Hirdetés
Kezdőlap Élelmiszeripar Nagy édes pezsgő teszt 2019
No menu items!

Nagy édes pezsgő teszt 2019

Az édes pezsgőket hajlamosak vagyunk Karácsonykor desszertbor helyett is fogyasztani, ami persze annak köszönhető, hogy a pezsgő az ünneplés egyik legfontosabb kísérője. Lássuk, hogy 2019-ben melyik édes pezsgő lehet az ínyünkre való. Íme 2019 teszt győztese. 

A pezsgő története külön regény, miként elnevezése és besorolásának ‘finomságairól’ is könyvek születtek. Mi a legegyszerűbb felosztást választottuk. Színük szerint (fehér pezsgők, vörös és rozé), valamint maradék cukortartalmuk szerint a brut nature-től az édesig:

 

 

A tesztben szereplő valamennyi pezsgő tankos erjesztésű, valamint az alacsonyabb alkoholtartalmú illatos pezsgő, Asti eljárással készített.

A kóstolás menete

A Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tesztelői kíváncsiak voltak, hogy a tavalyi évhez képest milyen változásokat tapasztalnak. Előre bocsátható: igen. Érzékelhető a minőségi különbség.

A tesztben csak az édes és édes muskotályos megjelölésű termékek vehettek részt.

A pezsgőket a teszt előtt 10 C°-ra hűtöttek és szakaszosan kerültek ki a hűtőből kóstolásra.

Egyszerre öt pezsgőt töltöttek a kóstolópoharakba, kóstolásuk után 10 perc szünet következett, kóstolás közben 2 pezsgő között vízzel, sajttal semlegesítették az előző pezsgő ízét.

Az előkészítők 3 felé csoportosították a pezsgőket. Az elsőben a “hagyományos”, édes pezsgők voltak, a másodikban a muskotályosok következtek, a végére pedig az illatos, várhatóan édesebb pezsgők maradtak. Természetesen csak az előkészítők tudták a kikészített pezsgő nevét, a kóstolók nem, hiszen ez a szokásos vakteszt.

Volt egy újabb kör is, ahol az azonos gyártók pezsgőit vetették össze . Ez a helyezést nem befolyásolhatta csak annyiban, hogyha az összekóstoláskor azonosnak mutatkoztak-e a pezsgők.

AZ ÉRTÉKELÉS

Négy szempont szerint folyt a pontozás. Első körben az illat, majd a szénsavasság, az édesség intenzitása és végül a gyümölcsíz volt a mérlegelés fő szempontja.  A pontozás 1-10 skálán zajlott, ahol a 10 pont a legjobb.

Illat: elvileg nem hiba az élesztős illat jelenléte (bár ez inkább a tradicionális pezsgőkre jellemző), ezért csak túlzottan illatidegen, illetve gyümölcsillat hiányos pezsgőket kaptak kevesebb pontot.

Szénsavasság:  A pezsgőtől elvárható a kellően szénsavasság. A túl magas szénsavtartalom pedig az ízek érzékelhetőségének kárára megy.

A pezsgő szénsav tartalmának finomsága, a buborékok eloszlása adja meg a pezsgők igazi szépségét. A pezsgők szénsav tartalma minimálisan 3 bar lehet és fontos megemlíteni, hogy kizárólag természetes úton, erjedésből származó buborékok lehetnek a pezsgőben. A nagyméretű durva buborékok jelenléte rosszabb minőség, míg a tűhegynyi finom gyöngyszemek a kiváló minőség jellemzői.

Édes íz: elsőként ezt érezzük kóstoláskor, amiből a leggyorsabban a cukortartalom megítélhető. Mivel édes pezsgőkről van szó, a félédes cukortartalom ízhatású pezsgők kevesebb pontot kaptak, de a túl édes pezsgők is, hiszen a magas cukortartalom elnyomja a az alapízeket. A pezsgők kategorizálásában nem szerepel a félédes, mint kategória. Cukortartalom szerint 50g/liter értéktől tekintjük a pezsgőt édesnek. Ennél a kategóriánál nagyon fontos, hogy harmonikusnak érezzük a pezsgő zamatát, és helyén kezeljük a fogyasztás idejét. Aperitifnek ne kínáljunk édes pezsgőt!

Gyümölcsös íz: megoszlanak a vélemények, egyes szakértők szerint a kevésbé gyümölcsös pezsgő a jó pezsgő, ez mégsem szempont a pontozásnál, ha érezhető a gyümölcsösség, sőt ez friss ízjegyekkel is párosulva plusz pontot érdemelt az értékelésben.

A pezsgőknek a különböző eljárások tekintetében különböző ízjegyei vannak. Tradicionális pezsgőknél elvárt a élesztős zamatok jelenléte, de a tartályban erjesztett (ezek szerepelnek a tesztben) pezsgőknél kifejezett előny a gyümölcsös, üde, friss, könnyed jegyek jelenléte.

Az édes pezsgők vaktesztjének eredmény

20. Anno Domini 2000 muskotályos, egységára: 799 Ft/kg. Pontszám: 4,2/10 pont  

Furcsa, határozottan nem definiálható illat, alkoholos, idegenanyag, gyógynövény aromájának érzetét kelti. Kellemetlen, kesernyés utóíz.


19. Arvenus, egységára: 865 Ft/kg. Pontszám: 4,8/10 pont 

Gyümölcsös, édes, vasas, alkoholos illat érezhető. Ízeiben jellegtelennek mondható, az édessége teljességgel elveszi a gyümölcsös aromákat. Elég savas, sőt túlságosan is annak mondható.


 

18. Mon Amour, egységára: 865 Ft/kg. Pontszám: 5,8/10 pont 

Édeskés, élesztős illatú. Nem friss, inkább fáradtnak mondható, mustos íz. Az édesség megfelelő, mazsolás utóíze, de nem harmónikusak az érezhető aromák.


16. BÚÉK! Muskotályos, egységára: 1332 Ft/kg. Pontszám: 6,3/10 pont  

Friss, gyümölcsös aromák egyértelmű megjelenése az illatban. Gyenge intenzitású muskotályos, édes főíz, ami után enyhe kesernyés utóíz jelenik meg.


16. Igrisztoje Szovjetszkoje muskotályos, egységára: 1065 Ft/kg. Pontszám: 6,3/10 pont 

Friss, gyümölcsös aromák az illatban. Ugyanakkor gyenge intenzitású muskotályos, édes főíz, ami után enyhe kesernyés utóíz tapasztalható.


13. König muskotályos, egységára: 799 Ft/kg. Pontszám: 6,6/10 pont

Enyhe muskotályos szőlő és mellette élesztőillat határozottan észlelhető. Muskotályos íz, amiből lefarag a cukor jelenléte. Utóízében kellemes, édeskés.


13. Tesco Imperium muskotályos, egységára: 1132 Ft/kg. Pontszám: 6,6/10 pont  

Enyhe muskotályos szőlő és élesztőillat érezhető, ugyanakkor a muskotályos ízéből, kissé lefarag a cukortartalom. Utóízben kellemes, édeskés hatás.


13. Burg muskotályos, egységára: 892 Ft/kg. Pontszám: 6,6/10 pont  

Enyhe muskotályos szőlő és élesztőillat érezhető, ugyanakkor a muskotályos ízéből, kissé lefarag a cukortartalom. Utóízben kellemes, édeskés hatás.


9. BB édes, egységára: 1065 Ft/kg. Pontszám: 6,7/10 pont  

Nagyon enyhe pezsgős, édes aromák az illatában, e mellett édeskés, aromákban szegény ízek érezhetők. A szénsavassága kissé gyenge, viszont ezt a pezsgőt bárki meg tudja inni, mert nincs olyan karakteres íze, ami bárkiben is ellenérzést kelthetne.


9. Igrisztoje Szovjetszkoje, egységára: 1065 Ft/kg. Pontszám: 6,7/10 pont  

Enyhe, édeskés pezsgőillatú. Az édessége viszont elveszi az ízét is, ellenben nincs mellékíze. Aromában szegény, jó szénsavasságú pezsgő.


9. Burg, egységára: 892 Ft/kg. Pontszám: 6,7/10 pont  

Kellemes pezsgőillat. A szénsav mennyisége megfelelőnek mondható. Az ízeket jelentősen leegyszerűsíti a magasnak érzett cukortartalma, édessége. A yümölcsös aromákban szegény pezsgő.


9. König, egységára: 799 Ft/kg. Pontszám: 6,7/10 pont  

Enyhe, édeskés pezsgőillatú.  Az erőteljes édessége elveszi az ízét is, amennyiben volna. Viszont így kétségtelenül nem mondható, hogy mellékíze volna.Mindez mutatja, hogy aromában szegény, azonban jó szénsavasságú a pezsgő.


8. Rex Danubius, egységára: 999 Ft/kg. Pontszám: 7/10 pont  

Tiszta, friss, gyümölcsös illat. Friss, a mustból erjesztett pezsgőkre emlékeztető gyümölcsösség, bár kevésbé tartalmas aromákkal. Az édes íz és a szénsavasság uralja ezt a pezsgőt.


7. Szent István Korona, egységára: 865 Ft/kg. Pontszám: 7,1/10 pont  

Csemegeszőlős, friss illatúnak. Egyedi, egymás mellett többféle telt ízzel, (egreses) köszmétés ízeket is érzékelni lehet. A cukor mennyisége megfelelő, kellemesen savas pezsgő.


6. Törley Fortuna, egységára: 1332 Ft/kg. Pontszám: 7,4/10 pont  

Harsány, friss gyümölcsös íz. Megfelelő édesség, érezhetően alacsony alkoholtartalom, ami selymessé teszi az ízét. Tiszta, friss, szőlős ízű pezsgő.


4. Törley Charmant Doux, egységára: 1332 Ft/kg. Pontszám: 7,5/10 pont  

Mazsolás, szőlős, aromákban gazdag illat. Finom, bár picit édesebb a kelleténél, a savasságaa is lehetne több, viszont a kései szüretre emlékeztető ízek miatt tetszett a kóstolóknak.


4. BB Arany cuvée, egységára: 1332 Ft/kg. Pontszám: 7,5/10 pont  

Nagyon finom, lekváros-mazsolás illatjegyek. Az íze nagyon selymes, édes, mazsolaborra emlékeztet. Az alkoholtartalmat eltompítja a cukor, talán lehetne savasabb.


3. LIDL Frakk, egységára: 1332 Ft/kg. Pontszám: 7,6/10 pont  

Friss, gyümölcsös, kellemes illat. A cukor mennyisége picit több a kelleténél, viszont ezt ellensúlyozzák a pezsgős-gyümölcsös aromák. Utóízében kissé erős, alkoholos. Egyedi íze ebben az árkategóriában felismerhető.


2. Törley Muscateller, egységára: 1332 Ft/kg. Pontszám: 7,8/10 pont  

Friss, erős pezsgőillat, szőlős-pezsgős aromákkal.  Muskotályos íze van, megfelelő édességgel és kellemes savassággal párosítva. Érdekes, hogy erősebb alkoholtartalmúnak tippeltük, mint amennyi van benne valójában (10,5%).


1. BB Spumante, egységára: 1052 Ft/kg. Pontszám: 8,1/10 pont  

Egyértelmű spumante (szikrázó) illat, ami az astit is jellemzi. Karakteres friss szőlő íz, azonnal felismerhető, aromagazdag pezsgő. Jóleső szénsavassággal, finom, friss szőlős ízekkel. Az édesség mértéke is nagyon jól beállított. Az ára pedig ehhez a minőséghez képest nagyon alacsony.

Összegzés

A táblázatban szerepelnek a gyártók is. Nagy az átfedés, mi úgybecsüljük, hogy valójában 15-16 pezsgőt kóstoltunk 20 féle csomagolásban. Az első 8 helyezett biztosan különböző pezsgő.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Új elnök-vezérigazgató a Magyar Bankholding élén

Folytatódik a Magyar Bankholding csoport irányításának egységesítése: Vida Józseftől Barna Zsolt veszi át a Magyar Bankholding Zrt. vezérigazgatói feladatait. Az eddigi igazgatósági elnök a jövőben elnök-vezérigazgatóként irányítja a társaságot.

Kiszélesített kamatfolyosó: az MNB mozgásteret teremtett magának

Számítani lehetett arra, hogy a kamatfolyosót kiszélesíti és felfelé tolja a jegybank, ezzel a lépéssel ugyanis mozgásteret teremt magának - mondták elemzők a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának friss döntésére reagálva.

A monetáris tanács szélesítette a kamatfolyosót

A monetáris tanács a kamatfolyosó kiszélesítéséről és aszimmetrikussá tételéről döntött kedden - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

MNB-alelnök: azonnali fenntarthatósági fordulatra van szükség

Azonnali fenntarthatósági fordulatra van szükség, a világgazdaság növekedési modellje ugyanis már rövid távon sem tartható fenn, és ez a pénzügyi rendszer szereplőire, illetve a gazdaság egészére kihat - mondta Kandrács Csaba.

Hírek

Új elnök-vezérigazgató a Magyar Bankholding élén

Folytatódik a Magyar Bankholding csoport irányításának egységesítése: Vida Józseftől Barna Zsolt veszi át a Magyar Bankholding Zrt. vezérigazgatói feladatait. Az eddigi igazgatósági elnök a jövőben elnök-vezérigazgatóként irányítja a társaságot.

Korábban jön a decemberi nyugdíj

A megszokottnál korábban jön a decemberi nyugdíj: a bankszámlákra december 2-án utalják a járandóságot, és a postai kézbesítés is már csütörtökön megkezdődik - közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter.

Távozik a MÁV-Start vezérigazgatója

Keresztes Pétert, a MÁV-HÉV vezérigazgatóját nevezték ki a MÁV-Start élére december 1-jétől. A korábbi vezérigazgató, Kerékgyártó József közös megegyezéssel távozik a MÁV-Start és a MÁV VAGON éléről - közölte a MÁV.

Új bankjegyet vezetnek be Romániában

Új címletű, 20 lejes bankjegyek kerülnek forgalomba Romániában december 1-jén. A pénzen először lesz látható egy nő arcmása - közölte a Román Nemzeti Bank.

Európai Bizottság: kilenc hónapig legyen érvényes a Covid-igazolvány

Az Európai Bizottság - tekintettel a koronavírus-járvány kiújulására - javaslatokat tett az unión belüli biztonságos és szabad mozgásra vonatkozó szabályok összehangolására. Ennek jegyében a többi között január 10-től kezdődően 9 hónapban határozná meg a teljes védettséget igazoló tanúsítványok érvényességét.

Szálló por. Négy településen veszélyes a levegő

Többfelé ismét magas a légszennyezettség a szálló por miatt - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Decembertől csak védettségi igazolvánnyal mehetnek be a szülők az iskolákba

Az innovációs és technológiai miniszter egyedi határozata értelmében december 1-jétől csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni a szakképzési intézményekbe. E főszabály alól természetesen mentesülnek az iskolákban, technikumokban foglalkoztatottak, oktatók és tanulók - jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára.

Kötelező biztosítás – Negyvenezer autós még válthat

Egy hete maradt az év végi fordulós kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással rendelkező autósoknak arra, hogy eldöntsék, elfogadják-e jelenlegi biztosítójuk ajánlatát a következő éves időszakra, vagy inkább szerződést váltanak - hívta fel a figyelmet a Netrisk.hu.

Gazdaság

Kiszélesített kamatfolyosó: az MNB mozgásteret teremtett magának

Számítani lehetett arra, hogy a kamatfolyosót kiszélesíti és felfelé tolja a jegybank, ezzel a lépéssel ugyanis mozgásteret teremt magának - mondták elemzők a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának friss döntésére reagálva.

A monetáris tanács szélesítette a kamatfolyosót

A monetáris tanács a kamatfolyosó kiszélesítéséről és aszimmetrikussá tételéről döntött kedden - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

MNB-alelnök: azonnali fenntarthatósági fordulatra van szükség

Azonnali fenntarthatósági fordulatra van szükség, a világgazdaság növekedési modellje ugyanis már rövid távon sem tartható fenn, és ez a pénzügyi rendszer szereplőire, illetve a gazdaság egészére kihat - mondta Kandrács Csaba.

Újabb betéti tender az alapkamat fölött – minden ajánlat elfogadva

Újabb 40 bázisponttal magasabb kamattal, 2,90 százalékon hirdette meg egyhetes betéti tenderét a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank az összes benyújtott ajánlatot elfogadta.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom