Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág MNB kamatdöntés - Elemzők: nincs változás, és nincs meglepetés se
No menu items!

MNB kamatdöntés – Elemzők: nincs változás, és nincs meglepetés se

Nem okozott meglepetést a keddi kamatdöntés az MTI-nek nyilatkozó szakértők szerint, és rövid távon nem is számítanak a monetáris kondíciók jelentős változására.

Németh Dávid

A K&H Bank Zrt. vezető makrogazdasági elemzője, Németh Dávid hangsúlyozta, hogy a döntés nem jelent meglepetést, erre számítottak, a piac a jegybanki kommentárra figyel. Hozzátette: az egyhetes betét az alapkamathoz hasonlóan hónapok óta szintén változatlan, 0,75 százalékos szinten van. Szerinte az inflációs jelentés és a jegybank kommentárja határozhatják meg a következő időszakban a monetáris politikai lépéseket.

Varga Zoltán

Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője is azt emelte ki, hogy a várakozásoknak megfelelően változatlanok maradtak a kamatszintek, és a közlemény legfontosabb üzenete sem változott. Kitért arra, hogy a megjelent közleményt egyértelműen az inflációs folyamatok uralják. Az MNB jelentősen felfelé módosította az idei évre vonatkozó inflációs prognózist, a decemberben közzétett 3,5-3,6 százalékról 3,8-3,9 százalékra. Ugyanakkor az adószűrt maginflációs mutatót továbbra is 3 százalékra várják, tehát elsősorban az üzemanyagok és élelmiszerárak emelkedése okozhatja a fogyasztói árindex lendületes emelkedését a jegybank szerint – írta. A gazdasági növekedést 3,5-6,0 százalékról 4,0-6,0 százalékra módosították. A döntéshozók hangsúlyozzák, hogy az inflációs kockázatok erősödése esetén készek a szükséges eszközök alkalmazására.

Kiemelte: az elmúlt hetekben tapasztalható forintgyengülés miatt a lazítás, azaz az egyhetes betéti kamatszint visszacsökkentésének esélye minimálisra csökkent. A forint további gyengülése esetén, amennyiben a folyamat az inflációs célokat is veszélyeztetné, az Equilor szerint helyénvaló lépés lehet egy 15 bázispont mértékű kamatemelés, mellyel 0,9 százalékra emelkedne az egyhetes betéti eszköz kamatszintje.

Regős Gábor

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. makrogazdasági üzletágvezetője kommentárjában kifejtette: a jegybank döntésével a várakozásoknak megfelelően nem módosított a monetáris kondíciókon. Az új előrejelzés az idei évre kilábalást, 4-6 százalékos növekedést valószínűsít. Ez azt is jelenti, hogy az előrejelzés kapcsán jelentős kockázatokat lát, az tág keretek között mozoghat – közölte. Némileg meglepetésnek nevezte az infláció idénre várt értékének növelését az új előrejelzésben, hiszen így az új érték közel került a célsávhoz, bár ezt részben az olajár emelkedése okozza. Ugyanakkor kiemelik: a felfelé mutató inflációs kockázatok erősödése esetén megteszik a szükséges lépéseket, céljuk elkerülni az infláció emelkedését. Ez a várt üzenet a piac számára, miszerint amennyiben szükséges, a megfelelő szigorító lépéseket megteszik, amely erősítheti a forint árfolyamát – fejtette ki.

Suppan Gergely

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője ugyanakkor kiemelte: a fokozódó inflációs kockázatok miatt az MNB közleménye szigorodhat, valamint erősödnek a szigorítás irányába mutató kockázatok, ezért nem zárható ki, hogy az év második felében az MNB kamatemelésre kényszerülhet. A határidős kamatlábpiac az év végéig mintegy 50-60 bázispontos kamatemelkedésre számít, de ilyen mértékű kamatemelésre nem lát indokot az elemző. Az MNB ugyanakkor szeptember vége óta 0,75 százalékon tartja az egyhetes betéti kamatot, ami jelenleg az effektív kamatláb szerepét tölti be, így a bankközi hozamok is ehhez a rátához igazodnak. Az MNB mozgásterét egyelőre nem változtatta, hogy az infláció 3,1 százalékra emelkedett februárban. A negyedik negyedévben ugyan a GDP a vártnál nagyobb mértékben javult, azonban a járvány elleni újabb korlátozások továbbra is rontják a rövidtávú kilátásokat. Így az MNB nem konvencionális intézkedésekkel támogathatja a gazdaság kilábalását – közölte.

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Negyven éve nem történt olyan Nagy-Britanniában, mint most

Negyven év óta először mértek Nagy-Britanniában tíz százalék fölötti éves inflációt: a brit statisztikai hivatal (ONS) beszámolója szerint a lakhatási költségek nélkül számolt fogyasztói árak (CPI) júliusban 10,1 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban.

Jászai Gellért új pozícióból irányítja tovább a 4iG-t

A 4iG Nyrt.-nél szétválik a stratégiai és az operatív irányítás és ezzel az elnöki, valamint a vezérigazgatói pozíció: Jászai Gellért a csoport többségi részvényese, az igazgatóság elnökeként irányítja tovább a vállalatcsoport stratégiáját - közölte a társaság.

A szuperszonikus, fenntartható repülésre voksol az American Airlines

Az American Airlines megállapodott a Boom Supersonic 20 szuperszonikus Overture repülőgépének megvásárlásáról - jelentették be a vállalatok.

Hiába a kedvező GDP-adat, tovább gyengült a forint

Gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a nemzetközi bankközi devizapiacon szerda délig kora reggelhez képest.

Hírek

Jászai Gellért új pozícióból irányítja tovább a 4iG-t

A 4iG Nyrt.-nél szétválik a stratégiai és az operatív irányítás és ezzel az elnöki, valamint a vezérigazgatói pozíció: Jászai Gellért a csoport többségi részvényese, az igazgatóság elnökeként irányítja tovább a vállalatcsoport stratégiáját - közölte a társaság.

Hiába a kedvező GDP-adat, tovább gyengült a forint

Gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a nemzetközi bankközi devizapiacon szerda délig kora reggelhez képest.

Figyelmeztet a NAV: adózni kell a lakáskiadás után

A kiadó ingatlanok piacának augusztus-szeptemberi csúcsszezonja előtt a hosszú távú lakáskiadás és bérlés adózási szabályaira és egyéb részleteire hívja fel a figyelmet az adóhatóság.

Drágább lesz a bliccelés a BKK járatain szeptembertől

Növekednek a pótdíjösszegek szeptember 1-től, ugyanakkor új kedvezményrendszert is bevezetnek a fővárosi közösségi közlekedésben - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

Válságálló a bécsi vízellátás

Miközben ősziesen hulló sárga falevelek és kiégett mezők csúfítják el a nyári tájat Európa-szerte, az osztrák főváros mégsem aggódik a vízellátás miatt. Mégpedig azért, mert miközben a bécsi víz jó minőségű, a város klímatanácsnoka, Jürgen Czernohorszky szerint egyben válságbiztos is. A város célja, hogy különböző intézkedésekkel legalább 2050-ig szavatolja a városlakók biztonságos vízellátását.

Újabb támogatást kapnak a benzinkutasok

A kormány folytatja a kis benzinkutak támogatását, erre a célra 18,5 milliárd forintot különített el - jelentette be az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára.

Nagyot gyengült a forint, jóval 400 felett jár az euró

Nagyot gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon: az eurót a déli órákban 404,08 forinton jegyezték a kora reggeli 398,43 forint után.

Olcsóbb lett a tankolás Horvátországban

Horvátországban tovább csökkent az üzemanyagok ára. Az új árszabás az ország összes kiskereskedelmi töltőállomására vonatkozik - közölte a horvát kormány.

Gazdaság

Augusztusban folyamatos volt a banki hitelkamat-emelés

Két hét alatt valamennyi nagybank drágított a hitelein azt követően, hogy az MNB 10 százalék fölé vitte az alapkamatát. Most főleg a személyi kölcsönök voltak soron, amelyekből már az olcsóbbakért is többet kell fizetni a jegybanki kamatnál. A lakáshiteleknél pedig általánossá vált a 8 százalék feletti THM - derül ki a Bank360.hu összeállításából.

Kéthetes mélyponton a forint – megvannak az okai

Kedden tovább növelte veszteségeit a magyar fizetőeszköz, amely ezzel kéthetes mélypontra zuhanva alulteljesítette régiós társait, amelyek mérsékeltebb esést mutattak.

Fizetési mérleg. 806 millió eurós hiány júniusban

A májusi csökkenés után júniusban a korábbi hónapok szintjére, 806 millió euróra nőtt a folyó fizetési mérleg havi hiánya - derül ki a Magyar Nemzeti Bank előzetes adataiból. Májusban 370 millió, áprilisban és márciusban egyformán 780 millió euró volt a folyó mérleg deficitje.

OTP: stabil a teljesítmény, bizonytalan az orosz leánybank sorsa

Az egyedi tételeket nem számítva, a háború hatásaival együtt a tavalyihoz hasonló lett az OTP csoport teljesítménye a második negyedévben, ami a bank stabilitását és erejét mutatja - mondta Bencsik László, az OTP Bank Nyrt. vezérigazgató-helyettese a bank eredményeit értékelő sajtótájékoztatón. Azt is közölte: vizsgálják az orosz leánybank értékesítésének lehetőségét.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom