Hirdetés
Hirdetés
Kezdőlap Élelmiszeripar Nagy májas teszt: melyik a legfinomabb borjúmájas?

Nagy májas teszt: melyik a legfinomabb borjúmájas?

A borjúmájasok elvileg a prémium kategóriába tartoznak a májasok, májkrémek között. A boltban kapható termékek egységárai nagyon hasonlóak, ezért a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tesztelői különösen kíváncsiak voltak arra, hogy a borjúmájasok között ténylegesen, kizárólag prémium minőséget találunk? Akad olyan gyártó, amelyik csak egy marketing fogásként használja a borjú jelzőt? Íme az eredmény.

Érdemes felidézni a magyar szabványokat: mit is takar a májas kifejezés.

A Magyar Élelmiszerkönyv három kategóriát határoz meg

  1. Húskészítmény májtartalommal (1-24% májtartalom)

Amennyiben a termék májtartalma nem éri el a 25% (m/m)-ot, abban az esetben a termék megnevezésében fel kell tüntetni a máj mennyiségét. A termék előírt neve: „húskészítmény …% májtartalommal”.

  1. Májas, májkrém, kenőmájas (25-34% májtartalom)

A teszt az is firtatta: csak marketing fogásként használják a ‘borjú’ jelzőt?

A megnevezésben „máj”, „májas”, „májkrém” szavakat viselő terméknek legalább 25% (m/m) májat kell tartalmaznia. A „máj”, „májas”, „májkrém” szavakat viselő termék nevében az adott állatfaj nevét (így különösen sertés, marha, borjú, csirke, pulyka, kacsa, liba) fel kell tüntetni, ha a termék májtartalmának legalább 70% (m/m)-a az adott állatfajból származik.

  1. Májpástétom (35%- májtartalom)

A megnevezésben „májpástétom” szót viselő terméknek sertés, szarvasmarha, pulyka állatfajokból származó máj esetében legalább 35% (m/m); csirke és vízi szárnyas állatfajokból származó máj esetében legalább 50% (m/m) májat kell tartalmaznia.

Értékelési szempontok

Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület vaktesztjén az illatot, állagot és az ízt pontozták, szám szerint kilencen.

Illat: nem vártunk erős illatot. A kellemetlen vagy értelmezhetetlen aromás illatokat lepontozták, ha az élvezeti értéket növelő enyhe, finom illatot éreztek, természetesen azért plusz pont járt.

Állag: termékeknek kenyérre kenhetőnek kell lenniük a májasoknak, tehát a nehezen kenhető és a kenyérről szinte lefolyó állagúakat lepontozták. Az kóstolás élményét romboló esetleges bőrkedarab, vagy nem definiálható darabos összetevőt is büntettük.

Íz: a termékeknek nem várták el a tisztán máj ízt. A közepes intenzitású májas íz mellé némi fűszerezést is elvártak. A túlzások, az erősen ízfokozott termékeket lepontozták.

A borjúmájas teszt eredménye

6. Nádudvari borjúmájas, egységára: 1767 Ft/kg. Pontszám: 6/10 pont 

Hagymás fűszeres illat. Ízében a máj dominál, a fűszerek nem túl erősek. Az állaga nem homogén, krémes, de vannak benne zsíros máj vagy szalonnadarabok is, amik rontották a kóstolás élményét.

5. LANDHOF mini májas borjúmájjal, egységára: 3672 Ft/kg. Pontszám: 7,5/10 pont  

Enyhe fűszeres illat. Olyan íze van, mint a konzerv májasoknak, ami annak is köszönhető, hogy csak 5% borjúmájat tartalmaz, javarészt sertésmájkrém. Enyhén fűszeres, megfelelően sós. Krémes, de picit sűrűbb állagú.

3. PICK borjúmájas viaszos csomagolás, egységára: 2725 Ft/kg. Pontszám: 7,8/10 pont  /

 

 

3. PICK borjúmájas műanyag tömlős csomagolás, egységára: 2393 Ft/kg. Pontszám: 7,8/10 pont  

A két termék között a mi tesztelőink hiába kerestek eltérést: nem éreztünk különbséget, minket igazolt az is, hogy a csomagolást is hiába vizsgáltuk utóbb, azon sem találtunk a két termék összetevőjében különösebb eltérésre utaló adatot, vagy jelzést.

 

Az állag kissé darabos, minimális fűszerezéssel, szinte csak a máj íze dominál. Megfelelően sós, natúr májast érzékeltünk. Az illata enyhe, natúr májas. Jól kenhető.

2. PRIVÁT Hús borjúmájas viaszos bevonattal, egységára: 1899 Ft/kg. Pontszám: 8,2/10 pont 

Nem túl erős illatú, viszont ami érezhető az házias májas illat. Erősebben sózott. Hagymás- zelleres ízek, a májas íze közepesen intenzív, igazi csemege borjúmájas.

1. ZIMBO Prémium borjúmájas, egységára: 2248 Ft/kg. Pontszám: 8,6/10 pont

Kiválóan kenhető, homogén állagú májas. Az illata fűszeres, hagymás és persze kellően érezhető a máj illata is. Az ízében éreztünk a finom májízen túl hagymát, borsot, zellert. A legtöbb pontozónknak ez a májas ízlett a legjobban.

Összesítés

Friss

Webáruházi kisokos készült. Jobban figyelik a netplázákat

Fokozottan ellenőrzik az online áruházakat az év végi ünnepi időszakban, a kiemelt vizsgálatok már november elején megkezdte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) - mondta Cseresnyés Péter, a tárca államtitkára kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Negyven kilométeres kamionsorok lesznek a cseh határon?

Lanzhotnál december elején akár 40 kilométeres kamionsorok is kialakulhatnak a Cseh határon a regisztráció elmaradása miatt - közölte a CzechToll/SkyToll konzorcium, a rendszer üzemeltetője.

Marad az alapkamat – MNB: elsődleges célja az árstabilitás

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyetlen horgonya az infláció, elsődleges célja az árstabilitás, az infláció változékonyan alakul, ezért a tanács a kilátások megítélésében nagyobb figyelmet fordít a tartós tendenciákat megragadó alapfolyamat-mutatókra - erősítette meg a monetáris tanács keddi kamatdöntő üléséről kiadott közleményében.

Belföldi szállodáit fejlesztené a Hunguest Hotels Zrt.

Nagyjából tizenöt belföldi szállodájának rekonstrukcióját tervezi a Hunguest Hotels...

Hírek

Negyven kilométeres kamionsorok lesznek a cseh határon?

Lanzhotnál december elején akár 40 kilométeres kamionsorok is kialakulhatnak a Cseh határon a regisztráció elmaradása miatt - közölte a CzechToll/SkyToll konzorcium, a rendszer üzemeltetője.

Bányrobbanás Kínában – halottak

Gázrobbanás következtében 15 ember életét vesztette és további 9 megsérült egy szénbányában a Kína északi részén fekvő Sanhszi tartományban - jelentette a Hszinhua kínai állami hírügynökség kedden.

Pénzmosás miatt vádat emeltek két zalai férfi ellen

Németországból származó, hamis átutalásokkal bukott le egy magyar férfi.

Tíz perc alatt feltölthető lítiumion-akkumulátort fejlesztettek ki amerikai kutatók

Tíz perc alatt feltölthető lítiumion-akkumulátort fejlesztettek ki elektromos gépkocsik számára a Pennsylvaniai Állami Egyetem kutatói, akik a Joule című tudományos folyóiratban mutatták be fejlesztésük eredményét.

12 éves késes rabló Ráckevén

Késsel rabolt ki egy 12 éves fiú egy férfit Ráckevén - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.

Kaliforniaiban kerti parti résztvevőire lőttek, többen meghaltak

Négy ember meghalt, hat másik megsebesült egy lőfegyveres támadásban vasárnap a kaliforniai Fresnóban. Ismeretlen tettesek egy meccset néző kerti parti résztvevőire rontottak rá.

Súlyosan megsebesült egy budapesti cirkusz artistája Erdélyben

Előadás közben lezuhant és súlyosan megsebesült egy budapesti cirkusz artistája az erdélyi Vajdahunyadon - közölte hétfői számában a Krónika napilap.

Hétszer annyi a műanyagdarabka, mint a hal Hawaii partjainál

Hawaii partjainál, hétszer annyi műanyagdarabka van a vízben, mint hal egyes területeken - derül ki egy most nemzetközi tudósokból álló csoport publikált kutatásából.

Halálos szelfi. Újabb áldozatot szedett a thaiföldi vízesés

Szelfizés közben vízesésbe csúszott és meghalt egy francia turista a thaiföldi Ko Szamuj szigetén - közölte a helyi rendőrség.

Közúti ellenőrzés: a téli gumikat is vizsgálják

A téli átállás miatt fokozott ellenőrzést végeznek az autópályákon és a főutakon november 19. és 21. között a hatósági szakemberek.

Még napokig marad az enyhe idő

Marad az ilyenkor szokásosnál melegebb idő, helyenként 20 fokig is melegedhet a levegő a hétvégén.

Drágább lesz a balatoni pecázás

Kilenc év után, átlagosan tíz százalékot meghaladó mértékben emelkedik a balatoni horgászjegyek ára - közölte a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója Gyenesdiáson.
Hirdetés

Gazdaság

Marad az alapkamat – MNB: elsődleges célja az árstabilitás

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyetlen horgonya az infláció, elsődleges célja az árstabilitás, az infláció változékonyan alakul, ezért a tanács a kilátások megítélésében nagyobb figyelmet fordít a tartós tendenciákat megragadó alapfolyamat-mutatókra - erősítette meg a monetáris tanács keddi kamatdöntő üléséről kiadott közleményében.

Matolcsy: meg kell reformálni az eurót

A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint meg kell újítani az európai közös pénzt, az új uniós vezetőknek pedig még van idejük megalkotni az euró reformját tartalmazó Maastricht 2.0 szerződést a következő válság előtt, legkésőbb 2022-ig.

Kriptovalutába fektette ügyfelei pénzét a Novis Biztosító

Szinte szerencsejátéknak tekinthető, hogy a befektetési életbiztosítást kötő ügyfelek pénzét kriptovalutába fektette a Novis Biztosító - mondta Binder István, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője.

A kápé ellen csomagot ajánl a Bankszövetség

A Magyar Bankszövetség 22 pontból álló digitalizációs javaslatcsomagot dolgozott ki: digitális fizetési megoldásokkal szorítanák vissza a készpénzhasználatot és csökkentenék a banki működés adminisztrációs költségeit is.

Infláció – MNB: meg kell reformálni a mérési módszert

A Magyar Nemzeti Bank vezetői szerint a fejlett országok jegybankjai közel egy évtizede jelentős erőfeszítéseik ellenére sem képesek elérni inflációs céljaikat. Matolcsy Györgyék tanulmányukban arra jutnak, ideje újragondolni az infláció mérését.

Csökkent az állampapír-állomány szeptemberben

A központi kormányzat által kibocsátott értékpapírok állománya 90 milliárd forinttal csökkent szeptemberben. A 30 890 milliárd forintnyi összeg 2223 milliárd forinttal nőtt az idei első kilenc hónapban és 2384 milliárd forinttal egy év alatt - derült ki a Magyar Nemzeti Bank adataiból.
Hirdetés
Hirdetés
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom