Hirdetés
Kezdőlap Hírek "Érző robotok" hódítanak japán szíveket
No menu items!

“Érző robotok” hódítanak japán szíveket

Kaname Hayashi céget alapított a társrobot ötlet megvalósítására. A robottárs olcsóbb egy kutyánál és egy feleségnél is – mondta

Az ipar számára régóta készülnek a legkülönfélébb feladatokra bevetett robotok. Miért nem ne állhatnának az emberi lélek szolgálatában is? – tette fel a kérdést magának néhány éve Kaname Hayashi, a robottechnológia területén 2015 óta aktív japán cég, a ’Groove X’ alapítója. „Korábban az iparnak fejlesztő cégeknél dolgoztam robottervezőként. Feltűnt, hogy az embereket megnevetteti, ha például egy közlekedő robot elbotlik” – mondta egy német női magazin, a Brigitte számára adott interjúban néhány éve, amikor cége piacra dobta a ’Love’ névre keresztelt, érző robotot.

Az érző gép

Love robot

’Love’ a lélek számára készült. Legfontosabb feladata mosolyt csalni az emberek arcára. 43 centi magas, 4,2 kilót nyom, kerekeken mozog, lélegzést és sóhajtást imitál, testhőmérséklete 37 fok. Érintésre tehát akár egy ember. Ha kinyitja display-szemeit még az európai ember arcára is mosolyt csal. A teste 50 szenzort, egy 360 fokos objektívű kamerát és egy bonyolult információ feldolgozó programot rejt. Így pontosan érzékeli, mi történik körülötte és képes ennek megfelelően reagálni. Érintésre és hangra is aktiválódik. Utóbbiból következtet a hozzá érő ember hangulatára és ehhez igazodva cselekszik.

’Love’ távirányítással is működik. Így segítségével a család biztosíthatja, hogy a távoli, idős rokonnal se érezze magát egyedül.

A robotok a mindennapok részei

A Sony ’Aibo’ robotja

Japánok hajlamosak minden problémára új gépekkel reagálni. Legyenek azok akár technikaiak, akár az embereket közvetlenül érintő fizikaiak vagy mentálisak kihívásokról. A robot sem újdonság a számukra. A drámaian elöregedő és fogyó Japánban nagy a munkaerőhiány. Ezért hosszú ideje nem csak az ipari termelésben helyettesítik az embereket robotokkal. A Kyoto-i Kodaji buddhista szentélyben például 2019 óta egy gép prédikál. Az ide járó hívők tehát már hozzá vannak szokva, hogy lelki életüket is egy géppel osszák meg.

Ennek ellenére a szerető robotokra eleinte a japánok is visszafogottan reagáltak. A koronavírus-válsággal azonban eladási sláger lett ’Love’. A távolságtartás és a fertőzésveszély időszakában különösen praktikus a gépi társ. Nem meglepő, hogy megjelent a konkurencia: A Sony ’Aibo’, a Qoobo pedig ’Yukai’ névre hallgató robotkutyát dobott a piacra. Utóbbi simogatásra csóválja a farkát és különösen kelendő.

Emberrel és állattal is versenyképesek

A kép a New York Post beszámolójából való,  egy tokiói bemutatón készült

’Love’ legnagyobb konkurenciáját a háziállatok jelentik. Az állattartásnak a szűkös lakásviszonyairól ismert szigetországban nincsenek hagyományai. Ennek ellenére az utóbbi időben egyre több japán osztja meg a magányát négylábúakkal. A robotok előnye a kutyákkal, macskákkal és egyéb háziállatokkal szemben, hogy nem piszkolnak és nem zajosak. Előbbi különösen fontos a tisztaságra korábban is nagyon ügyelő japánoknak egy olyan időszakban, amikor a higiénia még fontosabbá vált.

A robot társnak vannak előnyei az emberihez képest is. Nem féltékeny, nem veszekszik és akkor sem sértődik meg, ha gazdijának nincs kedve vagy ideje foglalkozni vele.

A robotért, amely a feltatláló, Kaname Hayashi szavai szerint ’a lelket gyógyítja’ 2.700 eurónak megfelelő jent kell fizetni. Ehhez jön még havi 100 euró a karbantartásért és a szoftverfrissítésért. „Olcsóbb egy kutyánál és egy feleségnél is” – teszi hozzá mosolyogva ’Love’ papája.

 

 

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Iszapömlés. A Kúria fenntartotta az elítéltek büntetését

A Kúria fenntartotta a Győri Ítélőtábla tavaly kiszabott jogerős ítéletének hatályát a vörösiszap-katasztrófa miatt indult büntetőügyben.

Autókereskedők: túl sokáig tart az import kocsik forgalomba helyezése

A külföldről importált autók magyarországi forgalomba helyezése az év végére szinte ellehetetlenült: az első műszaki vizsgáztatás várakozási ideje országos szinten meghaladja az egy hónapot, Budapesten pedig a kettőt - közölte a Magyar Gépjármű-kereskedők Országos Egyesülete (MGOE).

Tőzsde – MNB: 23 milliós bírság piaci manipuláció miatt

A piaci manipuláció és a szavazati jog mértékének bejelentésére vonatkozó jogszabályi előírások megsértése miatt 23 millió forint bírságot szabott ki Magyar Nemzeti Bank a cseh székhelyű Bonatrevi Sales a.s társaságra. Az MNB tiltott piacbefolyásolás gyanújával feljelentést tett az ügyészségen.

Tilos lesz a szőrme a fővárosi vásárokon

Állatvédelmi okból nem lehet majd szőrmét árulni a fővárosi önkormányzat vásárain - közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

Hírek

Iszapömlés. A Kúria fenntartotta az elítéltek büntetését

A Kúria fenntartotta a Győri Ítélőtábla tavaly kiszabott jogerős ítéletének hatályát a vörösiszap-katasztrófa miatt indult büntetőügyben.

Kalóztámadás Nigéria partjainál

Kalózok támadták meg a MILANO 1 nevű, Saint Kitts és Nevis-i zászló alatt közlekedő teherhajót a Guineai-öbölben, Nigéria partjainál, és a hajó fedélzetére léptek - erről számolt be a tengeri biztonsággal foglalkozó Dryad Global nevű hírportál.

Jönnek a mínuszok és az ónos esők – a havazás is

Téliesebbre fordul az idő az ősz utolsó hétvégéjén: ónos szitálásra, havazásra is készülni kell, és hajnalban ismét komolyabb mínuszok lehetnek - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Koronavírus – Merkely: messze még a nyájimmunitás

Becslések szerint eddig másfél millióan fertőződtek meg a koronavírussal Magyarországon, ami még nem elegendő a nyájimmunitás kialakulásához - mondta a Semmelweis Egyetem rektora.

Beomlott egy zimbabwei aranybánya – sokan bennrekedtek

Beomlott egy aranybánya Zimbabwe északkeleti részén, legalább 40-en rekedtek a föld alatt - közölte az ország bányászati szövetsége.

Kötelező lesz a műanyag palackok visszaváltása

A kormány parlamentnek benyújtott törvényjavaslata alapján 2023-tól válna kötelezővé az italcsomagolások visszaváltása Magyarországon.

Elhunyt Diego Maradona

Hatvanéves korában szerdán elhunyt Diego Maradona, minden idők egyik legjobb futballistája - jelentette be az egykori argentin klasszis jogi képviselője. A világbajnok labdarúgó halálát szívroham okozta.

Koronavírus – Vektor: a második orosz vakcina is immunválaszt vált ki

A második orosz vakcinával, az EpiVacCoronával beoltott összes önkéntesnél kimutatták az antitesteket - közölte az oltóanyagot kifejlesztő novoszibirszki Vektor kutatóközpont az Interfax hírügynökséggel.

Mobilfizetés – megszűnhet a kényelmi díj

Az elektronikus fizetési szolgáltatások széles körű elterjedésének érdekében változhat a mobilfizetéssel elérhető közszolgáltatások megfizetésének eddigi gyakorlata - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Áder visszaküldte a családi gazdaságokról szóló törvényt

Az államfő megfontolásra visszaküldte a családi gazdaságokról szóló törvényt az Országgyűlésnek. A köztársasági elnök az adatkezelési szabályokról fogalmazott meg észrevételeket, valamint azt is sérelmezte, hogy az előterjesztést előzetesen nem véleményezte a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság.

Elsőbbséget kapnak a 65 év felettiek a postán

Csütörtöktől az ország összes postáján elsőbbséget biztosítanak a kiszolgálásban a 65 év felettieknek a nyitást követő egy órában.

Péntektől nagyot drágulnak az üzemanyagok

A Brent típusú olaj tegnap óta 48 dollár fölé drágult, melynek hatására a hazai üzemanyagárak is emelkednek péntektől. A benzin literenkénti átlagára bruttó 4 forinttal, a gázolajé pedig bruttó 5 forinttal nő majd.

Gazdaság

Az OTP kivonult Szlovákiából

Az OTP Bank pénzügyileg is lezárta szlovákiai leánybankja, az OTP Banka Slovensko értékesítését a belgiumi székhelyű KBC Csoportnak. A vételár nem nyilvános.

Az MNB zöld ajánlást készít a bankoknak

A jegybank zöld ajánlást készít a bankoknak, erről néhány héten belül társadalmi egyeztetés kezdődik - mondta Kandrács Csaba, az MNB alelnöke a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) felelős vállalatirányítás szakosztályának online konferenciáján.

MNB: hamarosan jön a vállalati zöld hitel

A Magyar Nemzeti Bank számára kiemelten fontos a környezeti fenntarthatóság összekapcsolása a pénzügyekkel, ezért a jövőben a vállalatok számára is  bevezeti a zöld hitelt. De a jegybank saját ökológiai lábnyomának csökkentését is kitűzte célul - mondta az MNB alelnöke.

Készpénzes fizetés: a fordulat még várat magára

Továbbra is a készpénz a leginkább használt hazai fizetési eszköz, de a korábbi évekhez képest jelentősen megnőtt a készpénzkímélő fizetési megoldások volumene - közölte az Elektronikus Fizetési Szolgáltatók Szövetsége (EFISZ).

Távmunka. Az MNB informatikai biztonságot vár a bankoktól

A jegybank legkésőbb január 1-jétől elvárja, hogy a pénzügyi intézmények IT-biztonsági szabályzatai egészüljenek ki a távmunkához szükséges hozzáféréseket szabályozó dokumentummal - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Kötelező e-fizetés. Az új szolgáltatással terminál sem kell

Immár a magyarországi kereskedők is használhatják okostelefonjukat kártyaelfogadásra - jelentette be a SoftPos szolgáltatást bevezető Fizetési Pont és a Mastercard.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom