Kezdőlap Menedzser-Kihívások Távirati Stílusban - Klemm Balázs a pandémiáról
No menu items!

Távirati Stílusban – Klemm Balázs a pandémiáról

Rovatunkban – akár a  mindennapi közérzetünket, életünket befolyásoló – üzleti-, munkahelyi kihívások megoldásáról kérdezzük a vezető menedzsereket, akiktől rövid, néhány mondatos, őszinte választ remélünk, “távirati stílusban” a  megoldásaikról és annak indíttatásairól.

Ezúttal  Klemm Balázs a Hote and More Kft. ügyvezető igazgatója válaszol.

–             Miként reagáltak, milyen változásokat hajtottak végre a tavaszi COVID válság és a karantén idején?

o            A munkatársakkal kapcsolatos egészségügyi kockázatok mellett a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy mindenkinek az állását meg tudjuk menteni, ami a kormányzati támogatásnak köszönhetően sikerült is. Más kérdés, hogy menet közben minőségi cserét is végrehajtottunk, azoknak a helyére, akiknél nem éreztük az elkötelezettséget, olyan szakembereket vettünk fel, akik csapatjátékosok.

o            A karantén időszakában és a mostani egészségügyi veszélyhelyzetben is minden – nem szezonális – házat nyitva tartunk, miközben az étkezéseket leredukáltuk a reggelire. Ez némi bevételt hoz, miközben arra is jó, hogy átmozgatja a személyzetet, amelynek tagjai a tavaszi karantén alatt és most is heti forgásban járnak be.

           A központ és a szállodák irodai alkalmazottainak a Home Office-t rendeltük el. Így az állami támogatással, csökkentett munkaidőt alkalmazva teljes, tettrekész gárdával, a higiéniai szabályokat kiemelten kezelve várhattuk a nyári szezont, ami – mivel alapvetően vidéki szállodákat üzemeltetünk – nagyon szép eredményeket hozott. Köszönhetően annak is, hogy a 270 ezres törzsvásárlói listára rendszeresen küldtünk célzott üzeneteket.

–             Mit tart a legnagyobb kihívásnak a karantén második hulláma kapcsán?

o            Felelős, előre tervező vezetőként nem ért meglepetésként a második hullám, amire a céget is felkészítettük. A november 11-én bejelentett egészségügyi veszélyhelyzet kihirdetéséig folyamatosan csökkent a vendégek száma, utána pedig az új szabályoknak megfelelően ismét csak ügyeletet tartunk, hogy az üzleti utazóknak szállást tudjunk biztosítani.

o            A mi hitvallásunk egyébként is az, hogy egy szállodát nem szabad leállítani, mert az nagyobb kárt okoz, mint amennyi előnyt jelenthet. Így viszont folyamatosan karban tartjuk a víz és fűtésrendszert és elvégezzük azokat a karbantartásokat, amire a nagy vendégforgalom mellett nem volt lehetőség.

          A munkatársi gárdát most is egyben tartjuk, amihez nagy segítséget jelent a járulék kedvezmény és az, hogy az előfoglalások után 80 százalékos visszatérítést biztosít a kormány. Azért is ezt a megoldást választjuk, mert úgy látjuk, hogy ha a szakemberek elmennek, jórészük eltávolodik a szakmától és már nem is tér vissza. Mi viszont erőteljesen készülünk az újranyitásra, mert meggyőződésünk, hogy amint lehet, az emberek ismét utazni fognak: ki vannak már éhezve az élményekre.

–             Mennyire alkalmazzák és mennyire tartják hosszútávon is fenntarthatónak a Home Office és a távmunka megoldást. (A kettő közül melyiket alkalmazzák?)

o            A home office jól hangzik, de szerintem hosszútávon a mi szakmánkban nem fenntartható. Mert, ha az ember a munkahelyén van, biztosan dolgozik, ám ha otthon, garantáltan talál magának más elfoglaltságot is munkaidőben. A munkatársak most is bejárnak egy-egy napra a központi irodába, ahol a kellő távolságtartás és a higiéniai szabályok maximális betartása mellett egyszerre legfeljebb hárman tartózkodhatnak. Ugyanakkor meggyőződésem, hogy már csak azért is, mert vendégekkel foglalkozunk, muszáj az embereket kimozdítani otthonról, mert szükség van arra, hogy az emberek agya mozogjon, amit elősegít az együtt gondolkodás, a közös projekt megoldás és a  csapatszellem. Ugyanakkor ez az időszak jó lesz arra, hogy az emberek jobban megbecsüljék a munkájukat és azt, hogy bejárnak a munkahelyükre. Persze ott, ahol jól érzik magukat – és mi ezen vagyunk – ha nem, depreszióra is hajlamos, otthon értelemszerűen úgyis talál az ember valami más elfoglaltságot.

          Ezért szerintem pszichésen mindenkinek jót tesz a visszatérés, ami szellemileg is felpezsdíti majd az életet. De mi azért most sem álltunk le, új projekteken dolgozuk és gőzerővel készülünk az újranyitásra.

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Pályázat – Kivitelezőknek, háztartások napelemes, geotermikus rendszereinek kiépítésére

Pályázat: kivitelezőket keres az ITM. Olyan szaktudású vállalkozások pályázatát várják, amelyek családi házak, lakások napelemes és geotermikus berendezéseinek kiépítését végezhetik majd el.

Gyenge kezdés az amerikai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés hétfőn a New York-i értékpapírpiacokon. Az indexek pénteken nyereséggel zártak és a hetet is emelkedéssel fejezték be.

Matolcsy: Közép-Kelet-Európa a világ egyik növekedési motorja lehet

Magyarország térségének jövője, hogy az európai jövő térsége legyen - állítja a jegybank elnöke a Magyar Nemzet online kiadásában megjelent írásában.

Virtuális világot épít a Facebook – tízezer uniós szakemberrel

A metaverzum kiépítéséhez a Facebook tízezer magasan képzett szakember felvételét tervezi az Európai Unión belül a következő öt évben.

Hírek

Pályázat – Kivitelezőknek, háztartások napelemes, geotermikus rendszereinek kiépítésére

Pályázat: kivitelezőket keres az ITM. Olyan szaktudású vállalkozások pályázatát várják, amelyek családi házak, lakások napelemes és geotermikus berendezéseinek kiépítését végezhetik majd el.

Virtuális világot épít a Facebook – tízezer uniós szakemberrel

A metaverzum kiépítéséhez a Facebook tízezer magasan képzett szakember felvételét tervezi az Európai Unión belül a következő öt évben.

Fellobbant az olimpiai láng – Pekingbe indul a fáklya

Fellobbant a jövő februárban rendezendő pekingi téli olimpia lángja Görögországban. A kínai szervezők kedden veszik át a fáklyát.

Bölcsődeépítési program – újabb 50 milliárdos pályázat nyílik

Folytatódik a bölcsődeépítési program, és elkészült a bölcsődemintaterv-katalógus, amely az önkormányzatoknak és egyházaknak nyújt segítséget a tervezésben - közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter.

Szerdán újra drágul az üzemanyag

Szerdán tovább emelkedik az üzemanyagok ára: a 95-ös benzin literje bruttó 5 forinttal, a gázolajé pedig bruttó 7 forinttal kerül majd többe a hét közepétől.

Microsoft: erős ügyfél-azonosítással a kibertámadások 99 százaléka kivédhető

A Microsoft szerint a ma ismert támadások 99 százalékát vissza lehetne verni egyszerű, gyakran díjtalanul elérhető módszerekkel, mégis, az ügyfeleinek csak kevesebb, mint a 20 százaléka használ még olyan jól bevált védekezési eszközt is, mint a többtényezős hitelesítés.

Az EU igazságügyi együttműködést kezdeményezett a helyreállítási források védelmére

Az Európai Unió az uniós rendőrségi együttműködési szervezet (Europol) irányításával igazságügyi együttműködést kezdeményezett a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását szolgáló uniós források védelmére - tájékoztatott az Europol.

Hálapénz. Bűnügyi felügyelet alá került egy zalai szülészorvos

Egy hónapig nem hagyhatja el lakóhelyét az a zalaegerszegi orvos, akit kedden vettek őrizetbe a rendőrök vesztegetés elfogadásának gyanúja miatt - döntött a Zalaegerszegi Járásbíróság.

Gazdaság

OTP: újabb munkavállalói résztulajdonosi program indul

Az OTP Bank rendkívüli közgyűlésén döntött egy újabb munkavállalói résztulajdonosi program létrehozásáról és támogatásáról - jelentette be Csányi Sándor, a pénzintézet elnök-vezérigazgatója.

Befektetési alapok – 7500 milliárd fölé nőtt a kezelt vagyon

Szeptemberben 2 százalékkal, mintegy 144 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon, így a hónap végén 7532 milliárd forintot kezeltek a Bamosz-tagok - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége.

Fizetési mérleg. Egymilliárd eurós hiány augusztusban

Augusztusban 1,035 milliárd euró deficittel zárt a folyó fizetési mérleg a júliusi 267 millió és az első félévi 598 millió euró hiányt követően - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Jövő nyárig marad a hitelmoratórium – a rászorulóknak

A kabinet 2022. június 30-ig meghosszabbítja a rászorulók segítésére bevezetett hitelmoratóriumot - jelentette be Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom