Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Mit tesz Oroszország, végül fizet?
No menu items!

Mit tesz Oroszország, végül fizet?

Oroszországnak az év végéig további 2 milliárd dollárnyi kifizetés kell teljesítenie. Illusztráció: Bigstock

Oroszország több mint egy évszázad, 1918 óta az első jelentős külföldi adósságtörlesztési késedelembe eshet, miután vasárnap este lejárt két nemzetközi kötvénykifizetés türelmi ideje is lejárt.

Az összesen 100 millió dollárnyi kamatfizetés május 27-én volt esedékes, ennek a türelmi ideje járt le vasárnap éjjel. Több médium is arról számolt be, hogy a kötvénytulajdonosok még nem kapták meg a kifizetéseket, miután Oroszország rubelben történő fizetési kísérleteit a nemzetközi szankciók megakadályozták.

A nyugati hatalmak által Oroszország ukrajnai inváziójára válaszul bevezetett átfogó szankciók, valamint a Moszkva által hozott ellenintézkedések gyakorlatilag kiközösítették az országot a globális pénzügyi rendszerből, de a Kremlnek eddig többször is sikerült módot találnia arra, hogy a kötvénytulajdonosok számára kifizetéseket eszközöljön.

A szankciók kijátszására tett kísérletek azonban május végén újabb csapást szenvedtek, amikor az amerikai pénzügyminisztérium engedélyezte egy kulcsfontosságú mentesség lejártát. A mentesség korábban lehetővé tette, hogy az orosz központi bank eseti alapon amerikai és nemzetközi bankokon keresztül dollárban teljesítse a kötvénytulajdonosoknak történő kifizetéseket.

Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter a hónap elején azt sugallta, hogy Oroszország talán más fizetési módot talált. Moszkva a 100 millió dollárt rubelben utalta át hazai elszámolóházának, de a szóban forgó két kötvényre nem vonatkozik olyan rubelzáradék, amely lehetővé tenné a hazai valutában történő kifizetés átváltását a tengerentúlra.

A Reuters hétfőn kora reggel két forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy az orosz eurókötvények egyes tajvani tulajdonosai nem kapták meg a május 27-én esedékes kamatfizetéseket, ami azt jelzi, hogy Oroszország 1918 óta először léphet külföldi adósságtörlesztési késedelembe annak ellenére, hogy bőséges készpénzzel és fizetési hajlandósággal rendelkezik.

Sziluanov állítólag azt mondta a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökségnek, hogy a kifizetések elakadása nem minősül valódi fizetésképtelenségnek, amely általában a fizetési hajlandóság vagy képtelenség következtében következik be, és a helyzetet “bohózatnak” nevezte.

Az év végéig további 2 milliárd dollárnyi kifizetés esedékes, bár a 2014 után kibocsátott kötvények egy része a szerződések szerint rubelben vagy más alternatív valutában fizethető.

Bár a jelek arra utalnak, hogy a kifizetéseket valóban a nemzetközi szankciók hátráltatják, a nemfizetés megerősítése még eltarthat egy ideig. (CNBC)

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Beleremegett a forint a Barátság kőolajvezeték leállásába

Gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon arra a hírre, hogy leállt a szállítás a Barátság kőolajvezetéken.

Transznyefty: a szankciók miatt Oroszországból Magyarország felé is leállt az olaj

Az Ukrajnán keresztül Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba irányuló orosz nyersolaj áramlása a múlt héten leállt, miután a szankciók megakadályozták a tranzitdíj megfizetését - közölte a Transznyefty orosz csővezeték-üzemeltető.

1901 óta a legszárazabb hét hónapon vagyunk túl

1901 óta a legszárazabb hét hónapon van túl Magyarország, az átlagos csapadékmennyiség csaknem fele hiányzik - közölte az Országos Vízügyi Felügyelőség (OVF).

Az üzemanyagkáosz miatt megugrott a villanyautók iránti kereslet

Több mint 20 százalékkal nőtt a kereslet a villanyautókra egy hét alatt - közölte a Használtautó.hu portál.

Hírek

Beleremegett a forint a Barátság kőolajvezeték leállásába

Gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon arra a hírre, hogy leállt a szállítás a Barátság kőolajvezetéken.

1901 óta a legszárazabb hét hónapon vagyunk túl

1901 óta a legszárazabb hét hónapon van túl Magyarország, az átlagos csapadékmennyiség csaknem fele hiányzik - közölte az Országos Vízügyi Felügyelőség (OVF).

Az oroszok is el akarják kerülni a zaporizzsjai atomkatasztrófát

Oroszország bejelentette, hogy kész nemzetközi megfigyelőket fogadni az ukrajnai Zaporizzsjai atomerőműben, amelynek biztonsága kétséges, miután a múlt héten támadás érte.

Titokzatos űreszközt lőtt fel Kína

Miközben növekszenek a feszültségek Kína, az Egyesült Államok és Tajvan között, egy kínai hordozórakéta nemrég ismeretlen céllal pályára állított egy titkos űreszközt - írta a Futura francia hírportál.  

Gyengült a forint kedd reggelre

Gyengült kissé a forint kedd reggelre a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben: 0,1 százalékkal az euró és 0,2 százalékkal a dollár és a svájci frank ellenében.

Viharok és villámárvizek Amerikában – már több száz járatot töröltek

Az Egyesült Államokban hétfőn is több száz légijáratot töröltek, és számos útvonalon jelentősek a késések elsősorban az ország keleti és középső részét sújtó viharok miatt.

Megvan a világ TOP 10 városának listája. Budapest a legrosszabbak között sem szerepel

Az Economist Intelligence Unit (EIU) közzétette a Global Liveability Index rangsorát, amely a világ 10 legjobb és 10 legrosszabb helyét mutatja be 2022-ben. Az index 172 várost értékelt öt kategóriában: kultúra, egészségügy, oktatás, infrastruktúra és szórakozás.

Kína nem áll le a hadgyakorlatokkal. A tajvani képviselet vezetője válaszolt AzÜzletnek

A kínai hadsereg hétfőn újabb hadgyakorlatokat jelentett be a Tajvan körüli tengereken és légtérben, tiltakozásul Nancy Pelosi amerikai házelnök múlt heti tajpeji látogatása ellen.

Gazdaság

Az MNB zöld átállást vár el a bankoktól – határidőre

A jegybank megújította zöld ajánlását, amelyben elvárják, hogy a hazai hitelintézetek 2025-ig álljanak át a zöld működésre.

Újra összeért az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

A várakozásoknak megfelelően az előző hetinél 100 bázisponttal magasabb, 10,75 százalékkos kamattal hirdette meg az egyhetes jegybanki betétet csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.

MNB-alelnök: a rezsicsökkentés módosítása tovább emeli az inflációt

A 100 bázispontos kamatemeléssel a monetáris politika célja továbbra is az, hogy fellépjen a másodkörös inflációs hatások elkerülése érdekében, illetve elősegítse az inflációs cél elérését - jelentette ki Virág Barnabás, a jegybank alelnöke.

Újabb 1 százalékponttal emelte az alapkamatot az MNB

Keddi ülésén 100 bázisponttal 10,75 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom