Hirdetés
Kezdőlap Fókuszban Londongrád elesik? Mi lesz a londoni luxusingatlan-piaccal az orosz oligarchák nélkül?
No menu items!

Londongrád elesik? Mi lesz a londoni luxusingatlan-piaccal az orosz oligarchák nélkül?

A londoni csúcskategóriás ingatlanpiac az elmúlt két évtizedben ugrásszerűen megnőtt, mivel a szupergazdagok a pénzüket stabil országban lévő, biztonságosnak ítélt luxusingatlanokba fektették. Fotó: Bigstock

Az elmúlt két évtizedben London csúcskategóriás ingatlanpiacát orosz oligarchák lepték el, akik olyan sok szemtelenül nagy üzletet kötöttek, hogy a helyiek Londongrádnak nevezték a várost. Ám az Oroszország ellen hozott nyugati szankciók most nyomás alá helyezték őket, és így a teljes londoni luxusingatlan-piacot.

Egy, a Kensington-palotától csak egy kőhajításnyira lévő kastélyt néhány évvel ezelőtt 140 millió dollárért adtak el egy orosz oligarchának, több másik, a viktoriánus arisztokrácia által épített birtok pedig szintén orosz újgazdagoké lett, akik hatalmas földalatti medencéket és elegáns üvegfalakat építettek hozzájuk – számolt be a The Wall Street Journal.

Ám most az Egyesült Királyság kormánya “közölte” a gazdag oroszokkal, hogy többé nem látják őket szívesen. A lépés az ingatlanpiac legfelsőbb rétegét sújthatja, amely már így is feszült az ukrajnai háború és a részvények eladása miatt.

A brit kormány egy sor intézkedést vezetett be az orosz elit ellen. Befagyasztotta a városban kastéllyal rendelkező több orosz oligarcha vagyonát, egyes törvényhozók pedig az otthonok lefoglalására és eladására szólították fel a kormányt. Emellett leállította azt a vízumprogramot, amely a gazdag külföldieknek gyors utat biztosított az állampolgársághoz, és olyan szabályokat vezet be, amelyek megnehezítik az ingatlanvásárlók számára, hogy névtelenek maradjanak, ami korábban London egyik vonzereje volt.

Ugyanankkor a londoni csúcskategóriás ingatlanpiac számára nagyobb kockázatot jelent a nyugati pénzvilágot sújtó, az orosz pénzzel történő tranzakciókkal szembeni általános ellenszenv. Az energiaipartól a könyvelésig számos iparágban működő vállalkozások már túlmentek a kormányzati szankciókon és bezárták orosz vállalataikat, vagy elzárkóztak orosz ügyfeleiktől. Ha a bankok, brókerek vagy eladók leállnak az oroszokkal való üzleteléssel – akár azért, hogy üzenetet küldjenek a háborúról, akár azért, hogy elkerüljék a jövőbeli szankciókat -, az tovább csökkentheti az áramlást.

Mark Pollack, az Ashton Chase csúcskategóriás ingatlanközvetítő cég társalapítója elmondta, hogy egy olyan eladás, amelyen cége egy orosz vevővel dolgozott, nemrégiben meghiúsult, és legalább két másik, oroszokkal kötött üzletről tud, amely az ukrán invázió miatt hiúsult meg.

Elmondása szerint az év elején a vevő “nagyon elkötelezettnek és boldognak tűnt a folytatással kapcsolatban“, majd hirtelen visszalépett a vásárlástól.

Pollack szerint a háborúnak köszönhetően “határozottan szünet van” az általános piacon. A vevők és az eladók tele vannak “bizonytalansággal, hogy mit hoz vagy nem hoz a jövő“.

Oleg Gyeripaszka

A szankciók más módon is kezdik éreztetni hatásukat. Múlt pénteken egy bíróság befagyasztotta Graham Bonham-Carter ingatlanmenedzser bankszámláit, miután az Egyesült Királyság Nemzeti Bűnüldözési Hivatala szerint azokat arra használták, hogy segítsenek Oleg Gyeripaszka orosz nyersanyagmágnásnak elkerülni a szankciókat. Gyeripaszka, aki szerepel az amerikai szankciós listán, szövetségi bíróságon harcolt a megjelölés ellen. Bonham-Carter azt mondta, hogy nagyon nehéz időszakon megy keresztül, és nem tudja kommentálni a számla befagyasztását.

A londoni csúcskategóriás ingatlanpiac az elmúlt két évtizedben ugrásszerűen megnőtt, mivel a szupergazdagok a pénzüket stabil országban lévő, biztonságosnak ítélt luxusingatlanokba fektették. Az oroszok soha nem képviseltek hatalmas részesedést a piacon – becslések szerint a felső kategóriás ingatlanok kevesebb mint 10 százalékát birtokolják -, de a városba áramló globális vagyon jelképévé váltak.

A csúcskategóriás lakások és penthouse lakások árai korábban elképzelhetetlen magasságokba szöktek, miközben a helyi brókercégek orosz anyanyelvűekkel bővültek.

Roman Abramovics

Roman Abramovics, aki egy energetikai vállalat vezetésével szerezte vagyonát, 2011-ben mintegy 140 millió dollárért vásárolt egy 15 hálószobás házat egy, a brit koronától bérelt telken. Az ingatlan egykor egy angol báróé volt, aki fegyvergyártó volt, később pedig a szovjet nagykövetség része lett. 2016-ban Abramovics átfogó felújításba kezdett, amelynek során egy nagy úszómedencét épített az ingatlan kertjébe.

Mihail Fridman

Mihail Fridman, aki az Alfa Group alapítójaként Oroszország egyik leggazdagabb embere, 2016-ban mintegy 100 millió dollárt fizetett egy elhagyatott, 35 ezer négyzetméteres viktoriánus kúriáért a Hampstead Heath, egy észak-londoni park szélén. Helyreállította a tervezőlegenda Gertrude Jekyll által tervezett kertet, és ezzel megnyerte a szomszédokat, akik támogatták a kérelmét, hogy néhány védett gyepterületet átalakíthasson a pázsitra. Fridmant nemrégiben szankciókkal sújtotta az Európai Unió, de azt mondta, hogy megtámadja a lépést.

A Transparency International szerint 2016 óta mintegy 9 milliárd dollárt fektettek be gyanús forrásokból brit ingatlanokba, és a Putyin-rezsimhez vagy a korrupcióhoz állítólagosan kötődő oroszok legalább 2 milliárd dollárt költöttek.

Az ingatlanügynökök hozzászoktak ahhoz, hogy az oligarchák feleségei és gyerekei több millió dolláros házakat vásároltak készpénzben ciprusi és brit Virgin-szigeteki fedőcégeken keresztül. Az a program, amely ingatlanbefektetésekért cserébe brit vízumot adott, 2008 óta több mint 2000 gazdag orosz állampolgárt fogadott az országban. Az Egyesült Királyság szigorított a programon, miután Oroszország állítólag 2018-ban megmérgezett egy Angliában élő volt kémet, majd idén februárban megszüntette azt.

Ezen a héten Boris Johnson miniszterelnök felgyorsította a lakástulajdonosokat név szerint nyilvántartó új nyilvántartásról szóló jogszabályokat, és azt mondta, hogy további oligarchák fognak csatlakozni a szankciós listához.

Aliser Uszmanov

De mások is érzik a szankciók és a befagyasztott számlák szúrását. Fridman lemondott luxemburgi székhelyű befektetési cégéről, amely befagyasztotta kisebbségi részesedését. Hampsteadi birtokának szomszédja, Aliser Uszmanov, aki ugyancsak szerepel a brit és az uniós szankciós listán, egy 16. századi ingatlan tulajdonosa London déli részén, Surreyben, amely egykor J. Paul Getty olajmágnásé volt.

A szankciók rövid távon szinte lehetetlenné tesznek bármilyen eladást, de még ezeknek a hatalmas ingatlanoknak a kezelése is nehéz lesz.

Michael O’Kane, a Peters & Peters ügyvédi iroda vezető partnere szerint a vagyonbefagyasztás megakadályozza az értékesítést, vagy akár az ingatlanok fenntartását. Egy vészhelyzeti vízvezeték-szerelőt kifizetni egy szivárgó cső megjavítására azt jelenti, hogy engedélyt kell szerezni az Egyesült Királyság szankciós hivatalától – mondta.

Lehet egy 15 millió fontos háza Hampsteadben, de nem fizethet a fűnyírásért, a kocsifelhajtó felsöpréséért vagy az ablakok tisztításáért” – részletezte a szakértő.

Boruzs Álmos

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Februártól jelentősen emelkedik a Babakötvény éves kamata

Jó hír a gyermeket nevelő családoknak: február 1-től 17,5 százalékra emeljük a Babakötvény éves kamatát - jelentette be a pénzügyminiszter a Facebook oldalán.

Nagy Márton: az infláció az év végére ismét egyszámjegyű lehet

Magyarország 1,5 százalékos GDP-bővüléssel elkerülheti idén a recessziót, az infláció pedig az év végére ismét egyszámjegyű lehet; 2024-ben már egyensúlyi pályán "kilőhet a magyar gazdaság", a növekedés elérheti a 4 százalékot - nyilatkozta a gazdaságfejlesztési miniszter a Mandiner című hetilapnak.

Soha nem látott közelségben suhan el a Föld mellett egy aszteroida pénteken

Egy teherautó-méretű aszteroida fog elhaladni a Föld mellett pénteken kora hajnalban. A 2023 BU várhatóan olyan közel kerül a Földhöz, hogy ez lesz a valaha észlelt legszorosabb találkozás, azonban az égitest becsapódásától a szakemberek szerint nem kell tartani.

Hatósági áras marad a taxis személyszállítás

A taxis szakma kérését összefogó kamarai javaslatra a kormány rendeletben rögzítette a fix tarifa megtartását, a személytaxi-szolgáltatás hatósági ára nem vezethető ki - hívta fel a figyelmet a Budapesti Kereskedelemi és Iparkamara (BKIK).

Hírek

Soha nem látott közelségben suhan el a Föld mellett egy aszteroida pénteken

Egy teherautó-méretű aszteroida fog elhaladni a Föld mellett pénteken kora hajnalban. A 2023 BU várhatóan olyan közel kerül a Földhöz, hogy ez lesz a valaha észlelt legszorosabb találkozás, azonban az égitest becsapódásától a szakemberek szerint nem kell tartani.

Hatósági áras marad a taxis személyszállítás

A taxis szakma kérését összefogó kamarai javaslatra a kormány rendeletben rögzítette a fix tarifa megtartását, a személytaxi-szolgáltatás hatósági ára nem vezethető ki - hívta fel a figyelmet a Budapesti Kereskedelemi és Iparkamara (BKIK).

Duplájára emelik a munkába járás kedvezményes költségtérítését

Duplájára emeli a kormány a munkába járás kedvezményes költségtérítését, ez több százezer munkavállalónak komoly anyagi támogatás, és megkönnyíti a munkába járást - mondta Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke az M1 aktuális csatornán.

Fix béremelést kapnak az Auchan teljes munkaidős dolgozói

Az Auchan Magyarország januártól valamennyi teljes munkaidőben foglalkoztatott munkatársának bruttó 32 000 forintos béremelést ad - jelentette be az áruházlánc.

Új gázszállítási szerződést kötött Lengyelország

Lengyelország húsz évre és összesen 20 millió tonna cseppfolyósított földgáz (LNG) szállításáról szóló szerződést kötött az amerikai Sempra Infrastructure vállalattal - közölte Daniel Obajtek, a PKN Orlen lengyel állami energetikai nagyvállalat vezérigazgatója.

Újra drágul a taxizás Budapesten

Március 6-ától tíz százalékkal emelkednek a budapesti taxis tarifák: az alapdíj 1000-ről 1100 forintra, a kilométerdíj 400-ról 440-re, a percdíj pedig 100 forintról 110 forintra nő - döntött a Fővárosi Közgyűlés.

Hamarosan nem kell Bécsbe menni az ír ruhaáruház megrohamozására

A Primark nemzetközi divatáruházlánc bejelentette, hogy hamarosan megnyitja az első üzletét Budapesten. A tervek szerint az üzlet az Arena Mallban lesz, és várhatóan az áruházlánc következő pénzügyi évében nyitja meg kapuit.

Új piacot talált Moszkva az orosz gáznak

Orosz-üzbég gázipari együttműködési útiterv-megállapodást írt alá Alekszej Miller, a Gazprom igazgatótanácsának elnöke és Zsurabek Mirzamahmudov üzbég energiaügyi miniszter.

Gazdaság

Februártól jelentősen emelkedik a Babakötvény éves kamata

Jó hír a gyermeket nevelő családoknak: február 1-től 17,5 százalékra emeljük a Babakötvény éves kamatát - jelentette be a pénzügyminiszter a Facebook oldalán.

MNB: csak szigorú törvényi keretek közt változtathatják a számladíjakat a bankok

Az MNB kiemelt figyelmet fordít a hitelintézetek számladíj-módosításaira, és jogsértés esetén azonnal intézkedik - figyelmeztetett a Magyart Nemzeti Bank azzal összefüggésben, hogy január végéig valamennyi lakossági folyószámlával rendelkező ügyfelet tájékoztatja bankja a tavalyi bankszámla- és kártyaköltségeiről.

Tömeges díjemelés a nyugdíj- és egészségpénztáraknál

Sorozatban kapják a felszólításokat a nyugdíjpénztárak és egészségpénztárak tagjai, hogy 2023-tól magasabb minimális havi tagdíjat várnak az intézmények. Az így megtakarítók örülhetnek, ha az inflációval megússzák a tagdíjemelést, mert vannak annál jóval nagyobbak is – derül ki a Bank360.hu elemzéséből. 

Mától indulhat a roham az új szuperállampapírokért

Indul az akár 16 százalékos kamatot fizető új Prémium Magyar Állampapírok (PMÁP) jegyzése. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) két új lakossági sorozatot bocsát ki 500-500 milliárd forint értékben, ezeket január 19-től lehet jegyezni – írja a Bank360.hu. 
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom