Kezdőlap Világgazdaság Nagy-Britannia - brutális visszaesés. Járvány után újabb sokk jön, lesújt a Brexit
No menu items!

Nagy-Britannia – brutális visszaesés. Járvány után újabb sokk jön, lesújt a Brexit

Nagy-Britannia, London. Az elhagyatott Piccadilly Circus a koronavírus idején               Kép/Fotó: reuters.com

A brit gazdaságot egyszerre sújtják a korona-válság és a küszöbön álló Brexit következményei. Brutális GDP esés, felszökő államadósság, üres kincstár. Szakértői vélemények szerint két év múlva sem éri el a Covid-19 előtti szintet a brit gazdaság. Petrus Szabolcs írása. 

Drámai járványügyi és gazdasági helyzet

Amíg a COVID tovább pusztít, elhamarkodott lenne mérleget vonni – tartja Boris Johnson miniszterelnök. De a számok önmagukért beszélnek: 60 ezer halott és 1,6 millió regisztrált beteg. Nagy-Britannia mindkét szomorú rangsorban az élén áll Európában.

A népegészségügyi mellett a gazdasági helyzet is drámai. A tavaszi első hullám és lockdown hatására 25 százalékkal zsugorodott az első féléves GDP. A recesszió ezzel nagyobb volt, mint Itáliában és Spanyolországban, amelyeket a pandémia és annak gazdasági következményei a legerősebben érintettek a kontinentális Európában. A Bank of England a gazdaság nyári felfutása idején abból indult ki, hogy 2020-ban éves szinten 9,5 százalékos lesz a visszaesés és 2022 előtt nem sikerül elérni a 2019 végi GDP-t. De még ez a prognózis is túl optimistának bizonyult a november eleje óta tartó második lockdownra figyelemmel. Jelenleg 11 százalékos éves recessziót vár a brit jegybank.

Rishi Sunak pénzügyminiszter

A munkanélküliség négyéves csúcsra emelkedett, de még így is csak 4,8 százalék. A nem túl dráma számnak azonban komoly ára van. A kormány nagyvonalú rövidített munka szabályt fogadott el: átvállalja a munkáltatóktól a kényszerszabadságra küldött dolgozóik munkabérének 80 százalékát és elengedi valamennyi terhet.

Johnson az élet és a gazdaság másodszori leállítását ellensúlyozandó az intézkedést 2021 márciusáig meghosszabbította. Figyelmen kívül hagyva a pénzügyminisztere, Rishi Sunak tiltakozását, aki az üres államkasszára és az elszabadult államadósságra figyelmeztette a miniszterelnököt.

Hosszú és szigorú lockdown

A kiugróan rossz GDP adatok legfőbb oka az európai összehasonlításban tavasszal és ősszel is sokáig tartó lockdown.

Az október vége óta tartó második leállás is keményebb, mint a legtöbb országban a kontinensen. Csak a létszükségleti cikkeket árusító üzletek, tehát alapvetően a szupermarketek, a gyógyszertárak és a fodrászok üzemelhetnek. Az üzletek nagy része, az éttermek és pubok, valamint a szolgáltatást nyújtó üzlet zárva vannak. London hetek óta kísértetvárosra emlékeztet. Az iskolákban ugyan tovább folyik a tanítás és a home office se kötelező, de a britek csak elengedhetetlen okból hagyhatják el az otthonukat.

Kísértetvárossá vált a covid-járvány miatt London  
Kép/Fotó: skynews

Érthető a brutális recesszió egy olyan országban, ahol a GDP  71 százalékát a szolgáltató szektor adja. Nagy-Britannia ebben a vonatkozásban is az élen járnak Európában.

Újabb sokk: járvány után Brexit

Az első védőoltást 91 éve hölgy kapta a briteknél Kép/Fotó: BBC

A britek már elkezdtek oltani. Mégsem reménykedhetnek abban, hogy az új év a megbetegedések számának várt csökkenésével és az élet újraindulásával gazdasági fellendülést fog hozni. Január elsején ugyanis véget ér a Brexit kétéves átmeneti időszaka. Nagy-Britannia elhagyja a közös piacot és a vámuniót. A gazdaságot újabb sokk fogja érni.

A brit termelő vállaltok költségei abban az egyre valószínűtlenebb esetben is emelkedni fognak, ha Brüsszelnek és Londonnak az utolsó pillanatban sikerül tető alá hoznia egy kereskedelmi megállapodást. E nélkül a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) általános szabályai fognak érvényesülni az EU és Nagy-Britannia között. A sziget egyszerűen egy harmadik ország státuszába süllyedne a vámkulcsok és az ellenőrzés vonatkozásában is.

„Káosz jön!”

A Brexit-ügyi tárcanélküli miniszter megbízására készült elemzés megállapodás esetén is borús képet fest. Virágnyelven íródott, de a konklúziója egyértelmű: káosz jön.

Az EU-ba történő beutazás megnehezedése miatt már az első nap 7 ezer kamion torlódhat fel Doverben. Középtávon két nappal fog meghosszabbodni a szállítási idő a sziget és a kontinens között.

Kép/Forrás: InDepthNews

A szigorodó uniós határrezsim nagy bürokratikus terhet ró a termelő vállaltokra és fuvarozóikra. A prognózis szerint az esetek 50 százalékában nem lesznek megfelelően kitöltve a dokumentumok, illetve hiányoznak majd a szükséges papírok. Ráadásul a már elfogadott rendelkezés szerint 300 font bírságot kell fizetnie annak a kamionosnak, aki jogszabályi feltételeknek nem megfelelő dokumentációval gördül a vámos elé. Mindezek hatására január és március között 50 százalékkal eshet vissza a teherforgalom és 80 százalékkal a közúton szállított áruk cseréjének volumene – áll a kormány megbízásából készült elemzésben.

A bírságból származó bevétel talán fedezheti a 50 ezer új közalkalmazott bérét, akiket a vámellenőrzés bevezetése miatt kellett felvennie a brit vámhatóságnak – hangzik az elemzés egyetlen optimista megállapítása.

Petrus Szabolcs

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Elemző: a Richter húzta le a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 13,92 pontos, 0,03 százalékos csökkenéssel, 48 610,40 ponton zárt csütörtökön.

Debrecenben a Vitesco újabb beruházásra készül

A magyar gazdaság gerincoszlopa az autóipar. Az ország termelésének...

Pénteken 30 fokot hoz a hidegfront

Pénteken érkezik a hidegfront, és szombatra már országszerte mérséklődik a hőség. Jelentős lehűlés viszont nem lesz, többfelé 30 fok körüli meleg várható. Részletek

5,5 millió beoltottal véget ér a kötelező maszkhasználat – könnyebb lesz az utazás is

Megszűnik a kötelező maszkhasználat 5,5 millió koronavírus ellen beoltott állampolgár elérése esetén. Ezt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be a Kormányinfón.

Hírek

Pénteken 30 fokot hoz a hidegfront

Pénteken érkezik a hidegfront, és szombatra már országszerte mérséklődik a hőség. Jelentős lehűlés viszont nem lesz, többfelé 30 fok körüli meleg várható. Részletek

5,5 millió beoltottal véget ér a kötelező maszkhasználat – könnyebb lesz az utazás is

Megszűnik a kötelező maszkhasználat 5,5 millió koronavírus ellen beoltott állampolgár elérése esetén. Ezt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be a Kormányinfón.

Kábítószer-kereskedő pénzügyőrt tartóztattak le

A házkutatás alkalmával legalább öt féle kábítószer nyomait találták meg annál a pénzügyőrnél, aki ellen - két társával egyetemben - eljárást indított a Központi Nyomozó Főügyészség.

Kánikula, áramfogyasztási rekord, tovább tart a trend

Új történelmi rekordot ért el Magyarország nyári villamosenergia-fogyasztása, június 22-én a rendszerterhelés elérte a 6660 megawattot (MW), 27,7 Celsius-fokos napi átlaghőmérséklet mellett - lesz még melegebb is!

Szlovákia százezerszám továbbad a vakcinákon – Megjelent a delta variáns az országban

Szlovákiában egy laboratóriumi vizsgálat során kimutatták a koronavírus úgynevezett delta variánsát - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a szlovák Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) közlésére hivatkozva.

Korrupció. Fiktív adatok alapján kisállat-útleveleket állított ki a hatósági állatorvos

A Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség előnyért, a hivatali kötelességét megszegve, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt eljárást indított egy hatósági állatorvos és öt társa ellen

Nyáron egyre több lesz az extrém eső és a szárazság is

Valószínűleg a klímaváltozás hatására szélsőségesebb lett a nyári csapadék eloszlása Budapesten: az utóbbi 30 évben egyaránt nőtt a rendkívül csapadékos napok száma és az egybefüggő száraz időszakok maximális hossza is - írta Kis Anna meteorológus.

Ennyien neteznek Magyarországon és az EU-ban!

Egyre jobban növekszik a 65 év felettiek körében is az internethasználat az Európai Unió országaiban, hazánk jelenleg a középmezőnyben foglal helyet, derül ki mindez az Eurostat közelmúltban közzétett adataiból. A felmérésben a különböző korcsoportok internetezési szokásait vizsgálták.

Moszkva: barátságtalan ország marad az USA

A genfi csúcs nem teremtette meg a feltételeit annak, hogy az Egyesült Államok lekerüljön az Oroszországgal szemben barátságtalan országok listájáról - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője Moszkvában.

Hőségriadó – Vörös kóddal! 40 fok meleg, erősödő allergiás tünetek

Tovább erősödik a kánikula, többfelé 40 fok közeli csúcsértékeket is mérhetnek - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből. Az ellergiásokra nehéz napok várnak. A pollenszezon idén erősnek ígérkezik (pollennaptár)

Délkelet-Ázsiát ellepi a szemetünk – Kínai tiltás, részleges egyezségek

1950 óta 6,3 milliárd tonna plasztik hulladék képződött. 9 százalékát újrahasznosítottuk, 12 elégettük, 79 százalék a természetben végezte. Különösen rossza a helyzet Délkelet Ázsiában. A térség országai a kínai behozatali tilalom bevezetése óta belefulladnak a nyugati szemétbe.

Milliárdos áfacsalás. Csőre töltött fegyverek fogadták a NAV kommandósait

Őrzés-védelemmel foglalkozó bűnszervezetet számolt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A banda a fizetendő áfáját úgy csökkentette, hogy bevételeit egy strómanok vezette, gyakran váltott fantomcégekből kiépített hálózaton keresztül futtatta át.

Gazdaság

ÁSZ: a monetáris politika mérsékelte a költségvetési kockázatokat

Kifejezetten mérsékelte a költségvetési kockázatokat a 2017-2020. közötti monetáris politika - szögezik le az Állami Számvevőszék szakértői a költségvetési kockázatokat értékelő elemzésükben.

Eurolikviditást nyújtó devizaswap tendert tartott az MNB

A Magyar Nemzeti Bank szerdai eurolikviditást nyújtó devizaswap tenderén minden banki ajánlatot elfogadott és 2613 millió euró (915,44 milliárd forint) értékben kötött ügyletet  július 8-i lejárattal - közölte a jegybank.

Alapkamatot emelt a cseh jegybank

A cseh jegybanki tanács szerdán 0,25 százalékról 0,5 százalékra emelte az alapkamatot - közölte Markéta Fiserová, a Cseh Nemzeti Bank szóvivője a testület ülése után Prágában.

50 fontos polimer bankjegy – uralkodói arcképpel és Pride színekkel

Forgalomba került az új, polimer alapanyagú brit 50 fontos bankjegy, amelyen Alan Turing portréja látható. Turing, akit a modern számítástudomány és a mesterséges intelligencia koncepciójának...

Elemzők: A kamatemelés megfelel a várakozásoknak

A várakozásoknak megfelelő mértékű volt a jegybanki kamatemelés az MTI által megkérdezett elemzők szerint. A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a jegybanki alapkamat mértékét 30...

Kamatemelés – a Monetáris Tanács indoklása

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa az árstabilitás biztosítása, az inflációs kockázatok tartós hatásainak megelőzése és az inflációs várakozások horgonyzása érdekében indította el a kamatemelési ciklust - írták a keddi, kamatemelést indokló közleményben.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom