Hirdetés
Kezdőlap Fókuszban Londongrád elesik? Mi lesz a londoni luxusingatlan-piaccal az orosz oligarchák nélkül?
No menu items!

Londongrád elesik? Mi lesz a londoni luxusingatlan-piaccal az orosz oligarchák nélkül?

A londoni csúcskategóriás ingatlanpiac az elmúlt két évtizedben ugrásszerűen megnőtt, mivel a szupergazdagok a pénzüket stabil országban lévő, biztonságosnak ítélt luxusingatlanokba fektették. Fotó: Bigstock

Az elmúlt két évtizedben London csúcskategóriás ingatlanpiacát orosz oligarchák lepték el, akik olyan sok szemtelenül nagy üzletet kötöttek, hogy a helyiek Londongrádnak nevezték a várost. Ám az Oroszország ellen hozott nyugati szankciók most nyomás alá helyezték őket, és így a teljes londoni luxusingatlan-piacot.

Egy, a Kensington-palotától csak egy kőhajításnyira lévő kastélyt néhány évvel ezelőtt 140 millió dollárért adtak el egy orosz oligarchának, több másik, a viktoriánus arisztokrácia által épített birtok pedig szintén orosz újgazdagoké lett, akik hatalmas földalatti medencéket és elegáns üvegfalakat építettek hozzájuk – számolt be a The Wall Street Journal.

Ám most az Egyesült Királyság kormánya “közölte” a gazdag oroszokkal, hogy többé nem látják őket szívesen. A lépés az ingatlanpiac legfelsőbb rétegét sújthatja, amely már így is feszült az ukrajnai háború és a részvények eladása miatt.

A brit kormány egy sor intézkedést vezetett be az orosz elit ellen. Befagyasztotta a városban kastéllyal rendelkező több orosz oligarcha vagyonát, egyes törvényhozók pedig az otthonok lefoglalására és eladására szólították fel a kormányt. Emellett leállította azt a vízumprogramot, amely a gazdag külföldieknek gyors utat biztosított az állampolgársághoz, és olyan szabályokat vezet be, amelyek megnehezítik az ingatlanvásárlók számára, hogy névtelenek maradjanak, ami korábban London egyik vonzereje volt.

Ugyanankkor a londoni csúcskategóriás ingatlanpiac számára nagyobb kockázatot jelent a nyugati pénzvilágot sújtó, az orosz pénzzel történő tranzakciókkal szembeni általános ellenszenv. Az energiaipartól a könyvelésig számos iparágban működő vállalkozások már túlmentek a kormányzati szankciókon és bezárták orosz vállalataikat, vagy elzárkóztak orosz ügyfeleiktől. Ha a bankok, brókerek vagy eladók leállnak az oroszokkal való üzleteléssel – akár azért, hogy üzenetet küldjenek a háborúról, akár azért, hogy elkerüljék a jövőbeli szankciókat -, az tovább csökkentheti az áramlást.

Mark Pollack, az Ashton Chase csúcskategóriás ingatlanközvetítő cég társalapítója elmondta, hogy egy olyan eladás, amelyen cége egy orosz vevővel dolgozott, nemrégiben meghiúsult, és legalább két másik, oroszokkal kötött üzletről tud, amely az ukrán invázió miatt hiúsult meg.

Elmondása szerint az év elején a vevő “nagyon elkötelezettnek és boldognak tűnt a folytatással kapcsolatban“, majd hirtelen visszalépett a vásárlástól.

Pollack szerint a háborúnak köszönhetően “határozottan szünet van” az általános piacon. A vevők és az eladók tele vannak “bizonytalansággal, hogy mit hoz vagy nem hoz a jövő“.

Oleg Gyeripaszka

A szankciók más módon is kezdik éreztetni hatásukat. Múlt pénteken egy bíróság befagyasztotta Graham Bonham-Carter ingatlanmenedzser bankszámláit, miután az Egyesült Királyság Nemzeti Bűnüldözési Hivatala szerint azokat arra használták, hogy segítsenek Oleg Gyeripaszka orosz nyersanyagmágnásnak elkerülni a szankciókat. Gyeripaszka, aki szerepel az amerikai szankciós listán, szövetségi bíróságon harcolt a megjelölés ellen. Bonham-Carter azt mondta, hogy nagyon nehéz időszakon megy keresztül, és nem tudja kommentálni a számla befagyasztását.

A londoni csúcskategóriás ingatlanpiac az elmúlt két évtizedben ugrásszerűen megnőtt, mivel a szupergazdagok a pénzüket stabil országban lévő, biztonságosnak ítélt luxusingatlanokba fektették. Az oroszok soha nem képviseltek hatalmas részesedést a piacon – becslések szerint a felső kategóriás ingatlanok kevesebb mint 10 százalékát birtokolják -, de a városba áramló globális vagyon jelképévé váltak.

A csúcskategóriás lakások és penthouse lakások árai korábban elképzelhetetlen magasságokba szöktek, miközben a helyi brókercégek orosz anyanyelvűekkel bővültek.

Roman Abramovics

Roman Abramovics, aki egy energetikai vállalat vezetésével szerezte vagyonát, 2011-ben mintegy 140 millió dollárért vásárolt egy 15 hálószobás házat egy, a brit koronától bérelt telken. Az ingatlan egykor egy angol báróé volt, aki fegyvergyártó volt, később pedig a szovjet nagykövetség része lett. 2016-ban Abramovics átfogó felújításba kezdett, amelynek során egy nagy úszómedencét épített az ingatlan kertjébe.

Mihail Fridman

Mihail Fridman, aki az Alfa Group alapítójaként Oroszország egyik leggazdagabb embere, 2016-ban mintegy 100 millió dollárt fizetett egy elhagyatott, 35 ezer négyzetméteres viktoriánus kúriáért a Hampstead Heath, egy észak-londoni park szélén. Helyreállította a tervezőlegenda Gertrude Jekyll által tervezett kertet, és ezzel megnyerte a szomszédokat, akik támogatták a kérelmét, hogy néhány védett gyepterületet átalakíthasson a pázsitra. Fridmant nemrégiben szankciókkal sújtotta az Európai Unió, de azt mondta, hogy megtámadja a lépést.

A Transparency International szerint 2016 óta mintegy 9 milliárd dollárt fektettek be gyanús forrásokból brit ingatlanokba, és a Putyin-rezsimhez vagy a korrupcióhoz állítólagosan kötődő oroszok legalább 2 milliárd dollárt költöttek.

Az ingatlanügynökök hozzászoktak ahhoz, hogy az oligarchák feleségei és gyerekei több millió dolláros házakat vásároltak készpénzben ciprusi és brit Virgin-szigeteki fedőcégeken keresztül. Az a program, amely ingatlanbefektetésekért cserébe brit vízumot adott, 2008 óta több mint 2000 gazdag orosz állampolgárt fogadott az országban. Az Egyesült Királyság szigorított a programon, miután Oroszország állítólag 2018-ban megmérgezett egy Angliában élő volt kémet, majd idén februárban megszüntette azt.

Ezen a héten Boris Johnson miniszterelnök felgyorsította a lakástulajdonosokat név szerint nyilvántartó új nyilvántartásról szóló jogszabályokat, és azt mondta, hogy további oligarchák fognak csatlakozni a szankciós listához.

Aliser Uszmanov

De mások is érzik a szankciók és a befagyasztott számlák szúrását. Fridman lemondott luxemburgi székhelyű befektetési cégéről, amely befagyasztotta kisebbségi részesedését. Hampsteadi birtokának szomszédja, Aliser Uszmanov, aki ugyancsak szerepel a brit és az uniós szankciós listán, egy 16. századi ingatlan tulajdonosa London déli részén, Surreyben, amely egykor J. Paul Getty olajmágnásé volt.

A szankciók rövid távon szinte lehetetlenné tesznek bármilyen eladást, de még ezeknek a hatalmas ingatlanoknak a kezelése is nehéz lesz.

Michael O’Kane, a Peters & Peters ügyvédi iroda vezető partnere szerint a vagyonbefagyasztás megakadályozza az értékesítést, vagy akár az ingatlanok fenntartását. Egy vészhelyzeti vízvezeték-szerelőt kifizetni egy szivárgó cső megjavítására azt jelenti, hogy engedélyt kell szerezni az Egyesült Királyság szankciós hivatalától – mondta.

Lehet egy 15 millió fontos háza Hampsteadben, de nem fizethet a fűnyírásért, a kocsifelhajtó felsöpréséért vagy az ablakok tisztításáért” – részletezte a szakértő.

Boruzs Álmos

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Nagy Márton: az energiaválság földre küldi Európa versenyképességét

Európa gazdasági téren folyamatosan teret veszít az Egyesült Államokkal és Kínával szemben, az energiaválság pedig "földre küldi" az amúgy is "drasztikusan rossz" versenyképességét - mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kétnapos nemzetközi konferenciáján.

Először mértek kétszámjegyű inflációt az euróövezetben

Szeptemberben az első alkalommal ért el kétszámjegyű éves növekedést a fogyasztói árindex és ezzel újabb rekordot állított be az euróövezeti infláció - jelentette az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

Gaál Miklós, a Donautica igazgatója: a szálloda olyan, mint a színház, minden nap meg kell dolgozni az elismerésért

Szépséges, csendes, ezért is magával ragadó a faddi Duna-holtág világa, ahol a mozdulatlan vízben, csendesen siklik a csónak a nádas mellett, miközben egy távoli templom harangzúgása töri meg a csendet.

Végleg bezárnak több tucat budapesti postahivatalt

Harmincöt alacsony forgalmú budapesti postahivatal bezárásáról döntött a Magyar Posta. A bezárandó posták utolsó nyitvatartási napja október 7-e, péntek - közölte a vállalat.

Hírek

Végleg bezárnak több tucat budapesti postahivatalt

Harmincöt alacsony forgalmú budapesti postahivatal bezárásáról döntött a Magyar Posta. A bezárandó posták utolsó nyitvatartási napja október 7-e, péntek - közölte a vállalat.

Várhatóan idén is lesz nyugdíjprémium

Várhatóan idén is fizet nyugdíjprémiumot a kormány - mondta a miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

Új történelmi mélyponton a forint

Új árfolyammélypontra gyengült a forint csütörtökön a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.

Szegényebbek lettek a leggazdagabb amerikaiak

Elon Musk, a Tesla alapítója és vezetője áll a Forbes 400 leggazdagabb amerikai listájának élén. A magazin számításai szerint a mezőny együttes vagyona 4 ezer milliárd dollár volt, 500 milliárd dollárral kevesebb tavalyhoz képest.

Pénteken újra emelkedik az üzemanyagok piaci ára

Pénteken a benzin és a gázolaj beszerzési ára is emelkedik, mindkét üzemanyagfajta literje bruttó 4 forinttal kerül majd többe.

Mégsem zár be a csepeli munkásszálló

Nem zár be a csepeli Zászlós Szálló, az önkormányzatnak sikerült megállapodnia a munkásszálló működtetőjével - közölte a XXI. kerület polgármestere a Facebook-oldalán.

Még koránt sincs vége az építőipari árak emelkedésének

Az építőiparban tapasztalt drágulás mértéke az év első felében több mint kétszeresen haladta meg a fogyasztói árak növekedését. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) értékelése szerint az építőipari alapanyag- és építési termékek gyártói az orosz-ukrán háború piaci hatásait, a kivitelezők pedig a beszerzési nehézségeket az év első felében már beépítették az árakba, de az energiaköltségek elszabadulása és a forint-euró árfolyam ingadozása komoly bizonytalansági tényező lesz az elkövetkező hónapokban.

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó portréját ábrázoló fontbankjegyeket

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó, III. Károly király portréját ábrázoló fontbankjegyeket, amelyek várhatóan két év múlva kerülnek forgalomba - közölte kedden a Bank of England.

Gazdaság

425 forint is lehet egy euró? Ismét a dollár a vezető menedékvaluta

Miközben ismét a dollár lett a vezető menedékvaluta, új negatív csúcsra jutott forint. Mellette a fonttól kezdve az északi országok valutáin át a régiós fizetőeszközökig nagyon erős árfolyamkilengések jellemezték és jellemzik a devizapiacot – fejttette ki Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

Összezárult az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

Amint az a keddi kamatdöntés után várható volt, az alapkamattal megegyező 13,0 százalékos kamatlábbal hirdette meg egyhetes betétjét csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.

Átfogó energiahatékonysági és takarékossági programot indít a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank átfogó energiahatékonysági és takarékossági programot programot indít: épületeinek központi hőmérsékletét a fűtési időszakban 18 Celsius fokban maximálja.

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó portréját ábrázoló fontbankjegyeket

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó, III. Károly király portréját ábrázoló fontbankjegyeket, amelyek várhatóan két év múlva kerülnek forgalomba - közölte kedden a Bank of England.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom