Hirdetés
Kezdőlap Tech Magyarországon is hidrogénvonatban utazik az Alstom
No menu items!

Magyarországon is hidrogénvonatban utazik az Alstom

A Coradia iLint. Fotó: Alstom

Az Alstom a világ első és egyetlen hidrogénüzemű személyvonata, a Coradia iLint forgóvázkeretének gyártásával bővíti magyarországi tevékenységét. Ezzel párhuzamosan 100 új munkatárs felvételét tervezi mátranováki gyártóegységébe.

A társaság közölte: az Alstom mátranováki gyára hozzájárul az intelligensebb és zöldebb mobilitáshoz, mivel a közelmúltban fejezte be a hidrogénüzemű szerelvényekbe beépítendő forgóvázkeret beüzemelését és a gyártás előkészítését. A cseh és szlovák közönségnek 2022 májusában bemutatott Coradia iLint a világ első és egyetlen hidrogénüzemű személyvonata. A nem villamosított vonalak igényeire szabott Coradia iLintet Ausztriában, Hollandiában, Svédországban, Franciaországban és Lengyelországban is tesztelték vagy bemutatták. Németország, Olaszország és Franciaország már rendelt hidrogénmeghajtású vonatokat. A Coradia iLint, amelyet az Alstom Salzgitterben (Németország) gyárt, csendes, működés közben csak vízgőzt és kondenzvizet bocsát ki, ezért nem szennyezi a környezetet.

„Büszkék vagyunk arra, hogy az új típusú forgóvázkeret fejlesztésével, gyártásával Magyarország, a mátranováki üzem is hozzájárulhat a Coradia iLint sikeréhez. A hidrogénmeghajtás alkalmazásának a vasúti közlekedésben nagy jövőt jósolunk mind Magyarországon, mind Európában, ezért is tervezünk folyamatos fejlesztéseket és ehhez kapcsolódóan létszámbővítést már idén, illetve az elkövetkező években” – mondja Balázs Gáspár, az Alstom Transport Hungary Zrt.  magyarországi vezérigazgatója.

Az első, teljesen kész forgóváz nemrég gördült ki az Alstom mátranováki telephelyéről, ahol idén több mint 1,3 milliárd forint értékű beruházás zajlik. Az Alstom a növekedési tervnek megfelelően további fejlesztéseket és létszámbővítést tervez. A vállalat salzgitteri és mátranováki csapata példaértékű együttműködésben, az indulástól az első új típusú forgóvázkeret elkészüléséig mindössze 10 hónap alatt oldotta meg a beüzemelési feladatot.

A mátranováki üzem. Fotó: Alstom

A forgóvázkeret a vasúti kocsik egyik legfontosabb része: erre szerelik fel a tengelyeket, rugókat és fékeket, ezért a minősége meghatározó a vasúti biztonság szempontjából. A nógrádi üzemben gyártott termékek minősége kiemelkedő, a „Made in Mátranovák” megjelölés mára a megbízhatóság és a magas szakmai színvonal, az Alstom által elkötelezetten képviselt innováció védjegyévé vált.

A vállalat ebben az évben több mint 100 fizikai munkakörben kínál hosszú távra szóló álláslehetőségeket. A közeli jövő tervei között szerepel a már most is kiemelkedő felszereltségű, a negyedik ipari forradalom technológiai elvárásainak megfelelő oktatási centrum további fejlesztése, kapacitásának bővítése, a hegesztő és a géplakatos mellett újabb szakmák bevonása az akkreditált képzési programokba.

Az Alstom több mint 20 éve van jelen Magyarországon, és az ország egyik legnagyobb metrószerelvény-beszállítója, amely a budapesti metrószerelvények 50%-át szállítja a 2-es és 4-es metróvonalakra. A budapesti 4-es metróvonal az első vezető nélküli metró, amely Közép- és Kelet-Európában üzemel. Emellett a TRAXX mozdonyok 25 darabja is jól ismert a magyar vasútvonalakon. Az Alstom 2021 januárjában vette fel portfóliójába a nagy múltú, forgóváz-gyártásra szakosodott mátranováki gyárat, amely 660 alkalmazottal Nógrád megye egyik legnagyobb foglalkoztatója. A gyár az 1970-es évek elején épült, és 1982-től kezdte meg a forgóvázkeretek gyártását. A telephelyen kiváló minőségű hegesztett forgóvázkereteket gyártanak személyvonati kocsikhoz, beleértve a hidrogénüzemű és nagysebességű vonatokat, valamint mozdonyokhoz, metrókhoz és villamosokhoz.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Edward Snowden orosz lett

Letette az orosz állampolgársági esküt, és megkapta új személyi igazolványát Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgatási programját leleplező, Oroszországba menekült amerikai informatikus - jelentette ki a férfi ügyvédje, Anatolij Kucserena a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek.

Újabb szereplővel bővült a BÉT középvállalati platformja

Újabb szereplővel bővült a Budapesti Értéktőzsde középvállalatokra specializált platformja, a BÉT Xtend, bevezették a Multihome Nyrt. részvényeit.

Hamarosan kereskedőtől is vehetünk fel pénzt ingyenesen

Havonta két alkalommal, összesen legfeljebb negyvenezer forint értében díjmentesen lehet készpénzt átvenni kártyás fizetés esetén kereskedőktől - a többi között ezt is tartalmazza a pénzügyi szektort érintő javaslatcsomag módosítása, amelyet pénteki ülésén fogadott el az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága.

Megválasztották az ország legjobb pálinkáit

A korábbi évek sikerei után idén is kiválasztották a TOP pálinkakiválóságnak minősített pálinkák közül az Agrárminisztérium pálinkáját. Az elismerő címet 2022-ben a Lunczer Pálinkaház fürtös meggy pálinkája kapta - közölte az Agrárminisztérium.

Hírek

Edward Snowden orosz lett

Letette az orosz állampolgársági esküt, és megkapta új személyi igazolványát Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgatási programját leleplező, Oroszországba menekült amerikai informatikus - jelentette ki a férfi ügyvédje, Anatolij Kucserena a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek.

Ebben a két városban a legdrágább az élet a világon

Szingapúrban és New Yorkban a legmagasabbak a dollárban számolt megélhetési költségek az egész világon - áll az egyik legnagyobb londoni gazdaságkutató intézet, az Economist Intelligence Unit (EIU) éves globális felmérésében (Worldwide Cost of Living, WCOL).

A Magyar Bankholdingtól érkezik az ÁSZ új alelnöke

Szomolai Csaba lesz az Állami Számvevőszék egyik alelnöke Holman Magdolna helyett, aki november 30-i hatállyal mondott le alelnöki tisztségéről.

Megvan, ki váltja Lantos Csabát a MET Csoport élén

A MET Csoport Igazgatósága Lakatos Benjamint választotta meg új elnöknek - közölte a svájci központú energiavállalat.

Részleges vasárnapi boltzár jön Horvátországban

A horvát kormány döntött az üzletek részleges vasárnapi zárva tartásáról - közölte Marin Piletic munkaügyi miniszter a kabinet ülését követő sajtótájékoztatóján.

Szlovákiában befagyasztották az áram lakossági árát

Szlovákiában jövőre a gáz és a távfűtés lakossági ára 15 százalékkal emelkedik, az áram ára pedig nem változik - jelentette Eduard Heger szlovák miniszterelnök.

Már kaphatók a 2023-as éves és megyei autópálya-matricák

Csütörtöktől kaphatók a 2023-ra érvényes éves országos és megyei autópálya-matricák a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) honlapján, ügyfélszolgálati irodáiban és viszonteladó partnereinél.

Csökkenő üzemanyagárakkal indul a december

A december is üzemanyagár-csökkenéssel indul, a benzin beszerzési ára bruttó 10 forinttal lesz kevesebb péntektől, a gázolajért pedig bruttó 11 forinttal kell majd kevesebbet fizetni.

Gazdaság

Hamarosan kereskedőtől is vehetünk fel pénzt ingyenesen

Havonta két alkalommal, összesen legfeljebb negyvenezer forint értében díjmentesen lehet készpénzt átvenni kártyás fizetés esetén kereskedőktől - a többi között ezt is tartalmazza a pénzügyi szektort érintő javaslatcsomag módosítása, amelyet pénteki ülésén fogadott el az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága.

Megállt a hitelek drágulása, két nagybank már csökkentette a kamatait

Korán jött a Mikulás a banki ügyfeleknek, akik olyat láthatnak a hitelfeltételek hó eleji változtatásakor, amire utoljára tavaly volt példa. Elmaradt a megszokottá vált kamatemelési hullám, két nagybank pedig már csökkentette is a kölcsönei kamatát - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

Januártól jöhetnek a 37 százalékos személyi kölcsönök és az 52 százalékos hitelkártyák

Január elsejétől 37 százalékra emelkedik a személyi kölcsönöknél a maximum teljes hiteldíjmutató, a hitelkártyák esetén pedig 52 százalékot is elérheti ez a mutató. 

Megújul a minősített fogyasztóbarát lakáshitel

Az MNB bővítette a minősített fogyasztóbarát lakáshitel (MFL) feltételrendszerét a hitelezés zöldebbé tétele és a folyamatok elektronikus útra terelése érdekében.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom