Hirdetés
Kezdőlap Agrár Mezőgazdaság - függőség. Tucatnyi vágóhíd, húsfeldolgozó uralja a világ húsiparát
No menu items!

Mezőgazdaság – függőség. Tucatnyi vágóhíd, húsfeldolgozó uralja a világ húsiparát

A világ öt legnagyobb élelmiszer iparikonszernje közül négy húsfeldolgozó. Meghatározzák, mi kerül az üzletek húspultjaira. Döntően befolyásolják a vágóállatok tartását, takarmányozását és szállítását, a takarmánytermesztésen keresztül a mezőgazdaságot is. Húspiaci körkép a piacot uraló cégekről.

Erőfölény

Amerika, Brazília, Kína és az EU határozza meg a világ hústermelését. A tíz legnagyobb konszern mindegyike ezekben az országokban honos. Nincs olyan területe a világnak, ahol a vágóállatok felvásárlója és feldolgozójaként, a termékeken keresztül ne lennének jelen. A TOP 10 felelős az ipari állattartásért, a génmódosított takarmánynövény termesztéséért, a vágóállatok borzalmas szállítási körülményeiért és az egészségügyi szempontból vitatott húskészítményeiért – hangzik számos civil szervezet vádja.

Óriások

A világ legnagyobb húskonszernje a brazil JBS, messze megelőzi a konkurenciát. 15 országban 400 vágóhidat üzemeltet, ahol 16 ezer birkát, 75 ezer marhát, 115 ezer sertést és 14 millió szárnyast vágnak le naponta! Havonta 210 ezer tonna feldolgozott hús hagyja el a JBS üzemeit! A második az amerikai Tyson. Napi vágási mérlege: 22 ezer marha, 70 ezer sertés és 7,8 millió szárnyas. Az EU legnagyobbja a német Tönnies évi 16,7 millió feldolgozott sertéssel messze le van maradva a világ legnagyobbjaitól. 8,6 milliárdos árbevétele is jóval a világ négy legnagyobb húskonszernjének forgalma alatt van.

A legnagyobb a brazil JBS jelen van az EU-ban is – Kép/Forrás/Wall Street Journal

A bevétel alapján is a brazil JBS vezet. 2019-ben 48,4 milliárd dolláros forgalmat bonyolított. Az amerikai Tyson bevétele 42,4 volt, a szintén amerikai Cargill kasszájába 31,7 folyt be, a kínai tulajdonban álló, de kanadai központú WH Groupe bevétele 23,3 milliárd dollár volt. A legnagyobb nem húsipari élelmiszeróriás, a svájci Nestlé 22,1 milliárdos bevétele csak az ötödik helyre volt elég.

Piaci koncentráció

Az EU húspiacát domináló legnagyobb európai konszernek világviszonylatban csak közepesnek számítanak. A dán Danish Crown, a francia Bigard, a német Tönnies, a spanyol Coren és a szintén német Westfleisch Európa legnagyobb marha és sertésfeldolgozói. Birkában az ír Dawn Meats, szárnyasban pedig a francia LDC, a holland Plukon, az olasz Veronesi és a német PHW a legnagyobb.

A világ négy legnagyobbja, a brazil JBS, az amerikai Tyson és Cargill, valamint a kínai-kanadai WH Group közül mindegyik rendelkezik európai húsüzemmel. Túlnyomórészt a kontinensen kívülről, elsősorban Brazíliából és Thaiföldről érkező vágóállatokat dolgoznak fel.

Az elmúlt években a világ és Európa legnagyobbjai is tucatnyi kicsi és közepes vágóhidat vásárolt fel. Az amerikai Tyson felvásárlásokon keresztül lett néhány év alatt az uniós piac meghatározó szereplője. Napjainkban már exportálja is az Európában feldolgozott mirelit húskészítményeit.

Az USA-ban különösen nagy a piaci koncentráció. Négy konszern ellenőrzi a piac 85 százalékát! Európában is a nagyok dominálnak, de az USA-nál kisebb mértékben. A négy legnagyobb német vágóhíd például 66 százalékos részesedéssel rendelkezik a kontinens legnagyobb piacán, a németen.

Direkt és indirekt állami támogatás a megakonszerneknek

A lehengerlő piaci fölényük következtében a konszernek határozzák meg a vágóállatok felvásárlási ára mellett az állattenyésztés módját is. Az árak olyan nyomottak, hogy a gazdálkodók többsége csak az uniós szubvenciók következtében marad talpon. Így az EU közvetve a húskonszerneket szubvencionálja!

Piaci alapon a szarvasmarha tenyésztése a leginkább ráfizetéses. A veszteséget nem csak az állattenyésztésért járó európai támogatásokon keresztül tudják kompenzálni a gazdálkodok. Többségük részben maga termeli a takarmányt, amit, mint a növénytermesztést általában, szintén szubvencionál az EU. A sertéstenyésztők helyzete is hasonló. Az élelmiszeripari elemzőcég, az Agri Benchmark 2019-es számítása szerint az átlagos 1,48 eurós kilónkénti felvásárlási ár mellett 7 cent lett volna a sertéstermelők kilónkénti vesztesége szubvenciók nélkül.

A feldolgozókonszernek nem csak közvetve, a gazdálkodóknak fizetett támogatásokon keresztül részesülnek állami támogatásban világszerte. Az amerikai vágóhidak az amerikai-kínai kereskedelmi háború miatti veszteségek kompenzálására létrehozott segélyalapból is kaptak. A piacvezető Tysonnak 2019-ben 78 millió dollárt adott a Trump adminisztráció.

A világ legnagyobbja, a brazil JBS 20 százaléka egy állami tulajdonú bankhoz tartozik, amely rendszeresen tőkeinjekciókat ad az egyébként nyereséges konszernnek. 2017-ben a brazil ügyészség minden idők legnagyobb pénzbíráságával sújtotta a JBS-t, miután 1.900 állami tisztviselő, köztük a tulajdonos bank több menedzserének megvesztegetését látta bizonyítottnak.

 

Jó befektetés

Az állami tulajdon azonban kivétel. A vezető húskonszernek többsége magánkézben, egyre inkább pénzügyi befektetők tulajdonában van. Az Agri Benchmark elemzése szerint 2015 és 2020 között 2.500 bank és befektetési alap összesen 478 milliárd dollárt invesztált húskonszernekbe! A befektetők között voltak a világ legnagyobb alapjai, az amerikai BlackRock és Capital Group, valamint a norvég olajbevételeket kezelő állami alap.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik
Hirdetés

Friss

Tőzsde – Enyhe emelkedéssel nyitott New York

Enyhe emelkedéssel nyitottak az irányadó New York-i tőzsdemutatók kedden, miután a Walmart és a Home Depot vártnál jobb gyorsjelentései az emelkedő árak ellenére is a fogyasztói kereslet erősödéséről tanúskodtak.

Operatív törzs: lecsengőben a járvány, de fontos a második oltás is

Lecsengőben van a koronavírus-járvány, de a higiénés szabályokat és a járványügyi korlátozó intézkedéseket továbbra is be kell tartani, és nem szabad elhanyagolni a második körös oltást sem - mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője az operatív törzs nevében.

Szingapúrban sem lesz davosi Világgazdasági Fórum

Elmarad az idén a Szingapúrba tervezett davosi Világgazdasági Fórum, amin a világ vezető politikusai, társadalmi és gazdasági döntéshozói már személyesen vettek volna részt.

Madárinfluenza. Visszavonták a kötelező zártan tartást

A kedvező járványügyi helyzet miatt visszavonta az országos főállatorvos a baromfik zárt tartására vonatkozó előírást - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Hírek

Operatív törzs: lecsengőben a járvány, de fontos a második oltás is

Lecsengőben van a koronavírus-járvány, de a higiénés szabályokat és a járványügyi korlátozó intézkedéseket továbbra is be kell tartani, és nem szabad elhanyagolni a második körös oltást sem - mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője az operatív törzs nevében.

Szingapúrban sem lesz davosi Világgazdasági Fórum

Elmarad az idén a Szingapúrba tervezett davosi Világgazdasági Fórum, amin a világ vezető politikusai, társadalmi és gazdasági döntéshozói már személyesen vettek volna részt.

Cápatámadásba halt bele egy ausztrál szörfös

Cápatámadásban vesztette életét kedd délelőtt egy szörföző Ausztrália keleti partvidéke mentén.

Ötezer éves nagyüzemi sörfőzde: rituális célokat szolgált az ital

A világ legrégibb, több mint 5000 éves ipari méretű sörfőzdéjét találhatták meg Abüdosz ókori egyiptomi régészeti lelőhelyén. Rituáléknál használták fel előszeretettel a nedüt az ókorban

Hekkertámadás érte a büntetés-végrehajtást

Támadás érte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BvOP) toborzó oldalát, a gyereahuvosre.hu-t.

Öt év börtön. Banki ügyfelek tízmillióit kaszinózta el

Jogerősen öt év börtönnel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla azt a szerencsejáték-függő férfit, aki banki pénztárosként egy hónap alatt 62 millió forinttal károsította meg a neki munkát adó pénzintézetet - közölte a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség szóvivője.

Szerdától olcsóbb lesz a benzin

Szerdán a benzin átlagára 2 forinttal csökken a hazai kutakon, a gázolajé viszont nem változik.

Szja-bevallási határidő: itt a vége

Még 3 napig lehet módosítani a személyi jövedelemadókról készített adóhatósági bevallástervezetet - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Megkéselte ápolóját a műtétre érkezett beteg egy borsodi kórházban

Egyelőre nincs információ arról, milyen körülmények vezettek késeléshez a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei központi és egyetemi oktató kórházban: betegágya mellett az őt ellátó ápolónőt szúrta meg egy műtétre érkező idős nő, súlyos sérüléseket okozva.

Marsraszállás. Hamarosan Marsot ér a Tienven-1 kínai űrszonda

A Tienven-1 kínai űrszonda marsjárója pekingi idő szerint május...

Covid19 – Románia: zavarkeltő, 50%-os eltérések a halálozást összegző adatbázisokban

Jelentős eltéréseket talált a román egészségügyi minisztérium szakértői bizottsága a koronavírusnak tulajdonított haláleseteket összegző, különböző intézmények által vezetett adatbázisok között.

Kiterjesztett vészhelyzet Japánban – a többség ellenzi az olimpiát

A koronavírus-fertőzések emelkedő adatai miatt, alig három hónappal a tokiói olimpia előtt kiterjesztették a járványügyi vészhelyzetet Japánban.

Gazdaság

MNB: bírság két tőzsdei kibocsátónak – marad a felfüggesztés is

Éves jelentéseik határidőben történő közzétételének elmulasztása miatt a Magyar Nemzeti Bank egy-egy millió forint felügyeleti bírsággal sújtotta a Kartonpack és az OTT-ONE tőzsdei kibocsátókat.

Zs. Nagy István: a lízing többet tud a hitelnél – nőhet a szerepe a jövőben

A lízingcégeknek a mainál komolyabb szerepet kellene szánni a járvány utáni újrakezdés időszakában, hiszen gyors ügyintézéssel, alacsony kezdőrészlettel és kedvező kamatokkal tudják biztosítani az eszközbeszerzést – állítja Zs. Nagy István a Magyar Lízingszövetség új elnöke. A szakember szerint az ágazatban rejlő lehetőségeket többek között az is jelzi, hogy Nyugat-Európában lényegesen nagyobb a lízing szerepe az eszközök finanszírozásában.

Rendezetlen tőkehelyzet. Az MNB visszavonta a MikroCredit engedélyét

A Magyar Nemzeti Bank visszavonta a MikroCredit Zrt. hitel- és pénzkölcsön nyújtására, illetve pénzügyi szolgáltatás közvetítésére vonatkozó engedélyeit és elrendelte a vállalkozás végelszámolását - közölte a jegybank.

Nőtt a befektetési alapok vagyona

Áprilisban 0,6 százalékkal, 44 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon a tőkeáramlás, a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ).

MNB-alelnök: érdemes mérlegelni a kamatemelést

Az alapkamat emelésének lehetőségét már júniusban érdemes lesz mérlegelni - mondta a Reuters hírügynökségnek Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke.
Támogatott tartalom

Mikor milyen állampapírba érdemes fektetni?

Manapság egyre többet hallunk a hosszú távú befektetések típusairól, előnyeiről, fontosságáról - ez azonban nem jelenti azt, hogy rövid vagy közép távra ne lenne érdemes pénzünk értékének megőrzésén és gyarapításán gondolkodnunk.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom