Hirdetés
Hirdetés
Kezdőlap Mozaik Minőségi gyorsétterem-sors, de nem az olasz ételek alkonya

Minőségi gyorsétterem-sors, de nem az olasz ételek alkonya

Évekig sikert sikerre halmozott, hirtelen az egész világon népszerűséget szerzett, Magyarországon öt Vapiano nyílt. Tavaly veszteséges lett az étteremlánc, a Vapianok forgalma is csökkent. Kíváncsiak lettünk. Próbára tettük a Bécsi úti Vapianot. Hiszen a tészta próbája az evés…

A recept

A ’90-es években, Amerikában született a fast-casual-restaurant ötlete: korlátozott kiszolgálás, viszonylag kis választék, de gyorsan és frissen, sokszor látványkonyhában készülő fogásokkal, a hagyományos és a gyorskiszolgáló étterem közötti árakkal.

Sikersztorinak indult

Az étteremtípus messze legismertebb képviselője a Vapiano. Az étel olasz, a designe egy itáliai belső építész kreációja, a cég viszont német. 2002-ben Hamburgban nyitott az első egységét. A siker nagy, az expanzió gyors volt. 2011-ben nyílt a századik, ma már a 231. étteremnél tartanak.

Megtört a lendület

Cornelius Everke

A Vapiano a vártnál is nagyobb veszteséggel zárta 2018-at. A kölni székhelyű étteremlánc új elnöke „nagyon elkeserítő” üzleti évről beszél. Cornelius Everke az expanzió lassítását, a munkafolyamatokat egyszerűsítését és gyorsítását, valamint a költségek csökkentését tervezi. Áremelés nem lesz – ígéri. Elbocsájtást sehol, az öt magyarországi étteremben se terveznek.

Az étterem próbája az evés

Kíváncsiak lettünk, rászolgált-e a Vapiano a népszerűségvesztésre. Iránya Bécsi úti étterem. 12:30, ebédszünet. A tészta-pult előtt sor kígyózik. Beállok. Bőven van időm figyelni a vendégeket. A többség a környező irodaházakban dolgozó harmincas. Sokan elviszik az ebédet. Később rájövök, miért. 13:20-kor kapom meg a gőzölgő pastát; 40 perc várakozás, 10-10 perc oda-vissza utat, az ebédibőbe már nem fér bele az éttermi falatozás.

A gorgonzolás-diós pennéért és egy kisüveg áványvízért 3500 forintot fizetek. A minőséget nem érheti kritika. Frissen főznek és érződik, hogy részben az étteremben készülnek az alapanyagok is. 3500 forint nem egy vagyon, viszont nem fizetnék többet egy klasszikus olasz étteremben sem, ahol nem csak jót, de jól is ehetnék.

Mások is így gondolják

A Bécsi úti étterem kínáló fogása AzÜzlet.hu
A Bécsi úti étterem kínáló fogása

Megszólítom az előttem álló két harmincas hölgyet. A vendégek többségéhez hasonlóan a környéken dolgoznak. „A tömeg és a várakozás szörnyű és unalmas is lett a Vapiano” – mondja egyikük. Egyetértek. Az étlapon csak a klasszikusok szerepelnek és a választék szerintem se változott évek óta.

„Csomó jó alternatíva van a környéken. Egyre ritkábban jövünk” – egészíti ki a kolléganője. Miért döntöttek ma mégis a Vapiano mellett? „Mert szeretjük az olasz konyhát és itt nagyon jól csinálják.”

Számok és magyarázatok

2018-ban egy százalékkal, 370 millió euróra csökkent a Vapiano bevétele és 29,6 millió euró veszteséget mutat a mérlege. A fogyasztások értéke is csökkent. Egy átlagos vendég 12 eurót adott ki. Ez egy pizza és egy üdítő ára. Tehát csak a főételek mennek, pedig az igazi haszon a többi fogáson és különösen az italokon lenne.

franchise - AzÜzlet.hu
Az étterem-lánc honlapjának képe

A ’17 óta a tőzsdén jegyzett Vapiano papírjainak ára a 2018-as számok nyilvánosságra kerülése után tovább esett. Kezdetben 23 eurót adtak értük, ma már csak 6-ot! Komoly veszteség a főrészvényesnek, a Tchibot is tulajdonló Herz családnak.

A menedzsment a meleg nyarat és a túl gyors expanziót látja a gyászos eredmény hátterében. Melegben kevesebb pizzát esznek az emberek? Nehezen bizonyítható tétel. A túlhajszolt növekedés viszont egyértelmű.

Túl nagyra nőttek

Ma világ 33 országában 231 Vapiano működik. A bővülés hajmeresztő sebességgel zajlott: 2008-ban harminc, 2009-ben hatvan, 2011-ben száz nyílt, 2017-ben pedig már a kétszázadik éttermet is túllépték.

Miután szinte minden nagyobb belvárosban és az irodaházakkal teli negyedekben is jelen voltak, kisvárosokban kezdtek terjeszkedni. Ebben csak a cég látott fantáziát. Ezt mutatja, hogy alig sikerült franchise partnereket találni. A korábbi, bevált gyakorlattól eltérően a Vapiano kénytelen volt maga üzemeltetni az új éttermeket.

A Vapiano-lánc éttermei gyors egymásutánban nyíltak a nagyvilágon.

Vapiano az új vezető értelmezésében

Az új elnöke, Cornelius Everke a Starbucks első németországi igazgatójaként sikerrel építette ki az amerikai kávéház-láncot a németeknél. A Vapianot is növekedési pályára akarja állítani. Több változtatást tervez:

  • Új éttermeket, ha egyáltalán, csak nagyvárosokban fognak nyitni. A meglévők közül minél többet franchise rendszerűvé alakítanának. Ahol nem találnak partnert, akár a rolót is lehúzhatják.
  • Átgondolják a házhoz szállítást és az elvitel tervezett kibővítésének elvetését is.
  • Gördülékenyebb, digitális rendelést és kevesebb várakozást ígérnek. Ennek ára az étlap korcsosodása lesz.

A változások a Bécsi utat nem érték el. Amikor ott jártam a Vapiano rászolgálta a nevére: va=menj + piano=lassan. Amíg az ígéretekből nem lesz válóság, az, aki nem akar gyomorideggel hozzáfogni az ebédhez, jó, ha megfogadja a cég szlogenjét: Chi va piano, va sano e va lontano – Tovább élsz, ha lazán veszed az életet…

Petrus Szabolcs

Friss

Hőhullám. Itthon perzsel, nyugaton majd éget is

A jövő héten ismét hőhullám éri el Nyugat-Európát. Itthon a hét közepétől számíthatunk 30 fok feletti hőségre.

Veszélyes potencianövelőt tiltott be a Nébih

Betiltotta a BoomBoom férfi étrend-kiegészítő forgalmazását a Nébih. Az intézkedés a készítmény gyógyszerhatóanyag-tartalma miatt vált szükségessé.

Uniós államadósság – átlag alatt a magyar

Az euróövezetben és az Európai Unióban is nőtt a GDP-arányos államadósság az idei első negyedévben a tavalyi utolsóhoz képest. Magyarországon negyedéves és éves bázison is csökkent, jócskán az uniós átlag alatt maradt.

Vietnám. Oroszok vizsgálták a bebalzsamozott vezetőt

Közel ötven évvel a halála után orosz és vietnámi szakértők vizsgálták meg az egykori kommunista vezető, Ho Si Minh bebalzsamozott testét.

Hírek

Földrengés rázta meg Athént

Rövid ideig tartó földrengés rázta meg pénteken kora délután Athén környékét - közölte az euromediterrán szeizmológiai központ.

Hőhullám. Itthon perzsel, nyugaton majd éget is

A jövő héten ismét hőhullám éri el Nyugat-Európát. Itthon a hét közepétől számíthatunk 30 fok feletti hőségre.

Vietnám. Oroszok vizsgálták a bebalzsamozott vezetőt

Közel ötven évvel a halála után orosz és vietnámi szakértők vizsgálták meg az egykori kommunista vezető, Ho Si Minh bebalzsamozott testét.

Pályázatírók hoztak milliárdokat a bűnbandának

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és pénzmosás miatt vádat emeltek egy bűnszervezet kilenc tagja ellen, akik 2,1 milliárd forintnyi jogosulatlan támogatást szereztek meg.

Kiotói gyújtogatás. Ellopták a novelláját – harminchárom halott

Ellopták a tettes novelláját, és ezért gyújthatta fel azt a kiotói filmstúdiót, amelynek lángoló épületében 33 ember lelte halálát, tíz pedig súlyosan megsérült - írta pénteken a japán sajtó.

Összefirkálták Prága jelképét

Feltételes szabadságvesztésre és pénzbírságra ítélték, továbbá ideiglenesen kitiltották Csehországból azt a két német turistát, akik graffitit fújtak a prágai Károly híd egyik pillérére.

Energiaitalok. Veszélyesek, de isszák

Évről évre jobban fogynak a cukros energiaitalok. Különösen a fiatalok körében népszerűek, noha túlzott fogyasztásuk komoly veszélyekkel jár.

Olimpiai felkészülés – Japán halálos vírusokat vizsgál

Ebolavírus-törzseket és négy másik halálos betegség vírusát importálja kutatási célokra Japán, hogy diagnosztikai eljárást dolgozzanak ki a jövő évi tokiói olimpiára és paralimpiára való felkészülés jegyében - jelentette be hétfőn a japán egészségügyi minisztérium.

Gyújtogatás. Sokan meghaltak a japán filmstúdióban

Harmincra emelkedett azoknak az áldozatoknak a száma, akik meghaltak...

Új kikötőépületet kap Szeged

Negyvennyolc férőhelyes kishajókikötőt alakítanak ki a Tiszán Szeged belvárosában, a beruházás a Partfürdő 300 millió forintból megvalósuló fejlesztésének része - közölte a város gazdasági alpolgármestere csütörtökön.

Falusi csok – fővárosi árak a vonzóbb településeken

Fővárosi lakásárak jellemzők azokon a településeken, ahol a legnagyobb az érdeklődés a falusi csok iránt.

Németország: mindenkit be kell oltani

Kötelező lesz a kanyaró elleni védőoltás Németországban, miután a kormány szerdai ülésén jóváhagyta az erre vonatkozó törvényjavaslatot - jelentette az ARD német közszolgálati televízió.
Hirdetés

Gazdaság

A G7-ek a facebookos valutáról

A G7-ek pénzügyminiszterei szerint destabilizációs veszélyt jelent a nemzeti devizákra és több más kockázatot is rejt a Facebook tervezett kriptovalutája, a Libra.

Szaúd-Arábia. Magyar segítséggel hajtanák be az áfát

Az áfacsalás elleni magyar találmányokat tanulmányozták a szaúd-arábiai adóhivatal vezetői Budapesten. A közel-keleti országban tavaly vezették be az általános forgalmi adót.

Hatvanmillió eurórért vesz OTP-kötvényeket az EBRD

Az OTP 500 millió eurós kibocsátásából 60 millió euró értékben vásárol kötvényeket az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).

Újra felragyoghat az arany

Év eleje óta szűk sávban mozog az arany árfolyama, jelenleg unciája 1415 dollárt ér, de hónapokon belül egészen 1600 dollárig drágulhat.

Lemondott az IMF éléről Christine Lagarde

Benyújtotta lemondását Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója, mert az Európai Unió tagállamainak állam-, és kormányfői őt jelölték az Európai Központi Bank élére.

Tovább apadt a befektetési alapok vagyona

Júniusban 2,2 százalékkal, 137 milliárd forinttal csökkent a befektetési alapokban kezelt vagyon, a hónap végén a BAMOSZ-tagok együttesen 6213 milliárd forintot kezeltek - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ).
Hirdetés
Hirdetés