Hirdetés
Kezdőlap Menedzser-Kihívások Távirati Stílusban - Klemm Balázs a pandémiáról
No menu items!

Távirati Stílusban – Klemm Balázs a pandémiáról

Rovatunkban – akár a  mindennapi közérzetünket, életünket befolyásoló – üzleti-, munkahelyi kihívások megoldásáról kérdezzük a vezető menedzsereket, akiktől rövid, néhány mondatos, őszinte választ remélünk, “távirati stílusban” a  megoldásaikról és annak indíttatásairól.

Ezúttal  Klemm Balázs a Hote and More Kft. ügyvezető igazgatója válaszol.

–             Miként reagáltak, milyen változásokat hajtottak végre a tavaszi COVID válság és a karantén idején?

o            A munkatársakkal kapcsolatos egészségügyi kockázatok mellett a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy mindenkinek az állását meg tudjuk menteni, ami a kormányzati támogatásnak köszönhetően sikerült is. Más kérdés, hogy menet közben minőségi cserét is végrehajtottunk, azoknak a helyére, akiknél nem éreztük az elkötelezettséget, olyan szakembereket vettünk fel, akik csapatjátékosok.

o            A karantén időszakában és a mostani egészségügyi veszélyhelyzetben is minden – nem szezonális – házat nyitva tartunk, miközben az étkezéseket leredukáltuk a reggelire. Ez némi bevételt hoz, miközben arra is jó, hogy átmozgatja a személyzetet, amelynek tagjai a tavaszi karantén alatt és most is heti forgásban járnak be.

           A központ és a szállodák irodai alkalmazottainak a Home Office-t rendeltük el. Így az állami támogatással, csökkentett munkaidőt alkalmazva teljes, tettrekész gárdával, a higiéniai szabályokat kiemelten kezelve várhattuk a nyári szezont, ami – mivel alapvetően vidéki szállodákat üzemeltetünk – nagyon szép eredményeket hozott. Köszönhetően annak is, hogy a 270 ezres törzsvásárlói listára rendszeresen küldtünk célzott üzeneteket.

–             Mit tart a legnagyobb kihívásnak a karantén második hulláma kapcsán?

o            Felelős, előre tervező vezetőként nem ért meglepetésként a második hullám, amire a céget is felkészítettük. A november 11-én bejelentett egészségügyi veszélyhelyzet kihirdetéséig folyamatosan csökkent a vendégek száma, utána pedig az új szabályoknak megfelelően ismét csak ügyeletet tartunk, hogy az üzleti utazóknak szállást tudjunk biztosítani.

o            A mi hitvallásunk egyébként is az, hogy egy szállodát nem szabad leállítani, mert az nagyobb kárt okoz, mint amennyi előnyt jelenthet. Így viszont folyamatosan karban tartjuk a víz és fűtésrendszert és elvégezzük azokat a karbantartásokat, amire a nagy vendégforgalom mellett nem volt lehetőség.

          A munkatársi gárdát most is egyben tartjuk, amihez nagy segítséget jelent a járulék kedvezmény és az, hogy az előfoglalások után 80 százalékos visszatérítést biztosít a kormány. Azért is ezt a megoldást választjuk, mert úgy látjuk, hogy ha a szakemberek elmennek, jórészük eltávolodik a szakmától és már nem is tér vissza. Mi viszont erőteljesen készülünk az újranyitásra, mert meggyőződésünk, hogy amint lehet, az emberek ismét utazni fognak: ki vannak már éhezve az élményekre.

–             Mennyire alkalmazzák és mennyire tartják hosszútávon is fenntarthatónak a Home Office és a távmunka megoldást. (A kettő közül melyiket alkalmazzák?)

o            A home office jól hangzik, de szerintem hosszútávon a mi szakmánkban nem fenntartható. Mert, ha az ember a munkahelyén van, biztosan dolgozik, ám ha otthon, garantáltan talál magának más elfoglaltságot is munkaidőben. A munkatársak most is bejárnak egy-egy napra a központi irodába, ahol a kellő távolságtartás és a higiéniai szabályok maximális betartása mellett egyszerre legfeljebb hárman tartózkodhatnak. Ugyanakkor meggyőződésem, hogy már csak azért is, mert vendégekkel foglalkozunk, muszáj az embereket kimozdítani otthonról, mert szükség van arra, hogy az emberek agya mozogjon, amit elősegít az együtt gondolkodás, a közös projekt megoldás és a  csapatszellem. Ugyanakkor ez az időszak jó lesz arra, hogy az emberek jobban megbecsüljék a munkájukat és azt, hogy bejárnak a munkahelyükre. Persze ott, ahol jól érzik magukat – és mi ezen vagyunk – ha nem, depreszióra is hajlamos, otthon értelemszerűen úgyis talál az ember valami más elfoglaltságot.

          Ezért szerintem pszichésen mindenkinek jót tesz a visszatérés, ami szellemileg is felpezsdíti majd az életet. De mi azért most sem álltunk le, új projekteken dolgozuk és gőzerővel készülünk az újranyitásra.

