Kezdőlap Hírek "Érző robotok" hódítanak japán szíveket
No menu items!

“Érző robotok” hódítanak japán szíveket

Kaname Hayashi céget alapított a társrobot ötlet megvalósítására. A robottárs olcsóbb egy kutyánál és egy feleségnél is – mondta

Az ipar számára régóta készülnek a legkülönfélébb feladatokra bevetett robotok. Miért nem ne állhatnának az emberi lélek szolgálatában is? – tette fel a kérdést magának néhány éve Kaname Hayashi, a robottechnológia területén 2015 óta aktív japán cég, a ’Groove X’ alapítója. „Korábban az iparnak fejlesztő cégeknél dolgoztam robottervezőként. Feltűnt, hogy az embereket megnevetteti, ha például egy közlekedő robot elbotlik” – mondta egy német női magazin, a Brigitte számára adott interjúban néhány éve, amikor cége piacra dobta a ’Love’ névre keresztelt, érző robotot.

Az érző gép

Love robot

’Love’ a lélek számára készült. Legfontosabb feladata mosolyt csalni az emberek arcára. 43 centi magas, 4,2 kilót nyom, kerekeken mozog, lélegzést és sóhajtást imitál, testhőmérséklete 37 fok. Érintésre tehát akár egy ember. Ha kinyitja display-szemeit még az európai ember arcára is mosolyt csal. A teste 50 szenzort, egy 360 fokos objektívű kamerát és egy bonyolult információ feldolgozó programot rejt. Így pontosan érzékeli, mi történik körülötte és képes ennek megfelelően reagálni. Érintésre és hangra is aktiválódik. Utóbbiból következtet a hozzá érő ember hangulatára és ehhez igazodva cselekszik.

’Love’ távirányítással is működik. Így segítségével a család biztosíthatja, hogy a távoli, idős rokonnal se érezze magát egyedül.

A robotok a mindennapok részei

A Sony ’Aibo’ robotja

Japánok hajlamosak minden problémára új gépekkel reagálni. Legyenek azok akár technikaiak, akár az embereket közvetlenül érintő fizikaiak vagy mentálisak kihívásokról. A robot sem újdonság a számukra. A drámaian elöregedő és fogyó Japánban nagy a munkaerőhiány. Ezért hosszú ideje nem csak az ipari termelésben helyettesítik az embereket robotokkal. A Kyoto-i Kodaji buddhista szentélyben például 2019 óta egy gép prédikál. Az ide járó hívők tehát már hozzá vannak szokva, hogy lelki életüket is egy géppel osszák meg.

Ennek ellenére a szerető robotokra eleinte a japánok is visszafogottan reagáltak. A koronavírus-válsággal azonban eladási sláger lett ’Love’. A távolságtartás és a fertőzésveszély időszakában különösen praktikus a gépi társ. Nem meglepő, hogy megjelent a konkurencia: A Sony ’Aibo’, a Qoobo pedig ’Yukai’ névre hallgató robotkutyát dobott a piacra. Utóbbi simogatásra csóválja a farkát és különösen kelendő.

Emberrel és állattal is versenyképesek

A kép a New York Post beszámolójából való,  egy tokiói bemutatón készült

’Love’ legnagyobb konkurenciáját a háziállatok jelentik. Az állattartásnak a szűkös lakásviszonyairól ismert szigetországban nincsenek hagyományai. Ennek ellenére az utóbbi időben egyre több japán osztja meg a magányát négylábúakkal. A robotok előnye a kutyákkal, macskákkal és egyéb háziállatokkal szemben, hogy nem piszkolnak és nem zajosak. Előbbi különösen fontos a tisztaságra korábban is nagyon ügyelő japánoknak egy olyan időszakban, amikor a higiénia még fontosabbá vált.

A robot társnak vannak előnyei az emberihez képest is. Nem féltékeny, nem veszekszik és akkor sem sértődik meg, ha gazdijának nincs kedve vagy ideje foglalkozni vele.

A robotért, amely a feltatláló, Kaname Hayashi szavai szerint ’a lelket gyógyítja’ 2.700 eurónak megfelelő jent kell fizetni. Ehhez jön még havi 100 euró a karbantartásért és a szoftverfrissítésért. „Olcsóbb egy kutyánál és egy feleségnél is” – teszi hozzá mosolyogva ’Love’ papája.

 

 

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

GKI: két év után újra pozitív tartományban a konjunktúraindex

Októberben új lendületet vett és kétéves csúcsára emelkedett a GKI konjunktúraindexe. Az üzleti várakozások 2019 májusában voltak utoljára ilyen kedvezőek, a fogyasztói várakozások pedig háromhónapos romlás után javultak vissza idei júniusi szintjükre.

BÉT – Mérsékelt emelkedéssel indulhat a kereskedés

Mérsékelt emelkedéssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) hétfőn az Equilor Befektetési Zrt. junior elemzője szerint.

Európáért versengő ‘áramlatok’ – Délről is kerülik a vezetékek Ukrajnát

Az energiahordozók ára az egekbe ugrott. A Gazprom, az orosz állami energiaórás új vezetékekkel és hosszú távú szállítási szerződésekkel kerül helyzetbe Európában. A gáz egyre nagyobb része Ukrajna megkerülésével érkezik 'Nyugatra'.  A Balkánon még nem dölt el hogyan osztozhatnak a tranzitbevételeken. Több aspiráns is vállalná a régi ukrajnai szerepet - gáz ügyben.

BKK: változik a reptéri buszjárat menetrendje

Sűrűbben és hosszabb üzemidőben jár hétfőtől a 100E reptéri gyorsjárat - közölte a Budapesti Közlekedési Központ.

Hírek

Kartell a műtrágyapiacon – gigabírságot kapott a Nitrogénművek

A Nitrogénművek Vegyipari Zrt. és vállalkozáscsoportja éveken keresztül jogsértően törekedett a verseny és az import korlátozására - állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal, amely összesen 14,1 milliárd forintos bírságot szabott ki a kartellezőkre.

Őszi szünet. Kajla útlevéllel ingyen utazhatnak a kisdiákok

Ismét díjmentesen utazhatnak a MÁV-Start, a Volánbusz és a GYSEV belföldi járatain október 23. és november 1. között azok a gyerekek, akik a jegyvásárláskor felmutatják Kajla-útlevelüket és személyazonosításra alkalmas igazolványukat.

Elindult a fűtési szezon – a legtöbb helyen távfelügyelettel

Elkezdődött a fűtési időszak Budapesten, mintegy 240 ezer lakossági és 7 ezer egyéb fogyasztónál kapcsolták be a távfűtést.

Tragikus filmforgatás. Alec Baldwin véletlenül agyonlőtt egy operatőrt

Halálos baleset történt Alec Baldwin amerikai színész filmjének új-mexikói forgatásán - közölte Santa Fe rendőrsége.

Bocuse d’Or – Dalnoki Bence nyerte a magyar döntőt

Dalnoki Bence, a Michelin-csillagos Stand Étterem sous chefje és commis-ja (segédje), Nyikos Patrik nyerte a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny magyar döntőjét. Jövő márciusban ők képviselhetik az országot az európai döntőn, amelyet szintén Budapesten rendeznek meg.

A 2019-es utasforgalom 42 százaléka tért vissza a budapesti repülőtérre

Szeptemberben 639 051 utas fordult meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, ami a tavalyi azonos időszakhoz képest több mint hatszoros növekedés, a 2019-es rekordévvel összehasonlítva pedig azt mutatja, hogy visszatért az utasforgalom 42 százaléka

Látogatási tilalom a Semmelweis Egyetem öt klinikáján

A koronavírus-járvány és a szezonális fertőzések elkerülése érdekében látogatási tilalmat vezetett be öt klinikáján a Semmelweis Egyetem.

Uniós árkörkép. Budapesten a legolcsóbb a lakossági földgáz

A földgáz átlagára az uniós fővárosok közül Budapesten volt a legolcsóbb, míg a villamos energiáért a magyar háztartások a második legkedvezőbb árat fizették szeptemberben - derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi árösszehasonlító vizsgálatából.

Gazdaság

Moratórium – MNB: sokan kényelmi okból nem törlesztettek

A moratóriumban lévő ügyfelek legnagyobb hányada képes lenne fizetni tovább a hitelét, ők más okokból, például kényelmi szempontból vették igénybe a lehetőséget - mondta Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke.

Jövőre 260 ezer forint lesz a garantált bérminimum

Januártól a minimálbér 200 ezer forintra, a garantált bérminimum pedig várhatóan 260 ezer forintra emelkedik - mondta Nagy Márton, a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója csütörtökön Szegeden.

Románia. Növelte piaci részesedését az OTP

Az OTP Bank romániai leányvállalata elérte a 4 százalékos részesedést a román bankpiacon. Ezzel jó irányba halad afelé, hogy teljesítse a célul kitűzött 5 százalékos részesedés megszerzését - jelentette ki az OTP Bank Románia vezérigazgatója.

MNB: nőhetnek a kockázatok a moratórium lejárta után

A bankrendszer a pandémia okozta gazdasági sokk alatt is stabilan töltötte be gazdaságfinanszírozó szerepét. Ugyanakkor a törlesztési moratórium lejárta után a kockázatok várhatóan növekednek majd - olvasható a Magyar Nemzeti Bank friss Makroprudenciális jelentésében.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom