúcskategóriás ingatlanpiac az elmúlt két évtizedben ugrásszerűen megnőtt, mivel a szupergazdagok a pénzüket stabil országban lévő, biztonságosnak ítélt luxusingatlanokba fektették. Fotó: Bigstock

Az elmúlt két évtizedben London csúcskategóriás ingatlanpiacát orosz oligarchák lepték el, akik olyan sok szemtelenül nagy üzletet kötöttek, hogy a helyiek Londongrádnak nevezték a várost. Ám az Oroszország ellen hozott nyugati szankciók most nyomás alá helyezték őket, és így a teljes londoni luxusingatlan-piacot.

Egy, a Kensington-palotától csak egy kőhajításnyira lévő kastélyt néhány évvel ezelőtt 140 millió dollárért adtak el egy orosz oligarchának, több másik, a viktoriánus arisztokrácia által épített birtok pedig szintén orosz újgazdagoké lett, akik hatalmas földalatti medencéket és elegáns üvegfalakat építettek hozzájuk – számolt be a The Wall Street Journal.

Ám most az Egyesült Királyság kormánya “közölte” a gazdag oroszokkal, hogy többé nem látják őket szívesen. A lépés az ingatlanpiac legfelsőbb rétegét sújthatja, amely már így is feszült az ukrajnai háború és a részvények eladása miatt.

A brit kormány egy sor intézkedést vezetett be az orosz elit ellen. Befagyasztotta a városban kastéllyal rendelkező több orosz oligarcha vagyonát, egyes törvényhozók pedig az otthonok lefoglalására és eladására szólították fel a kormányt. Emellett leállította azt a vízumprogramot, amely a gazdag külföldieknek gyors utat biztosított az állampolgársághoz, és olyan szabályokat vezet be, amelyek megnehezítik az ingatlanvásárlók számára, hogy névtelenek maradjanak, ami korábban London egyik vonzereje volt.

Ugyanankkor a londoni csúcskategóriás ingatlanpiac számára nagyobb kockázatot jelent a nyugati pénzvilágot sújtó, az orosz pénzzel történő tranzakciókkal szembeni általános ellenszenv. Az energiaipartól a könyvelésig számos iparágban működő vállalkozások már túlmentek a kormányzati szankciókon és bezárták orosz vállalataikat, vagy elzárkóztak orosz ügyfeleiktől. Ha a bankok, brókerek vagy eladók leállnak az oroszokkal való üzleteléssel – akár azért, hogy üzenetet küldjenek a háborúról, akár azért, hogy elkerüljék a jövőbeli szankciókat -, az tovább csökkentheti az áramlást.

Mark Pollack, az Ashton Chase csúcskategóriás ingatlanközvetítő cég társalapítója elmondta, hogy egy olyan eladás, amelyen cége egy orosz vevővel dolgozott, nemrégiben meghiúsult, és legalább két másik, oroszokkal kötött üzletről tud, amely az ukrán invázió miatt hiúsult meg.

Elmondása szerint az év elején a vevő “nagyon elkötelezettnek és boldognak tűnt a folytatással kapcsolatban“, majd hirtelen visszalépett a vásárlástól.

Pollack szerint a háborúnak köszönhetően “határozottan szünet van” az általános piacon. A vevők és az eladók tele vannak “bizonytalansággal, hogy mit hoz vagy nem hoz a jövő“.

Oleg Gyeripaszka

A szankciók más módon is kezdik éreztetni hatásukat. Múlt pénteken egy bíróság befagyasztotta Graham Bonham-Carter ingatlanmenedzser bankszámláit, miután az Egyesült Királyság Nemzeti Bűnüldözési Hivatala szerint azokat arra használták, hogy segítsenek Oleg Gyeripaszka orosz nyersanyagmágnásnak elkerülni a szankciókat. Gyeripaszka, aki szerepel az amerikai szankciós listán, szövetségi bíróságon harcolt a megjelölés ellen. Bonham-Carter azt mondta, hogy nagyon nehéz időszakon megy keresztül, és nem tudja kommentálni a számla befagyasztását.

A londoni csúcskategóriás ingatlanpiac az elmúlt két évtizedben ugrásszerűen megnőtt, mivel a szupergazdagok a pénzüket stabil országban lévő, biztonságosnak ítélt luxusingatlanokba fektették. Az oroszok soha nem képviseltek hatalmas részesedést a piacon – becslések szerint a felső kategóriás ingatlanok kevesebb mint 10 százalékát birtokolják -, de a városba áramló globális vagyon jelképévé váltak.

A csúcskategóriás lakások és penthouse lakások árai korábban elképzelhetetlen magasságokba szöktek, miközben a helyi brókercégek orosz anyanyelvűekkel bővültek.

Roman Abramovics

Roman Abramovics, aki egy energetikai vállalat vezetésével szerezte vagyonát, 2011-ben mintegy 140 millió dollárért vásárolt egy 15 hálószobás házat egy, a brit koronától bérelt telken. Az ingatlan egykor egy angol báróé volt, aki fegyvergyártó volt, később pedig a szovjet nagykövetség része lett. 2016-ban Abramovics átfogó felújításba kezdett, amelynek során egy nagy úszómedencét épített az ingatlan kertjébe.

Mihail Fridman

Mihail Fridman, aki az Alfa Group alapítójaként Oroszország egyik leggazdagabb embere, 2016-ban mintegy 100 millió dollárt fizetett egy elhagyatott, 35 ezer négyzetméteres viktoriánus kúriáért a Hampstead Heath, egy észak-londoni park szélén. Helyreállította a tervezőlegenda Gertrude Jekyll által tervezett kertet, és ezzel megnyerte a szomszédokat, akik támogatták a kérelmét, hogy néhány védett gyepterületet átalakíthasson a pázsitra. Fridmant nemrégiben szankciókkal sújtotta az Európai Unió, de azt mondta, hogy megtámadja a lépést.

A Transparency International szerint 2016 óta mintegy 9 milliárd dollárt fektettek be gyanús forrásokból brit ingatlanokba, és a Putyin-rezsimhez vagy a korrupcióhoz állítólagosan kötődő oroszok legalább 2 milliárd dollárt költöttek.

Az ingatlanügynökök hozzászoktak ahhoz, hogy az oligarchák feleségei és gyerekei több millió dolláros házakat vásároltak készpénzben ciprusi és brit Virgin-szigeteki fedőcégeken keresztül. Az a program, amely ingatlanbefektetésekért cserébe brit vízumot adott, 2008 óta több mint 2000 gazdag orosz állampolgárt fogadott az országban. Az Egyesült Királyság szigorított a programon, miután Oroszország állítólag 2018-ban megmérgezett egy Angliában élő volt kémet, majd idén februárban megszüntette azt.

Ezen a héten Boris Johnson miniszterelnök felgyorsította a lakástulajdonosokat név szerint nyilvántartó új nyilvántartásról szóló jogszabályokat, és azt mondta, hogy további oligarchák fognak csatlakozni a szankciós listához.

Aliser Uszmanov

De mások is érzik a szankciók és a befagyasztott számlák szúrását. Fridman lemondott luxemburgi székhelyű befektetési cégéről, amely befagyasztotta kisebbségi részesedését. Hampsteadi birtokának szomszédja, Aliser Uszmanov, aki ugyancsak szerepel a brit és az uniós szankciós listán, egy 16. századi ingatlan tulajdonosa London déli részén, Surreyben, amely egykor J. Paul Getty olajmágnásé volt.

A szankciók rövid távon szinte lehetetlenné tesznek bármilyen eladást, de még ezeknek a hatalmas ingatlanoknak a kezelése is nehéz lesz.

Michael O’Kane, a Peters & Peters ügyvédi iroda vezető partnere szerint a vagyonbefagyasztás megakadályozza az értékesítést, vagy akár az ingatlanok fenntartását. Egy vészhelyzeti vízvezeték-szerelőt kifizetni egy szivárgó cső megjavítására azt jelenti, hogy engedélyt kell szerezni az Egyesült Királyság szankciós hivatalától – mondta.

Lehet egy 15 millió fontos háza Hampsteadben, de nem fizethet a fűnyírásért, a kocsifelhajtó felsöpréséért vagy az ablakok tisztításáért” – részletezte a szakértő.

Boruzs Álmos

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Így áll fel az ötödik Orbán-kormány

Orbán Viktor miniszterelnök a köztársasági elnök felkérésének eleget téve lefolytatta konzultációit a kormányalakításról, és megállapodott leendő kormányának minisztereivel a következő négy év közös munkájáról - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Egyszerűbbé vált a társasházi parkolóhelyek eladása

Egyszerűbbé vált a társasházban lévő gépkocsibeállók értékesítése május 2-tól egy jogszabálymódosítás következtében - hívta fel a figyelmet a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

A kutatók találtak egy növényt, amely megél a holdi talajon

Először sikerült növényt termeszteni Holdról származó talajon: a Floridai Egyetem kutatói lúdfüvet neveltek az Apollo-11 asztronautái által hazahozott talajmintán.

Óriásdarazsak inváziójára kell készülni Magyarországon

Májustól a nyár végéig lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére amint a kertek, parkok gyepén, egy korhadó fa közelében, a komposztnál keringenek, akár nagy tömegben is. A látvány ellenére nem kell félni tőlük, mert az emberre ártalmatlanok.

Hírek

Így áll fel az ötödik Orbán-kormány

Orbán Viktor miniszterelnök a köztársasági elnök felkérésének eleget téve lefolytatta konzultációit a kormányalakításról, és megállapodott leendő kormányának minisztereivel a következő négy év közös munkájáról - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Egyszerűbbé vált a társasházi parkolóhelyek eladása

Egyszerűbbé vált a társasházban lévő gépkocsibeállók értékesítése május 2-tól egy jogszabálymódosítás következtében - hívta fel a figyelmet a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

Óriásdarazsak inváziójára kell készülni Magyarországon

Májustól a nyár végéig lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére amint a kertek, parkok gyepén, egy korhadó fa közelében, a komposztnál keringenek, akár nagy tömegben is. A látvány ellenére nem kell félni tőlük, mert az emberre ártalmatlanok.

A magyar ellenállás miatt elhalasztják az uniós olajembargót?

Az Európai Unió egyes országai szerint ideje megfontolni az orosz olaj betiltásának elhalasztását, ha a blokk vezetése nem tudja meggyőzni Magyarországot az embargó támogatásáról. Erre azért lehet szükség, hogy a javasolt szankciócsomag többi részét mielőbb életbe léptethessék.

Jerome Powell marad a Federal Reserve élén

Az amerikai szenátus megerősítette Jerome Powell második mandátumát az Egyesült Államok központi bankjának szerepét ellátó szövetségi tartalékrendszer, a Fed élén.

Finnország nagyobb biztonságot akar, haladéktalanul belépne a NATO-ba

Sauli Niinistö finn elnök és Sanna Marin miniszterelnök kijelentette, hogy Finnországnak "haladéktalanul" kérelmeznie kell a NATO-csatlakozást.

Észak-Korea lezárt – a párt elismerte, hogy az országban megjelent a koronavírus

Kim Dzsong Un elrendelte az összes észak-koreai város lezárását, miután a kommunista állam először elismerte, hogy a koronavírus megjelent a határain belül.

Ennyibe kerülne péntektől az üzemanyag az ársapka nélkül

Pénteken tovább csökken a gázolaj beszerzési ára, a csökkenés mértéke bruttó 12 forint. A benzin esetében a hét második felében már nem lesz változás.

Gazdaság

Kamatemelés. Egyhangúlag döntött az MNB monetáris tanácsa

Egyhangúlag, 8 szavazattal döntött a monetáris tanács áprilisi kamatdöntő ülésén a jegybanki alapkamat 5,40 százalékra, az egynapos és egyhetes fedezett hitel kamatának 8,40 százalékra, az egynapos betét kamatának 5,40 százalékra emeléséről - olvasható az ülés rövidített jegyzőkönyvében.

Javította a magyar Raiffeisen osztályzatát a Moody’s

Az elsőrendű "A" osztályzati kategóriába sorolta át a magyarországi Raiffeisen Bankot a Moody's Investors Service. Elsősorban azzal a várakozásával indokolva a lépést, hogy a magyar Raiffeisen-érdekeltség új adósság-kibocsátásokkal eleget tesz a szavatoló tőkére és a leírható vagy átalakítható kötelezettségekre vonatkozó minimumkövetelményeknek (MREL).

Az MNB az infláció gyorsulásáról: minden drágult

Az előző hónaphoz képest az infláció 1,0 százalékponttal emelkedett, amit elsősorban a maginflációs tételek árindexének 1,2 százalékpontos emelkedése magyaráz. Ehhez mindhárom termékcsoport áremelkedésének gyorsulása hozzájárult - állapította meg a jegybank.

Megjelentek a profik, bezuhant a bitcoin árfolyama

A bitcoin árfolyama a novemberi csúcsának felére, 34 ezer dollár alá esett a hétvégén. A többi kriptovaluta is több százalékot zuhant a napokban. Az ok látszólag egyszerű.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom