Hirdetés
Kezdőlap Egészség-ügy Maszknak látszik, mégis más, mint hinnénk - egy kis maszkológia
No menu items!

Maszknak látszik, mégis más, mint hinnénk – egy kis maszkológia

„A maszk még sokáig az életünk része marad” – figyelmeztetett Tedrosz Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főtitkára, miután világszerte elkezdődött a lakosság COVID elleni oltása. Kötelező a maszk viselése, van, ahol a FFP2-es maszk az elvárt (például Németországban). Nem árt tudni, milyen maszkok léteznek, mire jók egyáltalán és mire nem. Tudósítónk a tudnivalókat foglalta össze írásában.

A száj és az orr elfedésére számos alkalmas eszköz van forgalomban. Ennek ellenére funkciójuk alapján a maszkok besorolhatók két csoportba. Egyikbe a WHO szakszavával élve a ’community-mask’-ok, közösségi maszkok (egyéb maszkok) tartoznak, ilyenből létezik eldobható, egyszerhasználatos és textilből készült, mosható is. A másikba az orvosi maszkok sorolhatók, amelyek Európában FFP 1-3 jelzéssel kaphatók.

A community-mask vagyis a közösségi maszk

A cseh Nemzeti Múzeumban tárlaton mutatták be a dizájn maszkokat

A többség általában eldobható, egyszerhasználatos, vagy textil maszkot használ. Kevesebben a zöld színű, egyszerhasználatost, amit például a fogorvos és az asszisztense hord. Népszerűbbek a textil maszkok, amelyekre bármilyen dizájn kerülhet. Mára valóságos ruházati kiegészítővé váltak. Nagy textilcégek kreatívjai is tervezik őket.

Vírusvédelmi szempontból a közösségi maszkok között nincs érdemi különbség! Szűrési mutatójuk a textileknek persze lehet jobb-rosszabb is, azonban nem hatékonyabb a közfelfogásban “fogorvosinak”, műtőmaszknak nevezett, általában zöld színben kapható, eldobható “orvosi” maszknál (FFP-1). A szálak között körülbelül 0,3 mikrométernyi nyilasok találhatók. Egy vírus kisebb a réseknél, 0,06 és 0,16 mikrométer között változik a mérete!

Mégis van értelme viselnünk ezeket! A vírusok nagy része ugyanis nyálcseppekkel, tipikusan tüsszentéssel terjed. De beszéd, sőt még légzés közben is köpködünk észrevétlenül. A cseppek, amelyekben a vírusok utaznak, nagyobbak, ezekből sokat felfognak. Ebből következik, hogy a maszkok a szervezetből távozó levegőt szűrik, de a belélegzettet kevéssé, ezért inkább a viselőik körüli embereket védik a fertőződéstől, használóikat nem, csak kölcsönösségi alapon! Ezért fontos a közösségi maszk általános használata.

 

A magyar hatóságok szerint valós védelmet a legalább az “N95” jelölésű pormaszkok, vagy az EN 149 szabvány szerinti “FFP2” maszkok, vagy ezektől is magasabb követelményrendszernek megfelelő maszkok nyújthatnak. Ezek megakadályozzák a kisméretű részecskék 95% – ának az orr és a száj területére történő bejutását is.

Látszat és valóság

Az N95-ös maszk megjelölés lényegében  egy munkavédelmi maszkot takar.

Hasonlóan néz ki, mint az FFP, ezért azt a látszatot keltik, hogy viselőjüknek nagyobb védelmet nyújtanak a közösségi maszkoknál. Ez tévedés. Eredetileg rendeltetése a por elleni védelem. Korábban csak az iparban, például asztalos üzemekben használták. Ezek a munkavédelmi maszkok hamar eladási slágerré váltak. A világjárvány tavaszi kitörése után hónapokig hiány volt belőlük, ami sok ipari üzemben problémát jelentett.

Egy eltéres azért van, ami a designer-maszkokkal szemben az N95-ös mellett szól: anyagának összetétele pontosan definiált és origináltan steril. Ezért például, ha valaki valamelyik textilfajtára allergiás, N95-öt hordva pontosan tudja, milyen textilfajták vannak az orra és a szája előtt.

Orvosi maszkok

FFP 2-es maszk

Ebbe a kategóriába az úgynevezett ’filtering face piece’ (egyéni védőeszközök), azaz FFP maszkok tartoznak. Ezek egy filtert tartalmaznak, amely szűri a belélegzett levegőt is. Tehát a viselőt is védik első helyen a besorolásuk szerinti mértékben.

Az FFP 1-est már tárgyaltuk, az a kilégzést szűri inkább

A szűrő olyan sűrű szövetekből áll, hogy a vírusok nagy részét, akár 99 százalékát is felfogja, így használójának jelentős (teljes) COVID elleni védelmet nyújt. Ami vírusvédelmi szempontból előny a viselőjének, az a mindennapi élet szempontjából hátrány is lehet. Az FFP 2 és 3 rései kicsik, ezért kevesebb levegőt engednek át. Nehezebb bennük lélegezni intenzív mozgás, például sport, de akár gyorsabb gyaloglás közben. A kevés levegő okozta oxigénhiány miatt még ülés közben hordva is fejfájást okozhatnak akár 2-3 órán belül is.

Az FFP 1 jelölés ebből a szempontból kissé megtévesztő. Valójában a közösségi maszkok közé kellene sorolni, ugyanis nem nagyobb a szűrőteljesítménye, mint a már említett textíliáknak!

A kettős védelem ritka!

A bevizsgált FFP maszk tehát számozása alapján mind a két irányba blokkol. Filtere erősen szűri a belélegzett levegőt, vastag anyaga nehezen engedi a kilélegzetet távozni. Ezért az FFP maszk rövidebb idejű viselése is kellemetlen lehet, viselőjének légszomjat okozhat.

A maszkoknál szeleppel könnyítik a kilélegzett levegő távozását a gyártók. Tehát legyünk gyanakvóak a kilégzést szűrésük tekintetében.

A gyártók találtak megoldást: Az FFP maszkba szelepet építenek, ami megkönnyíti a kilélegzett levegő távozását.

A maszkoknál szeleppel könnyítik a kilélegzett levegő távozását a gyártók. Legyünk gyanakvóak: nagy intenzitással eresztik magát a vírust a viselője környezetébe. Olyan fokozás ez, akár, ha tüsszentéskor a kezünket nem tennénk a szánk elé!

Legalábbis ez derül ki egy vizsgálatból, amiben az NK 49-es maszkokat tesztelték Amerikai laboratóriumban.

Mosni vagy eldobni!

Valamennyi maszkot rövid, néhány órás használatra találták ki. Az N95-t a leghosszabb időre, egy munkanapra, de 8 óra leteltével eldobandó. Ugyanis az N95 szűrője, csakúgy, mint a közösségi maszkok textilszálai közötti rések, megtelnek porral. A légáteresztő képességük tehát csökken. Ezért figyelmezteti például az olasz vasút az utasait, hogy 3 óránként cserélni kell a maszkot. El akarják kerülni, hogy az utasok bepiszkolódott, és így túl kevés levegőt áteresztő maszkokban üljenek és oxigénhiány miatt rosszul legyenek.

A textil maszkok előnye az N95-el és az FFP-vel szemben a moshatóság. Bár aligha van olyan, aki ezt napjában többször megteszi, hogy biztosítsa a maximális légáteresztő képességet.

Melyiket használjuk?

A közösségi maszkok kétségtelenül segítenek fékezni a vírusok terjedését. Megakadályozzák, hogy a szájunkhoz nyúljunk és így vigyük be a szervezetünkbe a fertőzést – a használókat is védik.

Össztársadalmi szinten elvárható lenne, ha mindenki megfelelő, legalább community, közösségi maszkot hordana közösségben, vagy akár orvosit. Jelenleg körülbelül 90 százalék közösségi maszkot, a fennmaradó 10 pedig orvosit hord.

Az utóbbi hetekben politikai döntések nyomán Németországban terjed az orvosi maszkok (FFP2-3) használata. Bajorországban és Ausztriában január közepe óta csak ezzel lehet az üzletekbe belépni. A többség viszont biztos nem fog az utcán dizájnos textilmaszk helyett fehér FFP-t hordani. Ha viszont a szelepes megoldás használók aránya elér egy kritikus tömeget, nőni fog a fertőzésveszély a kilégzést segítő szelepek miatt.

Maszkból is megárt a sok!

Maszkot hordani csak tömegben van értelme az utcán. Ha két ember között megvan az 1,5 méter távolság, szabadban teljesen fölösleges. Sőt, igazán már 1 méteren túl is, mert csak ezen belül jelentős a fertőzésveszély. Állandóan azonban maszkot hordani nem csak értelmetlen, de egészségtelen is! Nem biztosított a zavartalan lélegzés, ezért a tüdő extrém terhelésnek van kitéve.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Üzleti célú utazás – Szigorú szabályok

2021. március 1-től ismét szigorodtak Magyarországon a határátlépésre vonatkozó szabályok. Külön elbírálás alá esnek azonban az Európai Unión belüli és kívüli utazások.

AstraZeneca vakcina – Romániában felső korhatár nélkül

Romániában eltörölték az eddigi 55 éves korhatárt, és a továbbiakban valamennyi, 18. életévét betöltött felnőtt megkaphatja a koronavírus elleni AstraZeneca vakcinát - közölte az oltáskampányt koordináló országos bizottság (CNCAV).

Magyar-svéd kutatócsoport igazolta egy új részecske, az Odderon létezését

Csaknem fél évszázadnyi kísérletezés után négy magyar és egy svéd kutatónak az eddig mért adatok elemzése alapján sikerült bizonyítania egy rendkívül tünékeny részecske, az Odderon régóta feltételezett létezését - hangzott el a felfedezésről beszámoló.

CO2 mentes gazdaság? A Shell nagyot lépett

Az energetikai óriás bejelentette, hogy drasztikusan csökkenti az olajkitermelést....

Hírek

AstraZeneca vakcina – Romániában felső korhatár nélkül

Romániában eltörölték az eddigi 55 éves korhatárt, és a továbbiakban valamennyi, 18. életévét betöltött felnőtt megkaphatja a koronavírus elleni AstraZeneca vakcinát - közölte az oltáskampányt koordináló országos bizottság (CNCAV).

Már igényelhető a kibővített bértámogatás

A márciusban zárásra kényszerült vállalkozások is kérhetik az ágazati bértámogatást. Az igényléseket március 31-ig nyújthatják be a főként kiskereskedelemben és egyéb szolgáltatások szektorban működő cégek - közölte Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár.

Közép-európai online jogtár magyarul – csak regisztrálni kell

Az ingyenes HULEX-jogtár hozzáférést biztosít a CED által lefedett országok teljes joganyagának hiteles magyar nyelvű fordításához, ezzel is segítve az eredményes külpiacra lépést - közölte a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft.

Szerdán újra nagyot emelkedik az üzemanyagok ára

Szerdán tovább drágulnak az üzemanyagok: a benzin és a gázolaj literenkénti átlagára is bruttó 6 forinttal emelkedik.

Helikopterbalesetben meghalt az egyik leggazdagabb francia

Hatvankilenc éves korában helikopterbalesetben meghalt vasárnap Olivier Dassault francia milliárdos, a Mirage, a Falcon és a Rafale harci repülőket gyártó Dassault cégcsoport egyik örököse, jobboldali politikus.

Hamarosan drágul a cigaretta

Rövidesen emelkedik a dohánycikkek ára Magyarországon. Jelzésértékű, hogy a kétlépcsős jövedékiadó-emelés első, januári szakaszához közeledve a trafikok már decemberben elkezdtek árat emelni, ezért az iparági várakozások szerint a közelgő április 1-jei adóváltozás hatása is lassan érezhető lesz.

A legmérgezőbb medúzáknál a méhek veszélyesebbek Ausztráliában

A méhek a legveszélyesebb mérgesállatok Ausztráliában - derült ki az Ausztrál Egészségügyi és Jóléti Intézet (AIHW) tanulmányából.

Uniós biztos: rendben lévő, ha uniós tagországok orosz vagy kínai vakcinát vásárolnak

Rendben van, ha az Európai Unió tagországai meg akarják vásárolni Oroszországból a Szputnyik V, vagy Kínából a Sinopharm nevű koronavírus elleni oltóanyagokat - idézte Thierry Breton belső piacért felelős európai uniós biztost a Politico című brüsszeli hírportál.

Krokodil nyelt le egy gyereket Indonéziában

Krokodil nyelt le egy nyolcéves kisfiút az Indonéziához tartozó Borneó szigetén - adta hírül a The Sydney News Today online kiadása.

Szálló por. Hat városban veszélyes a levegő

Tovább romlott a levegőminőség a magas szálló por koncentráció miatt, már hat településen veszélyes a levegő.

Pénzmosás? Ghánai bűnbandának segíthetett a 69 éves tolnai asszony

Egy 69 éves naki asszonyt azzal gyanúsítanak, hogy legalább 50 millió forintnyi bűncselekményekből származó összeg tisztára mosásában vett részt - közölte Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság.

Olaszország – Kormánypárti lemondás. A Demokrata Párt főtitkára távozott

Bejelentette lemondását Nicola Zingaretti, a legnagyobb olaszországi baloldali erő...

Gazdaság

Exim: fix kamatozású beruházási hitel – nem csak exportőröknek

A gazdaság újraindításának elősegítése, illetve a mikro-, kis- és középvállalati szegmens hosszútávú finanszírozása érdekében 10 éves futamidejű, kamattámogatott és euró alapon 0,5 százalékon fixált kamatozású programot indít az EXIM, fordulat beruházási hitel néven - közölte a hitelintézet.

Bővítés. A kamatmentes újraindítási gyorskölcsön az új korlátozásokkal érintett ágazatoknak is jár

Jelentősen bővül azoknak a vállalkozásoknak a köre, amelyek elsőként igényelhetik a Magyar Fejlesztési Bak (MFB) kamatmentes újraindítási gyorskölcsönét. A módosítás célja, hogy azok a vállalkozások is forráshoz juthassanak, amelyeket a március 8-tól életbe lépő új korlátozó intézkedések kedvezőtlenül érintenek - közölte az MFB.

Megugrott a legnagyobb bankok bevétele

Tíz éve legnagyobb mértékben nőtt a világ 12 legnagyobb befektetési bankjának a bevétele tavaly. Az első negyedévi minimális emelkedést követően a második negyedévben felgyorsult a növekedés, és ez a bővülés kitartott az év végéig.

Jogosulatlanul adott hitelt – százmilliós bírság a fővárosi cégnek

A Magyar Nemzeti Bank 100 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a budapesti F-hold Kft.-re, és véglegesen megtiltotta, hogy üzletszerűen pénzkölcsönt nyújtson. A jegybank a társasággal szemben büntetőfeljelentést is tett, illetve öt magánszemélyt összesen 7,5 millió forint eljárási bírsággal sújtott.

Széchenyi Kártya Program – meghosszabbított krízishitelek

A Széchenyi Kártya Program kríziskonstrukciói december 31-ig biztosan a vállalkozók rendelkezésére állnak, a kormány ugyanis június 30-ról az év végéig meghosszabbította a hitelek igénybevételi lehetőségét - közölte a programot koordináló KAVOSZ Zrt.

Zöld pénzügyek – MNB: az irány jó, de van hova fejlődni

A járvány ellenére előrelépés történt a zöld pénzügyekben: számos bank dolgozik zöld hitelek bevezetésén, az állam pedig zöld állampapírokat bocsátott ki. Ugyanakkor a fenntartható fejlődési célok szempontjából van hova fejlődni - mondta Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a Zöld pénzügyi jelentést ismertetve.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom