Hirdetés
Hirdetés
Kezdőlap Élelmiszeripar Nagy májas teszt: melyik a legfinomabb borjúmájas?

Nagy májas teszt: melyik a legfinomabb borjúmájas?

A borjúmájasok elvileg a prémium kategóriába tartoznak a májasok, májkrémek között. A boltban kapható termékek egységárai nagyon hasonlóak, ezért a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tesztelői különösen kíváncsiak voltak arra, hogy a borjúmájasok között ténylegesen, kizárólag prémium minőséget találunk? Akad olyan gyártó, amelyik csak egy marketing fogásként használja a borjú jelzőt? Íme az eredmény.

Érdemes felidézni a magyar szabványokat: mit is takar a májas kifejezés.

A Magyar Élelmiszerkönyv három kategóriát határoz meg

  1. Húskészítmény májtartalommal (1-24% májtartalom)

Amennyiben a termék májtartalma nem éri el a 25% (m/m)-ot, abban az esetben a termék megnevezésében fel kell tüntetni a máj mennyiségét. A termék előírt neve: „húskészítmény …% májtartalommal”.

  1. Májas, májkrém, kenőmájas (25-34% májtartalom)

A teszt az is firtatta: csak marketing fogásként használják a ‘borjú’ jelzőt?

A megnevezésben „máj”, „májas”, „májkrém” szavakat viselő terméknek legalább 25% (m/m) májat kell tartalmaznia. A „máj”, „májas”, „májkrém” szavakat viselő termék nevében az adott állatfaj nevét (így különösen sertés, marha, borjú, csirke, pulyka, kacsa, liba) fel kell tüntetni, ha a termék májtartalmának legalább 70% (m/m)-a az adott állatfajból származik.

  1. Májpástétom (35%- májtartalom)

A megnevezésben „májpástétom” szót viselő terméknek sertés, szarvasmarha, pulyka állatfajokból származó máj esetében legalább 35% (m/m); csirke és vízi szárnyas állatfajokból származó máj esetében legalább 50% (m/m) májat kell tartalmaznia.

Értékelési szempontok

Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület vaktesztjén az illatot, állagot és az ízt pontozták, szám szerint kilencen.

Illat: nem vártunk erős illatot. A kellemetlen vagy értelmezhetetlen aromás illatokat lepontozták, ha az élvezeti értéket növelő enyhe, finom illatot éreztek, természetesen azért plusz pont járt.

Állag: termékeknek kenyérre kenhetőnek kell lenniük a májasoknak, tehát a nehezen kenhető és a kenyérről szinte lefolyó állagúakat lepontozták. Az kóstolás élményét romboló esetleges bőrkedarab, vagy nem definiálható darabos összetevőt is büntettük.

Íz: a termékeknek nem várták el a tisztán máj ízt. A közepes intenzitású májas íz mellé némi fűszerezést is elvártak. A túlzások, az erősen ízfokozott termékeket lepontozták.

A borjúmájas teszt eredménye

6. Nádudvari borjúmájas, egységára: 1767 Ft/kg. Pontszám: 6/10 pont 

Hagymás fűszeres illat. Ízében a máj dominál, a fűszerek nem túl erősek. Az állaga nem homogén, krémes, de vannak benne zsíros máj vagy szalonnadarabok is, amik rontották a kóstolás élményét.

5. LANDHOF mini májas borjúmájjal, egységára: 3672 Ft/kg. Pontszám: 7,5/10 pont  

Enyhe fűszeres illat. Olyan íze van, mint a konzerv májasoknak, ami annak is köszönhető, hogy csak 5% borjúmájat tartalmaz, javarészt sertésmájkrém. Enyhén fűszeres, megfelelően sós. Krémes, de picit sűrűbb állagú.

3. PICK borjúmájas viaszos csomagolás, egységára: 2725 Ft/kg. Pontszám: 7,8/10 pont  /

 

 

3. PICK borjúmájas műanyag tömlős csomagolás, egységára: 2393 Ft/kg. Pontszám: 7,8/10 pont  

A két termék között a mi tesztelőink hiába kerestek eltérést: nem éreztünk különbséget, minket igazolt az is, hogy a csomagolást is hiába vizsgáltuk utóbb, azon sem találtunk a két termék összetevőjében különösebb eltérésre utaló adatot, vagy jelzést.

 

Az állag kissé darabos, minimális fűszerezéssel, szinte csak a máj íze dominál. Megfelelően sós, natúr májast érzékeltünk. Az illata enyhe, natúr májas. Jól kenhető.

2. PRIVÁT Hús borjúmájas viaszos bevonattal, egységára: 1899 Ft/kg. Pontszám: 8,2/10 pont 

Nem túl erős illatú, viszont ami érezhető az házias májas illat. Erősebben sózott. Hagymás- zelleres ízek, a májas íze közepesen intenzív, igazi csemege borjúmájas.

1. ZIMBO Prémium borjúmájas, egységára: 2248 Ft/kg. Pontszám: 8,6/10 pont

Kiválóan kenhető, homogén állagú májas. Az illata fűszeres, hagymás és persze kellően érezhető a máj illata is. Az ízében éreztünk a finom májízen túl hagymát, borsot, zellert. A legtöbb pontozónknak ez a májas ízlett a legjobban.

Összesítés

Friss

Az EKB nem változtatott az irányadó kamatán

Nem változtatott az irányadó kamaton az Európai Központi Bank kormányzótanácsa csütörtöki ülésén.