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A kormány kedd 23 órától kivezette a benzinárstopot – íme, az árak

A hétfőn hatályba lépett kőolajszankciók után két nappal a kormány - a Mol javaslatára - a benzinárstopot megszünteti - jelentette be kedden késő este Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt, a Mol vezérigazgatója.

Csaló SMS-ekre figyelmeztet az OTP

Csalók küldenek SMS-üzeneteket, látszólag az OTP nevében, így a bank azt kéri: senki ne kattintson az azokban szereplő linkekre.

Mol: újraindult a Dunai Finomító, de ezzel nem oldódnak meg az ellátási problémák

A Mol a karbantartás után ugyan újraindította a százhalombattai Dunai Finomítót, de a teljes kapacitás elérése több hetes folyamat, egyik napról a másikra nem oldódnak meg az ellátási problémák, ahhoz az importnak is helyre kellene állnia a jelenlegi pánikvásárlások és készletfelhalmozások mellett - jelentette be a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója a Kossuth Rádióban.

Településfásítási program: újabb tízezer fára lehet pályázni

A Településfásítási program folytatásában ismét a 10 ezresnél kisebb lélekszámú magyarországi települések igényelhetnek fákat. Tízezer sorfa áll majd rendelkezésre, amiből 2000-et a 2023 tavaszi, 8000-et pedig az őszi ültetési időszakban szállítanak ki - közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.

Hírek

A kormány kedd 23 órától kivezette a benzinárstopot – íme, az árak

A hétfőn hatályba lépett kőolajszankciók után két nappal a kormány - a Mol javaslatára - a benzinárstopot megszünteti - jelentette be kedden késő este Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt, a Mol vezérigazgatója.

Csaló SMS-ekre figyelmeztet az OTP

Csalók küldenek SMS-üzeneteket, látszólag az OTP nevében, így a bank azt kéri: senki ne kattintson az azokban szereplő linkekre.

Településfásítási program: újabb tízezer fára lehet pályázni

A Településfásítási program folytatásában ismét a 10 ezresnél kisebb lélekszámú magyarországi települések igényelhetnek fákat. Tízezer sorfa áll majd rendelkezésre, amiből 2000-et a 2023 tavaszi, 8000-et pedig az őszi ültetési időszakban szállítanak ki - közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.

Korrupcióval gyanúsítanak egy kormánytisztviselőt

Közlekedési ellenőrzéssel összefüggő korrupció miatt gyanúsítottként hallgatott ki a nyomozó ügyészség egy kormánytisztviselőt - tudatta a Központi Nyomozó Ügyészség (KNYF).

Gyengült a forint hétfő estére

Gyengült a forint a vezető devizákkal szemben hétfő kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

Mi lesz a karácsonyi ajándékokkal? Így költenek idén a magyarok

A magyarok 53 százaléka az idén kevesebbet költ majd ajándékokra karácsony előtt, mint szeretne - derül ki a MediaMarkt megbízásából készült reprezentatív felmérésből.

Moszkva reagált az olajársapkára

Moszkva válaszolni fog arra, hogy a Nyugat "plafont" szabott az orosz olaj árának - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak.

Lemondott a Vodafone vezérigazgatója

Távozik pozíciójából Nick Read, a Vodafone vezérigazgatója, miután négy év alatt 44%-kal csökkent a társaság részvényeinek árfolyama. "Itt az ideje, hogy átadjam a vezetést" - mondta Read, akit 2018-ban neveztek ki.

Gazdaság

Banki szakértő: 70 százalékot zuhanhat a bitcoin ára

A bitcoin ára a Standard Chartered bank szakértője szerint jövőre 5000 dollárra eshet. Ha ez bekövetkezik, az nagyjából 70 százalékos zuhanást jelentene, ugyanis a legnépszerűbb kriptovaluta árfolyama jelenleg 17 ezer dollár körül mozog.

A diákhitelekre is kiterjesztik a kamatstopot

A kormány döntése alapján a diákhitelekre is kiterjesztik a kamatstopot: a Diákhitel1 változatlanul 4,99 százalékos kamattal lesz elérhető 2023 januárjától, a Képzési hitelt és a Diákhitel2-t pedig továbbra is kamatmentesen vehetik fel a felsőoktatásban tanulók - jelentette be a gazdaságfejlesztési miniszter.

Földbe állt a lakossági hitelezés

Közel a felére esett vissza a lakáshiteleknél az új szerződések összege az előző évihez képest, és már a személyi kölcsönök iránt is csökkent a kereslet. A babaváró hitel pedig még soha nem teljesített ilyen rosszul. Az átlagos hitelköltség mutató közben októberben már a 10 százalékot is meghaladta a lakáscélú kölcsönöknél – derül ki a Bank360.hu összefoglalójából.

Hamarosan kereskedőtől is vehetünk fel pénzt ingyenesen

Havonta két alkalommal, összesen legfeljebb negyvenezer forint értében díjmentesen lehet készpénzt átvenni kártyás fizetés esetén kereskedőktől - a többi között ezt is tartalmazza a pénzügyi szektort érintő javaslatcsomag módosítása, amelyet pénteki ülésén fogadott el az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom