Kezdőlap Hírek "Érző robotok" hódítanak japán szíveket
No menu items!

“Érző robotok” hódítanak japán szíveket

Kaname Hayashi céget alapított a társrobot ötlet megvalósítására. A robottárs olcsóbb egy kutyánál és egy feleségnél is – mondta

Az ipar számára régóta készülnek a legkülönfélébb feladatokra bevetett robotok. Miért nem ne állhatnának az emberi lélek szolgálatában is? – tette fel a kérdést magának néhány éve Kaname Hayashi, a robottechnológia területén 2015 óta aktív japán cég, a ’Groove X’ alapítója. „Korábban az iparnak fejlesztő cégeknél dolgoztam robottervezőként. Feltűnt, hogy az embereket megnevetteti, ha például egy közlekedő robot elbotlik” – mondta egy német női magazin, a Brigitte számára adott interjúban néhány éve, amikor cége piacra dobta a ’Love’ névre keresztelt, érző robotot.

Az érző gép

Love robot

’Love’ a lélek számára készült. Legfontosabb feladata mosolyt csalni az emberek arcára. 43 centi magas, 4,2 kilót nyom, kerekeken mozog, lélegzést és sóhajtást imitál, testhőmérséklete 37 fok. Érintésre tehát akár egy ember. Ha kinyitja display-szemeit még az európai ember arcára is mosolyt csal. A teste 50 szenzort, egy 360 fokos objektívű kamerát és egy bonyolult információ feldolgozó programot rejt. Így pontosan érzékeli, mi történik körülötte és képes ennek megfelelően reagálni. Érintésre és hangra is aktiválódik. Utóbbiból következtet a hozzá érő ember hangulatára és ehhez igazodva cselekszik.

’Love’ távirányítással is működik. Így segítségével a család biztosíthatja, hogy a távoli, idős rokonnal se érezze magát egyedül.

A robotok a mindennapok részei

A Sony ’Aibo’ robotja

Japánok hajlamosak minden problémára új gépekkel reagálni. Legyenek azok akár technikaiak, akár az embereket közvetlenül érintő fizikaiak vagy mentálisak kihívásokról. A robot sem újdonság a számukra. A drámaian elöregedő és fogyó Japánban nagy a munkaerőhiány. Ezért hosszú ideje nem csak az ipari termelésben helyettesítik az embereket robotokkal. A Kyoto-i Kodaji buddhista szentélyben például 2019 óta egy gép prédikál. Az ide járó hívők tehát már hozzá vannak szokva, hogy lelki életüket is egy géppel osszák meg.

Ennek ellenére a szerető robotokra eleinte a japánok is visszafogottan reagáltak. A koronavírus-válsággal azonban eladási sláger lett ’Love’. A távolságtartás és a fertőzésveszély időszakában különösen praktikus a gépi társ. Nem meglepő, hogy megjelent a konkurencia: A Sony ’Aibo’, a Qoobo pedig ’Yukai’ névre hallgató robotkutyát dobott a piacra. Utóbbi simogatásra csóválja a farkát és különösen kelendő.

Emberrel és állattal is versenyképesek

A kép a New York Post beszámolójából való,  egy tokiói bemutatón készült

’Love’ legnagyobb konkurenciáját a háziállatok jelentik. Az állattartásnak a szűkös lakásviszonyairól ismert szigetországban nincsenek hagyományai. Ennek ellenére az utóbbi időben egyre több japán osztja meg a magányát négylábúakkal. A robotok előnye a kutyákkal, macskákkal és egyéb háziállatokkal szemben, hogy nem piszkolnak és nem zajosak. Előbbi különösen fontos a tisztaságra korábban is nagyon ügyelő japánoknak egy olyan időszakban, amikor a higiénia még fontosabbá vált.

A robot társnak vannak előnyei az emberihez képest is. Nem féltékeny, nem veszekszik és akkor sem sértődik meg, ha gazdijának nincs kedve vagy ideje foglalkozni vele.

A robotért, amely a feltatláló, Kaname Hayashi szavai szerint ’a lelket gyógyítja’ 2.700 eurónak megfelelő jent kell fizetni. Ehhez jön még havi 100 euró a karbantartásért és a szoftverfrissítésért. „Olcsóbb egy kutyánál és egy feleségnél is” – teszi hozzá mosolyogva ’Love’ papája.

 

 

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Hőhullám és sáros eső is érkezik

Újabb hőhullám várható a hétvégén, és ismét szaharai por...

Magyar roham Horvátországba – megkétszereződött a nyaralók száma

A múlt év hasonló időszakához képest 90 százalékkal több magyar turista látogatott eddig Horvátországba, leginkább a szállodákban emelkedett a foglalásuk.

Római-kori út a Velencei-lagúna fenekén

Ókori római utat fedeztek fel a Velencei-lagúna fenekén egy régészeti feltárási program közben.

Románia: oltásért szabadnap – mindenkinek

Klaus Iohannis román államfő kihirdette azt a törvényt, amely szabadnapot biztosít mindazoknak, akik beoltatják magukat a koronavírus ellen.

Hírek

Hőhullám és sáros eső is érkezik

Újabb hőhullám várható a hétvégén, és ismét szaharai por...

Autós üldözés – a férfi eltiltás hatálya alatt vezetett

Több mint félórás autós üldözés után fogtak el a...

Románia: oltásért szabadnap – mindenkinek

Klaus Iohannis román államfő kihirdette azt a törvényt, amely szabadnapot biztosít mindazoknak, akik beoltatják magukat a koronavírus ellen.

Kötelességszegési eljárás az EU-ban – tavaly 903 eset

Az Európai Bizottság az uniós tagországokkal szemben 2020-ban összesen 903 új kötelezettségszegési eljárást indított, 13 százalékkal többet, mint az előző évben - derült ki a bizottság éves jelentéséből.

Az EMA 12 és 17 év közötti fiatalok számára is javasolja a Moderna vakcináját

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a 12 és 17 év közötti fiatalok számára is ajánlotta a Moderna vállalat Spikevax nevű vakcináját - erről az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő amszterdami székhelyű ügynökség tájékoztatta a sajtót.

Börtönből a munkaerőpiacra – 1700 rab szerzett szakmát

Több mint 1700 fogvatartott szerzett piacképes szakmát három év...

Ilyen lesz a horvát euró – a szerbek tiltakoznak

A szerb nemzeti bank tiltakozik az ellen, hogy Nikola Tesla feltaláló szerepeljen a horvát euróérméken, és megteszi a szükséges lépéseket az Európai Unió intézményeinél - írta a Nacional című horvát napilap, a Telegraf Biznis című szerb hírportálra hivatkozva.

Jupiter-szerű világot találtak – a Naprendszeren kívül

A csillagászok először észleltek holdképző régiót egy Naprendszeren kívüli bolygó körül: egy Jupiter-szerű világot, amelyet egy elég nagy tömegű gáz- és porkorong vesz körbe ahhoz, hogy három olyan holdat hozzon létre, mint a Föld körül keringő kísérőbolygó.

Gazdaság

Moratórium – Nagy Márton: újra kellene gondolni egyes hitelek kondícióit

Még szeptember vége előtt érdemes lenne átgondolni a moratóriumban lévő lakossági folyószámlahitelek és a hitelkártyák kezelését - jelentette ki a miniszterelnök gazdaságpolitikai főtanácsadója.

Az EKB nem változtatott az irányadó eurókamaton

Az Európai Központi Bank kormányzótanácsa nem változtatott csütörtöki kamatdöntő ülésén az irányadó eurókamaton.

Két új vezérhelyettes a Magyar Bankholdingnál

A Magyar Bankholding márciusban elfogadott stratégiája újabb állomásaként két felső vezető kezdte meg munkáját a bankcsoportban: Ginzer Ildikó a standard, Szabó Levente pedig az egyedi kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettesként csatlakozott a menedzsmenthez.

Virág Barnabás: az MNB elkötelezett az euró bevezetése mellett, de…

Az MNB elkötelezett az euró sikeres és biztonságos magyarországi bevezetése mellett, de fontos, hogy az biztosítsa a gazdaság számára a felzárkózás folytatásának lehetőségét - mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikáért felelős alelnöke.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom