Hirdetés
Kezdőlap Élelmiszeripar Nagy édes pezsgő teszt 2019
No menu items!

Nagy édes pezsgő teszt 2019

Az édes pezsgőket hajlamosak vagyunk Karácsonykor desszertbor helyett is fogyasztani, ami persze annak köszönhető, hogy a pezsgő az ünneplés egyik legfontosabb kísérője. Lássuk, hogy 2019-ben melyik édes pezsgő lehet az ínyünkre való. Íme 2019 teszt győztese. 

A pezsgő története külön regény, miként elnevezése és besorolásának ‘finomságairól’ is könyvek születtek. Mi a legegyszerűbb felosztást választottuk. Színük szerint (fehér pezsgők, vörös és rozé), valamint maradék cukortartalmuk szerint a brut nature-től az édesig:

 

 

A tesztben szereplő valamennyi pezsgő tankos erjesztésű, valamint az alacsonyabb alkoholtartalmú illatos pezsgő, Asti eljárással készített.

A kóstolás menete

A Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tesztelői kíváncsiak voltak, hogy a tavalyi évhez képest milyen változásokat tapasztalnak. Előre bocsátható: igen. Érzékelhető a minőségi különbség.

A tesztben csak az édes és édes muskotályos megjelölésű termékek vehettek részt.

A pezsgőket a teszt előtt 10 C°-ra hűtöttek és szakaszosan kerültek ki a hűtőből kóstolásra.

Egyszerre öt pezsgőt töltöttek a kóstolópoharakba, kóstolásuk után 10 perc szünet következett, kóstolás közben 2 pezsgő között vízzel, sajttal semlegesítették az előző pezsgő ízét.

Az előkészítők 3 felé csoportosították a pezsgőket. Az elsőben a “hagyományos”, édes pezsgők voltak, a másodikban a muskotályosok következtek, a végére pedig az illatos, várhatóan édesebb pezsgők maradtak. Természetesen csak az előkészítők tudták a kikészített pezsgő nevét, a kóstolók nem, hiszen ez a szokásos vakteszt.

Volt egy újabb kör is, ahol az azonos gyártók pezsgőit vetették össze . Ez a helyezést nem befolyásolhatta csak annyiban, hogyha az összekóstoláskor azonosnak mutatkoztak-e a pezsgők.

AZ ÉRTÉKELÉS

Négy szempont szerint folyt a pontozás. Első körben az illat, majd a szénsavasság, az édesség intenzitása és végül a gyümölcsíz volt a mérlegelés fő szempontja.  A pontozás 1-10 skálán zajlott, ahol a 10 pont a legjobb.

Illat: elvileg nem hiba az élesztős illat jelenléte (bár ez inkább a tradicionális pezsgőkre jellemző), ezért csak túlzottan illatidegen, illetve gyümölcsillat hiányos pezsgőket kaptak kevesebb pontot.

Szénsavasság:  A pezsgőtől elvárható a kellően szénsavasság. A túl magas szénsavtartalom pedig az ízek érzékelhetőségének kárára megy.

A pezsgő szénsav tartalmának finomsága, a buborékok eloszlása adja meg a pezsgők igazi szépségét. A pezsgők szénsav tartalma minimálisan 3 bar lehet és fontos megemlíteni, hogy kizárólag természetes úton, erjedésből származó buborékok lehetnek a pezsgőben. A nagyméretű durva buborékok jelenléte rosszabb minőség, míg a tűhegynyi finom gyöngyszemek a kiváló minőség jellemzői.

Édes íz: elsőként ezt érezzük kóstoláskor, amiből a leggyorsabban a cukortartalom megítélhető. Mivel édes pezsgőkről van szó, a félédes cukortartalom ízhatású pezsgők kevesebb pontot kaptak, de a túl édes pezsgők is, hiszen a magas cukortartalom elnyomja a az alapízeket. A pezsgők kategorizálásában nem szerepel a félédes, mint kategória. Cukortartalom szerint 50g/liter értéktől tekintjük a pezsgőt édesnek. Ennél a kategóriánál nagyon fontos, hogy harmonikusnak érezzük a pezsgő zamatát, és helyén kezeljük a fogyasztás idejét. Aperitifnek ne kínáljunk édes pezsgőt!

Gyümölcsös íz: megoszlanak a vélemények, egyes szakértők szerint a kevésbé gyümölcsös pezsgő a jó pezsgő, ez mégsem szempont a pontozásnál, ha érezhető a gyümölcsösség, sőt ez friss ízjegyekkel is párosulva plusz pontot érdemelt az értékelésben.

A pezsgőknek a különböző eljárások tekintetében különböző ízjegyei vannak. Tradicionális pezsgőknél elvárt a élesztős zamatok jelenléte, de a tartályban erjesztett (ezek szerepelnek a tesztben) pezsgőknél kifejezett előny a gyümölcsös, üde, friss, könnyed jegyek jelenléte.

Az édes pezsgők vaktesztjének eredmény

20. Anno Domini 2000 muskotályos, egységára: 799 Ft/kg. Pontszám: 4,2/10 pont  

Furcsa, határozottan nem definiálható illat, alkoholos, idegenanyag, gyógynövény aromájának érzetét kelti. Kellemetlen, kesernyés utóíz.


19. Arvenus, egységára: 865 Ft/kg. Pontszám: 4,8/10 pont 

Gyümölcsös, édes, vasas, alkoholos illat érezhető. Ízeiben jellegtelennek mondható, az édessége teljességgel elveszi a gyümölcsös aromákat. Elég savas, sőt túlságosan is annak mondható.


 

18. Mon Amour, egységára: 865 Ft/kg. Pontszám: 5,8/10 pont 

Édeskés, élesztős illatú. Nem friss, inkább fáradtnak mondható, mustos íz. Az édesség megfelelő, mazsolás utóíze, de nem harmónikusak az érezhető aromák.


16. BÚÉK! Muskotályos, egységára: 1332 Ft/kg. Pontszám: 6,3/10 pont  

Friss, gyümölcsös aromák egyértelmű megjelenése az illatban. Gyenge intenzitású muskotályos, édes főíz, ami után enyhe kesernyés utóíz jelenik meg.


16. Igrisztoje Szovjetszkoje muskotályos, egységára: 1065 Ft/kg. Pontszám: 6,3/10 pont 

Friss, gyümölcsös aromák az illatban. Ugyanakkor gyenge intenzitású muskotályos, édes főíz, ami után enyhe kesernyés utóíz tapasztalható.


13. König muskotályos, egységára: 799 Ft/kg. Pontszám: 6,6/10 pont

Enyhe muskotályos szőlő és mellette élesztőillat határozottan észlelhető. Muskotályos íz, amiből lefarag a cukor jelenléte. Utóízében kellemes, édeskés.


13. Tesco Imperium muskotályos, egységára: 1132 Ft/kg. Pontszám: 6,6/10 pont  

Enyhe muskotályos szőlő és élesztőillat érezhető, ugyanakkor a muskotályos ízéből, kissé lefarag a cukortartalom. Utóízben kellemes, édeskés hatás.


13. Burg muskotályos, egységára: 892 Ft/kg. Pontszám: 6,6/10 pont  

Enyhe muskotályos szőlő és élesztőillat érezhető, ugyanakkor a muskotályos ízéből, kissé lefarag a cukortartalom. Utóízben kellemes, édeskés hatás.


9. BB édes, egységára: 1065 Ft/kg. Pontszám: 6,7/10 pont  

Nagyon enyhe pezsgős, édes aromák az illatában, e mellett édeskés, aromákban szegény ízek érezhetők. A szénsavassága kissé gyenge, viszont ezt a pezsgőt bárki meg tudja inni, mert nincs olyan karakteres íze, ami bárkiben is ellenérzést kelthetne.


9. Igrisztoje Szovjetszkoje, egységára: 1065 Ft/kg. Pontszám: 6,7/10 pont  

Enyhe, édeskés pezsgőillatú. Az édessége viszont elveszi az ízét is, ellenben nincs mellékíze. Aromában szegény, jó szénsavasságú pezsgő.


9. Burg, egységára: 892 Ft/kg. Pontszám: 6,7/10 pont  

Kellemes pezsgőillat. A szénsav mennyisége megfelelőnek mondható. Az ízeket jelentősen leegyszerűsíti a magasnak érzett cukortartalma, édessége. A yümölcsös aromákban szegény pezsgő.


9. König, egységára: 799 Ft/kg. Pontszám: 6,7/10 pont  

Enyhe, édeskés pezsgőillatú.  Az erőteljes édessége elveszi az ízét is, amennyiben volna. Viszont így kétségtelenül nem mondható, hogy mellékíze volna.Mindez mutatja, hogy aromában szegény, azonban jó szénsavasságú a pezsgő.


8. Rex Danubius, egységára: 999 Ft/kg. Pontszám: 7/10 pont  

Tiszta, friss, gyümölcsös illat. Friss, a mustból erjesztett pezsgőkre emlékeztető gyümölcsösség, bár kevésbé tartalmas aromákkal. Az édes íz és a szénsavasság uralja ezt a pezsgőt.


7. Szent István Korona, egységára: 865 Ft/kg. Pontszám: 7,1/10 pont  

Csemegeszőlős, friss illatúnak. Egyedi, egymás mellett többféle telt ízzel, (egreses) köszmétés ízeket is érzékelni lehet. A cukor mennyisége megfelelő, kellemesen savas pezsgő.


6. Törley Fortuna, egységára: 1332 Ft/kg. Pontszám: 7,4/10 pont  

Harsány, friss gyümölcsös íz. Megfelelő édesség, érezhetően alacsony alkoholtartalom, ami selymessé teszi az ízét. Tiszta, friss, szőlős ízű pezsgő.


4. Törley Charmant Doux, egységára: 1332 Ft/kg. Pontszám: 7,5/10 pont  

Mazsolás, szőlős, aromákban gazdag illat. Finom, bár picit édesebb a kelleténél, a savasságaa is lehetne több, viszont a kései szüretre emlékeztető ízek miatt tetszett a kóstolóknak.


4. BB Arany cuvée, egységára: 1332 Ft/kg. Pontszám: 7,5/10 pont  

Nagyon finom, lekváros-mazsolás illatjegyek. Az íze nagyon selymes, édes, mazsolaborra emlékeztet. Az alkoholtartalmat eltompítja a cukor, talán lehetne savasabb.


3. LIDL Frakk, egységára: 1332 Ft/kg. Pontszám: 7,6/10 pont  

Friss, gyümölcsös, kellemes illat. A cukor mennyisége picit több a kelleténél, viszont ezt ellensúlyozzák a pezsgős-gyümölcsös aromák. Utóízében kissé erős, alkoholos. Egyedi íze ebben az árkategóriában felismerhető.


2. Törley Muscateller, egységára: 1332 Ft/kg. Pontszám: 7,8/10 pont  

Friss, erős pezsgőillat, szőlős-pezsgős aromákkal.  Muskotályos íze van, megfelelő édességgel és kellemes savassággal párosítva. Érdekes, hogy erősebb alkoholtartalmúnak tippeltük, mint amennyi van benne valójában (10,5%).


1. BB Spumante, egységára: 1052 Ft/kg. Pontszám: 8,1/10 pont  

Egyértelmű spumante (szikrázó) illat, ami az astit is jellemzi. Karakteres friss szőlő íz, azonnal felismerhető, aromagazdag pezsgő. Jóleső szénsavassággal, finom, friss szőlős ízekkel. Az édesség mértéke is nagyon jól beállított. Az ára pedig ehhez a minőséghez képest nagyon alacsony.

Összegzés

A táblázatban szerepelnek a gyártók is. Nagy az átfedés, mi úgybecsüljük, hogy valójában 15-16 pezsgőt kóstoltunk 20 féle csomagolásban. Az első 8 helyezett biztosan különböző pezsgő.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Miniszterelnökség: 60 milliárdot kap a főváros, így sem jut 10 milliárd a trolibuszokra?

A kormány továbbra is javasolja, hogy a budapesti városvezetés éljen a kormányzati segítséggel, és közösen tegyék lehetővé, hogy a 60 milliárd forintos megtakarításból 10 milliárd forintot a fővárosi önkormányzat 50 vadonatúj, környezetbarát trolibusz beszerzésére fordítson.

Lejtmenetben. A létminimum alatt Milánóban, élelmiszersegélyre várva

Sok tízezer milánóit a létminimum alá taszított a pandémia-válság. A lecsúszottak között egyre több a nő, az egyedülálló anya. Hála a milánóiak töretlen adakozási hajlandóságának még nincs éhínség az olasz nagyvárosban. A laRepubblica a kígyózó sorban állókat kérdezte meg.  Petrus Szabolcs összefoglalója.

Motivációk – beszélgetés Bányai Kornéllal. Katonás erények, konszenzus, emberközpontúság

Egy cég sikerében kulcsszerepet játszik az elkötelezettség és az egység – állítja Bányai Kornél a Rockwool Hungary Kft. ügyvezető igazgatója. A szakember szerint Magyarországon a  vezetői képességek tekintetében a katonai múltat alul értékelik. Nyugaton és leginkább az USA-ban a legjobb cégekhez ez belépőt jelent, a vezetői képesség elsajátításához a civil életben hosszú út vezet. 

Pályázat. 2,5 milliárd nehéz helyzetű térségek cégeinek

Új regionális fejlesztési pályázat jelent meg vállalkozások számára 2,5 milliárd forintos keretösszeggel - jelentette be a pénzügyminiszter.

Hírek

Lejtmenetben. A létminimum alatt Milánóban, élelmiszersegélyre várva

Sok tízezer milánóit a létminimum alá taszított a pandémia-válság. A lecsúszottak között egyre több a nő, az egyedülálló anya. Hála a milánóiak töretlen adakozási hajlandóságának még nincs éhínség az olasz nagyvárosban. A laRepubblica a kígyózó sorban állókat kérdezte meg.  Petrus Szabolcs összefoglalója.

Parragh Lászlót újraválasztották

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) küldöttgyűlésén a 127 küldött ellenszavazat nélkül, 19 tartózkodás mellett ismét Parragh Lászlót választotta meg a köztestület elnökének. Megbízatása a 2020-2024-es időszakra vonatkozik.

Tizenkét városban kifogásolt a levegő

Ismét többfelé romlott a levegőminőség a magas szállópor-tartalom miatt.

Kanadai lesz a Rubik-kocka

A Spin Master Corp. kanadai játékgyártó 50 millió dollárért (15,6 milliárd forint) megvásárolja a világhírű Rubik-kocka tulajdonjogait birtokló brit céget - jelentette be a torontói székhelyű vállalat.

Péterfalvi Attila marad a NAIH elnöke

Újabb kilenc évre nevezte ki Áder János köztársasági elnök Péterfalvi Attilát a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnökének.

A Malévnál 2001-ig repült – az oroszok most nyugdíjazták

Kivonták a forgalomból az utolsó Tupoljev-154 típusú személyszállító repülőgépet - jelentette be az Alrosza orosz utasszállító légitársaság.

Lombardia az összeomlás közelében, teljes lezárást sürgetnek az orvosok – összecsapások

A lombardiai sürgősségi osztályok vezetője a tízmilliós tartomány azonnali lezárását sürgette a kórházak telítettsége miatt, miközben a kormány ötmilliárd eurót különített el a korlátozásoktól sújtott vendéglátás megsegítésére, számos városban tüntetnek a korlátozások miatt.

Péntektől csökken az üzemanyagok ára

Péntektől a gázolaj literenkénti átlagára bruttó 3 forinttal, a benziné pedig bruttó 4 forinttal csökken.

Cannabis – Afrika: A legális ‘fű’ gazdagsága

A kannabisz egészségügyi felhasználása egyre nagyobb üzlet. A legális piac tavaly 300 milliárd euró! Kanada és az USA több állama nagy mennyiségben importálja; több afrikai cég is rárajtolt a lehetőségre. A legnagyobb problémájuk a hazai jogi szabályozás.

Koronavírus – Légszennyezéssel párosulva halálosabb?

A légszennyezésnek való hosszú távú kitettség világszerte 15 százalékkal növelheti a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 halálozási kockázatát - áll egy nemzetközi kutatócsoport tanulmányában.

Maszkviselés: elrettentő bolti bírság jöhet

Emelkedhet a vásárlókra kiróható ötezer forintos bírságösszeg a kötelező bolti maszkviselés szabálysértése esetén - mondta az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Óvintézkedések – Svájc elhúzódó covid-válságra számít

Sokáig életben fognak maradni azok az új óvintézkedések, amelyeket szerdán jelent be Svájc a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében - mondta Alain Berset, az alpesi ország egészségügyi minisztere.

Gazdaság

Az MNB a Revolutról: baj esetén nincs magyar garancia

A Brexittel a Revolut Ltd. magyar ügyfeleinek szerződései átkerültek a továbbra is az EU-n belül működő Revolut Payments UAB-hoz. Ezeknek a társaságoknak az üzleti megbízhatósági, fogyasztóvédelmi felügyeletét a brit és a litván pénzügyi felügyeleti hatóság végzi, az MNB-nek csak korlátozott jogosítványai vannak - közölte a jegybank.

Munkahelyvédelmi EU-s papír. A SURE-kötvényt tizenháromszorosan túljegyezték Luxemburgban

A luxemburgi értéktőzsdén tartották az uniós SURE program keretében kibocsátott első, 17 milliárd euró (mintegy 6,1 ezer milliárd forint) összegű szociális beruházási kötvény jegyzését - közölte az Európai Bizottság.

NHP Hajrá – körkép. A beruházási hitel a favorit

Elsősorban beruházásokra kérik a Növekedési hitelprogram (NHP) Hajrá! hiteleit a cégek, a szerződött összegek október végéig meghaladták a 600 milliárd forintot - közölték a programban résztvevő bankok.

Adóslista – Közel kétezer milliárddal tartoznak a NAV-nak

Tavaly csaknem 540 milliárd forintot nem tudott behajtani a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, amelynek teljes követelésállománya ugyanakkor egy év alatt 6,3 százalékkal, 1828 milliárd forintról 1712 milliárd forintra mérséklődött.

Digitális pénzügyek – új védjeggyel a nagyobb bizalomért

Digitális Jólét Pénzügyi Védjegy Program indul, amelyben a magyarországi székhellyel vagy telephellyel rendelkező pénzügyi intézmények, hitelintézetek és biztosítók szerezhetnek minősítést - jelentette be Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) digitalizációért felelős helyettes államtitkára.

Maradt az egyhetes betéti kamat 0,75 százalék

Ötödik alkalommal is a 0,6 százalékos alapkamatnál 15 bázisponttal magasabb kamattal hirdette meg egyhetes betéti tenderét a Magyar Nemzeti Bank csütörtökön.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom