Hirdetés
Kezdőlap Hírek Megint csődbe repült a SAS
No menu items!

Megint csődbe repült a SAS

Svédország és Dánia egyenként 21,8 százalékos részesedéssel rendelkezik a társaságban. Fotó: Bigstock

A skandináv SAS légitársaság két éven belül másodszor is csődeljárást kezdeményezett adósságterheinek kezelése érdekében, mivel a koronavírus-járvány okozta zavarokból való kilábalása a vártnál lassabban halad. A légicég helyzetét nehezíti, hogy pilótái hétfő óta sztrájkolnak.

Skandinávia legnagyobb légitársasága jelenleg tárgyalásokat folytat hitelezőivel arról, hogy 20 milliárd svéd korona (1,9 milliárd dollár) értékű adósságot és hibrid kötvényeket részvényekre váltson át, és további mintegy 1 milliárd dollár értékű saját tőkét vonjon be.

A stockholmi székhelyű vállalat közleménye szerint “előrehaladott” tárgyalásokat folytat több hitelezővel további, legfeljebb 700 millió dolláros adósfinanszírozás biztosításáról. A részvények a stockholmi piacnyitáskor 9,2 százalékkal, részvényenként 0,56 koronás – rekordalacsony – szintre estek.

A SAS és egyes leányvállalatai önkéntes kérelmet nyújtottak be egy New York-i csődbírósághoz. A légitársaság közölte, hogy a bíróság felügyelete alatt zajló eljárás befejezése várhatóan kilenc-tizenkét hónapot vesz igénybe.

“A 11. fejezet szerinti eljárás jogi eszközöket biztosít számunkra az átalakulásunk felgyorsításához, miközben a szokásos módon folytathatjuk az üzletmenetet”

– közölte Anko van der Werff, a SAS vezérigazgatója.

A bejelentésben a légitársaság 10 és 50 milliárd dollár közötti értékű eszközöket, valamint 1 és 10 milliárd dollár közötti értékű kötelezettségeket sorolt fel. Az adóssághalomban 6 milliárd korona hibrid kötvény szerepel, amelyet a dán és a svéd kormány vásárolt a legutóbbi, 2020-as mentőcsomag során, valamint kereskedelmi hibrid kötvények, lízingkötelezettségek, svájci frank kötvények és különböző lejáratú hitelek.

Svédország és Dánia egyenként 21,8 százalékos részesedéssel rendelkezik a társaságban. Dánia közölte, hogy nyitott a részesedésének növelésére, a svéd kormány pedig jelezte, hogy elfogadja a neki járó adósságok saját tőkévé történő átalakítását, de nem vesz részt egy új tőkeinjekcióban. A norvég kormány, a hitelezők egyike és a vállalat korábbi részvényese szintén azt közölte, hogy nem vesz részt tőkeemelésben.

A lépés egy nappal azután történt, hogy a SAS pilótáinak szakszervezete bejelentette, hogy azonnali hatállyal sztrájkba lép. A sztrájk “negatív hatással van a vállalat likviditására és pénzügyi helyzetére, és ha elhúzódik, ez a hatás jelentős mértékűvé válhat” – áll a SAS közleményében. (Bloomberg)

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Beleremegett a forint a Barátság kőolajvezeték leállásába

Gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon arra a hírre, hogy leállt a szállítás a Barátság kőolajvezetéken.

Transznyefty: a szankciók miatt Oroszországból Magyarország felé is leállt az olaj

Az Ukrajnán keresztül Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba irányuló orosz nyersolaj áramlása a múlt héten leállt, miután a szankciók megakadályozták a tranzitdíj megfizetését - közölte a Transznyefty orosz csővezeték-üzemeltető.

1901 óta a legszárazabb hét hónapon vagyunk túl

1901 óta a legszárazabb hét hónapon van túl Magyarország, az átlagos csapadékmennyiség csaknem fele hiányzik - közölte az Országos Vízügyi Felügyelőség (OVF).

Az üzemanyagkáosz miatt megugrott a villanyautók iránti kereslet

Több mint 20 százalékkal nőtt a kereslet a villanyautókra egy hét alatt - közölte a Használtautó.hu portál.

Hírek

Beleremegett a forint a Barátság kőolajvezeték leállásába

Gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon arra a hírre, hogy leállt a szállítás a Barátság kőolajvezetéken.

1901 óta a legszárazabb hét hónapon vagyunk túl

1901 óta a legszárazabb hét hónapon van túl Magyarország, az átlagos csapadékmennyiség csaknem fele hiányzik - közölte az Országos Vízügyi Felügyelőség (OVF).

Az oroszok is el akarják kerülni a zaporizzsjai atomkatasztrófát

Oroszország bejelentette, hogy kész nemzetközi megfigyelőket fogadni az ukrajnai Zaporizzsjai atomerőműben, amelynek biztonsága kétséges, miután a múlt héten támadás érte.

Titokzatos űreszközt lőtt fel Kína

Miközben növekszenek a feszültségek Kína, az Egyesült Államok és Tajvan között, egy kínai hordozórakéta nemrég ismeretlen céllal pályára állított egy titkos űreszközt - írta a Futura francia hírportál.  

Gyengült a forint kedd reggelre

Gyengült kissé a forint kedd reggelre a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben: 0,1 százalékkal az euró és 0,2 százalékkal a dollár és a svájci frank ellenében.

Viharok és villámárvizek Amerikában – már több száz járatot töröltek

Az Egyesült Államokban hétfőn is több száz légijáratot töröltek, és számos útvonalon jelentősek a késések elsősorban az ország keleti és középső részét sújtó viharok miatt.

Megvan a világ TOP 10 városának listája. Budapest a legrosszabbak között sem szerepel

Az Economist Intelligence Unit (EIU) közzétette a Global Liveability Index rangsorát, amely a világ 10 legjobb és 10 legrosszabb helyét mutatja be 2022-ben. Az index 172 várost értékelt öt kategóriában: kultúra, egészségügy, oktatás, infrastruktúra és szórakozás.

Kína nem áll le a hadgyakorlatokkal. A tajvani képviselet vezetője válaszolt AzÜzletnek

A kínai hadsereg hétfőn újabb hadgyakorlatokat jelentett be a Tajvan körüli tengereken és légtérben, tiltakozásul Nancy Pelosi amerikai házelnök múlt heti tajpeji látogatása ellen.

Gazdaság

Az MNB zöld átállást vár el a bankoktól – határidőre

A jegybank megújította zöld ajánlását, amelyben elvárják, hogy a hazai hitelintézetek 2025-ig álljanak át a zöld működésre.

Újra összeért az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

A várakozásoknak megfelelően az előző hetinél 100 bázisponttal magasabb, 10,75 százalékkos kamattal hirdette meg az egyhetes jegybanki betétet csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.

MNB-alelnök: a rezsicsökkentés módosítása tovább emeli az inflációt

A 100 bázispontos kamatemeléssel a monetáris politika célja továbbra is az, hogy fellépjen a másodkörös inflációs hatások elkerülése érdekében, illetve elősegítse az inflációs cél elérését - jelentette ki Virág Barnabás, a jegybank alelnöke.

Újabb 1 százalékponttal emelte az alapkamatot az MNB

Keddi ülésén 100 bázisponttal 10,75 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom