Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Nagy-Britannia - brutális visszaesés. Járvány után újabb sokk jön, lesújt a Brexit
No menu items!

Nagy-Britannia – brutális visszaesés. Járvány után újabb sokk jön, lesújt a Brexit

Nagy-Britannia, London. Az elhagyatott Piccadilly Circus a koronavírus idején               Kép/Fotó: reuters.com

A brit gazdaságot egyszerre sújtják a korona-válság és a küszöbön álló Brexit következményei. Brutális GDP esés, felszökő államadósság, üres kincstár. Szakértői vélemények szerint két év múlva sem éri el a Covid-19 előtti szintet a brit gazdaság. Petrus Szabolcs írása. 

Drámai járványügyi és gazdasági helyzet

Amíg a COVID tovább pusztít, elhamarkodott lenne mérleget vonni – tartja Boris Johnson miniszterelnök. De a számok önmagukért beszélnek: 60 ezer halott és 1,6 millió regisztrált beteg. Nagy-Britannia mindkét szomorú rangsorban az élén áll Európában.

A népegészségügyi mellett a gazdasági helyzet is drámai. A tavaszi első hullám és lockdown hatására 25 százalékkal zsugorodott az első féléves GDP. A recesszió ezzel nagyobb volt, mint Itáliában és Spanyolországban, amelyeket a pandémia és annak gazdasági következményei a legerősebben érintettek a kontinentális Európában. A Bank of England a gazdaság nyári felfutása idején abból indult ki, hogy 2020-ban éves szinten 9,5 százalékos lesz a visszaesés és 2022 előtt nem sikerül elérni a 2019 végi GDP-t. De még ez a prognózis is túl optimistának bizonyult a november eleje óta tartó második lockdownra figyelemmel. Jelenleg 11 százalékos éves recessziót vár a brit jegybank.

Rishi Sunak pénzügyminiszter

A munkanélküliség négyéves csúcsra emelkedett, de még így is csak 4,8 százalék. A nem túl dráma számnak azonban komoly ára van. A kormány nagyvonalú rövidített munka szabályt fogadott el: átvállalja a munkáltatóktól a kényszerszabadságra küldött dolgozóik munkabérének 80 százalékát és elengedi valamennyi terhet.

Johnson az élet és a gazdaság másodszori leállítását ellensúlyozandó az intézkedést 2021 márciusáig meghosszabbította. Figyelmen kívül hagyva a pénzügyminisztere, Rishi Sunak tiltakozását, aki az üres államkasszára és az elszabadult államadósságra figyelmeztette a miniszterelnököt.

Hosszú és szigorú lockdown

A kiugróan rossz GDP adatok legfőbb oka az európai összehasonlításban tavasszal és ősszel is sokáig tartó lockdown.

Az október vége óta tartó második leállás is keményebb, mint a legtöbb országban a kontinensen. Csak a létszükségleti cikkeket árusító üzletek, tehát alapvetően a szupermarketek, a gyógyszertárak és a fodrászok üzemelhetnek. Az üzletek nagy része, az éttermek és pubok, valamint a szolgáltatást nyújtó üzlet zárva vannak. London hetek óta kísértetvárosra emlékeztet. Az iskolákban ugyan tovább folyik a tanítás és a home office se kötelező, de a britek csak elengedhetetlen okból hagyhatják el az otthonukat.

Kísértetvárossá vált a covid-járvány miatt London  
Kép/Fotó: skynews

Érthető a brutális recesszió egy olyan országban, ahol a GDP  71 százalékát a szolgáltató szektor adja. Nagy-Britannia ebben a vonatkozásban is az élen járnak Európában.

Újabb sokk: járvány után Brexit

Az első védőoltást 91 éve hölgy kapta a briteknél Kép/Fotó: BBC

A britek már elkezdtek oltani. Mégsem reménykedhetnek abban, hogy az új év a megbetegedések számának várt csökkenésével és az élet újraindulásával gazdasági fellendülést fog hozni. Január elsején ugyanis véget ér a Brexit kétéves átmeneti időszaka. Nagy-Britannia elhagyja a közös piacot és a vámuniót. A gazdaságot újabb sokk fogja érni.

A brit termelő vállaltok költségei abban az egyre valószínűtlenebb esetben is emelkedni fognak, ha Brüsszelnek és Londonnak az utolsó pillanatban sikerül tető alá hoznia egy kereskedelmi megállapodást. E nélkül a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) általános szabályai fognak érvényesülni az EU és Nagy-Britannia között. A sziget egyszerűen egy harmadik ország státuszába süllyedne a vámkulcsok és az ellenőrzés vonatkozásában is.

„Káosz jön!”

A Brexit-ügyi tárcanélküli miniszter megbízására készült elemzés megállapodás esetén is borús képet fest. Virágnyelven íródott, de a konklúziója egyértelmű: káosz jön.

Az EU-ba történő beutazás megnehezedése miatt már az első nap 7 ezer kamion torlódhat fel Doverben. Középtávon két nappal fog meghosszabbodni a szállítási idő a sziget és a kontinens között.

Kép/Forrás: InDepthNews

A szigorodó uniós határrezsim nagy bürokratikus terhet ró a termelő vállaltokra és fuvarozóikra. A prognózis szerint az esetek 50 százalékában nem lesznek megfelelően kitöltve a dokumentumok, illetve hiányoznak majd a szükséges papírok. Ráadásul a már elfogadott rendelkezés szerint 300 font bírságot kell fizetnie annak a kamionosnak, aki jogszabályi feltételeknek nem megfelelő dokumentációval gördül a vámos elé. Mindezek hatására január és március között 50 százalékkal eshet vissza a teherforgalom és 80 százalékkal a közúton szállított áruk cseréjének volumene – áll a kormány megbízásából készült elemzésben.

A bírságból származó bevétel talán fedezheti a 50 ezer új közalkalmazott bérét, akiket a vámellenőrzés bevezetése miatt kellett felvennie a brit vámhatóságnak – hangzik az elemzés egyetlen optimista megállapítása.

Petrus Szabolcs

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Csökken a forgalom a lakáspiacon, aktívabbak a befektetők

Csökken a forgalom az  ingatlanpiacon a nyáron, a befektetési céllal lakást vásárlók ugyanakkor aktívak - közölte a Duna House.

Kína nem akar globális krízist, nem fog összeveszni Amerikával Tajvan miatt

Négy nappal Nancy Pelosi amerikai házelnök tajvani látogatása előtt Hszi Csin-ping kínai vezető telefonon beszélt Biden elnökkel, és azt mondta: most nincs itt az ideje egy teljes körű válságnak.

A LED világításra átállás komoly lépés az otthoni rezsicsökkentés felé

Nagymértékben csökkenthető az otthoni villamosenergia-felhasználás a LED-es fényforrásokra való átállással. Jó hír, hogy miközben a LED lámpák környezetkímélőek, ma már kifejezetten megfizethető áron kaphatók. Ráadásul energiatakarékoságuknak köszönhetően akár már fél év alatt megtérülhet a cserére fordított pénz.

Újra vizsgálja a szlovák Novis biztosítót az MNB

Újabb fogyasztóvédelmi vizsgálatot indított a Magyar Nemzeti Bank a Magyarországon határon átnyúló szolgáltatóként működő NOVIS biztosítónál. Elsősorban a társaság panaszkezelési és ügyféltájékoztatási gyakorlatát, illetve a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmára vonatkozó jogszabályoknak való megfelelést ellenőrzik.

Hírek

Vegyesen alakult a forint árfolyama péntek reggelre

Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama péntek reggelre a főbb devizákkal a nemzetközi devizakereskedelemben.

Újra madárinfluenzától mentes Magyarország

Magyarország újra madárinfluenzától mentes, és nem kötelező a baromfikat zártan tartani - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Újra jön orosz olaj Magyarországra a Barátság vezetéken

Szerdáról csütörtökre virradó éjszaka óta folyamatosan érkezik kőolaj Magyarországra is a Barátság kőolajvezetéken, miután a Mol átvállalta az orosz fél által fizetendő tranzitdíjat. A belföldi ellátás a néhány napos szünet ellenére nem volt veszélyben, hiszen Magyarország több hétre elegendő tartalékkal rendelkezik - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

Kim Dzsongun halálosan bekeményít a Covid kapcsán

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető csütörtökön győzelmet hirdetett a Covid elleni harcban, majd "halálos megtorlást" ígért Dél-Korea ellen, amelyet a járvány kitörésének okozásával vádol.

Egyházi szervezetek mögé rejtőző bűnbandára csapott le a NAV

Egyházi szervezetek mögé rejtőző, az állami költségvetésnek 8 milliárd forint kárt okozó bűnszervezetre csapott le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Békés Megyei Főügyészséggel együttműködésben.

Újraindult a Barátság vezeték, hamarosan Magyarországra is érkezik olaj

Újraindult a Barátság vezeték, csütörtökön Magyarországra is megérkezik a kőolaj - közölte a Mol.

Fizetett a Mol, újraindulhat a Barátság kőolajvezeték

A Mol egyeztetést folytatott az ukrán és az orosz féllel a Barátság vezeték újraindításáról, és átutalta az ukrajnai szakasz használatért fizetendő tranzitdíjat - közölte a társaság.

A hiány ellenére tovább csökken a benzin piaci ára

Pénteken tovább csökken a 95-ös benzin ára, ami különös jelenség üzemanyaghiányos helyzetben. A csökkenés mértéke bruttó 8 forint, ami várhatóan hatással lesz a piaci árak alakulására. A gázolaj ára a héten már nem változik.

Gazdaság

OTP: stabil a teljesítmény, bizonytalan az orosz leánybank sorsa

Az egyedi tételeket nem számítva, a háború hatásaival együtt a tavalyihoz hasonló lett az OTP csoport teljesítménye a második negyedévben, ami a bank stabilitását és erejét mutatja - mondta Bencsik László, az OTP Bank Nyrt. vezérigazgató-helyettese a bank eredményeit értékelő sajtótájékoztatón. Azt is közölte: vizsgálják az orosz leánybank értékesítésének lehetőségét.

Az MNB zöld átállást vár el a bankoktól – határidőre

A jegybank megújította zöld ajánlását, amelyben elvárják, hogy a hazai hitelintézetek 2025-ig álljanak át a zöld működésre.

Újra összeért az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

A várakozásoknak megfelelően az előző hetinél 100 bázisponttal magasabb, 10,75 százalékkos kamattal hirdette meg az egyhetes jegybanki betétet csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.

MNB-alelnök: a rezsicsökkentés módosítása tovább emeli az inflációt

A 100 bázispontos kamatemeléssel a monetáris politika célja továbbra is az, hogy fellépjen a másodkörös inflációs hatások elkerülése érdekében, illetve elősegítse az inflációs cél elérését - jelentette ki Virág Barnabás, a jegybank alelnöke.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom