Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Mit tesz Oroszország, végül fizet?
No menu items!

Mit tesz Oroszország, végül fizet?

Oroszországnak az év végéig további 2 milliárd dollárnyi kifizetés kell teljesítenie. Illusztráció: Bigstock

Oroszország több mint egy évszázad, 1918 óta az első jelentős külföldi adósságtörlesztési késedelembe eshet, miután vasárnap este lejárt két nemzetközi kötvénykifizetés türelmi ideje is lejárt.

Az összesen 100 millió dollárnyi kamatfizetés május 27-én volt esedékes, ennek a türelmi ideje járt le vasárnap éjjel. Több médium is arról számolt be, hogy a kötvénytulajdonosok még nem kapták meg a kifizetéseket, miután Oroszország rubelben történő fizetési kísérleteit a nemzetközi szankciók megakadályozták.

A nyugati hatalmak által Oroszország ukrajnai inváziójára válaszul bevezetett átfogó szankciók, valamint a Moszkva által hozott ellenintézkedések gyakorlatilag kiközösítették az országot a globális pénzügyi rendszerből, de a Kremlnek eddig többször is sikerült módot találnia arra, hogy a kötvénytulajdonosok számára kifizetéseket eszközöljön.

A szankciók kijátszására tett kísérletek azonban május végén újabb csapást szenvedtek, amikor az amerikai pénzügyminisztérium engedélyezte egy kulcsfontosságú mentesség lejártát. A mentesség korábban lehetővé tette, hogy az orosz központi bank eseti alapon amerikai és nemzetközi bankokon keresztül dollárban teljesítse a kötvénytulajdonosoknak történő kifizetéseket.

Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter a hónap elején azt sugallta, hogy Oroszország talán más fizetési módot talált. Moszkva a 100 millió dollárt rubelben utalta át hazai elszámolóházának, de a szóban forgó két kötvényre nem vonatkozik olyan rubelzáradék, amely lehetővé tenné a hazai valutában történő kifizetés átváltását a tengerentúlra.

A Reuters hétfőn kora reggel két forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy az orosz eurókötvények egyes tajvani tulajdonosai nem kapták meg a május 27-én esedékes kamatfizetéseket, ami azt jelzi, hogy Oroszország 1918 óta először léphet külföldi adósságtörlesztési késedelembe annak ellenére, hogy bőséges készpénzzel és fizetési hajlandósággal rendelkezik.

Sziluanov állítólag azt mondta a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökségnek, hogy a kifizetések elakadása nem minősül valódi fizetésképtelenségnek, amely általában a fizetési hajlandóság vagy képtelenség következtében következik be, és a helyzetet “bohózatnak” nevezte.

Az év végéig további 2 milliárd dollárnyi kifizetés esedékes, bár a 2014 után kibocsátott kötvények egy része a szerződések szerint rubelben vagy más alternatív valutában fizethető.

Bár a jelek arra utalnak, hogy a kifizetéseket valóban a nemzetközi szankciók hátráltatják, a nemfizetés megerősítése még eltarthat egy ideig. (CNBC)

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

2,2 millió eurót hozott a fizetős belépés Velencének

A fizetésmentességet élvezők magas száma bizonyítja, hogy a városban sokkal többen laknak állandó jelleggel, mint a hivatalosan bejelentett 49 ezer.

Alig mozdult, mégis csúcson zárt a tőzsde

A Richter-papírok árfolyama 85 forinttal, 0,88 százalékkal 9765 forintra nőtt, a részvények forgalma 679,9 millió forintot ért el.

Az új első fél éves rekordot állított be a belföldi használtautó-piac

A lakosság egy része a jövedelmi helyzetének lassú rendeződése nyomán most pótolja az előző években elmaradt autóbeszerzéseit.

Globális informatikai hiba – Budapest Airport: a Liszt Ferenc-repülőtér is érintett

Azt is közölték, hogy nem elérhető a Wizz Air weboldala és mobilalkalmazása, a foglalási rendszer, az online utasfelvétel és a beszállókártya kiadása, az új foglalások és meglévő foglalások módosítása, de még a kapcsolattartó és ügyfélszolgálati központok sem.
Hirdetés

Hírek

Mi várható a héten? Adatok az államháztartásról és a fogyasztói árakról

Hétfőn teszi közzé a Pénzügyminisztérium (PM) az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről a gyorstájékoztatóját.

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Gazdaság

Változatlanul hagyta az EKB a három irányadó kamatlábat

A kamatdöntések konkrétan az inflációs kilátásokra vonatkozó értékelésén alapulnak a kapott gazdasági és pénzügyi adatok, az inflációs alapfolyamat dinamikája és a monetáris politikai transzmisszió erőssége fényében.

Ezért menekülnek külföldre a privátbanki pénzek

A Blochamps Capital privátbanki tanácsadó cég ügyvezetője szerint a magyar privátbanki és affluens ügyfelek 95 százalékának van devizaszámlája vagy devizában denominált befektetése,

Kamatdöntés – Ellenszavazat nélkül döntött a monetáris tanács júniusban

A monetáris tanács hónapról-hónapra értékeli a beérkező makrogazdasági adatokat, az inflációs kilátásokat, valamint a kockázati környezet alakulását, amelyek alapján körültekintően és adatvezérelten dönt az alapkamat mértékéről.

Rekord kárkifizetések lesznek a viharok miatt

Az idei május-júniusi adatok szerint összesen 61,5 ezer bejelentésnél és 7,7 milliárdos összegnél tartanak a biztosítók.