Szenthe Anna: a kanadai magyarság talán csak 56’-ban volt ennyire összetartó

1956 óta nem volt ilyen erős az összetartozás érzése a kanadai magyarság körében – fejtette ki Szenthe Anna, a Diaszpóra Tanács Kanadai elnöke, a Kanadai Magyar Kulturális Tanács elnöke. Hozzátéve: az egyik legnagyobb fegyvertény az, hogy Kanadában, a fiatal generációt is sikeresen tudták megszólítani.

Varga Ivett a BKK új vezérigazgatója

Varga Ivett vezeti a Budapesti Közlekedési Központ Zrt.-t február elsejétől - közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

Varga Mihály: a közepes fejlettség csapdáját akarjuk elkerülni

Magyarországon adócsökkentés, államadósság-mérséklés, nullás hiányú költségvetés, családvédelmi intézkedések és demográfiai fordulat szükséges szinte egyszerre úgy, hogy közben a jövőjét sem éli fel az ország - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Mandinernek.

Hírek

Újra történelmi mélypontra gyengült a forint

Újabb történelmi mélypontot ért el a forint csütörtök délelőtt: az eurót 337,46 forinton jegyezték tíz óra körül.

Hőkamerák a belgrádi reptéren – kiszűrnék a koronavírust

Hőkamerákkal vizsgálják a Szerbiába érkező utasokat a belgrádi Nikola Tesla repülőtéren, hogy kiszűrjék azokat, akik megfertőződhettek az új koronavírussal - közölte a szerb egészségügyi miniszter.

Tisza. Térképen mutatják a szennyezési pontokat

A Tiszta víz, boldog Tisza elnevezésű program keretében önkéntesek, hulladékgazdálkodási szakemberek és kutatók mérik fel a műanyagszennyezés gócpontjait a Tisza teljes hosszában a PET Kupa szakemberei.

Influenza – látogatási tilalom több kórházban

Egyre több az influenzás megbetegedés az országban: a becslés szerint a múlt héten tizenkétezer, az előző hetinél csaknem 30 százalékkal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

Szakértő: 70 grammnyi szén-dioxidot termel egy elektromos autó

Egy elektromos autó átlagosan kilométerenként 70 grammnyi szén-dioxidot termel - állítja Hanula Barna, a Széchenyi István Egyetem dékánja.

Elítélték a korrupt rendőrt: 24 ezret bezsebelt – hat évet kapott

Jogerősen hat év börtönre ítéltek egy rendőrt zsarolás és korrupció miatt - közölte a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség.

Tovább csökken a gázolaj ára pénteken

Pénteken literenként bruttó 2 forinttal csökken a gázolaj ára. A benzin ára továbbra is változatlan marad.

Irán beismerte: orosz rakétákkal lőtték le az ukrán gépet

Irán beismerte, hogy két orosz gyártmányú légvédelmi rakétával lőtte le január 8-án az ukrán utasszállítót.

Búcsú Takács Ildikótól

A Magyar Reklámszövetség (MRSZ) fájdalommal búcsúztatja első tiszteletbeli örökös tagját, a pénteken elhunyt Takács Ildikót.

Teniszlabda méretű gyémántot vásárolt a Louis Vuitton

A világ második legnagyobb valaha felfedezett nyers gyémántját mutatta be a Louis Vuitton a párizsi Vendome téri üzletében.

Szálló por – Egerben és Putnokon veszélyes a levegő

Többfelé tovább romlott a levegőminőség a magas szállópor-tartalom miatt. Két településen veszélyes, másik két városban egészségtelen a levegő minősége.

Terjed és öl a koronavírus – Ázsia készültségben

Több ázsiai ország óvintézkedéseket vezetett be a tüdőgyulladást okozó koronavírussal szemben. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelezte: további megbetegedések megjelenésére számít a következő napokban. Az új vírus eddig hat emberéletet követelt.

Gazdaság

Az EKB nem változtatott az irányadó kamatán

Nem változtatott az irányadó kamaton az Európai Központi Bank kormányzótanácsa csütörtöki ülésén.

Újra történelmi mélypontra gyengült a forint

Újabb történelmi mélypontot ért el a forint csütörtök délelőtt: az eurót 337,46 forinton jegyezték tíz óra körül.

A Tesla értéke átlépte a 100 milliárd dollárt

A jelek szerint a befektetők bíznak az elektromos járművek jövőjében: a Tesla piaci tőkeértéke átlépte a 100 milliárd dollárt, az amerikai autógyárak közül elsőként.

Azonnali átutalás márciustól – tízmilliós limittel

Március másodikán startol az azonnali fizetések rendszere. A Bankszövetség szerint valamennyi szereplő felkészült a bevezetésére, a tesztelések alapján sikeres indulással számolnak.

Varga: dollárkötvényeket vásárol vissza az állam

Magas kamatozású dollárkötvények visszavásárlását hirdette meg az adósságkezelő egymilliárd amerikai dollár értékben  - jelentette be Varga Mihály.

Hámori Réka: bankszektor nélkül a zöld fordulat nem lehetséges

Hámori Rékával, a Magyar Bankszövetség vezető közgazdászával a green deal pénzügyi hatásairól beszélgettünk. Arról kérdeztük, milyen változásokat sejtet, hogy itthon az MNB-t, és a világ nagy bankjait, nemrégiben az egyik legnagyobb befektetési bankot is utolérte a "zöldítés". Interjú.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom