Hirdetés
Kezdőlap Élelmiszeripar Nagy májas teszt: melyik a legfinomabb borjúmájas?

Nagy májas teszt: melyik a legfinomabb borjúmájas?

A borjúmájasok elvileg a prémium kategóriába tartoznak a májasok, májkrémek között. A boltban kapható termékek egységárai nagyon hasonlóak, ezért a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tesztelői különösen kíváncsiak voltak arra, hogy a borjúmájasok között ténylegesen, kizárólag prémium minőséget találunk? Akad olyan gyártó, amelyik csak egy marketing fogásként használja a borjú jelzőt? Íme az eredmény.

Érdemes felidézni a magyar szabványokat: mit is takar a májas kifejezés.

A Magyar Élelmiszerkönyv három kategóriát határoz meg

  1. Húskészítmény májtartalommal (1-24% májtartalom)

Amennyiben a termék májtartalma nem éri el a 25% (m/m)-ot, abban az esetben a termék megnevezésében fel kell tüntetni a máj mennyiségét. A termék előírt neve: „húskészítmény …% májtartalommal”.

  1. Májas, májkrém, kenőmájas (25-34% májtartalom)

A teszt az is firtatta: csak marketing fogásként használják a ‘borjú’ jelzőt?

A megnevezésben „máj”, „májas”, „májkrém” szavakat viselő terméknek legalább 25% (m/m) májat kell tartalmaznia. A „máj”, „májas”, „májkrém” szavakat viselő termék nevében az adott állatfaj nevét (így különösen sertés, marha, borjú, csirke, pulyka, kacsa, liba) fel kell tüntetni, ha a termék májtartalmának legalább 70% (m/m)-a az adott állatfajból származik.

  1. Májpástétom (35%- májtartalom)

A megnevezésben „májpástétom” szót viselő terméknek sertés, szarvasmarha, pulyka állatfajokból származó máj esetében legalább 35% (m/m); csirke és vízi szárnyas állatfajokból származó máj esetében legalább 50% (m/m) májat kell tartalmaznia.

Értékelési szempontok

Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület vaktesztjén az illatot, állagot és az ízt pontozták, szám szerint kilencen.

Illat: nem vártunk erős illatot. A kellemetlen vagy értelmezhetetlen aromás illatokat lepontozták, ha az élvezeti értéket növelő enyhe, finom illatot éreztek, természetesen azért plusz pont járt.

Állag: termékeknek kenyérre kenhetőnek kell lenniük a májasoknak, tehát a nehezen kenhető és a kenyérről szinte lefolyó állagúakat lepontozták. Az kóstolás élményét romboló esetleges bőrkedarab, vagy nem definiálható darabos összetevőt is büntettük.

Íz: a termékeknek nem várták el a tisztán máj ízt. A közepes intenzitású májas íz mellé némi fűszerezést is elvártak. A túlzások, az erősen ízfokozott termékeket lepontozták.

A borjúmájas teszt eredménye

6. Nádudvari borjúmájas, egységára: 1767 Ft/kg. Pontszám: 6/10 pont 

Hagymás fűszeres illat. Ízében a máj dominál, a fűszerek nem túl erősek. Az állaga nem homogén, krémes, de vannak benne zsíros máj vagy szalonnadarabok is, amik rontották a kóstolás élményét.

5. LANDHOF mini májas borjúmájjal, egységára: 3672 Ft/kg. Pontszám: 7,5/10 pont  

Enyhe fűszeres illat. Olyan íze van, mint a konzerv májasoknak, ami annak is köszönhető, hogy csak 5% borjúmájat tartalmaz, javarészt sertésmájkrém. Enyhén fűszeres, megfelelően sós. Krémes, de picit sűrűbb állagú.

3. PICK borjúmájas viaszos csomagolás, egységára: 2725 Ft/kg. Pontszám: 7,8/10 pont  /

 

 

3. PICK borjúmájas műanyag tömlős csomagolás, egységára: 2393 Ft/kg. Pontszám: 7,8/10 pont  

A két termék között a mi tesztelőink hiába kerestek eltérést: nem éreztünk különbséget, minket igazolt az is, hogy a csomagolást is hiába vizsgáltuk utóbb, azon sem találtunk a két termék összetevőjében különösebb eltérésre utaló adatot, vagy jelzést.

 

Az állag kissé darabos, minimális fűszerezéssel, szinte csak a máj íze dominál. Megfelelően sós, natúr májast érzékeltünk. Az illata enyhe, natúr májas. Jól kenhető.

2. PRIVÁT Hús borjúmájas viaszos bevonattal, egységára: 1899 Ft/kg. Pontszám: 8,2/10 pont 

Nem túl erős illatú, viszont ami érezhető az házias májas illat. Erősebben sózott. Hagymás- zelleres ízek, a májas íze közepesen intenzív, igazi csemege borjúmájas.

1. ZIMBO Prémium borjúmájas, egységára: 2248 Ft/kg. Pontszám: 8,6/10 pont

Kiválóan kenhető, homogén állagú májas. Az illata fűszeres, hagymás és persze kellően érezhető a máj illata is. Az ízében éreztünk a finom májízen túl hagymát, borsot, zellert. A legtöbb pontozónknak ez a májas ízlett a legjobban.

Összesítés

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A Brexittel megfizethetetlenné válik a brit felsőoktatás

A 2021/22-es tanévtől többszörösére nő a tandíj az uniós fiataloknak Nagy-Britanniában, ezért tömegesen hagyhatják el a szigetet jelentős anyagi érvágást okozva az intézményeknek, ahol - mint a miniszterelnök is - a kínaiakban bíznak. A magyar fiatalokat eddig ösztöndíjprogram támogatta. Kérdés, ez mire lesz elég.

Öt magas kockázatú alapítványt talált az ÁSZ

A húsz ellenőrzött alapítvány és négy közalapítvány közül ötöt minősített magas kockázatúnak az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a 2016-2018 közötti időszakra vonatkozó kockázatalapú ellenőrzésekor.

Az agyat is károsíthatja a koronavírus

Egy kutatócsoport az új koronavírus okozta Covid-19 betegség lehetséges agykárosító hatására figyelmeztetett. A neurológusok szerint egyre több a bizonyíték arra, hogy az idegrendszerre gyakorolt hatása aggasztó lehet.

Elon Musk: közel járunk a teljesen önvezető autókhoz

A Tesla nagyon közel jár az emberi beavatkozást egyáltalán nem igénylő, önvezető járműtechnológia kifejlesztéséhez - jelentette be az elektromos autókat gyártó amerikai vállalat vezérigazgatója, Elon Musk.

Hírek

Az agyat is károsíthatja a koronavírus

Egy kutatócsoport az új koronavírus okozta Covid-19 betegség lehetséges agykárosító hatására figyelmeztetett. A neurológusok szerint egyre több a bizonyíték arra, hogy az idegrendszerre gyakorolt hatása aggasztó lehet.

Elon Musk: közel járunk a teljesen önvezető autókhoz

A Tesla nagyon közel jár az emberi beavatkozást egyáltalán nem igénylő, önvezető járműtechnológia kifejlesztéséhez - jelentette be az elektromos autókat gyártó amerikai vállalat vezérigazgatója, Elon Musk.

Kambodzsa. Tilos a kutyahús a turistaparadicsomban

Betiltották a kutyahús kereskedelmét a híres 12. századi templomegyüttesnek, Angkorvatnak otthont adó kambodzsai tartományban.

Bűnözés Hollandiában – Konténerekbe rejtett kínzókamrát és cellákat találtak

Konténerekben kialakított, rejtett börtöncellákat és kínzókamrákat, összesen hetet fedezett fel a holland rendőrség egy raktárban a belga határ közelében fekvő Wouwse Plantage településen - közölte rendőrség a helyi médiával.

‘Unokázós’ bűnbanda – Budapesti és Pest megyei végrehajtók

A bűnözők legalább 20 millió forintot csaltak ki Pest, Hajdú-Bihar, Fejér, Zala és Jász-Nagykun-Szolnok megyei áldozataiktól - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság. A banda vezetői külföldön bujkálnak.

Covid-19. Mezőkövesden 21 pedagógus fertőződött meg a vírussal

A Covid-19 fertőzés 'halmozódását' észlelték egy zártkörű értekezlethez köthetően Mezőkövesden. Továbbra is indokolt a szabályok fokozott betartása - figyelmeztetett a Nemzeti Népegészségügyi Központ a történtek ismertetésekor.

Balatonfüredig kell utaznunk az év fagylaltjáért

Dobó Norbert balatonfüredi cukrász passió-karamellje lett az év fagylaltja, és ő szerezte meg az ezüstérmet is törökmézes vaníliájával.

Cseppfertőzés? A WHO elismerte: a Covid-19 a levegőben is terjed

Immár bizonyítékokra hivatkozva tették közzé, hogy a koronavírus pusztán a levegőben is terjed. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO), felhívta a fegyelmet arra, hogy a járvány ismét gyorsult ütemben terjed. Belgrádban közben zavargás tört ki az egészségügyi szigorítások miatt.

Éjszakai razzia. 123-mal száguldott a Hungária körúton

Újabb akciót tartottak a rendőrök az illegális gyorsulási versenyek visszaszorítása érdekében. Több tucat gyorshajtót fogtak.

Péntektől újra drágulnak az üzemanyagok

Újra emelkednek az üzemanyagárak: péntektől a benzin átlagára 3 forinttal nő, a gázolaj pedig 4 forinttal drágul.

Az anyaságra tanítják a New Orleans-i állatkert gorilláját

Az anyaságra tanítják a New Orleans-i állatkert súlyosan veszélyeztetett gorilláját, mely első kölykével várandós.

Szájmaszk és gumikesztyű: drámaian nő a műanyag hulladék mennyisége

Egyre több országban okoz gondot a sosem látott mennyiségű plasztik és egészségügyi hulladék kezelése. A COVID mellett eddig kevés figyelmet kapott ennek hatása, de hosszú távon súlyosak a következmények.

Gazdaság

Egyhangúlag csökkentette az alapkamatot a monetáris tanács

A monetáris tanács tagjai ellenszavazat nélkül döntöttek júniusban az alapkamat 15 bázisponttal 0,75 százalékra csökkentéséről - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a június 23-i kamatdöntő ülésről kiadott rövidített jegyzőkönyvében.

Az MNB a fintech szolgáltatások kockázatairól

A Magyar Nemzeti Bank folyamatosan figyeli a határon átnyúló fintech szolgáltatók működését, és szükség esetén teszteli az általuk kínált alkalmazásokat, üzleti modelleket - közölte a jegybank.

A Sberbank féléves profitja negyedével csökkent

A Magyarországon is érdekelt legnagyobb orosz bank profitja az idei első hat hónapban 24 százalékkal csökkent éves összevetésben.

Kötelező e-fizetés. A PM hadjáratot indít a készpénz ellen

Januártól a kereskedők kötelesek bevezetni az elektronikus fizetést. A változtatás mérsékelheti a forgó készpénz mennyiségét, és a feketegazdaság ellen is hatásos lehet - mondta Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium államtitkára.

Pénzmosás-gyanú. Nem jelentett időben a két nagybank

A pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás megelőzési tevékenysége kapcsán feltárt hiányosságok miatt a Magyar Nemzeti Bank összesen több mint 29 millió forint bírságot szabott ki a CIB és a Raiffeisen Bankra.

Utód nélkül. Három jelölt az EBRD elnöki posztjára

Távozott tisztségéből második négyéves mandátumának lejártával az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnöke, Sir Suma Chakrabarti. Utódját a koronavírus-járvány miatt májusról októberre halasztott EBRD-közgyűlésen választják meg.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom